Ideo-logikák

Ideo-logikák

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”

2017. március 06. - Tamáspatrik

 

Babitsot idézve az embernek el kell mondania a véleményét ha úgy érzi, hogy a közhangulat nem jó irányban halad, mert később bánni fogjuk, hogy nem tettünk meg minden tőlünk elvárhatót a dolgok rendes mederben tartására, amikor még megtehettük.

Mint mindennek, a „politikai korrektségnek” és a „toleranciának” is vannak határai: meddig lehetünk még elnézőek és meddig tartsuk tiszteletben mások véleményét, „alternatív világképét” ? A radikális jobboldal ideológiai építkezése, - amely manapság már kormányprogram szintű,- nálam egy ideje elért egy pontot, amikor már nem tudom félvállról venni. Rendkívül kényes terület, mert erős érzelmi alapokon nyugszik és az  ideológiákra jellemző módon gyakorlatilag nem több, mint racionalizálás, az érzelmi alapú döntések körülbástyázása. Egy teljesen irracionális világkép, amely tévedések során alapul, azonban kizárólag csak higgadt stílusban szabad beszélni róla.

1.Letagadják előlünk a magyar nép dicsőséges származását.

A származás mitől olyan neuralgikus pont? Egyértelmű, hogy a nyelvrokonságot illetően a komoly tudósok nagy többsége a finnugor elméletet fogadja el. Sőt, a török nyelvű népek gyűrűjében a finnugor nyelvi szerkezet éppen hogy segítette az identitásunk megőrzését. (Borneó szigetén egyébként ezernél is több nyelv van, és szinte minden egyes völgyben más, a szomszédoktól teljesen eltérő nyelvet használnak az egyes törzsek.) A másik kérdés, hogy a török népekkel való rokonság mitől lenne annyira dicsőséges? Mitől dicsőséges Attila vagy Dzsingisz-kán, akik szinte csak romboltak és nem építettek semmit? A finn nép teljesítményeit sokkal dicsőségesebbnek tartom, hiszen bő egy évszázad alatt a semmiből jóléti államot épített fel, és nem mellesleg hosszú hónapokon át képes volt védeni egymagában, tankönyvbe illő módon a határait a nagy orosz agresszortól, amíg csak el nem fogyott a lőszer. Igencsak vitatható dolog tehát, hogy mi az, ami valójában dicsőséges: ami nagyon látványos az szinte sohasem az, legfeljebb egy viszonylag primitív felfogásban. Lényeges viszont, hogy a nyelvrokonságtól teljesen külön kell kezelni a kulturális valamint a genetikai rokonságot és egyik tekintetben sem állunk közel a finnekhez.

2.Ősi származású nép vagyunk

Sumér rokonságról beszélnek sokan, általában olyanok, akiknek halvány gőzük nincs a sumér kultúráról. Valami nagyon ősi nép, ennyi elég nekik ennyi. Az „ősi” egy múlt orientált ember számára talán jól hangzik, azonban tudomásul kell venni, hogy Európa őslakói (százezer éves távlatban) a neandervölgyiek voltak, akiket kiszorított a jobban kommunikáló és eszközeit sokoldalúbban használni képes modern ember. Manapság senki nem „büszkélkedhet” szerencsére azzal, hogy neandervölgyi ősei voltak.

2.A „fehér faj” létező dolog

A faj biológiai eredetű szó és minden esetben nagyon erős határvonalat fejez ki, eltérő fajhoz tartozó egyedek általában nem képesek szaporodóképes utódok létrehozására. A mai ember viszont egyetlen fajt képez, amelyeket különféle RASSZOK alkotnak. Mindannyian egy nagyjából százezer évvel ezelőtt élt, viszonylag kis létszámú FEKETE afrikai csoport leszármazottjai vagyunk, bőrünk pedig azért fehéredett ki az evolúció során, mert a csontfejlődéshez szükséges D-vitamin termelődéséhez ezen az éghajlaton kevesebb a napfény. Ha létezne „fehér faj”, akkor a világosabb bőrű írek, skandinávok és németek „magasabb rendűek” lennének mondjuk az olaszoknál és a spanyoloknál – ja, és már nem is járnánk messze a hírhedt náci fajelmélettől. A „faj” használata a köznyelvünkben ilyen összefüggésben veszélyes és nagyon kártékony. (A különféle kultúrák közötti távolságról ezzel szemben már sokkal inkább lehetséges értelmes beszédet folytatni.)

3.Az etnikai homogenitás előnyös

Japán etnikailag homogén, népessége gyorsan öregszik, gazdasága pedig évtizedek óta fejlődésképtelen. Az USA, Németország, Svédország például egyáltalán nem homogén, miként a legtöbb fejlett országról sem mondható ez el. Igaz viszont, hogy a bevándorlással nagyon csínján kell bánni, mert az egymástól távoli kultúrák között gyakoribbak a feszültségek, ergó valószínűleg egyfajta arany középutat kell keresni. A legtöbb konfliktus és terroristacselekmény azonban éppen közeli, egymáshoz nagyon hasonló kultúrák között tör ki, a vallás szinte csak ürügy, másodlagos: lásd Észak-Írország, Ukrajna, Szíria.

4.Amit sokan helyesnek tartanak, az biztosan úgy is van

Gyakran előfordul, hogy egy nép, egy nemzet nagy többsége téved. A németeknek legalább a kétharmados többsége hitt egy időben a náci ideológiában, az mégsem bizonyult helyesnek. A szerbeknek is vajon igazuk volt az egész világgal szemben, hogy Koszovó ősi szerb föld ? Sok szörnyűség forrásává vált ez az eszme. A Horthy kor propagandája: „Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország” - nem bizonyult helyes irányvonalnak, sőt valójában nem is igaz. Az emberek a folyamatos ideológia nyomás hatására lassan fanatizálódnak, a csoportpszichózis hatása alá kerülnek, a jó szomszédok egyik pillanatról a másikra képesek ellenséggé válni.

