Ideo-logikák

Ideo-logikák

Az önkény jelképévé vált a magyar foci

2021. május 24. - Tamáspatrik

A labdarúgó bajnokságok üzleti alapon működnek a legtöbb országban, a csapatok rendszerint szurkolótáborokhoz kötődnek, nem véletlen hogy Európa élcsapatai hagyományosan a nagyvárosokban jöttek létre. Üzleti alapokon álló rendszerben a lokálpatrióta törzs szurkolók nagy számára van szükség, ezért nagyon ritka, hogy kisebb városok is jelentős focicsapatokkal büszkélkedjenek. Nálunk nem egészen ez a helyzet, ugyanis a 12 csapatos bajnokságban idén 4-5 olyan csapat szerepelt, ahol a lakosságszám még a húszezret sem érte el: Felcsút, Kisvárda, Mezőkövesd, Paks, de a Budafok is ide sorolható. Teljesen kizártnak tartom, hogy ezeknek a csapatoknak jelentős szurkolótáboruk lenne, a fenntartásuk nyilvánvalóan hobbi, egyfajta úri passzió, ráadásul állami pénzből finanszírozzák ezeket. Az idei év nem kivételes, tavaly is hasonló volt a helyzet és jövőre sem lesz változás csak annyi, hogy a Budafok helyett a Gyirmót, a jelentős szurkolótáborral rendelkező vidéki nagyvárosok képviseletében pedig Miskolc (Diósgyőr) helyett Debrecen szerepel majd az NB1-ben. Az arányok összességében nem változnak (4 fővárosi, 1 nagyvárosi és 2 középvárosi csapat marad az ún. „NER” csapatokkal szemben).

Ez az adófizetőknek évente sokmilliárdos kiadást jelentő hobbi a szomszéd országokra is kiterjed, hiszen ott van a DAC (Dunaszerdahely), amely a szlovák bajnokságban a 2. és a Topolya, amely a szerb bajnokságban az 5.helyet érte el annak ellenére, hogy ezek is húsz ezer fő alatti városok.

Egyik kiscsapatban sem a magyar, saját nevelésű játékosok a meghatározók, a futballakadémiák rendszere is már rég megbukott nálunk. A saját rendezésű U21-es EB megmutatta az utánpótlásunk valódi színvonalát, három mérkőzésen szerzett 0 ponttal, -9-es gólaránnyal estünk ki. (1986 óta nem értünk el jelentős eredményt ezen a tornán.) Nincs továbbra sem saját nevelésű játékosunk, aki a topligákban megállja a helyét, pedig a régióbeli országok többségében akadnak ilyenek. Nincs lényeges előrelépés a magyar fociban, csak ezt senki nem akarja beismerni, mert akkor azt is be kell ismerni, hogy sok milliárdot költünk folyamatosan egy rossz rendszer fenntartására.

A Felcsút 2.helye egyébként nagyon ciki, egész Európa röhög azon, hogy a nemzetközi kupákban szerepel a magyar miniszterelnök házi csapata, nálunk ezt nem meri senki felemlíteni.

Az első számú magyar klub továbbra is a Ferencváros, amely bizonyította ismét, hogy egyenrangú tud lenni az európai középmezőnnyel. Legalábbis még az idény elején, amikor a selejtezőket játsszák, akkor már csúcsformába tud kerülni, más csapatokkal ellentétben, amelyek többsége ezt későbbre időzíti, mivel a magyarnál megterhelőbb bajnokságokban játszanak. A Bajnokok Ligájába még nem való a Fradi, ezúttal is csúfosan leszerepelt, a 32 csapat között az utolsó helyen végzett, 1 szerzett ponttal, -12-es gólaránnyal, aminek fő oka a jól látható sebességkülönbség volt a Barca és a Juve játékosaihoz képest.

A magyar fociválogatott kivételt képez ebben a sorban, mert egy zseniális edző (Rossi) megtalálta azt a játékfelfogást, amivel eredményesek tudunk lenni. A magyar focisták bizonyították, hogy képesek kiemelkedő teljesítményekre egy-egy alkalommal, ezen kívül képesek igazi csapatként, a szövetségi kapitány által kiadott taktikát fegyelmezetten követni. (A sorozatterhelést már kevésbé szokták bírni a játékosaink.) Az EB-n nem is vagyunk teljesen esélytelenek, képesek vagyunk meglepetést okozni. Ezzel együtt a magyar focit nem nagyon jegyzik Európában, aminek különféle okai lehetnek.

