Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mi szükség van új, díszes épületekre hivatalok számára?

A budai Kormányzati Negyed valójában a Budapest Városháza ügyének az ellenpontja

2021. december 21. - Tamáspatrik

Fogalmam sincs, hogy tényleges szándék volt-e a Budapesti Városháza eladása, de az alapelvet helyesnek tartom, hogy elgondolkozzunk az adófizetők pénzéből fenntartott épületek kihasználtságán. Mivel a régi épületeket olyan mértékű központosított bürokráciára tervezték, ami az elektronikus adathordozók korában már rég nem indokolt, ezért mindig felvetődik akár a „társbérlet” más intézményekkel, akár a teljes átköltözés kisebb és energiatakarékosabban üzemeltethető létesítményekbe.

Nagyméretű díszes épületünk mindenekelőtt a parlamentünk, ami reprezentatív célokra igen jól megfelel, viszont a kormányzati várnegyed kialakítására százmilliárdokat elkölteni, ez számomra már pénzpazarlásnak tűnik. Valahogy hozzászoktunk már a pénzpazarlásokhoz, a takarékos állam elve a régmúlt ködébe vész.

Ezen túlmenően az erős központosítás érzetét is kelti a három legfontosabb minisztérium (pénzügy, belügy, külügy) elköltöztetése a miniszterelnökség szomszédságába, és igencsak feltűnő az állampolgárokat lenéző, szinte fölöttük „lebegő” pozicionálás a budai várnegyedben, országunk legértékesebbnek mondható területén. Furcsán keverednek már most is az eredeti turisztikai látványosságok az újjáépített műemlékhatású kormányzati épületekkel, az építésszakma nem véletlenül vitatja az utóbbiak létjogosultságát.

A hivatalok definíció szerint is „közszolgák”, tehát a közt szolgálják az állami tisztviselőket is beleértve, az adófizetők pénzéből, ezért semmi szükség rá, hogy díszes épületekben dolgozzanak. Ezek a fajta épületek már a modern munkavégzés követelményeknek sem felelnek meg, manapság minden cég törekszik arra, hogy ne legyenek falakkal elválasztott osztályok. Vagy online-munkavégzés legyen, vagy pedig mindenki félig-elválasztott közös térben dolgozzon, mert ez segíti, hogy a kommunikáció jobban működjön az egyes részlegek között. Ahol persze a titkosítás mindig fontosabb mint a nyilvánosság és átláthatóság, mint amilyen a magyar kormányzati rendszer is, ott még a falakkal elválasztott irodák alighanem jobban megfelelhetnek az adott céloknak.

Mindenki tudja, hogy a budapesti városvezetés ellen nyílt hadjárat folyik a kormánypropagandában, ennek érdekében mindig különféle ügyeket kell kreálni, ez már a „post-truth” világa, ahol leginkább csak alternatív igazságok vannak, tehát mindig annak van igaza, aki hangosabban beszél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8916790160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.22. 16:38:52

A blogger ezek szerint rajong az igénytelen látszóbetonért, még az ízléstelenségért. Ízlés nem vita tárgya! Viszont!
Hasonló a hasonlónak örül.
Mindenesetre én örülök, hogy a feleségem szép és inspirál. Mégha vannak költségvonzatai is.

A bloggernek viszont elegendő egy hatvanéves, lepukkant c+ nagy(déd?)mama, aki viszont üres állkapocs hiányában még fogazni sem tud.
De legalább igénytelen. S nem kerül sokba.
Legyél vele boldog!
Még az is lehet, hogy tud gilisztát szarni.
Horgászatra lehet, hogy jó lesz.

Én városháza kérdésben is a szépre és az ízlésesre szavazok.
Nem pedig egy barom blogger szerecsenmosdatására.

