Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ismétlődő forgatókönyv szerinti választások – csak a mozgósítás dönt?

2020. november 04. - Tamáspatrik

Néhány éve már ugyanaz a menetrend a választásokon a világ nagy részén, a kétféle értékrendű (egy konzervatívabbnak és egy liberálisabbnak mondható) választói csoport között szoros verseny zajlik, a végén általában az nyer, aki a szavazótáborát jobban képes mobilizálni. Mennyi ebben a vezető szerepe, aki a kampány arcát adja? Talán 10%, és a többi a kampánystábé és a marketingmunkáé? A mostani USA-beli (nem „amerikai”) elnökválasztás sok szempontból hasonló a négy évvel ezelőttihez, csak éppen most a demokraták jobban tudták mozgósítani a potenciális választóikat. (Ebben a pillanatban, amikor ezt írom, még nagyon is kétesélyes a versenyfutás.)

Hasonló forgatókönyvek

A Brexit esetében vagy éppen nálunk a 2018-as választáson is az döntött, hogy ki mozgósít jobban és melyik szavazótábor az egységesebb, kevésbé szétforgácsolt. Ez valójában egy „a győztes mindent visz” típusú angolszász forgatókönyvnek nevezhető (amit nálunk a Fidesz vezetett be). Az európai kontinentális stílus megint más, sok kis párt rendszerére épül, ameyek koalíciós kényszerben tudnak csak kormányozni. Az ázsiai hibrid rezsimek (az oroszokat és törököket is ide számítva) a másik végletet jelentik, a szavazások lényegében tét nélküliek, hiszen a verseny előre lefutott, a választások manipulációja teljesen nyilvánvaló.

Az a jó, ha egyik oldal se nyeri agyon magát

A polarizációra épülő választási rendszerekben a legtöbb kormány vagy hatalomra került párt igyekszik magát (illetve az értékrendszerét) különféle törvényeken keresztül bebetonozni és a saját újraválasztási esélyeit megnövelni. Hogy ez ne következhessen be, ennek egyetlen gátja a hatalommegosztás intézménye. Az USA-ban a legfelsőbb bíróság konzervatív többségű, a szenátus is, az alsóházban viszont a liberálisok dominálnak (lényegében ők kezdeményezik a törvényeket, a másik két szint csak jóváhagyó szerepű lehet). A mostani elnökválasztás után 2:2 vagy 3:1 lesz az arány, ami azért jó, mert a két nagyon eltérő értékrendszer (ókonzervatív és modernista) egyaránt megfelelő szintű képviseletet kap.

Lakóhelyhez van inkább köze, nem a származáshoz

A nagyvárosiak mindig a baloldalra szavaznak, igaz ez Isztambultól Moszkván keresztül, Bécsen és Budapesten át New Yorkig, teljesen függetlenül attól, hogy mennyi bevándorló lakosuk van, az életmód önmagában, az ott élők életstílusa a modernitást részesíti előnyben a hagyománnyal szemben. A falvak és a kisvárosok viszont a világon mindenhol a konzervatív kormányokat támogatják. Azt lehet látni, hogy az utóbbi időkben a leadott szavazatok 50-50% körül oszlanak meg a demokratikus kultúrájú országokban, amit én nagyon jónak tartok. A nagyváros győzelme hosszabb távon egy elgépiesedett és érzelmileg sivár társadalom felé vezetne, a falvaké pedig a feudális szintű vallási fundamentalizmushoz.

Ki lehet a jobb elnök Biden vagy Trump?

Nyilván nekem is az egyik jelölt szimpatikusabb mint a másik, az egyik oldal értékrendszere közelebb áll, de ettől teljesen elvonatkoztatva azt mondom, hogy nekünk nagyjából mindegy melyik nyer, akár gazdasági, akár politikai értelemben. Az USA-nak melyik jobb, Európának vagy a világnak ki lenne a jobb, ezt nem is tudnám megmondani. Legutóbb örültem, hogy nyolc év demokrata elnöklés után a republikánusok nyertek (megint csak úgy vélem, hogy mintegy 10%-20-ot adhat az elnök személye, a nagyobbik részt az apparátus teljesítménye határozza meg). Trump nekem lapvetően szimpatikus, mert karakteres egyéniség nyilvánvaló emberi gyarlóságokkal, és a külpolitikai eredményei például egészen jók. Ha Biden lesz a győztes, akkor viszont megint jöhet egy új csapat, új elképzelésekkel, és a legfontosabb, hogy a környezetvédelem sokat nyerne vele.

