Ideo-logikák

Ideo-logikák

Sokat köszönhetünk a bevándorlóknak, mégsem szeretjük őket

2017. augusztus 17. - Tamáspatrik

A félreértések elkerülése érdekében ez a cikk nem a jelenlegi migrációs krízis megítéléséről szól, hanem arról, hogy a 20. század során hogyan segítették országunk fejlődését a bevándorlók.

A megfelelően alkalmazott bevándorlási politika a befogadó országok számára köztudottan kimutatható mértékű gazdasági haszonnal jár, hiszen általában a munkaképes, iskolázott, fiatal korú, jó egészségi állapotú és dinamikus emberek szoktak egyik országból másikba költözni, legtöbbször munkavállalási céllal. Az USA gazdasági fejlődésének az egyik fő motorját éppen a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalók adják, de kisebb mértékben elmondható ugyanez Nyugat-Európa vonatkozásában is.

Magyarországon sem volt ez másként az utóbbi mintegy száz évben, bár a dolog szépséghibája, hogy hozzánk a bevándorlók főleg az elszakított területekről érkeztek. A Horthy-korszakban az Amerikába "kitántorgott" milliókat a határokon kívül rekedt magyarok tömegei pótolták (tették az egyenleget nullszaldóssá), segítve ezzel országunk lendületes gazdasági fejlődését. 1956-ban mintegy 160 ezer honfitársunk távozott külföldre, és hogy ezt mégsem szenvedtük meg gazdasági értelemben, annak a belső migráció volt a fő oka: a mezőgazdaság gépesítésével együtt beindult az iparosítás és nagy tömegek költöztek fel faluról városba. Amint ezek a belső tartalékok elapadtak, a '70-es évektől gazdaságunk fejlődése is lelassult (egy merevvé vált gazdaságirányítási szisztéma mellett).

Kevéssé közismert, hogy a rendszerváltás körüli években milyen sokan költöztek át a határon túlról munkavállalási céllal: mintegy 190 ezren jöttek át bő egy évtized alatt, főként Erdélyből. (Minderről itt lehet olvasni, bár az adatok nem teljesen konzisztensek.) Hogy ez mennyiben segítette a rendszerváltás után gazdaságunk talpra állását, az sejthető az Economist-ban közölt cikkből is: Nyugat-Európával ellentétben nálunk a bevándorlók átlagos matektudása magasabb szintű az itt születetteknél. (Sok értelmiségi települt át a határokon túlról.)

20150829_euc525.png

A 2000-es évek elejétől azonban egyre inkább felerősödött a kivándorlás (ill. külföldi munkavállalás) a bevándorlással szemben és 2010 után a szaldó erős mínuszba fordult. Ez a gazdaságunk fejlődését nyilvánvalóan fékezi, bár nem tekinthető a legfőbb problémának, hiszen a "volt keleti blokk" nagy részében a nyugat-európai munkavállalás többnyire még nagyobb arányú mint nálunk, a GDP növekedés terén viszont legtöbbször mégis az utolsók között kullogunk a régióban.

Ez az irányú migráció egyébként világviszonylatban nem kiemelkedő, a fejlettebb kelet-európai országok évi 5,8 milliós szintje csak a 10. helyen áll, és még az arab világból Nyugat-Európába történő vándorlás, amely ennek közel a duplája is csak a 6. a sorban. Ehhez képest az egyes régiókon belül történő, valamint a Dél-Amerikából Észak-Amerikába történő vándorlások ennél jóval nagyobb tömegeket mozgatnak meg.

A kivándorlásnak és a külföldi munkavállalásnak léteznek elsősorban rövid távon jelentkező, gazdasági és politikai előnyei is a kibocsátó országok számára: alacsonyabb szintű lesz a munkanélküliség és általában a politikai feszültség is csökken (a levezető szelep révén) az aktuális kormánnyal szemben. Orbánék jelentős haszonélvezői mindennek, de a dinamikus, tevékeny emberek külföldi munkavállalása az egész régiónkat konzervatívabb felfogásúvá teszi, ami talán a lengyelek esetében a legszembetűnőbb.

A nyugat- és kelet-európai felfogásbeli különbségek a bevándorlás kérdésében abban is megfoghatóak, hogy erre mifelénk, azok kivételével, akik valamiféle "multikulti" környezetben dolgoznak, viszonylag kevesen találkoznak külföldiekkel. (A bevándorlásellenesség persze számos nyugat-európai országban is jellemző, aminek az egyik fő oka lehet, ha külön blokkokban elkülönülve élnek eltérő vallású és kultúrájú csoportok.) Egy svéd vagy egy német számára viszont semmi feltűnő nincs abban sőt teljesen természetes, ha valamelyik munkatársa vagy a szomszédja valamilyen távoli országból érkezett és kissé eltérő szokásoknak hódol. (Ráadásul Észak-Európában az urbanizált települések a jellemzőek, nagyobb városokban lakni sem jelent nagy előnyt.)

Az idegenellenességre vonatkozó felmérésekben Magyarország elég rosszul szokott szerepelni: egy 21 EU országra vonatkozó tanulmányban sincs ez másként, bár több vonatkozásban a csehek, portugálok és az osztrákok sem állnak nálunk sokkal jobban. Minálunk még a saját etnikumhoz tartozóak befogadását sem támogatta a megkérdezettek mintegy fele, ami nem meglepő figyelembe véve, hogy néha még az erdélyi magyarokat is lerománozzák. Egyéb kulturális és gazdasági környezetből származókkal szemben ennél is sokkal rosszabb az arány, bár a dolog érdekessége, hogy összességében már 2001-ben is hasonló volt az elutasítók aránya a jelenlegihez, amikor még a kormánypropaganda ellenkező irányú volt a maihoz képest.

Felvetődik, hogy mi állhat a hátterében ennek a xenofóbiának: nyilván vannak történelmi okai, mint például családi memóriákba bevésődött üldöztetések, lehetnek sikertelen integrációs történetek (elsősorban a cigány származású emberek vonatkozásában), az egyedülálló nyelvünk is képezhet egy akadályt, azonban lehetnek egyéb kulturális okai is. (Nekem például vesszőparipám, hogy a Kádár-rendszerben bevezetett három éves GYES számos családban a kisgyereket túlságosan a jól ismert környezet elfogadására szocializálja és bizalmatlanná teszi az idegenekkel szemben. Európában ez szinte egyedülálló rendszer, bár éppen az ugyanannyira xenofóbnak mért cseheknél is működik ehhez hasonló.) Mindenesetre leginkább egy káros társadalmi mémről van szó, rossz beidegződésekről, amikor idegennek tekintünk mindenkit, aki valamiben más: a más országból jött, más kultúrából származik, munkahelyen másik generációhoz tartozik és történetesen nő, nem pedig férfi, vagy épp devizahitele van (biztos spekuláns lehetett), irigyelt foglalkozású (például tanár), más politikai nézetei vannak stb. - vagy pedig csak azért gyanús, mert nem tartozik a sógor-koma rokonsági körbe. Ez a fajta megítélés ráadásul a felmérés szerint nálunk az iskolázottságtól nagyjából független. Az ilyen rossz szokások olyanok mint egy patak, amely egy idő után mély medret váj magának, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne eltéríthető egy másik irányba.

Jelenlegi kormányunk cinikus módon rájátszik minderre, és erősíti azt a felfogást, hogy annyira gazdag ország vagyunk, hogy nálunk az egyes ember egyéni képességire, tehetségeire, illetve mindezek kifejlesztésére nincs is szükség. Legjobb lenne, ha az egész ország egy óriási falu lenne, ahol nincsenek "gyüttmentek", máshonnan érkezettek, hanem mindenki csak a helyi hagyományokat ápolja. (Nyilván a hagyományok ápolására és a kisközösségi életre is szükség van, de ez nem zárja ki, sőt jól összeegyeztető a városi életmóddal és kulturális nyitottsággal.)

Vezetésünk nyilvánvalóan ellenérdekelt mindenféle bevándorlásban, hiszen az ország nem lehetne többé a saját privát vadászterületük, ha kiderülne a szuggerált ideológia alapvető hamissága. Ellenben ők majd minden problémát eldöntenek és megoldanak helyettünk - bár éppúgy mint a Kádár rendszerben, a gazdaság a valódi fejlődés helyett leginkább kétséges hozzáadott értéket jelentő látványberuházásokat produkál.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6612756540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.08.17. 12:14:14

@sas70: Akkor kérdezd meg a szász sváb öreganyádat, hogy akar-e szomszédnak egy 12 fős arab családot, te ostoba majom.
Enyhén nevetséges, amikor a sváb-szász gyökerek beszélnek gyűlöletkeltésről. A fajtád csinált már két világháborút, a nagy toleranciátok jegyében.

Kampfer 2017.08.17. 12:17:44

A mai ügyeletes 'fogjadmárfölhogyamigriáldás' libsi tudatformáló dörgedelmet olvashattuk, viszonylag gyenge 'tudományos' köntösbe bújtatva. Köszönjük, Emese!

"A félreértések elkerülése érdekében ez a cikk nem a jelenlegi migrációs krízis megítéléséről szól, hanem arról, hogy a 20. század során hogyan segítették országunk fejlődését a bevándorlók."

Majd ezek után a XXI. századi migrikről, a gaznáci és természetesen ostoba magyarokról és a legutóbbi két Orbán-kormányról szólt... Bravo!

Posztoló két alapvető ostobaságból indult ki:

1.: miszerint MINDEN bevándorlás qrvajó volt! Hazugság, ostobaság! A svábok és szlovákok (igen, velük is) bevándorlásával nyert a társadalom és az ország, ahogy anno a jászokkal is. A kunokkal kapcsolatban érdemes lenne felidézni az AKKORI magyarság véleményét, no és persze Kötöny vezér halálát is... De! A cigányokkal, szerbekkel, románokkal nagyon ráfáztunk! Velük kapcsolatban csak azt a tanulságot lehet levonni, hogy ide SENKI idegent nem szabad beengedni! Nincs mit csodálkozni azon, ha ezek a tapasztalatok beleégtek a magyarság kollektív tudatába!
2.: miszerint összehasonlítható a sok migráns és vándorlás a magyarok és más Kelet-európaiak vándorlása. (Nyilván a mostani 'szegín' migrikért is fáj a poszter szíve, ez kiderült. Nos, ez is egy közönséges csúsztatás, inkább hazugság és ostobaság! Nem részletezem, fentebb többen is leírták, miért hülyeség együtt emlegetni akár az '56-os kivándorolt magyarokat ezzel a hordával, amelyik a kerítéseket tapossa! Minimum egy kellően kemény saller kijárna az ilyen összemosásokért! Szerintem...
Kamp.

