Ideo-logikák

Ideo-logikák

Sokan rosszul gondolják: nem az eliten múlik

2021. szeptember 01. - Tamáspatrik

Téves feltételezésnek tartom, hogy a társadalmak elitjein múlna elsősorban az adott társadalom erkölcsi szintje és jóléte. Az „eliteket” gyakran szoktunk emlegetni, de nem határozzuk meg sosem, hogy pontosan kiket is értünk az elitek alatt. Általában a leggazdagabb és legbefolyásosabb emberekre gondolnak ilyenkor a legtöbben, és ha az elit maga „velejéig romlott és korrupt”, akkor a polgároktól, a „néptől” sem lehet elvárni gyakorlatilag semmit, - ez a fajta felfogás szerintem alapvető tévedésen alapul.

Először is, aki mutogatni akar másokra az fog is, mindig lehet találni rossz példákat, amik kapóra jönnek, mert önigazolásul szolgálhatnak. Éppígy aki panaszkodni akar az fog is mindig, és mindig megtalálja azt, ami az életben rossz és az ő boldogságának az útjában áll. Viszont nem készült még olyan felmérés, ami azt mutatná, hogy valóban a mindenkori elit (akár az angol királyi családot, akár az amerikai milliárdosokat, akár a magyar politikai vezetést értve ez alatt), alapvetően meghatározná egy társadalom fejlődési szintjét és lehetőségeit, vagy hogy pontosan milyen hatással lenne a az adott társadalomra.

Van egy olyan mítosz, hogy a rendszerváltáskori magyar elit romlottsága volt az „ősbűn”, de gondoljunk bele, az elitben levők (amennyiben nem öröklött vagyonnak köszönhetik a helyzetüket) általában az intelligenciájuk, vezetői vénájuk, üzleti érzékük és egyéb kiemelkedő képességeik folytán kerülnek oda, ahol vannak, ami a Kádár-rendszer vége felé sem volt másként. Teljesen más kérdés viszont, hogy milyen az adott társadalomban a korrupció elterjedtsége és elfogadottsága, és milyen viselkedési minták jellemzőek, például a konfliktuskezelésben vagy az érdekeikért való kiállásban, az ilyen szokásaink sokkal nagyobb hatással lehetnek az aktuális elitekhez képest arra, hogy a társadalmi közérzetünk milyen. Emiatt egész biztosan nem a „vörös báróknak” az évtizedekkel ezelőtti ténykedése az ok, amiért a magyar társadalom jelenleg annyira korrupt, amennyire, ehhez elég megnézni más országok példáját (akár a lengyelek és oroszok esetét).

Mindettől eltekintve én most úgy látom, hogy a magyar társadalom a politikai és gazdasági elitek tevékenységétől függetlenül egy határozottan pozitív fejlődési pályán van, aminek az egyik jelét a legutóbbi önkormányzati választások eredménye is mutatja. Jó néhány városunkban valóban megvolt az önkormányzatiság igénye, emiatt a választópolgárok nem fogadták el a központból delegált, jól távvezérelhető jelöltet, hanem pártszimpátiától függetlenül a helyi viszonyokat jól ismerő és határozott koncepcióval fellépő polgármestert választottak meg. Ezt a folyamatot nem fogja tudni megtörni a Fidesz azzal sem, hogy az ellenzéki önkormányzatok költségvetését erősen megvágta a járványhelyzetre való hivatkozással, épp azért nem, mert a városok többségében az emberek elértek arra a szintre, ahol már autonóm polgárként tekintenek magukra.

A korrupció mértékének csökkenése tehát jól látható a helyi szinteken, és pontosan így indult a közélet megtisztulása évszázadokkal ezelőtt tőlünk nyugatra is, alulról felfelé, és jutott el a mostani szintjére. Ezzel szemben az összes felülről lefelé irányuló, a társadalmat átnevelni szándékozó kísérlet egytől-egyig megbukott. Itt most lényegében a polgári társadalom spontán módon fejlődő eszméjéről van szó, ami az első Fidesz kormány fő jelmondata volt, csak közben rájöttek, hogy az mégsem jó, mert a polgár túlságosan autonóm és nem szereti a hatalom túlságos centralizálását. A polgári felfogás a hatalom növelésének az útjában fog állni, ezért a Fidesz agytrösztjei kikukázták.