Billy Hill 2021.12.22. 22:11:25

Ennél sokkal jobbat is kitalált már a (kormány)párt, ti. hogy teljesen vigyék el a minisztériumokat Budapestről. Az még jobb lett volna, vidéki kultúrházak el tudtak volna szállásolni egy-egy államtitkárságot, és akkor nem kellene a fővárosiaknak bajlódni a sok kormánytisztviselővel, az apanázsukat sem ott koltenék el lakhatásra meg szolgáltatásokra, mindenki jobban járt volna szvsz. Ja és csinosított épületekre sem lenne már szükség, ami mindenképp jó jel volna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.23. 05:56:25

@gigabursch: Ritka egy paraszt vagy. Szó sem volt arról amiről ugatsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.23. 05:58:10

Érdekes a fideszesek mit össze sírtak, hogy lepukkant Nyugati környékére akartak gyurcsányék új kormányzati negyedet. Most azzal semmi bajuk hogy szétcseszik Orbánék a várnegyedet.

ursus artos 2021.12.23. 07:18:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Érdekes a fideszesek mit össze sírtak, hogy lepukkant Nyugati környékére akartak gyurcsányék új kormányzati negyedet. "
Most meg a lepukkant Nyugati környékét hozzák rendbe. kormányzati negyed nélkül...
"Most azzal semmi bajuk hogy szétcseszik Orbánék a várnegyedet."
Hogyan cseszik szét? Persze a legjobb volna úgy hagyni, pusztuljon le teljesen magától. Vagy esetleg eladni és az új vevő, majd felújítja... Inkább Orbánék csesszenek szét mindent felújításokkal, rendbetétellel, legyen szó mulatóról, bazárról, templomról, színházról...

gigabursch 2021.12.23. 08:33:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Megszólalt a jól nevelt entellektüell. Ez nálatok ősi, becsontosodott viselkedésforma.
Kényelmetlen lehet ám úgy élni, hogy se igényesség, se ízlés..., de még ezért rajongani is...
Csak a más értékének elherdálása. Ősi kommunista szokás: mások által megvalósított értékek szétlopása és elherdálása.
Persze arra a kérdésre választ adhatsz, hogy ki adott arra felhatalmazást, hogy a retek kegyeltjeid, az előretolt Krausz Gedeonnal az élen eladjanak mindent, ami mozdítható. Segítek: senki!

Ezen felül:
1) paraszt éppen nem vagyok
2) parasztnak lenni elég komoly életminőség
3) parasztozni ilyen tahó módon viszont csak a nulla képességű belpesti szarháziak szoktak, akiknek a stílusa (ami egyenlő az emberi minőségi mutatójukkal) pontosan azonos értékű azzal az életminőséggel, amit képviselnek.

konrada 2021.12.23. 08:43:22

@gigabursch:
3.... no meg a hozzájuk sokban hasonló igényességű-képességű nemzetiségiek...

citrix 2021.12.23. 09:02:04

A Karmelita kolostor átalakítására bő 60 ezer millió ment el közpénzből mert ugye a nemzetvezető nem székelhet akármilyen tré helyen. Az nem fájt a fideszes képviselőknek, nem reklamáltak miatta. Ha erre jutott bőven akkor adjanak a városháza felújítására is 60 milliárdot. Se többet, se kevesebbet és sokkal szebb, korszerűbb, energiatakarékosabb lesz az ódon épület.

ursus artos 2021.12.23. 09:24:55

@citrix: "mert ugye a nemzetvezető nem székelhet akármilyen tré helyen."
Mivel a nemzetvezető megbukik - most aztán tényleg - ezért a demokrata miniszterelnök is a Karmelitában fog székelni....
Azt pedig, hogy a nemzetvezető ne a parlamentben székeljen, úgy emlékszem a demokraták is pedzegették: ti: a mindenkori minielnök és a Parlament székelésileg két külön dolog...

chrisred 2021.12.23. 11:45:52

@gigabursch: Nekem semmi kifogásom az ellen, ha ti a magánvagyonotokból összedobáljátok a pénzt, hogy nektek tetsző luxuspalotákat húzzanak fel a közhivatalnokok számára. Azonban, amíg a közvagyonból fontosabb feladatokra sem jut elég pénz, ostoba pénzfecsérlésnek tartom, hogy erre fordítsanak pénzt a költségvetésből.

BiG74 Bodri 2021.12.23. 16:43:46

@gigabursch:
Szerintem is nagyon mellé lőttél, igen méretes pökhendiséggel. Ráadásul inspiráló feleséged hasonlítod egy épülethez, mely koros és funkcióját tekintve elavult. Ez gáz, mert mondhatnám, hogy fordítva nézve, akkor te szereted ha díszes, koros az elmúlt évszázadot képviselő asszonykát, aki ráadásul funkcionálisan sem tökéletes ( hogy nyomdokodba léphessek, mondanám már csak szopni tud), de legalább rámegy a vagyonod fele a ráncfelvarrásra, plasztikára, vakolásra, járókeretre.

