Ideo-logikák

Ideo-logikák

A diktátorok egy idő után kigyengülnek a hatalomból

2020. augusztus 18. - Tamáspatrik

A belorusz szavazólapon valójában csak két jelölt neve szerepelt: Lukasenko-ra vagy Lukasenka-ra lehetett szavazni, kinek melyik dialektus volt a szimpatikusabb. Ennek most már vége, kiütközött a vezérelvű rendszerek Achilles-sarka, az a helyzet, amikor a diktátor vagy kvázi-diktátor egy idő után elveszti a fonalat, nem tudja már követni az eseményeket. Ez történt nálunk Kádár Jánossal is 1985 után (még a berlini fal leomlását jóval megelőzően elvesztette a tényleges hatalmát), vagy éppen Ceausescuval is a ’80-as évek végén. Fidel Castro is lényegében már a ’90-es évek elejére megbukott, amikor elvesztette az orosz támogatást. Viszont mivel az ellenzékét vagy a potenciális ellenzékieket mind bebörtönözte vagy elüldözte Floridába, nem hagyott maga mellett semmiféle alternatívát egy afféle „politikai senki földjén”.

Kérdéses, hogy mennyire kell egyszemélyi döntéseket hoznia az első számú vezetőnek, Putyin esetében is az a gyakorlat, hogy évek óta már inkább csak az egyes projektek fő vonalait hagyja jóvá, de ezeket különféle menedzserek dolgozzák ki és terjesztik elő (ami még működőképes is lehet). A vezetés a legtöbb esetben team-munka, viszont az állampolgárok nagy része ezt nem így gondolja, számukra mindenképp egy emblematikus első számú emberre van szükség, akár még egy biztonságot adó "atyuskára" is. Ha az első számú vezető már kevésbé aktív az nem feltétlenül jelent problémát, amennyiben a széles nyilvánosság ezt nem úgy érzékeli, és persze amíg a politikai érzékét jó sakkjátékos módjára kamatoztatni képes. Amikor viszont már a helyzetét rosszul méri fel, „elszáll magától” (választási csalások, indokolatlan erőszak alkalmazás tüntetőkkel szemben), és a fellépése sem elég meggyőző már, amint azt Lukasenko esetében is láttuk, akkor már a saját hívei is kezdenek elfordulni tőle, akkor már bukott ember.

A diktatúra nem feltétlenül a „rossz” szinonimája, az anarchiába süllyedt társadalom általában rosszabb, a kelet-európai országok a Szovjetunió bukása utáni „anokráciái” olyan mértékű létbizonytalanságot teremtettek, ami után sokak számára az autokráciák, kvázi-diktatúrák elfogadhatóvá váltak (voltaképp a gazdasági stabilitásuk miatt). Egy rendszer teljes tagadása (ami alapvetően negatív gondolkodás) sosem jelent előrelépést, többek között azért sem, mert az állampolgárok is hozzászoktak egy adott rendszer játékszabályaihoz. Egyik napról a másikra politikai rendszert váltani, ez nem nagyon szokott működni. Egyébként a liberalizmus és az anarchia közé tesznek sokan egyenlőségjelet a jobboldalon, és nem mondanám, hogy minden alap nélkül teszik ezt, a szélsőségesen individualista liberalizmus társadalomszervező ereje legalábbis kérdőjeles. (Sokat tanulhatnának az ún. „nemzeti oldaltól”, többek között szervezettséget, összefogást és határozottságot.)

Kívülről nem látszik, hogy milyen mértékben személyfüggő egy adott rendszer. Nagyon sok ellenpéldát lehet mondani, amikor a rendszerek maguktól is többé-kevésbé jól működnek olyan időkben is, amikor az első számú vezető kvalitásai nem voltak kiemelkedően jók. Az ókori Róma is simán elbírt egy Nérót vagy egy Caligulát, hiszen valójában nem a császár, hanem igen intelligens és jó szervezőképességű szenátorok irányították. Az olaszoknál a 2.világháború óta folyton változnak a miniszterelnökök, a politikai és gazdasági rendszer mégsem bénul meg ezáltal. Az USA-ban a kevésbé intelligens elnökök mint G.W.Bush vagy most Donald Trump sem okoztak gazdasági vagy politikai csődhelyzetet, nyilván mert leginkább csak egy csapat vezérszónokaiként léptek fel, az egyes döntések képviseletében. Mindig az adott politikai elitcsapat hozzáértése és intelligencia szintje a legfontosabb, az első számú vezető fellépése a jó politikai marketingmunkán is múlik. Ha a szűk politikai elit kontraszelektált, az viszont már a biztos bukás útja. (Ha például megnézzük Mészáros Lőrinc legutóbbi beszédét, az sem nevezhető se nagyon összefüggőnek, se túl intelligensnek...)

A nyugati demokráciák még mindig működőképesebbek a különféle autokráciáknál (puha vagy kvázi-diktatúráknál) mert a különféle csapatok váltják egymást, mindig jönnek új emberek új ötletekkel. A viszonylagosan sikeresnek mondható orosz rendszer, a szingapúri vagy éppen a miénk speciális helyzetben vannak, különféle plusz jövedelmek monopolizálása biztosítja ezek létalapját (az oroszok esetében az energiahordozók és a fegyverexport), a kisebb országok ügyes taktikázással is sok eredményt érhetnek el rövid- vagy középtávon. A különféle kvázi diktátorok ugyan jól megértik egymást elvileg jól együtt tudnak működni, azonban az érdek ellentéteik vagy azonos irányú érdekeik hiánya folyton kiütközik, emiatt hiába „elvtársak”, mégsem lesznek mindig szövetségesek (pl. Orbán és egy azeri, macedón vagy éppen egy belorusz elnökkel akármennyit is tárgyal, az egész nagyon súlytalan lesz, mert valódi együttműködési terület nem nagyon van).

