Ideo-logikák

Ideo-logikák

Senki sem akar bemenni a medve barlangjába

2022. február 22. - Tamáspatrik

„Oroszország fenyegetve érzi a biztonságát”, amikor ilyet látok leírva, nem tudom megállni némi mosoly nélkül. Egy olyan országról van szó, amit sem a svédek, sem Napóleon, sem Hitler hadserege nem tudott meghódítani, sőt a közelébe nem jutottak a győzelemnek, mert egyszerűen olyan végtelenül nagy országról van szó. Elég szerencsétlen konstelláció az oroszoké, mivel egyrészt a nagy kereskedelmi útvonalaktól távol esnek, másrészt ahogy a régi vicc mondta, bármit is szerelnek össze a gyárban, a végén mindig harckocsi vagy rakéta lesz belőle. Lehet, hogy ez most mégsem tűnik annyira viccesnek az egyre fokozódó háborús feszültség közepette, de tény, hogy az oroszok adottságai valóban kitűnőek a fegyverkezésre (olcsó alapanyagok és energia állnak rendelkezésre), most pedig a magas olajáraknak köszönhetően a pénzügyi tartalékaik is nagyon jelentősek. Valójában a sok olaj- és gázbevételnek köszönhetik azt is, hogy több pénzük jut fegyverkezésre mint régebben.

Én magam azonban kételkedem abban, hogy a fegyverek bevetése fogja eldönteni a mai háborúkat, nem a fegyverek feszülnek egymásnak a 21.században, hanem sok minden más, mint például kiber hadviselés vagy gazdasági érdekcsoportok lépései. Az oroszok hadgyakorlatozása mögött állhat némi marketingtevékenység is, hogy a szintén nagyon jelentős gazdasági ágazatukban, a fegyver bizniszben nagyobb bevételt érhessenek el. (Ugyanez volt elmondható az amerikaiakról nemrégiben, elég csak a GI Joe műanyagkatonák népszerűségére gondolni.)

Le kell írni, hogy az oroszok fegyveres beavatkozása dominóhatást indíthat el, Európában fellángolhat a nacionalizmus, ami elszabadulva a múlt században már világháborúkat is kiváltott. Egyelőre ilyen szintű veszély nincs, a sokat szidott globalizáció az egyik tényező, ami ennek útját állhatja, a jó kereskedelmi kapcsolatokban való érdekeltség miatt valószínűleg a józanész lesz az, ami megállíthatja a konfliktusok eszkalációját. Van biztos sokféle szempont, pro- és kontra érv az orosz-ukrán konfliktusban mindkét fél oldalán, én magam nem szeretnék régi szóval mondva „szovjetológus” lenni, a kelet-európai térség problémáiba belemenni, nem is az én dolgom. A konfliktusok rendezésének módja azonban nem történhet a katonaságra alapozva, hiszen a híres mondás szerint a háború nem más, mint a politika fegyveres folytatása - hozzátenném: teljes csődje.

Számomra kulcsszó az autonómia, minél nagyobb mértékben, amivel elkerülhetőek a végeláthatatlan határviták az országok között. Ugyanaz érvényes Ukrajna keleti részére is, amint egyre jobban kiterjeszthető lehetne Európa számos országában. (Németország például szövetségi állam, az egyes tartományok nagyfokú autonómiájával.) Habár Erdélyben vagy a Felvidéken az „autonómia” szó nem nagyon szalonképes, fű alatt mégis sikerült elérni bizonyos területeken az önrendelkezést, főként persze akkor, amikor nem presztízskérdésekről volt szó.

A nyilvánosság nagyon jó eszköz a kezünkben, legalábbis nagyon jó tájékoztatást ad a világnak a kormányok által kevésbé manipulált részén (bár Oroszország és Kína nem tartozik ide sajnos). A nyilvánosság, az „élő közvetítés” gyorsabb reakciót biztosít az agresszió, az erőfölénnyel való visszaélés egyértelmű eseteiben. (Azt lehet mondani persze, ha a rohinjákról vagy a tuszikról lenne szó, az kevésbé érintené az európai ember biztonságérzetét.)