Az egyik ilyen ok a magyar fociedzők nagy részének nyilvánvaló alkalmatlansága, nagyon sokan élnek meg a sportból nálunk is mindenféle mutatott teljesítmény nélkül. A magyar fiatalok családi közegét is inkább pátyolgatónak mondanám, nem tesz edzetté és nem készít fel az erőpróbákra, a fiatal játékosaink között láthatóan kevés van olyan, aki fizikailag megfelelően felkészült lenne a sorozatterhelésekre. (A Balkánról vagy Ukrajnából érkező játékosokra ez már nem igaz, ők nem akarnak és nem is tudnak evickélni a langyosban, sokkal komolyabban veszik a sportot.)

Az önkény ott kezdődik, hogy az adófizetők pénze bármire elkölthető, következmények nélkül, akár a miniszterelnök kedvenc hobbijára is. Ez azt mutatja, hogy már jó pár éve nálunk már tényleges önkényuralom van.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4616570304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.24. 11:46:57

A liberálisok számára minden nemzeti jelkép problémás.

kunzoo 2021.05.24. 12:40:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez most hogy jött ide? A Felcsút valóban a levegőben lóg, légiósokkal kitömve a bajnokságra hajt. Szimpatikusabb és hasznosabb is lenne ha a saját nevelésű játékosait építené fel. Elvégre milliárdokért gründoltak oda akadémiát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.24. 12:46:42

@kunzoo:

A ballibeket nem a Felcsút zavarja, hanem eleve minden magyar csapat és a válogatott leginkább.

kunzoo 2021.05.24. 12:58:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Mit hadoválsz? Ez a cikk nagyon korrekt, ha kötekedni akarsz, köss bele abba amit leírt. Az nehéz lesz, mert minden szava igaz. Jól látszik a Puskás akadémia egy drága kamu. A saját csapatuk sem meri alkalmazni őket.

Tamáspatrik 2021.05.24. 17:35:47

@kunzoo: Puskás Akadémia nem is lehetne a felcsúti csapat neve, több okból sem. Az egyik, hogy személyről nem szokás klubot elnevezni, legfeljebb stadiont. A másik, hogy az akadémia ifjúsági korú játékosokat takar, nem felnőtt csapatot. Harmadrészt, mert nem saját nevelésű akadémista játékosokra épül, hanem vásárolgatnak.

midnight coder 2021.05.24. 18:04:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi a nemzeti abban, amikor az egyik ország által felbértelt négerek megverik a másik ország által bérelt négereket?

kunzoo 2021.05.24. 19:54:12

@Tamáspatrik:
Rákerestem, a wikin Puskás Akadémia fc néven fut.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.24. 22:27:39

@kunzoo: Egy orosz propagandistától ne várj mást! Frázisokat fog pufogtatni és lyukat beszél a hasadba.

BiG74 Bodri 2021.05.24. 22:38:54

Ugyanmár, nem látjátok? Minden helyen elsőként jelenik meg, és akármiről van szó, ballib, ballib,ballib kiálltással ront be. Szánalmas, ti meg etetitek a hülye trollját!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.25. 06:15:41

@BiG74 Bodri:

Napjaink fő problémája a liberalizmus, miért kellene hallgatni róla?

gigabursch 2021.05.25. 06:49:41

Mondjuk ha alaposan utánajárnánk, hogy a nagy topligás csapatokban mennyi a saját nevelés, legalább U-15-tel indítva (mert nyilván egy falusi kiscsapatból vannak mindig feltörő fiatalok), akkor elég furi eredmény jönne ki.
Ez egy emberpiac.

S ugyanez megy az összes labdajátékban.

kunzoo 2021.05.25. 07:06:18

@gigabursch:
Hát ez az. A Felcsút egy falusi kiscsapat. Ha ők nem játszatják a saját nevelést, kinél játsszanak?

