Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hol tart most az Orbán-rendszer?

2024. január 01. - Tamáspatrik

Nekem is van „megfejtésem” az Orbán-rendszer (vagy a NER rendszerének) mibenlétét illetően, láttam és hallottam számos elemzést, de néhányan szerintem egy kicsit túlbonyolítják: egyszerű és következetes rendszerről van szó, ami néhány kulcsszóval jól jellemezhető. Nem szabad naivnak lennünk és találgatnunk, hogy mit is akarhat Orbán és köre, a rendszer logikája világosan kirajzolódik, elég pontosan lehet látni, hogy mi is történik. A helyzet amiben élünk mindenesetre érdekes, és történelmi példák is segítik a megértését.

A 2023-as év világgazdasági egészében jónak volt mondható, Európában igazán csak számunkra volt nehéz. Nagyon érdekes és magyarázatra is szorul, hogy a rendszer ennek ellenére folytatta menetelését és 2024-ben is valami hasonló várható, sőt az év végére akár ki is jöhet a külpolitikai defenzívából és egyre több támogatót nyerhet meg magának.

Annak az oka, hogy a lengyeleknél nem tudta magát bebetonozni a szélsőjobb és elveszítette a választást nagyon egyszerű: ott ugyanis nem élnek nosztalgiák a régi rendszer iránt. Ott nem volt gulyáskommunizmus, sokkal inkább csak nélkülözés, a lengyelek hozzánk jártak piacozni. Nálunk nem véletlenül tabusított a közvéleményben minden, ami a Kádár-rendszerrel kapcsolatos, hiszen a „kisember” (kiszolgáltatott alsó-középosztály) még mindig az állami védelmet és gyámkodást várja el. Nálunk egy olyan, a valóságtól elrugaszkodott kép él az emberekben, hogy Kádár alatt minden jó volt, aztán jött a rendszerváltás és mindent tönkretettek. (Az egyik oka a békés rendszerváltásnak éppen az volt, hogy a kommunista elit gyorsan lemondott a hatalomról, mert látta a közelgő gazdasági összeomlást.) A kommunista vagy szocialista rendszer feudális paternalizmusra épült, a mostani rendszerben ez ugyanígy megfigyelhető. Ez annyira igaz, hogy nagyjából felül is tudta írni az utóbbi egy-két év kudarcos gazdaságpolitikájának a hatását is a közvéleményben: államunk mindenkit megvéd, amellett hogy a nemzeti egység, a nacionalizmus egy csodálatos álom. (Ez most nem az „amerikai álom”, hanem a magyaroké.)

Az ellenzék sokáig nálunk is hasonlóan szerepelt mint más országokban, a szavazatok közel 50%-át tudta megszerezni, csak a választási rendszer átszabása és a kormánypropaganda hatása billentette meg egy kicsit a mérleget. Ami ezt teljesen borította tavaly az egyértelműen az orosz-ukrán háború volt és annak kezelése. (Az ellenzékiek még mindig nem fogták fel, hogy mi is történt.) Viszont a rendszer bebetonozódása azzal járt, hogy az ellenzék mostanra már eléggé leépült, nem kis részben a minden fronton nyomuló kormánypropaganda hatására is. Demokrácia nem csak emiatt nincs, hanem azért sem, mert a parlament is súlytalanná vált, Orbánék köre lényegében rendeleti kormányzást folytat. Eltűnőben vannak az arcok a Fideszben, inkább csak parancsokat végrehajtó engedelmes hivatalnokok vannak egy katonásan működő rendszerben. (Ez számomra sokkal elkeserítőbb mint az, hogy Orbán akárhány választást is megnyerhetett.)

Orbán egyszemélyi hatalmát azért érzem soknak, mert túlságosan is belenyúlhat az egyes döntésekbe és mivel vétójoga van mindenben, ha például szerinte a szélerőművek rondák, akkor a megújuló energiák terén hátrányt fogunk szenvedni, vagy ha a vendégmunkás potenciális bevándorló, akkor fölösleges bürokráciával nehezítik meg külföldi munkavállalók alkalmazását.

A propaganda hosszabb távon eléggé hatékony, ha mindig ugyanazt látjuk és halljuk, akkor az emberi agy egy idő után feladja (mert túl sok energiát fogyaszt a folyamatos ellenállás) és belesimul a rendszerbe. Orbánék eltolódása folyamatos az ultra-konzervatív irányba, ez a rendszer eléggé következetes módon egyfajta hagyományos, a felvilágosodás előtti értékrenden alapul, nem létezik számára például társadalmi szerződés sem hatalommegosztás, csupán az egyre nagyobb mértékű centralizáció. Az értelmiség a teológia (illetve államideológia) szolgája, paraszti normák és harciasság válnak ismét dominánssá. A szexualitás kezelése szintén lassan a középkori szintre süllyed és tabusítódik, ez is része a konzervatív hagyománynak.

