Ideo-logikák

Ideo-logikák

Földanya bajban van

2023. január 30. - Tamáspatrik

Szívhez szóló környezetvédelmi kampányokra van szükség, amiket mindenki megért, hiszen jól látható, hogy még a legszakszerűbb technokrata megközelítések is ellenreakciókat váltanak ki az emberekből, esetenként még növelhetik is a klímaváltozást tagadók számát.

A 103 éves korában nemrégiben elhunyt tudós, Lovelock Gaia elmélete alkalmas lehet arra, hogy az egymástól nagyon eltérő felfogások között hidat képezzen. Ennek az elméletnek volt az előfutára többek között a 19. századbeli felfedező Alexander Humboldt is, aki korának egyik hírességeként, tudósokat és laikusokat egyaránt meggyőző módon írt a földrajzi tényezők és az élővilág kölcsönhatásáról.

A Gaia-elmélet a Föld bolygót egyfajta szuper-organizmusként fogja fel, amely képes arra, hogy az élőlényekhez képest a visszacsatolásokon keresztül stabil körülményeket biztosítson a rendkívül sokrétű és változatos élővilág számára. Ha megszemélyesítjük, és Föld anyaként tekintünk rá a természeti népek nagy részéhez hasonló módon akkor olyan, mintha mindent tőle telhetőt megtenne azért, hogy a sokrétű és gazdag élővilág fennmaradjon. Így például a vulkáni tevékenység ásványi anyagokkal gazdagítja a bolygót, amelyet a folyók és a szél hordanak le a völgyekbe, a kráterekből kiáramló szén-dioxid pedig szintén alapvető tápanyag a növények számára. A tengeráramlatok, a jégsapkák, a csapadék körforgása mind hasonló példák, de valójában a gazdag és változatos növény- és állatvilág is a Földanya részeként maga is jelentős részben hozzájárul ahhoz, hogy akár évmilliókon keresztül is az éghajlati ingadozások viszonylag szűk határokon belül maradjanak.

Sajnos a Föld nagy világvallásaiban manapság kevéssé hangsúlyos a természet tisztelete és az alázatos, természet közeli életmód kívánatos volta sőt mi több, a különféle etikai rendszerek általában teljes mértékben alárendelik a természetet az embernek, az ember hatalmi vágyának. A nagy vallások forrásaihoz és az ősi természeti népek hitrendszeréhez kell visszanyúlnunk, ha változtatni szeretnénk a mai etikai hozzáálláson.

A Kárpát-medence vonatkozásában a Földanyát tisztelő szemlélet ott kezdődhet, hogy minél nagyobb területeket hagyjunk meg természetes, vagy azt megközelítő állapotban, erdőket, gyepeket és lápokat is. Emellett pedig az emberi tevékenység is a lehető legkisebb beavatkozással járjon: lehetőség szerint kerüljük a betonozást és megművelt talajok szerkezetének roncsolását. A nagyobb mértékű erdősítés növeli a levegő páratartalmán keresztül a csapadékképződést, a megfelelően művelt talajok pedig több vizet képesek tárolni. A hegyekből érkező vízfolyások a talajokat nem csak vízzel, hanem tápanyagokkal is gazdagítják.

Nyilvánvaló, hogy mindebben nagyon sok naivitás is van, hiszen a Kárpát-medence éghajlata jelenleg is már változóban van, emiatt már most is a szárazságot viszonylag jól tűrő növényfajokban kell gondolkodnunk. Hiába tennénk meg minden tőlünk telhetőt a régiónkban, ha a világ mai „műhelye”, Ázsia déli és keleti része, ahol az emberiség fele zsúfolódott össze, még mindig rohamléptekkel iparosít és legyárt évente például több mint egy milliárd (!) tonna acélt. Persze amit végül is ezekben az országokban gyártanak, annak nagy részét a fejlettebb országok felsőbb osztályai fogják végső soron felhasználni, azaz valamilyen módon elfogyasztani. Nem biztos, hogy meg tudjuk értetni a feltörekvő országokkal, hogy ezzel most fel kell hagyniuk, főként mivel az életszínvonaluk függhet a gyáraktól, és a nagy nemzetközi ellátó láncok és ezekre épülnek. Viszont azt az egyszerű üzenetet az ott élők is megértenék, hogy „Földanya bizony bajban van”, mert az ember túlterhelte, és sürgős akciókra van szükség.