Kampfer 2017.08.17. 12:19:39

@chrisred: Az, hogy egy ekkora faszságot tudtál ismét kérdezni, megint csak téged minősít! Válaszolni is hülyeség egy ekkora segghülye kérdésre!
Kamp.

chrisred 2017.08.17. 12:24:20

@Clyde Sandy: Te hazudsz, csak átlátszóan:

"Clyde Sandy
2 órája
Az Amerikába kitántorgott magyarok dolgozni mentek, az ide bejövő erdélyiek szintén azért jöttek.
Valóban az USA attól lett nagy és erős, hogy a képzett és szorgalmas bevándorlók azzá tették.
A mai Észak-Afrikai és muzulmán migrások sem nem képzettek sem nem akarnak tanulni és dolgozni."

chrisred 2017.08.17. 12:31:01

@Androsz: Az Amerikába kitántorgó magyarok többsége a nadrágszíj parcellájából megélni képtelen paraszt vagy napszámos volt, akik gyárakban és bányákban helyezkedtek el dolgozni.

mek.oszk.hu/02100/02115/html

Sexual Harassment Panda 2017.08.17. 12:36:18

@chrisred: de legalább tudtak írni/olvasni, és dolgoztak.
Nem úgy mint az arabok.

Kampfer 2017.08.17. 12:38:35

@chrisred: ...akikre a '20-as években elég nagy SZÜKSÉGE is volt az amerikai gazdaságnak ('29-ig bezárólag, majd ismét a new deal idején)!!!

"...akik gyárakban és bányákban helyezkedtek el dolgozni."

Le is írtad a valóságot! Elhelyezkedtek és dolgoztak! Vagyis HASZNOS tagjai tudtak lenni egy társadalomnak. A koszlidércek nem azok. És sehol sem hasznosak...

A példaként sokszor felhozott '56-os magyarok pedig képzettek voltak (sok szakmunkás és érettségizett), akikkel kapcsolatban az államokban volt egy nagyon fontos - nem hangoztatott - vélemény! Mégpedig az, hogy FEHÉR és europid bevándorlók voltak, akik az '50-es évek amerikájában pozitívabb megítélés alá estek a fehér társadalomban, mint a honpolgár négerek! (Digi World-ön tavasszal néztem egy dokumentumfilmet, abban hangzott el. Címre sajnos nem emlékszem...)
Kamp.

Clyde Sandy 2017.08.17. 12:40:34

@chrisred: Már nagyon unalmas az ostoba hazudozásod.
Két hozzászólással kezdtem, a magyarokról CSAK ANNYIT ÍRTAM hogy dolgozni mentek.
Utána az Amerikára vonatkozó mondatot úgy vetted, mintha én azt célzom : CSAK a képzett magyarok tették naggyá.
Itt hazudsz, mert a kitántorgók képzettségéről SEMMIT NEM ÍRTAM. Értesz magyarul ?????
Fejezd be vagy letegezlek, mert semmi szükségem az ilyen személyekkel való társalgásra.

A következő 20 évben biztos hogy Orbánra szavazok 2017.08.17. 12:42:22

"köztudottan kimutatható mértékű gazdasági haszonnal jár, hiszen általában a munkaképes, iskolázott, fiatal korú, jó egészségi állapotú és dinamikus emberek"

"Tizenöt fiatal megerőszakolt egy szamarat Marokkóban"

888.hu/article-tizenot-fiatal-megeroszakolt-egy-szamarat-marokkoban
www.vilaglato.info/csoportos-nemi-eroszak-15-marokkoi-fiatal-eroszakolt-meg-csoportosan-egy-szamarat-de-a-szamar-bosszut-allt/

Es Soros civiljei millio szamra akarnak magyarorszagra koltoztetni, ezeket a jol kepzett, motivalt agysebeszeket.

Conchobar 2017.08.17. 12:43:01

"Felvetődik, hogy mi állhat a hátterében ennek a xenofóbiának" - Az miért nem vetődik föl, hogy van-e haszna ennek a 'xenofóbiának', és ha van, akkor az miben jelentkezik. A posztban csak annyi merül föl, hogy a 'xenofóbia' nem jó, mert ezáltal nem hasonlítunk a nyugat-európaiakra (" Egy svéd vagy egy német számára viszont semmi feltűnő nincs abban sőt teljesen természetes, ha valamelyik munkatársa vagy a szomszédja valamilyen távoli országból érkezett és kissé eltérő szokásoknak hódol."). Az se merül föl, hogy Magyarországon a 'xenofób' magatartás nem egyformán sújtja az idegeneket: más a megítélése a kínaiaknak, japánoknak, angoloknak ,(fehér) amerikaiaknak, németeknek, de még a fekete amerikaiaknak is, mint az araboknak, afrikaiaknak. Az e merül föl, hogy talán olykor pártválasztás húzódik meg a 'xenofób' jelenségek mögött, hogy nem ugyanazok románozzák le az erdélyi magyarokat, mint akik ellenzik az arabok és afrikaiak beengedését (a ("23millió román" beáramlása). Sajnos ez a poszt semmit nem tesz hozzá a kérdéshez, csak a már jólbejáratott paneleket, propagandát ismétli

konrada 2017.08.17. 12:43:24

@Sexual Harassment Panda:
Most ezt komolyan tőlem kérded???
Én tudom a választ, viszont volt egy előzmény, aki nem.
Neki már párszor leírtam én is, de most is tovább erőlteti azt, hogy a mostani migránsok pont jók lesznek a munkaerőhiányra...

...de persze ha komolyan: te sem érted -nem tudod a miértekre a választ - szívesen leírom neked is, mert legalább téged érdekel!;))

chrisred 2017.08.17. 12:47:12

@Clyde Sandy: Hiába vergődsz és hazudozol. Azt állítottad, hogy a két kijelentés nem ugyanabban a hozzászólásodban volt. Ezt cáfoltam. Ha ezelőtt egy oldallal írod, hogy a két egymást követő bekezdésnek egymáshoz semmi köze, akkor nem kerültél volna ilyen szánalmas helyzetbe.

Sexual Harassment Panda 2017.08.17. 12:48:48

@konrada: na de a 80%-uk képzetlen almafabéta.
A köpéstörölgetésből a mekiven nem lesz 2k euró nettós fizetès.

Conchobar 2017.08.17. 12:49:20

"egy káros társadalmi mémről van szó, rossz beidegződésekről, amikor idegennek tekintünk mindenkit, aki valamiben más" - Kinek a számára káros? A befogadók, vagy a befogadandók számára? Egyáltalán, miért kellene automatikusan magunkénak tekintenünk mások tulajdonságait, szokásait? Hogyan tudjuk megőrizni a (csoport/nemzeti)identitásunkat akkor, ha nem teszünk különbséget, nem akarjuk látni a küólönbséget magunk és mások között

konrada 2017.08.17. 12:50:57

...@Sexual Harassment Panda:
...kb ezt írtam én is az előzménynek már többször is, de csak erőlteti...;)

Sexual Harassment Panda 2017.08.17. 12:53:55

@konrada: persze, Németország kurva jó hely, ha keresel annyit mint az átlag.
Ha nincs piacképes tudás, abból éhbér lesz, amiből nem lesz bmw+2000 euró nettó/hó.

Clyde Sandy 2017.08.17. 12:54:20

@chrisred: Azt gondoltam van emberi értelmed, és nem kell betűnként a szádba rágni egy mondatot.
Két bejegyzédre reagáltam, és te hazug módon emeltél ki egy szót / képzett / amit nem is arra címeztem,
nem a kitántorgó magyarokról szólt.
Tehát amit ígértem : menj a ......

sas70 2017.08.17. 12:55:04

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Akik a sváb dédszüleim földjeit, ingatlanát elvették, pont olyan elvakult, gyűlöletkeltő, szar emberek voltak, mint a mostaniak, csak akkor nem a migránsok voltak az ellenségek, hanem az imperialisták és a "németek ivadékai". Pont amikor a "fajtámról" beszélsz, az a legundorítóbb, rasszista gyűlölködés!
De ha már itt tartunk, a felmenőim másik felének meg földet osztottak, nem kellett cselédsorban élniük és tanulhattak a gyerekeik. Az is Magyarország volt, csak más aspektusból, mert azt is a kommunisták csinálták.

Kampfer 2017.08.17. 12:57:19

@Conchobar: Ott a pont nálad! Mellesleg, ha egy közösség azt tapasztalja, hogy embernek látszó, de mattfekete lények állatok módjára viselkednek, letarolnak, pusztítanak mindent, még egymással is állatként viselkednek, miért kellene őket megtűrnie a közösségen belül? Egyértelmű, hogy valamilyen módon (akár erővel, erőszakkal) eltávolítja és szegregálja. És ha a jövőben ismét embernek látszó barna vagy fekete jövevények tűnnek fel a közelben, a közösség már reflexből megkezdi a védekezést. Ebben nincs semmi megvetendő, teljesen egészséges önvédelmi reakciója egy adott közösségnek. És hogy megerősítselek: Nem! Nem kell a magunkénak éreznünk mások tulajdonságait vagy értékrendjét, normáit! Sőt! El is utasíthatjuk! Ki is zárhatjuk az életterünkből, mert a legalapvetőbb joga egy közösségnek, hogy ilyen módon is védje magát és az identitását. Szomorú, hogy ezt egyes politikai (libbant) erők nem értik meg, bár én mégis úgy hiszem, hogy pontosan értik! De jól felfogott érdekek mentén mégis rossznak állítják be és megpróbálják semlegesíteni ezt a közösségi reakciót.
Kamp.

