Ideo-logikák

Ideo-logikák

Kétféle problémára is megoldást ad egy döntés

2020. augusztus 30. - Tamáspatrik

A középosztályok fogyasztás centrikus életmódja a múlt század második felében alakult ki. Miközben a fejlettebb országok középosztálya relatív elszegényedést ér meg az utóbbi évtizedekben, ezzel párhuzamosan az életmódja egyre nagyobb környezetterhelést jelent és fokozatosan lakhatatlanná teszi az egész bolygót. Az életmódunk vagy hirtelen összeomlik egy kritikus ponton túl, vagy pedig képesek leszünk fokozatosan a megváltoztatására, a döntés valójában rajtunk múlik.

A nyugati középosztály életmódjára építi a legtöbb vállalat a marketingstratégiáját, mivel a tömegtermeléshez tömeges és jól kiszámítható fogyasztásra is szükség van. Habár ilyen szempontból „fogyasztói” társadalomról beszélhetünk, a mélyben rejlő okok számomra teljesen egyértelmű módon az emberi mohóság, kényelmesség és egoizmus. Az értékrendszerek általában fokozatosan alakulnak át, és ha képesek vagyunk a jelenlegi ösztönös, kőkorszaki, felelőtlen és gyerekes szóval jellemezhető felfogásunkon változtatni, akkor lehet esélyünk kétféle problémának a megoldására is. Egyrészt ne kínlódjunk anyagilag és ne adósodjunk el a kényelmi szempontok és státuszfogyasztás miatt, másrészt pedig adjunk időt magunknak, hogy megállíthassuk és megfordíthassuk a jelenlegi súlyosan környezetpusztító tendenciákat. Ehhez alapvetően arra van szükség, hogy a „fogyasztás” ne egy paraméter legyen többé a képletekben (mivel teljesen személytelen és arctalan), másrészt majd a „tőke” felé lesz egy hasonló elvárás, de a kettő nem függ össze közvetlenül. (Söprögessünk először a saját portánkon, másokra való mutogatás helyett.)

A középosztály mérete világszinten gyorsan bővült az utóbbi években, jelenleg a világ népességének közel fele, 3,5 milliárd ember tartozik ebbe a körbe. Van olyan irányzat, ami kimondatlanul azt az alaptézist fogadja el, hogy a bolygónkon „nincs mindenkinek elég”, az erőforrásokért kíméletlen harc fog folyni, ezért arra kell összpontosítani, hogy Magyarország mennél jobban jöjjön ki belőle, a többi nem fontos. Ez számomra egy visszaesést jelent a civilizáció alacsonyabb szintjeire, elismerve azt hogy nyilvánvalóan szükség van arra, hogy az emberiség összlétszáma valamilyen mértékben csökkenjen. A legtöbb számítás azt mutatja, hogy képes a bolygó még ennyi embert is eltartani, ha az életmódunk megfelelő mértékben szolid szintű. A részletekbe érdemes belemenni, hogy mit is jelent mindez.

Felvetődik persze az is, hogy a fogyasztás visszaesése miatt csökkenni  fog az életszínvonal és a GPD, ami egyrészt egy kevésbé súlyos probléma, másrészt a tömegtermelés csökkenése miatt felszabaduló erőforrásokat lehetne az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem területére és egyéb, életminőséget javító tevékenységekre is fordítani.

Épp azok a területek azok, a táplálkozás, közlekedés, ruházat, elektronikus kütyük, stb. ahol a középosztálybeli életmód annyira „túlburjánzott” az utóbbi évtizedekben, hogy túl nagy kiadást jelent a családi kasszának, legtöbbször pont ezek a leginkább környezetszennyezők is.

