Ideo-logikák

Ideo-logikák

Sokat változtak az etikai normáink

2021. augusztus 26. - Tamáspatrik

Az utóbbi pár évtizedben is jól látható változások történtek az íratlan etikai normáink terén. Egy száz évvel ezelőtti paraszti társadalomhoz inkább ne is viszonyítsunk, mert annyira más életmód volt, a maihoz képest teljesen más követelményekkel. Húsz-harminc éves távlatban viszont az életmódunk lényegében ugyanaz maradt, ennek ellenére az etikai normáink mégis változtak és jelenleg is változóban vannak, ami talán a szexualitás területén a legfeltűnőbb.

A szexualitással kapcsolatos közfelfogás az évszázadok alatt szerintem nem sokat módosult, viszont különféle mértékben nyílt, vagy inkább képmutató társadalmi szokások váltak jellemzővé az egyes korokban. Így például a liberális ’90-es években vagy talán már a ’80-asokban is lehetett látni bőven csókolódzó párokat az utcán, emellett gyakoribbak és elfogadottabbak is voltak a gyors kalandok mint manapság. A házassági hűtlenség megítélése is valamivel kevésbé volt szigorú a maihoz képest, legalábbis a közfelfogás tekintetében. A prostitúció egy időben nyilvános, megtűrt jelenségnek számított, mára már a jelenség maga ugyan nem, de az ennek helyet adó, lepukkant városrészek legalább gyakorlatilag eltűntek.

Ezek a tendenciák inkább pozitív irányúnak mondhatóak, és főként az „etikett” az (nem annyira etika maga), aminek terén egyéb kedvező fejleményeket is lehetne még említeni. Így például a nyilvános lerészegedés manapság igen ritka, vagy hogy a pszichoterror és a megfélemlítés különféle eszközei a munkahelyek többségén már nem annyira elfogadottak, mint régebben. A szexizmus jelensége sem elfogadható már, a nemi sztereotípiákat zárójelbe tesszük, az ezekkel kapcsolatos célzások és durva szóviccek is eltűntek. (Nyilvánvalóan csak a saját véleménybuborékomból tudom ezt valamennyire megítélni, de remélem, hogy ez a buborék eléggé nagy és a magyar társadalom nagyobb része hasonlóan látja mindezt.) Igazából nem tudom, hogy milyen tényezők állnak amögött, hogy egy fokkal udvariasabbak vagyunk egymással mint régebben (én legalábbis egyértelműen ezt látom), és még az is kiderülhet, hogy a felszín mögött minden változatlan, csak konfliktus kerülővé váltunk és képmutatóbbak lettünk mint az előző generációk.

Vannak olyan tényezők, amik egyáltalán nem változtak vagy még romlottak is, ilyen például a korrupció és a gerinctelenség. Ebből a szempontból a Kádár-rendszer valószínűleg nem volt sokkal jobb a mainál, de a rendszerváltás utáni évtizedekben ha volt is némi javuló tendencia, az már egyértelműen visszafordult. Eléggé közhelyes is azt leírni, hogy manapság pénzzel megvehetőek a szakvélemények, a támogató szavazatok és majdnem minden. Legtöbbünk etikai normáiba a korrupció teljes mértékben belefér, szinte már hozzászoktunk és szemrebbenés nélkül elfogadjuk, tisztelet a kevés kivételnek. (Egy elég jól mérhető jelenségről van szó, aminek az okait is nagyjából már feltárták.)

Érdekes kérdés, hogy merrefelé haladnak az etikai normáink, hiszen folyamatos változásban vannak mostanában is. Megint a szexualitás lesz az, ami számunkra egy jól használható indikátor, amiatt is, mert annyit vitatkozunk mostanában erről, egy felkapott témává vált. Az egyik lehetséges trend a prüdéria felé vezet, ami persze nem kimondottan magyar jelenség, hiszen még az USA-ban is vannak efelé mutató jelek. Jöhet egy olyan fejlemény a következő években, amire egyébként lehetőséget is ad a most elfogadott „pedofilellenes” törvényünk is, hogy például a pornográfiát teljesen betiltják Magyarországon, és az internetről is kicenzúrázzák (egyes nemkívánatos politikai tartalmakkal együtt). Feljövőben van az a vallási irányzat, amit én az iszlám fundamentalizmus alapján „keresztény fundamentalizmusnak” neveznék, amely szerint a paráználkodás minden esetben bűn, ha nem házasságban gyakoroljuk azzal az alapvető szándékkal, hogy utódokat hozzunk létre. Vannak ebbe ez irányba mutató megnyilvánulások bőven, egy meglehetősen prűd társadalom képe rajzolódhat ki.

Sok mindent elfogad az ember „csoportnormaként”, még kevéssé ésszerű dolgokat is azért, hogy a csoport tagjának érezhesse magát, a korrupció mellett a xenofóbia és a homofóbia is lehet többek között ennek a példája. Ilyenkor valószínűleg úgy érezzük, hogy kicsi, számunkra teljesen lényegtelennek tűnő dolgokban engedményeket teszünk, (bár nem tudhatjuk, hogy esetleg mégis érintettek leszünk később ezekben), mert ezzel erősítjük a csoport összetartozását. Nyájmentalitásról, a csoport negatív önmeghatározásáról van szó („nem vagyunk olyanok mint…”)

Én például nem vagyok homofób, azaz nincs semmiféle fóbiám tőlem eltérő szexuális orientáltságú személyekkel szemben, és nem is gondolom, hogy kellene valamiféle viszolygást éreznem. Több munkahelyen találkoztam már olyanokkal, akikről a megjelenésük és körülményeik alapján gyanítottam, hogy esetleg a saját nemükhöz vonzódnak, de sosem érdekelt, hogy ez valójában így van-e, a megítélésüket, a munkakapcsolatot ez a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolta a részemről.

A rendszerideológia az, ami szeretne engedelmes, egyforma állampolgárokat nevelni, az etika nem a célt jelenti, hanem csupán egy eszközt ennek az érdekében. Sokan hajlamosak vagyunk belemenni ebbe a fajta játékba, ilyenkor eléggé szánalmas hallgatni a beszélgetéseket kívülállóként, annyira negatív tartalmú az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4216671878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 06:43:37

Minden rendszer engedelmes polgérokat akar. Az alternatíva a rendszer összeomlása és a káosz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 06:46:14

A korrupció pedig a polgári társadalom, a liberális demokrácia egyik alaposzlopa.