Sexual Harassment Panda 2017.08.17. 12:57:35

@sas70: kérlek írd le még kb 20x hogy
"Sváb dédszüleim.." akkor biztos igazad lesz

Conchobar 2017.08.17. 12:59:45

@konrada: "Neki már párszor leírtam én is, de most is tovább erőlteti azt, hogy a mostani migránsok pont jók lesznek a munkaerőhiányra..." - Ez a munkaerőhiány egy jó nagy parasztvakítás. Egy lózung. Egyrészt, ha valahol (képzett és olcsó) munkaerőfelesleg jelentkezik. , akkor a tőkés odaviszi az üzemet. Helyesebben, csak a tőkét. A pénz sokkal mobilabb, mint az ember. Másrészt, ha telített a munkaerőpiac, akkor csak nagyon keveseknek tud hasznára lenni egy új gazdasági létesítmény (merthogy a GDP-növekekedésnek nem egyformán haszonélvezője a tulajdonos és az alkalmazott, munkavállaló és a munkaadó

chrisred 2017.08.17. 13:03:27

@Clyde Sandy: 1. Nem reagáltál te senkire, a hozzászólásod, amire reagáltam, a poszt harmadik bejegyzése volt, az első kettő teljesen másról szól.
2. Nem kiemeltem, hanem rákérdeztem, ha tudnál normális ember módjára viselkedni, akkor leírod válaszként azt, amit javasoltam, már minden tisztázódott volna. Helyette fröcsögni, vádaskodni kezdtél, és egyre jobban belekeveredsz egy átlátszó hazugságba.

Clyde Sandy 2017.08.17. 13:07:30

@chrisred: Ökör-kör !

Úgy jöttem ide, hogy két bejegyzésre válaszoltam, és ekkor jött egy TAHÓ aki kielemt egy szót ami nem
is a kitántorgó magyarokról szólt semmi körülmények között. Akarod folytatni, mert lehet még fokozni.

msfifa2 2017.08.17. 13:08:55

Elég gyenge ez a cikk.

Migráció és migráció között különbség van.

Én alapvetően nem bánom az idegen kultúrák érkezését - bizonyos határokon belül. A multikulti előnyeire már István is figyelmeztette fiát, Imrét. A multikulti tette naggyá az USA-t. Ugye az Intelmekből tudjuk: "Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő."

DE!

Ez nem jelenti azt, hogy bárkit bárhonnan, feltételek nélkül engedjünk be! A mai liberalizmus elképesztő hülyesége ez: a bevándorlók többsége NEM TISZTELI A LIBERALIZMUST. Ez az egész liberális terv öngyilkosságba hajszolja Európát, miközben a libsik MINDEN érve a "Willkommenskultur" mellett könnyen cáfolható:

a) Munkaerő? Tanulatlan emberekkel pótoljuk a hazai munkaerőt? Ugyan már!
b) Nem minden migráns terrorista. És? Ha 1000-ből egy is az, és nem tudjuk szűrni (márpedig nem tudjuk), már az is elég ok, hogy ne engedjük be őket.
c) Fehér terrorizmus? Persze, van, de emiatt most még növeljük is meg? Mint az óvodában: "De tanító néni, a Pistike sem csinálta meg a leckéjét!"

Szánalom.

msfifa2 2017.08.17. 13:12:08

"rabszolgasorban tartják a nőket, elutasítják a demokráciát stb."

Úgy van, ez a helyes hozzáállás. Ahogy az angol mondja:

"No freedom to the enemies of freedom
No rights to the enemies of rights
No democracy to the enemies of democracy"

bloggerfigyelő 2017.08.17. 13:32:03

Csányi Vilmos (humánetológus) :
"Emberi sajátosságnak tűnik a gyermekeknek az idegenekkel szembeni különös ambivalens reakciója. 5-6 hónapos korban kezdik a babák az idegenektől való félelem, a XENOFÓBIA jegyeit mutatni. Ez előtt az életkor előtt bárkire rámosolyognak, ha megközelítik őket. A kritikus életszakaszban már csak jó ismerősökre, közeli családtagokra [mosolyognak rá], az idegenek pedig határozott elkerülési reakciót indukálnak náluk."
"Kimutatták, hogy 5-10 hónapos gyermek pulzusa erősen felgyorsul, ha idegen közelíti meg őket."
"A gyermekek idegenektől való félelme, a XENOFÓBIA minden eddig tanulmányozott kultúrában kimutatható, és a félelmi reakció arányos az idegen és a családi környezet közötti esetleges ETNIKAI KÜLÖNBÖZŐSÉGGEL".
(Csányi Vilmos: Íme, az ember c. könyvéből)

Conchobar 2017.08.17. 13:43:53

@msfifa2: "A multikulti előnyeire már István is figyelmeztette fiát, Imrét." - Nem! István nem a multikulti előnyeiről beszélt ("Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti."), hanem arról, hogy a király számára hasznos dolog idegen fegyveresek alattvalóul fogadása (idegen haditechnika és taktika elsajátítása). István részben a német jövevény lovagoknak köszönheti a hatalmát

chrisred 2017.08.17. 13:47:01

@bloggerfigyelő: Ebben sok különleges nincsen, nagyjából 5-6 hónapos korra fejlődik ki a baba látása annyira, hogy a közvetlen környezetén túli alakokat és formákat is felismeri.

Conchobar 2017.08.17. 13:51:40

@msfifa2: "A multikulti tette naggyá az USA-t." - Nem. A társadalmi berendezkedése tette naggyá, az hogy Amerika volt a lehetőségek hazája, az, hogy nem béklyózta ez előző társadalmi rend. Ugyanez igaz Nyugat-Európára és Japánra is (a különbség annyi, hogy Japánnak, Angliának, Franciaországnak és Németországnak előbb le kellett vetkeznie az előző társadalmi rend béklyóit). Amikor Britannia uralta a tengereket, akkor még nem éltek nagy számban niggerek Londonban. Tokióban meg még ma sem élnek

BobAlice 2017.08.17. 14:04:17

@chrisred: Van még pár szabály. Pl. az illetőnek katolikusnak kell lennie és igazoltan Árpád-házi leszármazottnak. Ebbe csak a Habsburgok illettek bele. Akár tetszik, akár nem.

msfifa2 2017.08.17. 14:11:18

@Conchobar:

Most ezzel gyakorlatilag engem igazoltál. :D

István pont arról írt, hogy a sok különféle perspektíva, kultúra, találmány stb. milyen jó. Nem csak neki mint királynak, hanem az egész országnak nyilván ("[...] s mindez az országot díszíti [...]").

msfifa2 2017.08.17. 14:19:00

@Conchobar:

"Nem. A társadalmi berendezkedése tette naggyá..."

Nézd azért már egy kicsit árnyaltabban a dolgokat! Persze, nyilván előny volt az, hogy nem voltak megbéklyózva a feudalizmus által. De ettől még szerintem a multikulti IS segítette országot, kevésbé volt törékeny az ország. Gyakorlatilag MINDEN európai nációból jöttek a bevándorlók: angolok, írek, skótok, németek, spanyolok, franciák, MAGYAROK, oroszok, mindenki.

"Ugyanez igaz Nyugat-Európára és Japánra is (a különbség annyi, hogy Japánnak, Angliának, Franciaországnak és Németországnak előbb le kellett vetkeznie az előző társadalmi rend béklyóit)."

Ez egy tévedésen alapul. A modern nemzetállam megteremtése előtt MINDEGYIK általad említett ország "multikulti" volt. Példa: 1863-ban Franciaország 20%-a beszélt csak franciául. A nemzetállam bevezetése előtt gyakorlatilag Európa egy nagy multikulti volt.

Conchobar 2017.08.17. 14:25:44

@msfifa2: "István pont arról írt, hogy a sok különféle perspektíva, kultúra, találmány" - Nem! Se találmányról, se perspektíváról, se kultúráról nem ír. István pusztán csak a különféle országokból jött/jövendő fegyveresekről, az ő hadiszokásaikról, hadi ismereteikről, az általuk használt fegyverekről és taktikákról ír ("különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti."). A (idegenből származó) parasztok, kereskedők meg (idegen vallású, mondjuk a pogány magxyar táltosok) papok nem díszei az országnak, az udvarba meg be se engedik őket. Csak a lovagok a diszei

Conchobar 2017.08.17. 14:27:27

@msfifa2: "1863-ban Franciaország 20%-a beszélt csak franciául" - Bármilyen nyelvjárást is beszéltek, mind franciának tartotta magát

chrisred 2017.08.17. 14:31:28

@BobAlice: Az első a 14-15. század környékén, amikor a magyar rendi társadalom történeti alkotmánya összeállt, nem volt téma, hiszen nem voltak nem katolikus keresztények, csak eretnekek és pogányok. A második viszont például Hunyadi Mátyás esetében sem volt kötelező kritérium.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 14:31:44

@Androsz:

Na ée megvolt bennük az az alapállás, hogy nem segélyből és/vagy a farkukból akartak megélni, hanem munkából. A sokgyerekes muszlim bevándorló család csak a gyerekek után járó segélyből prímán megél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 14:33:12

@Sexual Harassment Panda:

"ha olyan nagy a munkaerőhiány, és a közel-keleti/afrikai álmenekültek olyan képzettek, akkor miért nem akarja őket senki befogadni, ellenkezőleg, miéft akar szabadulni tőlük mindenki??"

Ez nem igaz, Merkel, Micron, Juncker és a többi vadbarom nagyon is akarja őket.

Conchobar 2017.08.17. 14:33:28

@msfifa2: "A nemzetállam bevezetése előtt gyakorlatilag Európa egy nagy multikulti volt." - Európa mindig is multikulti volt (északon különféle germán népek gótoktól a mai németekig), délen italikuszok és görögök, nyugaton kelták, keleten szlávok, irániak és turkománok, aztán a történelem időnként kevert rajtuk

chrisred 2017.08.17. 14:39:56

@Conchobar: Gascogne-inak, bretonnak, picardiainak, provence-inak stb. tartották magukat. A forradalmi terror csinált belőlük franciákat, ahogy az oroszországi etnikumokból a vörösterror szovjet népet.

msfifa2 2017.08.17. 14:40:42

"Nem! Se találmányról, se perspektíváról, se kultúráról nem ír."

Dehogynem, pl. itt: "úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert". A nyelv, szokás a kultúra része.