Például egyre gyakoribb egy családban a második vagy harmadik autó, amelyek előállításának nem csak a szén- és vízlábnyoma jelentős, hanem azt is mutatják, hogy mindenki mindenhova lehetőleg kocsival akar menni. Ez egy luxus, teljesen felesleges kényelmesség amellett, hogy egyre nagyobb batárokkal járunk (amelyekben egyre több olyan alkatrész van, ami elromolhat). Ez a jelenség már önmagában véve is az egyre nagyobb egoizmusunkat mutatja. A közlekedés általában jelentős környezetszennyezést okoz, például a repülős távolsági utazások száma most átmenetileg a járvány miatt visszaesett, de még mindig sokkal több, mint amit a környezetünk elbír.

A táplálkozásunk a következő nagy terület ebből a szempontból: az élelmiszerpazarlás arra mutat, hogy természetesnek vesszük, hogy mindig legyen miből válogatni, ami megmarad azt egyszerűen kidobjuk. Az egész táplálkozást szerintem túlspilázzuk, sokkal kevesebbel is beérjük a jelenleginél, például nem kell minden nap húst enni. Nem kell annyi feldolgozott és finomított „előemésztett” élelmiszer sem, amelyek nagy része nem is túl egészséges (pl. a gyorséttermek). A jó fizikai kondícióhoz az is hozzátartozik, ha képesek vagyunk egy kicsit éhezni vagy alig enni valamit. A túl sok kalória bevitele és a jelenlegi életmódunk oda vezetett, hogy rengeteg táplálék kiegészítőre, vitaminra és gyógyszerre költünk, ami még pár évtizede sem volt ennyire jellemző.

Azt a mondatot, hogy „Megveszem, mert megengedhetem magamnak.” törölni kellene, és azzal helyettesíteni hogy „Megengedhetném magamnak, hogy megvegyem, de mégsem veszem meg, mert jól elvagyok nélküle.” (Az impulzív vásárlásra ösztönző reklámokat is például be lehetne tiltani.) Vonatkozik ez különféle ruhákra, egyéb használati tárgyakra is. Az elektronikus kütyük összességében azért jelentenek nagy kiadást, mert pár évenként elavulnak, mindig kell valami újat venni ami jobb és többet tud mint a régi. A gyártók többsége erre állt rá, hogy így fogjuk fel, ezért eleve nem is tervezik ezeket úgy, hogy pár évnél többet bírjanak ki.

Nem hiszem, hogy a tiltás lenne a legjobb, sokkal inkább az, ha az állampolgárok hajlandóak lennének a valós árát megfizetni a különféle termékeknek, a környezetet rombolása miatt később felmerülő költségekkel együtt. Az például nem biztos hogy jó, ha egy liter benzin viszonylag olcsó.

A természet tiszteletének hiánya megint csak egoizmus, például a műanyagokat a veszélyes hulladékok közé lehetne sorolni, eldobásuk minimum súlyos szabálysértés, a fák kivágása és a betonozás pedig egy bizonyos méreten túl csak a helyi közösségek jóváhagyásával és ellentételezésekkel (pl. fák telepítésével) működhetne.

Nyilván a közszereplők azok, akiknek a (többnyire felsőbb osztályokhoz tartozó) életmódja jó vagy rossz példát mutat, sokkal inkább az utóbbi a jellemző. Ennek ellenére mindenkinek az életmódja valamilyen példát jelent, kár hogy mostanában az anyagi gyarapodás nagyon jól lemérhető jellemzővel akarjuk a társadalmi státuszunkat megmutatni és a sikerességünket bizonyítani.

A globális felmelegedés tudományos elmélete ma már épp annyira pontosan használható mint az egyes égitestek mozgását leírók, viszont egy nagyon nehezen megemészthető problémahalmazt jelent az éghajlatváltozás, tele rossz hírekkel, emiatt nagyon sokak reakciója az ösztönös elutasítás. Kell egy kis idő, amíg ezt megemésztjük, holott ösztönösen mind tudjuk, hogy a jelenlegi életmódunk nem megengedhető szintű. Unokáink életében már annyira súlyossá válhat a helyzet, hogy azt a korszakot ahol élünk valszeg. nem kapitalizmusnak, hanem antropocénnek vagy a felelőtlen fogyasztás korának fogják nevezni. Különféle országokban a problémák eltérő módon fognak jelentkezni: elsivatagosodás, aszályok, tengervízszint emelkedés, óriási szélviharok, hőhullámok, élelmiszer hiányok, újfajta kórokozók stb. Nálunk a szárazság és a hőhullámok gyakorisága nőhet meg, de egy globális 3 fokos hőmérséklet emelkedés esetén Magyarország is a lakhatósági zóna határára kerülne.

