Ideo-logikák

Ideo-logikák

Átalakíthatja az életmódunkat a nyersanyagválság

2021. április 25. - Tamáspatrik

Különféle iparágakban már megtapasztalhatták, hogy az utóbbi időszakban a termelési anyagok beszerzése nehezebbé vált, a világkereskedelem ellátási problémái miatt globális hiány alakult ki többek között egyes fémekben és műanyagokban is. A keresleti piac miatt jelentősen emelkedtek a különféle nyersanyagok árai, ami hamarosan számos fogyasztási cikk árában is meg fog jelenni, mindez a válságkezelés miatt kiszórt pénzek által generált inflációt tovább gerjesztheti. Rövidebben mondva megdrágulhat majdnem minden.

Lehetséges, hogy a nyersanyaghiány csak átmeneti jelenségnek fog bizonyulni és a járványhelyzet javulásával megszűnhet. Vannak jelek azonban, amik arra utalnak, hogy olcsó termékek tömege, amiket rövid használat után eldobunk, - ez nem lesz többé járható.

A COVID és egyéb járványok időnkénti fellángolása továbbra valószínűsíthető, emellett lehetnek természeti katasztrófák is, például vulkánkitörések, amelyek korlátozhatják a légiforgalmat. Az ún. politikai kockázat még ezeknél is nagyobbnak tűnik, növekszik a feszültség a nagyhatalmak között, polgárháborúk és háborúk kitörése fenyeget, a következő években ez lehet a legnagyobb veszély. Az olaj mellett most újfajta stratégiai termékek jelennek meg, elsősorban könnyűfémek és ritka fémek, amiket az elektronika használ, és minden nagyhatalom biztosítani igyekszik a forrásait. (A piac láthatatlan keze mellett most egyes kormányok láthatatlan keze is beavatkozhat a stratégiai cikkek forgalmába.) A műanyagok nagy része a kőolaj feldolgozás mellékterméke, és ha a kőolaj kereslete csökken, mint ami mostanában történt, már az is megdrágíthat egyes műanyagokat. Ez persze környezetvédelmi szempontból egyáltalán nem lenne baj.

A gyorsan bővülő világkereskedelemben is látható jelei vannak a kapacitás korlátoknak, a „szűk keresztmetszet” nem csak a Szuezi-csatorna esetében érvényes, hanem például abban is, hogy az egyirányúvá váló áruforgalom miatt nem jut vissza elég konténer Kínába, ami szintén megnövelte a fuvarköltségeket. (Vagy éppen chiphiány miatt a gyárak nem tudtak elég autót összeszerelni.) Ezek persze inkább átmeneti nehézségek, de megmutatják azt, hogy a világkereskedelmet már néhány apró fogaskerék elakadása is mennyire le tudja fékezni. Ez látható abban is, ahogyan az élelmiszerek árai megemelkedtek, ami főként az ellátási láncokban bekövetkezett zavaroknak tulajdonítható – a sajtó viszonylag felelősen viselkedik, mert kevésbé tudósít ezekről, nem fokozva a járványhelyzet miatt egyébként is gyakori pánikszerű élelmiszer felvásárlásokat.

Az átmeneti zavaroknál súlyosabb, elvi korlátok is létezhetnek, a Római klub: A növekedés határai című tanulmánya már 1972-ben valószínűsítette azt, hogy a 21. század közepén a nyersanyagforrások kimerülése miatt civilizációs összeomlás várható, amit a technológiai fejlődés legfeljebb késleltetni lesz képes. Én magam viszont abban bízom, hogy elindul a gazdaságban egy alkalmazkodási folyamat, ami elősegítheti az életmódunk megváltozását, valójában nincs is más ésszerű alternatíva.

Jelenleg a nyersanyagoknak csak egy kis részét hasznosítjuk újra (leginkább az alumíniumot), a nagy részük különféle hulladéktárolókba kerül. Az újrahasznosítást az alapanyagok magasabb világpiaci ára ösztönözhetné leginkább. Ugyanez elősegíthetné azt is, hogy a tárgyakat ne dobjuk ki, hanem először próbáljuk megjavítani. Jelenleg számos termék esetében az újragyártás költsége alacsonyabb vagy nem sokkal magasabb mint a javításé a relatíve alacsony nyersanyagárak miatt, nem beszélve arról, hogy kifogástalan állapotú elektronikus kütyüket is kidobnak egyes országokban, mert jön helyettük valami újabb. (Nincs is szükség semmiféle „tervezett elavulás” elméletre az esetek túlnyomó részében, mert a divatok vezérelte piacokra gazdaságilag nem is éri meg tartósabb termékeket eladni.)