5.A nemzetállamoké a jövő

A pár évszázada létező mai nemzetállam már alighanem túljutott fejlődése csúcspontján és hanyatlóban van. Csak a kisebb nemzetek stabilak, a nagy nemzetek esnek szétesőben vannak: Olaszország már félig szétesett, Németországban és Ausztriában megnőtt a tartományok önállósága, Spanyolország és Britannia is egyre inkább szétesőben, sőt pár évtizeden belül az USA-ra is valószínűleg ez a sors vár. Általánosságban véve a kis, kevésbé népes országokban élő emberek a boldogabbak, az állami szolgáltatások ezekben jobban működnek. Mondja ki végre valaki, hogy a mai kis Magyarország lehetőségei szinte minden tekintetben jobbak mint az egykori nagy Magyarországé voltak (pl. nézzük meg a mai utódállamokat). Régiónkban azok az államok tudtak a leggyorsabban fejlődni, ahol szinte SEMMILYEN történelmi múlt nem volt: Szlovénia, Szlovákia, Észtország nem létezett még soha, de a történelmi Csehország se nagyon, számukra a fő feladat volt a saját identitásuk megteremtése – és meg is tették, lekörözve számos nagy múlttal rendelkező országot.

6.Nemzeti összetartás építhető az idegenellenességre

Divat szidni Amerikát, és a negatív példákat hozni fel (egyébként általában azok szokták ezeket felhozni, akik sosem éltek ott), holott az USA a felmérések szerint a legtöbb mutató tekintetében nem tartozik a világ demokráciájának elitjébe, legyen szó egészségügyről, az állam működéséről, az intézmények vagy a sajtó demokratikus működéséről. Ráadásul nagyon távol is van tőlünk, sokkal közelebb vannak a skandinávok, németek, hollandok, belgák, osztrákok, svájciak, franciák, de velük érdekes módon nem példálódzik senki. Egy távoli, nagy országot szidni – ez nem több mint egy pótcselekvés, hiszen semmi közünk hozzájuk. Ja és van a közelünkben egy sokkal veszélyesebb nagyhatalom, arról viszont senki nem beszél, hogy milyen ott az élet...

Nem épülhet közösség sosem a folytonos gyűlölködésre, csupán önszervező, aktív és önálló, egymást segítő állampolgárok hálózatára. Gyűlölködéssel csak az érhető el, mint a Horthy-korszakban, amikor évtizedeken át szuggerálták az állampolgárnak, hogy a zsidó ember nem lehet hasznos polgár, sőt inkább gyanakodni kel rá: most gyakorlatilag hasonló a helyzet a migránsokkal – bevagonírozó csendőrség helyett a drótkerítésnél járőröző karhatalommal. Még akkor is, ha legfeljebb a tized része igaz annak, hogy milyen visszaélések történtek a szerb határon, a tendencia maga veszélyes, hiszen folyamatosan hergelni az embereket – ez igencsak veszélyes játék.

Orbán Viktor persze ha baj lesz belőle, le fogja tagadni, hiszen jogász végzettségű, ennélfogva mindent kimagyaráz, ergó ő nem erre gondolt, hanem arra, és egyáltalán nem is olyan lovat akart. Pedig a stílusa olyan, mintha tíz káromkodás közé néha beiktatna egy-egy miatyánkot.

7.A liberalizmus ellentéte csak jó lehet

Manapság szokásos demagógia, hogy a liberalizmus hibáit ecseteljük, amivel azt sugalljuk, hogy ha az nem jó, akkor az ellentéte biztos jó lesz. Ez pedig nem több önigazolásnál, hiszen a józan ész szerint ha egy végletes viselkedés kárt okoz, akkor a másik véglet valószínűleg ugyanilyen káros. „A világ eleve erőszakos hely” - ez sem igaz, mert a világ olyan, amilyenné tesszük, ahogyan formáljuk. „Európa úgyis szétesőben” - lehet, hogy az anarchia elkerülhetetlen, de mért segítsünk a meggyorsításában? Ha az Európai Unió úgyis szétesik, akkor éppen hogy lassítani kell a folyamatokat, hogy elkerüljük a káoszt és legyen idő újfajta hálózatoknak kialakulni. (Személyes véleményem, hogy a kontinentális – nemzetállami – kistérségi hármas szerveződés nagyon is stabil hosszú távon, ha a hatásköröket sikerül jól elosztani.) Fölösleges olyan fajta önigazolásokat gyártani, hogy „mások is korruptak”, ami egyrészt nem minden esetben igaz, másrészt pedig mások esetleges vétkei (amelynek körülményeit aligha ismerjük), nem adhatnak számunkra erkölcsi felmentést.

Az utóbbi évekről röviden elmondható, hogy akármit is állít a kormánypropaganda, a magyar gazdasági csoda – megint csak elmaradt. Nem véletlenül maradt el, hiszen ez egy eléggé terméketlen út, amin járunk. A múlt századi nagy költőink pedig figyelmeztettek minket: „Vak ügetését hallani hajdani, eltévedt lovasnak...” (Ady Endre), „Ős patkány gerjeszt kórt miköztünk” (József Attila). De mi még mindig egy nagyon „nem-es” nemzet vagyunk, mert szeretünk mindenre nem-et mondani...sajnos.

