Ideo-logikák

Ideo-logikák

Természetes emberi igény az élményeink megosztása

2021. február 06. - Tamáspatrik

Nagyon egyszerű emberi igényekre repülnek rá a különféle internetes szolgáltatók, többek között arra, hogy szeretjük az élményeinket megosztani másokkal. Számomra ez is egy eléggé alapvető igényünknek tűnik, hiszen ezáltal egy kicsit újraéljük és megerősítjük a történteket (elsősorban persze a kellemeseket), miközben mások is egy kis ízelítőt kaphatnak belőle. A közösségi portálokon a szó valódi értelmében vett megosztások lehetősége nyilván jóval korlátozottabb mint egy személyes találkozás vagy akár egy telefonbeszélgetés esetében, ráadásul az átélt élmények sokfélék lehetnek és nem mindenkit érdekelnek. (Az életben mindig meg kell találnunk azt a személyt az ismerőseink közül, akivel az adott élmény a leginkább megosztható.) A netes megosztások esetében nem ritkán némi exhibicionizmus is tetten érhető, vagy legalábbis túlzott énközpontúság. A nyaralásunkról vagy a gyerekükről posztolt képeket olykor felvágásnak érezhetik az ismerőseink, a politikai témájúakat pedig manipulatív agitációnak.

Mindez egyértelműen a pótcselekvés kategóriájába tartozik, kicsit hasonlóan ahhoz mint amikor tévé-sorozatokat nézünk, mert az életünket nem tartjuk eléggé érdekesnek és inkább másokét élnénk. (Az olvasás már ebből a szempontból teljesen más, mert sokkal több képzelőerőt mozgat meg, emellett a saját ritmusunkban dolgozzuk fel az információt.) A különféle celebkultuszok is erről szólnak, egyik példaképünk életet sem vagyunk képesek lemásolni, legfeljebb pár fogást eltanulni tőlük, amit valamilyen módon alkalmazhatunk később a saját stílusunknak megfelelően. Ehhez persze előbb el kell hinnünk, hogy a saját életünk is éppen eléggé fontos és érdekes.

A neten töltött időnk nagy része puszta unaloműző időtöltés, a közösségi portál sem arra való, hogy beköltözzünk és ott éljük az életünket. Napjaink high-tech tömegkultúrája lényegében semmi újat nem hoz, csupán régi emberi szokásokat elevenít fel új formákban. Ilyen például a pletykálkodás, ami a legtöbb régi társadalomra is jellemző volt, most tartalmilag nem változott, csak új színteret kapott a Facebook keretében. A beszélgetés mint korrekt tájékoztatás és véleménykifejtés általában jól elhatárolható a félinformációkon és hiedelmeken alapuló pletykálkodástól, ami minden korban sokak életét keserítette meg és tette tönkre. Kérdés hogy ki hol húzná mega határt, ki mit cenzúrázna, ebben már erősen megoszlanak a vélemények. Jelenleg a nyugati (német típusú) és keleti (orosz) felfogás eltérő irányba halad, mert az előbbi a gyűlölködés és uszítást látja nagyobb problémának, az utóbbi pedig a nemzeti célú, radikális vélemények elfojtását.

Megjegyzem azért, hogy a közösségi médiumokat nagyon sokféle hasznos célra is lehet használni, többek között a pozitív tartalmú hírek megosztása is ilyen. Való igaz, hogy mások sikerének nagyon is lehet örülni, mások öröme lehet egy kicsit az én örömem is lehet adott esetekben. Sokan érzik úgy, hogy nagyon negatív dolgokat is meg kell osztani, ismerőseiket különféle veszélyekre figyelmeztetni, de az ilyenek majdnem mindig kacsának bizonyulnak tapasztalataim szerint. Habár valódi beszélgetésekre is alkalmasak a közösségi portálok elvben, ezek mégis nagyon ritkák.

A böngészés szó eredeti jelentése szerint, számunkra értéktelen adatok tömegéből kell kikeresnünk azt, ami minket érdekel. Régen például a kukorica kombájn után is rendszeresen „bengésztek” egyes falvak lakói, vagyis keresték a földeken megmaradt terményt. Manapság az internet világában hasonlóan nehéz feladatot jelent a számunkra értékes tartalmak megtalálása, bármilyen témában amellett, hogy a különféle szolgáltatók a primer ösztöneinkre hatva néha „jobban tudják”, hogy mi mit szeretnénk, a reklámokról pedig közismert, hogy a hatásuk tudattalan módon is érvényesül. (Megjegyzem, hogy a „médium” szavunk is áthallásos, régebben így nevezték azokat is, akik állítólag a szellemidézésekben közreműködtek, - egy intő jel arra, hogy semmiféle virtuális világ nem lehet fontosabb az életünk kézzelfogható dolgainál.)