Egyrészt azt harsogja a liberalizmus, mindent döntsön el a pénz, a piac, mászrészt meg baj, hogy pénzzel megvehetőek a szakvélemények, a támogató szavazatok? Ellentmondás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 06:47:50

Xenofóbia - szükséges rossz. A közösség ugyanis szétesik, megszűnik, ha nincs erős közösségi eleme.

Azt mondanám, a xenobia olyan mint a bor. EGy pohárral hasznos, de literszámra romba dönt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 06:49:38

A szex normák változnak.

A megcsalás bűnnek számít ma is, a házasság előtti szex viszont nem.

evilwolf 2021.08.27. 07:58:09

Csoda?
A mai népesség 7 milliárd 888 millió fölött van. Írnám, hogy egymás agyára megyünk, de egyre kevesebbekbe alakul az, hogy agy. Valami ösztöngumó igen, de az nem az klasszikus agy.
Az pedig csak a mozgatáshoz elég, a gondolkodásra nem igazán.
Valami nagyon elcsesződött.

midnight coder 2021.08.27. 08:32:50

@evilwolf: Az átlagpolgár soha nem volt túl okos, elég csak megnézni a történelmünket: emberáldozatok, vallásháborúk, nagy októberi, nagy menetelés, kulturális forradalom, jó indiánok az amcsiknál, vietnamban napalmmal égetett gyerekek és lelkes hazafiak akik kiharcoltak maguknak vagy 100 évnyi nyomort, Auschwitz és Hiroshima.

midnight coder 2021.08.27. 08:33:45

Amúgy ezek az etikai változások egy civilizáció haldoklásának a tünetei.

chrisred 2021.08.27. 10:58:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem ellentmondás, a korrupció hatalmi beavatkozás a piaci viszonyokba, amit a liberalizmus ellenez.

A Joda visszatér 2021.08.27. 10:59:48

"Több munkahelyen találkoztam már olyanokkal, akikről a megjelenésük alapján.."

Milyen megjelenésű egy homoszexuális?

chrisred 2021.08.27. 11:00:24

" Így például a nyilvános lerészegedés manapság igen ritka,"

Mert az alkohol drága, a szintetikus drogok olcsók, ezért beállt embereket lehet látni a részegen fetrengők helyett.

A Joda visszatér 2021.08.27. 11:00:29

@chrisred: Amelyet nem ritkán piaci szereplők generálnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 11:01:49

@chrisred:

S kinek lenne jó, ha mindent a piac határozna meg, mármint a leggazdagabbakat leszámítva?

para_noir 2021.08.27. 11:17:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Egyrészt azt harsogja a liberalizmus, mindent döntsön el a pénz, a piac, mászrészt meg baj, hogy pénzzel megvehetőek a szakvélemények, a támogató szavazatok? " - ha ezt komolyan gondolod, teljesen ostoba vagy.

A Joda visszatér 2021.08.27. 12:06:57

@chrisred: A piaci szereplők környékeznek meg állami, önkormányzati tisztviselőknek, akiknek aztán visszaosztanak az extraprofitból.

chrisred 2021.08.27. 12:39:52

@A Joda visszatér: Igen, ezt hívják passzív vesztegetésnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 12:50:05

@para_noir:

Ostobaság a liberalizmus egyik belső ellentmondásának észrevétele?

MEDVE1978 2021.08.27. 12:57:42

Az etikai normák folyamatosan változnak, nem kőbe vésettek. Ahogy a társadalom és a környezet is változik, úgy a normák is, ez egyértelmű.

A szexualitással kapcsolatos etikai normák esetében is szerintem egy "kitágulást", "enyhülést" láthatunk az utóbbi évtizedekben. A 90-es években ugyanis a társadalomban volt jelen mondjuk a homokosok elutasítása, míg mára ez eléggé eltűnt. Most, amikor ugye a pedofiltörvény volt, néhány kutatóintézet végzett a homokosok elfogadottságával kapcsolatos felméréseket. Mind azt hozta ki, hogy a társadalom viszonylag nagy arányban fogadja el a homokosokat. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kulturális normák globálisan és regionálisan is változnak és a kultúrán keresztül "szivárog be" a homokosok elfogadása nyugatról. Ez akkor is hat a társadalomra, ha egy ebből a szempontból elutasító kormány van hatalmon. Van tehát egy országos folyamat és egy regionális, viszont mivel Magyarország "jól integrált" az európai közvéleményt alakító folyamatokba, ezért a regionális folyamat erősebb. Magyarul: mondjuk a Való Világ akárhanyadik számában lesz majd homokos, illetve biszexuális is, ami sokkal nagyobb hatással van a magyar népességre és a szexuálisan eltérő gondolkodásúak elfogadására, mint a pedofiltörvény.

A prostitúció kérdésében az egyik legképmutatóbb szabályozás és hozzáállás van ma Magyarországon. A hölgyek gyakorlatilag mindenhonnan ki vannak tiltva, ez megágyaz az embercsempészeknek, striciknek, gyermekprostítúciónak stb., de lehet mondani, hogy ilyen kérdés Magyarországon ma nincs, mert a hölgyek nincsenek "szem előtt". A világban vannak ehhez is jó megoldások (szerintem egy országnak az engedélyezett működés - értsd államilag engedélyezett kuplerájok egészségügyi ellátással az érdeke. Lehet fanyalogni, hogy miért kell költeni a prostituáltak egészségére, de az igazság az, hogy hosszú távon ez sokkal inkább megéri, mint a nemi betegségek utóéletének kezelése. De érdekes módon világszinten megjelent az extrém hülyeség is ebben a kérdésben: valahol már csak a fogyasztókat akarják "büntetni", ami nyílt baromság.

Szexizmus: a női egyenjogúság kivívásával és a feminizmus győzelmével maga a nyelv és stílus is megváltozott. (Úgy gondolom, hogy a nyugati világban a feminizmus egyértelműen győzött, a nők egyenjogúak). Így csökkent a nőket célzó szexizmus is, a fiatalabb generációkban már nincs jelen az "ezt egy nő nem tudja megcsinálni stb.". Viszont ugyanígy erőre kapott számos területen a férfiakat sújtó szexizmus, ami a társadalom teljes tabujának számít. Csak egy kiragadott példa a férfiak nem célzott egészségügyi ellátása. A férfiak jóval betegebbek, hamarabb halnak meg stb. Ennek ellenére nem foglalkozik ezzel kiemelten a társadalom. A COVID halottak több mint 60%-a férfi és ez a világ legtöbb országában így van. Mégsem priorizálják semmilyen formában az oltásnál a férfiakat. De ez csak egy példa, még számtalan ilyen van.