Kollektív felelősség - számomra nagyon is létező kategória. Én is felelős vagyok a rossz dolgokért, ami nálunk a közéletben történhet, ha nem próbáltam meg a saját eszközeimmel a lehető legkulturáltabb módon meggyőzni másokat, hogy ne azt tegyék, hanem helyette inkább valami jobbat, értelmesebbet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8112318623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2017.03.07. 12:03:30

Orbán a liberálisokkal kapcsolatban Bencze Györgyöt idézte.
„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.” Továbbá a liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. "

24 évvel ezelőtt a pártsajtóban Korniss Mihály előadta mint a liberális hitvallást:

"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy tudniillik mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket. Most, hogy kezd lassan vége lenni a sajtószabadságnak Magyarországon, úgy érzem, kénytelen leszek újra politikai publicisztikát írni. És nem tudok lelkiismeret-furdalás nélkül gondolni arra a pillanatra, amikor nagyon nehéz lesz kikerülnöm a gyűlölködés szavait és mondatait. Azt hiszem, a XX. század nagy tanulsága, hogy a humanizmus esélyeit a politikában alapvetően újra kell gondolni. A politika abban a pillanatban, amint a szeretet szót a szájára veszi, bűnt követ el, mert a politika logikája a hatalmi érdekek logikája. A hatalom megszerzésének és megtartásának a technikája és tudománya, és ebben sok minden szerepet játszhat. A tapasztalatok szerint a szeretet nemigen."
Megjelent: Beszélő hetilap, 1993, 48. szám, Évfolyam 5, Szám 52

És hozzátenném még a "Globális Liberálisok" két pontját, ahogyan nemrég én magam( szerénységem) foglaltam össze:

Első pont:
NEKÜNK "liberálisoknak" mindent szabad. Szabad országokat bombázni,országokat lerohanni, szabad náci mintára külföldön koncentrációs táborokat fenntartani, szabad célzott likvidálásokkal gyilkolászni, szabad kínvallatni, szabad országokat lehallgatni,nemtetsző politikai vezetőségüket eltávolíttatni, államcsínyeket végrehajtani, választott politikusok helyére IMF /Goldmann Sachs funkcionáriusokat beültetni, szabad világgazdasági válságokat okozni és fenntartani, szabad bankóprést alkalmazni...gyakorlatilag nincs olyan ami NEKÜNK ne volna szabad.

Második pont:
Hogy NEKTEK mi szabad, azt majd MI," liberálisok" megmondjuk.
Ahogy azt is mi mondjuk meg hogy ki a művész, író, alkotó,tudós. És ki nem az.Azt is megmondjuk hogy mikor ki az antiszemita, fasiszta, náci, magyarkodó, nacionalista.
Azt is megmondjuk hogy kit kell megbüntetni, száműzni,megbuktatni, kiéheztetni, embargó alá vonni.
MI majd ugyanis mindig mindenről MINDENT megmondunk
Mindezt persze csakis a "liberálizmus" nevében.

konrada 2017.03.07. 12:09:38

Helyes! Mindenki mondhassa el a véleményét, mert csak olyant lehet észérvekkel cáfolni, amiről beszélni is lehet.
...hiszen ha valamiről nem lehet beszélni, úgy azzal vitatkozni sem lehet, csak érvek helyett dogmákat kinyilatkoztatni....

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.07. 12:16:57

"Az etnikai homogenitás előnyös"

Így igaz.

"A liberalizmus ellentéte csak jó lehet"

Ez viszont nem feltétlenül igaz. Bár a liberalizmus egy emberellenes, gonosz eszme, adott esetben lehet olyan ellenfele, mely még nála is rosszabb.

2017.03.07. 12:30:57

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: melyik akkor a nem ember ellenes eszme?

2017.03.07. 12:32:04

@Ballib cenzúrázók réme 25: a migránsok legnagyobb barátja Merkel. Nem libsi.

2017.03.07. 12:33:42

@Ballib cenzúrázók réme 25: én például taníttatnálak. Tudom, fájdalmas.

morph on deer 2017.03.07. 12:37:00

"a törvények mindenkire vonatkoznak, a migránsokra is – ezt nem írhatja felül semmilyen emberi jogi, szépelgő handabanda."

Aranyos, nem?
"Okos", "civilizált", már majdnem emberi ... Kár, hogy nem az.

"...emberi jogi, szépelgő handabanda."

Akinek számára az emberi jog "szépelgő handabanda," annak talán vissza kéne térni a pásztorkodáshoz, a rideg-marha tartáshoz meg efélékhez, mert ott az emberség hiánya nem annyira feltűnő.

Jelen poziciójában addig azért eljuthatott volna, hogy tudja,normális - hogy ne mondjam - európai tövények eleve az emberi jogok alapul vételével születnek.

Hát ez nagyon nem sikerült.

erkölcsi hulla 2017.03.07. 12:44:44

"érzelmi alapú döntések körülbástyázása"
- minden racionálisnak tűnő döntés előzménye egy érzelmi reakció, még ha tudat alatt is

"A „faj” használata a köznyelvünkben ilyen összefüggésben veszélyes és nagyon kártékony. "
- az amcsi negyedek is veszélyesek, ahol 10 km-en belül nem találsz fehér színű embert, de ha csak poénból átkocsikázol rajta, akkor is megvan az esélye hogy lelőnek
-a szín használata is kártékony, vagy az, ha bármilyen módon utalsz az említett személy rasszára. Nem polkorrekt, és azonnali whiteshamet indít el.

"A liberalizmus ellentéte csak jó lehet"
a túlzott liberalizmus ellentéte csak jó lehet, legalábbis amíg nem tudja a mai ember, hogy milyen is valójában

Az átlag fehér ember annyit akar, hogy az országában ne gyilkolják le pár nemzedék múlva a muszlimok és egyéb, nem keresztény értékrendű etnikumok.
Ha erre valami politikus bármilyen megoldást vagy látsztintézkedést tesz, az emberek nagyrésze meg fogja szavazni. kerítés, orbán, tiltakozunk brüsszel ellen stb.
A félelemre épít a kampány, és, joggal.
De amúgy nem hiszem el, hogy Te tényleg, semmiféle fenyegetést nem látsz a nyílegyenest eltérő értékrendű (pl. muszlimok) tömeges behozatalában. Néztél videókat mostanában, mi megy franciaországban, vagy a svédeknél?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 12:46:31

@morph on deer:

Az emberi jogok védelme nem terjed ki, a papírjait eldobáló, idgenrendészeti eljárás elől megszökő, migráns muszlim csürhére.

Az azonosíthatatlan migráns be kell zárni, mert a tanulság azt mutatja, hogy 99%-a megszökik az eljárás lefolytatása elött.
Azaz nincs más módja az eljárás lefolytatásának, csak az hogy bezárjuk, amíg az tart.

De mégcsak erről sincs szó.
Nem lesz bezérva.
Szerbiába, ahonnan jött bármikor visszamehet.