2022-ben sok probléma jött össze egy időben, azonban a kormány nem állította le a választás előtti pénzszórást, szinte ugyanaz történt mint 2006-ben Gyurcsány alatt. Ennek árát most 2023-ban szedte be a kormányunk. Tavaly elszálltak az energiaárak, a háborús helyzet is bizonytalanságokat okozott és hatalmas aszály is volt, sőt a Covid lezárások árát is valahol meg kellett fizetni. Szerencsére vannak itt nemzetközi bankok és hatékonyan működő kereskedelmi multik, egyéb multicégek, akikre különadókat lehetett kivetni. Ha megvalósul Nagy Mihály és Lázár János törekvése, hogy mindez magyar kézben lesz, kormányközeli cégeknél, akkor a kormány már aligha fogja ugyanezt meglépni egy hasonló helyzetben. (Nem véletlen az sem, hogy a magyar tulajdoni többségű élelmiszeriparról nem beszélt senki.) Még így is a lakosság volt a fő teherviselő az elszálló infláción keresztül, a kormány viszont sikeresen tudta úgy beállítani, hogy a bűnös „a szankciók”, vagy „a háború” és amikor a polgárok ezt már megunták, hiszen más országok elég jól elműködnek ezek ellenére, akkor jött megint „Brüsszel”, mint a magyar szabadságharcos törekvések legfőbb gátja.

Bármiféle gazdasági racionalitás a közéletünkben csak nyomokban jelenik meg, sokkal jellemzőbb az érzelem vezérelt gondolkodás. A hozzá hű lojális értelmiséget a rendszer elég jól megfizeti, bár cserébe katonás fegyelmet vár el, ez történt az orvosoknál, alapítvány egyetemek oktatóinál, az újságíróknak nevezett propagandistákról nem is beszélve, és talán ez lesz majd a tanárok esetében is. A kérdés az, hogy ha egy nagy béremelést EU pénzből finanszírozunk, akkor mi lesz később, ha ezt a forrást nem folyósítják? Akkor a tanárok pénzét visszacsökkentjük? Az EU pénzek bármilyen béremelésre fordítása nyilvánvalóan fogalomzavaros helyzetet mutat. Az érem másik oldala, hogy a rendszerkritikus vagy bármilyen módon „szabad” értelmiségieket a rendszer szabályosan kiéhezteti, ami a városi kultúra hanyatlását vetíti előre. (A Fidesz fő szavazóbázisa viszont nem a nagyvárosokban van.)

A gazdaság jelenlegi helyzete nem tragikus, de igen érdekes. Próbálunk leválni a német gazdaságtól és átkötni magunkat Kínához, aminek nem kis részben politikai okai is vannak. A magyar tulajdonban levő gazdasági szereplők nyomulása lehet pozitív fejlemény is, majd az idő eldönti, habár a NER cégek nemzetközi versenyképessége jelenleg még eléggé gyenge szintű. Nagy Mihály, akinek nevéhez árstopok köthetők és kemény multiellenesség, gazdasági téren gyakorlatilag már teljhatalommal rendelkezik, ezzel párhuzamosan Matolcsy perifériára szorulása is egyértelmű jobbratolódást mutat. (Még a náci némethez hasonló gazdasági rendszer szintje is elérhető lesz, ha így haladunk.) A második világháború előtt a Horthy-rendszerben volt egy Nagy Mihályhoz hasonló figura, akkor a Darányi-program eléggé bejött. Felpörgették a fegyvergyártást és a magyar ipart általában, ami gyorsította a gazdasági növekedést. Most a hadiipar mellett a kínai gyárak részvételével próbálunk valami hasonlót alkotni és lehet ennek is hasonlóan pozitív kifutása 2025-2026-ra. Igaz viszont, hogy számos szakértő szerint az akkumulátorgyárak inkább károsnak tűnnek, környezetvédelmileg, de a munkapiacra és a lekötött erőforrásokat illetően is.

A külpolitika egyértelműen kirajzolja ugyanazt nagyban mint ami nálunk kicsiben látható: Orbán egy olyan mozgalom harcos tagja szeretne lenni, amelyik felszámolja a jelenlegi globalizált civilizációt és egy azt megelőző (nemzetállamok és birodalmak tagolta rendszerhez) tér vissza. A populisták közös törekvése lényegében ez, az ENSZ már áldozatul esett, Orbán egyértelműen az EU politikai szövetségi rendszerét is fel akarja számolni és ehhez keres partnereket. (Elképzelhető persze az is, hogy az EU önvédelemből kizár minket.) Putyin mellett elvileg Trump lehet partnere ebben valamint azok a nyugati populisták, akik ki akarják léptetni az országukat az EU-ból. Erdogan és Netanjahu sem amiatt szövetségesek, mert országuk gazdaságilag sokat számítana nekünk (nem nagyon tudnak mit hozzátenni a magyar gazdasághoz), hanem mert „jó elvtársak”, egy nyelvet beszélnek Orbánnal. 2024-ben még nem valószínű, hogy át tud törni ez a vonal, de a következő években egyre nagyobb lesz egy ilyen fordulat esélye. Az USA háttérbe vonulása és az EU szervezeteinek jelentéktelennél válása, Putyin elsöprő mértékű győzelme Ukrajnában olyan következményekhez vezethet, hogy a jelenlegi államhatárok nem jelentenének tabut többé, például a Balkán is egyből felrobbanna és újfajta szövetségi rendszerek is létrejönnének a kontinensünkön. Nagyon jól látszik, hogy Orbán hova pozicionálná az országot, közelebb az ázsiai rendszerekhez mint Nyugat-Európához, miközben országunk deklaráltan „semleges” maradna (ami nem feltétlenül jelentene valódi semlegességet).