Orbán is azok közé tartozik, akik közreműködtek a nacionalizmus szelének elvetésében és most vihart arathatnak, ő vagy Le Pen most Putyin támogatásával nem nagyon dicsekedhetnek. A színfalak mögött persze mennek az alkuk kormányfői szinteken, reméljük kedvező kimenetellel (megint nem az én szakmám). Reménykedjünk benne, hogy győzhet az európai-orosz együttműködési érdekeltség és a különféle gazdasági természetű érdekek, a többi számomra csak a spekuláció területe.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9217740594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.02.23. 12:01:06

Magyarország vezetése egyformán "jóban van" az EU-val, az USA-val és az oroszokkal (Kínával, Törökországgal, Brazíliával, stb) .... ha ezek összevesznek, az nem a mi dolgunk!

Ha összevesztek, majd kibékülnek, NEM ORBÁNNAK KELL IGAZSÁGOT TENNI KÖZTÜK!!!!!
(mint ahogy az sem ránk tartozik, hogy teszem azt, Kína lerohanja Tajvant.......)

ulpius66 2022.02.23. 12:24:27

Putyin: Oroszország érdekei és biztonsága nem képezi vita tárgyát

"Az oroszok többsége szerint helyes lenne, ha katonai eszközökkel akadályoznák meg Ukrajna NATO-csatlakozását"

Kérdés?

MEDVE1978 2022.02.23. 12:59:09

Itt egy érdekes videó a témában. Lényegében igyekszik feltárni Putyin motivációját is, ami az elterelés a hazai problémákról. Ami pedig az óriási orosz társadalmi különbségek, a lassan öregedő társadalom (lényegében azért lassan öregedő, mert halálra isszák magukat) és a csökkenő gyerekszám. Most kb. 1,5-1,7 körül van a reprodukciós ráta, a természetes csökkenésre valószínűleg erősen rátett a COVID is. A reprodukciós rátát pedig "felhúzzák" a muzulmán területek, például Csecsenföld, ahol sokkal több gyerek születik, mint az orosz törzsterületeken. Putyin számára a szakadár területek jó bizonyítékok arra, hogy Oroszország még mindig erős és meg tudja védeni az oroszokat. Emellett némi vérfrissítéshez is jut, a demográfiai katasztrófa időpontja egy kicsit kijjebb tolódik.

Sokan ebben a helyzetben Ukrajna és Oroszország kötött még mindig a hidegháborús vagy a második világháborús Szovjetúnió kolosszusát látják. Ez azonban már rég nem az a hadsereg és a haditechnika is rengeteget fejlődött. A második világháború idején 4-5 gyereke volt egy átlagos orosz családnak, a döntő részük ténylegesen orosz és nem muzulmán, kínai meg egyéb. Az orosz fegyveres erők aktív létszáma 1 millió fő. Ebből kb. 150.000 főt állomásoztatnak most Ukrajna környékén.
Összehasonlításul a 2003-as iraki inváziót 309 ezer szövetséges hajtotta végre papíron 1,3 millió katona ellen. Ukrajnának a tartalékokkal együtt 460 ezer katonája van, ez kevesebb, de az az 1,3 millió katona messze nem volt aktív az iraki invázió során sem. Ezen kívül az amerikaiak gyorsan létrehoztak az invázió után egy szövetséges kormányt és elkezdték létrehozni az új iraki hadsereget. Ehhez viszont az kellett, hogy legyen egy együttműködő iraki infrastruktúra, közigazgatás, ami abban az esetben adott volt.

Párhuzamban az ukrán helyzettel: Kelet-Ukrajnában valószínűleg még lehetséges lenne egy ilyen báb kormány létrehozása, Nyugat-Ukrajna már kérdéses. Ahhoz az is, hogy a 150.000-es hadsereg alkalmazható lenne-e megszállóként. Hozzátéve, hogy Irak területe jóval kisebb.
Egyértelmű, hogy Putyinnak a legjobb egy gyors villámháború lenne, amiben az orosz erőt demonstrálhatná. Gyakorlatilag semmi szüksége nyugat ukrán területekre, amelyeket ezekkel az erőkkel nehezen tudna csak megszállni. A vietnámi háború óta nagyon mediatizált a háborúskodás, ez itt is bejönne. Ez egyszerre hatna a nyugati államokra (a sajtót bejárnák egy esetleges megszállás csúnya felvételei) és az oroszokra is, ahova viszont eljutanának az áldozatok számáról szóló hírek.
Az esetleges közvetlen harci cselekmények elhúzódása ezért nem érdeke az oroszoknak.

ulpius66 2022.02.23. 14:07:03

Kína: az USA félelmet kelt, Putyinnak joga van a „biztonsági intézkedésekhez”

Teljesen nyilvánvalóan Magyarországnak nem osztottak lapot ebben a játszmában.