MEDVE1978 2021.08.27. 13:08:37

A korrupció egy társadalmi jelenség, ebben az esetben nem a fejétől bűzlik a hal. Ezt nagyon nehéz megváltoztatni, generációs feladat. Tehát nem arról van szó, hogy a magyar társadalom megszokta a korrupciót. A magyar társadalom és választott vagy oktrojált vezetői mindig is korruptak voltak, ez a társadalom "szövete". Valóban van némi különbség abban, hogy 2010 előtt a kormány legalább azt mutatta, hogy próbál küzdeni a korrupció ellen, míg azt követően az új, hazai tőkésosztály építésével gyakorlatilag kormánypolitika lett a korrupció. Ez a különbség azonban csak szembetűnő, a gyökerek sokkal lejjebb vannak.

Keresztény fundamentalizmus nem ér el olyan érdemi szintet, hogy politikai tényező lehessen. Mindenhol ezt látni, az USA-ban, Németországban és nálunk is. Magyarországon az egyik legnagyobb keresztény fundamentalista célt (vasárnapi boltzár) pontosan a társadalmi összefogás buktatta meg.
A világ egyszerűen kevésbé vallásos irányba megy, ezt sem tudja megszakítani azt, hogy a magyar kormány próbálja helyzetbe hozni az egyházakat. Ismét ugyanitt a kultúra, a sajtó viszont egyre kevésbé vallásos, sokszor nyíltan keresztényellenes.
Az USA-ban a keresztény fundamentalizmus, mint érdemi tényező a kilencvenes évek végén / kétezres évek elején rúgta az utolsót, azóta a republikánosok egyre kisebb fontosságú tényezőjeként létezik.

midnight coder 2021.08.27. 13:22:12

@MEDVE1978: "Ennek elsősorban az az oka, hogy a kulturális normák globálisan és regionálisan is változnak és a kultúrán keresztül "szivárog be" a homokosok elfogadása nyugatról."

Azért azt is tegyük hozzá, hogy ez ott is egy tudatosan irányított, a médián keresztül levezényelt folyamat, ahogy Pl. a "girl power" is. Ma már alig látsz akciófilmet ahol nem 45 kilós nõ a rambó, ami amúgy elég vicces is. Anno mindenki röhögött a Lindán, ma ez a norma. De ugyanez a helyzet a négerekkel is. Néger rosszfiút alig látni, õk mindig max. áldozat vagy megmentõ lehetnek.

"2010 előtt a kormány legalább azt mutatta, hogy próbál küzdeni a korrupció ellen, míg azt követően az új, hazai tőkésosztály építésével gyakorlatilag kormánypolitika lett a korrupció"

Maga a gengszterváltás nevû folyamat sem volt más, mint vegytiszta korrupció. Két ciklus alatt egy ország vagyona találta meg kis gazdáját, és általában úgy, hogy a helyi jóelvtársak a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül megvették kabátgombért + kárpótlási jegy, MRP, stb majd továbbadták azt két kabátgombért. Igazából a magyar tõkés osztály elsõ generációja nagyrészt így jött létre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 13:49:21

@MEDVE1978:

Mo-on még normál kereszténység is alig van, nemhogy fundamentalizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 13:50:26

@MEDVE1978:

A korrupció magas szinte a liberalizmus normál mellékes jelenslge,

Alacsony szinten meg a társadalom túlélési reakciója.

A Joda visszatér 2021.08.27. 13:51:09

@chrisred:

Olvasd el GegesyFerenc Rend és Rendszer c. könyvét. Gegesy 20 évig volt Ferencváros polgármestere. Több helyen is foglalkozik azzal a könyvben, hogy milyen komoly korrupciós nyomás alatt állt nagy cégek részéről.
Egyébként tanácsadói státuszban gyakorlatilag ma is ő polgármester, mert Baranyi napi ügyekkel nem nagyon szeret foglalkozni. Gondolom, amikor könyvét megírta, még nem sejtette, hogy így alakul.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 13:52:10

@MEDVE1978:

Ma már megoldott a prostik ügye. A neten hirdetnek, pl. Tinder, aztán az egész mintja egy nprmál találka lenne.

A Joda visszatér 2021.08.27. 14:08:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vannak direkt BN-ekre szakosodott oldalak. Itt mondjuk gondolom húzósabb hirdetési díjak vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 14:40:50

@A Joda visszatér:

Itt egy kollégával megtörtént.

Napokig ismerkedett, majd a végén árajánlatot kapott a csajtól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 15:14:16

"Jöhet egy olyan fejlemény a következő években, amire egyébként lehetőséget is ad a most elfogadott „pedofilellenes” törvényünk is, hogy például a pornográfiát teljesen betiltják Magyarországon, és az internetről is kicenzúrázzák (egyes nemkívánatos politikai tartalmakkal együtt)."

Itt a posztoló azokat a nedves álmait sorolja fel, amelyekkel nagyon szeretné megvádolni a kormányt, csak az a szemét kormány az istennek sem akarja meghozni ezeket a döntéseket. :P

"Feljövőben van az a vallási irányzat, amit én az iszlám fundamentalizmus alapján „keresztény fundamentalizmusnak” neveznék"
Manapság Magyarországon már kereszténység is alig van, nemhogy keresztény fundamentalizmus. Értem én, hogy a keresztény fundamentalizmus rémképével ijesztgetve menthetőbbé szeretnéd tenni az iszlám fundamentalizmust, de ezzel majd akkor gyere, ha a "keresztény fundamentalisták" a nyílt utcán vetnek máglyára házasságtörőket és homoszexuálisokat. Addig viszont érvényes a véleménynyilvánítási szabadság, amely a keresztényeknek is lehetővé teszi, hogy elmondják a véleményüket.