BiG74 Bodri 2021.12.23. 21:23:55

@cvsvrs:
Nem most történne először ilyen költözés. Értem én, hogy egy dicső múltba kívánsz révedni. De csak arról volt szó, hogy egyrészt egy alapos, mai viszonyokhoz alakított elemzés kihozhatja, hogy érdemes egy ilyen műemlék épületnek más funkciót adni, vagy nem ilyet építeni, mint költség, mind használhatóság szempontjából, és nem oda.
Másrészről, jelen korunkban is vannak szép, inspiráló, modern épületek, persze van aki egyből csupasz betonra asszociál, biztos nem kötekedésből. Ha maradt volna római amfiteátrum, gondolom ott kellene foci meccseket tartani, a várainkba pedig tessék visszaköltözni a katonaságnak.
Amit megint sztároltok, egy dicsőnek kikiáltott korszak restaurálása. Nem megóvása, helyén kezelése, hanem újraépítése elfelejtve, hogy az idő tovább haladt, és lenne most is igény új alkotására.Ez megint egy nyomorult politikai termék.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.23. 22:43:19

@gigabursch: Ezt írtad te büdös paraszt!

"A bloggernek viszont elegendő egy hatvanéves, lepukkant c+ nagy(déd?)mama, aki viszont üres állkapocs hiányában még fogazni sem tud.
De legalább igénytelen. S nem kerül sokba.
Legyél vele boldog!
Még az is lehet, hogy tud gilisztát szarni."

Ritka egy bunkó vagy, te sötét féreg!

MEDVE1978 2021.12.24. 01:13:01

Hát, a szép régi klasszicista épületek igazából valamennyire tekintélyt is adnak. Rájuk lehet mondani, hogy a "HIVATAL", tekintélyt, állandóságot szimbolizál. Ezek az épületek nyilván korlátozottan korszerűsíthetők, egyszerűen a szép, nagy belmagasságú, hatalmas termekkel teli épületek nehezen kifűthetők a téli hónapokban (nyáron viszont többnyire hűvösek legalább). Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy hirtelen minden ilyen szép régi, jelenleg hivatalként működő épületet ki kellene üríteni és modernbe átvinni az államigazgatást vagy akár az önkormányzati igazgatást. A munkavégzés világa ugye folyamatosan átalakul, a pandémia egyik releváns hatása, hogy a home office egyre nagyobb szerepet kap, de ezt az államigazgatás mindig is nehezebben követte le, így nem hiszem, hogy ez jellemzővé válik a minisztériumokban. A minisztériumokat én hagytam volna úgy, ahogy vannak 2010 után. Anno a kormányzati negyed ala Gyurcsány sem volt túl jó ötlet, rengetegbe került volna, nagyon zöldmezős volt. Orbánék különböző akciói meg igazából tök feleslegesek, az, hogy a miniszterelnök a várban van vagy egy pesti belső kerület irodaépületében, teljesen mindegy. Teljesen irreleváns és populista döntés volt a mezőgazdasági minisztérium vidékre vitele is.

chrisred 2021.12.24. 09:17:30

@cvsvrs: A másikra egy fillér sem jut a központi költségvetésből. Másrészt a városházán nagyjából négyszer annyi ember dolgozik, mint a Karmalita kolostorban.

midnight coder 2021.12.24. 12:05:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért a várnegyed elég lepusztult volt. Ahogy amúgy egész Budapest is az. A világ legszebb városa lehetne, ha nem csak a bankok épületeit újítanák fel, illetve ha nem lenne teli hajlékonnyal, kutyagumival.

