Ideo-logikák

Ideo-logikák

Megállítható-e az emberiség elhülyülése?

2018. január 08. - Tamáspatrik

Szerintem majdnem mindannyian feltesszük magunknak a fenti kérdést, "Ó, Uram istenem...", amikor nap mint nap a hülyeség újabb formáival találkozunk. Persze mások hülyeségét mindig sokkal könnyebb észrevenni mint a sajátunkat.

Umberto Eco, nagy műveltségű olasz író egyik regényében az alábbi embertípusokat különbözteti meg: vannak az idióták, a hülyék, a buták és a bolondok, több embertípus nincs.

Mai közéletünkre lefordítva az idióták azok lennének, akik számára a gondolkodás fárasztó és nem képesek többre, mint mások véleményét elfogadni, a nyájszellemet követni. A hülyék azok, akiknek érzékük van arra, hogy egy adott helyzetben hogyan tudják magukat kínos helyzetbe hozni és nevetségessé tenni. Egész iparág épült már erre, a kertévék és a bulvársajtó abból él szinte, hogyan tudnak a különféle "celebek" a legváltozatosabb módon hülyét csinálni magukból. Az együgyű pógároknak valamiért jól esik azt látni, mondjuk a zsibabsztó napi munka után, hogy a (tehetségüket nem bizonyított, de valamilyen okból kifolyólag felkapottá vált) marketing termékek még náluk is sötétebbek. A buták azok, akik hosszú tekervényes gondolatmenetet fogadnak el, amelyek ugyan tetszetősek, de van bennük pár "apró" logikai hiba, csúsztatás mert a vége az lesz, hogy 2x2=5. (Léteznek ilyen típusú matematikai álbizonyítások is.) A demagógok jól megélnek a túlbonyolított agyalmányaikból. Végül a bolondok a negyedik típus, akik valamilyen eszme fanatikusává válnak. Ugyanazt mondják mint a magnószalag, nem meggyőzhetőek. Egy fanatikusan vallásos vagy egy szélsőséges balos- vagy jobbos felfogású csak akkor fogja figyelembe venni azt, amit mondasz neki, ha egyébként tisztelitek egymást, ha van közöttetek más alapokon álló kapcsolat, különben újra meg újra felteszi a régi lemezt. Sajnálatos módon gyakorlatilag mindenki beleesik időnként minimum az egyik fajta hibába, teljesen normális ember gyakorlatilag nem létezik.

Felvetődik a kérdés, hogy van-e valamiféle tendencia az emberi történelemben, az értelem javára a hülyeségekkel szemben?

Bár léteznek különféle mítoszok valamiféle boldog "aranykorról", tudományos bizonyítékokkal ezek nem támaszthatóak alá. A vadászó-gyűjtögető ember agytérfogata nagyobb volt a mai emberénél, és bár az agytérfogat és az intelligencia között nem nagyon van összefüggés, elképzelhető hogy régebben a zsákmányszerzés és mindennapi túlélés sokkal nagyobb agymunkát igényelt a későbbi, elkényelmesedett életmódunkhoz képest. Az is feltűnő, hogy az ókorban az emberek viszonylag kis létszámú csoportja milyen fantasztikus gondolkodókat volt képes kitermelni, akik a kor szintjéhez képest zseniális meglátásaikkal egész tudományágakat alapoztak meg. Az európai középkort ezzel szemben többek között azért nevezzük sötétnek, mert a vallási fanatizmus sok évszázadon át jobban áthatotta a mindennapi életet, és nem csak az átlagember, hanem még az akkori vezetők egy része is mai szemmel igen csak gyerekesnek tűnik. Akkoriban az arab kultúra sokkal felvilágosultabb volt: az arab uralom alatt álló Észak-Afrikát, Nyugat-Ázsiát és Dél-Spanyolországot foglalta magába, egy vallásilag és kulturálisan heterogén közeg, ahol az értelmiség számára egy közös nyelv (mint előtte a görög, később a latin, a francia majd az angol) nagyban segítette a kommunikációt: A civilizáció Európába a mohamedán vallás dominálta arab nyelv közvetítésével érkezett meg ismét.

A felvilágosodás és a racionalizmus egy új esélyt, egy új fejlődési fokot jelentett az emberiség számára. Azonban az értelmiségre is kiterjedő önhittség és anyagiasság miatt a racionalitás a legvadabb eszmék szolgálatába állt - a 20. századi történelem nagyrészt ennek a különféle példáit mutatja. A század vége felé az életidegen ideológiákból való fokozatos kiábrándulás és a magasabb szintű iskolázottság megint reményt adott nekünk, amely egészen a digitalizáció korának eljöveteléig tartott. Manapság a különféle kütyük használata az IQ csökkenését jelzi előre: nem csak fogalmi gondolkodás készségét értve alatta, hanem például a tájékozódásét is, - amely a GPS használata miatt elsorvasztja a férfi nemnek az önfeláldozó harciasság melletti másik jellegzetes készségét is. (Ehhez jönnek még olyanik mint a férfi-női bérkülönbségek kiegyenlítése és a genetikai manipuláció, amelyek a férfiakat egyre inkább fukciótlanná tehetik a társadalom életében.)

A növekvő társadalmi különbségek szintén a hülyeség terjedését segítik

Az USA-ban több társadalmi csoport is eléggé lecsúszott helyzetben van, vagyona nem gyarapszik vagy csökken és nem nagyon vannak kilátásai az előrelépésre: az egyik ilyen a középső államokban élő "vörösnyakúak" rétege, akik segélyből és alkalmi munkákból élnek, fegyvert hordanak, horgásznak és vadásznak (nyilván sokat vannak a napon, onnan kapták a nevüket), adót nem fizetnek és Trump elnök bigott hívei. Másik ilyen a főként a déli államokban a bűnözésből élő feketék nagy tömege. Mindkét csoportra jellemző, hogy erősen alkoholizál és drogozik, abszolút iskolázatlan, műveletlen és a saját kis körein kívül nem nagyon érintkezik másokkal. Akik ilyen családokba születnek, gyakran már a startnál feladják: az állami oktatási rendszer gyengesége miatt már az elején lemaradnak, és leginkább olyan alacsony szintű melót kaphatnak, amit bevándorlók náluk kevesebb pénzért és jobb minőségben végeznek el. Nyugat-Európában is vannak bőven munkanélküliek, drogosok, akik segélyből tengődnek és nem akarnak vagy nem tudnak a napi taposómalomban részt venni, nálunk több tucatnyi kistelepülés lakói élnek a puszta vegetálás szintjén.