"amely szerint a paráználkodás minden esetben bűn, ha nem házasságban gyakoroljuk azzal az alapvető szándékkal, hogy utódokat hozzunk létre. "

Egyelőre azonban olvass utána a paráznaság bibliai jelentésének. Súgok, a bibliában, s így a keresztények szóhasználatában a paráznaság házasságtörést jelent. Vagyis házasságban nem gyakorolhatsz paráznaságot, csak házasságon kívül. :)

"Több munkahelyen találkoztam már olyanokkal, akikről a megjelenésük és körülményeik alapján gyanítottam, hogy esetleg a saját nemükhöz vonzódnak, de sosem érdekelt, hogy ez valójában így van-e"

Azzal, hogy a kinézete alapján ítélsz valakit homoszexuálisnak, a homoszexuálisokat régi és homofób szetereotípiák alapján ítéled meg. Egy nem homofób ember eleve észre sem veszi, ha valaki homoszexuálisnak tűnik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 15:15:33

@A Joda visszatér:

"Vannak direkt BN-ekre szakosodott oldalak"

Milyaza BN?

A Joda visszatér 2021.08.27. 15:37:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A pandémia alatt elkezdtek nyomulni a facebookon is. Gondolom a kissé visszaesett a vendégszám miatt. Promóció..:)

kewcheg 2021.08.27. 16:09:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van.Tömik pénzzel az egyházakat, csillogó- villogó templomok lesznek, bennük egy-két hivő.Magyarország mára tökéletesen vallástalan.Az utcánkbol, ahol lakik vagy száz ember, jó ha öten megyünk vasárnap a templomba.Ebben persze szerepe van a képmutató politikának is.Most komolyan, elhisszük a kormánynak, hogy nemzeti-keresztény? A kormánynak, amiben mindenki harácsol? Habonyrol, Rogánrol, Szijártórol,és még sorolhatnám, elhisszük hogy nemzeti keresztények??? Vagy a szőke szépség úszásügyi államtitkárnőről, aki korábban vetkőzött, most meg kozmo-liberó magániskolába járatja a gyerekeit? Most komolyan, ezt Orbán nem látja?
A másik: eltűnt a szégyenérzet.Régen, / 40-50 éve/ megvetés sújtotta azt, aki a közösből lopott, már persze a büntetőeljáráson túl.Igy még az is vigyázott, akinek hajlama, és lehetősége volt erre.Döbbenet, de nem volt ritka, hogy valaki kezén milliok mentek át, de ő tisztes szegény maradt.Erre jo példa apám, aki épitkezéseken műszaki ellenőrködött, de élete végéig kétszobas panelban élt.Százmilliokról döntoött, de nem nyult hozzá.Ma, ha egy autopályaépitésen a művezető és attól feljebb nem épít százmillios házat, hétvégi házat, nem vesz drága autót, motort, körberöhögik.Egyszerűen sikkes lett a becstelenség.Jóházból való úrinőket egyszerűen nem érdekli, hogy férjük, partnerük mivel szerzi a pénzt, csak meglegyen az az életszínvonal, amiért letérdel....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 16:25:51

@kewcheg:

" elhisszük a kormánynak, hogy nemzeti-keresztény? "

El, mert a ballibekhez viszonyítunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 16:28:11

@kewcheg:

"Régen, / 40-50 éve/ megvetés sújtotta azt, aki a közösből lopott"

Ma viszont már liberális demokráciában élünk, ahol a közösből kivevés érdem. Ezt úgy hívják "vállalkozó kedvű ember", "ügyes üzletember", az ilyen liberális ikonnak számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 16:28:59

@kewcheg:

" Habonyrol, Rogánrol, Szijártórol,és még sorolhatnám, elhisszük hogy nemzeti keresztények?"

De ez mindegy. A lényeg: kerestzény nemztei érdekeket segítenek elő.

BiG74 Bodri 2021.08.27. 16:32:12

@A Joda visszatér:
Azta k...a, rá nem jöttem volna!

BiG74 Bodri 2021.08.27. 16:36:59

Homokosnak látszó emberi létforma munkakapcsolatban!

Lehet ám velük beszélgetni is, meg sörözni, horgászni, szórakozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 16:40:36

@kewcheg:

"Régen, / 40-50 éve/ megvetés sújtotta azt, aki a közösből lopott, már persze a büntetőeljáráson túl.Igy még az is vigyázott, akinek hajlama, és lehetősége volt erre..."

Idealizálod a múltat. Régen ugyanannyi korrupt, tolvaj ember volt, csak a pártállami keretek között nem lehetett ilyen nyíltan lopni, mint most. A tolvaj nem vehette a nevére az állami vagyont, de sajátjaként rendelkezhetett vele. Aztán a rendszerváltással ezek a korlátok is megszűntek, sőt ez volt a rendszerváltás egyik fő indítéka.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.08.27. 17:15:46

Zsiványnak, ügyesnek lenni még mindig etikus. Hazudozni is, ha a hazugságot sokakkal el lehet hitetni, hogy az igaz. Ha belegondolunk az is csak egy hazugság, hogy a szex nem jó, vagy erkölcstelen lenne.

A Joda visszatér 2021.08.27. 18:47:18

@BiG74 Bodri: Feltettek nekem egy kérdést, én meg válaszoltam. Miért kell játszani a retardáltat?

BiG74 Bodri 2021.08.27. 19:03:11

@A Joda visszatér:
Már bocs, de attól, hogy én már nem tudtam feltenni a kérdést, bár a válasz érdekelt, miért ne szólhattam volna hozzá? Esetleg etikailag tilos?Netán erkölcsileg? Alakilag?
Bár a megjegyzésed teljesen stimmel, hogy nem én kérdeztem, de alapjába véve lényegtelen. Tehát a retard dolgot hagyjuk, úriember leszek, nem dobom vissza!

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 19:15:00

Valaki azt írta hogy bűn volt elvenni a kozosbol az átkos alatt, hát ki kell abranditsam NEM VOLT BŰN, CSAK NEM DICSEKEDTEK VELE ENNYIRE. Csak szólok hogy ugyanannyi pénzért kevesebbet dolgozni is elvétel a kozosbol!!!! Ebben pedig a szocialista állampolgár kiváló volt!!!!!

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 19:19:53

ideológiailag itt egy kulcs van, hogy ma már a letszukseg az emberek 99%anak meg van együttműködés nélkül is. Tehát szarnak bele az egészbe!!!ahhoz értelmesnek kell lenni hogy többet akarjon mint fogyasztani orrba szájba!!!!