ÚGYHOGY TÖK MINDEGY MIT UGAT AZ ELLENZÉK!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.23. 14:47:28

Az USA elvesztette ezt a csatát valamikor az ezredforduló környékén.

S 2 külső ok volt itt:
- nem akarta gyengíteni Kínát, míg lehetett, nehogy ezzel Oroszországot segítse,
- Oroszorszégot nem darabolta szét, míg lehetett, nehogy ezzel az iszlamizmust segítse.

Belső ok meg számtalan volt, a legfontosabb: a fő nyugati eszme a progresszív liberalizmus lett, mely leginkább éppen magát a nyugatot rombolja.

2008 óta pedig nem maradt eszköz a nyugat kezében: máéra mind Kína, mind Oroszo. független lett, s a nygat nem képes hatni rájuk.

Egyébként mindez éppenhogy atermészetes állapot visszaállítása. Valójában éppen a nyugat világhatalma volt ideiglenes tényező.

Billy Hill 2022.02.23. 15:23:52

Vlagyimirnak nem tetszik, hogy a Nyugat ott mocorog az ő szomszédjában. Ahogy Kennedynek sem tetszett, hogy a szovjetek ott mocorogtak az ő szomszédjában. Pedig mondhatták volna az amerikaiak (a Bloggerrel együtt), hogy esélytelen minket elfoglalni, hiszen "egyszerűen olyan végtelenül nagy országról van szó"...

Billy Hill 2022.02.23. 15:25:47

(Kína ebből megint jól tud kijönni, főleg ha hosszabb távon tényleg a távol-keleti orosz területekre ácsingózik. Neki az jó, ha ilyen konfliktusokban tovább gyengülnek az oroszok...)

midnight coder 2022.02.23. 15:39:51

@MEDVE1978: Na ja, csak az ukránoknál úgy jön ki a matek, hogy az óvodásokat és a lélegeztetõgépen lévõ 90 éves nagypapát is besorozzák. Amúgy viszont kétlem hogy sokkal jobb lenne a termékenységi rátájuk mint a ruszkiknak, ráadásul velük ellentétben egy rakás polgáruk eleve külföldön van.

A maci megeszi õket vacsorára.

midnight coder 2022.02.23. 15:43:59

@Billy Hill: A kínaiaknak az lenne a jó, ha szövetkeznének a ruszkikkal. A ruszkiknak van piacuk, kajájuk, nyersanyaguk, a kínaiaknak meg van technológiája. Az amcsik meg bekaphatják. Az EU-ról már nem is beszélve.

Igazából területért harcolni manapság elég anakronisztikus, legalábbis a fejlett országokban. Kb. minden civilizált országban csökken a népesség, szinte csak a makimajmok szaporodnak akik ahhoz is hülyék hogy átlássák, hogy ha két gyereknek elég kaját tudnak termelni de 8 gyereket csinálnak, akkor mind a 8 éhenhal.

MEDVE1978 2022.02.23. 15:57:51

@midnight coder: Termékenységben kb. ugyanott vannak, sőt az ukrán ráta rosszabb. Ettől függetlenül nem érdeke a hosszú háború sem az ukránoknak, sem az oroszoknak. Az, hogy az oroszok katonai győzelmet tudnak aratni evidens, ugyanakkor az ország nyugati felének megszállása egyszerűen már túl sok pénzbe, energiába kerülne Putyintól.

Billy Hill 2022.02.23. 16:34:55

@midnight coder: "Igazából területért harcolni manapság elég anakronisztikus, legalábbis a fejlett országokban." - Szerintem még működni fog a jó öreg "horror vacui". Túl vonzó lesz egy a klímaváltozás miatt zöldbe boruló, ugyanakkor szinte néptelen Szibéria a kínai államnak; főleg úgy, hogy közben Pekingben és a többi metropoliszban meg egymás hegyén-hátán vannak, és a szmogtól már a napot sem látják.