Az igazi nagy feladat világszerte, hogyan lehet ezeket az embereket is bevonni, az ő készségeiket is hasznosítani. (Ugyanis az IQ-val mérhető készségeken kívül van sok egyéb, amelyet a mai társadalmak nem nagyon fizetnek meg.) Amíg ez nem valósul meg, vagy pedig úgy érzik az ilyen emberek, hogy kihasználják őket és az életük reménytelen, addig mindenféle hülye ideológiákhoz fognak csatlakozni, laposföld hívőkhöz, oltás-ellenesekhez, chem-trail hívőkhöz - ami nem azt jelenti, hogy ők ennyire idióták lennének, sokkal inkább egyfajta dac és ellenállás kifejezése mindez. Nem tartom igaznak, hogy a Facebook és általában a digitalizáció az, amely növeli a társadalom megosztottságát: az emberek e nélkül is a saját csoportjaikat keresik és a hozzájuk hasonló értékeket vallókkal tartják a barátságot. A társadalmak szétszakítottsága nem a digitalizáció miatt alakult ki.

A rendszerváltás utáni magyar társadalomban is megvannak a hülyeségek tipikus formái

A rendszerváltás után történtek értelmezése erősen vitatható: nincs elég információ és rálátás, a korszak még nem eléggé feldolgozott. (Én például biztos vagyok benne, hogy a gazdaság szétveréséért nagyobb felelősség terheli az 1990 előtti kormányokat mint a rendszerváltás utániakat, ezt majd a jövő történészei jobban meg fogják tudni ítélni.)

Ettől eltekintve is az értelmiséget erősen megosztja a tisztánlátás hiánya, mert mindenki a saját vesszőparipáit hajtogatja és az értelmes eszmecsere nagyon ritka. A különféle vélemények között sokszor nincs akkora különbség tartalmilag mint formálisan: a szóhasználatban és eltérő hangsúlyokon hajlamosak vagyunk fennakadni, ezáltal azt érjük el, hogy a hatalom tökéletesen kihasználja mindezt és manipulálva egymással szembefordítja a különféle értelmiségi csoportokat. A humán értelmiségre jellemző egyfajta távolságtartás és gőg, az empátia hiánya és annak fel nem ismerése, hogy mindenkinek megvan úgymond a saját magához való esze, tehát leginkább azt mondja, amit saját érdekében állónak tart, amivel a saját helyzetét javíthatja. És mivel manapság az állami befolyás számos területen igen megerősödött, egyre többen váltak függővé az államtól egzisztenciálisan, emiatt sokan követik az állami politika fő vonalát, a NER ideológiáját.

A politikai véleménynek csak azokban a közösségekben nincs jelentősége, amelyek nem függenek sem állami irányítástól sem állami megrendelésektől. Például a világpiacra dolgozó gyártó vállalatoknál mások politikai véleménye gyakorlatilag senkit nem érdekel, mert nem jelent hasznos információt. Közismert, hogy csak az államtól független egzisztenciák nagy száma biztosíthat polgárosodást és valódi demokráciát. Nálunk azonban a kapitalizmus tagadása nem annak fejlesztését, hanem lényegében feudális hűbéri rendszer visszaállítását jelenti: például a Fidesz-közeli új milliárdos elit létrejöttében a kisebb probléma a vagyonszerzésük igazságtalan volta, mint amennyire az, hogy - a rendszerváltás utáni szoci vállalkozókhoz hasonlóan,- vagyonukat leginkább az összeköttetéseiknek köszönhetik, ezért ha megváltozik a széljárás, akkor a cégeik (amelyek világpiacon kevéssé versenyképesek) könnyen összeomolhatnak. Ráadásul a hirtelen jött sok pénz erkölcsileg káros hatású az emberekre és csökkenti a társadalmi felelősségérzetüket.

A józan racionalitás terjedését többek között az alábbi lépésekkel lehetne elősegíteni:

1.Az oktatási rendszer megreformálása (gyakorlatias, különféle készségeket elismerő oktatás)

2.Élethosszig tartó tanulás és személyiségfejlesztés

3.A demagóg politika mozgalmak támogatásától való elfordulás, józan vitakultúra

4.Kommunikáció és közösségi élet javítása, mások eredményeinek és gondolatainak elismerése

5.Környezetvédelem: zéró kibocsátás elérése (szén-dioxid, műanyagok stb.), takarékosság és újrafelhasználás. Melegedő bolygón, kaotikus életmód mellett lehetetlenné fog válni a józan, "hideg fejjel történő" történő gondolkodás.

6.Természetes életmód és természetközeliség

7.Érzelmi intelligencia fejlesztése

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4613557647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.08. 08:47:37

Nem árt az elméleti fejtegetés helyett néha a kutatási eredményeknek is utánanézni. A skandináv államokban nemrég azért tört ki a pánik, mert az utóbbi évtizedben pár tizedpontos csökkenést mértek az IQ-teszteken, amit persze ellenőrzés nélkül az okostelefonoknak tulajdonítanak, nem vizsgálják például a bevándorlás hatását...

Peter Götz 2018.01.08. 11:24:13

például a Fidesz-közeli új milliárdos elit létrejöttében a kisebb probléma a vagyonszerzésük igazságtalan volta"
hát konkrétan nem az a probléma,hogy igazságtalan,hanem ,hogy oly módon történt,történik,hogy konkrétan BŰNCSELEKMÉNYT követnek el,olyat amiért normál esetben vagyonelkobzás,és börtön jár!!!
Ők nem előnyt kapnak,hanem csak ŐK lophatják el és el is lopják a közös vagyon javát!!!!

Khonsu 2018.01.08. 11:40:39

Mivel az alapvető embertípusokban nem várható változás, nem fognak hirtelen tömegesen felébredni/megvilágosodni ezért a józan racionalitás terjedése eléggé kilátástalan dolog. Az egyetlen lehetőség a helyzeten való javításra, ha jobbító szándékkal kihasználja ezen embertípusok tulajdonságait akinek erre szándéka és lehetősége van. Mégpedig az teheti ezt meg, aki leginkább uralja az információt és az emberek mindennapi életét. Jelen fejlődési irányt tartva ezek hamarosan (nagyrészt már ma is) a technológiai vállalatok és a "velük mozgó" véleményvezérek lesznek.

Sorrybori77 2018.01.08. 11:52:07

Nagyon tetszik az írás! Szép, kerek, egész. Nagyon jól összeszedted! Imádom az ilyen témákat, még még méégggg!!!!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.08. 11:55:58

Sötét középkor = VI.-XI. sz. és csak nyugaton. Az oka nem a vallás uralma, hanem épp ellenkezőleg, a káosz. Éppen azzal ért véget a középkor, hogy a római pápa stabilizálta hatalmát nyugaton.