A Földnek vannak nagy puffer rendszerei, például az óceánok is ilyenek, amik többek között szén-dioxidot is kötnek meg, - egy bizonyos mértékig. Földanya tehát képes a változásokat tolerálni egy bizonyos szintig éppúgy, mint ahogy az élőlények szervezete is képes alkalmazkodni valamennyire a hideghez vagy épp a hőséghez. Bizonyos pontokon túl viszont már teljesen másfajta egyensúlyok alakulhatnak ki a Földön, és az már számunkra egyáltalán nem lesz kellemes világ. Ez olyan, mintha Földanya egy idő után besokallna és szépen hagyná, hogy az ember a saját képére formálja a bolygót, csak azt adja vissza nekünk egy ponton túl, amit kapott tőlünk.

Nagyon sok megközelítés segíthet abban, hogy ez ne így alakuljon, így például mindenhol támogatni kellene minden természet közeli életmódot, például az organikus építkezést vagy a tájadottságoknak megfelelő, környezetkímélő gazdálkodást. Ez persze nem lesz elég, valójában az aszketikus életmód kell, hogy általános normává váljon a jelenlegi hedonista és pazarló közfelfogással szemben.

A használati tárgyaink nagyon sokféle kategóriába kerülhetnek az alapján, hogy mennyire „földbarátnak” mondhatók. A természetes anyagokból készültek tartozhatnának az A osztályba, a nagy energiafelhasználással legyártottak pedig F vagy G kategóriába. Például a személyautók is gyakorlatilag kivétel nélkül az utóbbi kategória, mert valójában potenciális veszélyes hulladék és szén-dioxid kibocsátó források, bármilyen jól sikerült is az adott modell formatervezése és kényelmi funkciói.

Az ipar és az energiaszektor felelőssége, hogy folytonosan tüntesse el a szennyező anyagokat a bányák mélyén, de mindenekelőtt a fő szennyező szén-dioxidot kösse meg földalatti kőzetekben vagy óceáni üledékek formájában. Ezek nem feltétlenül csak vegyi folyamatok, az élővilág mikroorganizmusai is a segítségünkre lennének. A körforgásos gazdaság lenne persze a cél, ez is tulajdonképpen a természetben megfigyelhető vízkörforgást, egyéb ciklikus anyagáramlásokat képezné le.

Ezzel szemben a háborúk kifejezetten káros hatással vannak a környezetre olyan szempontból is, hogy a fegyverkezés nagymértékben csökkenti a környezetvédelmi célokra felhasználható pénzügyi forrásokat (és szellemi erőforrásokat is), valamint növeli a fosszilis energia felhasználást, már ezen okokból is a fegyveres konfliktusok tárgyalásos rendezésére mielőbb szükség lenne.

„Földanya” lehetne egy olyan hívó szó, amit felfogástól, világnézettségtől és képzettségtől függetlenül minden kultúrában megértenek, ez az egy szó jóval többet mondana nekünk, mint bármilyen tudományos elit számai és grafikonjai.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5518037750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.31. 20:00:08

A széndioxid megkötése nem annyira egyszerű. Nincs olyan szabad, nagy mennyiségben előforduló anyag ami azt megköti. Az óceánok vize köthet meg sokat, de az elsavasodással jár és nagyon megzavarja az élővilágukat. Csak a kibocsájtás csökkentés és a biológiai megkötés a járható út.

nemecsekerno_007 2023.02.01. 08:38:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez az egész klíma-cirkusz a gazdasági háború része, ugyanúgy mint z orosz-ukrán háború és az USA protekcionista adópolitikája. Ti vigyorogva mantrázzátok a CO2 megkötésről szóló meséket.
Ez az eredménye a monopóliumoknak többek között a médiában.
Nyilván a debreceni akkumulátorgyár is ennek az útjában van. Ti meg elhiszitek a meséket.