Európa „bekerítése” elmarad?

Még egy hátrány lenne Trump elnökségének meghosszabbítása, hogy Európa végképp bekerítve találná magát, megfosztva az összes szövetségesétől. Az USA lehetne egy szövetséges a kínaiak ellenében, a törökök Erdogan miatt nem jönnek szóba az utóbbi időben, az észak-afrikai és a nyugat-ázsiai muszlim világ se nagyon, az oroszok pedig Putyin agresszív külpolitikája miatt váltak szövetségesből majdnem hogy ellenséggé. A britek kilépése óta az európai politikai kultúra egyre inkább szigetszerűvé válik, amit a kontinensen belül számos politikus, de mindenek előtt Orbánék csapata az egységes fellépés kerékkötőiként egyértelműen bomlasztani is igyekeznek. Nem lenne jó, ha amerikai, kínai vagy orosz modellek közül lehetne csak választani a jövőben, és elfelejthetnénk a kompromisszumkereső és kifinomult európai felfogást.

Fordulhatnak a trendek

A populista vezérelvű rendszerek kifulladni látszanak számos országban, a gazdasági sikerek újabban elmaradnak az oroszok, törökök és britek esetében is, ezért vannak arra utaló jelek, hogy megerősödhet a racionálisabb, kevésbé az érzelmekre ható modernizációs irányzat (például a balos környezetvédők jóvoltából) a következő években, bár egy ilyen trendnek épp nálunk még semmi jele nincs. Egyfajta elitista demokrácia (akár „liberális diktatúrának”, akár „meritokráciának”, mindegy hogy nevezzük) viszont számomra szintén nagyon rémisztő eshetőség, hosszabb távon nagyjából hasonló szintű politikai képviseletet kellene, hogy kapjanak a társadalom teljesen különböző rétegei, vagyoni helyzetre, karrierre, származásra való tekintet nélkül is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6016274350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.05. 05:49:11

Elég csak ránézni az USA választási térképére jelenleg. A fejlett, nagyvárosokkal teli, keleti és nyugati part Bidené. a vidéki területek Trumpé. Érdekes, hogy a bevándorlókkal teli Texas és Florida is Trumpé. Ja, hogy akik bevándoroltak, ismerik a fajtájukat és nem akarnak belőle többet. :-))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 09:10:14

Egyszerűen nem igaz a ballib elmélet, hogy a passzív szavazók zöme alapból elégedetlen, ezért nem szavaz, s mozgósításuk majd mindenképpen az ellenzéket segíti. Erre viccesen kénytelenek voltak rádöbenni 2018-ban, de a mostani amerikai eset is ezt igazolja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 09:13:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem, egyszerűen nem létezik olyan, hogy "latinó szavazó", nincs ilyen homogén katagória. Egy kubai és egy mexikói az pl.2 teljesen külön világ.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 11:29:50

"A nagyvárosiak mindig a baloldalra szavaznak, igaz ez Isztambultól Moszkván keresztül, Bécsen és Budapesten át New Yorkig, teljesen függetlenül attól, hogy mennyi bevándorló lakosuk van, az életmód önmagában, az ott élők életstílusa a modernitást részesíti előnyben a hagyománnyal szemben."

Nem a modernitást. Ez nem erről szól.

Az idegennek az a jó, ha a lakóhelyen a kevésbé nemzeti erők uralkodnak, míg a saját országban meg az ellenkezője.

A zsidó szavazó Magyarországon "baloldali", míg ha kiköltözik Izraelbe, kemény "jobboldali" lesz.

De ugyanezt megfielték Szerbiában is: a horvát kisebbségi szavazó - akiknek közel 100 %-a szerb és horvát állampolgár is -a szerb választáson a legliberálisabb szerb pátra szavaz, a horvát választáson pedig a legnacionalistább horvát pártra.

Ez szimpla önvédelem, semmi más-

hűtőt kizabáló kékszemű 2020.11.05. 18:17:37

@MAXVAL birсaman közíró: - Az idegennek az a jó, ha a lakóhelyen a kevésbé nemzeti erők uralkodnak, míg a saját országban meg az ellenkezője.-

Akkor minek jött el a hazájából?

