Ideo-logikák

Ideo-logikák

A sötét „ötvenes évek” nyugaton

2017. július 21. - Tamáspatrik

Az ún. „ötvenes évek” korszaka nálunk a történészek számára nem annyira az 1950-es éveket jelzi mint inkább az 1948-1956 közötti korszakot, amikor tombolt a kommunista diktatúra terrorja: kitelepítések, kényszermunkatáborok, erőszakos TSZ szervezés és beszolgáltatás, koncepciós perek jellemezték ezt az időszakot. Azonban kevéssé ismert, hogy nem csak a sztálinista diktatúrákban, hanem a nyugati országokban, mindenekelőtt az USA-ban szintén előfordultak ezekhez lényegében hasonló jelenségek körülbelül ugyanebben az időszakban, amelyet a hidegháború korszakának is neveznek.

Nobel díj a DDT-ért

ddt-is-good-for-me.jpg

1948-ban az egyik leghatékonyabb rovarirtószer, a DDT feltalálói Nobel-díjat kaptak. Ezt a vegyszert akkoriban igen nagy mennyiségben használták a mezőgazdaságban és csak sokkal később derült ki, hogy nem bomlik le a környezetben, hanem felhalmozódik a táplálékláncban. A kutatók csak jóval később kezdtek csak el szisztematikusan foglalkozni az egyes kísérleti növényvédő szerek utóéletével és a különféle a vegyszer maradványok mellékhatásaival. Évtizedek múlva terjedt csak el az a szemlélet (és ma sem érvényesül még teljesen), hogy a kemikáliák mellékhatásai és környezetterhelése a legtöbb esetben fontosabb mint az elsődleges cél. Ennek hiányában emberek milliói szereztek lassú, többnyire nehezen kimutatható egészségkárosodást az ész nélküli kemizálás évtizedeiben.

Lobotómia a pszichiátriában

lobotomy.jpg

Akkoriban a pszichiátria szokásos eszközei voltak az elektrosokk és az inzulin-sokk kezelések, amelyekkel mintegy kiütötték a betegek agyát és a tüneteket időlegesen meg tudták szüntetni. Az alkalmazott módszerek közül a legdrasztikusabb azonban a viszonylag könnyen végrehajtható lobotómia volt, amelyet 1949-ben Nobel-díjjal (!) is jutalmaztak. Az eljárás lényegében a homloklebeny idegi kapcsolatinak egy pár perces eljárással történő, visszafordíthatatlan roncsolása volt. Az 1970-es évekig mintegy 100 ezer ilyen műtétet végeztek el a fejlett országokban (ennek közel fele a 40-50-es évekre tehető, még kevésbé súlyos esetekben is alkalmazták), amelynek leggyakoribb hatása a betegekre (a tudatos és érzelmi központok egymástól való elszigetelése miatt): teljes közöny és apátia.

A behaviorizmus egyeduralma a biológiai tudományokban

20130527-almodozo-allatok-kiserleti-patkany10.jpg

Akkoriban az állatkísérleteket szinte kizárólag mesterséges környezetben végezték: a patkányoknak és egyéb kísérleti állatoknak különféle pedálokat kellett nyomogatniuk, a tudósok főként pavlovi reflexeket tanulmányoztak. Habár az ilyen kutatások távolról sem mondhatóak eredménytelennek, egy olyan szemléleten alapultak, hogy az állatok és hozzájuk hasonlóan az emberek viselkedését is pusztán a környezet határozza meg, tehát mindenki viselkedése egy adott céllal tökéletesen manipulálható és manipulálandó is különféle társadalmi célok érdekében.

Mccarthyzmus: egy politikai boszorkányüldözés

Az USA-ban Kelet-Európa kommunista rendszereihez némileg hasonlóan kezdtek el üldözni embereket a politikai meggyőződésük miatt. A Mc Carthy szenátor által indított mozgalomban a marxizmussal szimpatizáló értelmiségieket távolították el az állásukból és kerültek fekete listára. A mozgalom szerencsére pár év alatt lecsengett, éppúgy mint erre mifelénk, az élete végén paranoiássá vált zsarnok, Sztálin halálát követően.