A rendszer amiben élünk nagyon világos ideológiai alapokon áll, egyre keményebb és harciasabb tendenciákat mutat. Vannak, akik rabjává váltak ennek a fajta mozinak, de az ő esetleges kiábrándultságuk sem fog később sokat számítani, ha a hatalom bebetonozza magát és a demokráciát biztosító intézmények elvesznek. A populizmus és általában a szélsőjobb európai térnyerése egyszerűen magyarázható azzal is, hogy a lakosság öregszik és úgy érzi, hogy több vesztenivalója van mint amit változások révén nyerhetne, magyarán félti a kis nyugalmát. Azonban Orbánnak és szélsőjobbos populistáknak igazuk van sok mindenben például abban, hogy a bevándorlás kezelése Európa nagy részén nem megoldott, ami az egyik fő ütőkártyájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9418292943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2024.01.02. 02:36:16

Akkor nem vitaként, hanem másik látásmódként írom ezt a listát.
A Kádár rendszer nosztalgia az utána következő dúlásból ered. Ott akkorát romboltak a gazdaságon, hogy 30! év kellett a rendberakáshoz.
Az európai gazdaságnak 2023 a vég kezdete volt. A németek leromlása már egyértelmű. Nálunk valóban túlfűtött volt a gazdaság, de a szankciók mellett a legnagyobb csapás az energiaárak elszállása volt. A brüsszeli packázás, hogy visszatartottak már megítélt pénzeket, sőt a közös hitelt is elképesztő módon. Minden esetben a nép viseli a terheket. A kormányzatnak és a cégeknek végső soron belőlük van pénze, vagy ha a cégeket túlterhelik, akkor lelépnek, vagy csődbe mennek.
A lengyeleknél nem volt Gyurcsány és az áldásos tevékenysége, ezért bíznak egy másik lehetőségben, amelyik jóban van Brüsszellel. Az első lépéseik a progresszív irányt mutatják, amiből komoly bukta is kisülhet, de ezt rábízzuk a lengyel választókra.
Az orbáni rendszer alapja, hogy a felzárkózó társadalmak sosem libreálisok, ha nagy lemaradást kell behozniuk. Ez eleve csak tucatnyi országnak sikerült, akik közül Izraelnek és Írországnak már aránylag jó fejlettsége és tőkéje volt hozzá. Még Korea sem volt valóban demokratikus, amihez képest viszont a mai magyar rendszer az.
A gazdaságról már a Fidesz is elmondta, nem akarunk kompország lenni. Nem lecserélni akarjuk a nyugati befektetőket, ilyenre nem is látni példát, hanem kiszélesíteni a befektetői palettánkat keletiekkel. Hiszen a globális dél gazdasági ereje hamarosan eléri a nyugatét, és mivel jóval többen vannak, bőven van előttük növekedési potenciál. A magyar tőke növelése mellett a keleti tőkével kevesebb kitettségünk lesz a nyugattal szemben, csökken az egyoldalú kiszolgáltatottság. Mellesleg bizonyos ágazatokban már fejlettebb a kelet. Egy nyitott gazdaság nem zárkózhat el a tőke és a technológia elől.
Az aksigyárakat ránk verni elvi hiba. Nem mi találtuk ki az elektromos autómániát, de ránk lett kényszerítve. Kérdőjeles az egész elképzelés. Viszont, ha meg akarjuk tartani az autógyártást, akkor kellenek az akkumulátor üzemek is. Eleve nem csak az ott dolgozóknak adnak munkát, hiszen az energiaellátásukat kiszolgáló erőművek is igényelnek munkát, sőt magyar befektetést, amiből szintén haszon keletkezik.
A propagandában nem azért erős a Fidesz, mert hangosabb, hanem mert jobban ki vannak dolgozva az alapok. Épp elég látni, ahogyan az ellenzéki média értelmes kérdést sem tud feltenni.
Akikkel együtt emlegetik Orbánt, Netanjahu és Erdogan, hatalmas lépéseket tettek az országaikkal gazdaságilag, technológiailag. És igen, közös bennük, hogy elutasítják a progresszív izmusokat.
Mostanában előkerülnek ilyen gondolatok, hogy a Fidesznek már konszolidálnia kellene magát, meg hogy ők a hibásak az osztályharc fokozódásáért. A Fidesz nem fog békejobbot nyújtani feleslegesen azoknak, akik harminc éve okkal ok nélkül támadják, karaktergyilkossággal, lejáratással, kigúnyolással stb. Inkább a másik oldal egyre vadabb tombolása látszódik, amikor erőltetnek egy felesleges háborút, abszolút kártékony betelepítéseket, a világ szétkapcsolására tett kísérlet stb. Ezekkel szemben áll a békepártiság, a gazdasági összekapcsolódás a nemzeti érdekek képviseletével. a saját lakosság támogatása idegenek helyett.

gigabursch 2024.01.02. 12:47:48

@megamovieboy:
Én csak annyit tennék hozzá, hogy a napelem kapacitásunk - egyik - kiegyenlítése a sok-sok akksifal, akit célszerűbb hazai termelésből hozni és itt beletenni a hozzáadott értéket, mint importálni.