Már többször leírtam, hogy leginkább egy nemzeti kormányt szeretnék látni, ami nagy eséllyel konzervatív, nem azért mert nekem az lenne szimpatikus, hanem mert az vált be a legtöbb országban a gazdaságfejlesztésnek abban a fázisában, ahol mi most tartunk jelenleg (ügyes piacvédelem és a hazai tőke támogatása jellemzi többek között az ilyen kormányt). A jelenlegi választási rendszerünk, amit a Fidesz tett ennyire polarizálttá viszont sajnos lehetetlenné teszi egy ilyen, széleskörűnek mondható koalíció létrehozását, legalábbis a konzervatív oldalról. Ez azért is gond hosszú távon, mert az „Orbán rendszer” a szó valódi értelmében nem rendszer, hiszen túlságosan személyfüggő, túlságosan sok múlik egy adott vezető kvalitásain és hatalmi ambícióin. A francia fél-elnöki és a német kancellári kormányzás ezzel szemben valóban rendszer, mert a különféle stílusú és beállítottságú első számú vezetőkkel egyaránt működőképes maradt, sosem volt döntő jelentőségű az adott vezető személye.

Nagyon jól tudom, honnan jön ez a fajta gondolkodásmód nálunk, hogy a magyaroknak elsősorban „jó vezetőkre van szüksége”, vagy „jó elitre van szükség”, ami nyilván egy olyan feltételezésen alapul, hogy az egyszerű állampolgár alapvetően jó, tiszta szándékai vannak, tehát rajta nem múlik. A logika ott hibás, hogy nyájszellemben gondolkodik, tehát az állampolgár teljesen passzív szerepben marad, vakon követve az előírásokat, amiket egy vezérkar szab meg a számára.

Ez a fajta felfogás a katonás társadalom eszméjéből fakad, a feudalizmusból (ahol a katonáskodó réteg a nemes osztály volt), és még régebbről a pusztai népek életmódjából, ahol a katonás fegyelmezettség volt sok esetben a siker kulcsa. A pusztai életmóddal jól láthatóan rokonszenvező, ókonzervatívnak mondható felfogás erősen érezteti ma is hatását a közéletünkben, ami a hagyományápoláson túlmenően már teljesen idejétmúlt. Elég belegondolni abba, hogy Európában gyakorlatilag az „őslakosnak" mondott baszkokon és a keltákon kívül az összes ma itt élő nép elődjei a 4.századot követően vándoroltak ide és vették át fokozatosan az itt élők kultúráját és szokásait. A normannokat, vikingeket vagy a magyarokat egy időben egyformán barbárnak tartották, de a letelepedést követően az életmódunk és a kultúránk gyökeresen megváltozott, és változik ma is, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni (illetve nézzük meg azokat az országokat, ahol mégiscsak sikerült).

A társadalomban levő barbárság, bunkóság és kegyetlenség fő oka nem az adott elit példamutatása vagy annak hiánya, hanem leginkább a tudatlanság. Ide sorolható a homoszexualitás megbélyegzése, a xenofóbia éppúgy mint például az, amikor a közösségi hálón a gyerekek egymást zaklatják. Számos egyéb példát lehet mondani, amikor a legfontosabb dolgok nem az eliteken múlnak, hanem a társadalom mikro szintjein dőlnek el. Az elitekkel a gyakorlatban nem is nagyon foglalkozik senki (az úgynevezett celebek pedig végképp nem sorolhatók a társadalom „krémjéhez”), ezért nem annyira tőlük függ, hogy milyen irányban fogunk haladni, ez sokkal inkább rajtunk múlik. A jelenlegi politikai elitünk ugyan harácsol és ködösít, de egyre inkább csak egy zárványként létezik a mai magyar társadalomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2116677128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.01. 19:53:21

Igen, valóban egy ország kulturális szintje adott. Elég csak ellátogatni valamelyik északi országba, és megnézni mi van ott. Egy-egy országban összesen nincs annyi eldobott szemét mint Pest egy-egy utcáján. Az egy másik kérdés, hogy az átlagember tahóságát nagyban tudja befolyásolni az elitje. Pl. az, hogy az amcsik könnyûzenei ikonokat faragtak drogdíler gettópatkányokból, vagy Pl. a valóságshownak nevezett mûfaj létrehozása az "elit" egy-egy remek tagjának a döntése volt, nem az átlagpolgáré. De idesorolható az is, amikor európába engednek nagy tömegben olyan embereket akiknek a civilizációs szintje úgy a kora középkor, vagy épp a kõkorszak vége környékén tart.