Rubasov nertárs 2022.02.23. 16:41:39

@midnight coder:

"Igazából területért harcolni manapság elég anakronisztikus, legalábbis a fejlett országokban."

Attól függ milyen az a terület. Ukrajnát nem véletlenül nevezik Európa éléskamrájának. Gazdag gabonatermő vidékek jól jönnek. Plusz ott van a Fekete-tenger teljes északi partvidéke. Meg az sem mindegy milyen messze vannak a NATO rakéták Moszkvától. Max. úgy igaz, amit írtál, hogy önmagában területért nem éri meg háborúzni.

Lehetnék én is 2022.02.23. 19:43:42

@Rubasov et.: azért a gondolatmenetedhez tegyük hozzá, hogy Putyin nem akart átmenni az óceánig és leigázni Európát. Mert minek.
A NATO egy védelmi szervezet, senki nem támadta a NATO-t.
Ukrajna amcsi háttér nélkül nem vegzálta volna éveken át az ott élő oroszokat.
Ukrajna támadta meg oroszországot (igaz, valószínű, tudatlan és/vagy túlbuzgó és/vagy részeg katonákkal két harci járművel). Ez kivédhető lett volna, ha a humorista politikus elnökük elnézést kér a bakiért
Amerika nem szomszédja Ukrajnának, csak befektetője. Ha a szomszédba akarna belekötni, találna közelebb is kapaszkodót az oroszokon (kerestek is Távol-Keletn a tengeren csak az oroszik nem kilőtték, hanem kitessékelték onnan őket. lehet Bidé bácsi a kilövésnek jobban örült volna).
Az EU országoknak SEMMILYEN érdeke nem fűződik az oroszok baxtatásához.
Nekünk meg végképp.

Tamáspatrik 2022.02.23. 20:04:18

@Rubasov et.: Ez a kérdés valójában, hogy mennyire erősek a gazdasági érdekek? A gazdasági együttműködés érdeke miatt nem teszik meg az oroszok azt, amit egyébként katonailag megtehetnének. Remélhetően. Európa és Oroszország egymás természetes szövetségese, az egyik oldalon van az energia és a nyersanyag, a másikon a tudás és technológia. Direkt írtam külön, mert Oroszország sose volt Európa, csak némi kis földrajzi csalás van abban, hogy az Ural hegységnél húzták meg Európa határát. A globalizáció hozadéka, hogy az államok nem támadják meg egymást, kivéve ha olyan ostobák mint az amcsik voltak Irak és Afganisztán esetében.

Tamáspatrik 2022.02.23. 20:06:59

@Éhes ló: "nemlétező hazájukért, ami a blogger szerint is csak egy avitt és veszélyes nacinalista kreálmány" ilyet én nem írtam.

Tamáspatrik 2022.02.23. 20:12:59

@Éhes ló: Ez egy erőszakos dühöngés, nem pedig komment.

Tamáspatrik 2022.02.23. 20:16:18

@MEDVE1978: Szerintem Kelet-Ukrajnából szeretne lecsípni területeket. Szétlőtt, gazdaságilag hanyatló területek, Ukrajna és az EU érdeke is az lenne, hogy ezeket is valahogy fejlesszék, amire az oroszok önmagukban képtelenek lennének, mert nincsenek meg hozzá az anyagi forrásaik. A Krím anyagi támogatása is túl sok erőt köt le. Most van pénzük éppen a magas olaj és gázár miatt, ezt használják ki.
Az EU, Ukrajna és az oroszok együtt tudnák fejleszteni Kelet-Ukrajnát.

Tamáspatrik 2022.02.23. 20:16:53

@Rubasov et.: Véletlenül az előző kommentet kitöröltem, bocs.

BiG74 Bodri 2022.02.24. 09:04:36

@Tamáspatrik:
Nos akkor itt a lehetőség, hogy újra értékeld a putyini gondolatvilágot, mely különben erősen jellemzi az összes mélyhívő illiberálist, meg a velük kokettáló, magukat konzervatívnak hívő szemérmetes csoportot.

GyMasa 2022.02.24. 14:24:00

@MEDVE1978:
Én azt tudom elképzelni, hogy csak alkualapnak kellene a megszállás.
De a teljes lerohanást én sem látom reálisnak.

