Ideo-logikák

Ideo-logikák

Melyek a konzumidiotizmus árulkodó jelei?

2021. november 07. - Tamáspatrik

Hol vannak azok a bizonyos „konzum idióták”, akikről gyakran olvasunk? Be kell látnunk, hogy alighanem mi magunk vagyok azok, illetve szoktunk lenni bizonyos esetekben (tisztelet a néhány kivételnek persze). Nyilván olyankor fordulhat elő ilyesmi, amikor éppen van elkölteni való pénzünk. Mindig megvannak azok a jelek, amik erre utalnak, mert felkeltik annak a gyanúját, hogy időként idióta fogyasztó módjára viselked(t)ünk. (Lehet, hogy egy kicsit didaktikusnak fog hangzani a gondolatmenet, de nagyon úgy tűnik, hogy ez egy olyan téma, amiről nagyon is érdemes beszélgetni és mélyebben is belemenni.)

Az impulzus-vásárlás például egy ilyen tipikus tünet: olyasmiket veszünk meg, amiket előzőleg nem terveztünk. Ennek következtében sok olyan tárgy kerül a birtokunkba, amire voltaképp nincs semmi szükségünk és nem nagyon tudtuk használni sem. Ha körülnézünk otthon, nagyon sok olyan tárgyunk van, műszaki cikkek és ruhák például, amik most csak porosodnak a különféle fiókok mélyén, újszerű állapotban. Ilyen esetekben valószínűleg nem gondoltuk át, nem mértük fel pontosan, hogy mire is van szükségünk.

Az év bizonyos időszakaiban vásárlási láz fogja el az embereket, ami ragályos lehet: ha ismerőseink a fogyasztásukat felpörgetik, akkor az minket is arra sarkallhat, hogy sokat költsünk. A nagy forgalom az üzletekben ösztönösen azt az érzetet keltheti az emberekben, hogy már nem fognak tudni hozzájutni ahhoz, ami szeretnének, és még több vásárlót fog vonzani. A különféle cégek persze profi marketingmunkával próbálják kihúzni a pénzt a zsebünkből, azt az érzetet keltve, hogy egyszeri árengedményekről, soha vissza nem térő lehetőségekről van szó.

Nem kell feltétlenül bedőlni az ilyen trükköknek, a reklámok nagy része egyébként a fiatal korosztályokat célozza, hogy márkahűséget építsen fel és a fogyasztási szokásokat befolyásolja (az idősebbek már kevésbé gyakran próbálnak ki másfajta mosóport, vagy mennek egy másik gyorsétterembe, ha egyáltalán érdekli őket a gyorsétterem).

Szeretjük a felelősséget áthárítani például a nagy cégekre, ilyen például a ún. tervezett elavulás elmélete, hogy azért kell mindent lecserélnünk, mert nem tartósnak tervezik. Ha utána nézünk mélyebben, ez a fajta stratégia eléggé ritka vagy éppen amiatt jellemző, mert a nagy többség a telefonját úgyis két évente lecseréli (és esetleg nem nagyon gazdaságos tartósabbat tervezni), tehát pont a konzumerizmus mentalitása hívja elő. Személyes tapasztalataim sem támasztják ezt alá: amikor régebben gyenge minőséget vettem valamiből, akkor szinte mindig pontosan tisztában voltam vele, hogy az adott célnak kevésbé fog megfelelni vagy legfeljebb egy évig lesz használható. Erre érvényes az a mondás, hogy „a szegénység drága dolog”, mert aki folyamatos pénzszűkében van, hosszabb távon többet kell, hogy költsön mint az, aki közepes vagy annál jobb minőséget tud választani. (Igazából a középosztály és onnan felfelé ma már megteheti nálunk.) Olcsón jó minőséget kapni, ilyen csak a mesében van, bár ha hajlandóak vagyunk várni pár hónapot gyakran előfordul, hogy kedvező áron jutunk ahhoz, amit szeretnénk.

