Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mik segíthetnek a biztonságérzetünk helyreállításában?

2020. április 03. - Tamáspatrik

Sok olyan helyzet lehetséges, amikor különféle csapások hatására életünk kizökken a megszokott kerékvágásából és alapvető biztonságérzetünk csorbát szenved. Milyen eszközeink állnak ilyenkor a rendelkezésre?

1.Speciális gyakorlatok

Azok a gyakorlatok, amiket e leghatásosabbnak tartunk, jelen esetben ilyenek például a távolságtartás, a maszk használata, azonnali ruhacsere, fertőtlenítés stb. Ezek egy része idővel valamennyire változhat, annak fényében, hogy az egyik eljárás esetleg hatásosabbnak bizonyul, a másikról kiderülhet, hogy kevésbé lényeges. Általános elv, hogy rövid és középtávon nem árt, ha inkább túlbiztosítjuk magunkat és pedánsak vagyunk. (Hosszabb távon már érdemes lehet időnként átgondolni, hogy tényleg szükség van-e még rá, vagy csak afféle berögzült szokássá vált, amit a körülmények már nem indokolnak.)

2.Információ

A tudomány legújabb felfedezéseire és technológiáira épül, egyéni szinten kevés hatással vagyunk rá. A jövő afelé tendál, hogy ahol emberek sűrűn élnek egymás mellett, különféle zsúfolt városrészekben vagy akár üdülő övezetekben is, ott belépéskor különféle igazolások, gyorsan elvégezhető tesztek, kamerák segítik azoknak a kiszűrését, akiknek a jelenléte veszélyt jelenthet. Ez nagyon kétélű fegyver, mert a gyűjtött adatokkal vissza lehet élni, a helyzetben levők a saját kis hatalmi céljaikra használhatják fel, ha nincs megfelelő szintű kontroll.

3.A vezetők utasításainak követése

A vezetőkről alap esetben feltételezhető, hogy jóval tájékozottabbak nálunk, sokkal több információval rendelkeznek. Az is látható, hogy ennek ellenére a legtöbbször a sötétben tapogatóznak ők is és az intézkedések szinte naponta változhatnak, de hogy egy döntés az adott helyzetben mennyire volt helyes, és jó-e az irány az csak akkor derülhet ki, ha a polgárok döntő többsége követni fogja. (Kisebb mértékben munkahelyi és település szintű vezetőkre is érvényes ez.)

4.Közösségi összefogás

Nehéz helyzetben az emberek jobban egymásra vannak utalva, többet tudnak egymással segíteni, illetve a jó helyzeten levők és vagyonosak az adományaikkal is hozzá tudnak járulni, hogy a közösség hamarabb átvészelje a nehéz időket. Nem tudom megmondani, hogy melyek azok a körülmények és hol van az a határ, ahol valóban megerősödik és célirányossá válik a helyi összefogás. Árvízvédelem esetében például már láttunk erre jó példákat.

5.Fokozottabb aktivitás, reziliencia

Ez a felfogás azon alapul, hogy meg kell erősíteni magunkat, edzettebbé kell, hogy váljunk, hogy bírjuk testileg és lelkileg is a megpróbáltatásokat. Természet közeli, inkább falusi életmódra jellemző (szemben az információ gyűjtéssel, ami tipikusan városi). Sok igazság van abban, hogy az erős és egészséges szervezet sok mindent kibír, legalább két ponton mégis megkérdőjelezhető. Egyrészt, hogy ki mennyire erős és ellenálló, az csak az adott szituációban derül ki. Másrészt ez a szemlélet nem kis mértékben önző is, mert mindig vannak közöttünk olyanok, akiknek jobban kell vigyázni magukra és nekünk is rájuk. Viszont új készségeinkre derülhet fény és jó ötleteink is támadhatnak egy nehéz helyzetben.

6.Hit

Azt jelenti, hogy ami éppen történik, annak létezik egy pillanatnyilag nem felmérhető, csak utólag értelmezhető mélyebb értelme. Többnyire vallásos jellegű, de nem feltétlenül, amikor az ember bízik abban, hogy az események hosszabb távon minden látszat ellenére is az épülésünket fogják szolgálni. Lehet negatív tartalmú is, olyan értelemben hogy ami történt az valamiféle „égi büntetés”, ami számomra nem annyira szimpatikus (mint a negatív gondolkodás általában), hiszen egy gyerek szintjére redukálja az embert, aki a szülei kénye-kedvétől függ.