Lehet, hogy már a közeljövőben meg kell barátkoznunk azzal, hogy (az átlagpolgár számára) kisebbek lesznek a telefonok kijelzői és általában a képernyők, nem járunk hatalmas autókkal, a tárgyaink nagy része kisebb lesz és könnyebb, és általánosságban nem cserélünk le semmit olyan gyakran. A javíthatóság és a könnyű újrahasznosíthatóság is a legfontosabb szempontok közé fog kerülni már az egyes tárgyak tervezésekor. A különféle tárgyak gyűjtögetése, kacatok felhalmozása egyébként már kezd háttérbe szorulni az utóbbi időkben, mivel hozzászoktunk az ún. virtuális valósághoz és valamivel kevésbé igényeljük a különféle materiális javakat. Emellett a környezetvédelmi szemléletünk már eljutott oda, hogy szeretnénk kilépni a hulladéktermelés és a növekvő széndioxid kibocsátás ördögi köreiből, például sokan szeretnék elérni a műanyagok felhasználásának korlátozását.

Az nem lenne túl szerencsés, ha sok minden rozsdásabb és kopottabb lenne mint amihez hozzászoktunk, vagy hogy egyes nyersanyag maffiák megerősödnének világszinten. Másrészt viszont pozitív társadalmi változások is lehetségesek, például a munkaerő képzésében kevéssé érdekelt összeszerelő üzemek száma csökkenhet és helyettük a javítással és újrahasznosítással foglalkozó vállalkozások terjedhetnek el. Mindenekelőtt azonban a környezet terhelése az, ami lényegesen kisebb lehet, a jelenleginél jóval anyagtakarékosabb középosztálybeli életmód mellett.

Egyébként sok más terület is van, ahol lehetnek olyan meghatározó alapanyagok, amik a jelenlegi trendek mellett néhány évtizeden belül nagyon szűkössé válhatnak. Ilyen például az építőiparban a finom szemcséjű homok, ami miatt komoly technológia változtatásokra lehet szükség főként a nagyberuházásoknál. Vagy ilyen korlátot jelenthet a mezőgazdaságban a műtrágyák fontos részét képező foszfor bányászata, hamarosan rákényszerülhetünk az állattartó telepek szennyvizének, hulladékainak valamint a kommunális szennyvizek újrahasznosítására a foszfor visszanyerése érdekében (skandinávok már dolgoznak is ezen).

A mostanihoz kissé hasonló szituációt az 1970-es években láttunk, amikor kétszer is robbanásszerűen megemelkedett az olaj ára. A legtöbb ország jól tudott alkalmazkodni ehhez gazdaságilag, a válság sok pozitív változást is kikényszerített (pl. energiatakarékosabb termelést, a minőség fejlesztését, az autók fogyasztásának csökkenését.) Emiatt szokták azt mondani, hogy a válság egy jó lehetőség a változtatásokra, a cégek és az állampolgárok szintjén egyaránt. Napjainkban egyébként valószínűleg Ázsia gyors fejlődése az, ami a különféle ellátási láncokat leginkább megterheli.

Lehet, hogy az életszínvonalunk bizonyos értelemben alacsonyabb lesz, de valójában nincs szükség annyi autóra, hiszen az idő nagy részében csak a parkolóhelyet foglalják, vagy például a fúrógépet is kölcsön kérhetem a szomszédtól. Hihetetlen mértékű kacat áll most is különféle garázsokban, padlásokon és pincékben, amik értékes, újrahasznosítható anyagokat is tartalmaznak.