A közösségi médiumokra visszatérve néhányan szeretnék ezeket valahogy közintézménnyé tenni, „államosítani”, amit én két okból nem érzek jogos igénynek, az egyik az, hogy leginkább divatjelenségnek tűnnek a számomra. Sokan már hanyagolni kezdték az FB-t például, mert nem váltotta be a reményeiket és egy idő után már inaktívak lettek, esetleg találtak maguknak fontosabb elfoglaltságokat. (Sokan eleve ódzkodnak is a magánéletük kiteregetésétől, a közéleti megnyilvánulásaikat is megfontolt módon, komolyabb fórumokra tartogatják, - teljes joggal.) A másik ok, hogy ha egy állam vagy egy vállalkozás tud jobbat az kifejlesztheti a saját portálját, rövid időn belül  valószínűleg különféle alternatív közösségi médiumok jöhetnek létre, a mostani nagyoknak is alighanem specializálódniuk kell, hiszen annyira sok célra nem használhatóak egy időben. (Ezzel nem akarom lebecsülni a mostani piacvezetőket, hiszen nyilvánvalóan rengeteg fejlesztésbe invesztáltak és invesztálnak, kifinomult szolgáltatásaiknak köszönhetik a jelenlegi arculatot és jól csengő márkanevet. Ők maguk is a globalizáció egyfajta gyümölcsei.) Az a tendencia is folytatódhat, amit Kína és Oroszország esetében látunk, hogy az egyre inkább bezárkózó országok kormányai a saját államilag felügyelt közösségi portáljaikat teszik csak elérhetővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6516417822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.02.06. 12:06:11

"A közösségi portálokon a szó valódi értelmében vett megosztások lehetősége nyilván jóval korlátozottabb mint egy személyes találkozás vagy akár egy telefonbeszélgetés esetében"

Ez így ebben a formájában nem igaz. Pl. telefonbeszélgetés közben nehéz videót megosztani.

De ebbõl a szempontból a közösségi portálok nem a személyes beszélgetésre hajaznak, hanem a falu szélén a kispadon ülõ öregasszonyok pletykálkodására, vagy a kocsmai beszélgetésekre. Nem egy emberrel osztod meg a mondanivalód, hanem egy közösséggel.

"Az olvasás már ebből a szempontból teljesen más, mert sokkal több képzelőerőt mozgat meg, emellett a saját ritmusunkban dolgozzuk fel az információt"
Nem más. Ha nem szakkönyvet olvasol, hanem szórakoztató irodalmat, akkor is pont úgy más életét éled. Kb. mindegy, hogy a Csillagok Háborúját filmen nézed vagy könyvben olvasod, azért teszed, hogy arra a kis idõre ne a saját kis szürke életed éld, és kiszakadj egy idõre a taposómalomból.
Az embert a genetika nem olyan eseménytelen életre tervezte mint amilyen a mai emberé.

Tamáspatrik 2021.02.06. 16:38:01

@midnight coder: Nem mondanám, hogy eseménytelen lenne az életünk, attól függ, hogy milyen mércével méred. Régen az ősasszony ha talált ehető pitypangot a patak partján, neki az is esemény volt és megvolt az aznapi társalgási téma. A falvakban amiatt is pletykálkodtak vagy pletykálkodnak, mert nincs elég történés. Szerintem sok minden nem változott, esetleg a mérce lett magasabb, mert mindenhonnan tökéletes szupercelebek és akcióhősök hirdetik magukat. Régen ezeket monda formájában az esti tábortűznél mesélték el, ma pedig a különféle kisebb-nagyobb elektromos kütyükből jönnek elő. Az evolúció nem is "tervezte" azt sem, hogy az emberek hosszú kort éljenek meg.

midnight coder 2021.02.07. 07:50:43

@Tamáspatrik: "Régen az ősasszony ha talált ehető pitypangot a patak partján, neki az is esemény volt és megvolt az aznapi társalgási téma. "

Pontosan. Vagy ha Józsit megette a kardfogú tigris. Meg hogy a Juci megcsalta a Pistát. De ezek mind személyes dolgok voltak, rájuk vonatkoztak. Az, hogy a Celeb Józsi a valóságshowban megdugta a Celeb Pannát igazából csak a kettõjükre és max. szûkebb családjukra, ismerõseikre tartozna.

"Az evolúció nem is "tervezte" azt sem, hogy az emberek hosszú kort éljenek meg. "
Nem bizony. És ha megnézed, az átlagpolgárnál a bajok 50+ éves korban kezdõdnek. Amit egy rendes, tisztességes õsember meg sem élt.