Azt is el kell mondani a hit esetében, hogy időnként teljesen kiszámíthatatlan módon megrendül és összeomlik, ami egy nagyon fájdalmas tapasztalat. Egyrészt ez elkerülhetetlen, mert a világ sosem olyan kerek és nem úgy kerek, amilyennek látni szeretnénk, másrészt ha nem tudjuk időnként megújítani a hitünket az rögeszmésséghez, bigottsághoz vezethet, és nem fogunk tudni szót érteni még a hozzánk közel állókkal se nagyon.

7.Önfeledtség

Ez inkább szellemi egészségünknek fontos, hiszen nem szabad folyton a veszéllyel foglalkozni. Amikor megtettük, ami tőlünk telhető, valahogy meg kell tudni fékezni az elménket, ami mindig hajlamos messze túlagyalni a dolgokat, a veszélyeket felnagyítva mindig a lehető legrosszabb eshetőségeket vetíti elénk. Nem a passzív kikapcsolására gondolok, hanem olyan kreatív tevékenységekre, amelyek sok figyelmet igényelnek és lekötik az elmét olyan mértékben, hogy ne tudjon mással foglalkozni. Valami olyasmit érdemes választani, ami nekünk nem rutinszerű, sokkal inkább teljesen új, megtanulni valami újat. Tippek: főzés, barkácsolás, kézművesség, tanulás, festés, társasjáték, jóga, meditáció stb, esetleg közösen végezve a családtagokkal.

8.Múlt és jövő

A múltba révedés helyett a múlt egyes eseményeinek rendszerezése, feldolgozása is ilyen lehet különféle régi tárgyak segítségével. A jövőről sem lehet azt mondani, hogy tervezhetetlen, mert nagyon sok mindent át lehet gondolni, hogy mit szeretnék jobban csinálni és milyen irányba szeretnénk haladni, egy hosszabb szünet mindenképp segíthet az életünk átgondolásában.

9.Több kommunikáció egymással

Olyan dolgok megbeszélése, amire régebben nem nagyon volt idő. Nem tudom, hogy ez mennyire erős és hatásos eszköz, jó esetben segíti egymás mélyebb megértését és segít átlendülni a rossz periódusokon.

Nincsen egyetlen eszköz, ami bárkinek ajánlható és biztosan segíthet megküzdeni a különféle megpróbáltatásokkal. Ezzel szemben létezik számos olyan egymást kiegészítő megközelítés, ami ha nem is jelent teljes biztonságot, viszont segíti az alkalmazkodásunkat és a kontroll érzetének valamilyen szintű fenntartását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3515588422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.04.03. 22:18:33

"Olyan dolgok megbeszélése, amire régebben nem nagyon volt idő. Nem tudom, hogy ez mennyire erős és hatásos eszköz, jó esetben segíti egymás mélyebb megértését és segít átlendülni a rossz periódusokon."
Ez csak valami romantikus regényben fordulhat elő :D
Ezt ugye te se gondoltad komolyan? :D
Ez valami vicc? Hol? Kandalló előtt habos kakaóval rénszarvasos pulcsiban és norvégmintás takaró alatt?
Szerintem sok esetben ezek a megbeszélések kb olyanok, mint egy olyan hely, ahol jó alaposan ki kéne ganézni és aki elkezdi, megbánja még félút előtt.

2020.04.03. 22:39:21

És még annyit hozzátennék, hogy egy ilyen idillikus állapothoz normális emberek is kellenének, de még mindig ott tartunk, hogy az idiotizmust ünnepeljük, éltetjük, holott már észhez kéne térni.

Tamáspatrik 2020.04.04. 19:17:34

Ez a cikk általánosabb értelmű, például egy igen gyakori eset, hogy a helyzet nem kollektív, hanem egyedi, például valaki krónikus betegségben szenved és akkor is kábé hasonló eszközei vannak. Mindig ott lebeg az a lehetőség, hogy a laboreredményei romlani fognak és közlik vele, hogy a betegsége többé nem kontrollálható. Addig egyrészt minden tőle telhetőt meg akarja tenni, hogy ez nem következzen be, viszont néha szeretne teljesen elfeledkezni a betegségéről. Hasonló helyzet lehet még a veszteség, például ha valaki elvesztette egy közeli hozzátartozóját.