A felvilágodosás volt valójában a zsákutca. Az ember lassan elszakadt gyökereitől. Az eredmény a protestantizmus és a liberalizmus, melyek máig rombolnak.

Szalay Miklós 2018.01.08. 11:56:09

Tény, hogy a mai világban egy csomó minden az elhülyülés irányába hat: a politikának, az üzletnek, a médiának is az a legjobb, ha az emberek nem gondolkoznak, plusz a technológia is megteszi a magáét, ahogy az embernek egyre kevésbé kell gondolkoznia, illetve csak bámulja a sok kütyüt.

Viszont, szerencsére, vannak próbálkozások az ellentétes irányba is, például ez a könyv:

egyvilag.hu

Olvassátok, sok minden el van benne magyarázva, érthetően, magyarul.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.08. 11:57:22

@Peter Götz:

A kapitalizmus és a liberaizmus eleve bűncselekmények,. mit tiltakozol? Fasizta komcsi vagy?

Peter Götz 2018.01.08. 12:34:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
megmondanád,hogy a liberalizmusnak mi a jelentése,és mi az ellentéte!?

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.08. 12:36:05

Az emberek alapból hülyék, így szvsz sokat nem változok semmi. Csak manapság elterjedt ez a "mentünk meg x-et" és "Lázadjunk x ellen" divat, így egyesek elkezdenek lázongani az "emberiség elhülyülése" ellen, hisz egy random blogra faszságot posztolni könnyebb, mint megfogni egy könyvet és tanulni, hogy másképp legyen.

Kicknick 2018.01.08. 12:54:48

Ha azt hiszed az emberi butaságot meg lehet változtatni, akkor menj el egy lakógyűlésre és próbáld meg észérvekkel meggyőzni a többieket BÁRMIRŐL. Oszt majd rájössz, hogy az első hét pont a listádban kivitelezhetetlen...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.08. 13:00:34

Bevezetés:

"vannak az idióták, a hülyék, a buták és a bolondok, több embertípus nincs."

Folytatás:

A Fideszesek főleg, és kivéve a ballibek.

Röhejes... :DD

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.08. 13:24:50

@Peter Götz:

A liberalizmus a rendi társadalom ellenfeleként jött létre Nyugat-Európában, 5 fő pillére:
- szekularizmus,
- az állam vonuljon ki a gazdaságból,
- a közösség nem más mint egyének összessége,
- az egyéni önzés pozitív érték,
- a szabad piac mindent megold.

fuszujka 2018.01.08. 15:19:07

Csak ma csökkent iq-val is okosabb lenne akár egy sima érettségivel rendelkező egyén bármelyik 500
éve élt tudósnál tudósnál, ha visszautazna hirtelen az időben.
Alapvetően nem leszünk hülyébbek, mert a rendelkezésre álló tudás folyamatosan nő. Csak egyre kevésbé van az ember rászorítva, hogy felesleges dolgokat megjegyezzen. De ettől még rendelkezésre áll a tudás, soha nem volt könnyebb hozzáférni.

És ugyanazt csináljuk mint bármikor az átlagemberek. Ez pedig három fő tényezőből áll: 1. legyen mit enni 2. szaporodjunk 3. ne unatkozzunk.

csakférfi 2018.01.08. 16:09:31

@fuszujka:
"A diplomàval nem adnak észt"
A tudàs nem azt jelenti hogy nem lehetsz hülye.
Az is lehet hogy a szakterületed professzora vagy....de az autò szereléséhez vagy egy egyszerü villanykörte vagy kapcsolò cseréjéhez buta.

1 ha van mit ennem .
2 ha vannak gyerekeim és feleségem.
3 biztosan nem unatkozom.
Ha csak nem hülye vagy.
:) :)
Erröl ír a poszt.
Mellesleg.

Ravasz Figyelmeztetés 2018.01.08. 16:50:34

Dühítően ostoba poszt, a következők miatt:
1. A vadász-halász-gyűjtögető életmód és az IQ között nem létezik semmilyen korreláció. Az IQ nem befolyásolja egyáltalán, hogy valaki mennyire jó vadász, még a feltételezés is ostobaság. Ha az ausztrál őslakók átlagosan 60 körül, vagy a dél-afrikai koi-szan vadászok mai leszármazottjait nézzük, akiknek 50-es az átlagos IQ-ja, elég egyértelműen kiderül, hogy miért. Magas átlagos IQ ezzel szemben csakis a mérsékelt égövben, magasan szervezett civilizált, városlakó társadalmakban jellemző (95-100-as átlagos IQ mellett.)

2. A sötét középkor egy ostoba leegyszerűsítés, történelemhez nem értő félművelt egyének használják csak, a reneszánsz antik világ iránti nosztalgiájából ered, az egyház nemhogy nem nyomta el valójában a tudományos kutatást, hanem épp ellenkezőleg, ezek végig az egyház keretein belül folytak. Az iszlám aranykor úgyszintén legnagyobbrészt kamu, legjelentősebb iszlám tudósok, költők, írók és művészek nem arabok, hanem a korábbi keresztény területeken született őslakosok vagy perzsák voltak, az iszlám csak átvette és lefordította az ókori görög-római gondolkodók eredményeit.

3. Érdekes, hogy a kütyük IQ-csökkentő hatásával jönnek mostanában, de azt bezzeg elhallgatják, hogy a fejlett nyugaton a népesség összetétele jelentősen megváltozott az utóbbi 20 évben a 3. világbeli bevándorlással. Érdekes módon ezzel párhuzamosan kezdett el csökkenni a fejlett nyugaton az átlagos intelligencia szintje is. A 3. világban az emberek átlagos IQ-ja 70 (Szubszaharai-Afrika) és 85 (Közel-Kelet) körül mozog, szemben a fejlet országokban megszokott 97-100 körüli értékkel. ha mindezt tudjuk, nem kell nagy IQ-bajnoknak lenni, hogy megfejtse valaki az átlagos IQ csökkenésének tényleges okát, persze erről nem PC beszélni.

4. Kifejezetten primitív és visszataszító dolog továbbá le-redneckezni az amerikai Közép-Nyugat államainak lakosságát, illetve legettózni meg lebűnözőzni az amerikai Dél teljes fekete lakosságát, ez már tényleg a poszt legalja, kicsit se rasszista ám, dehogy...

A végére hagyott "nesze-semmi-fogd-meg-jól" jellegű tanácsokat illetően meg inkább bele se kezdek.

csakférfi 2018.01.08. 17:19:46

@Ravasz Figyelmeztetés:
A poszt csak hagyomànykövetö.