BiG74 Bodri 2021.08.27. 19:28:17

@a nagy hohohorgász:
Köszönhetően a méretes téma felületes kidolgozásának, abszolút egyetértek veled.
( Meg is döbbentem!)

chrisred 2021.08.27. 19:42:38

@a nagy hohohorgász: "Csak szólok hogy ugyanannyi pénzért kevesebbet dolgozni is elvétel a kozosbol!!!! Ebben pedig a szocialista állampolgár kiváló volt!!!!!"

Nem éppen, mert a többség a lehető legkevesebbet dolgozott, tehát nem vett ki másoknál többet a közösből.

élveteg 2021.08.27. 19:42:52

"A rendszerideológia az, ami szeretne engedelmes, egyforma állampolgárokat nevelni, az etika nem a célt jelenti, hanem csupán egy eszközt ennek az érdekében. "

Tud olyan rendszerről ami nem engedelmes polgárokat szeretetett volna ?

chrisred 2021.08.27. 19:45:31

@élveteg: Rengeteg, kezdve a görög poliszokkal, ahol az állam működésében való aktív részvétel előírt kötelesség volt.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 19:48:13

@chrisred: ha csak egy valaki többet dolgozott már akkor lopás volt! Mindamellett nem végezte a munkáját rendesen!!!!

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 19:52:38

@chrisred: na ha kötelező lenne a szavazás az már nem liberális baszod.... az a baj hogy a liberalizmus kurva jó dolog lenne ha a természet és a legapvetobb társadalmi ertekrendet ( ne csináld mással amit te sem szeretnéd ha veled csinálná más) nem ignoralna!!!!

A Joda visszatér 2021.08.27. 19:54:11

@BiG74 Bodri: Te úgy szóltál hozzá először, mintha én, kis naiv önszorgalomból közkinccsé akarnám tenni a rövidítés értelmezését, amit pedig mindenki ismer.

"Azta k...a, rá nem jöttem volna!"

Én ezt ironizálásként értelmeztem. Ha nem annak szántad, akkor bocs..

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:09:21

Ha bárki aki hisz a mai liberalizmus elveinek és esetleg emberek vezetőjeként dolgozik. Próbálja meg alkalmazni, lesz ne mulass!!!!!

BiG74 Bodri 2021.08.27. 20:09:31

@A Joda visszatér:
Nem irónia volt, tényleg nem jöttem volna rá!

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:16:32

@BiG74 Bodri: ha túl látnál az Orbán utalatodon akkor észre vennéd hogy nagyon sok ember ugyanazt akarja mint te. Csak valakinek (mint nekem) ennek eléréséhez a kevésbé rossz az Orbán kormány. És ez nem azt jelenti hogy jó az Orbán, csak inkább szart eszek mint mérgezett rajzszoget.... és ezzel te is így vagy csak neked Orbán a mérgezett rajzszog a többi a szar..... csak az a durva hogy mi szenvedünk ők meg annyira nem.... szóval ki a hülye? Te vagy én??? Segítek mindketten hülyék vagyunk (illetve inkább tehetetlenek)

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:18:35

@BiG74 Bodri: tessék mondd mivel nem értesz egyet!

BiG74 Bodri 2021.08.27. 20:22:58

@a nagy hohohorgász:
Én beérem, azzal is ha csak te vagy....
Azon akadtam fenn, hogy a liberalizmust csápolod valami idióta szemszögből. Mondhattad volna azt is, hogy a hadseregben miért nincs liberális eszme.
Embereket irányítok 25 éve tizet, húszat, vagy épp ötvenet. Szó szerint elmondtam több esetben is nekik munka előtt, hogy itt sajna nincs demokrácia, ez a helyzet nem arról szól. De ettől nem gondolta senki, hogy a demokratikus rendszer szar.
Összemosol szerencsétlenül dolgokat.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:33:53

@BiG74 Bodri: szóval akkor működik vagy sem???? Miért nem csinálod??? Erre adj választ.....

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:35:27

@BiG74 Bodri: te olvasod / érted amit Te írsz??????????

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:42:34

@BiG74 Bodri: amúgy mekkora egy geci diktátor vagy!!!!!!! Még az esélyt sem adod meg!!! Már "munka előtt közlöm hogy itt nincs demokrácia " HITELES DEMOKRATA VAGY MONDHATOM

BiG74 Bodri 2021.08.27. 20:46:54

@a nagy hohohorgász: Igen én lektorálom. Az a baj, hogy a gondolatod olyan mértékben nonszensz, hogy sajnos ha nem érted amit írtam, azt így megértem.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 20:51:49

@BiG74 Bodri: szóval kapitulalsz... sejtettem..sakk matt okoska

BiG74 Bodri 2021.08.27. 20:55:34

@a nagy hohohorgász:
Ilyen szellemi talentum előtt leteszem a fegyvert....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 20:58:28

@a nagy hohohorgász:

"Csak szólok hogy ugyanannyi pénzért kevesebbet dolgozni is elvétel a kozosbol!!!! Ebben pedig a szocialista állampolgár kiváló volt!!!!!"

Na igen, a pártfejesek és holdudvaruk ott és annyit lopott, amennyit csak abban a rendszerben lehetett. Aztán koncként odadobták a köznép elé a lehetőséget, hogy kicsiben ők is lophatnak, de ezért serében el kell viselniök a pártfejesek nagystílű lopását.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 21:00:36

@BiG74 Bodri: elfogadom a kapitulaciodat. De igazából leszarom, mert tudtam hogy hazudsz csak most volt kedvem szórakozni. Na további jó Orbán utalatot..... mindenről ő tehet:)

gigabursch 2021.08.27. 21:04:54

Hmmm....
Lopás, korrupció. Az égvilágon semmi nem változott. A gazdasági és erőszakszervi hatalom és a politikai döbtéshozás az emberiség léte alatt mindig is összefonódott.
Édesmindegy milyen egy ország politikai berendezkedése. Mértéke még mindig attól függött, hogy mekkora a térség gazdasági ereje.

Buzulás.
Nem rajongok érte. Sőt! De! A normál csendes buzik és a vonagló eLMeBeTegeQ között szakadéknyi a különbség. Ez utóbbiakat az előbbiek is rühellik.