"István pusztán csak a különféle országokból jött/jövendő fegyveresekről"

Nem, nem csak fegyveresekről van szó.

"A (idegenből származó) parasztok, kereskedők "

Miért ne? "Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad" Szó sincs csak lovagokról. A kereskedők és parasztok szerinted nem használnak az országnak?

"(idegen vallású, mondjuk a pogány magxyar táltosok) papok nem díszei az országnak"

Ez az akkori vallásos intolerancia közepette nem is csoda, de ma azért ez már részben érvényét vesztette. Ne érts félre, muszlimokat én se engednék be, de pl. buddhistákat simán.

msfifa2 2017.08.17. 14:41:53

"Bármilyen nyelvjárást is beszéltek, mind franciának tartotta magát"

Mese. A francia nemzetképet a forradalom idején mesterségesen hozták létre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 14:44:31

@chrisred:

"Az Amerikába kitántorgó magyarok többsége a nadrágszíj parcellájából megélni képtelen paraszt vagy napszámos volt, akik gyárakban és bányákban helyezkedtek el dolgozni."

Milyen szépen leírtad a lényeget: "helyezkedtek el DOLGOZNI."

A muszlim/nigger sivatagi patkányok hol is helyezkednek el dolgozni?

Még a nagyon hájpolt szír fociedzőt is kirúgták, mert egy év alatt a befogadó ország futball-alapszókincsét nem volt képes megtanulni. Pedig ahhoz elég lett volna hetente kb. 2-3 szót megtanulnia.

Én személy szerint azt is kétlem, hogy valóban fociedző volt. Ha az lett volna, nézett volna sok külföldi meccset, és akkor legalább angolul megtanulhatta volna az alapszavakat. De angolul sem ismerte őket.

Conchobar 2017.08.17. 14:44:53

@msfifa2: " De ettől még szerintem a multikulti IS segítette országot, kevésbé volt törékeny az ország." - Hagyd már a hülyeséget! Az az ország nagyonis törékeny, amelyikben többféle kultúra, többféle érdek van jelen és egymással vetélkedik. Abban igazad van, hogy a múlt századi Amerika leginkább csak az Európából jött fehérek számára volt csak a lehetőségek hazája. A négerek és kínaiak számára mást jelentett. A múltszázadi Amerikát nem a multikulti jellemezte, hanem a faji megkülönböztetés

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 14:46:18

@chrisred:

"hogy az oroszországi etnikumokból a vörösterror szovjet népet."

Szovjet nép csak a lózungokban létezett. Még Sztálint is feketeseggűnek nevezték a háta mögött, mert nem szovjetnek, hanem grúznak tartották.

msfifa2 2017.08.17. 14:48:58

@Conchobar:

" Hagyd már a hülyeséget! Az az ország nagyonis törékeny, amelyikben többféle kultúra, többféle érdek van jelen és egymással vetélkedik."

Ez egy nagy tévedés, mindjárt mondok ellenpéldát is: Svájc. Az egyik legdecentralizáltabb hely az egész világon, a döntések többsége a helyi szinten történik, vagyis az ország egy káosznak tűnik. Mégis Svájc Európa egyik legstabilabb országa.

msfifa2 2017.08.17. 14:50:26

@msfifa2:

A svájci példát azért hoztam, hogy rámutassak, hogy a stabilitást NEM veszélyezteti a többféle érdek megléte.

BobAlice 2017.08.17. 14:51:47

@chrisred: Elvileg Hunyadi János is Luxemurgi Zsigmond leszármazottja. Igaz, vagy sem, ezzel legitimálta fiát a trónra.

bloggerfigyelő 2017.08.17. 14:52:50

@chrisred:
1.) Biológiailag kódolt a xenofóbia.
2.) A xenofóbia nem azonos a rasszizmussal, hanem a csecsemőkortól meglévő, általánosan, mindenkiben jelenlevő, az idegen (nem ismerős) embertől való távolságtartást, félelmet, gyanakvást jelöli.
3.) Az arab kultúrával szembeni egészséges önvédelem, sajátkultúra-védelem nem azonos az idegengyűlölettel, sőt nem is gyűlöletről van szó, hanem önvédelemről.
4.) Aki a szélsőséges iszlám-arab kultúra ellen próbál védekezni, az nem feltétlenül engedne be kínaiakat vagy pl. cseheket, németeket, amerikaiakat stb.

"Európának néhány évtizeden belül menthetetlenül vége, mert nem fogja föl, hogy az iszlám a szelídebb változatában is rendkívül erőszakos kultúra, amit, ha beengednek, mindent elnyel."

chrisred 2017.08.17. 14:57:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De ezek nem éltek sokáig, úgyhogy evolúciós alapon arányaiban mégis magas lett azok száma, akik szovjetnek tartották magukat. Legalábbis kifelé.

Conchobar 2017.08.17. 14:57:28

@chrisred: "Gascogne-inak, bretonnak, picardiainak, provence-inak stb. tartották magukat. A forradalmi terror csinált belőlük franciákat, ahogy az oroszországi etnikumokból a vörösterror szovjet népet." - Igen. A középkori köznép legfeljebb a másik tartományig látott el, aztán a nagy felfedezések után a XVII-XVIII sz-ban már az Európa túlsó felén élő oroszokról is tudomást szereztek (nem utolsó sorban az egész Európára kiterjedő háborúk következtében). A franciáknál kialakuló nemzettudaton csak erősített a forradalom (a francia nép vs. a külföldiek által segített király). Szovjetnek ma már nemigen mondja magát senki, de a francia tudat megmaradt a forradalom után is (függetlenül attól, hogy még ma is beszélik az occitán nyelvjárást, vagy hogy időnként mozgolódnak a korzikaiak, vagy a bretonok)

Conchobar 2017.08.17. 15:01:35

@msfifa2: "A svájci példát azért hoztam, hogy rámutassak, hogy a stabilitást NEM veszélyezteti a többféle érdek megléte." - Tedd hozzá: 'amíg fut a szekér'. Spanyolországban(katalánok), Nagy-Britanniában (skótok)és Belgiumban (vallook-flamandok) már nem fut annyira

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 15:03:33

@chrisred:

" Legalábbis kifelé."

Mertek volna mást mondani, rögtön benézett volna pár év Szibéria. Jobb esetben.

chrisred 2017.08.17. 15:04:21

@bloggerfigyelő: Bizonyára sok veleszületett fóbia van csecsemőkorban, ami a túléléshez szükséges, de később, a szocializációs időszakban eltűnik. Mostanában olvastam, hogy a csecsemők, szintén születésileg kódoltan, irtóznak a növények megérintésétől. Ami nyilvánvalóan evolúciós alapon fejlődött ki, mert nagyobb volt a túlélési esélye annak a babának, aki nem vett minden növényt a szájába, amíg meg nem tanulta, hogy mi ehető és mi nem.

msfifa2 2017.08.17. 15:07:53

"Tedd hozzá: 'amíg fut a szekér'. "

Akkor végre egyetértünk? :) Mert annak nagyon örülnék. Igen, azt hozzá kell tennem, hogy a stabilitást EGÉSZEN ADDIG nem veszélyeztetik az eltérő érdekek, AMEDDIG valamely csoport a rendszert magát tagadja. Na, ezért nem kéne a migránsokat befogadni.

Conchobar 2017.08.17. 15:08:33

@msfifa2: "Mégis Svájc Európa egyik legstabilabb országa" - Marad is mindaddig, amíg az Európát megrengető történések a határain kívül maradnak (Napóleon nem maradt a határain kívül, szét is pottyant Svájc rögvest)

bloggerfigyelő 2017.08.17. 15:10:49

Teljesen felesleges történelemleckét tartani, és történelmi eseményeket értékelni, azokról vitatkozni itt.
A lényeg, hogy a szélsőséges és agresszív arab-iszlám kultúra elleni egészséges európai-fehér önvédelem nem xenofóbia, a fóbia pedig nem gyűlölet, és ennek az egész önvédelemnek semmi köze az úgynevezett gyűlölködéshez. Az egészséges emberbe kódolt természetes idegenember-félelemhez/tartáshoz van köze, meg ahhoz, hogy:

"Európának néhány évtizeden belül menthetetlenül vége, mert nem fogja föl, hogy az iszlám a szelídebb változatában is rendkívül erőszakos kultúra, amit, ha beengednek, mindent elnyel."

Conchobar 2017.08.17. 15:25:07

@bloggerfigyelő: "Teljesen felesleges történelemleckét tartani, és történelmi eseményeket értékelni, azokról vitatkozni itt." - Mert nem 'a történelem az élet tanítómestere', hanem te magad vagy a tanítómester, igaz-e? Nem érdemes történelmi példákat elővenni, azokat értékelni, történelmi események között párhuzamot vonni, sokkal érdemesebb csakúgy 'séróból megmondani a tutit', igaz-e?

A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat 2017.08.17. 15:27:51

LESZAROM, MIT MONDOTT VALAKI 5 EZER EVE EGY TOKELETESEN MAS ORSZAGBAN, EGY ABSZOLUT MAS VILAGBAN ES MAS TORTENELMI TARSADALMI HELYZETBEN.

N E M A K A R U N K I D E A R A B O K A T E S K E S Z ! ! ! !
SE AGYSEBESZT, SE KECSKE ES SZAMAR BASZOKAT ! !

Conchobar 2017.08.17. 15:45:36

@bloggerfigyelő: Baszki! Addig semmi baj, amíg azt mondod, hogy ne engedjék be az arabokat ( se az afrikaiakat) tömegesen ide közénk, Európába, mert itt nincs szükség rájuk és semmi keresnivalójuk itt, addig nincs gond. A gond akkor kezdődik, amikor elkezded fújni a mások belügyeibe avatkozó atlanti szarkeverők titkos nótáját ("szélsőséges és agresszív arab-iszlám kultúra", "egészséges európai-fehér önvédelem"). Ezzel a nótával csak az atlanti bajkeverőket támogatod, egyben őket további szarkeverésre bátorítod, amely szarkeverésre további terror és merényletek lesznek a válasz, itt Európában

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 15:58:26

@Conchobar:

"A gond akkor kezdődik, amikor elkezded fújni a mások belügyeibe avatkozó atlanti szarkeverők titkos nótáját ("szélsőséges és agresszív arab-iszlám kultúra", "egészséges európai-fehér önvédelem")."

