Ideo-logikák

Ideo-logikák

Jó hírek vagy rossz hírek?

2023. november 19. - Tamáspatrik

Nem mindig lehet egyértelmű eldönteni bizonyos fajta hírek esetében, hogy jó vagy rossz hírről van szó.

Adócsökkentés

Nem túlzás azt mondani, hogy a magyar állam jellemzően sok adót szed be a működéséhez, mert a kiadásai is magas szintűek. Emiatt ha valahol adót csökkent (vagy támogatásokat növel), akkor feltételezhetjük, hogy máshonnan több adót kell beszednie, főként ha nem beszélhetünk erőteljes gazdasági növekedésről. Itt van például a hírközlési szolgáltatásokat terhelő közműadó és különadó, amiket kivezetnek a következő két évben, amire azt követően került sor, hogy a szektor legnagyobb vállalata a 4iG magyar tulajdonba, egy kormányközeli vállalkozás tulajdonába került. Ilyenkor lehet abban is reménykedni, hogy a telefon és internetes számlák csökkenni fognak, vagy legalábbis az inflációnál kisebb mértékben emelkedhetnek. Az árcsökkentések persze az adócsökkentéstől függetlenül is megvalósíthatók, amit a technika fejlesztése tesz lehetővé. Jól látható, hogy a bankok és egyéb szolgáltatások esetében az embert egyre inkább helyettesítik az algoritmusok és a mesterséges intelligencia. (Az embernek manapság már elég nehéz átküzdenie magát az automatákon, hogy ügyintézőhöz kapcsolják.) Ezzel kapcsolatban ez egyik személyes kedvencem a „tizenöt perces lakáshitel”, tehát felveszem, befektetem, gyorsan realizálom a hasznot, és már vissza is fizetem, ami egy ún. arbitrázs ügylet lenne, amire manapság legálisan nincs lehetőség, ergó valószínűleg túlságosan szó szerinti értelmében vettem valamit. Visszatérve az árak alakulására, a DIGI példája alapján nem nagyon sok esély van rá, hogy az árak csökkenjenek azt követően, amikor egy piacmeghatározó szolgáltató egy kormányközeli vállalkozó tulajdonába kerül.

10% alatti infláció

Érdekes és egy kicsit vicces, hogy a KSH éppen 9,9%-ot hozott ki, az infláció csökkenése mindenesetre jó, bár semmiképpen sem váratlan fejlemény. Igazi árstabilitásról azonban csak valahol az 5% körüli vagy az alatti inflációnál beszélhetünk, és kétségeink lehetnek, hogy ez egyhamar elérhető lesz-e. A jegybankok fő célja a pénzügyi stabilitás, a kormányok számára viszont ez nem mindig elsődleges szempont, és nálunk a jegybank pozíciója éppen gyengülőben van. A magas infláció ugyan elvileg a magánvagyonokat égeti jobban, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy a vagyonosabbak a befektetéseiket gyorsabban és rugalmasabban át tudják csoportosítani úgy, hogy elkerüljék az értékvesztést, ezért a magas infláció költségét főként a középosztály és az alatti rétegek fizetik meg.

Erős forint

Az erős forint csökkenti az import termékek árait és ily módon az inflációt is, viszont az exportáló vállalatok számára hátrányt jelent. Nagyon sok cég számláz már nálunk euróban, általában mindazok a közepes és nagyobb vállalatok, amik export piacra termelő cégek vagy azok beszállítói valamilyen szinten. Számukra a bérköltségek nagyobb súllyal fognak latba esni, emiatt kevésbé lesznek versenyképesek erős forint esetében. Az exportáló cégeink helyzetét köztudottan rontja az alacsony termelékenység (magas élőmunka igény), a viszonylag magas energiaárak és az emelkedő minimálbér. Az erős forint nem segít a feldolgozóipari ágazatunk válságán, bár nem is a fő okozója annak. A forintárfolyam talán akkor van helyén, ha a magyar gazdaság erejével összhangban van.