MEDVE1978 2023.02.01. 09:21:36

Csak ezt tudom mondani az ügyben, szinte 100%-ban egyetértek az alábbi cikkel:
neokohn.hu/2023/01/23/a-klimaaktivizmus-nem-a-bolygorol-szol-hanem-az-unott-elitrol/

A fejlett világ lakosságba soha nem volt jólétben él, bár az életkörülményei átlagosan (lehetőségek, életszívonal, lakhatás stb.) azért szép lassan romlanak. Ki kellett találni valami jó új ideológiát, amit lehet előre tolni. Ez a woke és annak részeként a klímaaktivizmus. Már írtam korábbi hozzászólásokban is, hogy a woke paradigma miért valláspótlék és az általános folyamába milyen jól illik ez a puzzle darab is. A klímaaktivizmusra is igaz, hogy azt mondja: te bűnös vagy (mivel szennyezed a környezetet, ha fejlett országban élsz, akkor fokozottan szennyezed, ráadásul nálad gyártanak / te gyártatsz, tehát még fokozottabban szennyezed). A bűnödet meg kell bánnod vagy elkárhozol (cancellelnek, megjelenik Greta Thunberg és az arcodba hisztizik stb.). Ha belátod bűnödet és megbántad, akkor változtatnod kell rajta úgy, hogy önostrozol, bűnhődsz (=visszafogod a fogyasztásodat: nem mész repülővel, autóval, nem eszel húst, nem veszel trendi dolgokat stb.) és terjeszted a vallást, támogatod és dícsőíted a papokat (az aktivistákat, zöld pártokat).

Na, ez az egész egy szép nagy lufi. Maga a poszt ugye ezt részben látja is:
" Hiába tennénk meg minden tőlünk telhetőt a régiónkban, ha a világ mai „műhelye”, Ázsia déli és keleti része, ahol az emberiség fele zsúfolódott össze, még mindig rohamléptekkel iparosít és legyárt évente például több mint egy milliárd (!) tonna acélt." De persze irreális és megvalósíthatatlan "térítési" megoldásokkal reagál? "Viszont azt az egyszerű üzenetet az ott élők is megértenék, hogy „Földanya bizony bajban van”, mert az ember túlterhelte, és sürgős akciókra van szükség.".

Ja nem. Kínában 1,4 milliárd embert kontrollál teljesen az állami autokrácia, cenzúra. Ki értené meg és tenne bármit is? (Mondjuk eleve teljesen valószínűtlen, hogy érdemi hatása lenne az egésznek, mivel a fejlett országokban is marginális). Indiában örülnek, ha kétszer húst esznek egy héten. Van egy youtube csatorna, régebben néztem. Egy indiai faluban élő pár kedves ember (férfiak) életét mutatta be. Összességében 40-60 kg között mozgott a testsúlyuk és kb. 150-160 cm magasak voltak. Kb. egy tévéjük és egy rozzant telefonjuk / számítógépük volt életükben. Ilyenből Indiában 800 millió van és mind jobban akar élni. Messze fel se fogja a Földanyásdit, de még ha fel is fogná, nem ő hozza a döntéseket.

A Föld egyetlen esélye a technikai fejlődés, a zöld mozgalmak egyetlen értelmes terepe az, hogy ezt előmozdítsák. Az "önmegtartóztatás" és hasonló baromságok makro méretekben nem működnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.01. 09:26:00

Egyelőre még az sem vilagos, vajon a mostani klímaváltozas tartós tendencia vagy csak egy ingadozas része. Volt ugye kis jégkorszak a középkorban, annak oka sem világos.

Tekintettel arra, hogy a múltbéli - beleértve a közelmúltat is - klímamodellek csúnyán tévedtek, pl. nem is olyan rég még globális lehűlést jósoltak, az sem világos, mekkora részben felelős az emberi tevékenység a most tapasztalható felmelegedésért. Az nem kétséges persze, hogy van szerepe, ám annak mértéke kérdéses.

Az mindenesetre látszik, hogy a "klímaharc" egyeseknek gazdaságilag és főleg politikailag nagyon jó üzlet, ezért van ok a szkepszisre.

Mindenkinek Igaza van 2023.02.01. 09:56:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ha a jelenlegi klimakrizis hazugsag es csak uzleti celokat szolgal, akkor majd kesobb lesz igaz, mert az emberi jellem egyik legerosebb vonasa, h a pillanatnyi elonyok felulirjak a hosszutavu elonyeket, egy masik legerosebb az onzosege, 3 aroganciaja, 4 tudatlansaga/tajekozatlansaga, aminek kovetkezteben pusztito kovetkezmenyekkel jaro donteseket hoz meg akaratlanul is.

birkamenet 2023.02.01. 09:58:49

@nemecsekerno_007:

NERmecsek, te fidernyák agymosott, pont te beszélsz édua manipulációról?