ózdi cigány 2020.11.05. 18:20:32

@MAXVAL birсaman közíró: De ugyanezt megfielték Szerbiában is: a horvát kisebbségi szavazó - akiknek közel 100 %-a szerb és horvát állampolgár is -a szerb választáson a legliberálisabb szerb pátra szavaz, a horvát választáson pedig a legnacionalistább horvát pártra.

Ehhez képest Trumpra szavaztak a bevándorlókkal teli államok. Akkor Trump a legliberálisabb?

Hegyimеdve 2020.11.05. 18:26:04

@MAXVAL birсaman közíró: 2018-ban az ellenzéki összefogás hiányzott.

Tamáspatrik 2020.11.05. 18:28:39

@MAXVAL birсaman közíró: Hol vannak Isztambulban és Moszkvában bevándorlók nagy tömegei, akik ráadásul szavazhatnak is? És Budapesten hol van a sok bevándorló?
Hacsak nem tekinted bevándorlónak azt, aki egy kisebb településből költözik a nagyvárosba.
Pont erről van szó, hogy a nagyváros liberális közeg alapból, a többség ki nem állhatja a populistákat, mert ők ultrakonzervatívak. Ezért nem való Vidnyánszky sem az SZFE-re, mert a hallgatók alapélményei liberálisak.
A közeg ahol laksz nagyon befolyásolja a gondolkodásodat, kis faluban pletykálkodni fogsz, kissé paranoiássá válsz, a vallási fundamentalistákra szavazol, a nagyvárosban meg magányos leszel inkább és a libsiket jobban el tudod fogadni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 18:39:18

@hűtőt kizabáló kékszemű:

Számtalan oka lehet, a 2 legfőbb:
- nem jött el, eleve ott született,
- eljött gazdasági okokból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 18:43:02

@ózdi cigány:

Mert más a motiváció. Eleve ott nem a nacionalizmus a szempont, Trump se az.

A mexeikói bevándorlónak nem szimpatikus Trumo bevámdorláselenessége, míg a kubait ez nem zavarja. Trump szövege nem nacionalista alapú azonban, nem a nemzetiségük szerint támogat vagy ellenez bárkit i9s.

S persze a liberalizmus kérdése. Gazdaságilag Biden és Trump egyformán liberális, semmi eltérés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 18:47:26

@Hegyimеdve:

Ha összefogtak volna, a Fidesznek 68 % helyett 55-60 %-a lett volna, de akkor is a Fidesz nyert volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 18:53:36

@Tamáspatrik:

"Hol vannak Isztambulban és Moszkvában bevándorlók nagy tömegei, akik ráadásul szavazhatnak is?"

Nincsenek sokan, nehezen kapnak állampolgárságot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 19:09:57

@Tamáspatrik:

"És Budapesten hol van a sok bevándorló?"

Az idegenről beszéltem, nem a bevándorlóról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 19:11:25

@Tamáspatrik:

Lásd példámat: a zsidó Mo-on "baloldali", de amint kivándorol Izraelbe, "Jobboldali" lesz. Hol a város és g falu itt? Vagy s szerbiai horvát szavazó példája.

BiG74 Bodri 2020.11.05. 19:18:31

Szerintem Trump sokkal többet tesz hozzá a személyiségével a kampányához, mint Bidden.
Számít-e a személy? Kb. annyit amennyit említettél. Viszont szerintem a személyiség súlyozottsága a tábortól függ inkább.
Az az oldal, aki a demokratikus rendszert, a demokratikus hatalommegosztást, az intézményi korlátokat, fékeket lenézi. Ahol hajlamosak vezetői látomásokra, kijelentésekre, karizmára bízni sorsukat, és a vezetőnek akár teljhatalmat biztosítani. Ott a személyiség többet jelent, többet számít, főleg néhány egyértelmű, bár szerintem fals jel.

midnight coder 2020.11.05. 19:46:42

@BiG74 Bodri: Ez inkább attól függ, van-e karizmatikus vezető. Az a csapat akinek nincs, az lenézi azokat akinek fontos a karizmatikus vezető. Ahol pedig van ilyen, ott természetesnek veszik azt.