Ennek az óriási problémahalmaznak csak egy része az, hogy milyen a fogyasztásunk összetétele, további részei az energiatakarékos és megújuló energiát termelő rendszerek, hulladékkezelés, szén-dioxid megkötés kivitelezése stb., némelyik inkább technológiai vagy politikai jellegű kérdés.

A mai ember nagyon szétszórt, erőforrásait hajlamos sok felé szétszórni, ami a pénzköltésben és a környezet szennyezésében is aktuálisan megjelenik. Annak ellenére így van ez, hogy sem az önmegvalósításunk, sem a közösségi életünk sem a családi boldogságunk nem azon fog múlni, hogy mennyire szórjuk a pénzt különféle dolgokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7216182610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.30. 14:25:37

A megoldás rendszerszintű: a liberális demokrácia likvidálása.

alöksz róz 2020.08.30. 23:49:23

"A középosztály mérete világszinten gyorsan bővült az utóbbi években, jelenleg a világ népességének közel fele, 3,5 milliárd ember tartozik ebbe a körbe." - ez hogy jött ki???

midnight coder 2020.08.31. 07:47:52

Ez az egész úgy marhaság ahogy le van írva, az első bittől az utolsóig.

"ezzel párhuzamosan az életmódja egyre nagyobb környezetterhelést jelent és fokozatosan lakhatatlanná teszi az egész bolygót"
Ma az átlagpolgár fogyasztása sokkal kisebb terhelést jelent mint mondjuk 20 éve. A gond nem ez, hanem az, hogy immár vagy 150 éve tart a folyamat. A másik gond az, hogy az emberiség 30 év alatt durván megduplázta a lélekszámát, és most is szaporodik mint a tetű.

"Ehhez alapvetően arra van szükség, hogy a „fogyasztás” ne egy paraméter legyen többé a képletekben (mivel teljesen személytelen és arctalan)"
Ha a saját szinteden nézed, akkor a fogyasztás a termék amit meg akarsz venni, Pl. egy számítógép a gyerekednek, vagy a zsömle meg a felvágott reggelire. Az előállító részére ez forgalom - legyen ez számítógép, vagy a sarki pék. Ez utóbbi sem fog egyenként foglalkozni a zsemléddel. A közgazdász számára pedig csak egy szám. Ahogy amúgy a te életed vagy halálod is csak egy szám a statisztikában. De e nélkül nem lehetne statisztikákat gyártani.

"Épp azok a területek azok, a táplálkozás, közlekedés, ruházat, elektronikus kütyük, stb. ahol a középosztálybeli életmód annyira „túlburjánzott” az utóbbi évtizedekben, hogy túl nagy kiadást jelent a családi kasszának, legtöbbször pont ezek a leginkább környezetszennyezők is."
Ok, akkor mostantól ne egyél, a gyereked sem, a gyereknek ne vedd meg a számítógépet, maradjon csak hülye. Elvégre valakinek mosogatnia is kell az étteremben.

"A túl sok kalória bevitele és a jelenlegi életmódunk oda vezetett, hogy rengeteg táplálék kiegészítőre, vitaminra és gyógyszerre költünk, ami még pár évtizede sem volt ennyire jellemző."
A táplálék kiegészítőre, vitaminra nem azért van szükség mert túl sok kalóriát fogyasztasz, valamint a gyógyszereknek is csak elenyésző része hozható kapcsolatba vele.