BiG74 Bodri 2021.02.07. 08:20:37

Csodás helyszín a közösségi média az illiberált, quanonista, oltásellenes, laposföldhívők számára.
Ezért lenne jó államosítani az illiberált, quanonista, oltásellenes, laposföldhívős, diktátoros hatalmaknak.
Állami internet kicsiben, csak a szűrt befolyásoló tartalom érhet el.

MEDVE1978 2021.02.07. 11:28:17

Mindig is szkeptikusan álltam ehhez a digitális forradalomhoz. Mobiltelefonom is csak munkacélból lett 2004-ben (még régi 3310-es NOKIA). A koromnál fogva láttam a világot még az internet elterjedése előtt és szerintem sokkal szebb volt. Bár az internettel sem egyből jött a sok rossz. Valahogy úgy a kétezres évek eleje közepéig nagyon szép állapot volt szerintem, az internet nem uralt el mindent. A facebook vagy magyar vállfaja az iwiw még gyerekcipőben járt, a mobiltelefonok még sima kockák voltak - nem pedig okostelefonok.

A fő probléma, hogy az emberi élet egy jelentős része áthelyeződött a digitális térbe, ezzel csökkentve a jelentőségét az egyéb élettereknek. Így az emberek egy része ezeken a platformokon találkozik már csak. És ez nagyon kihatott az interakció jellegére is. Korábban vitáztál, tüntettél, tiltakoztál valami ellen, ezt csak személyesen tehetted meg. Ma megteheted ezt digitálisan is, de a fékjeid jelentősen lecsökkentek. Egyrészt sok esetben az anonomitás miatt, sok esetben pedig a közvetítő eszköz személytelensége miatt. Anonim bármit lehet mondani, hiszen nem kell belenézned annak a szemébe, akinek mondod, nem kell vállalnod a következmények egy részét. Ennek persze kompenzációja az, hogy egy túlhatalmú vitapartner (állam, hatóság, multi, munkaadó stb,) sem talál meg egyszerűen. A közvetítő eszköz személytelensége nagyon egyszerű dolog. Ha valaki látta mondjuk a Ryan közlegény megmentését, azzal indul, hogy az érintett 3 testvére meghal és küldik ki a gyászüzeneteket. Amikor az osztályvezető észreveszi, akkor személyesen megy el az érintett anyához. Mindenki másnál marad a személytelenebb sablonüzenet. Írásban sokkal könnyebb kritikusabb tartalmakat közölni, sértegetni, rossz hírt átadni stb. Paradox módon ez még akár igaz a legszemélyesebb dolgokra, így a szexre, mondjuk az online sztriptíz formájában is, hiszen míg a sztriptízbárban lát a lány, fizikailag jelen vagy, online csak egy nick name maradsz. Hasonlóan a Tinderen nyugodtan felépíthetsz egy hamis személyiséget vagy szépítheted magad, hogy aztán a találkozáskor kiderüljön, hogy 15 kg nehezebb és 10 évvel öregebb vagy.

Szóval szerintem ez egy rossz folyamat, de már így alakult, megváltoztatni nem nagyon lehet. Irányítási kísérletekből szerintem borzasztókat látunk. Akár gondolhatunk itt az autoriter rezsimekre (Kína, Irán, Oroszország), amelyek egyszerűen büntetik a fősodortól eltérő és hatalmukat veszélyeztető gondolatokat, akár pedig a bujtatott jóakarókra. Az utóbbiak kicsit "lopakodó" szabályozásokkal próbálkoznak. Itt három fajtát látok, amelyek mind nagyon rosszak. Az első az állami, hatalmi cenzúra báránybőrbe bújtatva. Amikor a magyar tartalomszolgáltatókat arra kötelezték, hogy viseljék a felelősséget a kommentekért, amelyek a menedzselt internetoldalalakra érkeznek, akkor lényegében a véleményszabadságot korlátozták egy adminisztratív eszközzel. Természetesen kell legyen restrikció mondjuk, ha egy weboldal nyíltan nemzeti szocialista és ki akar írtani egyes népcsoportokat. A szabályozás ugyanakkor átesik a ló tulsó oldalára azzal, hogy anyagi felelősségé teszi ezt a szolgáltatók számára, rájuk terelve a teljes felelősséget = így a piac logikája szerint érdekükké teszi, hogy ne engedélyezzék a kommentelést. A második a piac diktatúrája. Mivel a cégek magántulajdonúak, akkor is tilthatnak, ha oligopol helyzetűek, egyben korlátozva az interneten a véleményszabadságot. Kedvenc példám, hogy pár éve a nagy filmes kritikai oldalak algoritmust váltottak. Addig simán átlagolták a beérkező értékeléseket. Ezt követően olyan torzításokat vezettek be, hogy csak súlyozott átlagokat vettek figyelembe, ezzel felértékelve egyes filmeket. A kritikai oldalak részben a filmforgalmazók tulajdonában vannak. Gyakorlatilag van egy termék (film), aminek a minőségbiztosítását ezt követően nem a néző látja el, hanem fizetett megmondóemberek mondanak róla véleményt. De ugyanilyen, amikor egy cég a facebook accountjáról törli azokat a véleményeket, amelyek negatívak. A harmadik eset a csőcselék (tömeg) véleménykorlátozása és terrorja. A csőcselék az interneten (főként külföldön) hordákba szerveződik és sok esetben zaklat embereket, próbál embereket kirúgatni, ellehetetleníteni. Van példa rá az úgy nevezett baloldalról és az úgy nevezett jobboldalról is, bár mostanában Amerikában előbbi nagyon erősen jelen van mondjuk a twitteren (woke twitter mob). Utóbbit jobban azonosítják és igyekeznek be-betiltatni.