Kurvák:
Az álszent nyújorki egyezmény a legkárosabb.
Se adó, se TB, se eü kontroll, csak kihasználás. Ha vezető politikus lennék, az elsők közt számolnám fel ezt az álszent hazugsághalmazt.

csajozás/pasizás
Sajnos a sok feminnáci meg mítúpicsa miatt ma már egy bókkal is ésszel kell bánni.
Nem baj, én régimódi maradok. Ami szép az szép. Ennyi kockázat belefér...

BiG74 Bodri 2021.08.27. 21:20:48

@gigabursch:
A buzuláshoz hozzátenném, hogy van fideszes homoszexualis ismerősöm. Bár nem teljesen értem, de tény, hogy van. Érdekes lenne kifejteni a személyiségét, de hát szíve joga.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 21:26:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért, most nem ez van???? Orbánnak is felkopott az alla 2002 és 2010 között, ja nem:))) szegény qurcsanytol is elkoboztak mindent 2010 után, ja nem. De még a 14 éve full fideszes faluban is csaszarkent él most is az önkormányzati megrendelesekbol az MSZP-s!!!!! 35 éves( nem őskovulet, nem tsz elnök fia) önkormányzati képviselő!!!! A naiv szomszéd full fideszes meg nem érti..... hát ki érti ezt????? :)))))

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 21:55:59

@BiG74 Bodri: te saját magad karikaturaja vagy.... hahaha .te vagy a legjobb buzi, saját magadat szopatod és kurod seggbe. Na látod az ilyen buzikat mint te elviseljuk, csak ne osszad az észt mert neked nincs mit és akkor nem lesz bajod.

birkamenet 2021.08.27. 22:48:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @midnight coder: @A Joda visszatér: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @a nagy hohohorgász:

Na végre egy blog, amely nem rólatok fiderrnyákokról szól!

Ha szex a téma akkor az azért jó, mert a fidernyákok azt se tudják mi az. Nem hogy csinálnák. Amilyen hülyék, ezt meg ráadásul országos plakátokon hirdetik:

ÖNT IS ZAVARJA A CECCUÁLIS PROPAGANDA?

ENGEM UGYAN NEM, MERT ÉN SZERETEM A CECCET, NEM VAGYOK FIDERNYÁK!

birkamenet 2021.08.27. 22:54:30

Kurva jó napom volt, ma egész nap cecceltem! - mondta midnályt kóder fidernyák aktivista amikor este hazaért az orbán poszterével a Békemenetről.

birkamenet 2021.08.27. 23:03:12

Engem nem fog egyetlen szervezet se a buzi propagandájával nemváltásra késztetni! - mondta Kovács Józsiné 63 éves gyerekvédett bácsi és csurgó nyállal like-olta a fidersz.hu a plakátot amelyen Brezsnyev lesmacizza Honeckert.

birkamenet 2021.08.27. 23:10:15

@BiG74 Bodri:

Kapaszkodj meg, van! Ezek a fidernyákok csak úgy ontják magukból az antiszex kampányt és plakátokat, csoda, hogy alattuk az Elmútt10évükben rekord mélységbe szakadt be a születések száma?
Ha nem lennének orbán vezír által gyerekvédettek, én komolyan felvilágosítanám őket arról, hogy a cecc jó! Még a saját nembelijével is, feltéve, hogy ez a genetikai adottsága.
De orbánra rájszolni éjjel nappal, az nem cecc.

BiG74 Bodri 2021.08.27. 23:15:46

@birkamenet:
Hoppá! Én már plakát immunis vagyok, annyi baromságot kiraktak már, de ezt megnézem!

birkamenet 2021.08.27. 23:31:25

A kormány államosítja a csajozást
Index, MTI

A házasság nem divatjamúlt forma, hanem megerősíti a férfi-nő kapcsolatot - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szerdán Debrecenben, miután bejelentette, hogy május 26-án Táncválasztó, párválasztó címmel mozgalmat indítanak egyetemista korú fiataloknak, hogy azokat is segítsék, akiknek elfoglaltságaik, a tanulás, a munka mellett gondot okoz a társkeresés.

A nemzeti, keresztény párválasztó mozgalom védnökei és azt gyakorlati tanácsokkal segítő szakértői:
Deutsch Tamás
Borkai Zsolt
Szájér József

A Táncválasztó rendezvény hagyományosan az immáron nem hivatalos fideszes himnusznak számító: Nertárs, segítsd a lebukottakat! címü slágerrel kezdődik. A Táncválasztó rendhagyóan utolsó dala az I want to break free, ahol seggtánc is lesz a Bulgáriából idelátogató birka legnagyobb örömére.

chrisred 2021.08.28. 02:47:41

@a nagy hohohorgász: Mert miért ütközne bármiben a liberalizmus elveivel?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.28. 06:22:46

@birkamenet:

Tudjuk mi a szex.

Épp az előbb szexeltem. Kis kefével a fogaimat dörzsöltem.

Ugye ez a szex?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.28. 06:28:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szovjet reformok alapja ez. Amikor a 70-es években nyugatra látogató szovjet vezetők rádöbbentek, az ő luxéletük egy átlagos középosztályi szint nyugaton, ráadásul ez is bármikor elvehető tőlük, s nem adható át a gyerekeknek.

BiG74 Bodri 2021.08.28. 09:05:34

@chrisred:
Mert ezt akarja mindenben bebizonyítani.
Vagy nem tud munkák között különbséget tenni, célokat, feladatokat lehatárolni, és az azokhoz vezető utakat átgondolni.
De dögunalmas az ilyen baromságra reagálni.