"például a műanyagokat a veszélyes hulladékok közé lehetne sorolni, eldobásuk minimum súlyos szabálysértés"
Az első része megint csak marhaság, a második részével viszont egyetértek, valóban töklevágás kellene annak, aki szemetel. Ez az első lépés a jó irány felé. A második lépés a csomagolás szabályozása lenne: nem kellene hogy 5000-féle kölönböző anyagot használjanak csomagolásra, és csakis 100%-ban újrahasznosítható anyagot kellene. Ha csak pár, jól megválasztott anyagot lehetne erre felhasználni, máris eltűnne az emberiség szemetének a 90%-a.

"A globális felmelegedés tudományos elmélete ma már épp annyira pontosan használható mint az egyes égitestek mozgását leírók"
Rövid távon annyit lehetne a globális felmelegedés ellen tenni, hogy szabályozzuk a bolygó klímáját. Azaz olyan anyagot juttatunk a levegőbe, ami visszaveri a hősugárzás egy részét. Ezt maga a bolygó is megteszi egy-egy vulkánkitörés alkalmával. Vagy el kell fogadni, hogy a bolygó bizony melegedni fog, és olyan lesz a klíma mint mondjuk az ókori egyiptomiak idején. Már feltéve persze, ha jók a modellek.

"Felvetődik persze az is, hogy a fogyasztás visszaesése miatt csökkenni fog az életszínvonal és a GPD, ami egyrészt egy kevésbé súlyos probléma, másrészt a tömegtermelés csökkenése miatt felszabaduló erőforrásokat lehetne az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem területére és egyéb, életminőséget javító tevékenységekre is fordítani."

A legutóbbi nagyobb GDP esés után jött a II világháború. A tömegtermelés csökkenése pedig oda vezetne, hogy ezeket a termékeket kézzel kell előállítani. Még kisebb GDP, még több nyomorgó ember. A környezetvédelem lenne a legutolsó szempont, ha romlik az életszínvonal, a népek ezt dobják ki először. Ha az a kérdés, hogy szénerőmű vagy nincs villany, akkor senki nem fogja a nincs villany című opciót választani.

8 milliárd embert nem fogsz 100 évvel ezelőtt megoldásokkal életben tartani. Még régebbiekkel pedig még kevésbé. 9-10 milliárdot pedig sehogy. Amúgy pedig a mi civilizációnk egyébként is az összeomlás felé tart, saccra úgy 20-30 éven belül össze fog omlani, és nem a csökkenő erőforrások, hanem a saját dekadenciája miatt - aminek részei az olyan marhaságok is mint ez a cikk. Ha pedig összeomlik, ezzel összeomlik a bolygó élelmiszerellátása is, és bekövetkezik a III világháború. Utána pedig sokáig nem lesz gond sem a túlnépesedéssel, sem a túlfogyasztással.

chrisred 2020.08.31. 10:11:42

@alöksz róz: Egy definíció nem ártott volna, hogy mit tekint a posztoló középosztálynak.

Szalay Miklós 2020.08.31. 13:36:01

Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Lásd benne, hogy a probléma egyik fő gyökere a pazarlás. (Aki még másképp gondolná.)

Itt pedig nagyon szépen le vannak írva a pazarlásra ösztönző piac előnyei:

egyvilag.hu/temakep/085.shtml

És gyakorlati hátrányai:

egyvilag.hu/temakep/087.shtml

Tamáspatrik 2020.08.31. 17:49:58

@midnight coder: A múlt század 70-es és 80-as éveiben a középosztálybeli jövedelmek nagyjából hasonló szintűek voltak mint ma. Akkor viszont még nem voltak kütyük, nem utaztak annyit repülővel, családonként max. 1 autó volt, sőt relatíve a kaja, ruha is drágább volt mint most. Sokkal több mindenre költünk mint 30-40 éve, ergó a jövedelmünk még ha kicsit nőtt is, kevesebbnek tűnik.
Amikre költünk az növeli a környezetszennyezést. A rántott hús egy középosztálybeli családban hétvégi ebéd volt sokáig és a csirkénél nem kifilézett mell vagy comb volt, hanem el volt osztva, hogy ki kapja a családban a mellét és a combját, kinek jut a farhát. Ergó nem volt akkora pazarlás mint most, amikor a feldolgozott élelmiszer nagy része kutyakajaként végzi.
A két dolog összefügg, amivel nem függ össze, hogy az ipari termelés és a háztartási gépek energiatakarékosabbak és kevéssé környezetszennyezőek, az a technikai fejlődés miatt van így.