Kijutás a foci EB-re

Ennek a hírnek ugyan semmi köze a gazdasági helyzethez, de érdemes egy kicsit tűnődni rajta, mert valamiféle példát mutathat. Nagyon régen volt egy jó sorozat, 1978, 82 és 86 volt az a három év, amikor a magyar labdarúgó válogatott sorozatban kijutott világeseményre, adott esetben a VB-re, utána nagyon hosszú szünet következett. Akkoriban se nagyon voltak klasszisaink, ma is legfeljebb egy vagy kettő ha akad, és ma sem jobb a helyzet, a klubcsapataink ugyanúgy nem remekelnek mint régen, főleg nem saját nevelésű játékosokkal. Voltak viszont akkor is és most is ügyes, nagyon motivált, győzelem orientált játékosok, jó felkészülés és megfelelő taktika a papíron erősebb ellenfelekkel szemben. A helyzet azt sugallja, hogy a küzdőszellem és a csapatmunka képes kiegyenlíteni az erőviszonyokat. Nem vagyok fociszakértő, hogy ebbe mélyebben belemenjek (sajnos a szakértők sem teszik meg egyébként, rendszerint mellébeszélnek, talán amiatt is, mert még a sport is lehet politikailag kényes téma a számukra.) Analógia vagy belemagyarázás nem tudom, a 70-es évek végén már az akkori gazdasági modell kezdett kifulladni, egyre inkább terjedt az egyéni ügyeskedés a közvagyon rovására, és az állam közszolgáltatásai is romlottak (akkoriban az infrastruktúra fejlesztése volt az a terület, amiben leginkább lemaradtunk), mialatt az állam fenntartása és adóssága egyre nagyobb terhet jelentett.

Mindenesetre az adótudatosság nálunk eléggé ismeretlen fogalom, tehát az, hogy a magas adófizetés esetében hasonlóan magas szintű állami szolgáltatások járnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4918262111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.11.19. 21:12:44

Adócsökkentés. Ezek mindenféle hókuszpókuszok vagy egyszerűen kis lukbetömések. Ennek az egyszerű oka, hogy a magyar költségvetés fő adóbevétele 2010-es évek eleje óta az ÁFA. Messze ez a legfontosabb bevételi forrás. Mindezidáig ez nagyon jól működött, elsősorban azért, mert a gazdasági növekedés éveiben a fogyasztás folyamatosan nőtt, így a hozzá kapcsolódó ÁFA bevétel is. A korábbiakhoz képest az állam kezére játszott a digitális forradalom is. Mondjuk 2002-ben vagy 2008-ban szinte álomszerű lett volna azt mondani, hogy most már minden pénztárgép be legyen kötve a NAV-hoz, illetve minden számlát rövid időn belül be kell küldeni a NAV rendszerébe. Ennek egy nagyon erős fehérítő hatása volt, korábban nem látott ügyletek lettek adókötelesek. Az ÁFA bevételeket duzzasztották az EU támogatások is. Gyakorlatilag Magyarország nettó módon megkapta a támogatásokat, mivel a társfinanszírozásunk 20% körüli lett volna, ugyanakkor ennek jelentős részét vissza is szedtük ÁFA-ban. A különböző kiegészítő adók csökkentgetése / emelgetése ezért sohasem nagyon bevételorientált, inkább célja van. Pl: a korábbi "extra vagy extrának" vélt nyereség elvonása a vállalati szférából vagy mint a péti nitrogénműveknél a tulajdonos ellehetetlenítése, hogy eladja a tulajdonát a NER milliárdosainak.

10% alatti infláció. Az infláció nincsen 10% alatt, a király pedig igazából meztelen, a kormány tehetetlen. Volt egy jó partizános beszélgetés az ügyben talán László Csaba és Pogátsa Zoltán között. Ott is egyértelműen fény derült az egész jelenségre. Elkezdett felmenni az infláció, amire a kormány 2 PR intézkedést hozott. Az egyik, még értelmes intézkedés a benzinárstop volt, azonban azt idővel fel kellett adni egyszerűen azért, mert már senki sem hozott be az országba benzint a MOL-on kívül. A másik már felesleges és csak populista intézkedés az alapvető néhány élelmiszer árának stopja. Ezt a kiskereskedők simán szétterítették a többi árucikkre, plusz az élelmiszer kiskereskedelem áremelési spirálba került. Mivel már senki nem tudta, hogy mennyi a reális emelés, adtak neki és az égbe emelték az árakat.

Utóbbi miatt sajnos az a helyzet, hogy ez a beidegződés lassan múlik el. Bár az infláció csökkenni fog, szinte biztos, hogy 3-4 év lesz, amire tartósan 5% alá megy. Jövőre pedig év elején jön az új sokk, a benzin kb. 50 Ft-al lesz drágább literenként. Ez aztán mindennek ad majd egy újabb "pofont" és tovább emeli az árakat.