Tamáspatrik 2020.04.04. 19:20:29

@Tripla Dé: Igen, nekem is erős kétségeim voltak ezen a ponton. :) Egy dolog az IDŐ és egy másik a KOCKÁZAT, amit az ilyen beszélgetések rejtenek. Inkább arra gondoltam, hogy az idősek, akik önkéntes karanténba vonultak és szinte egyetlen kommunikációs eszközük a telefon, talán közlékenyebbek lesznek és olyan dolgokat hoznak fel, amit amúgy nem tennének.

2020.04.04. 22:22:29

@Tamáspatrik: Ismertem olyan nénit, aki szellemileg friss volt, jó volt vele beszélgetni, remek meglátásai voltak, jó emlékezőképessége és kedves is volt.
Kevés ilyen van.

A többi meg mindig közlékeny kivéve az aljas terveit és elképzeléseit illetően, de lehet ez annyira ösztönös, hogy az illetőnek fel sem tűnik. Engem az első (fenti) típuson kívül nem érdekel mivel nyugtatják magukat ne haragudj.

"Egy dolog az IDŐ és egy másik a KOCKÁZAT,"
Ezt nem értem. Szerintem egyértelmű. Valakivel vagy meg lehet beszélni valamit vagy nem. Az igazi viszonyokban nincs kompromisszum-vagy így, vagy úgy.
Tényleg nem értem ezt a kockázat dolgot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 08:13:22

@Tripla Dé:

Kösz. A kisemberek ilyenkor csak határozottabbak. Kiváló alkalom, hogy a liberális demokráciát a földre teperjük, majd addig üssük míg mozog, a szabad piac láthatatlan kezét pedig kapával, kaszával. bézbólütővel likvidáljuk. A rossz sokszor ugyanis esély is a nagy változásra. A jobb, szebb jövő felé.

2020.04.05. 08:47:31

@MAXVAL bircaman közíró: De a liberalizmus a törvény előtti egyenlőséget jelenti (ha én tudom te is todod) és nehezen hiszem el, hogy ezt te komolyan is gondolod, amit most leírtál.

2020.04.05. 09:23:38

@MAXVAL bircaman közíró:

De. :DD

Jómultkor még azt jelentette. Most hogy kerestem, ezt találtam:

"tekintélyt tagadó és az egyéni szabadságot hangsúlyozó"
Na de ilyen meg sehol semmikor nem volt, a tekintély mindenhol tekintély, az, hogy valaki szabadnak érzi magát az nem jelenti, hogy nincs tekintély. Ez így ahogy van meg egy nevetséges meghatározás, amit nem tudom ki hitt el. Szerintem jobban utána kéne néznem már. Nagyjából van kerete, ami mindig más méretű, de szerintem mindenki érzi hogy mit lehet még liberalizmusnak lehet nevezni és mi az, amit már nem.
Veled vitatkozni erről számomra eleve egy vesztes csatát jelent.
Én szerintem ha holnap megint bepötyögöm a "liberalizmus" szót, már rózsaszín koalát fog jelenteni, felesleges ellene kardoskodnod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 09:34:44

@Tripla Dé:

Nem, a liberalizmus - egy mondatban - az a politikai filozófia, mely szerint az egyéni szabadság kell, hogy legyen a fő társadalomszervezési alapelv. Éppenhogy ez ellentmond az egyenlőségnek.

2020.04.05. 10:19:37

@MAXVAL bircaman közíró: Írtam pár sort, de menet közben kiderült, hogy már nem tudom eldönteni miben higgyek.

2020.04.05. 10:31:29

@MAXVAL bircaman közíró: De az a hú de nagy egyenlőség az anarchia lenne, nem?!
De az meg nekem nem tetszik.
Kell tekintély, csak nem mindegy milyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 10:33:33

@Tripla Dé:

Ha a szabadság az alap, akkor a következmény. az erősebbek szabadsága elnyomja a gyengébbeket.

2020.04.05. 10:37:24

@MAXVAL bircaman közíró: De ha az erős az pozitív figura még ha szigorú is pl., de összképben jó, akkor az nem elnyomás, hanem felüdülés.

2020.04.05. 11:26:01

@MAXVAL bircaman közíró: Lehet azért, mert javában kétféle emberrel lehet "találkozni", az egyik típus semmihez se akar/tud alkalmazkodni és/vagy csak az egyén számára céltalan és értelmetlen fullasztó szó szerinti elnyomásra kíváncsi.
Hát igen. Nálam ez máshogy alakult.