A lényeg, hogy emiatt úgy gondolom, hogy nem nagyon szabad korlátozni az internetet - csak alapvető emberiességi mederben (ne legyen pedofília, gyilkosság, bizonyos szintű erőszak stb.) - , mert ez is csak abba megy át, hogy valaki a korlátozásokat a saját javára fordítja, elnyomva vele a véleményszabadságot.

MEDVE1978 2021.02.07. 11:39:45

@midnight coder: A fő tudományos narratíva, ha jól tudom az, hogy a földművelő kultúrák kialakításával az alapvető élelmiszerszükséglet megoldódott a termelő közösségben élők számára. Ez nem azt jelenti, hogy jobban éltek mint a vadászó, gyűjtögetők (mert ők több húst és változatosabb ételeket ettek), csak azt, hogy kiszámíthatóbb lett az élet, illetve folyamatosan helyet változtatni, vándorolni sem kellett hozzá. Így a közösségek lélekszáma is megnőtt, illetve nem mindenki kellett a termeléshez, létrejöhettek a mindenféle vallási pozíciók, irányítási, katonai pozíciók, művészek, iparosok stb. Itt látszik először, hogy az emberek egy része már egyértelműen és kiszámíthatóan (ez a fő különbség a barlangrajzokhoz képest) folyamatosan unatkozik és nem a létfenntartással kell szinte fulltime foglalkoznia. Ezért mással foglalkozik: keresi a helyét a világban (vallás, tudomány), szépet akar létrehozni (művészet), szép dolgokat akar birtokolni (háború, kereskedelem).
Az ember tehát a technológiai fejlődéssel elvben egyre több szabadidőt nyer és egyre többet "unatkozik" és valóban ennek az unaloműzésnek az egyik színtere a digitális világ.

alöksz róz 2021.02.07. 16:47:59

@Tamáspatrik: "Az evolúció nem is "tervezte" azt sem, hogy az emberek hosszú kort éljenek meg." - hát akkor csak véletlen, de tény, hogy az emberi test hosszú élettartamra van "méretezve"

alöksz róz 2021.02.07. 16:53:04

@midnight coder: "Amit egy rendes, tisztességes õsember meg sem élt." - butaság, az átlag élettartamot értelmezed félre.

chrisred 2021.02.09. 10:00:39

@alöksz róz: Nem véletlen, de ez csak egy elméleti lehetőség, a gyakorlatban meg figyelembe kell venni a környezeti tényezőket, amik kihatással vannak vannak az emberi test működőképességére. Mint egy autónál, ha csak benn áll a garázsban, elég sokáig jó állapőotban marad, ha folyamatosan használod, akkor rongálódik, kopik, amortizálódik kívül-belül. Kutatók szerint minden civilizációs behatás nélük, egyedként a természetben élve úgy 38 év lehet az átlagos biológiai élettartam.

chrisred 2021.02.09. 10:02:10

"Nagyon egyszerű emberi igényekre repülnek rá a különféle internetes szolgáltatók, többek között arra, hogy szeretjük az élményeinket megosztani másokkal."

A pékek is nagyon egyszerű emberi igényre repülnek rá.

Tamáspatrik 2021.02.09. 23:10:24

@chrisred: Az FB bonyolultnak tűnik, a felhasználók igényei viszont eléggé egyszerűbb, illetve főleg ezekre épül a szolgáltatás. (Kb. egy kicsit kommunikálni, egy kicsit szórakozni, élményeket megosztani.)

Tamáspatrik 2021.02.09. 23:11:36

@MEDVE1978: Köszi a cikkszerű hozzászólást, mélyen egyetértek és nem látom a kiutat, talán ez lehet, hogy divatjelenség, a fiatalok egy része már elpártolt, + vannak akik nem is érnek rá ilyesmire, vagy eleve komolyabb emberek, nem kockáztatják a tekintélyüket... Ők lehetnek az etalon.
süti beállítások módosítása