Tamáspatrik 2022.02.24. 18:47:37

@BiG74 Bodri: Egy nagy fekete doboz volt mindig Oroszország és Kína is. Most kezd kiderülni, hogy mi volt a nagy orosz fekete dobozban. Még az írásuk sem olvasható a számunkra egyébként, a tömegkommunikációjukat nem ismerjük. Az amerikaiak és angolok esetében hiába vannak összeesküvés elméletek, annyira nagy összeesküvéseket lehetetlen elkövetni, mert a nyelvüket beszéli mindenki. A tömegmanipuláció szintet lépett az oroszoknál, és az is kiderült, mi lesz a vége, ha egy nagy hatalommal felruházott vezető leválthatatlan.
Felkészül: Kína.
Aki orosz barát volt nálunk, nem tudom ezt hogy magyarázza ki, mint az ún. "Békemenet" szervezői is, akik most szervezhetnének egy igazi "békemenetet". Bukott politikusok egytől egyig, szerintem Orbán is az, aki pár napja még alkudozott Putyinnal.

a nagy hohohorgász 2022.02.24. 20:50:16

@Tamáspatrik: te minek egeted magad????? Szerinted a nyugati agymosas nem létezik???? Hahaha

Rubasov nertárs 2022.02.24. 21:38:57

@Tamáspatrik:

"Egy nagy fekete doboz volt mindig Oroszország és Kína is. Most kezd kiderülni, hogy mi volt a nagy orosz fekete dobozban. Még az írásuk sem olvasható a számunkra egyébként, a tömegkommunikációjukat nem ismerjük."

Azért nem annyira fekete doboz Oroszország. Putyin deklarált célja hatalomra kerülése óta, hogy minél többet visszaszerezzen abból, ami 1990-91-ben elveszett. Putyin 23 éve van hatalmon. Nem derült égből villámcsapásként következett be Ukrajna lerohanása. Joggal merül fel a kérdés mit csinált a Nyugat-Európa az elmúlt 2 évtizedben? Mit tett annak érdekében, hogy ütőképes hadserege legyen? Költői kérdések ezek.
Egyébként a cirilbetűk nem hieroglifák, és az orosz nyelv elsajátítása nem rakétatudomány.

BiG74 Bodri 2022.02.25. 06:42:21

@Tamáspatrik:
Igy van, bukott politikusok, agresszív, náci követőkkel ( bár hívhatod őket komcsiknak is), támogatókkal.
Oroszországról pedig ismét kiderült, hogy nem Európa része, ahogy orbán és a jelenlegi orbánisták sem. Ezért mondom, hogy nem értem, hogyan gondolja egy hazáját szerető, amúgy konzervatív jegyekkel felvértezett ember, hogy az orbáni maffiát kell támogatni?

a nagy hohohorgász 2022.02.25. 09:29:54

@BiG74 Bodri: te szerencsétlen, ha az oroszok nem lennének akkor szerinted mi lett volna a 2. világháború vége?

ulpius66 2022.02.25. 10:12:22

@Tamáspatrik: "Bukott politikusok egytől egyig, szerintem Orbán is az, aki pár napja még alkudozott Putyinnal."

Patrik Tamás!

Nem alkudozott, hanem meggyőzte Putyint, hogy nem kell lerohanni Ukrajnát!

Putyin megfogadta Orbán tanácsait, és napokig, hetekig nem támadott.... MAJD ELMENT MOSZKVÁBA TÁRGYALNI AZ A VADBAROM MACRON, ÉS MÉG A TŐLE IS SOKKAL HÜLYÉBB SOLTZ NÉMET KANCELLÁR, ÉS ELBASZTAK MINDENT, AMIT EL LEHETETT BASZNI!!!!!!!!

A TÁRGYALÁSOKON ÚGY FELBŐSZÍTETTÉK PUTYINT, HOGY A VELÜK VALÓ TÁRGYALÁSOK UTÁN AZONNAL HÁBORÚT INDÍTOTT UKRAJNA ELLEN!!!

ulpius66 2022.02.25. 10:13:50

Most megint Orbánra vár a feladat, hogy tárgyaljon Putyinnal, és helyrehozza azt, amit ezek a vadbarom EU-s országvezetők elbasztak!

ulpius66 2022.02.25. 10:16:17

@BiG74 Bodri: "Oroszországról pedig ismét kiderült, hogy nem Európa része, ahogy orbán és a jelenlegi orbánisták sem. Ezért mondom, hogy nem értem, hogyan gondolja egy hazáját szerető, amúgy konzervatív jegyekkel felvértezett ember, hogy az orbáni maffiát kell támogatni?"