BéLóg 2017.03.07. 12:51:47

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Szerintem meg az etnikai homogenitás nem előnyös, nem is értem ezt hogy állíthatod.

Előnyös az az etnikai megoszlás, ahogy nálunk még mindig vannak tirpákok és bunyevácok, szlovákok, szerbek, románok, németek (svábok, labancok :-)), örmények, palócok, jászok, kunok, cigányok (abból is három, lovári, romungró, oláh), olasz, szlovén, horvát, satöbbi satöbbi.

És ez az etnikailag megoszló társadalom KULTURÁLISAN homogén, amely a túlélésünk egyik pillére.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 12:51:49

@erkölcsi hulla:

Hülye kérdés.. A ballib hírhamisítók (Index, HVG, RTL, 444, ...) nem hoznak le videókkal alátámasztott, helyi rendőrségi hírekben szereplő, migárnsok által elkövetett erőszakos bűncsleekményeket.
Azokat le kell tagadni. MInt pl:
888.hu/article-eroszakos-migransok-iskolai-verekedest-provokaltak-svedorszagban-majd-megtamadtak-a-kierkezo-rendoroket
Erőszakos migránsok iskolai verekedést provokáltak Svédországban, majd megtámadták a kiérkező rendőröket

-----

Ezek helyett sokkal inkább terjesztik, a bozonyítékokkal legkisebb mértékben sem alátámasztott, Magyarországot lejárató, migráns riportot, miszerint magyar haárvédők ütik őket.
Persze minden migránsnál ott az okostelefon, mégsincs egy darab felvétel se képi, se hang, de még csak az agressziór felfedő Svéd orvoscsapat egy utólagos látleleletet sem osztott meg senkivel, csak az üres bizonyíték nélküli vádat.

----

Mocskos ballib hírhamisító banda !

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.07. 13:00:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ez mire érv?

Ez kb. olyan, mintha arra a felvetésre, hogy a gyilkosság bűn, azt válaszolnád "és mi nem bűn?".

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:00:49

@BéLóg:

Az etnikum szó az egy közös hagyománnyal és kultúrával rendelkező közösséget takar.

Azaz az Európai keresztény gyökerekkel rendelkező közösség etnikailag elkülönül a muszlimoktól. (vallási közösségek).

Az EU-n belül etnikailag elkülönülünk a szűkebb hagyományok és nyelvek mentén (ezek az országok alkotta közösségek).

És ezen belül vannak szerbek, horvátok, cigányok, zsidók , bonyevácok, ....minden országban valami. (kultúrális közösségek)

Ez mind mind egy-egy terület szerinti etnikai tagoltság.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.07. 13:02:27

@BéLóg:

A kisebbségek jelenléte egy országban olyan, mint az alkohol. Kis mennyiségben jó, nagy mennyiségben romlásba dönt. A kevés idegen jelenléte színesít, a sok idegen szétrobbantja az országot. Lásd Mo. esetét Trianonnal.

morph on deer 2017.03.07. 13:03:07

@erkölcsi hulla:
"Az átlag fehér ember annyit akar, hogy az országában ne gyilkolják le pár nemzedék múlva a muszlimok és egyéb, nem keresztény értékrendű etnikumok."

Hány éves is leszel addigra?
Szerintem "pár nemzedék múlva" már nem fog zavarni :)

morph on deer 2017.03.07. 13:06:01

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Az emberi jogok védelme nem terjed ki, a papírjait eldobáló, idgenrendészeti eljárás elől megszökő, migráns muszlim csürhére."

Tévedsz.
Mindenkire vonatkozik, bármíly meglepő, még rád is! Mondjuk ebben az egy esetben hajlandó lennék engedményekre :))

2017.03.07. 13:06:38

Mit is adott nekünk a liberalizmus? Pár példa, amit utálnak és megvetnek a keresztény, konzervatív magyarok.
A férfi és a nő egyenlő. Tudom, sokkal jobban szeretik verni és konyhába, szülőszobába kényszeríteni a nőket az igaz magyar férfiak.

Minden ember egyenlő. Természetesen sokkal jobb hajlongani a földesúr előtt, aki az életed ura.

Szólásszabadság. Ezt nem is nagyon értik az igaz magyarok, nekik jobban tetszik, ha az állami médián keresztül a király megmondja mit gondoljanak és mit mondjanak.

Általános választójog. Már megint ez a hülyeség, hogy bárki beleszólhat abba, hogy ki vezesse az országot. A király személyének eldöntése ugye a főrendek dolga, az egyszerű ember örüljön, hogy élhet.

Magántulajdon védelme. Ez is hülyeség szerintük, mert az államosításnál szebb dolog nincs a világon. Vagy a királyé legyen minden vagy az államé, azaz a népé. Milyen szép is volt az a 40 év, amikor a népé volt itt minden és sosem látott fejlődésnek és gazdagodásnak voltunk szemtanúi.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:08:12

@morph on deer:

Bizonyára megdöbbensz, de van akit zavar, ha a leendő unokáját irtják ki a muszlimok, itt a mi mostani, és a jövő nemzedék leendő országában, Magyarországon !

Leginkább azok akarják, hogy párhuzamos társadalmak, és folyamatos zavargások legyneek az EU-ban, akik a nemzetállamok lezüllesztése kapcsán szeretnének erőforrásokat, ingatlanokat bagóért felvásárolni.
PL Soros, aki intézi, pénzeli a migránsok EU-ba jutását, és ügyvédeket biztosít számukra.
Valamint álhírekkel járat le, a migránsokat lejárató országokat, pl Magyarországot.

Willkommenskultur 2017.03.07. 13:09:02

Szerencsére a liberális filozófiák kiszorultak a főúri szalonokból.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:09:44

@roli101:

A liberalizmus egy műszó. A jelenleg használt politikai értelmében legalábbis bizonyosan az.
A szó eredeti értelmében vett szabadság utáni vágy, minden ember sajátja, kivétel nélkül.