Egy jól felépített hatalmi bázissal rendelkező, az ellenfeleit lejárató vagy egzisztenciálisan ellehetetlenítő autoriter vezető sokáig ellavírozhat, egészen addig, amikor már teljesen elszakad a valóságtól, túljátssza a szerepét és a régi trükkjei nem működnek többé – amint ezt Lukasenko esetében is láthattuk. A szívünk nem fog meghasadni érte, mert lehet hogy évtizedeken át hasznára volt az országának, ez az utóbbi pár évben már nem nagyon mondható el róla (illetve az általa képviselt politikai irányzatról). Legyünk realisták, jó esetben jöhet egy olyan politikai vezető, aki mérsékelt reformokat vezet be, miközben jól egyensúlyoz az oroszok és az EU között is.

A legtöbb diktátor egy idő után megbukik, viszont mennél erősebben ragaszkodik a hatalmához, annál nagyobb kárt okoz (l. Kadhafi, Assad). Ugyanilyen káros lehet az a politikai vákuum, ami utána jön létre, a túlságosan egy személyen alapuló rendszerek emiatt se nagyon működőképesek hosszú távon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8516168892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 13:05:52

@Tamerlane:

A különbözet: kamupártok, kkisebbségi listák, küszöb alatti pártok.

2020.08.19. 13:07:30

@Visceroid: szánalmas ez a náci vergődés

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 13:07:49

@flydomi:

Engem nem zavar. Van előnye a vegyes, listás és egyénikörzetes választési rendszernek is. Sőt,a tisztán egyéninek is.

to:rppapa 2020.08.19. 13:08:17

"A belorusz szavazólapon valójában csak két jelölt neve szerepelt: Lukasenko-ra vagy Lukasenka-ra lehetett szavazni"
És melyikük az az ellenzéki jelölt, aki a hivatalos eredményektől eltérően a valóságban nyert? ;)
Hogy lehet leírni egy ilyen hülyeséget?
Már a cím, az alaptézis is hülyeség. Az persze igaz lehet, hogy a diktátorok is öregszenek és már nem képesek olyan intenzitással irányítani az országot, de ez csak a személy egyéni egészségi- és szellemi állapotának kérdése, nem a diktatúra természetes velejárója. A Szovjetúnióban, Észak-Koreában pl. látható, hogy a diktatúra több személyen keresztül is fenntartható, ha arra "alkalmas" személyek váltják egymást. A diktátort kiszolgálóknak is az az érdekük, hogy egy személyi változás ne jelentsen törést.

Visceroid 2020.08.19. 13:11:26

"A legtöbb diktátor egy idő után megbukik, viszont mennél erősebben ragaszkodik a hatalmához, annál nagyobb kárt okoz (l. Kadhafi, Assad). "

Az egyiket a CIA távolította el, a másikat éppen igyekszik. Egyébként egyetlen országnak sincs "diktátora", mindegyiknek "vezetője", "elnöke" esetleg "miniszterelnöke" van. Persze ez megint nyugati szájíz kérdése, hogy éppen hogyan nevezik.

flydomi 2020.08.19. 13:17:31

@MAXVAL bircaman közíró:
Csunyan benezted,belekavarodtal a sajat hazugsagoba,mint mindig. :))
Meg magadnak is hazudsz. :)

Likasegg nem a nep embere,ezt te is tudod. :)) Aki a sajat nepet irtja,az nem lehet a nep emberenek nevezni.
A valasztasi rendszer hazugsagat te magad leplezted le. :D Bevalottad,hogy cssak csalasal tudtak nyerni. :))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 13:20:57

@flydomi:

Nimcs hazugság a választási rendszerben, ilyen a magyar rendszer 1990 óta: egyéni és listás, aminek eredménye, hogy a listás szavazatok aránya nem egyezik a mandátumaránnyal.

Visceroid 2020.08.19. 13:26:31

@Tamerlane: Örüljenek, hogy csak ennyit kaptak. Azok után, ami Ukrajnában történt a rendőrség nagyon finom volt.

flydomi 2020.08.19. 13:30:30

@MAXVAL bircaman közíró:

Megakarod magyarazni a hazugsagodat,ami nem megy. :))
Bavalottad,hogy a magyar valasztasi rendszer is egy csalas alapu jogszabalyon mukodik,amit elvtars fasiszta naci kommunista haverjaid alkottak. :)
Idezlek:--Helyesen: 49 % az 133 képviselő, s 48 % pedig 66 képviselő. :)
Kemenyen xopatod magad. :D
Mint mindig. :))

Nem azt irtam,hogy nepirtas van.Latod?Megint hazudsz. :))
Irtj a nepet valaki,nem azt jelenti,hogy nepirtas.Sajnos mar 2 tuntetot megolt Lukasegg es rendszere.Ez lehet "nepirtasnak" is nevezni,ahol a sajat allampolgarait gyilkolja.
Kar megmagyaraznid a hazugsagaidat hazaarulo naci fasiszta komcsika. :))

frigyes2 2020.08.19. 13:34:34

Jó lenne egy "végelgyengülés"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 13:35:44

@flydomi:

Már elmagyaráztam, az egyéni vlasztókerületes választás nem csalás. Mit nem értettél meg?

Aki agresszív tüntetésen vesz részt, ott esélyes, hogy életet is vesztheti.

flydomi 2020.08.19. 13:38:08

@MAXVAL bircaman közíró:
Az a PM,aki a sajat nepe ellen fordul,es oli oket,az egy hazaarulo szenny.
Te is kozejuk tartozol?
Lukaseggot elteted,aki mar 2 belarusz allampolgart megolt?

2020.08.19. 13:40:44

@MAXVAL bircaman közíró: Amikor a keresztény, náci, homofób, elmebeteg selejt szerint 49% + 48% = 100%.

Visceroid 2020.08.19. 13:46:51

@Tamerlane: Hát, ha csak ennyit tudsz....

felső határ nincs 2020.08.19. 13:46:58

A demokratikus vezetok sokkal gyorsabban "gyengulnek ki" a hatalombol, Magyarorszagon alt. 1 ciklust se huznak ki, mar ha Orban diktator....:)

chrisred 2020.08.19. 13:51:16

@felső határ nincs: De a demokráciának pont az a természete, hogy nincs személyes hatalma senkinek, csupán a pozícióhoz kötődő jogköre. És a pozíciókat betöltő személyeket időközönként cserélik.