Kutyusom!

Igazad van!

Támogasd az MZP-t..... Ő AZ IGAZI EURÓPAI!!!!!
(AZZAL A LENDÜLETTEL AZTÁN MEHETSZ IS UKRAJNÁBA HARCOLNI AZ OROSZOK ELLEN.....AVAGY SZOKÁS SZERINT MEGINT CSAK A POFÁD NAGY...)

ulpius66 2022.02.25. 10:17:55

Mostani hír!!!!!!

Az ELLENZÉKI ÖSSZEFOSÁS ÖNKÉNTESEKET TOBOROZ UKRAJNÁBA!!!!

NA, KEDVES BALLIBSIK, LEHET MENNI HARCOLNI A GONOSZ ELLEN!!!!!!!!!!!!!

BiG74 Bodri 2022.02.25. 10:21:14

@Tamáspatrik:
Látod például itt van ez az agyhalott fidesznyik csapat. Javarészt már csak ők kommentelnek,meg a romboló hatásukra valami iszonyatos vulgaritásssal reagálók.
Még kérdezni sem tud, agresszív, kommunikáció címszó alatt leuralja, szétzúzza a kommentszekciót. Te pedig korrekt módon biztosítod neki a helyszínt és lehetőséget. Javarészt visszaböfögik az ismert fidesz szólamokat, melyekre amúgy már senki sem kíváncsi, és a legkevésbé sem a párbeszédet keresik, csak a propaganda felületet, vagy annak szétverését.
Félre ne értsd, nem számon kérlek, vagy hibáztatlak, csak sajnálom az energiáidat.

ulpius66 2022.02.25. 10:34:11

@BiG74 Bodri:

Nagy Kutyuskám!

Rosszul idomított a gazdid!

Nem kötelező olvasgatni, és még kevésbé kötelező olvasgatnod "az ilyen romboló hatású" blogokat!

Egyebekben jelentkeztél mán önkéntesnek Ukrajnába?????
(pedig erre kért a gazdid!)

a nagy hohohorgász 2022.02.25. 10:43:22

@BiG74 Bodri: szóval te azt állítod hogy az USÁnak nem kell fék és ellensúly! mekkora geci vagy

ulpius66 2022.02.25. 10:45:34

@BiG74 Bodri:

Kutyusom!

Mán a gazdidban sem bízhatsz meg!!!!!

AZ A VADBAROM MZP, MÁNIS KORRIGÁLTA A HÁBORÚS ÁLLÁSPONTJÁT!!!!

index.hu

"Márki-Zay Péter korrigálta álláspontját a háborúval kapcsolatban"

"A NATO-tag Magyarország igazodva katonai szövetségünk álláspontjához, nem küld csapatokat Ukrajnába. Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában."

"Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban többször arról beszélt, magyar katonákat és fegyvereket küldene az Oroszország által megtámadott Ukrajnába."

AKKOR MÁN CSAK AZ A KÉRDÉS MARADT, MIT CSINÁLNA MÁSKÉPP, MINT ORBÁN?????
(mán úgy értem, a pofázásán kívül...)

ulpius66 2022.02.25. 11:09:24

"Az Ukrajnában életbe lépett hadiállapot miatt az ukrán állampolgárok egy részét korlátozzák abban, hogy elhagyják az ország területét.
Az ukrán belügyminisztérium rendelete értelmében a 18 és 60 év ukrán férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát."

a nagy hohohorgász 2022.02.25. 11:19:09

@ulpius66: klicskoek mennek harcolni csak először hakniznak egyet Londonban

ulpius66 2022.02.25. 11:29:34

@a nagy hohohorgász:

Ja!

Ők mán csak ilyenek.....

Aztán én is belátom ORBÁN ROBBANTOTTA KI AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚT, DE CSAK AZÉRT, HOGY ELTERELJE A FIGYELMET ERRŐL A MAGYARORSZÁG ELLEN FOLYÓ JOGÁLLAMISÁGI CICÓRÓL.....

ulpius66 2022.02.25. 13:37:03

Persze AZ EGÉSZ VILÁG akkor járna legjobban, ha az ukránok azonnal letennék a fegyvert!