Súlyos nyersanyaghiányok esetében a globalizáció és a világkereskedelem volumene kis mértékben csökkenhet, de ettől még fő erővonalai megmaradhatnak a jövőben is. Az egyes államok a szolgáltatásaikat továbbra is fenn szeretnék tartani, ami állampolgári elvárás is szerintem, emiatt az egyéni fogyasztás szerkezete az, aminek változnia kell. A társadalom felfogásának és az együttműködés szintjének mindenképp nagyot kell változnia ahhoz, hogy ne következzen be civilizációs hanyatlás. Nincs egyetlen politikai felfogás sem, amelyik e téren teljesen a „helyes úton” járna, de mindegyik jelenlegi politikai felfogásban lehet több olyan gondolat is, ami egy ilyen jellegű átalakulás során jól használható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5516512252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.25. 18:25:46

"A műanyagok nagy része a kőolaj feldolgozás mellékterméke" - ez tévedés. A kőolaj kb 7 százalékából csinálnak műanyagot, az olaj krakkolásával előállítják a telítetlen szénhidrogéneket és azokból csinálnak műanyagokat. A kőolaj feldolgozásnak a pakura kivételével szinte nincs mellékterméke.

MEDVE1978 2021.04.25. 21:34:32

Nem hiszek ebben a visszafogásos dologban. Való igaz, hogy van néhány olyan ritka fém, aminek végesek a jelenleg ismert készletei. Viszont ezekkel kapcsolatosan több alternatív megoldás is van: az egyik a helyettesítő anyag, tehát, hogy valami új technikai megoldással egy másik anyaggal helyettesítsék, amiből több van. A másik az új lelőhelyek felfedezése. Amikor tinédzser voltam valamiért nagyon népszerű volt az "olajkészletek végesek és elfogynak" mantra. Ennek egyfajta a riogató és kicsit környezetvédő fennhangja is volt azzal, hogy "készüljetek és váltsatok tisztább technológiára". Sajnos - mert egy váltás jót tett volna - ez nem így lett, ma is olyan hatalmas ismert kőolajkészletek vannak, hogy a távoli jövőbe vész az időpont, amikor majd elfogy az olaj. Más ritka fémekkel is hasonló lehet a helyzet.

A nyersanyagpazarlást nagyon erősen indukálja a modern ipar, akár a számítógépek, mobiltelefonok terén is. Én hülyét kapok tőle, hogy átlagosan 3 évig tudok használni egy mobiltelefont és csodaként borulok le a notebook előtt, ha már kihúz 3-4 évet. Úgy gondolom, hogy a divatos váltás csak a népesség egy részét érinti, a többit kényszerítik. Pár hete olvastam egy cikket a javításokról és ahhoz való jogról.
en.wikipedia.org/wiki/Electronics_right_to_repair
Ez egy nagyon fontos téma és a nyersanyagpazarlás korlátozható lenne vele. Hogy mi akadályozza meg? A nagyvállalati lobbik.
Rövid példa: az első mobiltelefonon egy NOKIA 3310-es volt. 7 évig használtam és amikor lecseréltem egy okostelefonra, még akkor is működőképes volt (elsősorban ugye hagyományos telefon funkciójában, mert mást nem nagyon tudott). Könnyen szervizelhető volt, pillanatok alatt cserélted a SIM kártyát vagy az akkut. Utána vettem egy úgy nevezett rugged phonet, egy olyan okostelefont, ami törés- és beázásbiztos volt. Ez 4 évig húzta, utána az elektronika adta fel belül. Meg lehetett volna javítani, de már nem lett volna költséghatékony. Az utóbbi 6 évben a telefonjaim szintén rugged phone-ok voltak. Az első 3 évig bírta úgy, hogy az elektronika adta fel, de korábban cseréltem benne akkumlátort is. A második most ment tönkre múlt héten. Az akkumlátor adta fel benne a lelkét. Ugye egyértelműen látni a termékek életciklusának rövidülését, még egy olyan vásárlónál is, aki nem "divatérzékeny" a témában. Viszont a mostani telefonnál az a riasztó, hogy az akku nem cserélhető, mert nem vehető le a hátlap!!!!! Persze ennyivel nem adtam fel, hanem fogtam a csavarhúzókészletet és kicsavaroztam azt a 15 csavart, ami a hátlapot tartotta. A probléma az, hogy az akku úgy oda van ragasztva a hátlaphoz, hogy hiába feszegettem, sehogyan sem sikerült levenni. Így érik el, hogy ne tudj akkut cserélni. És a mobilok többsége ma már ilyen. Elromlik valami huszadrangú dolog a százezres készüléken, pl: betörik a kijelző, akkor elérik, hogy ne tudd javítani és dobd el.

belekotty 2021.04.25. 23:26:12

@MEDVE1978: Sajnos a kémia olyan, hogy nem mindent tudsz helyettesíteni. Pl a lítiumot nem tudod. Az atomtechnikában a cirkóniumot sem. Nikkel, kobalt, arany? Platina?
Az akku azért van beépítve, mert akkor sokkal vékonyabb lehet a kivitel.

