Ideo-logikák

Ideo-logikák

Tíz gyerekjáték a „régi időkből”

2022. április 10. - Tamáspatrik

A 70-80-as évekhez képest a fő változást életünkben a személyi számítógép, internet és az okos telefonok elterjedése okozta, akkoriban még csak a televízió volt a virtuális valóság egyetlen eszköze. Azokban az időkben a gyerekek még jóval kevésbé szabályozott keretek között játszottak az utcán, ezek között sok olyan tevékenység volt, ami mai viszonyaink között már nehezen elképzelhető.

Papírsárkány eregetése

Az igazi papírsárkány erős nádból és zsírpapírból készült, a megfelelő nád kiválasztásához is már szakértelem kellett. Ez egy jellemzően augusztus végi - szeptemberi műfaj, mert akkor alakulnak ki a kedvező felszálló légáramlások. A legügyesebbek rájöttek, hogy a nagy betonfelületek fölé kell kormányozni a sárkányokat, nagy gyárépületek különösen alkalmasak voltak erre, így száz méteres magasság fölé is eljuttathatóak voltak. A jobban emelkedő sárkány pedig képes volt lebuktatni a másikat, amikor a zsinegeik összetalálkoztak, ez is a játék része volt.

Fürdés és pecázás a kanálisban

Egy kifejezetten falusi időtöltés volt a kisebb öntözőcsatornák betonozott részeiben való fürdés, ezeken kívül még a hegyek alatti részeken a patakok is szóba jöhettek, de sajnos a klíma változása a számukat is és a vízhozamukat is lecsökkentette. Nem voltak akkoriban még különösebb higiéniai jellegű félelmeink. A pecázás szintén gyerekjáték, egész más mint a horgászat, mert már egy kicsi, házilag is készíthető felszerelés is elég hozzá.

Biciklizés a faluban

A kevéssé forgalmas falusi utak alkalmasabbak voltak erre mint a városiak, emellett az akkori KRESZ kevésbé szigorú volt e tekintetben. Nem nagyon volt még elérhető sokféle kerékpár, a kisebb gyerekek a 28-as felnőtt biciklit állva hajtották.

Foci a grundon

A lakótelepek játszóterein és a házak között nem nagyon voltak stabil csapatok, mert az összeállítás nagyrészt attól függött, hogy „kit engedtek le”. A foci labdával történő fejelgetés is népszerű volt, mai szemmel nem ajánlható már, mert a modern MRI technika kimutatta, hogy hosszabb távon agykárosító hatású lehet.

Birkózás

Verekedések nem voltak gyakoriak, de a spontán birkózások előfordultak, sőt szinte hozzátartoztak az erőfelmérő játékokhoz. Manapság a focihoz hasonlóan a különféle küzdősportokat is már egyesületekben művelik a gyerekek.

Szöcskefogás

Valószínűleg több rovar volt még akkoriban, például a szöcskefogás is a tipikus fiús játékok közé számított. Évszaktól függően szóba jöhetett még cserebogár, rózsabogár, sáska, esetleg legyek csapkodása, kicsit megalapozta a természetismeretet. Az alsóbbrendűnek mondott élőlényekkel nem nagyon bántunk jól, például a biológia órákon volt olyan is, hogy békaboncolás szemléltetési céllal.

Kertészkedés

A gyerekeket gyakrabban befogták munkára, a kertészkedés is ennek az esete volt, bár kissé játékosan is fel lehetett fogni. Ha nem is volt mindig kellemes, de segített abban, hogy felnőttként szívesebben foglalkozzon az ember például a házi zöldségtermesztéssel.

Táblás társasjátékok és kártya

Ezek még talán ma is eléggé népszerűnek mondhatók, és fiúk a lányokkal együtt tudják játszani. Egyszerű és könnyen megjegyezhető szabályai, a szerencse forgandósága miatt is sokan szívesen játszanak ezekkel.

Nagy indiánkönyv, Winnetou és hasonlók

Manapság nehezen elképzelhető, hogy sok száz oldalas könyveket elolvassanak a gyerekek, vagy legalábbis ritkaságszámba megy, pedig ezzel nagy élménytől fosztják meg magukat. Nagyon sok a nekik való kalandos és izgalmas történet, helyenként okos meglátásokkal, és habár gyakran távol állnak a valóságtól, az „utolsó mohikán” vagy az „apacs törzsfőnök” mégiscsak a kultúránk részévé vált. A képzelőerőt és az elvont gondolkodást sokkal jobban fejleszti a szöveges mint a képi világ.

Általában sokat rohangáltak a gyerekek

A gyerekek mozgásigénye különösen nagy, többek között a fogócska vagy a bújócska is jó lehetőségek a mozgásigény kielégítésére. A telefon vagy a számítógép használatát egyértelműen korlátozni kell gyermekkorban, mentálhigiénés és egészségügyi okokból egyaránt. A családban sokszor a kényelmesebb megoldás egy szülőnek egyszerűen hagyni a gyereket számítógépezni, mert addig is jól elvan, emiatt is fontos az iskolák által (elvileg) biztosított közösségi tér.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4417802541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.11. 13:55:59

Az igazi profi sárkányok már akkor is a gyáriak voltak, csak akkor kevesen jutottunk ehhez hozzá.

Ja, és igen nálunk is volt patak a falu partján - bár fürödni nem fürödtünk benne, de csak késõbb tudatosult bennünk (felnõttként) hogy ez valójában a 10 kilométerre lévõ kisváros szennyvízcsatornája volt. Igaz, addigra már letisztult a vize.