A liberalizmust jelen esetben semmi másra nem használják, csak arra, hogy megerőszakolják a demokráciát.
Hogy olyan dolgokat nyomjanak le a tömegek torkán, amit demokratikus keretek között soha senki nem tudna lenyomni.

A liberalizmus ilyenformán a demokrácia legnagyobb ellensége.
Amit nem tudnak lenyomni a tömegek torkán a "liberálisok", azt lenyomják a liberalizmusra, "szabadságra" hiavtkozva.

Tehát a liberalizmus köntösébe csomagolt verbális, politikai, és fizikai agresszióval erőltetik a ballibek az emberekre a marhaságaikat, a migráns imádattól, a multikultúrális Európán keresztül, a nemzetállamok megszüntetéséig, avagy éppen jelen esetben más véleményen levő emberek megsemmisítéséig.

konrada 2017.03.07. 13:09:51

@Ballib cenzúrázók réme 25:
De igenis verik őket, meg Magyarország nem biztonságos ország a migránsoknak!
Remélem ezt a svéd orvosok sikeresen el is magyarázzák nekik, így nem erre akarnak jönni, csökkentve a nyomást.

(Én még annak is nagyon drukkolok, hogy sokan ezt elhiszik majd nekik, és ezért a magyar határ helyett ezek után a migrik a határaink helyett azokat a kikötőket fogják megostromolni, melyek a svédországi légihídat indítják....

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:11:45

@morph on deer:

Konkréten melyik emberi jogi törvénnyel nem összeegyeztethető a megszavazi kívánt törvény, és miért ?

Kifejtenéd ?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:17:26

@konrada:

Ez egyébként nem annyira vicces.

Az a Soros gyártja a Magyarországot lejárató álhíreket, aki a Facebook-ot cenzúrázni fogja, és védeni az álhírektől.

Ez kb azt jelenti, hogy a valódi migránsok által elkövetett erőszakokról senki nem fog érrtesülni, mert a Soros féle ballib szarháziak eltitkolják (már most se számolnak be a legtöbb esetről).
Valamint az önmagát a migránsoktól megvédő országokat lejáratják a nemzetközi sajtóban álhírekkel.
Mint tették most a Svéd orvosok kamu sztorija esetén.

Egyszóval Soros kezében lesz az újságírás, és a cenzúra egyaránt, ha ezt hagyjuk !

2017.03.07. 13:22:39

@Ballib cenzúrázók réme 25: Mindegy, hogyan szidod, forgatod ki, ezeket a dolgokat akkor is liberalizmusnak köszönhetjük. Ha neked nem tetszenek ezek a vívmányok, látogass el az illiberális országokba és élj ott boldogan. A migránsok is utálják a liberalizmust. Akkor tulajdonképpen nektek kellene őket szívesen fogadni, hiszen elv társak vagytok. Ha befogadjátok őket, segítenek kiirtani az utált ballibsiket és tiétek az ország. Észre se veszitek, hogy ti pont olyan országról álmodoztok, amilyen országból jönnek a migránsok. Vajon miért jönnek ebbe a liberális fertőbe, ha hazájuk minden illiberális, keresztény, konzervatív magyar álma?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:28:34

@roli101:

Hülyeségeket beszélsz. Magyarországon még soha nem volt "liberális" vezetés.
Félig már volt az exkomcsikkal, az MSZP-SZDSZ elkúrás alatt, de remélhetően a ballib elkúrók már soha nem lesznek hatalmon többet.

Másrészt meg ha megnézzük mely országokból menekülnek, akkor láthatod, hogy elsősorban azokból, ahová a liberális USA vezetés megpróbált demokráciát exportálni.
Elötte több száz évig megvoltak anélkül, hogy ellepték volna az EU-t.
Líbiától, Irakon keresztül, Egyiptomon, Afganisztánon át, Szíriáig mindenhol kivétel nélkül a ballib szarháziak miatt áll a bál.

2017.03.07. 13:34:26

@Ballib cenzúrázók réme 25: Sosem volt? Akkor miért szidod? Akkor egy olyan dolgot szidsz, amiről fogalmad sincs? Tehát a demokrácia szar és szerinted a diktatúra jobb? Hitler és Sztálin munkásságát méltatod, mert ők is ellene voltak a liberalizmusnak, csak néha picit túlzásba estek, de összességében pozitív a munkásságuk?

erkölcsi hulla 2017.03.07. 13:40:04

@morph on deer: Ez igaz, engem tökre nem fog zavarni. De valljuk be nem ezzel a hozzáállással épült meg sem róma, athén, vagy akármilyen más nagy múltú birodalom, se semmi más. Vagy az emberek többségét tökre nem zavarja, hogy szétbasszák a földet, majd valamelyik felmenőnket fogja ez zavarni, pár évtized, század múlva.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.07. 13:40:12

@roli101:

"A férfi és a nő egyenlő. Tudom, sokkal jobban szeretik verni és konyhába, szülőszobába kényszeríteni a nőket az igaz magyar férfiak."

A férfi és a nő egyenlő, de nem azonos, szerepük eltérő. A modern liberalizmus egybe szeretné mosni a nőt és a férfit. Hozzáteszem: ezen a klasszikus liberalizmus is röhögött volna.

"Minden ember egyenlő. Természetesen sokkal jobb hajlongani a földesúr előtt, aki az életed ura."

A liberalizmus növelte az egyenlőtlenséget, s ráadásul azt pénzalapra helyezte, azaz a gazdag többet ér a szegénynél.

"Általános választójog. Már megint ez a hülyeség, hogy bárki beleszólhat abba, hogy ki vezesse az országot. A király személyének eldöntése ugye a főrendek dolga, az egyszerű ember örüljön, hogy élhet."

Itt tévedsz. A liberalizmus ELLENEZTE az általános választójogot. Az általános választójog követelése a liberálisok ellenében ment, a marxisták részéről.

"Magántulajdon védelme. Ez is hülyeség szerintük, mert az államosításnál szebb dolog nincs a világon. Vagy a királyé legyen minden vagy az államé, azaz a népé. Milyen szép is volt az a 40 év, amikor a népé volt itt minden és sosem látott fejlődésnek és gazdagodásnak voltunk szemtanúi."