Ekrü 2020.08.19. 13:51:16

@chrisred: Ja,persze tudjuk...Ha a jobboldalon vonulnak több 100ezren egy fegyelmezetten a békemenetben akkor az "randalírozó náci csürhe".Ha meg a BML hívők törnek ,zúznak ,üzleteket fosztogatnak, embereket fenyegetnek és ölnek meg fegyverrel,azokhoz tilos hozzányúlni ,mert ők nem mások mint lelkes forradalmárok,akik előtt mindenkinek térden kell csúszni,mert ha nem teszi akkor a balos média kicsinálja.
@flydomi:
"Az a PM,aki a sajat nepe ellen fordul,es oli oket,az egy hazaarulo szenny."-Remélem így gondolod Macron és Gyurcsány esetében is.

Ekrü 2020.08.19. 13:53:26

@Tamerlane:
"MINSZKBEN LELŐTTEK EGY TELJESEN BÉKÉS TÜNTETŐT, kb 15-20 méterről."
Ja,persze tudjuk...Ha a jobboldalon vonulnak több 100ezren egy fegyelmezetten a békemenetben akkor az "randalírozó náci csürhe".Ha meg a BML hívők törnek ,zúznak ,üzleteket fosztogatnak, embereket fenyegetnek és ölnek meg fegyverrel,azokhoz tilos hozzányúlni ,mert ők nem mások mint lelkes forradalmárok,akik előtt mindenkinek térden kell csúszni,mert ha nem teszi akkor a balos média kicsinálja."

chrisred 2020.08.19. 13:55:44

@Ekrü: Kiket támadtak meg a békemenetesek közül?

Hány ember halt meg a BLM tüntetések során? A sárgamellényesek akcióiban majdnem annnyi hatósági személy sérült meg, mint a tüntetők közül.

nepszava.hu/3038196_megcsonkitottak-menete-a-rendorseg-fegyverei-ellen-tuntettek-serult-sargamellenyesek

"2448 tüntető és 1797 hatósági személy sérült meg a francia belügyminisztérium statisztikái szerint a tüntetéssorozat tavaly novemberi kezdete óta. 174 eljárás indult, mostanáig 8 rendőrnek kellett törvény előtt felelnie és 1357 tüntető állt bíróság elé."

felső határ nincs 2020.08.19. 13:59:11

@chrisred: Ezert gondolom azt, hogy onmagaban a demokratikus, burokratikus vezetes nem jo vagy rossz, csak az eredmeny szamit (azaz a gazdasag novekedese, es a javak normalis elosztasa).

Nyilvanvalo, hogy egy 2-4 evig "uralkodo management csapat nemigen tud valora valtani semmi komoly tervet, plane ha az azt koveto az ellenkezo iranyba halad. Igy van ez a cegeknel is, az evenkenti CEO valtas azt jelzi hogy fogalmuk nincs mit csinalnak.

Vannak jo peldak arra, hogy autokratikus hatalom komoly gazdasagi eredmenyeket er el, vannak ilyen peldak korlatozott valasztojogon alapulo rendszerekben is, altalanos valasztojog inkabb kovetkezmeny, inkabb szinten tartasra jo, fejlodni igy nehez, hisz az emberek tobbsege eleve nem akar dolgozni, csak elvezkedni.

Ekrü 2020.08.19. 13:59:39

@flydomi:
"Ketto kozott annyi a kulonbseg,hogy az egyik parlamenti valasztas volt,ahol csak egy pottyet csalt a mar 26 eve az elnoki szekben ulo politikus"-Szóval szerinted ,ha ademokratikus választás során nincs csalás akkor a miniszterelnök/elnök simán megveretheti/szemkilövetheti az ellene tüntetőket.Akkor gondolom az is rendben van ha a BML tüntetőkkel úgy bánnak mint a sárga mellényesekkel ,nem igaz?Csak ,hogy ne ess a kettős mérce bűnébe...

chrisred 2020.08.19. 14:04:24

@felső határ nincs: "Nyilvanvalo, hogy egy 2-4 evig "uralkodo management csapat nemigen tud valora valtani semmi komoly tervet, plane ha az azt koveto az ellenkezo iranyba halad."

És az is nyilvánvaló, hogy ezért nem is szabad rájuk bízni ilyen feladatot, főleg azért, mert a politikusok általában nem is rendelkeznek semmilyen képzettséggel, ami egy ilyen feladat ellátására alkalmassá teszi őket. Egy modern demokráciában a politikusoknak teléjesen más a szerepe.

Ekrü 2020.08.19. 14:08:02

@chrisred:
"Hány ember halt meg a BLM tüntetések során? A sárgamellényesek akcióiban majdnem annnyi hatósági személy sérült meg, mint a tüntetők közül."-Elég sok,közöttük ártatlan gyermekek is.Elég csak a seattle autonóm zónára gondolni,vagy a chicago-i állapotokra,de lehetne folytatni a sort.
"Június 20-án hajnalban két embert ért lövés az övezetben, egyikük életét vesztette. Másnap este egy 17 éves fiatalt szállítottak kórházba, őt a karján érte lövés."
index.hu/kulfold/2020/07/01/seattle_autonom_zona_allam_tunteto_george_floyd/
"Tömeges fosztogatás volt Chicago belvárosában hétfőn, több százan randalíroztak, ablakokat törtek be, és még a rendőrökkel is tűzharcba keveredtek
A rendbontók üldözése során tizenhárom rendőr sérült meg."
index.hu/kulfold/2020/08/10/egyesult_allamok_fosztogatas_chicago/
Szóval remélem egyet értesz azzal ,hogy a BML-kel pont úgy kell bánni mint a sárga mellényesekkel...

2020.08.19. 14:08:13

@MAXVAL bircaman közíró: Amikor a keresztény, náci, homofób, elmebeteg selejt szerint 49% + 48% = 100%.