Szinte alig lenne áldozat, az ukrán vezetés elkotródna, és helyreállna a világrend......

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.25. 17:12:38

A medve barlangja ELÉ akart letelepedni egy másik nagyragadozó. A barlang előtti terület a medve territóriuma. Egy kifejlett hím medvéé 25-100 km2 között váltakozik. Ha valami a barlangja elé merészkedik, azt fenyegetésnek éli meg és támadni fog.

Mosolyoghatsz tovább.

BiG74 Bodri 2022.02.25. 18:34:14

Nézd már! Az Ádernek gerince nőtt?

BiG74 Bodri 2022.02.25. 19:19:46

Úgylátom szijjártónak nem nőtt a takonyba semmi. Erős európa, meg ez nem fortnite, de a kitüntetést még nem küldte vissza, és napokkal ezelőtt még keményen beszólt a nagyköveteknek, mert hát putyin is kemény, ha bele akarnak szólni, hogyan csalja el a választásokat.

Tamáspatrik 2022.02.25. 21:07:43

@BiG74 Bodri: Nehéz meghúzni a határt, nem akarom túl belterjessé tenni a blogot. a Fidesz megrögzött híveinek is joguk van a saját véleményüket kifejteni. Viszont van egy pont, ahol a komment csak fröcsög és uszító, ott már törlés és kitiltás jár. Nem akarok ezzel sokat foglalkozni, mert megterhelő, nem is nézek rá naponta.

Tamáspatrik 2022.02.25. 21:08:24

@ulpius66: Szerintem Orbán egyszerűen kudarcot vallott a tárgyaláson, esélye se volt.

Tamáspatrik 2022.02.25. 21:10:32

@Rubasov et.: Ja, ezt eljátszotta már Hitler és Sztálini s, az ő szándékait sem ismerték a nyugatiak, teljesen téves kép élt róluk. Pedig való igaz, hogy nyilvánosan kommunikálták. Csak nem vették őket komolyan.

BiG74 Bodri 2022.02.25. 21:18:20

@Tamáspatrik:
Bocsánat, nem kívántam olyat, hogy bármiféle határ legyen meghúzva. Csupán értékeltem szerény szempontomból a kialakult helyzetet. Ráadásul ez a blog a te blogod, ahol én vendég vagyok ennek minden pozitívumával, maximum köszönetet mondhatok, akkor is ha éppen nem értek egyet veled.

élhetetlen 2022.02.25. 22:47:16

@ulpius66: Te komolyan gondolod, hogy Putyin azért tárgyalt Orbánnal, hogy kikérje a véleményét, mielőtt azt csinál, amit akar? „meggyőzte”, persze. „A TÁRGYALÁSOKON ÚGY FELBŐSZÍTETTÉK PUTYINT, HOGY A VELÜK VALÓ TÁRGYALÁSOK UTÁN AZONNAL HÁBORÚT INDÍTOTT UKRAJNA ELLEN!!!”. Így megy ez. Sikertelen tárgyalás, és háborút indít Putyin, nem volt ez előre eltervezve, nem voltak a csapatok előkészítve, csak felbőszült, és azt mondta, hogy háború. Nem volt célja ezzel, csak felbőszült, ez elég a gyilkolásra.
„megint Orbánra vár a feladat, hogy tárgyaljon Putyinnal, és helyrehozza azt, amit ezek a vadbarom EU-s országvezetők elbasztak!”. Majd akkor beszél Putyinnal, ha Putyin akarja, és ne képzeld, hogy, ha Orbán azt mondhatná Putyinnak, hogy hagyja abba az agressziót, bombázást, akkor Putyin azt mondaná, hogy igazad van, és azonnal kivonulna. Putyin Orbán kiskutyája? Elképesztő vagy.

élhetetlen 2022.02.25. 23:01:02

@GyMasa: „csak alkualapnak kellene a megszállás”. Milyen alkualap, és miről szól az az alku, hogy, ha nem az lesz, amit én akarok, akkor bombázok tovább?

BiG74 Bodri 2022.02.26. 04:24:19

@élhetetlen:
Totálisan hülye szegény, ezt bizonyítja folyamatosan.
süti beállítások módosítása