A magántulajdon abszolutizálása a liberalizmus egyik nagy bűne.

morph on deer 2017.03.07. 13:40:12

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Mocskos ballib hírhamisító banda !"

Akkor ehhez mit szólsz:
"Ryskt tv-team erbjöd Rinkebyungdomar pengar för att ställa till med bråK"
Azaz:
"Orosz forgatócsoport pénzt ajánlott a fiataloknak a Rynkeby téren, hogy verekedést/randalírozást imitáljanak"

www.aftonbladet.se/nyheter/a/g2p85/ryskt-tv-team-erbjod-rinkebyungdomar-pengar-for-att-stalla-till-med-br

Eredetileg a dán Radio24syv tudósított róla. A megkeresésre az orosz NTV szerkesztője "holnapra" igért telefonszámot a felelős kiadóhoz, aki "majd" személyesen válaszol - ez volt tegnap.
"Mocskos ballib hírhamisító banda !"

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:40:38

@roli101:

A demokráciával nincs gond.
Demokratikusan, a többségi akaratnak megfelelően nem engedjük be a migránsokat éppen most is.
Éppen a liberálisok azok, akik a nőket erőszakoló muszlim csürhe szabadságjogaira hivatkozva szeretne az országra erőltetni több tízezer papírjait eldobó, beazonosítahatatlan és integrációra képtelen migránst.

Azaz éppen a liberálisok erőszakolják meg a dmeokráciát.
Érthető módon, éppen ezért küldünk el titeket 2018-ban is majd a picsába.

s 2017.03.07. 13:43:03

@BéLóg: "Szerintem meg az etnikai homogenitás nem előnyös, nem is értem ezt hogy állíthatod."
A nyájban mind egyformák, onnan van a tapasztalat. Most, hogy klónozzák őket, még egyformábbak.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:46:38

@morph on deer:

Megvan magyarul is, nem kell a svéd változat:
index.hu/kulfold/2017/03/07/orosz_ujsagirok_jatszattak_el_a_no_go-zonat_stockholmban/
----

Vegyük szigorúan a tényeket.
Voltak zavargások Svédországban ?

Természetesen voltak. Kukagyújtogatással, rendőrveréssel, mindennel. Több napig közvetítették a TV-k, így nehéz elhinni, hogy azt a többezer randalírozó fiatalt, mind az Orosz titkosszolgálat pénzelte volna.

Mi történt most az események után 4 évvel ?
Néhány muszlim fiatal azt vallotta, hogy az orosz TV-sek fizettek nekik, hogy autókat gyújtogassanak.
Bizonyíték száma, amik ezt a felvetést bizonyítják, éppen nulla.

Éppen mint a magyar határőrök, akik smigránsokat vernek, szintén migráns beszámolók alapján, szintán nulla bizonyítékkal.

----

Szóval igen.
A példa jó.
Éppen ugyanaz a műhyel hamisította ezt a hírt is, mint a magyar határvédők migráns verését.

2017.03.07. 13:48:16

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Tulajdonképpen semmit se cáfoltál csak elmondtad a véleményedet, ami engem hidegen hagy, tudván, hogy neked fizetnek azért, hogy leírd, amit a gazdáid gondolnak.

2017.03.07. 13:50:49

@Ballib cenzúrázók réme 25: Magyar nőt csak keresztény, konzervatív igaz magyar férfi erőszakolhat meg? Nekik szabad, sőt kötelező, mert ősi magyar szokás?

s 2017.03.07. 13:51:14

@erkölcsi hulla: "Az átlag fehér ember annyit akar, hogy az országában ne gyilkolják le pár nemzedék múlva a muszlimok és egyéb, nem keresztény értékrendű etnikumok. "

Ez az! Ragaszkodni kell hozzá, hogy csakis keresztények gyilkoljanak le, vagy pedig a saját államod pusztítson el egzisztenciálisan, kulturálisan, morálisan és mentálisan.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.07. 13:52:44

Vannak igazságok a posztban, egy dolog azonban feltétlenül korrekcióra szorul, ha meg akarjuk tartani a poszt következetességre és objektivitásra törekvő gondolatmenetét. "Egy távoli, nagy országot szidni – ez nem több mint egy pótcselekvés, hiszen semmi közünk hozzájuk. Ja és van a közelünkben egy sokkal veszélyesebb nagyhatalom, arról viszont senki nem beszél, hogy milyen ott az élet..." Az a távoli nagy ország történetesen egy gazdasági, katonai, ebből következően politikai nagyhatalom, amely a világon mindenbe beleavatkozik, mindenről megkérdőjelezhetetlen véleményt harsog, és Nyugat-Európából rendszerint a nekik való tisztelgésre való felszólítást hallhattuk, merthogy ők milyen demokratikusak. Persze mindezt addig, amíg nem Trump lett az elnök, aki mindössze annyit mondott, a maga nyers módján, hogy mostantól az USA többet akar törődni a saját munkaerő- és felvevőpiacával, mint eddig, ami persze felizgatta a nagy nyugati beruházókat és befektetőket. Most aztán divat lett Trump és az egész USA nagyon bátor pocskondiázása, holott eddig lényegében semmi sem változott, innen nézve.

A másik, a "sokkal veszélyesebb" nagyhatalom, amely ugyan nem tette rá a kezét egész Közép-Amerikára, Óceániára és a gyengébb távol-keleti országokra, de a vele szomszédos országokra huszonöt évvel ezelőtt még igen, Oroszország, amelyet szidni, főleg a Szovjetunió politikai befolyásának és ötven-hatvan évvel ezelőtti agresszív katonai beavatkozásainak velemléke miatt, szintén nagyon bátor divat lett, közelebb van, jelenleg nagyjából ebből ál a veszélye, és persze az, hogy nem látszik igazodni a Nyugat-Európában magának elég masszív uralmat kiépített rendszer által diktátum módjára "javasolt", látványosan definiálatlan "európai alapértékekhez". Amikor az USA új elnöke kijelentette, hogy nem kellene ennyire bigottul fújni az oroszokra, mert meg lehet találni velük a közös hangnemet, Trump azonnal áruló oroszbarát náci demokráciaromboló gazember lett, pedig még azt sem tudja senki, hogy a szavait hogyan is kellene a gyakorlatban értelmezni.