Tamáspatrik 2020.08.31. 17:57:06

@chrisred: A nem vegetáló szint fölött van a középosztály a világon mindenhol, akinek van elkölthető pénze. Rájuk alapul a legtöbb marketingstratégia, mert van a Földön 160 millió felső osztálybeli, azonban nem ez nagyságrendileg kisebb a középosztálynál és ők nem a tömegtermékeket keresik, speciális igények szerint vásárolnak.
Létezik persze felső-közép, közép és alsó közép, az utóbbinak lehet, hogy napi 10-12 órát kell dolgoznia ugyanazért a jövedelemszintért mint a középnek, de megteszi, mert egyrészt máshoz nem nagyon ért, másrészt látja benne a nagyobb jólét lehetőségét. A rendőr másodállásban buszsofőr, vagy túlórázik szombaton vagy vasárnap a sori dolgozó.Ily módon neki is marad némi elkölthető jövedelme.
Az alsó osztályok a kimondottan szegények.

odamondó 2020.08.31. 18:10:07

Sok tévedés van a cikkben és a legfontosabbal nem foglalkozott.

Hogy ki kezdi a spórolást? Ki az aki a másik javára lemond? Mert az tuti biztos, hogy ha a szomszédom nem eszik tonhalat akkor én 2x annyit fogok enni belőle.

MEDVE1978 2020.08.31. 22:38:17

Ez már a második ilyen cikk szerintem... A baj az, hogy nem veszi figyelembe az emberi természetet.
A valóság az, hogy ha az emberiség technikai lehetőséget arra, hogy csökkentse a CO2 kibocsátást / befolyásolja a felmelegedést, akkor mind itt fogunk megfőni. Egy érdekes példa jutott eszembe ezzel kapcsolatosan - szerintem a hasonlóság eléggé szembetűnő. Sokan értetlenkednek 1918-al kapcsolatosan, meg hogy hagyták széthullani a hadsereget és az országot. Csak azt nem értik, hogy az akkori átlagembernek nem volt szavazati joga, minimális vagyonnal rendelkezett, pillanatok alatt elszegényedhetett, elveszthette egzisztenciáját meghalhatott. És ebben a helyzetében inkább az foglalkoztatta, hogy leváltsa azokat az urakat, akik őt ilyen helyzetben tartották és kevésbé az, hogy megmentse a történelmi Magyarországot. Azon kívül pedig az egész életüket úgy élték le, hogy egy örök, ezer éves realitás volt a történelmi Magyarország, nem számítottak az összeomlására.
Hasonló a helyzet a mostani feljövőben lévő Kínaiakkal, Indiaiakkal. Mondhatod nekik, hogy szennyezik a környezetet, de nekik csak az jön le, hogy ők már nyomorogtak ezer évet, míg a gyarmattartók dőzsöltek. Most itt az ő idejük, az egész életüket úgy élték le, hogy a Föld működött, miért pont ettől omlana össze a klíma. Mindkettő mélyen emberi viselkedés, amit maximum atombombák tudnak megváltoztatni.

alöksz róz 2020.08.31. 22:42:56

@Tamáspatrik: az ilyen megállapítások szerintem eléggé megkérdőjelezik a behatárolás komolyságát
the middle class of Bangladesh or Algeria is much poorer than the relatively wealthy middle class of Colombia or Mexico
Belonging to the middle class is not a guarantee of stable employment

midnight coder 2020.09.01. 07:59:53

@Tamáspatrik: "Akkor viszont még nem voltak kütyük, nem utaztak annyit repülővel, családonként max. 1 autó volt, sőt relatíve a kaja, ruha is drágább volt mint most."