Ekrü 2020.08.19. 14:13:24

@Tamerlane:
"az ellenzék nem Moszkva-barátabb Lukasenkonál, hazudsz. "-Szóval azt mondod ,hogy az Index hazudik?Örülök,hogy végre neked is ez a véleményed. :))))) Ugyanis én ezt egy index cikkben olvastam.Íme:
index.hu/kulfold/2020/08/18/belarusz_alekszandr_lukasenko_valasztas_tuntetes/

chrisred 2020.08.19. 14:13:46

@Ekrü: Úgy is bántak. De még mindig nem tiszta, mi jogosítja fel Lukasenkot arra, hogy éleslőszerrel tüzeltessen a tüntetők közé.

2020.08.19. 14:17:36

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

chrisred 2020.08.19. 14:18:01

@Ekrü: Mondjuk az is Index cikk volt, amiben azt írták, hogy orosz karhatalmi konvoj halad Fehéroroszország felé. Még jó, hogy ezek után a tüntetők nem azt mondják, hogy ide célozz, Vlagyimir!

index.hu/kulfold/2020/08/17/orosz_karhatalmi_teherautokra_hasonlito_konvoj_halad_belarusz_fele/

flydomi 2020.08.19. 14:20:27

@Ekrü:
Nincs kettos merce.
A ket dolog nem egy es ugyanaz.
Megegyezik annyiban,hogy emberek tuntetnek.
A sargamellenyes tuntetes nem azonos a Feherorosz valasztas kapcsan kirobbano tuntetesel.
A ketto kozott orbitalis a kulonbseg,hogy miert robbant ki.
Igy a kettos merce elve sem tud ervenyesulni,mivel en nem helyeseltem azt,ahogy a sargamellenyesekel bantak.

2020.08.19. 14:22:28

@Ekrü: az ellenzék nem Moszkva-barátabb Lukasenkonál, hazudsz.

Homyak 2020.08.19. 14:22:48

Vicces végigolvasni a kettősmércét kiakasztó hozzászólok marhaságait élén bircamannal és Ekrüvel.

Amikor a sárgamellényesek felgyújtották fél Franciaországot, akkor szegényeket bántották a liberális rendőrök, de a békés fehérorosz tüntetőket szarrá verik, akkor az ugyanolyan. Arról nem is beszélve, hogy a franciáknál népszokás minden szarság ellen tüntetni, míg a fehéroroszok egy diktátor által elcsalt választás ellen vonultak fel. Végül is majdnem ugyanaz.

Bircaman agymenése, hogy Lukasenka a nép embere: persze, a nép azért akarja elkergetni. Mindig sírva röhögök rajtad, ahogy agymenéseid kiakasztják a hülyeségmérőt :D

Ekrü 2020.08.19. 14:27:23

@Homyak: @flydomi: @chrisred: Ha tényleg nem alkalmaztok kettős mércét akkor várom,hogy elítéljétek a BML tüntetőket is és kijelentsétek,hogy pont olyan bánásmódot érdemelnek mint a sárgamellényesek.
Ellenkező esetben bizony ti is hátsófelet csináltok a szátokból.

Ekrü 2020.08.19. 14:29:14

@Tamerlane:
"a sárga mellényes tüntetés egy része, és a BKM tüntetések egy része erőszakos volt. akárcsak a 2006-os csőcselék. "-Aha.Kíváncsian várom ,hogy a BML tüntetések szerinted melyik kategóriába tartozik és milyen bánásmódot érdemel....

chrisred 2020.08.19. 14:30:08

@Ekrü: Minden utcai erőszakot kirobbantó ilyen bánásmódot érdemel. A sárgamellényesek radikális része, a BLM mozgalom radikális része, meg Lukasenko is.

Homyak 2020.08.19. 14:30:38

@Ekrü: Magyarázd már el, hogy kikről beszélsz? Kik azok a "BML tüntetők", akik törnek-zúznak?

Szalay Miklós 2020.08.19. 14:36:01

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temakep/076.shtml

Indriq 2020.08.19. 14:39:38

jó látni, hogy mekkora zavar van a fütyesznél, ovi nem tudott még iránymutatást adni kubaszovnak, ő meg képtelen egyedül állást foglalni, ezért az itteni trollok nem mernek nyiltan kiállni lukasenko mellett :)

Ekrü 2020.08.19. 14:41:17

@chrisred:
"De még mindig nem tiszta, mi jogosítja fel Lukasenkot arra, hogy éleslőszerrel tüzeltessen a tüntetők közé. "-Szerintem ezt tőle kéne megkérdezned.Én ugyanis semmi olyat nem írtam,hogy bármi is feljogosítaná.Csak annyit,hogy ne alkalmazz kettős mércét.
De vicces látni ahogy itt próbálkoztok burkoltan Orbánozni meg diktátorozni,miközben két napja nincs hír újabb tüntetésről Lukasenko ellen itt az Indexen.Szerinted miért?
a, Nem tüntetnek
vs:
b,A "hűdedemokratikus" nyugati vezetők rájöttek,hogy a demokratikus ellenzéknek esze ágában sincs rosszban lenni az oroszokkal,ezért most megpróbálnak majd szép csendben pálfordulást végrehajtani.Ezért van az,hogy a svédek járványkezelése meg a szerencseszombat fontosabb hír a belorusz helyzetnél az Index főcímlapján.
A választást rád bízom.

chrisred 2020.08.19. 14:46:50

@Ekrü: És ami az Indexen nincs, az nem is létezik. :)

www.vg.hu/kozelet/politika/lukasenka-felszolitotta-a-belugyet-a-tuntetes-felszamolasara-2881094/

"Én ugyanis semmi olyat nem írtam,hogy bármi is feljogosítaná."

De az ellenkezőjét sem, vagyis te a magad részéről maradsz a kettős mércénél, amit másoknál kritizálsz.