Szóval nagyon nem igaz, hogy az oroszokról, a "másik", hozzánk közelebbi hatalomról senki sem beszél. Megkapjuk a demagógiát róluk is, nagykanállal. Harminc év múlva könnyen lehet, hogy visszatetsző vagy nevetséges lesz a mai nyugatbarát sajtólelkesedés és oroszelleneskedés. Csak az én életemben is már három olyan enyhülési hullám jött a Nyugat–Oroszország kapcsolatban, amely barátságosabb hangnem megütésére kényszerítette az addigi vicsorgókat. Pluszként hozzávéve ehhez, amikor Franciaországban és Olaszországban parlamenti jelenlétet szerzett a helyi szocialista és kommunista párt.

Szóval csak nyugodtan, kell az a mértéktartás az objektivitást nem mellőzni akaró sajtóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:52:48

@morph on deer:

Egyébként mi a valószínűbb, logikusan végiggondolva ..

Hogy 400 dollárért egy svédországi migráns nekiáll kocst gyújtogatni molotov koktéllal ?

Vagy hogy 400 dollárért cserébe azt hazudja, hogy 400 dollár miatt gyújtogatott kocsit 2013-ban, amit XY, pl az orosz titkosszolgálat adott neki ?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.07. 13:55:55

@roli101:

A kérdés nem az, hogy elnézzük-e, vagy sem, a magyarok által elkövetett nők elleni erőszakot ?

Hanem hogy erre hivatkozva (hogy magyarok is erőszakolnak) importáljunk-e olyan muszlimokat az országba tízezerszám, akik hétvégi séta közben erőszakolnak nőket csoportosan, és savval locsolgatják az asszonyokat hyagományörzés gyanánt.

erkölcsi hulla 2017.03.07. 14:42:43

@s: Pontosan, ez a minimum :)

morph on deer 2017.03.07. 14:48:10

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Vegyük szigorúan a tényeket."

Jobb lenne!
Ugyanis az a cikk amit linkeltem nem erről szól!
Pontosabban: a magyar változat nem arról szól, mint a cikk. (Valószínűleg a svédet fordították angolra, abból lett a magyar)
Mint a novoszibirszki hírekben.

Szóval Nem a 2013-as eseményekről volt/lett volna szó, hanem a közelmúltban történtekről.

Nem 400 dollár, hanem 400 svéd korona, amiért a forgatócsoport "egy kis akciót" akart látni.

Ez most történt, a Trump féle hülyeségre fel forgattak az oroszok is.
Egyébként a bűnügyi statisztika Nem a trumpi duma cáfolataként hangzott el, hanem egy TV vitában, az erőszakra vonatkozó előző évi hivatalos statisztika tényleg alacsonyabb volt, az aktuális meg tényleg magasabb, stb.

Úgy látszik, hogy még véletlenül sem állja meg senki, hogy ne csúsztasson, ízlés-és szándék szerint :(

ogli dzsí 2017.03.07. 14:50:16

így van vétkesek közt cinkos aki néma

ezért ébredezik az antiliberális európa

morph on deer 2017.03.07. 14:50:18

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"...és savval locsolgatják az asszonyokat hyagományörzés gyanánt."

A marhák!
Pedig tudhatnák, hogy lúggal kell, ahogy a doktor úr is csinálta..! Kulturálatlanok, tényleg!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.07. 14:52:37

@roli101:

Ne maagdból indulj ki. Az, hogy te Soros zsoldjában állsz, nem jelenti azt, hogy más ember ne lehetne független gondolkodó.

konrada 2017.03.07. 15:13:17

@morph on deer:
...egyébként meg úgy gondolod, ha csak 1 ilyen is előfordulhat nálunk, akkor már nem is baj, ha olyanok jönnek, akik ezt szakmányban csinálják???

conchita wurst 2017.03.07. 15:14:18

A balliberális politika lényege a véleményszabadság megszüntetése, és az alapvető emberi jogok alapjául szolgáló személyes tulajdon elvonása a kisemberektől. Ezen kívül a határok lebontása és a nemzetek etnikai homogenitásának tönkretétele.

Ebből nem kér a magyar ember.

s 2017.03.07. 15:17:32

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Az, hogy te Soros zsoldjában állsz, nem jelenti azt, hogy más ember ne lehetne más zsoldosa.

morph on deer 2017.03.07. 16:16:23

@konrada:
"akkor már nem is baj, ha olyanok jönnek, akik ezt szakmányban csinálják???"

Ezt hogy számoltad ki?
Ajánlottam az ismereteik bővítését - ha már a savval van baj..!

Micsoda baromság ez egyébként is?
Ha például valaki csak az itt egybegyűlt orbanista agyhalottakat ismeri, akkor szerinted jogos a következtetés, hogy "a magyarok mind xenofób büdös bunkók"?
Mert ez az itteniekre stimmel, de azért élnek még az országban normális magyarok is páran, nem?

Tamáspatrik 2017.03.07. 19:47:31

@MACISAJT: Mellébeszélsz. Nem tudsz érdemben hozzászólni arról, amiről a cikk szól.

Tamáspatrik 2017.03.07. 20:03:20

@erkölcsi hulla: Az első mondatodban igazat adok neked. Ezzel együtt létezik olyan, hogy objektivitásra törekvés.

Van olyan, hogy "fehér ember"? Az USA-ban a "digók" utálják az oroszokat, ők a kínaiakat és a mexikóiakat, a WASP-okat pedig mindenki. A WASP a fehér, angolszász, protestáns amerikai ember, az egész világon a legnépszerűtlenebb típus. Pl. mert imád háborúskodni. Akkor meg miről beszélünk?