Mindezek mellett engem sem győz meg ez az akksis irány, de ez már egy másik kérdés.

Ugyanide tartozik, hogy már jó ideje merengek azon, hogy a blogger ilyen szinten bigottan vak vagy(!) direkt és tudatosan építi ezt a narratívát azzal a hátsó szándékkal, hogy egy nagy halom hőbörögő okán meg úgyis meglesz a negyedik 2/3-ad, de úgy, hogy a maradékot elhozza a Mi Hazánk Mozgalom?!
Mindezt azért is kapargatom, mert gyakorlatilag egyedül maradt az ilyen blogjával, a többi hívő blogger már évek óta eltűnt (oda, ahol fizetnek is a hülyeségért).

Andy73 2024.01.03. 00:36:33

Szerintem nem az első eset, hogy a poszter a Kádár-kor iránti nosztalgiát emlegeti, de ez legfeljebb a nyugdíjasok egy részére lehet igaz. A szavazók jelentős része már a rendszerváltás után született, vagy még kisgyerek volt akkor. De az idősebbek közül sem olyan sokan sírják vissza azt a kort, tévedés erre fogni a Fidesz sikerét. Arról nem is beszélve, hogy erre a nosztalgiára éppen a szocik építettek pl. 1994-ben vagy 2002-ben, de már 22 éve is csak szorosan nyertek vele (és akkor sem csak ezzel), ma már aligha lehetne.

KékFény66 2024.01.03. 01:25:42

@Andy73: " szavazók jelentős része már a rendszerváltás után született" - Ugye, csak viccelsz? Aki 1990-ben született, az is még csak 33 éves. Hogyan lehetne a jelentős része a népességnek a 33 évesek, és annál fiatalabbak, amikor egyre kevesebben születnek? Ráadásul csak a 1990-2005 korosztályról beszélünk, hiszen csak 18. életév után lehet szavazni, tehát azt állítod, hogy jelentős mennyiségű szavazó van az 1990-2005 között született korosztályból, és kevesebb az az előttiből... Ez hatalmas sületlenség. A szavazók jelentés részen éppen hogy a rendszerváltás ELŐTT született!

Andy73 2024.01.03. 08:17:19

@KékFény66: olvasd tovább, amit írtam!

Andy73 2024.01.03. 08:23:56

@KékFény66: aki a rendszerváltáskor felnőtt volt, az már az 50 fölötti korosztály. A fiatalabbak legfeljebb gyerekkoruk iránt nosztalgiázhatnak. De az idősebbek se sírják vissza a vasfüggönyt vagy a Trabantot, amire tíz évet kellett várni.

gigabursch 2024.01.03. 08:35:38

@Andy73:
Aki a 70-es években született is max két dologért említi pozitívan a kádárkort.
1) akkor volt fiatal
2) nem volt közelben semmilyen háború

De ezek egyikéről "sem tehetett" csermanek.

nemecsekerno_007 2024.01.03. 09:07:02

@megamovieboy: Tökéletes összefoglalása a helyzetnek. Annyit tennék még hozzá, az óriási különbség az, hogy ezeken a kiforratlan irányokon mi keresünk.
- elektromos autó ipar
- haderőfejlesztésrk

Ez a kurva nagy különbség az ellenzék és a kormány gondolkodása közt. És a legalapvetőbb.

Sorállományú előfelvételis 2024.01.03. 09:51:28

@nemecsekerno_007: Mikor ellenezte az ellenzék az elektromos autóipart és a haderőfejlesztést?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.01.03. 10:15:57

@Sorállományú előfelvételis: Ilyet nem fog tudni idézni. Az összes tevékenysége abból áll hogy fikázza a bloggazdákat.

nemecsekerno_007 2024.01.03. 11:21:57

@Sorállományú előfelvételis: Ezt le tudtad írni röhögés nélkül?!?!?!

Utánozhatatlanok vagytok. :))))))))))))))

Sorállományú előfelvételis 2024.01.03. 12:51:02

@Sorállományú előfelvételis: Akkor idézzed mikor ellenezte ezeket az ellenzék! Hogy tudsz úgy hazudni, hogy közben nem ég le a pofádról a bőr?

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:01:00

@Andy73: A Kádár kor részben szocializációs formaként öröklődik tovább, másrészt a mítosza mindenképpen jelentős, mert olyan fiatalok is hivatkoznak rá, akik nem éltek benne, hogy milyen jó is lehetett. A rendszerváltást viszont mindenki szidta.
Az ország nagy részét egyszerűen becsapta a perspektíva, teljesen hibásan ítéljük meg történelmüknek ezt a részét. Meg kell tehát ismételni a leckét sajnos.
Nem véletlen az sem, hogy az Orbán-kormány tabusította gyakorlatilag ezt a kort, mélyen hallgat róla.

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:03:28

@megamovieboy: "A Kádár rendszer nosztalgia az utána következő dúlásból ered. Ott akkorát romboltak a gazdaságon, hogy 30! év kellett a rendberakáshoz." No ez az alapvető hiba, amit nem értesz te sem és az egész társadalom sem.
El kellett volna, hogy alaposan mélyedj abban, hogy mi is történt.