A vásárlás sokak számára teljesen nyilvánvaló módon egyfajta pótcselekvést jelent, egyúttal egyfajta hatalom érzetet is adhat, hogy megveszem, mert megtehetem. (Kivételes lehet, ha például egy hobbimmal kapcsolatos, ami valóban az önkifejezésről szól.) Holott a folyamatos vásárlásaink a kacatok számát fogják gyarapítani és többszörösen növelik a környezetterhelést is (nagyobb karbon lábnyom, mikro-műanyagok és egyéb szennyezők bekerülése a természetbe.)

Ha például van a családban két vagy három autó, felmerül a kérdés, hogy valóban szükségünk van-e rá, nem tudjuk-e az életünkbe jobban megszervezni és valóban mindenhova autóval kell-e járnunk. Az idiotizmus mindig a gondolkodást megspórolását is jelenti, a teljes elkényelmesedést.

A státusz kérdése is mindig felmerül: például azért cseréljük-e le az autót pár évente, mert így fejezzük ki a státuszunkat. Például ha hozzánk egy cég képviselője rendre a legújabb nagy benzinfogyasztó modellel érkezik, az számomra nem feltétlenül fogja jelezni, hogy a cég nagyon stabil, sokkal inkább hogy nem kényszerül takarékos gazdálkodásra, mert agyonkeresi magát a partnerein, többek között rajtunk is.

A státusz más esetben negatív jelzésű lehet: például ha egy tanár öltözködése szegényes, akkor tudat alatt azt fogja sugallni a gyerekeknek, főleg kamaszkorban már, hogy az általa tanított tárgy nem ad olyan tudást, amiből igazán meg lehet élni. A tanár megjelenése azt erősítheti, hogy nem érdemes tanulni, negatívan hat a motivációra. Emiatt lényeges pont a pedagógusok kereseti szintje, vagy legalább évente ruhapénz biztosítása, ami voltaképp munkaruhának is tekinthető.

Visszatérve a fölösleges tárgyainkra: itt felmerül az „elszigetelt fogyasztó” esete is. Majdnem mindenkinek van otthon legalább egy nagy teljesítményű fúrógépe, amit évente legfeljebb egyszer használunk, holott kölcsön is kérhetnénk a szomszédtól. Rengeteg kallódó műszaki cikkünk van, például ha a tévénk kezd tönkremenni, akkor nagy valószínűséggel van az ismerősök között olyan, akinek van kallódó, nem túl régi és számunkra jól használható készüléke, amitől akár egy jelképes összegért is megszabadulna, a neten is kereshetünk ilyen tárgyakat.

A fogyasztásközpontúság természetesen nem csak tárgyakra vonatkozik vagy élelmiszerre (aminek nagy része a kukában fog landolni,) hanem különféle szolgáltatásokra is, amit igénybe veszünk anélkül, hogy átgondolnánk, hogy igazán van-e rá szükségünk. Például tévé csatornákra fizetek elő, hogy sorozatokat vagy akciófilmeket nézhessek, mert nem tudok kreatívabb tevékenységeket kitalálni magamnak. Ha nem igazán a számomra fontos szükségletről van szó, ami valóban segíti a céljaim elérését, akkor nagy eséllyel az idióta fogyasztó szerepét játszom.

Most itt megint lehet egy felelősség áthárítási pont, hogy a gazdaságot a fogyasztás pörgeti, és ez a kapitalizmus motorja. Ez megint ne az én problémám legyen, hanem a kormányoké, hogy hogyan élénkítik a gazdaságot. A kapitalizmust a legtöbben szidni szoktuk a nyakló nélküli termelésért és a környezet pusztításáért, vagy hogy a munkavállalót teljesen kifacsarja. Nem lenne nagy tragédia, ha a rendszer megváltozna és termelés helyett többet költenénk a humán szektorra (nem gépesíthető, emberi jelenlétet igénylő tevékenységekre, mint például oktatás és ápolás), vagy többet a természet védelmére, esetleg nem kellene heti 40 órát dolgozni.