Volt a demokratáknak is számos karizmatikus elnökük, a legutolsó Obama. Más kérdés, hogy most viszont gondos kontraszelekcióval sikerült egy olyan elnökjelöltre szert tenniük, hogy a kampánystáb központi eleme lett az a nekromanta aki 24 óránként egy fekete kakas és egy BLM aktivista feláldozásával fel-fel éleszti azt.

midnight coder 2020.11.05. 19:52:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Biztos, hogy a nagyvárosi gettópatkány sokkal okosabb, mint a vidéki redneck ? Mert az egy dolog, hogy "progresszívebb", de ez nem feltétlenül az intelligencia jele, inkább azé, hogy fogalmuk sincs milyen is az, amikor a "progressziót" túltolják egy országban.

BiG74 Bodri 2020.11.05. 19:56:43

@midnight coder:
Á, a savanyú a szőlő effektre gondolsz?
Szerintem az, hogy van/volt karizmatikus vezető pl. a demokratáknál az nem zárja ki, hogy amúgy sokkal kevésbé számít ezen tulajdonság, mint a kódolt jobboldalinál. Ráadásul nehezen is megítélhető egy ilyen szavazó részéről a gondolat, hogy nem számít annyira.

BiG74 Bodri 2020.11.05. 20:00:49

@midnight coder:
A rednecknek meg fogalma sincs arról, hogy a világ már rég túllépte a szőke kóla, sárga kóla dilemmát.
Az egyensúly fontos, legalább középtávon.

Tamáspatrik 2020.11.05. 21:07:53

@MAXVAL birсaman közíró: Ha együtt indul az ellenzék, egy pártként a 2018-as választásokon, akkor közel 50%-ot érhetett volna el, a nem a Fideszre leadott szavazatok aránya 50% fölött volt, de ebben benne voltak kis pártok is, amik nem jutottak be végül.

Tamáspatrik 2020.11.05. 21:14:34

@BiG74 Bodri: Igen, az ún. vezérdemokráciákban a személyiség, a karizma többet nyom a latban. A veszélye, hogy egy idő után agyonnyomja azokat, akik potenciális versenytársai és túlságosan bebetonozza magát a hatalomba.
A személyiség nem mindig számít, ott van például a Brexit esete és a róla készült film "Háborúban mindent szabad", ott a jól megválaszott jelszavak döntöttek, amit egy ügyes és gátlástalan kampánystáb hozott össze, ez egy példa arra, hogy a marketing módszerek manapság többet számítanak.
Trump esetében a mozgósítás az FB-n és más közösségi felületeken keresztül 2016-ban jól működött.
Most is majdnem elaltatták a közvéleménykutatókon keresztül a publikumot, mert eltitlkolták sokan, hogy kire akarnak szavazni. Általában kell egy arc, akivel el lehet adni a dolgokat, de szerintem manapság többet számít, hogyan dolgozik a kampánycsapat.
2006-ban nálunk például Orbán direkt a lúzer Deutsch Tamást bízta meg a kampány vezetésével, mert nem akart nyerni.

Tamáspatrik 2020.11.05. 21:18:36

@MAXVAL birсaman közíró: Az összkép vegyes, sok minden befolyásolja, amilyen példákat felhoztál azok elég ritkák. Ismered viszont azt a kifejezést, hogy "a hely szelleme"? Egy darabig Újpesten dolgoztam, aztán kommunikáltam olyanokkal is akik a belvárosban voltak napközben, a közeg nagyon meghatározó és hat mindenkire. Ha ellátogatsz egy átlagos borsodi faluba vagy bármilyen kisebb faluba, ott egészen más a "közvélemény", még ha ugyanolyan értelmiségi emberekkel beszélsz mint az előbbi két példában, akkor is látni fogod a különbségeket. Panel és kertváros stb. hasonlóan

BiG74 Bodri 2020.11.05. 21:28:53

@Tamáspatrik:
Bizony, a redneck maga a véleményt kényszerítő erő, tagoltsága, elhelyezkedése, környezete miatt. A gettópatkány csak egy kis része egy összetettebb környezetnek, melyben láthatóan igényesebb elemek is megnyilvánulnak, helyzetet, környezetet alakítanak. Amennyiben a gettópatkány redneckké válik, a város megszűnik várossá lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 22:39:58

@Tamáspatrik:

48 % volt a listás eredmény. S együttesen kevesebb lett volna, a Jobbik-ballib ellenszenv miatt, akkor mág a Jobbik nem volt liberális, mint ma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.05. 22:41:12