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:05:19

@megamovieboy: "Az orbáni rendszer alapja, hogy a felzárkózó társadalmak sosem libreálisok, ha nagy lemaradást kell behozniuk. Ez eleve csak tucatnyi országnak sikerült, akik közül Izraelnek és Írországnak már aránylag jó fejlettsége és tőkéje volt hozzá. Még Korea sem volt valóban demokratikus, amihez képest viszont a mai magyar rendszer az." Ebben egyetértünk. Viszont nem ezzel a vitatkozom a cikkben sem, hanem a hatalomkoncentráció, ami engem zavar. Ugyanis nem az volt a tét, hogy ellenzéki kormányzás vagy Fidesz, hanem hogy egyszerű többség vagy újabb 2/3.

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:07:16

@megamovieboy: "a globális dél gazdasági ereje hamarosan eléri a nyugatét" Nincs ilyen, hogy globális dél, ez egy hibás megközelítés. Van viszont hatalmas ázsiai szövetség kínai központtal, ez akár a III. világháború csírája is lehet egyébként.
Szerintem nagyon is kompország vagyunk és most keletnek tartunk.

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:08:41

@megamovieboy: "A propagandában nem azért erős a Fidesz, mert hangosabb, hanem mert jobban ki vannak dolgozva az alapok. Épp elég látni, ahogyan az ellenzéki média értelmes kérdést sem tud feltenni." Te most viccelsz. Tényleg nem is hangos a propaganda. Ha van egy ellenzéki aki tehetséges, akkor trollhadsereg esik neki.

Tamáspatrik 2024.01.03. 19:10:33

@megamovieboy: "erőltetnek egy felesleges háborút, abszolút kártékony betelepítéseket" Nem erőltet senki ilyet. Ez megint propaganda ízű szöveg, ne haragudj.
Számos ponton egyetértünk egyébként.

Rodney 2 2024.01.06. 01:54:46

@Sorállományú előfelvételis: Te degenerált f@sz, hogy a kurva anyád ment volna abortuszra veled amiért ilyen elképesztően pofátlanul hazudozol. Gondolom az identitászavaros elkúrt szar is te vagy mert pont ugyanazokat az értelmetlen baromságokat írjátok mindig.

Rodney 2 2024.01.06. 02:01:44

@Tamáspatrik: Valamelyik ukrán főember nyilatkozta, hogy a háború elején az ukrán vezetés tárgyalni akart az oroszokkal, de az USA és UK ( a világ két vezető háborús bűnös országa) lebeszélték őket (kvázi megtiltották, mint a nyomorult németeknek is az orosz gáz vásárlását)
Az egész háborúnak az az értelme, hogy miután az USA elvesztette a a gazdasági háborút Kínával szemben, még kb 10 éve van arra hogy katonai erővel próbálja megtörni. Ehhez viszont először a ténylegesnél erősebbnek gondolt oroszokat akarták leamortizálni. Ezért van ez a háború és bizony ezért teljesen felesleges a magyarok vagy Európa szempontjából. És mintha nem lenne mindegy egy hollandnak vagy egy franciának hogy az orosz-orosz határ Kijev melyik oldalán húzódik.

Rodney 2 2024.01.06. 02:32:59

@Tamáspatrik: A gazdasághoz sajnos nem értesz semmit, ennek talán legjellemzőbbje, hogy még a gazdasági miniszter nevét is következetesen rosszul írod, mert Márton az a szerencsétlen, nem Mihály. Kb neki köszönhetjük a 2012-2020 időszak "gazdasági csodáját" de nem kezdem magyarázni, úgysem értenéd (és hosszú és bonyolult és sok szakmai ismeret kell hozzá te meg bölcsész vagy). Orbán viszont értette és ezért vette maga mellé tanácsadónak, majd csinált belőle minisztert.

Európában az elmúlt 2 év kifejezetten szarul sikerült, így lett Németország Európa motorjából Európa beteg embere (nem én találtam ki, számos médium címlapján szerepelt így, először a The Economist hozta aztán átvették német és más lapok is) Tekintettel arra hogy korábban a hasító német gazdaság profitjából fizetett transzferek tartották életben pl a PIGS országokat, elmondhatjuk, hogy nagy szarban vagyunk (a németek nem csak a szankciókba rokkantak bele, hanem a degenerált idióta zöld ballib politikákba amik őrületként hatalmasodtak el arrafele: képzeld el azt a felmérést ami szerint a német ipar egyharmada tervezi hogy elhagyja Németországot, pont akkor amikor már végre sikerült beszerezni elég millió muszlimniggert olcsó gyári munkásnak)

A lengyel választásból sem értesz semmit: az elemzések szerint kb a következő 3 faktor billentette a teljesen vegyes idiótákból álló ottani "Összefogás" (képzelj el nálunk egy olyan koalíciót amiben még a Mi Hazánk is benne van: hogyan fognak ezek kormányozni azon kívül hogy átveszik a médiát és azokat a poziciókat ahol ezentúl ők fognak lopni??) felé a mérleget:
- az abortusz eszement szigorítása bevadított egy csomó nőt akik egyébként nem mentek el soha szavazni (ezt egyébként a PiS nem akarta, a katolikus püspökök követelték a támogatásukért cserébe: most majd döbbennek a barmok)
- a mértéktelen ukránfaszszopás nem volt annyira népszerű a PiS keleti végeken lakó egyszerű szavazói számára, ezt észlelve a választások előtti hetekben elkezdtek keménykedni az ukránokkal, ez meg végképp összezavart mindenkit
- a visszatartott EU pénzek ott is kb 0 GDP növekedést eredményeztek, voltak negatív negyedévek is.