Ekrü 2020.08.19. 15:01:25

@chrisred:
"De az ellenkezőjét sem, vagyis te a magad részéről maradsz a kettős mércénél, amit másoknál kritizálsz. "-Úgy gondolom eléggé egyértelműen megfogalmaztam mi a véleményem Lukasenkoval kapcsolatban ezzel a mondatommal:
"Kíváncsian várom mikor fognak a "nagyonhaladó nyugat" vezetői hátsófelet csinálni a szájukból és úgy dönteni,hogy egy demokratikus ,ám de Moszkva barát ellenzéknél sokkal jobb az ugyan diktátor de Moszkva ellenes vezető...." ( 10:58:52)
Itt ugyanis diktátornak nevezem.
Most várom a te elhatárolódásod a BML tüntetőktől.
"És ami az Indexen nincs, az nem is létezik. :)"-Bocs én nem alig olvasott újságban lévő eldugott hírre gondoltam.Bár az is beszédes,hogy már csak itt jelenik meg hír a tüntetésekről....:)))
Szóval szerinted mi az oka,hogy már két napja nincs új cikk a tüntetésekről itt az Indexen?
a, Nem tüntetnek
vs:
b,A "hűdedemokratikus" nyugati vezetők rájöttek,hogy a demokratikus ellenzéknek esze ágában sincs rosszban lenni az oroszokkal,ezért most megpróbálnak majd szép csendben pálfordulást végrehajtani.Ezért van az,hogy a svédek járványkezelése meg a szerencseszombat fontosabb hír a belorusz helyzetnél az Index főcímlapján.

chrisred 2020.08.19. 15:09:36

@Ekrü: "Itt ugyanis diktátornak nevezem."

Hű, ez aztán az elhatárolódás! Én meg leírtam, milyen elbánást érdemel a tüntetők radikális része, amelyik utcai zavargást robbant ki.

"Bocs én nem alig olvasott újságban lévő eldugott hírre gondoltam."

Ja, ott van a hír mellett, hogy MTI...

c. Az Index végvonaglásának vagyunk tanúi.

Homyak 2020.08.19. 15:10:31

@Ekrü:

Ezek a tüntetések ugyanúgy elítélendők. Megjegyezném, hogy ha hivatkozol valamire, akkor azt írd le helyesen: "Black Lives Matter" azaz ha rövidíted akkor BLM. Bennem nincs kettősmérce (ellentétben veled). Ugyanis én képes vagyok elfogulatlanul megítélni a dolgokat akár balról, akár jobbról jönnek.

Nagy öngólt lőttél velem, mert én úgy vagyok ezekkel a mozgalmakkal, ideológiákkal, mint a BLM, Me Too, klímapara, hogy alapvetően egyet értek a célokkal, de ezt a túltolt erőlködést károsnak tartom, mert inkább szül ellenérzést. Ugyanez a helyzet a fidesz hazafias meg keresztény erkölcsösködésével, ami szintén túl van tolva. Annyi különbséggel, hogy a fidesz ezeket az elveket csak kihasználja a céljai érdekében.

flydomi 2020.08.19. 15:22:12

@MAXVAL bircaman közíró: Mocskos kezek Belarusz határainál
Belarusz az egyetlen kelet-európai ország, mely elkerülte a gyarmatosítást. Igen, még Oroszország se tudta elkerülni ezt a sorsot, a 90-es években Oroszország kőkemény liberális irányítás alatt áll és a nyugat csicskaállamaként funkcionált. Ez ma már múlt, azóta Putyin sikeresen visszaszerezte Oroszország függetlenségét és szuverenitását. Belarusz viszont sose került ebben a szomorú sorscsapásba.

Hogyan is? 1991-ben Belarusz kilépett a Szovjetúnióból, kinyilvánítva függetlenségét (a gyakorlatban ez 1992-ben lépett hatályba). Az orosz vezetésnél jóval óvatosabb belarusz vezetés már a kezdetben várakozó álláspontot foglalt el, látva milyen gazdasági katasztrófát okoznak Oroszországban a nyugat által követelt "reformok". Már a kezdetben a 2 fő politikai erő szuverenista volt, s a nyugatmajmoló erők kispártnál sose tudtak nagyobbra nőni.

Az orosz és az ukrán zuhanás hatására azonban Belarusz 1994-ben teljes fordulatot hajtott végre, a nyugatnak tetsző reformok helyett a nép érdekeit helyezte első helyre a belarusz vezetés. Ezt megerősítette jelképeiben is az 1995-ös népszavazás, mely a függetlenségkori zászló helyére visszaemelte a szovjetkori belarusz zászló új verzióját (ez a szovjetkori zászló kommunista jelképek nélkül).

Burkoltan te Lukaseggo parti vagy,aki mar megolt 2 Belaruszi allampolgart.
Teged ki iranyit?A fasiszta nacista kommunista hatalom? :))
Kiadjak az ukazt neked,te meg engedelmesen megirod a hazugsagaidat. :)
Ertjuk,hogy mindenkinek vannak elkepzelesei a vilagrol.De nem mindegy,hogy az egy mesebeli alomuniban torteneik,vagy a valos vilagban. :)

Ugy latszik,hogy te is azt valasztottad,amit a foni:krealni egy parhuzamos vilagot,amiben hiszel,igy megteveszted hasonlo gondolkodasu tarsaidat,akiket iranyitani akarsz,ahogy teged a vezered. :)

flydomi 2020.08.19. 15:23:09

@MAXVAL bircaman közíró:
@MAXVAL bircaman közíró: Mocskos kezek Belarusz határainál
Belarusz az egyetlen kelet-európai ország, mely elkerülte a gyarmatosítást. Igen, még Oroszország se tudta elkerülni ezt a sorsot, a 90-es években Oroszország kőkemény liberális irányítás alatt áll és a nyugat csicskaállamaként funkcionált. Ez ma már múlt, azóta Putyin sikeresen visszaszerezte Oroszország függetlenségét és szuverenitását. Belarusz viszont sose került ebben a szomorú sorscsapásba.

Hogyan is? 1991-ben Belarusz kilépett a Szovjetúnióból, kinyilvánítva függetlenségét (a gyakorlatban ez 1992-ben lépett hatályba). Az orosz vezetésnél jóval óvatosabb belarusz vezetés már a kezdetben várakozó álláspontot foglalt el, látva milyen gazdasági katasztrófát okoznak Oroszországban a nyugat által követelt "reformok". Már a kezdetben a 2 fő politikai erő szuverenista volt, s a nyugatmajmoló erők kispártnál sose tudtak nagyobbra nőni.