Rubasov et. 2021.09.02. 09:29:03

Az elit viselkedése eléggé meghatározza a hétköznapi emberek viselkedését.
Egy társadalom úgy követi az elitjét, ahogy egy kisgyerek a szüleit.

evilwolf 2021.09.02. 10:27:30

Ebben az országban én nem látok elitet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 17:15:16

Az elit mindig a társadalom terméke. De az elit mindig visszahat.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.02. 21:14:42

Fórum » Politika, közélet » Aktuálpolitika »
Párthatalom Nélküli Állam
Nyitotta: ErkölcsTan, 2021.08.13

A Párthatalom Nélküli Állam egy utópia, vagy megvalósítható gyakorlat lesz a közeljövőben? Rövid lényege: Pártok csak törvényeket készítenének elő, de azt párton kívüliek 10-20 ezres tömege szavazná meg elektronikusan.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9248198

BiG74 Bodri 2021.09.03. 00:04:06

"általában az intelligenciájuk, vezetői vénájuk, üzleti érzékük és egyéb kiemelkedő képességeik folytán kerülnek oda, ahol vannak,"
Ez utoljára akkor lehetett amikor a nemesek még ténylegesen vérükkel áldoztak annak a honnak, melyet közösnek elfogadtak függetlenül attól, hogy Frangepánnak, Zrínyinek, Alvincznek, Simonyinak hívták éppen.

BiG74 Bodri 2021.09.03. 00:09:34

"A francia fél-elnöki és a német kancellári kormányzás ezzel szemben valóban rendszer, mert a különféle stílusú és beállítottságú első számú vezetőkkel egyaránt működőképes maradt, sosem volt döntő jelentőségű az adott vezető személye."
De Magyarországon azért tízezrek várják az ambiciózus, magával ragadó, karizmatikus vezetőt, egy királyi vért, egy cár atyuskát, egy imperátort, aki Mátyás királyosan egyedül elhozza az igazságot és a misztikus nagyszerű létet.

midnight coder 2021.09.03. 14:15:47

@TanNé: Ja, és persze a 10-20 ezer embernek lenne erre dedikált ideje, információi, az ennek feldolgozásához szükséges tudása, elhivatottsága. És eleve, ki lenne ez a 10-20 ezer ember a milliókból?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.09.03. 14:49:38

@midnight coder: Bizony most egyetértünk. De nagyjából jellemezted a szavazóbázist is és hogy miért van Orbán a negyedik ciklusában hatalmon.

MEDVE1978 2021.09.03. 20:51:32

A cikk fő mondanivalójával egyetértek: a korrupció nem az elit sajátja, az a magyar kultúrában kódolt. A mostani pénzügyi felső réteg jelentős része első generációs, nem lehet azt mondani, hogy egy Mészáros Lőrinc vagy Orbán és családja korábban is az elit része lett volna. Ők ugyanabban a rendszerben szocializálódtak, mint minden magyar ember, a viselkedésmintájuk a többségével megegyező.

"A korrupció mértékének csökkenése tehát jól látható a helyi szinteken" Hol? Az önkormányzatoknál? Igazából én nem látom, ugye ennek oka az is, hogy egyre kevesebb pénz felett rendelkeznek. De hogy látványosan mondjuk Karácsony Gergely kirúgta volna valamelyik fővárosi tisztségviselőt, mert korrupt, hát olyat nem nagyon látni.

"A társadalomban levő barbárság, bunkóság és kegyetlenség fő oka nem az adott elit példamutatása vagy annak hiánya, hanem leginkább a tudatlanság. Ide sorolható a homoszexualitás megbélyegzése, a xenofóbia éppúgy mint például az, amikor a közösségi hálón a gyerekek egymást zaklatják."

Mondjuk a gondolatmenettel, amibe beleilleszkedik egyetértek, de ez így önmagában nem igaz. A gyerekek egymást érintő zaklatása avagy a bullying nagyjából társadalomfüggetlen. A társadalmi bunkóságot, homofóbiát vagy rasszizmust pedig nem "tudatlanságnak" sorolnám be. Ez nem tudatlanság, rengeteg művelt és intelligens ember is homofób vagy rasszista. Ha mondjuk valakinek ellopja egy roma a biciklijét, egy másik pedig kizsebeli a villamoson, akkor nagy eséllyel utálni fogja a cigányokat és hajlamos lesz negatívan általánosítani, attól függetlenül, hogy ő most épp mondjuk fizikakutató-e az MTA-n vagy falusi parasztgazda.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.09.04. 00:29:02

@BiG74 Bodri: A nemesség pont öröklődött, nem függött a képességektől...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.09.04. 10:28:37

"az elitben levők (amennyiben nem öröklött vagyonnak köszönhetik a helyzetüket) általában az intelligenciájuk, vezetői vénájuk, üzleti érzékük és egyéb kiemelkedő képességeik folytán kerülnek oda, ahol vannak, ami a Kádár-rendszer vége felé sem volt másként."