A professzor jól ismerte az emberi természetet is. „Minél magasabb a tudás, annál kisebb az ego. Minél nagyobb az ego, annál kisebb a tudás.” Ezzel arra utalt, hogy a nagy tudás általában szerénnyé, a félműveltség vagy a materiális gazdagság viszont elbizakodottá, beképzeltté teszi az embereket. „A bölcs ember képes kételkedni a saját igazában is, az ostoba viszont sohasem” – fogalmazta meg másként ugyanezt. Nem kímélte a tudományos vagy hétköznapi doktrinerséget, a fafejűséget sem. „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

"A híres professzor nem kedvelte a csökött emberi butaságot,

amelyről egyszer így nyilatkozott gyilkos iróniával: „Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság. A világegyetemben nem vagyok olyan biztos.”
Albert Einstein.
m.origo.hu/tudomany/20170314-nem-csak-kivalo-elmeleti-fizikus-hanem-humoros-szemelyiseg-is-volt.html

:)
Meg ne sértödj...nem személyeskedni akarok.
:)

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:31:54

@Ravasz Figyelmeztetés: Pont erről szól egy bekezdés, hogy a véleménykülönbség köztünk nem túl nagy, inkább a hangsúlyokban is a megfogalmazásokban rejlik.
1.Egyetértek, azzal a kitétellel, hogy az IQ mérése nem fejezi ki a teljes intelligenciát. Az ausztrál őslakos nem képes elvont gondolkodásra, ettől még más készségei lehetnek erősek. Egyébként nem állítottam, hogy a koponyaméret csökkenésével TÉNYLEG csökkent volna az IQ. Csak annyit, hogy ne bízzuk el magunkat.
2.Egyetértünk. Tegnap volt a History csatornán egy dokumentumfilm az arab nyelvű kultúra felemelkedéséről. Az egyház sok mindent átvett attól a valóban "kozmopolita" kultúrától, olyan hagyományokat, amelyek a zavaros időkben feledésbe mentek, az iszlám kultúrában jobban fenn tudtak maradni, tehát kerülő úton jöttek vissza Európába. A középkor eleje volt több szempontból sötét, pl. az első orvosi tudásokat az araboktól vették át (közvetlenül). Ez már szubjektív vélemény, hogy bigottnak, gyerekesnek tűnnek sok szempontból az akkori emberek, akiknek a hitét egyébként a nagy pestisjárvány törte meg. Ugyanis az imádság nem segített a pestissel szemben, és nem tudták, hogy miért kapták ezt az "égi büntetést".
3.Nem tudom, lehetséges ez is. Viszont ha GPS-t használunk, az a tájékozódási képességünket nem fogja javítani. És sorolhatnánk még hasonló példákat.
4.Ezeket nem én találtam ki, hanem az amerikaiak, és nem a teljes lakosságra vonatkozik, hanem csak egy jelentős részére. A posztban benne van, de megint leírom, hátha nem eléggé világos, hogy én teljesen megértem őket, mert ha látod, hogy semmi esélyed a versenyben maradásra, akkor logikusan ellenkultúrát fogsz építeni. A gettókban szintúgy....

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:35:10

@csakférfi: Köszi, tényleg ilyesmi lenne amire ki akartam volna lyukadni, ebben a kissé terjengős cikkben. Így hát most mindenki azt olvassa ki belőle, ami őt érdekli. Vagy inkább ami provokálja, sajnos. Ilyen a beállítódásunk, hogy mindenhol a támadást jobban keressük mint a hasznosítható gondolatokat.

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:36:51

@csakférfi: VOW! Ez a kognitív torzítás cikk igen érdekes, és szerintem még távolról sem feltárt kutatási terület. A diagnózisokból remélhetőleg terápiás javaslatok is születnek majd. :)

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:38:06

@fuszujka: A túl sok tudás, túl sok információ is lehet baj, az elménk feldolgozóképessége igencsak behatárolt.

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:41:43

@Sorrybori77: Annyira nem sikerült jól, de azért köszi. Egyes témákat tovább tudtam volna vinni, jobban kifejteni, de a dolog egyébként is csapatmunkáról szól, a gondolkodás közös tevékenység. :) Amikor valaki egymaga íróasztal mellett nagy rendszert alkotott egyedül, az általában vagy nem volt időtálló vagy pedig rosszul sült el.

csakférfi 2018.01.08. 21:09:15

@Tamáspatrik:
Köszönöm a vàlaszt!
Sajnos torzítanunk kell a valòsàgot.
Ennek is oka van.Nekem is sejtésem van ezzel kapcsoltatban.
Màrmint hogy miért vagyunk "hülyék,bolondok,butàk...stb."
Kénytelen vagyok magamat is ideérteni.
:)