Pedig valamivel meg kell indokolni, miért nem akarunk ide arabokat és afrikaiakat, mert az atlanti szarkeverők szájbarágós demagógiával elmagyrázzák, miért olyan kurva jó nekünk, ha ránk szabadul az arab/nigger csürhe.

Conchobar 2017.08.17. 16:15:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pedig valamivel meg kell indokolni" - Nincs rájuk szükség itt, semmi keresnivalójuk itt. De ha azt mondjuk, hogy "szélsőséges és agresszív arab-iszlám kultúra", akkor avval azt erősítjük, hogy több bombát nekik, meg azt mondjuk avval, hogy majd Washingtonban kiválasztják nekik, hogy kik legyen a vezetőik, meg majd a jenkik megmondják nekik hogy hogyan éljenek. És ez nyilvánvalóan választ fog kiváltani, és a válasz olyan lesz, amilyen eszközökhöz hozzájutnak (terror, merénylet)

Conchobar 2017.08.17. 16:20:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "az atlanti szarkeverők szájbarágós demagógiával elmagyrázzák, miért olyan kurva jó nekünk, ha ránk szabadul az arab/nigger csürhe" - Csakhogy te nem az atlanti bajkeverőkről beszélsz, hanem az európai egységesült liberál-baloldalról. Az ő alaptézisükről

wantirna 2017.08.17. 16:37:16

@konrada:
Nem a benszülöttek szempontjából számolták ezt ki többször, hanem a második világháború utáni tömeges és nem csak angolszász bevándorlás eredményét vizsgálva.
A gyarmatosítás az nem feltétlen bevándorlás kategória. Angolok nem népesítették be Indiát, a szovjetek nem népesítették be Magyarországot, Csehszlovákiát, stb.

wantirna 2017.08.17. 16:38:53

@chrisred:
Nem a benszülöttek szempontjából számolták ezt ki többször, hanem a második világháború utáni tömeges és nem csak angolszász bevándorlás eredményét vizsgálva.
A gyarmatosítás az nem feltétlen bevándorlás kategória. Angolok nem népesítették be Indiát, a szovjetek nem népesítették be Magyarországot, Csehszlovákiát, stb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.08.17. 21:10:48

@chrisred: "Az Amerikába kitántorgó magyarok többsége a nadrágszíj parcellájából megélni képtelen paraszt vagy napszámos volt, akik gyárakban és bányákban helyezkedtek el dolgozni."

Igen, ezt én is tudom. Az már önálló probléma, hogy az USA-ban akkor már nem volt akkora szükség földművelőkre, hogy a bevándorlóknak földet juttattak volna, gyári munkásként viszont még tudták őket alkalmazni, egy ideig. De akik innen oda kimentek, azok nagy része tudott és hajlandó volt gürcölni, és munkáért álltak sorba az emberek, nem segélyért. Nyilvánvalóan hibás érvelés azokat a bevándorlókat összehasonlítani ezekkel, csak még mindig sokan vannak, akik nem átallják ezt a hibás példát erőltetni.

Egyébként azok a bevándorlók az USA bevándorlási hivatalában jelentkeztek, hogy regisztráltassák magukat és legálisan beléphessenek. Az USA pedig engedélyezte nekik a belépést, ha engedélyezte. Akik megpróbáltak beszökni a határon, azokat összefogdosták és kitoloncolták, ha nem lőtték le őket már a behatoláskor. Ezt is tessék a példálózásba belefoglalni. Mert AZOK bevándorlók voltak, EZEK pedig határsértők, akiknek utána még a pofája is nagy, és ebben a nyugai országok még bátorítják is őket, a mi kárunkra.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.08.17. 21:16:22

Senki nem figyelt fel erre a sormintára?
Index címoldalon megjelnik valami migrisimizős cikk, másnap valami terrorcselekmény történik.
Tessék, Barcelona is xenofób lesz holnaptól..

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:04:25

@Amorphis: Ha nem is az a kormány célja, de erősíti a gyűlöletet mindenkivel szemben, aki egy kicsit is "idegen". Ha a felméréseknek hinni lehet, persze.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:05:05

@Amorphis: Ha nem is az a kormány célja, de erősíti a gyűlöletet mindenkivel szemben, aki egy kicsit is "idegen". Ha a felméréseknek hinni lehet, persze.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:16:02

@Androsz: Sajnos nem csak velük szemben van előítélet, félelem. Velük szemben a legerősebb persze, de a felmérések szerint még a határon túli magyarokkal szemben is. Sokan vannak, akik a nőket akarják elzárni, mások homofóbok (ösztönösen, valós indokok nélkül), az antiszemitizmus is nálunk a legerősebb.

Amiről te beszélsz az sajnos csak a jéghegy csúcsa.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:19:33

@Androsz: "El kellene fogadni végre, hogy az ember idegengyűlölő". Azt is el kellene fogadni végre, hogy az embernek vannak állatvilágból származó ösztönei, pl. területvédelem, de képes felülemelkedni ezeken.
Lehet különben, hogy neked van igazad, hogy az északiak naivak, de ennél valószínűbb, hogy mi túlzásban vagyunk és az igazság valahol a kettő között van.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:22:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha így van, akkor meg mért nem a poszt másik felét veszed figyelembe? Az talán nem érdekes? Megmondom mért, mert harcolni akarsz. Jellemzően azokra a mondatokra ugranak rá a legtöbben, ami szerintük hibás, nem pedig ami érdekesnek és hasznosíthatónak látszik.

A xenofóbia és minden gyűlölködés ebből fakad, amit (sajnos) sikerült kiprovokálnom, a harcias magatartásból.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:25:35

@Wrex: Köszi. Sajnos elsikkadt a cikkben. :(

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:37:36

@wantirna: Hol egy ilyen tanulmány? A britek kormány megrendelte, hogy mi a hatása a bevándorlásnak, de nem merték közzétenni, mert a kormány számára előnytelen volt, hogy a bevándorlók növelték a GDP-t. Nyilván vannak negatív hatások is mindig, ez tagadhatatlan.
A szomszéd osztrákok mért nem korlátozzák a kelet-európai munkavállalást, akár adminisztratív eszközökkel? Valószínűleg megéri nekik.
Viszont hol a képzett munkaerő? Japánban a bevándorlás zéró, a népesség öregszik és a gazdaság évtizedes szinten stagnál. Az USA-ban évi 1 millió bevándorló érkezett a mai napig, valószínűleg jól megválogatták kiknek adnak engedélyt, mert a gazdaság fejlődik.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:42:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos ez a leírás számos honfitársunkra is igaz. Ettől még ne érezzük magunkat felsőbbrendűnek, mert itt születtünk és nem Afrika közepén. Már pedig sokak számára az jön le, ez a fajta fehér felsőbbrendűség.

Amúgy pedig egyetértünk (bár ezt sajnos nem hangsúlyoztam a cikkben, mert nem ez volt a fő témája), tényleg elhanyagolható azoknak a száma, akik vak naivitással vagy rosszindulatból szeretnének milliós arab tömegek hirtelen beáramlását. Már Merkel is rég megbánta és visszakozott....

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:53:36

@Kampfer: Elfogadom a kritikát, hogy maradnom kellett volna a 20.századon belül, mivel volt a cikk fő célja, ehhez képest egy kicsit túlírtam. Pl. nagyon sok kínai is jött hozzánk a rendszerváltás után és egyértelműen hasznos a tevékenységük. És az itt tanuló külföldi egyetemistákból is maradtak, akár arabok is, ha nem nagy számban de voltak más bevándorlók.
Az tény, hogy nem tudatosodott bennünk, hogy a bevándorlás milyen sokat dobott rajtunk ezekben az időkben. Ugyanígy a belső vándorlás hasonló vagy még nagyobb súlyú, pl. Nyírségből Pest közelébe települt munkások nagy számára is szükség volt gazdasági értelemben, és kulturálisan is érdekes helyzeteket hozott létre.

Tamáspatrik 2017.08.17. 22:57:39

@msfifa2: Az viszont akkor "nem gyenge", hogy csak a magyarok (és olykor még a csehek) látják jól, mindenki más a vesztébe rohan? Hogy lehet, hogy Európában mindenki szembe jön velünk az autópályán?
A xenofóbiának létezhet egészséges és már egészségtelen szintje, nálunk szerintem az utóbbi a helyzet.

Tamáspatrik 2017.08.17. 23:02:04

@Conchobar: Van némi igazad, de nem ártana néha belenézni abba a tükörbe is, amit a felmérések rendre kihoznak és elgondolkozni magunkon. Én megpróbáltam, bár úgy látom nem arattam vele osztatlan sikert, mert az önkritika nem divatos magatartás manapság.

wantirna 2017.08.17. 23:02:41

@Tamáspatrik:
Ausztráliában egy tanulmányban olvastam, amely több felmérés erdeményéből hozta ki a költségsemlegességet.
Még szélesebb alapokon nyugszik a következő:
"The Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) has released figures which suggest that migration has a broadly neutral financial impact on countries which host large immigrant populations." (2014)

Tamáspatrik 2017.08.17. 23:03:08

@bloggerfigyelő: A világ pedig fekete és fehér. Punktum.

Tamáspatrik 2017.08.17. 23:09:08

@bloggerfigyelő: Ez nagyon érdekes! Tehát ha nem viszik a gyereket társaságba még csecsemő korában, hanem otthon marad és csak egy szűk kört ismer, az valszeg. erősíteni fogja a xenofóbiát. Pl. nem látott még szemüveges embert, akkor a szemüveges embertől félni fog. (Láttam ilyen kisgyereket.) Vagy a nagy orrútól, stb. (nem véletlenül írtam ezt ide). Erősíti a gyanúmat, hogy a 3 éves GYES túlságosan a szűk értelemben vett családcentrikusságot erősíti.
Csányi érdekeseket mond, de nem mindig bölcs dolgokat, pl. ő mondta, hogy az ember evolúciója során a csoporton belüli erőszak csökkent, de a csoportok közötti nőtt. Ez viszont tényszerűen, kimutathatóan nem így van.

Tamáspatrik 2017.08.17. 23:10:35

@wantirna: Miből vezették le, milyen tényezőkből áll ez össze?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 23:58:59

@Tamáspatrik:

"Megmondom mért, mert harcolni akarsz."