MEDVE1978 2021.04.26. 13:52:14

@belekotty: Bocs, de ez a telefon ugyanakkora mélységre is (15,5 mm), mint az előző volt (még ugyanattól a cégtől is) és annak levehető volt a hátlapja és cserélhető az akkuja.
A kémiában is fedeznek fel új dolgokat, illetve lehetnek új lelőhelyek is. Azért mert drágul esetleg a lítium, nem fog leállni a mobiltelefontermelés (és a fogasztás se nagyon).

Billy Hill 2021.04.26. 16:35:20

Szerencsére sikerült egyet összeszerelőüzemezni, az mindig jó! :-)

"a munkaerő képzésében kevéssé érdekelt összeszerelő üzemek száma csökkenhet, és helyettük a javítással és újrahasznosítással foglalkozó vállalkozások terjedhetnek el"

Ahol majd sokkal képzettebbek lesznek a sor mellett állók, mert a cégek is folyamatosan képezik majd őket! Mint tudjuk, csak a javításhoz kellenek ismeretek meg kézügyesség, az összeszereléshez nem! ;-)

belekotty 2021.04.27. 14:30:31

@MEDVE1978: A szervetlen kémiában új dolgot nem hiszem hogy felfedeznek. A legkisebb ion a Li+, a legjobban vándorol, annál jobbat sosem fognak találni. (A protonnal ne is jöjjön senki, mert H+ önmagában közegekben nem létezik, a vízben is H3O+ van.)

BiG74 Bodri 2021.04.27. 17:36:33

@belekotty:
Ezt a gondolkodásmódot ezerszer cáfolták már.

Tamáspatrik 2021.04.27. 19:05:11

@MEDVE1978: Viszont nem is te vagy a célcsoport, hanem a fiatalok, például amerikaiak akik max két évente cserélik a mobiljukat, mert az ő esetükben valami státuszjelző szerepe is van, és mindig vágynak valami jobbra. Mindig a fiatalokat, 20 körülieket akarják megnyerni a nagy márkák és rászoktatni őket a termékeikre. Ha nagyon erős a technikai verseny és nagyon gyorsan változnak a modellek és a divatok, akkor nem nagyon éri meg tartós termékeket piacra dobni... Őrült egy világ, pazarlás a köbön.

Tamáspatrik 2021.04.27. 19:06:45

@Billy Hill: Hogyne kellene a kézügyesség, a jelentkezettek nagy része nem is válik be egy összeszerelő üzemben sem. Az egyéni találékonyságot viszont nem fejleszti úgy általában a modern vállalati kultúra, igaz ez fizikai és szellemi szinten is.

Tamáspatrik 2021.04.27. 19:11:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez a kettő lehet nagyon más, hogy a kőolaj hányad részéből lesz műanyag és a műanyagok hányad része származik kőolajból. A kőolaj nagy részben kis molekulájú szerves anyagokból áll, emiatt nyilván alkalmas műanyaggyártásra. Azt hallottam, hogy azért drágulnak a műanyagok, mert a kőolajra a járvány miatt a kereslet csökkent, viszont a műanyag termékek iránt még nőtt is (több csomagolás, magasabb higiéniai követelmények).

belekotty 2021.04.28. 10:39:28

@Tamáspatrik: Az úrfi vegyész. Csak szólok. Ismerem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.28. 11:30:14

@Tamáspatrik: A kőolajat alapvetően kétféleképpen dolgozzák fel. Lepárlás (frakcionált desztilláció) illetve a krakkolás. A lepárlás relatív alacsony hőmérsékleten (benzin, gázolaj forráspont) és alacsony nyomáson történik. A krakkolás - ez adhatja a telítetlen szénhidrogéneket - magas hőmérsékleten és nagy nyomáson történik. Ennek nyilván adott a kapacitása, amit nem fognak felfejleszteni egy átmeneti időszakra.

Tamáspatrik 2021.04.29. 21:26:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az is lehet, hogy falszöveg a különféle műanyag alapanyaggyártótól a kőolajgyártásra mutogatás. :) De ez megy egyébként az iparban.
süti beállítások módosítása