gyalogbaka 2018.01.08. 21:56:31

Az inteligens emberek jelentős erőfeszítéssel jólétet teremtenek.
Annyi jólét lesz, hogy jut egy kevés az addig az életben maradásért kaparó tömegeknek is.
A tömegeknek ez tetszik, és szavaznak. Szavaznak maguknak többet, mert megtehetik, elegen vannak, ha kell sírnak, ha kell fenyegetnek, ha kell könyörögnek. Egy darabig még minden jól megy, mert az inteligens emberek által teremtett jólét egy darabig bírja. A piócáknak lassan dolgozniuk se kell, mert szavaznak, és fenyegetőznek, mint C-kategóriás szavazópolgárjaink, és csak az nyerhet a választásokon, aki ígér nekik. Mindeközben felnő a piócáknál egy generáció, aki tapasztalatból tudja, hogy a manna az égből hullik, csak ordítani kell érte, vagy rasszistázni ha valaki szerszámot akarna nyomni a kezibe.
A paraziták egyre több és több megtermelt terméket kapnak mindazok krára, akik megtermelték, és a termelők közül egyre többen veszik észre, hogy majdnem ugyanannyit ki lehet dumálni a rendszerből semmittevéssel és jajgatással, mintha megszakadna a gyárban. A termelésben maradó emberek egyre kevesebben vannak, mert aki nem segyjes lesz, annak elege lesz és lelép az országból, olyan helyet keresni, ahol nem más zabálja fel amit megtermelt. Mindeközben az otthon maradott termelőknek eszébe sem juthat gyermeket vállalni, mert mint priviligizált fehérember, semmilyen segélyre nem jogosult, de ha az asszony kiesik a termelésből, az egyenes út a nyomorba, nyomorba pedig inteligens ember nem szül gyereket. Mindeközben a putriban tucatjával szarják világra a semmit tudó, bármiféle munkára alkalmatlan, de szavazóképes tömegeket, és mindegyik ordítani fog hogy éhes. Dolgozó ember egyre kevesebb, segíjért ordító egyre több. Csak idő kérdése hogy a rendszer megborul, tizedikén nem jön a segíj, vagy a hiperinfláció miatt már semmire sem elég, és akkor jön a felháborodott tömegek éhség lázadása, hogy elvegyék a büdös mocskos priviligizált dolgozóktól azt ami nekik jár. A következő nyár még csak eltelik valahogy, aztán a tél végez velük.
444.hu/2017/08/17/elloptak-a-venezuelai-allatkert-allatait-hogy-megegyek-oket
Tankönyvi példa. A dolgozókat agyonadóztatták, a többit meg agyonsegélyezték. Nincs senki aki kitermelje a kontinens legnagyobb olajkészletét, mert senki nem olyan hülye hogy elmenjen dolgozni, mikor úgy is elveszik tőle munkája gyümölcsét, hogy aztán a paraziták közé szórják. Mindenki segélyes, mindenki megkapja a kajajegyet, mégsincs mit enni.
Nem lehet egy társadalmat jólétbe adóztatni. Mikor fogják már fel a retardáltak. Az evolúció társadalmak szintjén is működik. Az elmebaj végzetes a társadalomra nézve. Az egyetlen lehetőség az, ha hagyjuk az evolúciót működni a társadalmon belül, befejezve a segélyezést. Vagy talál magának elfoglaltságot, vagy éhenhal, vagy elmegy egy bolondok házába, ahol még nem érte a társadalmat utol a venezuelában bemutatott vég, és ehet a másoktól elszedett javakból. Lásd merkelisztán, és a 1000 euro jellegü ingyen píz havonta mindegyik niggernek. Aki nem hajlandó figyelembe venni az evolúció törvényeit, áldozatául fog esni azoknak.
Meg kell szüntetni a segélyezést. Pont. Mindjárt lehet adót is csökkenteni, mert már nincs rá szükség, és a dolgozó inteligensek több gyermeket tudnak vállalni. Az uninteligens csórók meg vagy nem csinálnak gyereket(az ingyen óvszer mint segély az még számomra is elfogadható), vagy végig nézik ahogy a gyerek jobb esetben a gyámügy gondjaiba kerül, de engem az se érdekel ha éhenhal.
Jaj hogy lehetsz ilyen és ha a te gyereked?
1. az én gyerekem nem létezik, mert a jóléti állammal is kell versengenem, nem csak az izgalmas alfahímekkel.
2. keress magadnak olyan pasit, aki mellett nem halsz éhen a kölyköddel.
Ja hogy a macsó béla a mercivel, meg a BMW-s ricsinek eszébe sincs VELED gyermeket csinálni, mert te csak arra az estére kellettél neki mert éppen nem talált jobbat? Ja hogy egyik farkáról a másikra ugráltál miközben elmúlt a fiatalságod, mostmár egyik se áll szóba veled és "hol vannak az igazi férfiak???", de nem csak ő hanem másnak se kellesz, max 15-20 évvel idősebbeknek? A te döntésed, a te következményeid. 20 évesen találhattál volna gipsz jakabot, aki eltartott volna, és a gyerekeiteket, de akkor még kellettél az alfa macsóknak, szó se lehet róla hogy annyira leadd mint bármely férfi a felső 10% alatt. Most meg sírsz a segélyért a kölyköddel, akit valamelyik megcsinált, és azóta se láttad.
Segélyért. Ezzel kapcsolatban lásd feljebb, én már eltartok 8 gyereket az adómból, és egyhez sincs közöm. Nem baj, jönnek a niggerek, mindenki muzulmán lesz, és a harcos feministáknak mind be lesz verve a pofája, és szines gyerekeket fognak szülni, mert amelyik társadalomban nem születnek gyerekek, az a terület kiürül, az üres lebensraumra pedig olyan pinára kiéhezett ostobák jönnek, akiknek nincsenek fenntartásaik azzal kapcsolatban ha egy nő nemet mond, csak be kell verni a pofáját addig, amíg befogja. trigger warning bazmeg

Peter Götz 2018.01.08. 22:23:26

@gyalogbaka: te egy idióta vagy,ez már lejött az írásodból.

Khonsu 2018.01.08. 23:32:57

@Tamáspatrik:

Az emberek szeretnek idióták, hülyék, buták és bolondok lenni. Az emberi elme ösztönösen kerüli a racionalitást, mióta ember létezik, folyamatosan álomvilágokat épít önmaga köré és abban él, mert jobban érzi magát bennük, mint a racionális valóságban.

Ennek a tulajdonságnak a megváltoztatása reménytelen, olyan mélyen kódolt. Ha elvetjük ezen alapvető emberi tulajdonság megváltoztatásának lehetőségét, akkor az egyetlen megmaradt lehetőség ezen tulajdonság felhasználása. Racionalitás helyett (mely elől ösztönösen menekülnek) "termékenyebb" álomvilágot/világokat kell köréjük építenünk.

Ez azonban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek kátszik. Létre kell hozni egy olyan világot, melyben az ösztönösen nem racionálisan gondolkodó emberek jól és otthonosan érzik magukat, miközben ennek a világnak (belső irracionalitása ellenére is) kívülről, globálisan szemlélve racionálisnak, hatékonynak, sikeresnek kell lennie.

Ehhez pedig összetett automatizmusok sokaságára van szükség. Egy "hülye biztos" rendszerre.

A rendszernek tehát automatikusan kell működnie, mert nem racionális világokban, azok logikáját követve élő emberektől nem várhatók racionális döntések, így ez kizárja annak lehetőségét, hogy a saját valóság-buborékuk határain túlmutató (a racionális világot direkt módon formáló) irányítási lehetőséget adjunk a kezükbe.

Ki lenne képes ilyet létrehozni?

Az, akinek módjában áll, hogy folyamatosan szondázza/elemezze a társadalmat és interaktív módon reagáljon. Rendelkezik a megfelelő tudás és technológiai háttérrel ehhez és ahhoz, hogy az ezt megvalósító automatizmusokat, visszacsatolásokat megtervezze és beépítse. Lehetőleg úgy, hogy a rendszer hibatűrése érdekében az képes legyen az organikus fejlődésre.

Egy olyan rendszer, mely kiválóan működik anélkül, hogy azt bárki irányítaná, vagy akár csak tudatosulna az emberekben annak működése.