CSOKKI MÁLNA 2023.02.01. 09:59:04

magyarnarancs.hu/tudomany/nem-a-szenlobbi-ugynoke-78989

,, Többféleképpen is meg lehet fogalmazni. A lényeg, hogy a ma használatos üvegház-modell alapvető fizikai meghatározottságokról nem ad számot. A légkör hosszúhullámú sugárzási szerkezetét - amely az üvegházhatást meghatározza - globális skálájú energetikai kényszerek vezérlik. Szakszerűen szólva, a légkör hosszúhullámú átlátszósága, opacitása, infravörös optikai mélysége - amelyek valamennyien a köznapian üvegházhatásnak, avagy "hőcsapda-hatásnak" nevezett jelenség szakmai mérőszámai - a földi rendszerben egy hosszú távú, stacionárius, elméletileg is levezethető konstans érték körül ingadozik, melyet nem lehet a légkör üvegházhatású gázainak hozzáadásával vagy kivonásával szabadon változtatni. Miskolczi levezette ezt a konstanst, és megmutatta, hogy a földi légkör tényleges üvegházhatása valóban egyenlő ezzel. A projektemben sikerült igazolni mind az elméleti levezetést, mind pedig - független adatbázisokon - a valós adatokkal való egyezést. A konklúzió hétköznapian szólva: a jelenlegi globális felmelegedés NEM ÜVEGHÁZ-melegedés.,,

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.01. 10:04:09

@Mindenkinek Igaza van:

"Ha a jelenlegi klimakrizis hazugsag es csak uzleti celokat szolgal..."

Nem azt írtam, hogy hazugság, hanem azt, hogy nem vilagos, ebben mennyi az ember sara.

Azt sem írtam, hogy csak üzleti célokst szolgál. Arra próbáltam utalni, higy az üzlet és a politika alaposan meglovagolja a klímáért való aggódást, lényegében rátelepszik.

birkamenet 2023.02.01. 10:07:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ki jósolt globális lehűlést az elmúlt 10-20 évben Jauzsinéni?

birkamenet 2023.02.01. 10:09:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Jauzsinéni, teljesen világos a mai klima tendencia és még világosabbak a következményei. Csak a Valóságtagadó fidernyákoknak nem az.

nemecsekerno_007 2023.02.01. 10:43:05

@birkamenet: Olyanok vagytok mint régen a papok. Nem véletlen, hogy az ilyen agymosott ateistákra optimalizálták ezt a klímavédelmi manipulációt.

nemecsekerno_007 2023.02.01. 10:45:24

@CSOKKI MÁLNA: Nagyon jó, hogy ezt ide linkelted. Talán egy NASA-nal dolgozó fizikussal nem vitatkoznak, bár olyanok ezek a ,,klímavédők,, mint az inkvizítorok.

Mindenkinek Igaza van 2023.02.01. 11:03:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem irtam, h barki is irta volna, h hazugsag.
Bocsanat, akkor mashogy fogalmazok.
Ha hazugsag v tevedes is az ember szerepet latni a klimavalsagban, akkor is csak ido kerdese, h kipusztitjuk magunkat a tobbek kozott a feljebb leirtam okok miatt.
Tehat amig nem a fenntarthato korforgasos gazdalkodas lesz az elsodleges cel minden donteshozatalban, addig az egyenek, egyencsoportok felelotlen es onzo dontesei mind onpusztitoak hosszu tavon.
Sztem a "ratelepedes szindroma" jelenseget minden ertelemmel rendelkezo ember szinte gondolkodas nelkul birja belatni.
Ezert kell egyen szinten jozanul, torekedve a donteseink legmesszemenobb kovetkezmenyeit atlatva, felfogva meghozni. Ezen cel erdekeben kutya kotelessegunk fejleszteni magunkat v kussban maradni.
Egyen szinten igy tudjuk az igazabb torekveseket tamogatni, az onzobbeket pedig gyengiteni.

Tamáspatrik 2023.02.01. 19:46:53

@MEDVE1978: A kínaai és indiai középosztály és felső-közép osztály hatalmas nagyra nőtt. Pl: walkthechat.com/a-look-into-163-million-new-middle-class-in-china/
A milliomosoké szintén: www.scmp.com/business/money/wealth/article/3193202/china-will-create-millionaires-more-seven-times-faster-us
Ez a sebesség nem tartható. Ha mondjuk új, aszkéta morál jelenne meg nyugaton, az hatással lenne rájuk, mivel Kína ugyan cenzúrázott, de még nem bezárt ország, sőt az amcsi életstílust majmolják sok mindenben.