Az országok között nagy különbségek vannak, a leginkább fogyasztás centrikus és pazarló az angolszász modell (az összes angol kultúrájú fejlett országra jellemző), a német például már sokkal takarékosabb. Az amerikaiakhoz képest a németek kevesebbet dolgoznak, a GDP dollárban kifejezve ugyan alacsonyabb vásárlóerő paritáson mérve, de a medián életszínvonal mégis magasabb, a jobb szociális háló és a kisebb vagyoni különbségek miatt.

Érdekes kérdés, hogy mennyiben rossz dolog a nyersanyagok és energiahordozók megdrágulása, ami lehet most csupán egy átmeneti jelenség, amit a COVID járvány által okozott gazdasági hullámzások váltottak ki, de a következő évtizedekben egyre gyakoribbá válhat. Jó-e nekünk, ha tartósan 500Ft fölött lenne a benzin, az inflációt nem számítva? Olyan szempontból semmiképp sem jó, hogy a nyersanyagok és energiahordozók eloszlása nagyon antidemokratikus, és erősíti egyes országokban az autokrácia hatalmát olyan országokban mint például Oroszország. Több pénz jut a választók korrumpálására és fegyverkezésre is, a jelentős nyersanyagkészlet inkább átok, mint áldás. Lehet viszont egy olyan oldala is ennek a jelenségnek, hogyha a termékek ára megdrágul, az nagyobb takarékosságra szoríthat minket és csökkenhet a környezet szennyezése is.

A konzumidiotizmus mögött az áll tudati szinten, hogy az agyunk alapjáratban paleolit módon működik, ösztönösen a „amit ma megehetsz, ne hagyd holnapra” elv mentén, mert annak idején nem tudtak semmit sem tárolni. Ezt a felfogást is azért vagyunk képesek ezt érzékelni, mert a legtöbben néhány generációval ezelőttre visszamenve paraszti gyökerekkel rendelkezünk, és a paraszti társadalom rendkívül takarékos módon tudott csak működni.

A mai korban ez a fajta kényszer megszűnt és a paleolit üzemmódot ki kell kapcsolnunk valahogyan, például azzal, hogy átgondoltabban vásárlunk. Az infláció ezt a jelenséget pörgeti olyan irányba, hogy ha nem vagyunk elég tudatosak, még több olyan terméket veszünk meg, ami nem lesz jól használható arra a célra, amire szeretnénk, pedig az előzetes tájékozódás lehetősége a legtöbbször megvan, az interneten is elegendő információ áll ehhez rendelkezésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5016748358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2021.11.07. 12:07:30

Nem adok kölcsön fúrógépet!

Billy Hill 2021.11.07. 14:28:30

"a reklámok nagy része egyébként a fiatal korosztályokat célozza, hogy márkahűséget építsen fel" - A legjobb, amikor lényegesen több pénzért vesznek pólókat stb, amiken jól kivehető márkajelzés / márkanév szerepel - ezeket a gyártóknak kb. anyagárban illene árusítaniuk, mert most a fiatalok fizetnek azért, hogy a testükön hordva népszerűsítsenek nagy cégeket, ingyen... :-)

MEDVE1978 2021.11.08. 09:42:21

"lyen például a ún. tervezett elavulás elmélete, hogy azért kell mindent lecserélnünk, mert nem tartósnak tervezik. Ha utána nézünk mélyebben, ez a fajta stratégia eléggé ritka vagy éppen amiatt jellemző, mert a nagy többség a telefonját úgyis két évente lecseréli (és esetleg nem nagyon gazdaságos tartósabbat tervezni), tehát pont a konzumerizmus mentalitása hívja elő. Személyes tapasztalataim sem támasztják ezt alá: amikor régebben gyenge minőséget vettem valamiből, akkor szinte mindig pontosan tisztában voltam vele, hogy az adott célnak kevésbé fog megfelelni vagy legfeljebb egy évig lesz használható. "