Ennek létrehozására pedig a technológiai világ válik képessé, már nem is olyan soká.

csakférfi 2018.01.09. 05:00:43

@Khonsu:
Szòval "nem is olyan sokà"?

" Más szavakkal, az igazságos világba vetett hit olyan tendencia, mely szerint konzekvenciákat tulajdonítunk vagy várunk el egy meghatározatlan hatalomtól, mely a morális egyensúly megóvásáért felelős. A torzítás ennek eredményeképpen (gyakran akaratlanul) egy olyan felsőbb hatalom létezését feltételezi, mely valamilyen kozmikus igazság, érdem, stabilitás és rend fenntartásáért felelős az univerzumban"

Wiki idézet.

:)
A vàltozàs a mostani rendhez képes......igen fàjdalmas lesz az embernek,mint fajnak.
Ez a törvény. Màrmint az életé.
"Ha szegényeink nyomoràt a mi intézményeink okozzàk......nagy a mi bününk"
Charles Darwin

"Mikor nyugalmas a kormányzat: egyszerű a nép, nem lázad. Mikor tevékeny a kormányzat: a népre nyomorúság támad. Bajból szerencse így fakad és a szerencséből gyalázat: ki ismeri, hol a határ? Jönnek és mennek, meg nem állnak. Az egyenesség ravaszságba átcsap, a jó váratlan rosszra válhat: az ember tévelyeg és mily régóta már! Ezért a bölcs egyenes és mást meg nem rövidít, önzetlen és mást meg nem károsít, igaz és semmit meg nem hamisít, fény, de nem vakít."

Lao Ce.
Szòval nem sokà?
100....1000.....10000 év. Ki tudnà idöben megjòsolni?
Ez tényleg nem sok,ha azt nézem 2 milliò éve kezdödött a majom emberré vàlàsa.
Àllítòlag.

csakférfi 2018.01.09. 05:25:20

@Khonsu:
Még eszembe jutott...milyen is lesz az àltalad említett "rend"

"Nem hallatszik ott többé sírás és jajkiáltás hangja. 20Nem lesz ott olyan csecsemő, aki csak néhány napig él, sem öregember, aki magas kort ne érne. Mert a legfiatalabb is százévesen hal meg, és aki nem ér meg száz évet, átkozottnak számít. 21Házakat építenek, és ők laknak majd bennük, szőlőket ültetnek, és ők élvezik majd azoknak gyümölcsét. 22Nem úgy építenek, hogy más lakjék benne, nem úgy ültetnek, hogy majd más élvezze. Mert népem élete oly hosszú lesz, mint a fáké, és amiért megdolgoztak, választottaim maguk élvezhetik. 23Nem hiába fáradoznak, nem veszedelemre szülnek, mert az ÚR áldott népe ez, ők és leszármazottaik. 24Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. 25A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki – mondja az ÚR.

Biblia Ézsiàs könyve.

:) :)
Génsebészettel az oroszlàn étrendje mòdosíthatò...pl.
A robotok építhetnek és ültethetnek nekem ....élvezhetem a gyümölcsét.
A betegségek mind mind gyògyíthatòk.....igaz nem az akadémikus orvoslàs mai àllàsa szerint.
Tehàt csak idö kérdése mikor térünk végre jòzan belàtàsra.....s vàlunk végre emberré.
:)

gyalogbaka 2018.01.09. 06:37:25

@Peter Götz: Érveket barátom! Érveket! Szart dobálni és jelzőket aggatni a majom is tud! Én érveltem, megy az neked is ha még nekem is sikerült valamennyire!

csakférfi 2018.01.09. 09:31:55

@gyalogbaka:
index.hu/kulfold/2017/10/16/matthew_falder_geofizikus_online_zsarolo_pedofill
.
.
VS.

Iránban gyilkosság és nemi erőszak mellett hitehagyásért és kábítószer-csempészésért is kiszabható halálbüntetés, akár olyanokra is, akik az elkövetés idején még nem voltak nagykorúak. Ilyen esetekben az ítéletet akkor hajtják végre, ha a halálraítélt eléri a felnőttkort.

www.dehir.hu/vilag/kivegeztek-iranban-egy-gyerekgyilkos-pedofilt/2018/01/04/

Àltalàban a muszlimok komabban veszik a törvényeket mint mi angolszàsz kultúrkörben élö emberek.
Ferdítesz.

gyalogbaka 2018.01.09. 15:40:32

@csakférfi: A saját törvényeiket egymás között valamennyire betartják. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a moszlimok és a moszlimniggerek a többi emberre is a sharia jogot és a koránt tartják érvényesnek, és azt hogy nem kényszerítik ránk egyenlőre, azt kizárólag annak köszönhetjük, hogy nincsen rá módjuk. egyenlőre...
Megkérnélek, hogy szánj rá 5 teljes percet a linkelt cikkre az életedből, hogy tisztában legyél a dolgokkal:
nemzeti.net/miert-viselkednek-igy-a-muszlim-betolakodok-az-engedelmessegnek-es-a-turelemnek-semmi-ertelme-a-mohamedan-fenevaddal-szemben-3185195.html

Khonsu 2018.01.09. 18:52:27

@csakférfi:

Az előzmények már ma is láthatóak. Szándékos tapogatózás/előkészületek a leírt irányba a következő években. Kiépülése a következő évtized során, fejlett forma az évtized végére vagy a rákövetkező elejére. Globális elterjedtség az évszázad közepére.

Khonsu 2018.01.09. 18:56:28

@csakférfi:

Mivel elég jó elképzelésem van arra, hogyan fog a dolog kinézni, azt kell mondjam, félelmetes, hogy mennyire betalál az idézet.