Az orosz és az ukrán zuhanás hatására azonban Belarusz 1994-ben teljes fordulatot hajtott végre, a nyugatnak tetsző reformok helyett a nép érdekeit helyezte első helyre a belarusz vezetés. Ezt megerősítette jelképeiben is az 1995-ös népszavazás, mely a függetlenségkori zászló helyére visszaemelte a szovjetkori belarusz zászló új verzióját (ez a szovjetkori zászló kommunista jelképek nélkül).

--------------------------------------------------------Burkoltan te Lukaseggo parti vagy,aki mar megolt 2 Belaruszi allampolgart.
Teged ki iranyit?A fasiszta nacista kommunista hatalom? :))
Kiadjak az ukazt neked,te meg engedelmesen megirod a hazugsagaidat. :)
Ertjuk,hogy mindenkinek vannak elkepzelesei a vilagrol.De nem mindegy,hogy az egy mesebeli alomuniban torteneik,vagy a valos vilagban. :)

Ugy latszik,hogy te is azt valasztottad,amit a foni:krealni egy parhuzamos vilagot,amiben hiszel,igy megteveszted hasonlo gondolkodasu tarsaidat,akiket iranyitani akarsz,ahogy teged a vezered. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:24:58

@flydomi:

Agresszívan tüntetsz = kockéztatod az életet.

Mindig készen állok az igazság terjesztésére.

2020.08.19. 15:27:55

@MAXVAL bircaman közíró: Amikor a keresztény, náci, homofób, elmebeteg selejt szerint 49% + 48% = 100%.

Ekrü 2020.08.19. 15:29:23

@Homyak:
Örülök,hogy így gondolod.
"Bennem nincs kettősmérce (ellentétben veled). "-Miből gondolod ,hogy bennem van.Az,hogy egy/két visszásságra felhívom a figyelmet az nem azt jelenti,hogy Lukasenko szerintem nem diktátor és attól,hogy megvan a véleményem a képmutató,gerinctelen nyugati elitről az nem azt jelenti,hogy szeretem Lukasenkot.Ez a vagy-vagy kizárólag csak az itt hozzászóló balliberális emberkék fejében létezik,a dolgok azért ennél sokkalta átnyaltabbak.
"Megjegyezném, hogy ha hivatkozol valamire, akkor azt írd le helyesen: "Black Lives Matter" azaz ha rövidíted akkor BLM. "-Kb. ez a véleményem róla...nem ér annyit az egész mozgalom,hogy utánanézzek ,hogy kell írni.Én erősen diszkriminatívnak/rasszistának tartom már magát az elnevezést is.

2020.08.19. 15:29:52

@MAXVAL bircaman közíró: lopni Orbánék lopnak a nyugati államoktól, hazug, náci, bolgár selejt!

chrisred 2020.08.19. 15:32:04

@Ekrü: "Ez a vagy-vagy kizárólag csak az itt hozzászóló balliberális emberkék fejében létezik,a dolgok azért ennél sokkalta átnyaltabbak."

És ez a BLM mozgalomra nem lehet igaz?

flydomi 2020.08.19. 15:32:34

@MAXVAL bircaman közíró:
@flydomi:

"Teged ki iranyit"

A természetes jó.

--Csunyan belefutottal megint a hazugsagodba. :))
Azzal tisztabban van,hogy Sztalin lepaktalt Hitlerel.Egyebkent ez a ket fovezer nagyon irtotta sajat allampolgarait is.Kokemenyen uldoztek a sajat feher kereszteny allampolgaraikat,ahol csak lehetett.
Erre vagy buszke?

Ekrü 2020.08.19. 15:35:49

@chrisred:
"Hű, ez aztán az elhatárolódás! "-Már bocs,de mégis mi kell még azon kívül,hogy leírom,hogy diktátornak tartom? :)))))) Szerencsére nem sógor/koma/rokon,hogy megszakítsak vele minden kapcsolatot...
"Ja, ott van a hír mellett, hogy MTI..."-ja,hogy valaki odabiggyesztette a hír mellé?Mondtam,hogy nem olvasom ezt az újságot...
"Az Index végvonaglásának vagyunk tanúi. "-Ahhoz képest elég jól bírja .:)))))) Már állítólag egy hónapja megszűnik,azt lám mégiscsak létezik....Ez is egyike a balliberális hazugságoknak.

Ekrü 2020.08.19. 15:36:37

@chrisred:
"És ez a BLM mozgalomra nem lehet igaz? "-És a sárga mellényesre?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:40:24

@flydomi:

S ki mondta, hogy nem paktált le Sztálin és Hitler?

Nem vagyok Sztálin híve.

2020.08.19. 18:33:01

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

2020.08.19. 18:34:16

@Ekrü: HAZUDSZ NÁCI KÖCSÖG.

MINSZKBEN LELŐTTEK EGY TELJESEN BÉKÉS TÜNTETŐT, kb 15-20 méterről.

youtu.be/_hnKK9hrzuk

ezt a geciséget véded te, náci köcsög!

2020.08.19. 18:39:26

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

2020.08.19. 18:40:48

@Ekrü: "Miből gondolod ,hogy bennem van.Az,hogy egy/két visszásságra felhívom a figyelmet"

mi a faszomnak jöttél ide azzal, hogy milyen idiótaságokat hiszel valami tök más kérdésről?! terelni akarsz a kedvenc kis diktátorodról, azért.

2020.08.19. 19:24:49

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

nincs1agy 2020.08.19. 19:32:38

Ti libsibolsikák már 10 éve "kigyengültetek a hatalomból"..:)

2020.08.19. 19:33:22

@Ekrü: az ellenzék nem Moszkva-barátabb Lukasenkonál, hazudsz.

nincs1agy 2020.08.19. 19:33:25

Télleg kurvára kormánypárti lett az index:

index.hu/belfold/2020/08/19/szijjarto_adria_szijj_laszlo_helikopter_rogan_antal_repulogep_orban_viktor_garancsi/

Az évtized átverése volt az a hiszti pár hete..