Lehet, hogy embere válogatja, de én ezt nagyon nem így látom.
Két példa: az első mobiltelefonom egy NOKIA 3310-es volt, amit 5 évig használtam. De nem ment tönkre, csak le kellett adnom, megkapta egy másik munkatárs. Ezt követte egy újabb NOKIA (még nem okostelefon), amit 3 évig használtam, ez sem ment tönkre. Ekkor volt a technológiai ugrás okostelefonra, esetemben 2012-ben. Egy Sony telefont vettem és a célom az volt, hogy hasonló időtartamig használom, mint a Nokiát. 3 év múlva elromlott, ezt követően 3 évig tartanak ki nagy nehezen a telefonjaim, javíttatással stb. Mindegyik úgy romlott el, hogy a fellépett hiba javítása mondjuk az új megvételének 60-80%-ba kerülne. Az elvárásom ugyanakkor paradox módon ugyanaz és azt már a 2012-ben megvett Sony készülék is tudta. Azóta a 4-ik telefonomat taposom úgy, hogy érdemi funkciójavulás nem következett be. Jó, engem rohadtul nem érdekel, hogy tízezer vagy egymillió színben látom a kijelzőt, tehát nekem ez nem tekinthető javulásnak. A lényeg, hogy nem tudok olyan telefont venni, ami hosszúéletű lenne, holott ez lenne az elvárásom.
Másik példa a bakancs vagy cipő. Tíz, tizenöt éve még jártam cipő- és ruhavásárokra, amelyeket általában a BS-ben vagy Népstadion környékén rendeztek. Ott vettem magamnak akkor 8-12 ezer Ft-ért cipőket. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy míg 20 éve a cipők többsége még bírta sok ideig (5-6 évig) a gyűrődést, ezek a 8-12 ezres cipők egy szezon alatt lefoszlanak az ember lábáról. Ezért váltottam jobb cipőre, vettem 30 ezer + -ért Kilimandzsáró vagy Columbia bakancsot. A Kilimandzsáró elvben hegymászásra is alkalmas bakancs két év alatt ment tönkre teljesen átlagos utcai használat során, a Columbia szintén a második évében jár, de már válik le az illesztésnél. Emiatt rájöttem, hogy nem gyártanak sajnos tartós cipőt, holott én egyszerűen egy téli cipőt szerettem volna mondjuk 5 évre.
Az olcsóbb cipők folyamatosan lyukadnak ki, válnak szét a varrásnál, válik le a talpuk stb., azok kb. egy-két évig ha tartanak. Nekem itt sem érdekes a divatja a dolgoknak.

Kérdéses, hogy az én rétegem mekkora, szerintem jelentős. Minket az eladók kényszerítenek fogyasztásra azzal, hogy nincs olyan termék a tervezett elavulás miatt, amit tudnánk használni.

MEDVE1978 2021.11.08. 10:04:03

"Jó-e nekünk, ha tartósan 500Ft fölött lenne a benzin, az inflációt nem számítva? Olyan szempontból semmiképp sem jó, hogy a nyersanyagok és energiahordozók eloszlása nagyon antidemokratikus, és erősíti egyes országokban az autokrácia hatalmát olyan országokban mint például Oroszország. Több pénz jut a választók korrumpálására és fegyverkezésre is, a jelentős nyersanyagkészlet inkább átok, mint áldás. Lehet viszont egy olyan oldala is ennek a jelenségnek, hogyha a termékek ára megdrágul, az nagyobb takarékosságra szoríthat minket és csökkenhet a környezet szennyezése is."