Fenét akarok harcolni, szükség sincs rá, mert szerencsére a mai kormánypolitika e téren maximálisan egyezik a véleményemmel.

"A xenofóbia és minden gyűlölködés ebből fakad, amit (sajnos) sikerült kiprovokálnom"

Nem vagyok biztos abban, hogy hasznos dolog másokat provokálni.

"Sajnos ez a leírás számos honfitársunkra is igaz"

Ne szégyelld kimondani: a cigányok többségére igaz. Meg persze egy kevés lump magyarra is.

"Ettől még ne érezzük magunkat felsőbbrendűnek, mert itt születtünk és nem Afrika közepén. Már pedig sokak számára az jön le, ez a fajta fehér felsőbbrendűség."

Pedig az a helyzet, hogy épp ettől felsőbbrendűek vagyunk, bármennyire nem píszí ezt kimondani. NEM születésünk alapján, NEM a bőrszínünk miatt, hanem azért, mert a felmenőink generációk százain át keményen megdolgoztak ezért. Ez a mi európai kulturális örökségünk, nem szégyellni kell (mert a bennünket gyűlölködőnek, rasszistának stb. nevezők bizony ezt próbálják belénk sulykolni), hanem büszkének lenni rá. És mindent megtenni a megőrzéséért, ami magában foglalja a primitív, vad, műveletlen és dologtalan, egymást halomra gyilkoló, a demokráciát, a nők egyenjogúságát és az emberi jogokat sárba tipró hordák távol tartását is.

De van egy nagyon jó hír: az e felsőbbrendűséghez vezető út MINDENKI előtt nyitva áll, épp azért, mert nem bőrszínen vagy származáson alapul. A fent említett hordák minden egyes tagja számára is, csak akarniuk kell.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.18. 00:05:54

@Tamáspatrik:

"A szomszéd osztrákok mért nem korlátozzák a kelet-európai munkavállalást, akár adminisztratív eszközökkel? Valószínűleg megéri nekik."

Az osztrákok éppen kezdik:

index.hu/kulfold/2016/02/14/ausztria_faymann_munkavallalas/

www.hirstart.hu/hk/20170227_szigorodnak_a_szabalyok_nehezebb_lesz_a_munkavallalok_helyzete_ausztriaban

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.18. 00:16:02

@Tamáspatrik:

"Sajnos nem csak velük szemben van előítélet, félelem. Velük szemben a legerősebb persze, de a felmérések szerint még a határon túli magyarokkal szemben is. "

Hát igen, jól emlékszünk még a szoclib kormány riogatására a 23 millió román miatt.

wantirna 2017.08.18. 13:04:43

@Tamáspatrik:
Mint említettem, egy összefoglaló írást olvastam, amely több dolgozatot átlagolt.
A magam ausztráliai élettapasztalatával is egybevágott, ami nem tudományos de "cast iron", ami engem illet.
Ugyanezt közli az OECD is, amit bemásoltam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.18. 18:51:23

Barcelona kétszer is, aztán ma meg Turku. Tényleg nekünk is ez kell?

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1809/18098/180984/18098453_3b72050c92a71311478d28b2fd8fc1ec_wm.jpg

Gépfegyveres katona vagy rendőr Turku utcáin. Biztos hiányzik ez nekünk?

Tamáspatrik 2017.08.18. 21:24:54

@wantirna: Ez valszeg akkor állja meg a helyét, amikor arról beszélünk, hogy a törökök befogadtak egy millió szíriai menekültet. Őket etetni kell, szállást biztosítani nekik, stb. Afrikai országok esetében ugyanilyen gyakori ez. Ők simán mínuszba mennek a költségekkel, bárhol ahol menekülttáborokat tartanak fenn, de ha tudják hasznosítani a munkaerő egy részét, akkor közel 0-ra jönnek ki. Ugyanez a helyzet, amikor a németek kiszámolták, ha befogadnak sok menekültet, akkor egy évtizedig tuti, hogy csak pénzt kell bele tolni.
Viszont az angolok és az amerikaiak esetében már ez tuti nem igaz, mert ők nagyon megválogatják, hogy kiket engednek be, ill. ki is szelektálódnak a munkaerőpiacon a gyengébbek és kénytelenek lesznek visszamenni. Náluk ez erősen plusz szaldós, így jön ki az egyenleg zéróra. Az USA-ban nagy a munkanélküliség a bevándorlók miatt? Egyértelmű nem. Ott van munkanélküliség, azokban a hagyományos szektorokban, amelyek elmentek Kínába vagy Kelet-Ázsiába, mert ott jobban megéri.
A német gazdaság is meg lenne lőve a rengeteg török és kelet-európai bevándorló nélkül. Nem pörögne ennyire mint most.
Pl: www.bushcenter.org/catalyst/north-american-century/benefits-of-immigration-outweigh-costs.html
Ezen kívül öregedő társadalmakban kell, hogy valaki megtermelje az idősek nyugdíját. 70+-os emberek nem fognak tudni megfelelő teljesítményt nyújtani a legtöbb szakmában...

Tamáspatrik 2017.08.18. 21:25:58

@Tamáspatrik: Tehát összességében lehet az egyenleg zéró, ha nagyon tömeges a migráció, az inkább ráfizetéses, a szelektív az viszont tuti nyereség.

Tamáspatrik 2017.08.18. 21:42:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Attól tartok, nem kevés lump van nálunk, aki naponta a kocsmában bizonygatja, hogy ő mennyire felsőbbrendűbb mint a "migráns hordák". Holott csak szerencsésebb helyre született, mint az emberiség 90%-a. Erre önmagában még nem lennék büszke, csak akkor ha kihoztam a lehető legtöbbet a körülményekből. Na persze sokan közülünk megtanultak keményen dolgozni, sokkal inkább mint a legtöbb észak-afrikai, ez talán így van, de ez úgy is értelmezhető, hogy még tanítani kell őket sok mindenre, pl. a nők tiszteletére. Mi valszeg. sok mindenben előbb járunk, de csak hozzájuk képest, nekünk is van még mit tanulnunk.

A másik, a xenofóbia pedig mérhető dolog, és ha valaki alapvetően bizalmatlan természetű, akkor is az lesz, ha nem fenyegetik komolyan a biztonságát. Ez ahhoz hasonló, ha valakinek üldözési mániája van, az mindig be fog nézni az ágya alá, függetlenül attól, hogy éppen üldözik-e. A cikk arról szólt volna, hogy egymással szemben is túl bizalmatlanok vagyunk, az egészséges gyanakodásnál valszeg. nagyobb mértékben és a kormánypropaganda nem segít ezen, sőt.

Van egy optimum valszeg. a kvázi bevándorlásban (a külföldi munkavállalót tekinthetjük potenciális bevándorlónak), az osztrákok most visszavesznek mert úgy érzik ezt túllőtték, ezért szigorítanak (de nem zárkóznak be teljesen), a németek is már visszakoztak, a skandinávok úgy sejtik, hogy még nem érték ezt el. A spanyolok és olaszok nem tudják eldönteni, a franciák sem (különben Le Pen-t választották volna meg).
Az a furcsa helyzet, hogy hozzánk alig akar jönni valaki, mégis mi rettegünk a legjobban. Nyilvánvaló, hogy baromi kevés muzulmánt szabad csak befogadni, azt is szétszórtan és megválogatva. Könnyebb a helyzet, ha ukrán vagy szerb munkavállalók jönnek és sajnos kellenek is, a nagyobb ipari cégeknek, de ők is eléggé szétszórtan laknak nálunk és nem tömbösítve. És valszeg. csak átmenetileg. Olyan nagy gondot nem látok. Persze romolhat a helyzet, de hogy egy nagy meteor csapódik be, az sem valószínű de mégis több az esélye. A dolgok sosem kiszámíthatóak, a biztonság eléggé illuzórikus.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.18. 23:07:13

@Tamáspatrik:

"ez úgy is értelmezhető, hogy még tanítani kell őket sok mindenre, pl. a nők tiszteletére"

:DD

Ejnye, ennyire még senkit nem láttam beleesni a saját maga által ásott verembe. Ui. épp dől belőled az általad olyannyira elítélt fehér felsőbbrendűség. :)

Mert hiszen kik vagyunk mi, hogy tanítsuk őket? Nekik van egy sokszáz éve jól működő vallásuk és társadalmi rendszerük/ideológiájuk, az iszlám, ami mellesleg igen sikeres. A liberális ideológia szerint minden kultúra egyenrangú. Az európai és az iszlám is. Az ő kultúrájuk az iszlám. Milyen alapon akarjuk rájuk erőltetni - "megtanítani" nekik - a mi kultúránkat? Ez a fehér felsőbbrendűség Csimborasszója!

Az USA erőltette "demokráciaexport" jól láthatóan megbukott:

blogs.thenews.com.pk/blogs/wp-content/uploads/2012/07/islam.jpg

www.nowtheendbegins.com/images/sharia/sharia-poster-2.jpg

Ugyanígy meg fog bukni a nyugati kultúra exportja is, mert egy ÉLETKÉPES és virágzó kultúra nem fogja hagyni megsemmisíteni magát.

A nők kvázi állatként kezelése, a homoszexuálisok felakasztása, a hitelhagyás halállal büntetése, a vallási intolerancia, a saria mind-mind csak a mi kultúránk szempontjából szörnyűségek. Ők ezzel szemben ezt akarják - igen, a nők is! Az ő kultúrájuk szempontjából a miénk legalább annyi szörnyűséget tartalmaz, kezdve rögtön a liberalizmussal, az emberi jogokkal, a hitetlenséggel és a nők egyenjogúságával.

Pl. a nyugati kultúra megalkotta az emberi jogok EGYETEMES nyilatkozatát. Na de milyen alapon terjesztjük ezt ki EGYETEMESEN olyan országokra is, amelyek ebből nem kérnek, még ha esetleg kényszerből alá is írták? Ez nem a fehér szupremácia elrettentő megnyilvánulása? Dehogynem!

Szóval nincs semmi jogunk vagy erkölcsi alapunk rájuk erőltetni a mi kultúránkat. Nincs okunk "tanítani" egy a miénkkel egyenrangú kultúrát.