@Tamáspatrik:

48 % balllibek, Jobbik, LMP,
49 % Fidesz,
3 % kamupártok, kis egyéb pártok, nemzetiségi listák.

alöksz róz 2020.11.06. 00:34:45

"Még egy hátrány lenne Trump elnökségének meghosszabbítása, hogy Európa végképp bekerítve találná magát, megfosztva az összes szövetségesétől." - ez csak egy buta panel :-)

"Ne legyenek illúzióink. Az Egyesült Államok hosszú évek óta már nem baráti partnere az európai országoknak"
index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/11/03/amerika_valaszt_-_percrol_percre/franciaorszag_szerint_az_eredmenynek_nem_lesz_hatasa_a_kereskedelemre_europaval/

"És természetesen, függetlenül attól, hogy ki nyer, Biden vagy Trump, Amerika megváltozott, megváltozott a globális környezet, ezért nekünk is többet kell fektetnünk a biztonságunkba, a függetlenségünkbe és az önállóságunkba. Ez a cél Európa számára, ebből a szempontból nem számít, hogy ki nyer."
hu.euronews.com/2020/11/04/litvania-volt-elnoke-szerint-az-eu-nak-leginkabb-sajat-magaval-kell-torodnie

hu.euronews.com/2020/11/03/magyarics-tamas-akar-trump-akar-biden-lesz-az-elnok-europa-kemeny-targyalasokra-szamithat

alöksz róz 2020.11.06. 00:40:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: :D
papám, a városiak átlagban sokkal butábbak, mert a nagy többségük egyáltalán nem tud gondolkodni. még alapvető dolgokat se tudnak végiggondolni, egyszerűen hiányzik ez a képességük.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 07:45:40

@alöksz róz: Na, ne mondd már! Jellemzően hol élnek az értelmiségiek?

BiG74 Bodri 2020.11.06. 10:46:25

@alöksz róz:
Igen, Trump óriási pozitív hatása, hogy bebizonyosodott, milyen absztrakt irányokat tud venni a világ első hatalma. Nem lehet már abban bízni, hogy az elnökök személyétől független rendszer garantálja a szövetségi rendszer ingások nélküli életét. Ez a jóember bebizonyította, hogy miyen alacsony színvonallal is lehet valaki az USA elnöke. Annak az országnak az elnöke, aki a világ vezető hatalma akar lenni, és akinek ezen pozícióját a szövetségesei maradéktalanul el is fogadták. Most legalább mindenki tudja, ennek vége, mert bármikor jöhet valaki aki négy év alatt beleszarik mindenki levett kalapjába.
Nem gond ez, sőt jó is lehet, bár nem az orbáni gondolkodásban, mert az EU vagy szétesik, vagy megerősödik. Ha megerősödik az orbáni politikának vége.

alöksz róz 2020.11.06. 12:33:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: de mondom.
attól h értelmiségi vki, még nem fog tudni gondolkodni...

azt mondjuk nem tudni h ösztönszerűen a nagyvárosba összpontosulnak a buták, vagy a városban butulnak el, szerintem inkább az utóbbi.

vidéken is romlik a helyzet amúgy.

alöksz róz 2020.11.06. 12:34:57

@BiG74 Bodri: te most miről beszélsz, papám?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 12:58:34

@alöksz róz: Hát bocs, de egy nyolcosztályos többnyire butább mint egy MSC, vagy BSC végzett. Vagy csak a két egyetemi diplomám adta gőg beszélne belőlem? :-))

alöksz róz 2020.11.06. 13:39:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: igen.
ebbe a csapdába én is beleestem korábban.

alöksz róz 2020.11.06. 13:50:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: világos h nem tudja. a felszínt nézi.

az alacsony színvonalra meg már korábban is volt példa, pl a tintás george w. bush (aki amúgy tök egyértelmű csalással nyert).
meg lesz most is, a demens biden, aki szintén csalással nyer.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 16:08:10

@alöksz róz: Ja, az mindig csalással nyer aki nektek nem tetszik. Mert trampli akkora észkombájn, mi?

alöksz róz 2020.11.06. 18:27:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ez csak nálatok van így, elvakultaknál.
igen, bidenhez viszonyítva tényleg akkora észkombájn. és ebből az is látszik, mennyivel okosabbak a magyarok az amerikaiaknál

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 20:31:55

@alöksz róz: Mert te ezt innen el tudod dönteni. Szerintem meg az a politikus - mint trampli - így vagdalkozik, az nagyon ostoba.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 20:35:05

@alöksz róz: Várjál! Hogy van ez?

te - " a demens biden, aki szintén csalással nyer."
én - "Ja, az mindig csalással nyer aki nektek nem tetszik. "
te - "ez csak nálatok van így, elvakultaknál."