Az antidemokratikusat rögtön nem mondanád az olajban úszó norvégokra vagy amerikaiakra. Nem hinném, hogy maga a nyersanyag, olaj korrumpál, bár abban lehet valami áttételes dolog, hogy "ellustít". A nyersanyagár drágaság kifejezetten káros és butaság arra gondolni, hogy ez fogyasztás visszaesést fog okozni. Inkább egy inflációs spirált okoz, ami a teljes gazdaságra kiterjed. Az energiavita Európában egy rendkívül buta és komolytalan szinten mozog, elsősorban köszönhetően pár tízmillió méregzöld németnek és osztráknak, akik energiaszempontból egyből a mennyországba akarnak jutni. Lefordítva magyarra, ez arról szól, hogy a németeknél a zöldek egyik fonos témája az atomenergia démonizálása és kivezetése volt. Merkel asszony az egyik populista pillanatában Fukushima hatására úgy döntött, hogy kivezeti az atomenergiát és a kieső mennyiséget teljes mértékben megújuló energiahordozókkal pótolja. Sajnos azóta az is látszik, hogy ez nem sikerült: a megújulók tízszeres teljesítményfluktuációt tudnak felmutatni, így szinte lehetetlen rájuk támaszkodni, illetve nincs érdemi és hatékony lehetőség az energiatöbbletek tárolására. Tehát ha süt a nap és fúj a szél, ömlik a rendszerben az energia, ha tél / éjjel van és szélcsend akkor 0.
A németek ezért ahhoz folyamodtak, hogy szénerőműveket tartsanak fenn, illetve mostanában gázüzeműekre hagyatkozzanak. A fogyasztás ugyanakkor nyilván stagnál / nő, ezért óriási mértékben drágul náluk az energia. A buta német zöldlobby ugyanakkor még ma is arra a csodára vár, hogy majd lecsökken a megújuló energia ára és az képes lesz ellátni Németországot. Egyre jobban látszik, hogy ez nem fog bekövetkezni. Az így kialakuló vita kárát ugyanakkor az atomenergia látja, mert keresztülboxolták, hogy a megújuló energia zöld energiaként = támogatandóként legyen nyilvántartva és jelentős uniós támogatást is kapjon. Ebbe nem tették bele a szinte legtisztább hagyományos energiaforrást, az atomenergiát. Annak ellenére, hogy a nyugati világban szinte még egy széleskörű szennyezéssel járó baleset sem volt az elmúlt 50 évben, tehát ha értelmesen, kiemelt kockázatúként kezelik ezt az energiatermelési módszert, akkor tisztán és olcsón tud energiát biztosítani. Középtávon az energiaválság megoldását tehát az atomenergia biztosíthatja, hosszú távon a megújulók (amennyiben sikerül megoldani a rossz hatékonyságot és tárolási problémákat), valamint a fúzió, ha beérik.

midnight coder 2021.11.08. 20:01:18

"Ha utána nézünk mélyebben, ez a fajta stratégia eléggé ritka vagy éppen amiatt jellemző, mert a nagy többség a telefonját úgyis két évente lecseréli (és esetleg nem nagyon gazdaságos tartósabbat tervezni), tehát pont a konzumerizmus mentalitása hívja elő."

Én több mint 4 évig használtam a droidos telómat, de már egy év után nem jött rá frissítés. Nagyon nem zavart, tette a dolgát, bankolni meg amúgy sem telefonon bankolok, ha meg a hackerek megtudták hogy tojást vettem a boltban, legyenek boldogok a tudással. Aztán végül a belsõ tárhely bizonyult már kicsi szûkösnek, ezért lett cserélve. Remélhetõen ez a mostani is kihúzza legalább 4-5 évig, mert elég jól teszi a dolgát.

"Majdnem mindenkinek van otthon legalább egy nagy teljesítményű fúrógépe, amit évente legfeljebb egyszer használunk, holott kölcsön is kérhetnénk a szomszédtól."

Az egyik szomszédunk most költözött el, de úgy 8 év után onnan tudtam meg hogy eltûntek, majd jöttek a házat felújítani. Mondjuk amúgy sem volt az a barkácsolós fazon (majd rádõlt a ház), ahogy a másik szomszéd öreglány sem, tõle max. a protkóját kérhettem volna el. De azok is elköltöztek, most egy kínai lakik itt aki magyarul leginkább mutogatni tud. Amúgy sem vagyok nagyon szomszédolós típus, az ideális szomszéd szerintem olyan 15 kilométernél távolabb él, csak ez városban kicsit nehezen megvalósítható. A szerszám kölcsönadás/vétel amúgy sem annyira jó ötlet - munka során elég könnyen meg tud sérülni, elromolni, stb. és az mindenképp kínos, akár adja akár kölcsönzi az ember.

midnight coder 2021.11.08. 20:04:50

@MEDVE1978: "Az antidemokratikusat rögtön nem mondanád az olajban úszó norvégokra vagy amerikaiakra."