2020.08.19. 19:37:27

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

2020.08.19. 20:30:27

@Ekrü: "Miből gondolod ,hogy bennem van.Az,hogy egy/két visszásságra felhívom a figyelmet"

mi a faszomnak jöttél ide azzal, hogy milyen idiótaságokat hiszel valami tök más kérdésről?! terelni akarsz a kedvenc kis diktátorodról, azért.

2020.08.19. 20:47:54

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

2020.08.19. 21:22:24

@Ekrü: a sárga mellényes tüntetés egy része, és a BKM tüntetések egy része erőszakos volt. akárcsak a 2006-os csőcselék. ezeket adott esetben jogos volt oszlatni, akár kemény eszközökkel is. ez nem vonatkozik minden ilyen tüntetésre, mert volt, amely békés volt. esete válogatja.

Minszkben azonban teljesen erőszakmentes tüntetőt lőttek le az utcán, tehát a párhuzamod olyan fals, te idióta fasz, ahogy csak egy mongolFidiótához illik!

youtu.be/_hnKK9hrzuk

Kavarod a szart, te kis mongolFidióta!

2020.08.19. 21:32:21

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

2020.08.19. 22:01:40

@Ekrü: az ellenzék nem Moszkva-barátabb Lukasenkonál, hazudsz.

2020.08.19. 22:20:04

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

MEDVE1978 2020.08.19. 22:41:04

Höhö. Ez olyan, mint amit John Maynard Keynes mondott a klasszikus közgazdászokkal folytatott vitájában: "Hosszú távon mind meghalunk". Lukasenko 26 éve van hatalmon, ez egy generációnyi idő.
Kádár lényegében 30 évig, Horthy is 25 évig. Ha Viktorunknak még 15 év jut, baszhassuk. Pedig akkor még csak 72 lesz, Castro jóval tovább bírta, 82 éves koráig volt hatalmon.

2020.08.19. 23:13:51

@Ekrü: az ellenzék nem Moszkva-barátabb Lukasenkonál, hazudsz.

2020.08.19. 23:17:59

@Ekrü: "Miből gondolod ,hogy bennem van.Az,hogy egy/két visszásságra felhívom a figyelmet"

mi a faszomnak jöttél ide azzal, hogy milyen idiótaságokat hiszel valami tök más kérdésről?! terelni akarsz a kedvenc kis diktátorodról, azért.

nincs1agy 2020.08.19. 23:44:28

Lukasenko annak idején nem fogadta l a Krím orosz megszállását. akkor még jó csávó volt?

2020.08.20. 00:06:04

@Ekrü: nem az index hazudik, hanem te. az indexről is. a cikkről is.

apro_marosan_petergabor 2020.08.20. 00:08:14

Elég gyenge lábakon áll a címbeli állítás.
Hitler 12 év
Sztalin kb. 30 év
Mao Ce Tung...
Kim ...
Lukasenko...
Franco...
Causescu...
Mind igen hosszú ideig voltak hatalmon:
Nem stabil? De.
Rövid? Nem.
Előbb - utóbb megbukik - inkább utóbb (a diktátor többnyire meghal, természetes halállal, na nem mindig - pl. Cau)
Nézzük a demokráciákat: olasz kormányok 1-2 év vagy kevesebb...
Amerikai elnökök: most max 8 év..
OV már rekorder a várható min. 12 évvel...
Miről erőlködik ez a gyenge poszt?

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.20. 00:33:09

Nemzetközi bukott illib diktátor találkozó lesz hamarosan Moszkvában!
Janukovics már ott van, Lukasenko most szedi sebtiben össze a kofferját, felkészül Orbán!

232323 2020.08.20. 05:53:17

A cim klassz, de barmelyik nem diktatorka kiegyezne azert egy ilyen kis rovid regnalassal...

Sir Galahad 2020.08.20. 09:10:30

Lett volna véleményem, de sajnos gendermatyi gyorsabb volt. Remélem, egyszer végre kitiltják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.20. 09:17:35

@Tamerlane:

Javulsz, ez jó fel. De még mndig ninvs meg a kommentenkénti 200-szoros bemásolás.

Hogy lesz ebből szabadjegy a hétvági seggtáncra???

2020.08.20. 09:21:25

@Sir Galahad: sír a Habony-droid, mert nem kap fizetést, mert legyőzte egyetlen balliberális kommentelő.

ulpius66 2020.08.20. 09:32:49

Tök jó lenne a cikk is, meg a kommentek is, sajna itt a Gender Matyi......

Mikor basszák mán ki minden blogról, minden nicknevén?

2020.08.20. 09:36:22

@nincs1agy: Te viszont még hülyébb vagy, mert Orbán szétlop minden választáson, aztán csak hülyén bámulsz magad elé..:) -14.5%. Te, és a mongolFidióta társaid szívják meg legjobban. Nekem, bazdmeg van munkám, lesz munkám, de ti, zsákfalusi parasztok döglötök bele ebbe a legjobban.

Sir Galahad 2020.08.20. 09:38:21

@Tamerlane: Nem sírok, ugyanis egyrészt nem győztél le, másrészt vannak az életemben fontosabb dolgok, mint hogy egy olyan szellemi topronggyal vetélkedjek, mint te. Megértem, hogy neked a fórumok szétb@szása az egyeltlen szórakozásod, mert egy ilyen véglénynek nyilván nincsenek barátai, nője meg pláne, de én szerencsére más helyzetben vagyok :) . További jó szellemi és biológiai onanizálást!