MEDVE1978 2021.05.25. 09:06:59

Az emberek jó része óriási tévedésben van a focit illetően. A magyar foci nem csak azért rossz, mert rosszul van irányítva, hanem azért, mert gyakorlatilag szinte 0 az esélye, hogy jó legyen.
Puskás fénykorában még arról volt szó, hogy ha te voltál a legjobb BAZ megyében, mert fél életed a grundon vagy a libalegelőn cselezgettél, tehetséges voltál stb., akkor volt esélye, hogy elmehettél mondjuk a Diósgyőrbe focizni és "átlagemberként" vagy átlagos tanulóként élvonalban játszhattál.
Ez a sport "amatőrebb" jellege miatt volt. A foci nem volt annyira üzletszerű, a játékosok normál vagy az átlagembernél kicsit jobb életet éltek. A technológiai fejlődés és a kereskedelem adminisztratív akadályainak lebontása oda vezetett, hogy a Bosman szabállyal lebontották az addigi légiósok korlátozására vonatkozó rendelkezést is. Így már bárki csinálhatott bárhol, bármennyi pénzből klubcsapatot. Jó példa erre a Manchester City, amelynek az esetében egy régi márkát vettek meg és öntötték bele a pénzt, amíg sikeres nem lett. A foci tehát első körben üzletté vált az új évezredben. Televíziós jogok, jegyárbevétel, merchandise, számítógépes játékok royalty-ja stb. A foci üzleti jellege természetesen magukra a játékosokra is kihatott. Míg az 50-es és 60-as években a libalegelőn focizó Jancsika is bejuthatott magasabb szintre, ma már ez messze nem így van. Az élvonalbeli játékost ma már "gyártják". A kisgyerekeket már 8-12 éves korukban kiválogatják és beteszik az akadémiákra, onnantól kezdve ott teljesítenek és az egyik fő tantárgyuk a foci lesz. Persze nem mindegyikből lesz éljátékos, de behozhatatlan előnyre tesz szert az, aki kisgyermek korától magas szinten van oktatva és tehetséges is egyben azzal szemben, aki mondjuk csak tehetséges. Felnőtt korukban a sztárjátékosok aztán úgy és annyit edzenek, azzal gyógyítják őket, amit a legújabb tudományos felfedezések mondanak, azt és úgy esznek, amit a dietetikus előír. Érdemes megnézni a mai világ egyik top atlétáját, LeBron James-t, aki napi 10 órát alszik, olyan beosztásban él, ahogy a szakemberek ezt mondják, azt eszi, amit az edzők mondanak stb. A játékosok tehát ebben az értelemben termelőeszközökké váltak. Tehát a fentiekből is látni, hogy a foci üzlet lett. Az üzletben pedig a piac és a profit diktál. A piac hajlamos oligopol tendenciákat is mutatni, ahogy a mai fociban is látni ezt, illetve a piacra lépéshez, versenyképessé tételhez is rengeteg esetben jelentős tőke kell.
Több esetben írtam már azt a példát, hogy ha egy magyar ember feltalálna mondjuk egy új, szuper mobitlelefont, gyakorlatilag nem tudná Magyarországon hasznosítani a találmányát, mert a konkurensek azonnal felvásárolnák vagy ha gyártásba kerül, akkor is kiszorítanák (lásd VHS kazetta kontra betamax). Ebben a szegmensben a piaci sikerhez ugyanis akkora tőke kell már, amit Magyarország nem tud nyújtani. És itt elértünk ahhoz, hogy miért nem lesz a magyar foci sohasem olyan sikeres, mint régen.
Ha valaki megnézi, klubszinten ugyanaz a 10-15 csapat nyert Bajnokok Ligáját az utóbbi 30 évben. Miért? Ez nagyon egyszerű, a pénz miatt. Itt egy pozitív visszacsatolás van: a csapat nyer, több pénzt kap a tv jogdíjakból, a merchandiseból stb., egyre értékesebb márka lesz, ezzel mindig egyre több és több pénz jön be. A játékosok is egyre drágábbak lesznek, a velük való kereskedés is nagyobb nyereséggel vagy akár bukással kecsegtet. A jelenlegi top csapatok mind ilyen pozitív visszacsatolási körökben vannak benne (bár a koronavírus persze ezt is jelentősen megtépázta). A kérdés az, hogy hogyan lehet ebbe a körbe bejutni és a magyar stratégia megfelelő-e. A válasz: természetesen pénzzel. Viszont annyi pénzzel, amit a magyar piac még állami segítséggel sem tud belenyomni a rendszerbe. Meg kell nézni mondjuk egy Schalke-t, Bilbaot, Ajaxot. Ezeknek a csapatoknak esetében a helyi, nemzeti bajnokság biztos piacot jelent, mert gazdag országok tradicionális csapatai. Van egy erős hagyomány, párosítva egy állandó rajongóbázissal. Ebből a körből még némileg lehetséges az ugrás a nagyok közé, viszont mögöttük is tágas piac és jó vásárlóerő áll. Meg kell nézni, hogy MAgyarországon melyik csapat mögött áll igazi vásárlóerő. Egyik mögött sem, ha évente a Debrecen elad 200 mezt és keres vele 1,5 millió forintot az egy játékos kéthavi fizetésére sem elég. Ebből kifolyólag nálunk ezt az állam próbálja meg jelenleg pótolni. Nem sikerül és pont azért, mert annyi pénzt egyszerűen szinte lehetetlen belenyomni ezekbe a csapatokba, ami képessé teheti őket a nagyok közé való ugrásra. Ráadásul ez még párosul a szokásos korrupcióval, ami még a hatékonyságot is jelentősen rontja. Ebből a szférából tehát sajnos sohasem lesz Pannon puma.