Te jöttél a csalással. Akkor most ki is az elvakult?

alöksz róz 2020.11.06. 22:49:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: hát még szép hogy el tudom :D
aki nincs tisztában még azzal se, hogy az usa elnöki címéért indult, felolvassa a súgógépről még azt is, hogy idézőjel bezárva, aki saját családtagjai nevét se tudja és már azt se tudja magáról hogy fiú vagy lány, arról nagyon könnyű eldönteni még innen is.

Sir Galahad 2020.11.07. 13:59:25

Ez valójában egy „a győztes mindent visz” típusú angolszász forgatókönyvnek nevezhető (amit nálunk a Fidesz vezetett be) - írja a szerző.

Ekkora baromságot már régen olvastam.

A „a győztes mindent visz” típusú angolszász forgatókönyv azt jelentené, hogy csak egyéni körzetek vannak, nincs kompenzációs lista és listás szavazás. Ilyen rendszerben a Fidesznek nem 2/3-a lenne, hanem 99 %-a.

Billy Hill 2020.11.07. 19:10:17

@Tamáspatrik: "Ezért nem való Vidnyánszky sem az SZFE-re, mert a hallgatók alapélményei liberálisak." Vidéki származású hallgatók nincsenek ott? Vagy az SZFE csak a fővárosnak képezi a diákokat, vidékre nem kerül majd egyikük sem utána? Mert akkor tényleg legyen ultramodernista a képzésük, ne keverjenek bele mást!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.07. 21:12:44

@Billy Hill: " Vidéki származású hallgatók nincsenek ott?" - aki színésznek áll az általában liberális beállítottságú. És mi köze a vidéknek és a konzervativizmusnak?

MEDVE1978 2020.11.08. 18:02:52

Kicsit másképpen fognám meg az egészet. A valóság azt mutatja, hogy van egy jelenség, amit hívjunk mondjuk felgyorsult globális kapitalizmusnak. Ennek rengeteg lényeges eleme van, az egyik az, hogy "felesleges" elemeket gyárt, a másik az, hogy fokozottan - marxista kifejezéssel élve - kizsákmányolja a munkavállalói rétegeket, megnehezítve azoknak a munkaerejük "újratermelését".
A felesleges elemek főként mondjuk az afrikai államok (pl: Szomália) lakói vagy akár az európai társadalmakban a párizsi külvárosi munkanélküli arabok, négerek vagy akár a borsodi zsákfaluban élő cigányok. Ők gyakorlatilag nem kapcsolódnak be a globális kapitalizmus folyamataiba vagy csak abszolút minimális, elhanyagolható hatásként (minimális fogyasztásuk vagy értékteremtésük van). A másik faktor nyilvánvalóan a "normál" munkaerő 90%. Ezek az emberek folyamatosan a helyzetük lassú romlását tapasztalják meg, mivel saját maguk továbbképzésére is egyre többet kell költeniük, viszont emellett generációs szinten a gyermekeik hasonló szintre hozása is egyre drágább.

Ez mindenütt ugyanígy lenne a működési mechanizmusból kifolyólag, csak tompító tényezők vannak. Dél-Kelet Ázsiában például a fő tompító tényező a nagy mennyiségű tőkeimport és hogy mindent ők gyártanak, outsourcing stb. Emiatt ennek a folyamatnak ellene hat a helyszínen generált gazdasági növekedés. Viszont az úgy nevezett nyugaton ez folyamatos. Ehhez párosul az is, hogy a "felesleges" területek inkább vidéken, rosszabb infrastrukturális környezetben vannak, illetve, hogy a jobb infrastrukturális területeken jobban képesek a munkavállalók a saját munkaerejük újra képzésére. Emiatt a globalizáció "győztesei" inkább a jobb infrastruktúrájú területeken vannak, ahol koncentráltan elérhetők a szolgáltatások és termékek. Ezek a nagyvárosok. Szépen körbemegy a dolog, ők könnyebben újratermelik a munkaerejüket, nagyobb a választék a szolgáltatásokból, nagyobb az elérhető jövedelem stb. Éppen ezért ezek az emberek "könnyebben" boldogulnak, a folyamatokat vagy egyértelmű nyertesként vagy kevésbé vesztesként élik meg. Ezért ők elégedettebbek a helyzetükkel, az iránnyal, amelybe a világ halad, liberálisabbak (mivel a globalizált világban sokféle emberrel kapcsolatban vannak, ez az életmódjuk következménye). A másik véglet ugye az öregekkel teli, kihaló falu, illetve a hanyatló volt ipari övezet. Az emberek itt elutasítóbbak, xenofóbok, nacionalisták stb. lesznek.