A ballib EP képviselők (hogy lőnék őket a Dunába) lobbizták ki, hogy a tanárok fizetésemelése kerüljön be az EU transzferek közé, majd nyomban vissza is tartották az egészet a jogállamiságra hivatkozva, mintha Lölö el tudná lopni a tanárok fizetését. Ezeknél kártékonyabb és idiótább férgeket még tenyészteni sem lehetne. Ők a te elvtársaid. Köptem egyet

Tamáspatrik 2024.01.07. 15:49:55

@Rodney 2: Nem vagyok bölcsés. "Kb neki köszönhetjük a 2012-2020 időszak "gazdasági csodáját" ez nagy vicc, szerintem Matolcsy többet tett érte.

"Európában az elmúlt 2 év kifejezetten szarul sikerült" Az összes ország növekedett Európában, a németek se kerültek recesszióba. A tények makacs dolgok. A spanyol GDP növekedés pl. 2,4% volt.
A német ipar nem azonos a német gazdasággal, bár tény, hogy számos iparáguk válságba került.

"A ballib EP képviselők (hogy lőnék őket a Dunába) " Ilyeneket nem mondunk.
Az egy

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.10. 12:44:24

@nemecsekerno_007: te is amúgy a megafontól kapod a fizetésed?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.10. 12:48:45

@Rodney 2: nem véletlenül tobzódtok itt annyian úgy érzem.

te tényleg ilyen hülye vagy, ? vagy tudatosan hazudsz a gazdád miatt? mert akkor sanszosabb hogy te jobban rászolgálnál hogy a dunána lőjjenekm mint az ep -képviselőket te idióta

"a tanárok fizetésemelése kerüljön be az EU transzferek közé, majd nyomban vissza is tartották az egészet a jogállamiságra hivatkozva, mintha Lölö el tudná lopni a tanárok fizetését."

idejöttök hogy mit hazudozzatok a fidesz nevében nyilvánosan? megafonos köcsögök a trollfarmról.

Rodney2 2024.01.10. 16:25:35

@tesz-vesz: Kérdezd meg Donáth Annát vagy Cseh Katkát te degenerált szellemi fogyatékos f@sz.

Rodney2 2024.01.10. 16:27:59

@tesz-vesz: Neked mindenki megafonos aki nem Gyurcsány seggéből vagy a CEU pincéjéből bérkommentel?? Ezért van állandóan kétharmada a fidesznek mert ti olyan végtelenül ostobák vagytok, hogy elképesztő.

0dzsud0 2024.01.10. 20:36:49

@Sorállományú előfelvételis: Fegyőr konkrétan azt kérdezte pár éve, hogy minek fegyverkezni, hát mégis kivel akarunk mi háborúzni. :)) Ilyen degenerált állatokkal van tele a komplett ellenzék.

Rodney2 2024.01.10. 22:57:17

@0dzsud0: Szia Tesó :)
De tényleg elképesztő. Ehhez hány diploma meg PhD kell és persze városinak is kell hozzá lenni :)

A 2022-es választás után felhívott egy volt főnököm aki később SZDSZ színekben volt valami helyettes államtitkár gazdasági területen. Azt mondta, hogy ő tulajdonképpen megérti, hogy a vidék tiszta fideszes, mert ő is egy kisvárosból való ahol a környéken soha nem volt rendes munkahely és megfelelő infrastruktúra és a 2012-2020 időszakban ez életükben először megoldódott, mindenkinek jut munka aki dolgozni akar és sok minden nagyot fejlődött. Ha arra téved egy ballib aktivista és elkezd magyarázni a jogállamiságról vagy a buziházasság szükségességéról akkor hamar előkerül a kapa és kasza vagy elengedik a kutyát :))) Aztán még egy hasonló hátterű emberrel lezajlott ugyanez a beszélgetés az ország egy másik részéről. Ehhez jött az Öt című műsorban Ceglédi és Hont hasonló véleménye. És ezt sem képesek megérteni. Csak a TV1 a felelős mert internet sincsen. Hát nyilván...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.12. 17:19:14

@Rodney2: miért őket kérdezzem? valami bajod van a liberálisokkal? a gazdádat kérdezted már aki 8 hosszú kibebaszott évig volt a liberális internacionálé alelnöke?

csöpikém agyhalottnak kell lenni hogy még fideszes legyél. vagy nem veszik el a munkánkat már azok a migránsok, akiket a fgidesz hoz be?
innen látszik hogy fizetett hitvány darab kis korcs megafonos patkányok vagytok. ha fontos lenne nektek a fizetéseteken kívül BÁRMI ami az országhoz kapcsolódik, akkor nem békélnétek meg ilyen könnyen az aksigyárakkal, meg a migránsokkal. idióta férgek.

mi vagyunk az ostobák és ezért van 2/3? azt hittem a gerrymandering miatt, meg a gusztustalanul primitív közmédia miatt.

0dzsud0 2024.01.12. 20:00:26

@tesz-vesz: "valami bajod van a liberálisokkal?"