Ez ugye Mészáros Lőrincre is vonatkozik: :DDD

BiG74 Bodri 2021.09.04. 20:22:50

@Online Távmunkás:
Persze, csak adott történelmi korban volt értéke, értelme. Nemesi rangra is lehetett emelkedni és elveszteni azt. Persze az idő aztán meghaladta, illetve elkoptatta ezt a megkülönböztetést. Csak pamfletként hoztam fel.

BiG74 Bodri 2021.09.04. 20:59:49

@Online Távmunkás:
Persze, csak adott történelmi korban volt értéke, értelme. Nemesi rangra is lehetett emelkedni és elveszteni azt. Persze az idő aztán meghaladta, illetve elkoptatta ezt a megkülönböztetést. Csak pamfletként hoztam fel.

Tamáspatrik 2021.09.05. 09:18:07

@Rubasov et.: Ez az, hogy erre nincs semmilyen bizonyíték, csak egy feltevés.

Tamáspatrik 2021.09.05. 09:20:03

@BiG74 Bodri: Most eltekintve az 500 évvel ezelőtti állapotokról, a Kádár-kori elit nem az öröklött vagyon miatt emelkedett ki, régen nem kellett tehetség, mert a vagyon öröklődött, alig volt mobilitás.

Tamáspatrik 2021.09.05. 09:25:07

@MEDVE1978: Régebben az önkormányzati szinten nagyon jól lehetett tudni, ha valaki megkenhető, most is jól lehet tudni, de az ilyen eset ritkább. Ahol lakom sokféle vádat hallottam a jelenlegi önkormányzattal szemben, de hogy korrupt azt nem. A korrupció sokkal inkább országos szintről vezérelt, nem helyi szintű, ami egy jó előjel a későbbieket illetően.
A rasszizmus összefügg a tudatlansággal, bunkósággal is, l. pár magyar szurkoló viselkedését. Pl. mert nem tudták elolvasni az angol szurkoló pólóján a feliratot, provokációnak tartották.
Nem minden esetben a tudatlanság terméke, de például az is fontos, hogy akit cigányok raboltak ki, ettől még nem biztos, hogy utálni fogja az összes cigány származású embert.

Tamáspatrik 2021.09.05. 09:28:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudjuk, hogy Mészáros csak egy stróman. Később ez kiderülhet még. (Vagy pedig hipnotikus személyiség mint Hitler vagy Ceausescu volt, ki tudja :)) A nők terén is váratlanul sikeres (vagy ott is csak stróman? :)) Kivételt erősítő szabály.
Jókor lenni, jó helyen ez a mai NER-milliárdosokra is igaz, de azért ha nem családi szállal kötődnek a hatalomhoz, akkor valamit csak tudni kell. :))

midnight coder 2021.09.05. 14:45:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: És persze azt is, hogyan nyertek Fletóék 2002-ben és 2006-ban.
És persze ez az elit nem nagyon töri magát hogy értelmesebbek legyenek a polgárai. Alapvetõen minden politikusnak, legyen az jobb vagy baloldali az az igazán jó, ha a polgárai idióták.

chrisred 2021.09.06. 08:06:56

A társadalom erkölcsi szintje valóban nem, de az általános életmód szintje igen. Az elit az, ami a közösség erőforrásaival gazdálkodik, a társadlom többi része pedig az erőforrásokhoz tartozik.

Rubasov et. 2021.09.06. 09:35:32

@Tamáspatrik:

Az emberiség történelmének valamennyi forradalma ilyen volt. A francia forradalmat megelőzte a felvilágosodás, a hazai 1848-49-es forradalmat és szabadságharcor a reformkor. Ha nem lett volna a szellemi elit részéről előkészület, akkor nincsenek forradalmak.

De most is ez van. 1968-as szexuális forradalom is felülről jött, ahogy a mostani lmbtq és genderideológia is az elit terméke.

chrisred 2021.09.06. 09:48:07

@Rubasov et.: Kivéve az elitellenes forradalmak, például a bolsevikok forradalma. De mondhatnám 56-ot is.

chrisred 2021.09.06. 09:53:48

@Rubasov et.: Egyébként minden egyes társadalmi mozgalmat ne tekintsünk forradalomnak.