Viszont az az autó nem 6 litert fogyasztott százon hanem 16-ot. Itt Európában, mert az hogy az amcsik nagyobb kocsijai jóval többet zabáltak, ott simán összejött a 30 liter is. Ehhez képest a repülő egy személyre kivetítve úgy 5 litert eszik százon... És a polgár a WC-re is azzal járt vele. A világítást sem 15 wattos LED-es izzóval oldották meg, hanem 100-assal és nem eggyel, a hűtő, mosógép, stb. tervezésénél sem volt szempont az energiafogyasztás, nem beszélve a házak szigeteléséről.

A hús pedig nem tudom mondjuk egy USA-ban vagy egy nyugat-német országban mennyire volt csak a hétvége kajája mondjuk egy nyugat-német vagy pláne egy amcsi középosztálybeli családban. Nálunk vidéken a 70-es, 80-as években egyáltalán nem számított különleges dolognak ha hét közben húst ettünk, ugyanakkor városban ez tényleg így volt, de ott nem volt háztáji.

A csirkemellfilével kapcsolatban pedig szerintem kicsit naiv vagy. A kevésbé értékes dolgokból szerintem felvágott lesz, vagy csirkefasírt. Disznóból legalábbis ha megnézel egy kevésbé jó minőségű disznósajtot, Pl. azt amivel a Lidl-ben szoktam találkozni, azt látod hogy kb. minden van benne ami kicsit is hasonlít a szerves anyagra. Másrészt a jó minőségű kutya/macska kaja kb. ugyanabból van, amit te eszel.

chrisred 2020.09.01. 08:36:15

@Tamáspatrik: Ne hjaragudj, de ezzel nem kerültünk közelebb a megoldáshoz. Elkölthető pénze? Amerikában például saját házra vagy egyetemre? Állítólag ehhez évi 300 ezer jövedelmet kell kitermelni egy háztartásnak, miközben az ottani éves mediánjövedelem 60 ezer dollár körül van.

Itt például 1 milliárd körülire becsülik a vagyoni középosztály nagyságát a világon, hozzátéve, hogy az összvagyonuk csökkenőben van. Köztük 4 millió magyar, holott ismerjük az adatot, hogy Magyarországon a felső két jövedelmi decilist kivéve az embereknek mindennapos megélhetési problémái vannak.

azenpenzem.hu/cikkek/az-egesz-vilagon-szegenyebbek-lettek-az-emberek/6176/

Tamáspatrik 2020.09.04. 22:50:26

@midnight coder: A népesség növekedését a legkevésbé tudod befolyásolni. Viszont a divatokat lehet változtatni, és a mai fogyasztási minták is divatokra épülnek. Erre mondtam, hogy kiszámítható és ezáltal manipulálható.
Kevesebb is elég, nem kell annyi minden... nem a fogyasztásban kell az "álmainkat megvalósítani", ahogy a reklámok szeretnék elhitetni.

Tamáspatrik 2020.09.04. 22:54:59

@chrisred: Ha magas a mérce, akkor majdnem mindenkinek lesznek megélhetési problémái. Ha magas a kényelmi igény, a biztonságigény, akkor kell a minimum két autó a családba, kell a nagyon speciális diéta, mert semmi nem eléggé egészséges stb. Emellett még ki kell mutatnod a státuszt, hogy képes vagy sok pénzt keresni és van is pénzed, öltözködés, ház, kert stb. területeken. Ezek nem olyan magától értetődőek, csak amennyire a nagy egó, a "fontosságunk" érzete az, amit manapság természetesnek veszünk.

Tamáspatrik 2020.09.04. 22:59:18

@midnight coder: Régen az állatok a maradékot kapták, most azt kb. kidobjuk és az értékesebb részéből állateledel készül.
Pl. nem autóval vitték a gyerekeket az iskolába, sokan jártak vonattal többen mint most, nem jártak annyit "shoppingolni", ami duplán, triplán növeli a költekezést és a hulladékot....
süti beállítások módosítása