MEDVE1978 2022.04.11. 18:42:13

A világ gyorsan változik. Beszélgettem apámmal, apósommal erről még pár éve. Apámnak gyerekkorából a falusi élet mindenféle szórakozásai maradtak meg, az állatok, a bújócskázás, fürdés a patakban stb. Após mindig meséli, hogy amikor gyerek volt suli után kimentek a helyi tóhoz fürdeni, télen szánkózni sokan gyerekek együtt, több kilométerre (vidéki város). Nyáron kicsapták őket a szőlőbe, meg a faluba, ahol nyaraltak a gyümölcsfák közé. Egész nap gyümölccsel ették tele magukat, meg bandáztak.

Az én gyerekkorom már messze nem ilyen volt. Bár még ott van a biciklizés, egyszer-kétszer a sárkányeregetés, a bandázás, birkózás, grundon focizás-kosarazás, már bejött a 80-as évek végén a számítógép, a C64. A szüleim 12-14 éves koromig nem nagyon engedtek a grundon se lógni, csak utána. Rengeteget olvastam kisgyerekként, mert egyrészt szar műsor volt (még a parabolaantennán fogható csatornák egy részén is később), másrészt a C64 bár jó volt, mégsem játszottam rajta állandóan, illetve ha valahova elmentünk, a könyv jó lehetőség volt arra, hogy kikapcsolódj.

A gyerekeim már teljesen más tészta. A TV-ben csak mesecsatornából van 6-8, egyébként meg ott a net, ahol korlátlanul jönnek a mesék. Ha hagynám őket, akkor fél nap a TV, számítógép előtt kockulnának. A másik fél napban szerencsére még megvan a mozgásszeretetük és a mozgásvágyuk, annak ellenére, hogy a közösség (iskola) a legtöbb helyen azon dolgozik, hogy ezt leépítse. Ez nem rosszindulatú feltételezés, szerencsére most mindkét fiam olyan suliba jár, ahol figyelnek arra, hogy eleget mozogjanak, de korábban a nagyobbik járt másik iskolába, ahol erre "szartak". A jó gyerek, aki szépen ül a helyén. Persze a testnevelés órán futkározhat, mintha a 6-7 éves gyerekek ennyire tudnák időzíteni magukat.

Óriási és álszent paradigmaváltás van az agressziót illetően is. Én azzal nőttem fel, hogy mi fiúk verekedtünk vagy birkóztunk. Nem vérre menőleg és nem fájdalom okozására, hanem győzelemre kihegyezve. Szinte minden fiú verekedett az osztályomban, én is. Nagy meglepetés volt, amikor az első osztályban a tanárnéni az erőszakmentességről és a verekedések elfajulásáról papolt az előző iskolában. Nomeg arról, hogy azonnal mindenkit megbüntet, aki verekszik, birkózik stb. Amikor megkérdeztem tőle, hogy mégis ki kezdte, mi volt a kiváltó ok, hogy a gyerek verekedett, a válasz hallgatás, aztán ideges visszakérdés volt: mégis ki ő, hogy 27 gyerekes osztályban kiderítse az egyik gyerek miért verekszik a másikkal? Mondtam neki, hogy de a gyerek szerint az volt a probléma, hogy a másik nonstop gúnyolta. Nem érdekelte. Míg a társadalom egyre agresszívabb, a gyerekeknek az összes agresszív megnyilvánulást tiltani próbálják.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.04.12. 12:18:24

@midnight coder: Ez simán lehet, de manapság annyira jó anyagok kaphatóak az üzletekben, hogy Nagykovácsiban rendszeresen papírsárkányoznak (kitűnő mezők vannak) teljesen amatőr, házi készítésű cuccokkal, és egészen elképesztően röpképesek, hihetetlenül látványosak.

@MEDVE1978: Nos, igen, a poszt minden egyes bekezdéséről külön könyvet lehetne írni, de azért ennyire nem rossz a helyzet, mint ahogy elsőre lejön belőle. Például a társasjáték egyenesen a reneszánszát éli. A játékboltok kínálata és a játékok minősége egyszerűen döbbenetes. A műfaj rajongóit legfeljebb a pénztárcájuk korlátozza. Felnőttnek (gyakori családi program sok helyen) és gyereknek is széles a választék, és megkockáztatom, hogy rengeteg van köztük, amelyik simán konkurenciát támaszt egy telefonos/számítógépes püttyögtetésnek.

És ne felejtsük el. A falu: más. Falun vagy vidéki kisvárosban felnőni egy nagyvároshoz, fővároshoz képest: óriási különbség. Megtapasztaltam az egész folyamatot, masszív összehasonlítási alapom van. Én székesfehérvári vagyok, anno az egy kisváros volt, gyalog bejártam az egészet, aztán fővárosi lettem (budai, egészen pontosan, mert az is egy más életérzés, de pesten is laktam évekig), és most falusi vagyok. Manapság már inkább agglomerációs, műanyag falu-értelmiségi menekülttábor lakó, de 23 évvel ezelőtt, amikor a telket vettük, Nagykovácsi még kőkemény falu volt. A fotók önmagukban is felidézik azt a nosztalgiát, amely ennek a posztnak (amibe írunk) az egyik alapja.

zordidok.blog.hu/2016/06/13/a_jatek_tere

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2022.04.14. 10:56:12

@zord íjász: A falu nem teljesen más, kis késéssel követi a városi trendeket. A falusi gyerekek is ugyanúgy mobilon lógnak manapság, mint ahogy a városiak kezdték 10 éve.
süti beállítások módosítása