Egyébként az USA-ban van olyan, hogy rákérdeznek milyen rasszból származik az illető különféle okokból. Na persze van az extrém polkorrekt reakció, és mi csak ilyesmiről hallunk, de ez sok esetben nem így van. A Campusokon persze igen, de pl. számos tanfolyamon (szociális témákban főleg) az oktatási anyag része az egyes rasszok jellemzője, bár szigorúan az adott szempontból. Családvédelem vagy az erőszak szp-ból ez alapvető, mert ismerni kell az egyes rasszok szokásait.

"De amúgy nem hiszem el, hogy Te tényleg, semmiféle fenyegetést nem látsz a nyílegyenest eltérő értékrendű (pl. muszlimok) tömeges behozatalában. Néztél videókat mostanában, mi megy franciaországban, vagy a svédeknél?" Egyrészt a híradókat úgy szerkesztik, hogy manipulatívak legyenek, az "átkosban" is azok voltak, akkor azt mutatták, hogy rohad a kapitalizmus.
Részben igazad van azért, és nagyon óvatosan kell bánni a letelepedés megadásával, az valóban veszélyes, ha gettók, zárványok alakulnak ki bevándorlókból. Erre mondom, hogy az arany középutat nem könnyű megtalálni. Max. 1 v. 2%-nyi bevándorló még idegen kultúrából sem jelenthet gondot egy egészséges társadalomnak.4- 5%-t már biztos, hogy nem tolerálna jól a magyar társadalom. Ez persze csak sejtés a részemről, vannak okosak, akik jobban tudják. És persze kormánymegbízott álszakértők is...
A demagógia pedig ott van, hogy az életben egyfajta veszélyt nagyít fel, az élet alapjában véve VESZÉLYES és kockázatos, jöhet bármikor természeti katasztrófa, járvány, meteorit, baleset.... Csak a kormányunk eteti a népet azzal, hogy majd ő, ő az aki minden veszélytől megvéd mindenkit.

Tamáspatrik 2017.03.07. 20:09:49

@Ballib cenzúrázók réme 25: Ebben van némi igazad, mert minden hírcsatornának a maga felé hajlik a keze, sajnos objektív hírszerkesztés csak elvétve fordul elő.
Másrészt ahol emberek élnek együtt, ott mindig lesznek balhék, bajkeverők, teljesen függetlenül attól, hogy milyen kultúrában. Fehér fiatalok ugyanúgy törtek zúztak pl. Londonban, a futballhuligánok is közülük kerülnek ki. Egy bizonyos korosztály, főleg ha nincs munkája (nem talál vagy nem fogadja el azt ami van), akkor erősen antiszociális viselkedésre hajlamos.
Statisztikailag nem kiugró a migránsok által elkövetett balhék száma, mások is balhéznak - ebben persze nem vagyok biztos, érdemes lenne róla beszélgetni, hideg fejjel.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.07. 20:09:59

@Tamáspatrik: 'Max. 1 v. 2%-nyi bevándorló még idegen kultúrából sem jelenthet gondot egy egészséges társadalomnak.4- 5%-t már biztos, hogy nem tolerálna jól a magyar társadalom.'

az se mindegy hogy retkes cigány, arab vagy szorgos kínai atomtudós-e a migri. ezt majd eldöntik amíg várakozik a határmenti koncentrációs táborban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.07. 20:13:25

@Parasztlengő az imperialistáknak: attól függ mennyire idegen a kultúra

Németországban pl. 0,5% zsidó pióca is hatalmas gondot okozott a háború előtt, ne csoda hogy Széchenyi is megkérte a parlamentet hogy egyet se engedjenek be a hónaljszagú galíciai migrikből.

Tamáspatrik 2017.03.07. 20:33:06

@Androsz: Ne haragudj, de tényleg pótcselekvés, mert annyira hiteltelen... Jön egy alkesz vagy egy tróger és amerikát szidja, a sejhaja kilátszik a gatyából és nyomja a világpolitikát. Agresszív nagyhatalmak mindig voltak és lesznek is. Az pedig, hogy 10ezer km-rel odébb mi történik, azt ugyanúgy felületesen ismerjük, kb. annyira mint ők minket. Ez egy krónikus kisebbrendűségi érzés a részünkről. Ha ők lenéznek másokat, az ő bajuk. Mert kulturálisan domináns ország ugyan, de azért még vannak sokkal érdekesebb dolgok és országok is a világon. Abba nem gondolsz bele, hogy az USA-t szidni az pont olyan, mint ha Európát szidnánk? Nem lehet egy kontinenst szidni, értelmetlen, 300 millió USA állampolgárt lehülyézni szintén. A sztereotíp gondolkodás pedig ezt teszi. Ugyanolyan nagy problémájuk van mint bárkinek. És egyébként ahogy szidjuk őket, az aktuális kormányzatuktól független. Söprögessen mindenki a saját portája előtt, és ne a "világra" akarja rátolni a saját boldogtalanságát. Agresszív nagyhatalmak pedig mindig voltak és ma is vannak.

Más: te akarnál Oroszországban élni? Vagy akkor inkább már az USA-ban? Hol éreznéd magad nagyobb biztonságban? Ha mint egyén az utóbbira szavazol (és 90% szerintem ezt tenné), és félnél az orosz maffiától, akkor mért gondolod, hogy jól lenne velük szövetségre lépni. A nyugat-európai értelmiséget pedig már sokszor elhülyítették az oroszok, Sztálin idejében sem tudták, hogy mi történik ott, különben nem lett volna annyi kommunistával rokonszenvező. Időnként divat őket idealizálni olyanoktól, akik messze élnek tőlük, de semmi olyat nem látok náluk, ami igazán értékes és követendő.

Most voltam a szlovén határ túl oldalán, ott rendezettség van a közterületeken és nyilvánvalóan a fejekben is, az oroszokról ez nem mondható el. Most is annak a sarát nyögjük, hogy itt voltak a nyakunkon. A szlovénok az osztrákokat másolják, a délnémet az észak némettől és a svájciaktól TANULT. Tanulni másoktól nem szégyen. EZÉRT vagy nyugatbarát többek között, ilyen dolgok miatt.
süti beállítások módosítása