Tamáspatrik 2020.04.05. 13:57:46

@Tripla Dé: Elvileg mindent meg lehet beszélni vagy majdnem mindent, CSAK van akinél nehéz megtalálni a módját. A több idő több lehetőséget jelent, a kockázatot az összezártság jelenti, ami ebben az esetben (párkapcsolat) valszeg. nagyobb súllyal esik latba.
Én az anyósommal tudtam egy kicsit beszélgetni telefonon, mélyebb dolgokról is.
Egyébként egy idős ember bizonyos életkor felett természetes is, ha befelé fordulóvá válik. Természetesebbnek tartom, hogy az életén tűnődik, minthogy össze-vissza utazgasson. A múlttal való foglalkozás alapvetően pozitív, mert a jóra szívesebben emlékezünk vissza. Igaz, hogy ez másokat nem biztos, hogy annyira érdekel, eléggé magányos tevékenység.

2020.04.05. 14:01:00

@MAXVAL bircaman közíró: Nem baj. Szerintem biztos érted. De ha mégsem, ez a kis kommunikációs félreértés nem olyan zavaró, hogy örök sértődés legyen belőle. Rég láttam az írásaidat, ideje a durcikorszakomnak véget vetni.

2020.04.05. 14:20:52

@Tamáspatrik: Jó neked :)
Mint írtam azért az sem mindegy milyen emberekkel igyekeznénk szót érteni. Azért én nem tartom magam egy nagy mágusnak és szerintem sokan nem azok, azért azt nem várhatjuk el senkitől, hogy mentalistaként olvasson mások elméjében. Pl vegyél rá egy tyúkot, hogy zongorázzon. De különben érdekes lehet a folyamat, hogyan értsünk meg valakit, vegyük rá együttműködésre, de ez nagyon időigényes, és szerintem a mentalisták tudománya sem könnyen hozzáférhető, mert úgy gondolom, hogy a hétköznapi empatikus segítős hangnem "a gyere beszéljük meg" c. módszer nem működik mindenkinél. Hacsak nem vagy képes eljátszani egy másmilyen személyiségű embert. De a legtöbben jó esetben a saját életüket nem színészkedéssel akarják tölteni és ez szerintem nem fér bele a kapcsolatokba. Tegyük fel hogy valakivel megbeszélsz valamit, működik x ideig és újra előkerülnek a hülyeségek stb. és mint két buborék felülete, az illetők lepattannak egymásról és eltörik a mécses. Én nem hiszek ebben. Ez érdekes dolog és rövid találkozásoknál működik, de egy életet nem lehet azon a vonalon végigvinni, hogy rejtegessem a személyiségem a műjópofi érdekében. Az őszinte, megértő egymást valóban megismerő kapcsolatok a jók, ahol azért nem mondom hogy határokat nem kell húzni vagy ha tudom hogy a másik valamit nem csíp akkor folyamat csinálni kell, de értsd meg, hogy vannak akikkel semmit és semmit nem lehet csinálni na. Esetleg el lehet kezdeni színészkedni egy életen át, de ott előbb utóbb kérdőjeles, hogy az illető valóban otthonra talált egy valódi családban és megtalálta az övéit.

Tamáspatrik 2020.04.05. 16:28:06

@Tripla Dé: Az egyik gyakori eset, amikor sokan el vannak szállva maguktól és a kommunikációjuk eléggé egyirányú, nem túl nyitott. Az ilyen nagyon nehéz eset.
Még gyakoribb, amivel szembesülni szoktam, hogy egyes dolgok a másiknak a szimbolikus, érzelmi többletjelentéssel bír, és nem annyira gyakorlatiasa módon nem a konkrét probléma közös megoldására fókuszál. Igen érzékeny területek vannak sokaknál, alighanem nálam is van pár ilyen, könnyű aknára lépni.

Tamáspatrik 2020.04.05. 21:23:56

@Tripla Dé: Ebben az országban a nagy duma a menő, szerintem alapvetően verbális kultúrájú ország vagyunk. Pl. a vezetők általában a nagy dumásokból lesznek. (A tett, az eredmény másodlagos ahhoz képest, mennyire tudod eladni.)
Másrészt a nyílt beszéd elég ritka, folyamatosan dekódolni kell, hogy mit akar a másik valójában. Néha még ő sincs a tudatában, hogy mik a valódi igényei, miközben kifejezi magát.
süti beállítások módosítása