Azokkal van a baj, akik azt hazudják, hogy ők ugyanúgy a liberálisok, mint annak idején Kossuthék, meg az USA republikánus politikusai (közül páran). A gond a kisajátított fogalmakkal van és azzal, hogy el is várják, hogy mindenki csukja be a szemét...barátaid nem liberálisok, hanem kékre, meg zöldre festett kommunisták. :)

"vagy nem veszik el a munkánkat már azok a migránsok, akiket a fgidesz hoz be?"

Mindig nevetek rajtatok, amikor azt hiszitek, hogy ezzel most "sakk-matt Orbán". Hazugságotok azonban elég átlátszó, ne legyetek megsértődve, amiért mindenki átlát rajtatok. Ugye arról van szó, hogy látványosan próbálod (próbáljátok) összemosni azt, hogy nem engedünk be olyanokat, akiket mi nem akarunk (hanem csak mások akarják, hogy engedjük be őket), míg beengedjük, vagy akár hívjuk is azokat, akiket meg mi akarunk, hogy itt legyenek. Arról már nem is beszélve, hogy utóbbiaknak papírjaik vannak és legálisan érkeznek, előbbiek meg marhára nem. Lám, már megint a lenézett fideszesek érzik a kettő közti különbséget és csak a legsötétebb ballib idiótáknak egy kategória a kettő, nagyon meglepődött mindenki ma is. :))

A "nem veheted el a magyarok munkáját" kampány meg természetesen nem a migránsoknak szólt, hanem valójában az akkori Jobbik-szavazóknak, akiknek nem kis része ekkortájt pártolt át a Fideszhez. :D Dehát ez csak egy újabb dolog, amit nem értesz a körülötted zajló világból. Csak akkor kussolni tessék bőszen, ne birkafideszesezni! :)

0dzsud0 2024.01.12. 20:15:24

@tesz-vesz: "mi vagyunk az ostobák és ezért van 2/3?"

Szeretném megerősíteni: igen.

"azt hittem a gerrymandering miatt, meg a gusztustalanul primitív közmédia miatt."

Rosszul hitted. Örülök, hogy akkor ezt végre sikerült tisztázni. Amúgy a gerrymanderinget sem a Fidesz találta ki (csaxólok), de a TV-t emlegetni 2024-ben már több, mint mulatságos. A Fidesz úgy nyert választást '98-ban, hogy akkor neki két, senki által nem olvasott, a szoci média által nagyjából a Blikk szintjére degradált lapja volt, a Nap-Kelte meg úgy alázta őket, ahogy tudta. Aztán jött Megyó, hogy ha a jobboldalnak TV kell, vegyen magának. Majd 2010-ben is csak egy Hír TV-je volt, meg pár jelentéktelen egyéb sajtótermék, azaz a ~90%-os ballib médiatúlsúly mellett ismét tudtak nyerni, és akkor még a jobbos cikkeket is nagyítóval kellett keresni a neten, mindenki kibaszott ballib szart írt csak, meg volt a betegesen elfajzott kurucinfó (ami néha még így is objektívebbnek bizonyult), hát köszi. :) A 2018-as választást úgy hozta kétharmaddal a Fidesz, hogy az RTL-en ment a legnézettebb híradó (a reklámadó óta kizárólag a kormányt leleplező "nagy igazságokkal"), a napi félmilliós olvasottságú index meg címlapon buzdított a kormányváltásra. :)))) Nem azért szavaz a nép a Fideszre, mert nem látja a balfékek szennymédiáját, hanem annak ellenére. Törődj bele, csöpike! Az, hogy mostanra az embereknek már a mindenszarista RTL-ből is elegük van és egy ideje a TV2-n futó Tények is megelőzte azt a fost, az csak hab a tortán. :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.17. 10:25:44

@Rodney2: mi van csethaktka meg sonáth anna korrupciós ügyeivel, amivel a gazdád pribékjei, meg a celebidióták támadták őket vele?

mikor mennek börtönben csöpike? soha?
ha sohase akkor ugye a dunába lövöd magadat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.17. 10:55:47

@0dzsud0:

ismered ficot? ezért nincs ideológiája az agyhalott fideszeseknek, szerinted oké hogy a magyarellenes ficot támogatja és pénzeli orbán? hazafinak nevevi és legnagyobb szöüvetségesenek nyilvánítja, a századvbég akkor nemsegített fico kampányában te idióta?
ő nem balos? ismered a Maline Hedvig ügyet te agyhalott ostoba hülyegyerek?

"Szeretném megerősíteni: igen."

ja és szerinted ez az kommunikáció? ÉRDEMBEN REAGÁLJ AZ ELHANGZOTTAKRA vagy kis se nyisd a hazug pofád te gerinctelen földbuta trollkorcs.

" a gerrymanderinget sem a Fidesz találta ki (csaxólok),"

a lopást se te idióta, ki afaszt érdekel ki találta ki? ha lenne agyad sikerülne felfognod a lényegét a mondataimnak, de ez nem megy, csak a kokainod szívása apátikám, az megy.
ATTÓL MÉG PROBLÉMA a lopás és a gerrymandering, te idióta! és ezért is van 2/3. a fideszes matematika megy? 100% -nak mennyi a 2/3-a? vesd már össza csöpike a választási eredményetekkel. a k anyádat te hitvány darab szar.