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:02:29

@to:rppapa: Észak-Korea gyakorlatilag az egyetlen példa, ahol egymást követik a diktátor dinasztiák, ez már Kubában sem volt igaz, Castro utódja lassan reformokat vezetett be, aztán pedig lefújták hivatalosan is a "kommunizmus projektet". Nyilván túl nagy törés nem lehet a két rendszer között inkább csak fokozatos átmenet. Brezsnyev is az volt Sztálinhoz képest, Gorbacsov is Brezsnyevhez képest. Venezuelában Chavez aránylag sikeres rendszere után az utódja alatt már összeomlott az egész ország.
Ez van, ha a diktátor nagyon ragaszkodik a hatalmához, és minden tehetséges vetélytársát kinyírja, káosz, anarchia.
Szíria kulcsfigurája Assad, ő polarizálta a helyzetet és okozott polgárháborút. Lemondásával más lett volna a helyzet.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:09:26

@Visceroid: Ezek városi legendák, hogy kit távolított el a CIA és kit nem. Saddam Husseint tényleg az USA távolította el, csak túl későn tették és Irak megszállása is hiba volt. A támogatás inkább jól megfogható, az iráni sahot például nyomták az amerikaiak előre annak idején, rá is fizettek. Pinochetet is nyomták előre, de az ő megítélése ellentmondásos mint nálunk Kádáré vagy Horthyé, akik szintén terrorral jutottak hatalomra. Horthyt nem nevezném diktátornak, a "kormányzó" szerepe mégis vitathatatlan volt, nem lehetett leváltani mégis kiöregedett és nem látta át a helyzetet 1941 után már. Egyedül talán Franco az, akinek a rendszere összességében eléggé sikeresnek mondható, valszeg. mert hallgatott másokra és a rendszerét felpuhította egy idő után. Lukasenko képtelen erre.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:13:13

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, örüljenek a tüntetők, hogy csak ennyi embert lőttek le, ne hülyéskedj már! A sztenderdek változtak az utóbbi száz évben, csak Lukasenko hiszi azt, hogy megteheti ugyanazt amit régebben. Nem nagyon védhető ez a marha.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:19:37

@MEDVE1978: Túl sokáig volt hatalmon Kádár és és Horthy is, Castro is. Ez a diktatúrák Achilles-sarka, hogy az egyre gyengébb vezető kinyírja a vetélytársait és bebetonozza magát. Lehet egy olyan menedzser csapata, amelyik láthatatlan és fokozatos változásokat vezet be, ő továbbra is "arc" marad, de már nem sok vizet zavar, ez talán egy megoldás.
Ennél jobb sokkal, ha nem hagyjuk, hogy bebetonozza magát, ezt sokan megérthetik. Volt egy erős Mátyás király, utána meg az összeomlás. A sztori ennél bonyolultabb, de a képlet teljesen világos, 8 általánossal bárki megértheti.
Egy esetben valósan indokolható az erős egyszemélyi vezetés, háborús körülmények esetén. Emiatt nyomja a mostani kormányzat azt a vonalat, hogy nálunk is folyton harcolni kell, Brüsszel, migránsok és vírus ellen. Amíg ez átmegy a 2/3 simán biztosított és a bebetonozás folytatódik.

Rodney_2 2020.08.20. 11:21:56

@MAXVAL_birkageci: Tamerlane az elmebeteg Brendel Matyi aki régen értelmes embernek indult, de aztán szexuális élménye volt majommigráncsokkal amitől megőrült. Van ez így. Az a baj hogy nem jár kezelésre és itt mindíg visszaesőként jelenik meg szegény.
Birca meg Asperger szindrómás. Látod tele vagyunk elmebetegekkel. Gondolom te is az vagy :)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.20. 11:30:10

@Tamáspatrik:

Aki puccsra tör, az veszélyes dolgokra vetemdik, megvan a rizikója.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:31:49

@apro_marosan_petergabor: Mind kigyengülnek, de nem mind buknak meg. Castro és Mao sem, bár sok kárt okoztak és az ország idős korukra szendergett. Kinát Teng Hszio Ping ébresztett fel, legalábbis hozzá kötik a reformokat. Tény, hogy Maonak meg kellett ehhez halnia, hogy Kína valóban elkezdjen fejlődni. Mao megbukott már az életében, többször is, de nem vette észre, mondjuk a múlt században annyi vér folyt, hogy nem is volt annyira feltűnő, amit ő csinált.
Nálunk is Kádár sikeres időszaka a 60-as évekre esik, ezt követően süllyedni kezdtünk. Brezsnyevről is nem véletlenül születtek olyan típusú viccek, hogy felolvasta az öt karikát. A bukás nem mindig történik meg a diktátor életében, sőt annál nagyobb lesz a pofon később, mennél merevebb és diktatórikusabb volt a hatalma.
Az okos diktátor egy idő után inkább már csak jelképes hatalmat gyakorol, inkább csak a nevét adja döntésekhez, és nincs ellenére egy gazdasági vagy politikai félfordulat sem.
A fő előnye a diktatúráknak a stabilitás, a játékszabályok világosak, viszonylagos gazdasági szabadságot képes teremteni. Ha viszont évtizedek alatt merevvé válik a rendszer, akkor elkezd süllyedni, ez történt Lukasenko esetében is. A nagy csodák után most egy évtizedes stagnálnak, és a baltikak vagy a lengyelek a mérce számukra, legalábbis a képzettebb városi lakosságnak.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:37:31

@232323: Nagyon érdekes az a helyzet, még nem tárták fel elég részletesen, de ált. hasonlóak a körülmények, amikor egyes országokban egy diktátor hatalomra kerül. Ált. kell egy erős belföldi tömegtámogatottság, esetleg erős külföldi támogatás is. A diktátor pedig olyan, hogy nem meri kiadni a hatalmat a kezéből, mert maga a hatalom ilyen hatást gyakorol rá, másrészt lehet bőven félnivalója is. Ördögi helyzet, lehet olyan megoldása is, hogy valódi államelnöki szerepet tölt be, de csak mint legfelsőbb fórum, elvi döntéseket meghozó személy. Nem is tehet mást, mert nem fogja bírni erővel, energiával, a politika világa felfalja, leamortizálja egy idő után.

Tamáspatrik 2020.08.20. 11:44:01

@Sir Galahad: A kitiltása megtörtént. Tegnap nem néztem meg, sajnos.

Sir Galahad 2020.08.20. 12:43:09

@Tamáspatrik: Sajnos vissza fog jönni más néven, de azért kösz.
süti beállítások módosítása