Pedig ahogy különösen az amcsiknál alakulnak a dolgok mostanság... A dolog egyre inkább hasonlít innen nézve az induló náci illetve kommunista mozgalmakra.

midnight coder 2021.11.08. 20:09:19

@MEDVE1978: Ráadásul a tervezett elavulás leginkább arról szól, hogy egy 300 forintos alkatrész van úgy megcsinálva, hogy használhatatlanná tegyen egy jóval drágább eszközt. Azaz nem arról van szó, hogy a gyártó mindenképp olcsó akar lenni, ezért nem tudja legyártani az adott cuccot normális minõségben. Nem, arról van szó, hogy neki az kell, hogy te pár év múlva vegyél egy másikat.

MEDVE1978 2021.11.08. 20:48:46

@midnight coder: Hát azért ezzel nem értek feltétlenül egyet. A múltkori telefonom 3 év után is nagyon jól működött, csak hát az akkumlátora kezdte feladni. Megnéztem a neten, hogyan kell szétszedni és sikerült is. Az egyetlen probléma az volt, hogy az akkumlátor olyan erősen oda volt ragasztva a hátlaphoz, hogy amikor óvatosan lefeszegettem, maga az akkumlátor lyukadt ki - nem elvált vagy a hátlap tört volna el. A régebbi telefonok mind cserélhető akkumlátorosak voltak, azért, hogy ne merüljön fel ilyen probléma. Sajnos most már az összeset úgy gyártják, hogy ne tudd kicserélni, hanem szervízbe kelljen vinned és tízezrekért "javíttatnod", ha egyáltalán lehet.

Tamáspatrik 2021.11.08. 21:59:48

@MEDVE1978: Nincs igény tartós telefonokra, legalábbis tömegigény nincs jelenleg. Olyan kell, ami sokat tud, műszakilag hamar elavul, emiatt sem érdemes tartósat gyártani. A Nokia az első telefonok gyártásakor még nem tudta ezt. Egyébként pedig tönkre is mentek és felvásárolták őket.
Lehetséges olyan mosógépet gyártani, ami nagyon sokáig bírja, csak ez félmillió alatt nem fog kijönni, mert a precíziós alkatrészek drágák. A mostani gépekben összehasonlíthatatlanul több és bonyolultabb az elektronika, a több alkatrész miatt a meghibásodás esélye nagyobb. (Egyébként a japán elektronika például elég precíz most is, az ilyen műszaki cikkek ált. bírják a tapasztalat szerint, legalábbis azok, amiket nem Kínában gyártanak.) Léteznek igen strapabíró professzionális dolgok mindenből, de azok nem kerülnek tömeggyártásba, mert az átlagpolgár nem ezeket keresi. Nem a magyar és nem is a német piacra optimalizálnak, hanem az angolszász típusúra, akik pl. a ruházatukat évente lecserélik, egy pólóból vesznek 5 színűt és évente kidobják. A leginkább fogyasztás orientált társadalmakra érdemes tervezni, mert ők fogják adni a nagy volument.
Emellett vannak és mindig lesznek különféle kézműves termékek is.
Egyébként a csereszabatos aksik, töltők stb. használatára kötelezheti a gyártókat az EU, és van is egy ilyen kezdeményezés.
Az a problémánk is valszeg. , hogy sokkal több mindenre költhetjük el a pénzünket mint régebben, ezért mindenből keressük az olcsó, még elfogadható minőséget, ez határozza meg a keresleti viszonyokat. Nem tudjuk a jövedelmünknek ugyanolyan részét pl. cipőre költeni mint régen, mert kell telefonra, netre, szórakozásra, természetgyógyászatra, több utazásra stb.
A másik véglet a brezsnyevi időszak, az oroszoknál még Moszkvában is a legtöbb bolt "leltározott", nem nagyon volt nyitva, kivétel a sok könyvesbolt a Lenin-összessel. Volt az embereknek pénze, csak nem tudták mire elkölteni (a legális piacon persze, nem a feketén).