"a TV-t emlegetni 2024-ben már több, mint mulatságos"

a kossuth rádió is közmédia csöpikém. mi olyan k mulatságos ebben az agyhalott fajtádnak? hogy sok embert elér az agyhalott pincében tartott nyugdíjasok közül? NAGYON VICCES TE OSTOBA FASZ!

1998-ban még nem volt megzsarolva putyin által a kis kedvenced, akkor még háborús agresszornak tartotta putyint, és azt mondta hogy a szabvadság mindig nyugat felől jön, és sose keletről. ismerős a szöveg kis kokós balfaszka? vagy akkor még a balettban ugráltál?
a szabadság nyugatról jön, tehát brüsszel felől. ez felháborító! te barom.

" mindenki kibaszott ballib szart írt"

mert most jobb ha hazudják a nem ballibet? elveszik a libsik a mojodat neked is? a férfiasságodat? nagyon szomorú. áruld el, mi az a nagyon nemzeti dolog a fidesznél, ami nem ballib és nem hazugság? hogy neoliberális hazdasgása van, és építi le mégjobban az egészségügyet meg az oktatást? miközben az SZDSZ kóka diplomataútlevelet kap, és MAGÁNKÓRHÁZA állami támogatást kap a fidesztől?! ez nemzeti te idióta korcs?M
eörsi mátyást jelölte a fidesz egy nemzetközi szervezet élére aki a ballib szar lapok hőse volt. ez nemzeti te kibaszott korcs?!
az nemzeti hogy orbán betelepíti százezresével a migránsokat akik nem vehetnék el a munkánkat de mégis elveszik. a magyart családok VALÓDI segítése helyett kitömi az idegen munkahelyeket milliárdokkal, ez nemzeti te ostoba korcs?!
jelzem a hanyatló nyugaton ingyen van a tankönyv az iskolákban és nem fideszes sarc minden szeptember! ugye tudod kié a tankönyvpiac te idióta?

ja gyurcsány csinálta a legnagyobb reklámot a kurucinfónak, biztos véletlen hogy a kormánytájékoztatókon emlegette.

"A 2018-as választást úgy hozta kétharmaddal a Fidesz, hogy az RTL-en ment a legnézettebb híradó"

bizonyos szinten a társadalomban mindig lesznek menthetetlenül buták és ostobák, akik képtelenek a minimális logikai ismeretek felfogására, te is ilyen vagy? ja te korrupt is vagy, te idióta, kell a kokainpénz a gazdádtól te szubhumán cseléd!
de a választási csalásokkal sikerül kihozni belülök a legtöbbet , lásd fideszes matematikája a 2/3-nak. meg a többi, győztes komnpenzációt se a fidesz találta ki, DE JÓ! akkor mindjárt oké ez is te korrupt véglény.

tagadod hogy gátlástalanul hazudik a gazdád? vagy ezt is be kell még bizonyítani?

"Azokkal van a baj, akik azt hazudják, hogy ők ugyanúgy a liberálisok, mint annak idején Kossuthék"

és azok kik?
mi a f*sz vagy te ? rébusz bácsi te kibaszott kokainista propagandista köcsög! a másik poszthoz semmit nem szóltál hozzá te népirtóbarát darab szar. érdekes, mintha nem a vita lenne a lényeg, hanem csak a proapgandátok terjesztése.
vagy te ingyen csinálod ilyen lelkesen tehát balek is vagy?

"barátaid nem liberálisok, hanem kékre, meg zöldre festett kommunisták"

ahhoz képest orbán szabadon grasszálhat, és nagyon türelmesek vele. kik a barátaim amúgy? akik ellenzik a korrupciót azok már kommunisták te debil?

"Mindig nevetek rajtatok, amikor azt hiszitek, hogy ezzel most "sakk-matt Orbán". Hazugságotok azonban elég átlátszó, ne legyetek megsértődve, amiért mindenki átlát rajtatok. Ugye arról van szó, hogy látványosan próbálod (próbáljátok) összemosni azt, hogy nem engedünk be olyanokat, akiket mi nem akarunk"

és kiket nem akartok most éppen? ez elég egyértelmű csöpike, hazug szarok vagytok és kicsit se nemzetiek te korcs:

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.17. 10:56:18

@0dzsud0: mi lesz a magyar bérszínvonallal így te idióta? már most több helyről a magyarokat kirúgják akik filippinókat tanítak be te hazug korcs!

ezért vagy korrupt hazug szar. nevetsz ezen is te drogos szar! valójában nem fontos neked ez az ország, csak a gazdád, te ostoba hitvány cseléd, akitől a kokainpénzed kapod te kötélrevaló ostoba hitvány hazug cseléd!
ezért engedett el 1800 embercsempész a fidesz a börtönökből? ez nem nemzeti te faszszopó korrupt hazaáruló. szopjad fel a gazdádat megint te hazug buzi. gerinctelen szolga. számold a zseppénzed amit a gazdádtól kapsz te darab szar.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.01.17. 11:01:21

@Rodney2: ". Ha arra téved egy ballib aktivista és elkezd magyarázni a jogállamiságról vagy a buziházasság szükségességéról "

trombitás kristófka akkor remélem már bukott propagandistának számít nálatok is
süti beállítások módosítása