Egy dolgot tehetünk a saját és az iszlám védelmében: meg kell akadályozni e két kultúra keveredését, vagyis a migrációt e kultúrából. A multikulti csődöt mondott, ezt már maga Merkel nyanya is elismerte pár éve. Vagyis ha sikerül őket integrálni, akkor megfosztjuk őket a saját kultúrájuktól - mert pl. "megtanítjuk" őket a nők tiszteletére, ami ellenkezik a vallásukkal. Ha nem sikerül, akkor multikulti jön létre, ami csődöt mondott.

Tamáspatrik 2017.08.20. 22:33:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ugyan már, amiről írsz, ezek egyáltalán nem léteznek.

Az emberiség FEJLDŐDIK. Az emberi jogok nyilatkozata az egyik tényező abban, hogy szabadon beszélhetünk, anélkül, hogy valamelyikünket vagy mindkettőnket bebörtönöznének.
Ha Észak-Koreában vagy Iránban élnél, vagy az Iszlám államban, akkor máshogy látnád az egészet. Ott nem ismernek olyasmit, hogy egyetemes emberi jogok.
Ajánlom a történelem alapos tanulmányozását, mielőtt ilyesmiket irkálnál.

Amit mi "iszlám" kultúrának nevezünk az csak egy tömegkultúra és még ott tart, ahol a kereszténység tartott 500 éve. Ugyanúgy gyilkolták egymást az emberek mint most az arab világban az eltérő vallásuk miatt. A mostani iszlám pontosan ugyanaz mint amilyen a kereszténység volt régen. Tömegkultúrában persze és nem a magas kultúrájában, mert az már több száz éve fejlett.
Hogy az amcsi demokráciaexport mért nem működött, azt majd egy másik cikkben leírom. Mert értem, hogy mi történt.
A cigányság jó példa, őket is integrálni kell. Gyerekkorát élő nép még, sokat fejlődtek magukhoz képest, de baromi távol vannak még tőlünk, akik a hagyományos kultúrában élnek.
Az arabok nagy részével is hasonló a helyzet.

A nők tisztelete ott kezdődik, hogy nálunk egy vezető egy cégnél nem tehet nyilvánosan szexista megjegyzést egy női munkatárására, mert a cég etikai bizottságánál ha a nő panaszt tesz, akkor el fognak beszélgetni vele még akkor is, ha ő az igazgató.
10-20 év alatt nagyon sokat fejlődtünk, kulturáltabbak vagyunk, (pl. nem köpködünk, megadjuk az elsőbbséget a gyalogosnak a zebrán stb.), ezek mérhető változások, a normákat pedig nem keletről hanem nyugatról vettük át. Ennek semmi köze nincs rasszokhoz.
Az emberiség fejlődik, már nem barlangokban lakunk és nem bunkósbottal szerzünk nőt magunknak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.20. 23:21:49

@Tamáspatrik:

"Ugyan már, amiről írsz, ezek egyáltalán nem léteznek."

Bocsáss meg, azt hittem, értelmesen el lehet beszélgetni veled, Tévedtem. :(

Tamáspatrik 2017.08.21. 21:19:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálom, hogy nem sikerült, akkor ez most a kommunikáció kudarca. :( Talán majd legközelebb.

Kampfer 2017.08.22. 15:56:15

@Tamáspatrik: Üdv! Csak most volt módom elolvasni a válaszodat. Azt hiszem, az elmúlt napok eseményei ismét igazolták az alapállításod téves voltát és @Kovacs Nocraft Jozsefne: társunk véleményét igazolja! Előre szólok: bizonyosan nem a magyar nacionalisták és jobboldaliak, de nem is az Orbán rendelésére 'dolgoztak' a qrvanagy nyeremény bevándorlók!

Tehát, szerintem alapvetés, hogy gazdasági érdek, pénzügyi indok vagy akár egyesek által hangoztatott 'biológiai' indok SEM igazolhatja azt a típusú bevándorlást, amit favorizálni próbálnak itt minden módon és amit te is igazolni próbálsz! Sosem fogok egyetérteni veled, az én véleményem az, hogy a migráció rossz, veszélyes, hátrányos és meg kell akadályozni! A mai értelemben vett migrációt (szírek, pakik, irakiak, niggerek és minden egyéb) pedig akár erőszakkal, fegyverrel, műszaki zárakkal és teljes elszántsággal KELL megakadályozni! Ez létérdek! Csak röhögni tudok azokon a spanyol szerencsétleneken, akiket letapostak a HATÁRÁTKELŐN(!) a rohangáló niggerek...! Már nagyon régen kelepelnie kellett volna a géppuskáknak és robbania az aknagránátoknak! Az, amit ez a koszhadék csürhe művel, az nem igazolható! SEMMIVEL! Csak azt tudom támogatni, hogy ezt a fajta migrációt fegyverrel és kíméletlen erőszakkal meg KELL állítani! Egy stagnáló gazdaságból, öregedő társadalomból föl lehet épülni, visszafordítható folyamat, van kiút. Ha beengedünk mindenféle koszos migrit, akik utána itt befészkelnek, akkor az NEM VISSZAFORDÍTHATÓ folyamat! Az már a jövőt is végigkíséri. Újra: a svábokkal, szlovákokkal, még a horvátokkal is VÉGÜL jól jártunk. De a szerbekkel, cigányokkal, románokkal nagyon megszívtuk! És ezekkel a koszhadék migrikkel is nagyon megszívnánk, tanuljunk a mások kárán, amíg tehetjük!

Ami a szír (phejj) dokikat illeti: Édesanyám utolsó napjait sajnos egy pesti kórházban töltötte. Két nappal a vég előtt egy nyomorult szír patkányt kellett elhajtanom a retek anyjába, mert annyira sem beszélt magyarul, hogy az Apámmal meg tudja értetni, mi a helyzet. Egy magyar medika jött végül segíteni, vele tudtam megértetni egyedül, hogy nem ennek a büdös buckalakónak az érthetetlen makogására vagyunk kíváncsiak, mikor Apám élete legnehezebb döntéseit, Anyám pedig az utolsó óráit tölti közöttünk! Tehát: a büdös pokolba kívánom ebből az országból az ÖSSZESN közel-keleti retket a diplomájával, kultúrájával (megalol...), a retek nyelvével és a problémájával együtt! A legnehezebb órákban is egy ilyen nyomorult makogását kelljen hallgatnom? Röhej! Semmi szükség itt rájuk, húzzanak innen a francba, menjenek a retek merkelisztánba! Nem érdekel...!

Amit a gyermekek gondozásáról, a gyes-ről írtál, nos az szerintem egyszerűen vállalhatatlan! Bármilyen eszközzel küzdeni kell az ellen, amit gondolsz! Egyszerűen röhej! Szerencsére az elmúlt 16 évben egyszer már láttam műszakvezetőt eszméletlenül beesni egy gép alá valami hasonló értelmű (de durvább modorú) kijelentés után! Sajnos olcsón úszta meg...
Hasonlóan elfogadhatatlannak tartom az egyre népszerűbb 'túl sok a magántulajdonú ingatlan' elméleteket is és az alacsony 'munkavállalói mobilitás' témakörét is! Ezek nem ide tartoznak, de szerettem volna éreztetni, hogy ezek elfogadhatatlan és visszataszító nézetek! Szerintem...
Kamp.

Tamáspatrik 2017.08.22. 21:18:11

@Kampfer: Megtisztel, hogy mindezt leírtad, még ha eléggé indulatosan tetted is.
Mindenesetre nagyon negatív, mivel főként arról szól, hogy mindenki húzzon innen, aki nekünk nem tetszik.

Egyébként SENKI nem akar sok bevándorlót egyszerre befogadni. Az írásom általában arról szól, hogy - ebben sokban közelítesz te is az átlaghoz,- hogy a legtöbben akik itt élünk, az indokolatlannál jobban félünk minden idegentől, az erdélyi magyarokat is beleértve. Kicsit lehet, hogy összemosódik a cikkben pár dolog, ezt elfogadom kritikaként.

Az orvos esetében van olyan, hogy tolmács, mindig van a közelben olyan, lehet találni olyat, aki tud angolul és segít megértetni a helyzetet. Orvoshiány esetén nincs nagy válogatási lehetőség.

Az pedig nem csak az én gondolatom, hogy a fiatalok jelentős része agyon van pátyolgatva, "mama-hotelben" lakik. Valami oka csak van ennek a jelenségnek? Én azokat tisztelem a legjobban, akik megpróbálják külföldön, az abszolút nulláról, hátrányban indulva, amikor a mama és a papa nincs ott a közelben, hogy segítsen.

Én egyébként dolgoztam többször külföldiekkel, talán emiatt is van bennem az átlagosnál nagyobb bizalom velük szemben.

Ha pedig valakinek a véleménye nem kimondottan társadalomellenes, csak én gondolom, hogy káros, és ezért netán ütök, az meglehetősen diktatórikus és rossz vért szül.

A véleményedet maximálisan tiszteletben tartom, mert senkinél nincs ott a bölcsek köve, és sok olyan helyzet lehet az életben, amikor a te gondolataid sokkal hasznosabbak mint az általam kifejtettek.
A világ eléggé nagy és színes, hogy sokféle felfogás elférjen benne.