Erős forint. Egyedül a magas kamatszintünk miatt erős a forint. A diszkont kincstárjegyek hozama 10% körül van, ez rendkívül magas. Ha ez lejjebb megy, akkor a forint is gyengülni fog,

Foci: a foci EB-re kijutás nagy szó, büszkék lehetünk a csapatra. Kedves fiatalok, akik a szívüket is kiteszik. Ez persze független attól, hogy a milliárdokat elnyelő magyar focitámogatás nem működik. Az egyetlen nemzetközi szinten éppen, hogy versenyképes csapat továbbra is a Fradi. Az óriási támogatásokból többnyire magas fizetések és drága importált játékosok lettek. A legnagyobb probléma mégis az Akadémiák hatástalansága. A magyar csapatokban kevés olyan játékos játszik, aki a magyar akadémiákról került volna ki. Magyarországon sajnos a foci túl van finanszírozva. A világban a foci a legtöbb országban piaci alapon űzött szórakoztató iparág. Ez azt jelenti, hogy a terméket exportálják, a Serie A-t, a spanyol bajnokságot, angol, francia, német bajnokságot nézik mindenfelé a világon. A termék hozza a pénzt, a tele stadionokkal, a TV közvetítésekkel, a merchandise-al stb. A magyar piac egyszerűen túl pici ahhoz, hogy jelentős bevételt adjon a focicsapatoknak vagy akár exportálni lehessen a mérkőzéseket, más is megnézné azokat. Csak gondoljunk bele: a belgáknak évek óta nagyon jó csapataik vannak, főként válogatott szinten. A hollandok nagyon régen a világ élvonalában vannak. Mégis senki sem néz holland liga vagy belga liga meccseket az adott országokon kívül. Az utolsó olyan holland csapat, ami jelentős nemzetközi figyelmet vonzott, a 90-es évek Ajax-a volt.

gigabursch 2023.11.19. 21:57:24

@MEDVE1978:
Csak egyet tudok veled érteni.

Rubasov nertárs 2023.11.20. 12:18:05

@MEDVE1978:

"Erős forint. Egyedül a magas kamatszintünk miatt erős a forint. A diszkont kincstárjegyek hozama 10% körül van, ez rendkívül magas. Ha ez lejjebb megy, akkor a forint is gyengülni fog,"

A forint nem csak a magas kamatok miatt erős (relatíve), bár kétség kívűl sokat segít. A másik támasztékról viszont sokkal kevesebb szó esik, pedig legalább ugyanilyen fontos: az állam ma jelentős devizatartalékkal rendelkezik, ami nemzetközi szinten is számottevő tűzerőt jelent. Ez a devizatartalék lehetővé teszi, hogy az állam (MNB) gyorsan és hatékonyan "csapjon oda" azoknak, akik a magyar deviza ellen spekulálnak. Emiatt a forint ellen fogadni -legalábbis most- nem túl bölcs döntés, ugyanakkor hosszabb távon már van bőven kockázat, hiszen a magas devizatartalék nem az ország gazdasági teljesítményéből, vagy az EU-ból érkező pénzekből fakad, hanem devizakötvény-kibocsátásból, azaz devizahitel-felvételből. Ezt jelzi, hogy bármilyen nemzetközi gazdasági turbulenciára a forint gyakorlatilag szabadeséssel reagál. Ez a tény elég jól jelzi, hogy a forint erő mögött nincs erős fundamentum. A devizakötvényt ugyanis kamatostul vissza kell majd tudni fizetni, amit ilyen gyászos gazdasági teljesítmény mellett és az ezzel párhuzamosan az EU-val zajló jogállamisági vitával, aligha tud majd az állam újabb devizahitel-felvétel nélkül kifizetni. A kérdés, hogy fog-e valaki a piacról "érelmes" kamaton devizakötvényt venni, vagy pedig a gonosz hárombetűs szervezettől kell ehhez kölcsönkérni. Minden esetre aki teheti annak most érdemes devizát venni.

gigabursch 2023.11.26. 20:51:49

@Tamáspatrik:
Nem az enyém az érdem!
Én csak egyetértettem egy alaposan és korrekten megfogalmazott hozzászólással.
süti beállítások módosítása