A nyugati világban a legtöbb helyen ez képeződik le - azonban emellett még jelen van egy jelentős elaprózódás is. Ha valaki megnézi a német közéletet, akkor már számos párt képvisel társadalmi rétegeket. A globalizációs veszteseket képviseli a szélsőjobb AFD, illetve a szélsőbal Linke is. A nyerteseket képviseli a többi párt, de nagyon rétegzetten. A környezettudatosokat a Grüne / Bündniss 90, a régivágású hanyatló szocdemeket az SPD, a konzervatívokat a CDU/CSU, a szélsőségesen az piacpártiakat FPD.

Tamáspatrik 2020.11.08. 18:37:50

@Sir Galahad: LÉNYEGÉBEN a Fidesz nálunk az angolszám kétpártihoz hasonló választási rendszert vezetett be, l. győzteskompenzáció. Csak a többi párt még nem jött rá idejében. Ez a mostani rendszer nem a veszteseket hanem a győzteseket kompenzálja. (Adórendszerben, támogatásban szintúgy.) A győztes azért mindent vitt, mert játszi könnyedséggel lett 2/3-a, amivel tényleg azt csinál,amit akar.
SEHOL nincs ilyen a kontinensen, ehhez hasonlóhoz egészen Beloruszig kell menned.

Tamáspatrik 2020.11.08. 18:42:16

@Billy Hill: A vidéki színházak egész más repertoárt játszanak mint a fővárosiak, feltűnő a különbség. Általában a közérthető darabokat tűzik műsorra.
Másrészt ha bekerülsz egy közegbe, nem te fogodfújni a passzátszelet, hanem figyelsz és megpróbálod összerakni. Egy nagyvárosban például elég hiteltelen lesz egy igazán népi színház, mert akik ott élnek, nincsenek meg az alapélményeik, népi helyett népies, vagy népiesch lesz csupán.

Tamáspatrik 2020.11.08. 18:54:13

@MEDVE1978: Az emberek nem úgy fogják megítélni, hogy ők feleslegesek és kevéssé értékesek a társadalom számára, mert kevesebb pénzt visznek haza, hanem hogy a társadalmi rendszer a rossz, mert kivesztek a régi értékek, összeesküvések vannak stb. A megítélésben igazuk van, tényleg nem kevéssé értékesek, viszont a megfogalmazásaik érzelmi alapúak, főleg mivel nem ismerik egy kicsit sem a rendszer működését.
Mért kell, hogy mindenki egy nagy rendszer (akár nevezhetjük globális kapitalizmusnak) része legyen és a részének érezze magát? Az is csak egy szemléletmód, egy metszete a dolgoknak, a megélhetésre persze hatással van, de nem határozza meg teljes mértékben még az t sem. A társadalomnak persze része, a nemzetnek része, állampolgár, családapa vagy családanya, közösségekbe jár stb.
Vannak sokan, akik információ sokkot kaptak, a felgyorsult világ úgy érzik, nem nekik való, aminek többféle oka lehet és nyilván ahogy idősödünk, egyre hajlamosabbak vagyunk így érezni.

Sir Galahad 2020.11.08. 23:11:52

@Tamáspatrik: Valóban, kompenzálja a győztest IS, meg a vesztest IS. Ez valóban innováció és nincs (még) hasonló másutt, de ennek semmi köze az angolszász rendszerhez, amiben egyáltalán nincs veszteskompenzáció és listás szavazás és kizárólag egyéni körzetből lehet mandátumhoz jutni. A magyar rendszer a módosításokkal valóban kevésbé arányos lett, mint volt, de még így is messze nem annyira, mint az angolszász. Egyébként a győztes preferálásának előnye is van: stabilabb kormányzást tesz lehetővé.