kunzoo 2021.05.25. 09:47:32

@MEDVE1978:
Ez mind igaz amit írtál. A baj az hogy a hasonló adottságú, méretű országokhoz képest is lemaradtunk. A szerb, cseh, horvát foci is előrébb tart. Izland eljutott a szintünkre. Portugál szintről ne is álmodjunk.
Talán nem is fontos tartani a lépést, el lehet ezt engedni. Csak akkor ne szórjunk bele ennyi közpénzt.

kunzoo 2021.05.25. 09:53:20

@MEDVE1978:
Esetleg norvég módszer, fel kell építeni egy vagy két topklubot, mert az rendszeresen szerepel a nemzetközi kupaselejtezőkben. Ez már kis országban is piacot teremt.
A kézilabda így működik, 2 top klub, a többiek legjobbjai azért hajtanak hogy magyarként bejussanak a 2 elitklub csapatába. Pl Alsóörsről, Füredről a Veszprémhez. Nem az alsóörssel indulnak a BEK-ben.

2021.05.25. 09:55:40

a magyar kupadöntő 22 játékosa között 2 magyar volt !
röhej !! így sose lesz jó magyar foci ( mondjuk nem is ez a cél, hanem a lopás )
és ne gyertek azzal hogy ez a nemzetközi trend, voltam barca meccsen, 60 ezer ember azon tapsolt kipirulva, hogy a brazil, argentin, uruguay csatárhármas kivégezte az ellenfelet
szánalom !!

2021.05.25. 09:57:22

ja és elkerülhetetlen a szuperliga !
ha már a leggazdagebbak kis világválogatottakat raknak össze, legalább játszanak egymás ellen !

Billy Hill 2021.05.25. 11:30:28

Jaj, csak nehogy oda lyukadjon ki az egész, hogy MÉG TÖBB állami pénz menjen bele...! ;-)

chrisred 2021.05.25. 12:12:24

@Tamáspatrik: Negyedszer, Puskásnak semmi köze nem volt Felcsúthoz, Kispesthez kötődött világéletében.

BiG74 Bodri 2021.05.26. 16:15:12

Én a magam részéről azt gondolom, hogy akármilyen sporthoz is húz a miniszterelnök, vagy a kasszakulcs kezelő szíve, otromba, elvtelen dolog azt ily módon támogatni.Ha az áldott egyszemélyi vezető azt mondja, akkor úgy lesz, és mindenki tudja, hogy a focit csak szeretni, isteníteni lehet, főleg, ha el is akar valamit érni.
Igen, a magyar focinak ork úr sokkal többet ártott, mint segített, kb. mint Liszenkó a szocialista mezőgazdaságnak.
Igy teljesen igaz, hogy a foci ma, Magyarországon, gyakorlatilag a miniduce liszenkói tudásáról és hozzáállásáról, és az önkényes, hatalmaskodó hozzáállásáról tanúskodik.

Tamáspatrik 2021.05.26. 21:50:53

@BiG74 Bodri: Igen, ez velős. Így is lehet mondani. (Sírjunk vagy nevessünk rajta?)

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.28. 09:10:37

@BiG74 Bodri: Ez ráadásul csak erősíti azt a magyar gyakorlatot. hogy azok a fiatal gyerekek kapnak lehetőséget egy nagycsapatnál, akinek a papája tejel az edzőnek.

11 Favágó 2021.05.28. 18:33:23

@BiG74 Bodri: uggggyan bátttya, ha a dúcse azért nehezítené meg az autósok életét, mert nincs jogosítcánya, elfogadható lenne?
Budapesten ez a küzdelem is pénzbe és kényelmetlenségbe került az ott lakóknak, csak nem a dúcse volt, ugye?
süti beállítások módosítása