MEDVE1978 2021.08.28. 09:46:46

@midnight coder:

A rendszerváltás utáni korrupcióról. A különbség igazából az, amit láthatsz, ha megnézed Simor András videóját a partizánon. A rendszerváltás után a szocializmusban, 70-es és 80-as években fiatal "nyugatos" elit jutott szóhoz. Ennek a lényege az volt, hogy ez az elit vallásszerűen hitt a neoliberális fejlesztési elvben, tehát abban, hogy a működőtőkével együtt bejön a szaktudás is és ez majd valahogy magától kreál hazai versenyt, növekedést és tőkeerős vállalkozásokat. (szerintem ez így nem lehetséges az eredeti tőkeszegénység miatt). Ehhez jött hozzá az öröklött reflexük a korrupciót illetően. A cél tehát az volt, hogy jöjjön a külföldi működőtőke, de ehhez nem társult olyan fantázia, hogy az egyén "vállalattulajdonos" legyen, érdemben nagyvállalkozó. A cél a budai villa, az úszómedence, a jó állás volt. Kb. eladjuk a nyugati vállalatnak ezt azt mint államtitkár, utána pedig a kisvállalkozásunk kap megrendelést a nagy nyugati vállalattól / az illető meg kap majd egy jól fizető állást. Ez is korrupció, de másféle és azt eredményezte, hogy a vállalati szféra döntő része külföldi kézbe került.
Ezzel szemben Orbánnak ott volt az a víziója, hogy megteremt egy nagytőkés magyar réteget, aki őt támogatja, kiszorít egyes területen külföldi tulajdonosokat, akár törvényi erővel és szövetségeseket hoz helyzetbe. A magánvéleményem az, hogy Orbán víziója egyébként jobb lenne, csak az a baj, hogy belülről rohad és eredménytelen lesz: a létrehozott magyar tőkés vállalkozások jelentős része "versenyképtelen", hiszen az érvényesüléséhez vezető úton sem a versenyképesség, hanem az állami segítségnyújtás számított.

BiG74 Bodri 2021.08.28. 10:57:35

@MEDVE1978:
Akkor most jó Orbán víziója, csak rosszul lett megvalósítva, vagy valójában ezt akarta, és akkor bukott a magyarázatod.

birkamenet 2021.08.28. 12:19:57

@MEDVE1978: "Ezzel szemben Orbánnak ott volt az a víziója, hogy megteremt egy nagytőkés magyar réteget, aki őt támogatja, kiszorít egyes területen külföldi tulajdonosokat, akár törvényi erővel és szövetségeseket hoz helyzetbe."

Ebböl is látszik, hogy felcsúti MSZMP-s párttikár ez a gumucsizmás porontya teljesen idegen test a 21. századi európai világban.
Amit csinálni akart, azt úgy hívják, hogy antidemokrácia és hübéri kiskirályság. És az is lett belöle!

MEDVE1978 2021.08.28. 20:04:01

@BiG74 Bodri: Orbán megvalósította a verzióját, ez a jelen. Több olyan jelentős szektor van, amelyben immár többségi a magyar tulajdon (média, bank, építőipar, turizmus stb.) és ezek a kormánybarát hazai szereplők kezében vannak. Ezek egy része báb és igazából Orbán proxija, egy része szövetséges.
Orbán eredetileg is így akarta, ez volt a cél. A baj az, hogy ezek a szereplők nem tudnak értelmesen kilépni még a regionális piacokra sem, kevés kivétellel.
Két kérdés van még nagyjából: 1. Az egyik, hogy ez így jobb-e, mint a 2010. előtti rendszer.
2. A másik, hogy egyáltalán működhet-e ilyen rendszer úgy, hogy az egyik így létrehozott vállalat világszinten válik versenyképessé.

A másodikra az a válasz, hogy elvben igen: a japán és a dél-koreai rendszer hasonló volt, csak eltérő embertípussal. A dél-ázsiai kistigrisek pont ilyenek voltak: állami segítséggel és együttműködéssel létrehozott, protekcionista politikávall védett nagyvállalatok lettek később a világpiacon is nyereségesek. Számos különbség van: az egyik, hogy míg a japánoknál a korrupció nagy bűnnek számított és a dolgozók halálra dolgozzák magukat becsületből, nálunk nincs ilyen típusú élet-és munkafelfogás. A másik, hogy az EU egyik alapja, hogy a mi vállalataink támogathatóságát is jelentősen korlátozza. A harmadik az, hogy egy világgazdasági áttöréshez olyan tőke kell normál esetben, ami a magyar piacon nem felhalmozható úgy, hogy az innováció magyar is maradjon. (Ez utóbbi egyben minden magyar piaci kitörési kísérlet béklyója).

Az első kérdés, hogy jobb-e mint a 2010 előtti rendszer. Minkét rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai gazdaságilag. Sajnos a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány az érdekérvényesítésben is a híg fos keménységével rendelkezett. Egy jó példát én magam éltem át: akkori munkaadóm képviseletében (uniós pénzek elosztásában részt vevő szervezet) tárgyaltunk 2009 környékén a KEHI-vel (ma már EUTAF), ami többek között az uniós és EUTAF támogatások elosztásáért volt felelős. A tárgyalás "tétje" egy jogszabályértelmezés volt. A jogszabály angol nyelvű volt és kétféleképpen lehetett volna értelmezni 800 millió forint nyereség vagy veszteség a magyar költségvetésnek, mert az érintett költségek elszámolhatók vagy nem elszámolhatók. A tág jogszabályértelmezéssel védtük volna a költségvetést. A KEHI mégis úgy döntött, hogy szigorúan értelmezi a jogszabályt. Akkoriban az OLAF kiemelten szerette Magyarországot és azon belül az uniós ügyek vizsgálatát végző szerveket, mert sok szabálytalanságot tártak fel. Viszont ezek mind veszteségek voltak a költségvetésnek.
Ahogy a KEHI, úgy viselkedett a magyar kormányzat is: mindenben feladta a magyar érdekeket, lagymatagon képviselte azokat.
Orbán átesett aztán a ló túloldalára. Sajnos végletek között csúszkál a magyar politika.

a nagy hohohorgász 2021.08.28. 20:20:38

@MEDVE1978: ezt a nem érti meg a sok okoska hogy azért népszerű az elmúlt 8 év az EU-ban és úgy világszerte mert semmi erdekervenyesites magyar részről nem volt.... attól ez a szar is jobb. Kb azt is mondhatjuk hogy Orbánék amit pluszban kiharcolnak el is lopják, de a gazdaság még is jobb mint az elmúlt 8 év. Szóval orrbefogva de megint csak fidesz 2022ben.....

gigabursch 2021.08.29. 08:27:36

@MEDVE1978:
Vedd figyelembe, hogy a japán gazdaság mögött évszázadok óta több nagy család van, akik a legragyogóbbtól a legaljasabbig bevetnek mindent a bel- és külföldi érdekérvényesítés érdekében.
Magyarán a japán gazdaság egy hatalmas nagy nagycsaládi gazdaság.
Magyar mértékkel szinte felfoghatatlan dimenziókkal.