Tamáspatrik 2021.11.08. 22:06:19

@MEDVE1978: Szaúd-Arábia, Irán, Irak, Oroszország, régebben Líbia, Venezuela, - mind olajnagyhatalmak, és kemény diktatúrák, fegyverkezésben ált. élenjárók. Kell pénz, amire diktatúrát lehet építeni. Egyébként valóban ellustít, a holland gazdaság volt az egyik példa, amit évekre földhöz vágott a fellelt földgázkészlet (a feldolgozóipari cégek versenyképességét vágta tönkre).
Az atomenergia gyors kivezetése a németeknél egyértelműen hiba volt, most isszák a levét, illetve ránk is kihat majd. Ha választani kell, hogy mit zárunk be először, akkor inkább a szénbányákat kell, a megújulókra egyedül nem lehet támaszkodni.

alöksz róz 2021.11.08. 22:42:44

@MEDVE1978: "Ezért váltottam jobb cipőre, vettem 30 ezer + -ért Kilimandzsáró vagy Columbia bakancsot. A Kilimandzsáró elvben hegymászásra is alkalmas bakancs két év alatt ment tönkre teljesen átlagos utcai használat során, a Columbia szintén a második évében jár, de már válik le az illesztésnél." - kár szidni, azok túrabakancsok, nem napi szintű utcai használatra vannak készítve.
és lehet te is másképp jársz, mint 20 éve.

ecco - dán márka, jakbőr cipők, amíg lyukasra nem koptatod a talpukat, addig bírják.
(vagyis lehet már csak bírták. régebben ha jól emlékszem három év garit mertek adni a cipőkre, ez már azóta persze lecsökkent. és a dizájn is egyre szarabb. de lehet a szememmel van a baj, mert fiatalosabbnak mondják, és csak én látom szarabbnak.)

midnight coder 2021.11.09. 08:14:39

@Tamáspatrik: Igazából ma már nem avul el annyira könnyen. A mai középkategóriás (~80 ezer körüli) telefon kb. annyival tud többet mint az 5 évvel ezelõtti, hogy több benne a memória és a belsõ tárhely. De ami az átlagpolgárnak kell, annál a mai telefonokban már jóval több van. Igazából arra amire a telefont használjuk, a mai eszközök már tökéletesen elegendõek, ez az eszköz 10 év múlva sem fog már olyan dolgot tudni amiért érdemes lesz a mait lecserélni. Igazából a fizikai, illetve szoftveres korlátait érte el. A további fejlõdésnek a képernyõméret és a billenyûzet hiánya a gátja - a tabletté széthajtogatható dolgok szerintem elég zsákutcának tûnnek, és az a Samsung DEX-es linux emulátora is kinyúlt ami lehetõvé tette volna, hogy a telefont dokkolóba téve laptop helyett használjuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a telefonok mûszaki evolúciója kb. elérte a végét, ahogy mondjuk Pl. a bicikli is kb. kialakult a velocipédbõl és bár kisebb fejlesztések, specializációk vannak, de az átlagos bicikli ma már nemigen változik gyökeresen.

midnight coder 2021.11.09. 08:27:54

@Tamáspatrik: Amúgy egyébként a legtöbb elektronika elég hosszú életû, és Pl. a mosógépben található vezérlés kb. egy faék komplexitásával bír - régebben egy szar felhúzható mechanika is képes volt rá, ma gondolom valami Arduino kategóriás csodácska lehet benne, csak a specializáció miatt jóval olcsóbb. És persze nem is a szuperprecíz kialakitás hiánya miatt nem lesz tartós - igazából a pár tízezer forintos távol-keleti videomagnó 100x precízebb kialakítást és komplexebb mechanikát igényelt mint bármi a háztartásodban. És persze amikor az készült, még jó pár éve volt.