Rubasov et. 2021.09.06. 10:16:40

@chrisred:

A bolsevikok nem általában az elit ellen, hanem a regnáló elit ellen lázadtak. Nem az elittel volt bajuk, hanem azzal, hogy nem ők vannak a Kreml palotában. Amikor hatalomra kerültek akkor Lenin, de legfőkébb utódja Sztálin lényegében cárként uralkodtak és viselkedtek. Sztálint nem véletlenül emlegetik vörös cárként, vagy 20. századi Rettegett Ivánként.

Az 56-os forradalom mögött a Nagy Imre körül szerveződő Petőfi-kör állt. Akkor sem semmiből kerültek elő a kaszák és a kapák.

Rubasov et. 2021.09.06. 10:26:39

@chrisred:

A fejlett euroatlanti világra jellemző forradalmi változások, már nem járnak látványos kísérőjelenségekkel.
De ezzel együtt '68-at nyugodtan tekinthetjük forradalmi változásnak, mert teljesen átalakította az addigi párválasztási szokásainkat.

chrisred 2021.09.06. 10:43:36

@Rubasov et.: Ahogy mondjuk a szüfrazsett mozgalom a választójogi törvényeket. Szerintem felesleges a társadalom minden egyes érdekcsoportjának az igényérvényesítési mozgalmát forradalomnak nevezni, ha nem irányul a társadalmi intézményrendszer átalakítására.

chrisred 2021.09.06. 10:45:54

@Rubasov et.: A bolsevikok nem csak a hatalom megszerzésére törekedtek, hanem a társadalmi együttélés olyan alapvető inézményeinek a gyökeres átformálására, mint például a magántulajdon.

Tamáspatrik 2021.09.06. 20:50:10

@Rubasov et.: Egyik forradalom se hozott valódi változást, ezek csak felszínes jelenségek.
Az ilyesmi mint a reformkor és a felvilágosodás valójában csak az általános szellemi nyomor és tudatlanság észleléséből fakadtak és annak felszámolására törekedtek, több-kevesebb sikerrel.
Egyetlen forradalom volt valójában az 1689-es angol, ami valódi változásokat hozott és mintákat teremtett, de az csendes kompromisszumok rendszere volt.
A többi mind humbug egytől egyig.

BiG74 Bodri 2021.09.08. 08:36:41

@Tamáspatrik:
Ne mond már!
Az ötszáz évvel, vagy többel ezelőtti elit, bizony csatázott, konkrétan vezetett, irányított, szövetségeket kötött. Ha nem smakkolt valami, meghalt, vagyonát elvették, családját lemészárolták stb. Nemesi vezetők ezrei tüntek fel, aztán tüntek el a változékony időkben. A vagyon meg vándorolt jobbra balra, ráadásul egy sokáig fennálló nemesi család esetében érdemes a családfát megnézni, hogy pontosan, hogyan is maradt fenn.
A Kádár kor érdemeiről pedig a jelenkor orbán érája jut eszembe. A rátermettség kimerült a rendszer kiszolgálásában, a gondolkodás nélküli simulásban, gerinc nélküli nyalizásban. Egy kádárkori vezető esetében semmi értékkel bíró tulajdonság nem kellett, hogy ő és a családja az elit része legyen. A kádárkor előnyben részesítette ezeket az elitteket bármilyen téren, bármilyen nyomoroncok is voltak. Hofi megvan?
Fel kéne venni a gyereket az egyetemre!
De vízfejű!
Naés! Majd lesz belőle vízimérnök.

Tamáspatrik 2021.09.12. 21:07:22

@BiG74 Bodri: Rengeteg volt az alkalmatlan uralkodó, aki öröklés folytán került trónra, a nemei osztály pedig sok száz éve már nem csatázott, zsoldoshadseregek voltak mindenhol.
A Kádár-kori elitet én se nagyon szeretem, de voltak közöttük is olyanok, akik azért kerültek fel vezetői szintre már a '80-as években, mert jók voltak a képességeik, valamilyen szintű társadalmi mobilitás létezett.
A korszak vicceinek nagy része a hülye főnökökről szólt, ez igaz és az is, hogy azok a stratégiák, amik a Kádár-érában léteztek az elit felemelkedésére, már később nem voltak használhatók.
Lehet, hogy igazad van különben, kicsit alaposabban meg kellene valakinek egyszer vizsgálni ezt a kérdést. (Az is lehet, hogy nem az elit volt annyira züllött, hanem a rendszer rohadt szét.)
süti beállítások módosítása