Kampfer 2017.08.23. 09:51:51

@Tamáspatrik: Üdvözlet! Tudod, az indulatot tapasztalat szüli. Természetesen nagyrészt negatívnak hat, hiszen általában az indulat negatív folyamatok következménye. És igen, teljesen jól látod: azt gondolom, hogy egy állam/ország épp attól önálló entitás, hogy meghatározza és ellenőrzi a határait, a társadalom tagjait és összetételét. Uralja a gazdaságát, kultúráját és a szükséges mértékben erőt alkalmaz a belső rendjének fenntartása érdekében. Ez a társadalom érdeke és ez védi magát a társadalmat is. Az, hogy milyen külső vagy idegen népesség élhet a társadalmon belül (időszakosan), vagy kit integrál a társadalom, az MINDEN ESETBEN magának a társadalomnak, illetve a legitim hatalomnak a döntése LEHET KIZÁRÓLAGOSAN! Ergo jól írtad le: 'aki nekünk nem tetszik, az húzzon el innen'! Ez alapvetés! Nem számít az indok, nem számít az egyéb körülmény, minden esetben az ország társadalma dönti el, hogy ki jön be, ki megy át, ki marad itt, ki telepedik le! Nem a migri, nem valami koszhadt uniós idióta szervezet, vagy nyomorék német politikus, hanem a MAGYAR TÁRSADALOM! Ezt kell megérteni!
Látszik, hogy ilyen szír, paki, iraki, szomáli, eritreai és bármi egyéb buckalakót NEM KÍVÁN a társadalom a közelben sem látni! Ezek a tények, ezek mentén kell cselekedni és politizálni! És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy hogyan fulladnak a fekák a tengerbe, vagy hogyan lövik épp rommá Szíriát! Ez az ő problémájuk, az ő harcuk! Persze lehet segíteni, támogatni őket vagy enyhíteni a fájdalmat! OTT! ÉS NEM ITT! A magyar társadalomnak azon kell dolgoznia, hogy a tagjai itt találjanak boldogulást és ne kelljen elvándorolniuk! És azon kell dolgozni, hogy a problémákat belső erőforrásokra építve tudjuk megoldani és föl se merüljön a gondolat, hogy ilyen muszlim migrihordák bármit is segíthetnek nekünk! Nem segíthetnek, semmi szükség rájuk! A migráció egy ártalmas és rossz folyamat, nagyon káros és veszélyes következményekkel! A fritzek is most kezdik szívni a fogukat, mert már a CDU is rájött a több, mint 5 milliós török közösség jelentette veszélyre! Sok sikert...!
Ami a félelmet illeti, tökmindegy, hogy indokolt, vagy indokolatlan! A félelem egy gondolatot, az pedig egy megoldást, majd gyakorlatot szül. És ha a gyakorlat egy sor kerítés, fal, aknamezők és géppuskák sora, akkor legyen az! Az a félelem a jó, amelyik nem igazolódik be! Ha ez a félelem beigazolódna, az sajnos halottakat jelentene itthon! Nem keveset! Migriket jelentene mindenfelé, nem keveset! És egy visszafordíthatatlan folyamatot jelentene! A kevés vagy sok migri pedig parasztvakítás! Mint a 'kvóta' is! Ha egy jön, akkor száz is, ha száz, akkor ötezer is. És ha ötezer jön, akkor ötvenezer is! Nincs megállás! Ha eldöntöd, hogy befogadsz harmincezret, mit mondasz a harmincezer-egyediknek??? Nehéz kérdés, mi?
Orvos sztoriról annyit, hogy egy életre nyomott hagyott bennem a dolog, barnabőrű reteknek a közelébe sem szeretnék kerülni többé egy kórházban sem! Minimum 7 éve kellett legyen annak a buckalakónak is, hogy megtanuljon magyarul! Nem sikerült... Akkor mit várjak tőle, mint dokitól??? Érdekes, a medika azonnal érthetően és egyenesen el tudott mondani mindent! Ennyi.

"Az pedig nem csak az én gondolatom, hogy a fiatalok jelentős része agyon van pátyolgatva, "mama-hotelben" lakik. Valami oka csak van ennek a jelenségnek?"

Tételezzük fel, hogy szakmunkásként, technikusként kell egzisztenciát teremtened a havi béredből, illetve némi fusiból! Elkezded 20 évesen. Szerinted mire jutsz 28 éves korodra??? Figyelembe véve a munkaerőpiaci körülményeket és a piaci árakat??? Voltam külföldön. Nem is keveset. Nagyon jó helyen. Van, akinek az egyszerűen nem pálya. Nekem sem volt az! Háromszor ajánlottak állást odakint. Nagyon jó helyen (Finnországban)! De van, amit sosem kaphatsz meg odakint, van, ami sosem változik. MINDIG csak egy idegen leszel!
Én is dolgoztam külföldiekkel! A finnekkel, csehekkel, skótokkal és írekkel nagyon jó volt együtt dolgozni! Sőt, még a szlovákokkal is! Az 'állampolgári németek' simán agyhalott ostoba gyökerek! A náci felsőbbrendűség érzése mögött fedezet nélküli a csekk! És akkor elmosolyodsz rajtuk, mert a fele török nevű! Szánalmas röhej egy banda! Az indiaiak miatt beszüntettük a munkát! Büdös, koszos, igénytelen egy népség! ÁNTSZ-szel és munkaegészségügyi vizsgálattal értük csak el a célt! Multicég... Jah, micsoda öröm! A románokkal pedig egyszerűen csak gyűlöltük egymást, leginkább egymás halálát kívántuk. Semmi különös...Dolgoztam szerbekkel is, pozitív tapasztalat volt. Az osztrák az rosszabb, mint a német.
Az erőszak egy kisgyerekről történő gondoskodás vulgáris minősítése miatt érte a tetves műszakvezetőt! Sajnos nem kapott eleget és eléggé durvát (szerintem)! Szintén multinál...
Nem a bölcsek kövét tartom a kezemben, ebben igazad van! A különböző emberek és kultúrák szükségtelen és olykor erőszakos keverését tartom veszélyesnek és károsnak! Minden kultúra jó helyen van otthon, a saját környezetében! Szerintem.
Üdv! Kamp.

Tamáspatrik 2017.08.26. 10:23:47

@Kampfer: Köszi, hogy részletesen leírtad. Nagyrészt egyetértünk. Helyzetfüggő a dolog, nem általánosítható.

Tamáspatrik 2017.08.26. 11:07:51

@Kampfer: Reális az, hogy mindenki a saját tapasztalataiból indul ki, és ez szerencse kérdése is, én valszeg. szerencsésebb vagyok. A németektől a lenézést én is éreztem, viszont osztrákokkal jobban tudtam dolgozni, ott ez sokkal enyhébb formában jelentkezett. Bár ez majdnem minden kultúrában megvan, hogy nehezen fogadják el azt, aki máshonnan jön. Viszont angol és francia főnökeim is voltak és pozitív dolgokat is láttam tőlük, amiket megtanulhatunk, osztrákoktól is. (Jelenleg magyar cégnél dolgozom egyébként, nem multinál.) Pl. nem voltak erőszakosak a beosztottakkal, nem tettek alánk, ami magyar menedzsereknél előfordult, és voltak hasznos módszereik. Nem fogadták el a nagy dumát. Elfogadták, ha vitatkozol velük, sőt utólag volt akit megdicsértek.
Esete válogatja valóban, ilyet és olyat is hall az ember.

Akik nagy elvek szerint, íróasztal mögül osztják az észt, könnyű helyzetben vannak, de a nagy elvek és az "emberi jogok", amiket vallnak, a gyakorlatban nem mindig érvényesülnek. Szóval azok nem túl hiteles eszmefuttatások. Én is időnként elkövetem ezt a hibát, és elfogult vagyok néha, viszont ez jó is lehet, ha a vitákból és beszélgetésekből érdekes dolgok derülnek ki.

Szerencse kérdése is nagyrészt, hogy kinek hogyan sikerül külföldön, és én is jobban örülnék, ha külföldi tapasztalatok után a fiatalok hazajönnének és itt hasznosítanák, mondjuk saját vállalkozásban.

A félelmeink ált. nem ugyanazok, vagy nem ugyanattól félünk leginkább de a felszínt megkaparva olyan drasztikus véleménykülönbséget nem látok. Lehet hasznos a félelem, de csak egy bizonyos szintig. Én úgy látom, hogy olykor túlféljük magunkat, és a kormány túlságosan rájátszik erre, nem kis demagógiával. Alapvetően igazuk van Orbánéknak sok mindenben a migránsokkal kapcsolatban, úgy látom én is, viszont néha túlzásokba esnek.
A saját vállát veregeti a kormány és túljátssza a dolgot, holott csak a kötelességét teljesíti. Saját magát dicsérgeti és úgy állítja be, mintha hősies lenne, amit tesz, túlságosan kihegyezi a kérdést és elvonja a figyelmet számos más fontos dologról. Persze teszi a dolgát valamilyen szinten, és ha úgy látja, hogy a migránsok távol tartásához kerítés kell, ám legyen. 1000 migráns átvétele annyira nem kulcskérdés nálam, olyan mintha vezetés előtt megiszol egy deci bort, az sem vág földhöz. (Viszont ha kialvatlanul vezetsz az sokkal veszélyesebb.) Szóval nem vagyok e tekintetben a zéró tolerancia híve.
Nagy vonalakban viszont teljesen egyetértek veled.

Kampfer 2017.08.28. 14:46:40

@Tamáspatrik: Üdvözlet!

Nos, azt hiszem, hogy a multinál tényleg nincs rosszabb, mint a megfelelési kényszeres magyar középvezető! Ez tény. Sajnos tapasztaltam...

A kormány kommunikációját, propagandát illetően jól látod a kérdést. Mivel a célközönség döntő része kevésbé a mélyebben gondolkodó, szélesebb látókörrel rendelkező népességből kerül ki, így ehhez van igazítva a propaganda is. Amit írtál, az igaz. A legalapvetőbb részt azért aláhúznám: a bugyuta popaganda ellenére azért a kormány álláspontja védhető és helyes! Az élet sajnos igazolta...

Ami viszont az 1200 migri átvételét illeti, nos, az csak a betolt nagylábujj volna a résnyire nyitva hagyott ajtón! Szerintem teljesen valid álláspont, hogy ennek még az ELVI lehetőségét is KI KELL ZÁRNI! Vagyis egyet sem...! Eseti alapon, ahogy a svédek által kirugdalni akart perzsa keresztény lány esetében is történhet, természetesen magam is támogatom, hogy segítsünk, ha tudunk és a lány is akarja! De hogy a határon és a tranzitban papírok nélkül óbégató migrik, vagy akár az olaszok által kihalászott (afrikai - o.m.g...) migrik közül egyet sem szabad ide beengedni (uniós nyomásra még úgy sem), abban bizonyos vagyok! Csak az a migráció lehet (esetleg) sikeres, amely a bevándorló és fogadó népek KÖZÖS akaratán és kölcsönösségén alapul! Amit ez a koszhadt unió akar, az távolról sem ilyen, ezért minden eszközzel harcolni kell ellene! Szerintem...
Üdv: Kamp.
süti beállítások módosítása