Nők alávetettsége, rasszizmus

stayathome.jpg

Az amerikai társadalom családmodellje ekkoriban a kenyérkereső férj és az őt teljes mértékben, szolgai alávetettségben kiszolgáló feleség. A nők oktatása leginkább ebben az irányban történt, a velük szemben megfogalmazott etikai elvárások is azt tükrözték, hogy a nőknek a konyhában van a helye (amit némileg indokolt a baby-boom, a háború utáni gazdasági fellendülés során született gyerekek nagy száma). Az ún. „faji megkülönböztetés” is természetesnek számított az USA számos államában. Alapvetően egy macsó társadalom képe rajzolódik ki az ötvenes évek első felében, főleg a világháború győztes országaiban.

Az orwelli disztópia majdnem bekövetkezett

orwell.jpg

Orwell 1948-ban írta híres, 1984 című regényét, amely nagyon szemléletesen mutatta be, hogy a világ mi felé haladt akkoriban, nyugaton és keleten egyaránt: egy olyan társadalom felé, amelyet atomizált egyének alkotnak és tökéletesen manipulálhatóak a politika céljainak megfelelően. Szerencsére ez a vízió nem vált valóra, legalábbis ebben a kemény formájában. Az 50-es évek közepén ugyanis lassan változni kezdett a közfelfogás, és a '60-as évek végére gyakorlatilag teljesen meg is változott a világ nagy részén, kérdés csupán az, hogy mi idézte elő ezt a fordulatot?

Az erő politikájának lecsengése

A 40-es évek végén és az 50-esek első felében, főként a háborúban győztes országokban sokak számára úgy tűnhetett, hogy nyers erővel minden fontos kérdés megoldható. Minél több és nagyobb atombombát kell gyártani, több katonát felfegyverezni, és a tudomány új csodáit kell gátlástalanul használni. Az állami vezetők kezében elegendő hatalom összpontosult ahhoz is, hogy a társadalomba nem illő vagy politikailag megbízhatatlan egyéneket semlegesíthessék. (Egyébként nem csak a két szuper nagyhatalomra volt jellemző az erő politikája: például Ausztráliában bennszülött gyerekeket távolítottak el a családjukból, a Franco diktatúrákban pedig kommunista felfogású házaspárok újszülöttjeit adták gyermektelen katolikus családoknak.)

Aztán az '50-es években a jelentős emberveszteségekkel járó koreai háború már jelezte az USA haderejének bizonyos korlátait és kialakult egy egyensúly a fegyverkezés terén a nagyhatalmak között. A franciák Indokínában szenvedtek katasztrofális vereséget és felgyorsult a gyarmatbirodalmak szétesése. A nagyhatalmak több alkalommal megtapasztalták, hogy az erő politikájának a korlátlan alkalmazása hátrányokkal is jár, amelyet az 1956-os magyar szabadságharc, a szuezi válság és néhány évvel később az USA vietnami háborúja mutatott meg.

Új jelenségek az '50-es évek közepétől

A kultúra áporodott levegőjét az USA-ban egy új zenei irányzat, a rock and roll frissítette fel, amelynek kezdetét Bill Haley 1954-es számától (Rock éjjel nappal) datálják. Pár évvel később berobbant Elvis Presley és megjelentek a rock-együttesek, amelyek a lázadás szimbólumaivá váltak egyesek szemében. A faji elkülönítést az USA-ban 1954-ben helyezték törvényen kívül és megkezdődtek a feketék polgárjogi küzdelmei az alkotmányos jogok érvényesítéséért. A különféle mozgalmak és ellenkultúrák az 1960-as években egyre inkább felerősödtek, amelyek 1968-ban diáklázadásokban, prágai tavaszban, 1969-ben a woodstocki fesztiválban kulminálódtak (valójában túl is pörögték magukat). Igaz viszont, hogy sokak szerint ennek az időszaknak a legfontosabb fejleménye a „fogyasztói társadalom” mai modelljének kialakulása volt.