csakférfi 2018.01.09. 19:43:41

@gyalogbaka:
Mivel letöltöttem a Koránt utánanéztem néhány hivatkozásnak.
...
Nem teljesen úgy kell értelmezni mint a cikk.
"A Kegyes Koránt több oknál fogva is csodának tartjuk. Egyszer vágyat kelt, máskor megfélemlít, olykor történetet mond, időnként törvényeket és példákat hoz. Mindezt a legszebb szavakkal, mégis mindenki számára érthetően teszi, hogy meggyőzze az embereket, miközben utat mutat a különféle személyiségű, illetve felfogású embereknek is. 1. Csodás a történetei terén: megtalálhatók benne a letűnt népek legendái, a halál és a sírbeli élet eseményei, a Túlvilág hírei, valamint a Kert és a Tűz leírásai. 2. Csodás a törvénykezés terén: az élet számtalan területére tartalmaz gyakorlati útmutatót, például a birtokviszonyok, az öröklés, a különböző bűnök büntetése és jóvátétele, valamint az adózás tekintetében. Ha az emberiség betartaná mindazokat a törvényeket, amelyek a Koránban megtalálhatóak, akkor mindannyian biztonságban érezhetnénk vagyonunkat, családunk és saját magunk életét. Megszűnnének a gyilkosságok, a lopás, a paráznaság stb. 3. Csodás a tudományok terén: a Korán sok olyan tényt tartalmaz, melyet a tudomány csak jóval 1400 évvel ezelőtti kinyilatkoztatása után – egyes esetekben csak az elmúlt néhány évtizedben – fedezett fel. Például több helyen részletesen leírja a magzatfejlődést, amelyet az orvostudomány csak a múlt évszázadban figyelt meg részletesen. Beszél a csillagászatról, a szelekről, az esők fajtáiról, a tengerekről és azok élővilágáról. Hírt ad arról a tényről, amelyet a csillagászok csak néhány évtizede tudnak, hogy a vas, mint elem nem naprendszerünkből ered, hanem az űrből, korábbi felrobbant galaxisokból származik. Mind a mai napig egyetlen tudományos felfedezés sem mondott ellent ezeknek a Korán soraiban olvasható tényeknek, melyeknek különösen nagy jelentőséget az ad, hogy előfordulásuk esetén többször szerepel a következő mondat is valamilyen formában: „... jelek vannak ebben azok számára, akik élnek az eszükkel.”

Kiemelném neked.....ha mindenki betartaná.
Én nem hiszek istenben. Így nagy valószínüséggel halálra ítélnének.
A migránsok sem mind azért jön hogy ártson .....a rosszabb fajta igen.
Tehát van némi igazság alapja a cikknek.
Mégsem rettegek tőlük.
Megmondom miért.
Néhány éve a Keleti pu. -on egy arab mobilos üzletbe tévedtem...keresvén egy fejhallgatót ami már nem volt forgalomban csak használt piacon.
Az arab eladó készségesen kutatott a fiókban a kacatok közt és talált egy nekem megfelelőt ami illett a telómba. Kipróbáltam...jó volt. Látta az örömömet. Mégis mikor kérdeztem az árat ...néhány száz ft.ot kért. Összeakadt a tekintetünk és az ezresből nem kértem vissza.
Erre az arab meghajolt előttem.
Én is.
Azóta ha meglátnak arrafelé az ott lófráló pénzváltó arabok.....némelyik rámnéz és int.
:)

csakférfi 2018.01.09. 19:48:45

@Khonsu:
:)
Idealistább vagy mint én.
Köszönöm a diskurzust.
:)

Tamáspatrik 2018.01.09. 20:46:58

@gyalogbaka: Rengeteg indulat van abban, amit írtál, nyilván nem véletlenül és nem indokolatlanul, de én inkább a racionális oldaláról fognám meg. Egy önálló szöveg egyébként, erős érzelmi töltésű monológ.
Világszerte tényleg jellemző, hogy ott magas a népszaporulat, ahol nyomor van, vagy legalábbis nehéz a megélhetés: Afrikában, Indiában, az arab világban és a fejlettebb országokban is a legszegényebbek körében (pl. cigányság). Emögött az van, hogy nincs családtervezés, felelős gyerekvállalás, esetleg több segélyt is kap a gyerekek után, sőt még dolgoztatni akarja őket (ami a hagyományos társadalmakban nem is volt szokatlan).
Valamennyi segélyt ma már kell/lehet adni a fejlett országokban, persze úgy, hogy a bevándorlást nem szabad ezzel ösztönözni, azonban leginkább csak a fizikai létminimum erejéig. Nehéz eltalálni ezt a szintet, de legalábbis van ilyen irányú törekvés.
A másik véglet, hogy nincs semmiféle támogatás (nem pénzbeli kellene inkább mint esélyteremtés, munkalehetőség), és aki rossz családba születik, az biztosan lecsúszik.
Az előző szoci kormányok esetében a segély indokolatlanul magas volt, most pedig inkább a ló másik oldalára estünk (bár ez erősen szubjektív), az egészségügy helyzete, a minimálnyugdíjak esetén. Nálunk már a szelekció túl keményen is érvényesül.
Egyébként a természetben létezik valamiféle szabályzás, ahol nincs nagy különbség a munkából és juttatásokból szerzett jövedelem között, azok a társadalmak könnyen kaotikussá válhatnak, erre példa Venezuela, egyes afrikai országok manapság. Nő az erőszak, az emberek gyakran éheznek és a létbizonytalanság miatt csökkenni fog a gyermekvállalási kedv. Sajnos egyelőre nem látni, hogyan stabilizálódnak az ilyen társadalmak hosszú távon.
Nyilvánvaló, hogy a tömeges bevándorlás ezekből az országokból nem járható út, hiányszakmákban jól képzett és megfelelően szűrt embereket szabad beengedni. Merkel is remélem már belátta (elismerte, hogy tévedett), nyugaton is efelé hajlik a közvélemény egyre inkább...
A problémák ha nem is oldhatóak meg rövid távon, de kezelhetőnek tűnnek. Hosszabb távon pedig beállhat a mainál sokkal egészségesebb egyensúly, pl. Kínában nemsokára már elérik a maximumot és csökkenni fog a lakosság száma. Pl. Nigéria viszont még ettől messze van.
Másik, hogy segítséget kell adni másoknak, hogy értelmes életet tudjanak élni (nem drog, alkohol, bűnözés, TV), leginkább honfitársainknak, vagy velünk egy városban, faluban élőknek.

Tamáspatrik 2018.01.09. 20:58:23

@Khonsu: Ja, mintha efelé haladnánk, a Mátrix c. filmben van egy ilyen világ.... Én nem akarnám a világ problémáit megoldani, mindig is léteztek különféle szintű emberek minden társadalomban, bár jobban elkülönültek, kasztosodtak mint manapság. Az eltérő szinteken élő emberek igénye nem ugyanolyan.