Tamáspatrik 2023.02.01. 19:47:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos a modellek egyre rosszabb képet mutatnak... :((

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.02.01. 20:54:23

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Tudományos Tévhitek

33. A szén-dioxid a fotoszintézis, így a földi élet egyik létszükséges anyaga. ... ( most meg "szennyező" és "káros" anyag lett .... itt az utóbbi a hibás felfogás. Helyesen esetleg CO2 többletről lehetne értekezni. Vagy optimális egyensúlyi állapotról. )

33. as ponthoz kapcsolódik:

"Miskolczi Ferenc, a NASA egykori légkörfizikusa azt állítja, hogy nem a szén-dioxid okozza a globális felmelegedést. Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete 2011. januárjában a nyilvánosság kizárásával projektet indított Miskolczi Ferenc kutatási eredményeinek kritikai vizsgálatára. Ez a vizsgálat most lezárult, és a birtokunkba került beszámoló jelentés szerint nem talált lényegi hibát Miskolczi számításaiban"

atlatszo.hu/kozpenz/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-fele-klimaelmeletben/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.02. 07:25:18

@vilagnezet.blog.hu:

"most meg "szennyező" és "káros" anyag lett .... itt az utóbbi a hibás felfogás. Helyesen esetleg CO2 többletről lehetne értekezni. Vagy optimális egyensúlyi állapotról. )"

Az optimalis CO2-szint nyilván az elmúlt párezer évben kialakult környezeti viszonyok további fennmaradása szempontjából értendő. Ha a civilizációnk 50-100 méterrel magasabb tengerszint mellett alakult volna ki, és mostanában a tengerszint süllyedésében nyilvánulna meg a klímaváltozás, akkor amiatt menne a kesergés.

Régebben Grönlandnak, Alaszkának és a többi, a sarkkörhöz közeli területeknek kellemes klímájuk volt, dús vegetációval. Ha akkor és ott alakultak volna ki a civilizációs központjaink, akkor azok ész nélkül elkezdtek volna szenet égetni, higy megállítsák a lehűlést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.02. 07:35:53

@Tamáspatrik:

Kérdés, mennyire pontosak és megbízhatók e modellek. Az, hogy a kutatók addig tweakelik a modelljeiket, amíg azok pontosan a mai állapotokat hozzák ki eredményül, még messze nem jelenti azt, hogy a modellek jók. És ez nem is az ő hibájuk, hiszen az éghajlati folyamatok kva komplexek, a mérések és megfigyelések csak rövid időre nyúlnak vissza (e folyamatok időtartamához képest), ezért sz lenne a meglepő, ha a modellek hosszabb távra is jók lennének.

Ismétlem, nem az emberi tevékenység hatását vitatom, pusztán azt állítom, hogy jelenleg még nem tudhatjuk, ezeknek mekkora a szerepük.

CSOKKI MÁLNA 2023.02.03. 17:07:04

@Tamáspatrik: Az Ipcc modell durván túlbecsülte a mostani földi átlaghőmérsékletet is..

CSOKKI MÁLNA 2023.02.03. 17:23:32

@MEDVE1978:

Egy totálisan irracionális, szinkretikus világvallás van kialakulóban nyugaton. Három oszlopa:a fanatikus zöld ideológia és klímaaktivizmus, a fehérellenes rasszizmusba hajló woke, és a fejlett világba irányuló minél erőteljesebb migráció támogatása.
Súlyos veszélyt jelent a keresztény hagyományokon és a szabadversenyes kapitalizmuson alapuló társadalmakra nézve..

www.weltderfertigung.de/suchen/gastkommentare/ich-habe-es-satt.php

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.03. 17:54:56

@CSOKKI MÁLNA:

Gelesen und mit fünf Sternen bewertet.

CSOKKI MÁLNA 2023.02.05. 08:48:45

@nemecsekerno_007: Gyanítom, hogy emiatt tűnt el olyan hamar ez a poszt a blogketrecből..:)

CSOKKI MÁLNA 2023.02.05. 08:50:37

@CSOKKI MÁLNA: A 4. dogmatikus alapvetés kimaradt: a szexuálisan deviáns csoportok minden határon túli támogatása, előtérbe helyezése..
süti beállítások módosítása