Tanulságok a mai kor számára

Az '50-es éveknek nevezett időszakot nem véletlenül érezzük sok tekintetben hasonlónak a maihoz: a politika igyekszik ma is beférkőzni az emberek magánéletébe. Megjelennek időről időre olyan politikusok, akik a legfontosabb kérdéseket az erő pozíciójából, folyamatos ideológiai agymosással akarják megoldani. Ez az arrogáns stílus egy ideig ez működhet is, legalábbis ezt bizonyítja Putyin, Erdogan vagy Orbán példája, és hozzájuk Trump is csatlakozhat. Az állampolgárok azonban ezt a fajta primitív macsó stílust előbb vagy utóbb megunják és fellázadnak ellene – a társadalmak önvédelmi rendszere életbe lép, remélhetőleg még azelőtt, hogy a politika teljesen lezülleszti.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3912677713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papierusz 2017.07.22. 11:23:22

Ó, az az orbánozós vörös farok az írás végén! Prájszlessz!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2017.07.22. 11:23:28

Tetszett ez a cikk. Jól összeszedted a lényeget, blogger.

0.5 bit 2017.07.22. 12:39:29

"Ez az arrogáns stílus egy ideig ez működhet is, legalábbis ezt bizonyítja Putyin, Erdogan vagy Orbán példája, és hozzájuk Trump is csatlakozhat. "

Igen, azok a sötét 50-es évek. Szerencsére ma már bárki aki nem diktatórikus országban él szabadon elmodhatja véleményét bármiről anélkül, hogy retorziótól kellene tartania:

A holland rendőrség szisztematikusan felkeres minden a közösségi oldalakra a migránsválsággal kapcsolatban kritikus posztot író polgárt, hogy megkérje őket, hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel, írja egy holland portál.
Forrás: migracio.mandiner.hu/cikk/20160126_migraciot_kritizalt_jott_erte_a_rendorseg

"Az új törvény arra is kötelezné a Facebookot és a többi közösségimédia-szolgáltatót, hogy Németországban is tartson fenn egy irodát, ami a nap minden órájában reagál a jelentett posztokra, elemzi és ha kell, törli őket. "
Forrás: 444.hu/2016/12/17/nemet-jogalkotok-500-ezer-eurora-buntetnek-a-facebookot-minden-gyulolkodo-vagy-kamuhireket-terjeszto-poszt-utan

A német rendőrség 36 házban tartott razziát a közösségi médiára írt gyűlöletkeltő posztok miatt, írja a TheVerge. A legtöbb poszt politikailag motivált tartalom volt, de volt közöttük egy, ami a szexuális beállítottságot sértette.
Forrás: index.hu/kulfold/2017/06/22/nemetorsag_mediatorveny_rendorseg_gyuloletbeszeld/

A Telekom szerződést bontott Kovács Ákossal, mert nem értenek egyet vele abban, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak”
Forrás: 444.hu/2015/12/16/a-telekom-szerzodest-bontott-kovacs-akossal-mert-nem-ertenek-egyet-vele-abban-hogy-a-noknek-nem-az-a-dolguk-hogy-ugyanannyi-penzt-keressenek-mint-a-ferfiak

Klasszikust idézve: "Szabad ország, szabad polgárai, szabadon elmondhatják a véleményüket arról amiről szabad."

Le Orme 2 2017.07.22. 12:50:14

Ezek közül a Mccartyzmus az ócska agyhalott baloldali propaganda üldözése pozitív volt. Ez jól látható, ha összehasonlítjuk, menyire népszerű a neomarxizmus az angol akadémiai körökben, míg az Usában ma sem az.
Negatív mellékhatásként az ötvenes évektől kezdték Amerikában a baloldali agyhalottak a liberális jelzőt magukra használni, a szocialista és a baloldali helyett.