Én inkább onnan közelíteném meg, hogy az igazán felelős és vezető értelmiségnek vissza kellene nyernie a tekintélyét. Ott kezdődne, ha nem beszélne össze-vissza mindenki, hanem elfogadná azt, amit a szakértők mondanak. Szakértő az, aki minimum 5, de inkább 10-15 évet rááldozott az életéből valamilyen terület megismerésére, nem az, aki mint a kibic, könnyen beszél. Én magam is igyekszem a posztok írásakor olyanokat fejben előcitálni, akiknek a könyveit, filmjeit stb. mérvadónak fogadom el. Nem kell formális hierarchia, az informális is jó. Néha ez megvalósul, de manapság inkább a demagógia az, amivel a legtöbben jól irányíthatóak.
A szakértő értelmiségnek nem szabad semmiképp nagyképűnek lennie, hanem az egyszerű emberek nyelvén is a lényegét el kell tudnia mondani annak, amivel foglalkozik. Egyik tehát a KÖZÖSSÉGI szellemiség, a másik a fedezettel rendelkező, hitele ISMERETEK megbecsülése lenne. Egyéb esetben valóban valamilyen mézesmadzagra van szükség, kábítószerre (Marx szerint a vallás volt ilyen régen, talán igaza volt, talán nem...), hogy a demokráciák stabilak maradjanak.

Tamáspatrik 2018.01.09. 21:11:31

@gyalogbaka: Ez szerintem csak a fanatizált mohamedán, akinek a vallás leginkább ürügy. Külsőségekben mohamedán, és mivel hasonlóan öltözködnek, hasonló helyekre járnak, megismerik egymást mint katonák a háborúban. A legtöbb vallás militarizálható, és az erőszakhullám összefügg azzal, hogy sok fiatal férfi született a nagy népszaporulat miatt a muszlim világban, akiknek nem tudnak értelmes munkát adni, vagy egyáltalán értelmes tevékenységgel lekötni őket. Máshol is van ilyen, csak nem ennyire durva: lásd a fociszurkolókat, vagy a londoni, los-angelesi tüntetőket, akik mindent összetörtek az utcán, pedig ők nem is muzulmánok voltak többnyire, mint inkább unatkozó fiatal suhancok. A Közel-Keleten ez hatványozottan érvényes, emiatt jönnek létre olyan sejtek, ahol úgy érzik, MINTHA egy közösséghez tartoznának és MINTHA valamilyen magas célt valósítanának meg. Bedumálják nekik, hogy Mohamed próféta vagy Allah akaratát teljesítik, elég egy-két erős fellépésű, jó manipulatív érzékű gazember, aki az egészet szervezi és irányítja. Olajmilliárdokból pedig pénzelhető is sutyiban. (Vagy van amikor az amcsik vagy az oroszok pénzelik, ez sem ritka).
Az amerikai kardcsörtetés sem használt, mert ha azt látta Irakban, hogy az erő a meghatározó, akkor nem akar demokrata lenni, hanem ő is fegyverkezni akar. Ez nem demokrácia export, hanem teljesen rossz példamutatás.
Elég néhány tucat bajkeverő, és tényleg száz vagy sok ezer bolondot csinál, terroristákat vagy zsoldosokat, vagy fanatikus muzulmánokat.... Európa sem volt még messze ettől a szinttől pár száz éve, sőt a múlt században nálunk is voltak szörnyű dolgok, ezek a társadalmak pedig sokkal fejletlenebbek...

Tamáspatrik 2018.01.09. 21:19:31

@csakférfi: Ez a génmódosított oroszlán tényleg vicces, a fejlődés paródiája.... :) A Wiki-idézet és főleg Lao-Ce jobban tetszik. Egyes országokban tényleg az van, hogyha nem csinál semmit a kormányzat, azzal teszi a legtöbb jót. Ez rövid távon (1-2 évig) jó is lehet, pl. ahol a társadalmak eleve jól működnek, hosszabb távon nem hinném.
Nálunk inkább fordított a helyzet, össze-vissza rángatja a kormányzat a társadalmat, fölösleges dolgokkal. Pl. önkormányzati, oktatási törvény, új eljárásjog a bíróságon, új munka törvénykönyve... egyik sem érte meg a fáradságot szerintem és több zavart okoznak mint tisztulást...
A külpolitikánk is inkább többet árt mint használ nekünk. Szerintem. Amennyire meg tudom ítélni.

csakférfi 2018.01.09. 22:02:39

@Tamáspatrik:
:) Kedves ember vagy ....idealista....aki keresi a "mindenkinek jót"
Fiatal.
A válaszaid alapján legalábbis.
Az "angolszász kultúrkör" a görög filozófusok és a bibliai erkölcsökön alapul. Nyilván ezért olyan sikeres
.
Platón a kedvenceim egyike.
"A „filozófus királyok” csak az előírt képzés teljesítése után foglalhatják el vezetői pozíciójukat. Ez a képzés összesen ötven évig tart. A képzés terve a következő:

Elemi nevelési szakasz: zene, költészet és testnevelés. Ez a képzés a gyerekkortól egészen a huszadik életévig tart.
Tudományos képzés: matematika, csillagászat és harmóniatan (10 éves időtartammal)
Dialektikus képzés: filozófia (5 év)
Gyakorlati tevékenység az államban (15 év)
Kormányzás átvétele"
...
...
...
Annak ellenére, hogy az uralkodókat elismerik, a pénz növekvő befolyása miatt kirajzolódik a következő államforma, az oligarchia. Ebben az államformában a hatalom egybeesik a tulajdonnal. Ez egy hanyatló államforma, melyben döntő szerepe a gazdagságnak. A rendszer végét a tömeg fellázadása okozza, melynek eredménye a demokrácia lesz. Ez végül az anarchia útján a zsarnokságba torkollik.

Az ideális állam létrehozásához Platón tett egy próbálkozást Szicíliában, azonban a kísérlet kudarcba fulladt.

Platón egyik öregkori művében, a Törvényekben egy újabb ideális állam elméletet vázolta fel. A változtatás az előbbi elképzelése szerint az volt, hogy az államot többé nem a filozófus királyoknak kell kormányozniuk, hanem a törvényeknek. A polgárok tanítómesterei is a törvények lesznek"

Éppúgy ahogy Konshu írta.
Legjobban az "50 év tanulás után" tetszik.
Idén leszek 51.
:)
Na jó csak vicceltem. Cnc-s vagyok egy multinál.
Filozófus politikus?
Utópia.

Tamáspatrik 2018.01.11. 21:10:18

@csakférfi: Köszi. Én sem humán szférában dolgozom, hanem cégnél. Az, hogy nem kell csatlakoznunk egy fajta irányzathoz sem, egyfajta szellemi szabadságot ad. Nem kell mindig azon görcsölnünk mint egyes humán értelmiségieknek, hogy amit mondanak, annak mi a politikai vetülete és veszélyeztetheti-e a jövőbeli megélhetésüket.
Az "amatőrség" veszélyébe eshetünk ugyan, ennek ellenszere pedig - ahogy írtad,- a folyamatos tanulás és tájékozódás, önmegfigyelés. Egyfajta fokozatos érési folyamat.
süti beállítások módosítása