Nem, itt a trükk a dolog miatt a piac. Ha az telítõdik, akkor nem tudsz többet eladni, márpedig a jelen gazdaság arra épül, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék. Profit kell - igazából nem feltétlenül növekedés, max. az inflációt követve, de stabil piac, különben el kell bocsájtani az embereket és be kell csuknod a boltot. Na most, ha mindenkinek van mosógépe, mobiltelefonja, stb. aki tud érte fizetni, akkor max. azokra számíthatsz akik valamiért újat vesznek. Vagy azért, mert mûszakilag elavul - ez azonban egyre nehezebb, mert mi a fenét tudna egy mosógép amiért érdemes újat venni - vagy azért mert tönkre megy. Ergo tönkre _kell_ mennie.

Tamáspatrik 2021.11.09. 22:22:53

@midnight coder: A bicikli az utóbbi időben pont elég sokat változott, mert nagyon specializálódott járgányok vannak, nehéz terepre, városi használatra vagy országútra. Kérdés persze, hova tud még fejlődni, de itt a képzeletünk is határt szab, lehet hogy az elektronikát elkezdik beépíteni, pl. ezek segítségével hátrafelé is fog látni a biciklista, ki tudja. A telefonban pedig ami eddig extra volt, pl. ujjlenyomat érzékelő az már szokványos, itt is lehetnek különféle használatokra kifejlesztett telefonok vagy okos órák, egyszer még a Google szemüveg is befuthat...

Tamáspatrik 2021.11.09. 22:27:00

@midnight coder: Elég jó teljesítmény, hogy ennyi elektronikával nem romlik el többször a legtöbb mai mosógép, hiszen rázkódik eléggé.
Most beírtam az árukeresőbe, hogy mosógép, ezzel magamra uszítottam jó sok reklámot. A legdrágább 1,7 millió Ft, ez még a magyar piac, gondolom van külön kategória Dubaira is.

midnight coder 2021.11.10. 07:29:06

@Tamáspatrik: Ezek a változások igazából inkább csak divat dolgok - plusz persze az elektronika, de az már inkább elmozdulás a motorbicikli felé - ami szintén nem új, csak anno ezt robbanómotorral csinálták, lásd Dongó. De a lényeg, az arányok, a forgatható kormány, stb. az átlagos bicikliben már nem nagyon változik. Senki nem épít ma már velocipédet, senki nem próbál kormány nélküli megoldást a piacra dobni, stb. A lényeg ki van találva, ma már leginkább csak finomítások mennek. Mint a mobilnál: lehet kameraszigetet csinálni, lehet arcfelismerést, de a termék lényege ma már nem hiszem hogy változni fog. Le leválthatja más, de ez már nem lesz lényegesen jobb.

Az elektronikánál attól függ hogy hova rakod. A mai mosógépek, Pl. a mi szárítós Beko mosógépünk, a centrifugázás közben meg sem moccan és nem is rázkódik különösebben. Az elõzõ már jobban mocorgott, az is volt vele az egyik baj, hogy állandóan vándorútra kelt a fürdõszobában, pedig még spéci gumiszõnyeget is kapott - nyugi-mat néven árulták, kimondottan erre a célra. De a mostani még csak nem is nagyon rezeg.

Billy Hill 2021.11.10. 17:33:15

@MEDVE1978:
@alöksz róz:

Cipő ötlet télre: Dr M*rtens (van félcipő is). :-) Az átlagnál tartósabb.

(Az egyetlen kifogásom, hogy pár év alatt ennek a műanyag talpa is megöregszik, és merevebbé válik, mint amilyen újkorában; emiatt aztán elkezd jobban csúszni jeges felületen...)

Bandibacsi34 2021.11.12. 07:32:50

@BiG74 Bodri: Az Obi, Praktiker stb ad de egy napra kb a hurogep aranak a 75%-at elkerik. Szoval jobban megeri vasarolni...

Bandibacsi34 2021.11.12. 07:43:50

@midnight coder: A telefonokba be van epitve a tervezett elavulas. A szoftvert es az akkumlatort is kb 2.5 evre tervezik. Vagy nem adnak frissiteseket a regi verziokhoz. Az iPhone szerint te nem a készüléket veszed meg hanem annak a lizingjet par evre.
süti beállítások módosítása