MEDVE1978 2020.11.09. 18:00:20

@Tamáspatrik: Természetesen. Részben arra akartam rámutatni, hogy a nagyváros - kisváros -falu megközelítés rossz, itt igazából a globális kapitalizmus nyerteseiről és veszteseiről beszélhetünk. Baden-Würtenbergben vagy Bajorországban a paraszt vagy a kisvárosi is szépen leszavaz majd a CDU/CSU-ra, sőt újabban a zöldekre, csak 10% szavazott a populista AFD-re. Ugyanígy Lengyelországban Kaczinsky-re inkább az ország keleti része szavazott, így a volt ipari városokban élők is nagy számban. Tehát ez nem egy népi-urbánus vita, hanem egy győztes és vesztes összehasonlítás.
Angliában is a régi elszegényedett iparvidékeken ugyanúgy tarolt Johnson.

Nem hiszem, hogy a populizmus vagy amit itt te értettél alatta "kifáradna". A globalizációs vesztes-győztes kettősségen túl ugyanis arról is van szó, hogy a túl gyors vagy túl radikális változások mindig megakadnak majd a népesség többségében, akik erre a radikalizmusra konzervatív választ adnak majd. Én rengeteg dologban nem értek valószínűleg egyet egy Trump szavazóval, abban viszont igen, hogy rettenetesen irritál az amerikai szélsőbal fehérgyűlölete, diverzitásimádata és fetisizmusa, totalitarianizmusa.
Volt egy érdekes cikk valahol, ahol azt írták, hogy az amcsi szavazók nagy részének tetszett, hogy Trump "tahó". Ebből a szempontból Trump is már egy válasz volt arra a nagyon káros irányzatra, ami szintén az USA-ból jön (szélsőséges feminizmus, a fehérek hibáztatása, utálata, a történelem eltörlése, cancel culture stb.).

Tamáspatrik 2020.11.09. 21:06:11

@Sir Galahad: Ha van egy párt, amelyik 40%-ot szerez és van 3 másik, amelyik 20%-ot kap (de nem fog össze, nem ad közös jelöltet), akkor az egy párt nem csak elviszi a körzetet, de kap még egy csomó szavazatot is, annyit amennyiben megverte a 20%-os pártot. Ez adott annyi szavazatot a Fidesznek, hogy a szavazatok kb. felével is 2/3-os többséget tudott szerezni.
Az angoloknál és amerikaiknál több évszázados demokráciák vannak, a szavazások nem annyira érzékenyek a közhangulat apró választásaira, voltaképp a parlamentet is ugyanazok a pártok alkotják (lassan változnak évtizedek alatt), a választók már megszokták ezeket, emiatt működőképes "a győztes mindent visz" elv.

Tamáspatrik 2020.11.09. 21:39:16

@MEDVE1978: Ebben az érvelésben sok igazság van valóban. Azért megjegyzem, hogy bármiféle megközelítés, modell magyarázó ereje korlátozott.
Ez olyan, mint a vidámparkban van egy ringlispíl, van aki élvezi, van aki lejönne, de még nem tud, van aki reméli hogy felülhet rá, ha türelmes, olyan is van, aki szeretne, de nincsenek reményei, hogy sikerül, és olyan is, aki akkor se ülne fel, ha ingyen lenne, és még lehetnek egyéb szempontok is, például ő nem szereti, de a haverokkal együtt mégis felülne rá, a buli kedvéért. Egy szavazáson, hogy "Jó dolog-e a riglispíl?", mindez a sokféle motiváció nem fog kiderülni.

Sir Galahad 2020.11.09. 21:49:13

@Tamáspatrik: Szépen leírtad a győzteskompenzációt, amivel a magyar választási rendszer kiegészült. Igaz, hogy ezzel sokkal kevésbé arányos, de ttől még semmi köze az angolszász választási rendszerekhez, amelyek egészen más logika alapján működnek és egyáltalán nem arányosak. Az angolszász választási rendszerben is bukkannak fel új pártok, lásd Brexit Párt, bár az tény, hogy jóval kevésbé sokszínűek, mint pl a magyar.
süti beállítások módosítása