S alighanem Kína kivételével (mert ott a párt dominál) ez a teljes DK-Ázsiára igaz.

gigabursch 2021.08.29. 08:35:37

@birkamenet:
Brendel!
Hülyébb vagy, mint a sokéves átlag.

Egy ország egyetlen egy dolgot akar.
Minden gazdasági szereplő nála adózzon.
Az általad rajongott, nemzetközi szinten is velejéig korrupt idiokráciád meg pont leszarja, hogy hőbörgő buzik épp miért rajonganak.
Viszont kiválóan polírozzák fényesre azokat a látszatintézkedéseket (lásd: "jogállamiság" c mantra), amik csak arra valók, hogy érdekérvényesítő felületeket mozgassanak mások ellenében, miközben az ilyen beképzelt agyhalottak, mint te rajongsz értük.

BiG74 Bodri 2021.08.30. 09:45:19

@MEDVE1978:
Akkor, ha jól értem Orbán ezt így akarta. Közben te megtámogatod egy reményteli jövőképpel, ami dicséretes, csak éppen azt mutatja, hogy valakit az orránál fogva vezetnek. Szerintem ha kitolom a két lehetséges magyarázatot, azt hogy orbánt csak az őt támogató hatalmat pénzeli bármilyen zsebből, hogy a hatalom nála maradjon, és a víziódat, hogy vajon milyen magasztosabb céljai lehetnek, akkor ezek köszönő viszonyban sincsenek egymással.Mindössze az a közös pont, hogy orbán lop. De, hogy miért, azt obán tudja, te meg gondolod.
Az érdekérvényesítő dologról. Csak embere válogatja, 2010 előtt, szintén eus jogszabály elcseszett honosítása miatt, harcba kellett volna szállni jogszabállyal szemben, a tét 580 mFt volt közvetlenül, és kb.: 400mFt közvetve. Találkoztam emberekkel akik a jogszabály értelmes módosításáért segítséget nyújtottak volna a legkülönfélébb fórumokról. Az akkori vezető beosztású emberke deklarálta, hogy mi jogkövetőek vagyunk, majd elment a minisztériumba, hogy baráti úton, a jogszabály elvetésével negligálja annak hatását, csak nekünk. Persze bukta lett.
De a pozíciót féltő személyi döntések egy olyan rendszerben, melyben a sógor-koma-jóbarát, entyem-pentyem számít többet, mintsem, hogy valaki végzi-e a munkáját, és a döntéseiért kiáll, mindig is lagymatagok lesznek.
A lagymatagságot pedig azok határozzák meg akik az illetőket a helyükön tartják.
A szociknál az eus kapocs mindenek felett dominált, ami számomra szimpatikus, ha a kapcsolatot olyan emberek tartják, akik értelmesek, rátermettek és szolgálják hazájukat, nem így volt. A viktorkánál sincs így, mert politikai terméket kreált az uniós kapcsolatainkból, és csak a saját hatalmának konzerválására használ fel minden behúzható eszközt. Ez meg pláne undorító, mert miközben hatalmas összegeket hív le, saját embereinek gazdagítására, akik kormányzati segítség nélkül, egy-két év alatt a seggére vernének a dohánynak, közben azt a közösséget szapulja, melynek tagja. Félreértés ne essék, van kritika, és van az orbáni eu ellenes hadjárat, melyben az iq20 és az eccerű zemberek könnyes szemmel bólogatnak neki.

BiG74 Bodri 2021.08.30. 09:52:13

@MEDVE1978:
Még valami, amit kihagytam.
Orbánnak nagyon nem jönnének jól azok a vállalatok, gazdasági szervezetek, melyek fajsúlyosak, de nem irányíthatóak.Azaz nincsenek állami kézben, vagy nem lógnak állami csecsen. Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt 10 évben, nem a gazdasági teljesítmény, hanem a lojalitás, és hűség alapján osztotta, vagy vette vissza az állami támogatásokat, pozicíókat. Ilyen rendszert ne hasonlítsunk a japánokhoz.

MEDVE1978 2021.08.30. 10:09:28

Senki nem látja magát fekete-fehéren (és semmi sem fekete-fehér). Orbán ugyanabba a korrupciós kultúrába született bele, mint bárki. Ő magát és a FIDESZ-t nyilván politikailag is azonosítja a saját képében a magyarsággal, így az, hogy ha ő vagy a szövetségesei tulajdonhoz jutnak, a világképében a magyarságot szolgálja. Nyilvánvalóan célja a hatalom, mint bármilyen politikusnak. Én nem kétlem, hogy Orbán célja az, hogy az országnak minél jobban menjen, a probléma az, hogy ennek előterébe helyezi a "klán" boldogulását.
Maga a nemzeti tulajdon önmagában szerintem jó dolog lenne, elsősorban a helyi kötöttségek miatt (a tőkét a hazai tőketulajdonos nem viszi olyan gyorsan külföldre, nagyobb eséllyel itt fektet be stb.).

Anno a szocik ugye a merjünk kicsinek lenni és a gazdasági integráció mindenek felett elvben látták a fejlődés zálogát. Én az ezredfordulón jártam felsőoktatásba (előbb főiskolára, aztán egyetemre), már akkor nagyon erősen látni lehetett ennek az árnyoldalait és korlátait.

Tamáspatrik 2021.09.01. 19:37:48

@MEDVE1978: Ez eléggé valószínű szerintem is.

Tamáspatrik 2021.09.01. 19:40:59

@BiG74 Bodri: Szomorú és gusztustalan is a hatalmi klán működése.

Tamáspatrik 2021.09.01. 19:42:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, többet akartak a bolsik nálunk is, már nem elégedtek meg azzal a szinttel, valszeg. cserbenhagyták a rendszert az első pillanatban.

Billy Hill 2021.09.05. 21:49:27

@midnight coder: "Néger rosszfiút alig látni, õk mindig max. áldozat vagy megmentõ lehetnek." - Az 1971-es Dirty Harry film elején látható bankrablós jelenet ma már nem kerülne be a filmbe. Vagy nem így... A redneck-re átírt rablókat valszeg egy (izzadó homlókú, hózentrógeres) jófej fekete rendőrségi középvezető lőné le. :-)
süti beállítások módosítása