Fikalnyik Eugén 2021.12.24. 14:15:40

Ez az épített környezet fétisizálása az emberiség egyik legnagyobb bűne, az ego kivetülésének legjobb példája: építeni valamit, ami majd a halála után a nevét viselje, és getzisok pénzért fenntartani, csak, hogy egy évszázadok óta eltűnt fasz emlékét viselje.
Magyarországon évente 30-40 ezer ember hal meg rákban, jelenleg is több ezer utolsó stádiumos ember vergődik iszonyú fájdalmak között a kórházak elfekvőin. Bár hatékony gyógyszert nem tudunk adni nekik (nincs is aki adjon, egy osztályra egy nővér jut), de ha meghallják, hogy átadták a héten a csilliárdokért restaurált gusztustalan barokk Habsburg kaput meg a Halászó gyerekek szobrát, biztos jobban lesznek. (Az külön vitz, hogy a Savoyai terasz is megújult: Orbánék pénzszóró kommandója egy köztudottan homoszexuális hadvezér emlékét viszi tovább, ezért gyorsan átnevezték Halászó gyerekek teraszának :))) de majd a Jenőke szobrát is átnevezik "ismeretlen francia hadvezér" szobrává...)

midnight coder 2021.12.25. 18:44:10

@Fikalnyik Eugén: A baj igazából az, hogy nem csak azért nem tudunk hatékony gyógyszert adni mert nincs nõvér, de azért sem mert nem létezik. Sõt, ami rosszabb, a gyógyszergyárak egyenesen abban érdekeltek, hogy záros határidõn belül ne is legyen.

Ezzel együtt persze az egészségügy fos, de ezen igazából nem azzal lehetne segíteni, hogy ellopjuk a TB kasszát mint amit Fletóék akartak, és nem is azzal hogy ráöntünk pár milliárdot, hanem azzal hogy privatizáljuk az összes intézményt, ezzel párhuzamosan pedig átalakítjuk a finanszírozást úgy, hogy fedezze a költségeket. Ez az, amit eleddig egyik kúrmány sem mert meglépni, és ezért mûködik az állami egészségügy úgy, mint egy szocialista nagyvállalat: demotivált, túlterhelt, alulfizetett, demotivált dolgozók, lerohadt környezet, szar infrastruktúra, hülye szervezés, alkalmatlan vezetõk. Nincs gazdája. De sajna, ha valami csoda folytán nyerne is az ellenzék, ez tuti hogy nem változna.

Ezzel együtt az épített környezet is fontos: ahol a város úgy néz ki mint egy nyomortanya, ott elõbb-utóbb csak a gettópatkányok maradnak meg.

élhetetlen 2021.12.26. 05:26:32

@gigabursch: Érdekes meglátás, csak fals. Tekintsd úgy a dolgot, hogy nem a feleségedre költesz, hanem egy idegen nőre, aki akármilyen szép, soha nem lesz közöd hozzá, csak tisztes távolságból nézheted. Lehet, hogy neked nem számít a művészet, a kultúra, de a Várszínházba bárki elmehette, aki akart. Ugyanez a Nemzeti Galéria. Remek helyen, ajándék a panoráma, de jó lesz, ha pár minisztérium költözik a helyére! Mert az ország érdekeit hivatott hivatalok nem működnének, ha ezeket a helyeket meghagynák az ország érdekében a közönségnek? Dolgozni nem tudnának pár irodaházban? Ennél, amit most csinálnak, a Nyugatinál tervezett kormányzati negyed is jobb ötlet volt, mert az nem az ország nevezetes értékeit vette volna el.

élhetetlen 2021.12.26. 05:44:51

@midnight coder: Azt nem tudod elképzelni, hogy a várnegyedet, a Karmelita kolostor akkor is fel lehetett volna újítani, ha nem költözik oda a miniszterelnök?

élhetetlen 2021.12.26. 06:07:44

@ursus artos: Ez ragyogó érv. „a demokrata miniszterelnök is a Karmelitában fog székelni....”. Ha megtörténne, mit tehetne? Ugyanennyi pénzért visszaalakítaná színházzá? Kész tény, ez van, de ettől még nem biztos, hogy jó.

Tamáspatrik 2021.12.27. 21:08:27

@ursus artos: Az nem Karmelita kolostor, a megnevezés hibás. Helyesen: VOLT karmelita kolostor, vagy EGYKORI karmelita kolostor. Mért nem adták vissza inkább nekik?

Tamáspatrik 2021.12.27. 21:11:38

@MEDVE1978: Ez az, erre gondoltam én is, köszi a kifejtést

Tamáspatrik 2021.12.27. 21:13:06

@ursus artos: Azért kell a "Karmelita", mert onnan jól lehet parancsokat osztogatni, akár futárok is vihetik a titkos üzeneteket a várban levő (vagy oda költöző) kulcsminisztériumoknak. Akár egy hadsereg főhadiszállása, ez lehetett a cél.
süti beállítások módosítása