Bicepsz Elek77 2017.07.22. 13:24:18

@0.5 bit: Igy van!!
@Le Orme 2: A McCarthyzmus nem voltpelda nelkuli. Az 1890- es evekben valosagos haborus allapotok volak az USA-ban a rablobarok es a munkasmozgalmak kozott(lasd Rockefeller szetlovette a sztrajkolo banyaszokat, chicagoi tuntetes). 1917 utan volt tobb kommunista(/anarchista)merenylet az USA-ban es mar akkor gyanusan neztek a Szovjetniot es a kommunistakat(gyakorlatilag utolsokent vettek fel a diplomaciai kapcsokat a Szovjetunioval). A II. Vilaghaboruban csak jegelek ezt, majd az atombombaval megprobalak elonyre szert tenni. Termeszetesen nem fejezodtek be a harcok 1945-ben(lasd gyarmati haboruk, Indokina, Korea, berlini valsag).
Az 1940-50-es evek folytattak az 1930-as eveket: a haboru(k)munkaerohianyt hoztak letre es segitettek az amerikai atlagpolgar felemelkedeset(a masodik vilaghaboruig az atlagember eletszinvonala es munkajogai Nemetorszagban messze jobbak voltak, mint az USA-ban). Valojaban az 1940-50-es evek a prosperitas jegyeben teltek el.
Mi valtozott? Az ifjusag munkaba allasa evekkel elcsuszott, igy sikeresen kialaklt egy ifjusagi szubkultura, amire a reklamcegek, zeneipar stb racsapott. A szegenyseg helyet atvette az olcso auto, olcso benzin, olcso lakber kora, emellett a radio es az allando koltozes, ami miatt a vallasos es konzervativ gondolkodasu kiskozossegek szetverodtek. Akkoriban sokan azt hittek a rock n roll az oroszok trukkje az amerikai fiatalsag lazitasara.
A feketeknek is kinyilt(tottak)a szemet azzal, hogyvsokkal tobb helyre jutottak el(a gyapotfoldekrol tonegesse lett a nagyvarosokba vandorlas=tomeget alkottak es a rensorseg nem lott kozejuk, mint videken).

Bicepsz Elek77 2017.07.22. 13:50:35

@Le Orme 2: A Frankfurti iskola ma is dominanssa vakt. Az USA-ban minig is "tultoltak" a dolgokat pl. tul bigottbol tul liberalissa lettek, vagy fajgyulolokbol fajarulok sokan. Az arany kozeput helyett.

apro_marosan_petergabor 2017.07.22. 14:00:47

"Primitív stílus" - agymosás.
Nem, a PC-libero világ primitív,agymosó, de inkább vélemény és gondolat diktatúra. Terjesztőik, apostolaik, a szadeszből, illetve túlélő holdudvarából kerülnek ki. Művelői olyanok, ideológiailag, mint a kommunisták a tulajdonviszonyokat tekintve: minden ami a tiéd az az enyém is, de ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd...
Nos ez megvan ideológiailag is, íme: Minden véleményt, ami azonos(hagyon hasonló) az enyémmel, azt tolerálok , de a más véleményen lévők fogják be a pofájukat (vagy betömöm)!
No, hát ez a libero tolerancia a gyakorlatban...

Alick 2017.07.22. 14:13:08

@0.5 bit: És arról nem is beszélve, hogy több ország határán a beutazni szándékozótól kérhetik valamely közösségi hálóhoz való hozzáférését.
"Új jelenségek" a XXI. sz. elején...

Alick 2017.07.22. 22:18:13

"hozzájuk Trump is csatlakozhat"

Ennek okáról egy remek összefoglaló:

www.youtube.com/watch?v=BvG2k8M6ZCI

2019.12.15. 04:19:52

@0.5 bit: Ez itten, a három ütem, épp elég
Verje el, a viharba, mint a jég
Tolvajok bűnös, aljas, rendszerét!

Mit kívánsz magadnak végül még,
Segítsen nékünk ebbe a kegyes ég!
Elmúljon minden rossz, mint volt rég!

Elmúlt, mint legjobb jó, szép világ,
Hazugok, szédítő kommunisták!
Mára ezt, is ellopták, koptatták!

Maradt-e még, hazugsághoz hited
Pógár új, szózatát elhiggyed?
Bőrödet, értük vásárra elvigyed?

Vagy veszel, egy jó bakancsot
Amibe országod elhagyod!
Sorsodat, úgy, abba javítod!
2015-06-16

2019.12.15. 04:22:05

Szózat 2019

Ma is hazudnak rendületlenül,
Tenéked ó magyar!
A bölcsődtől a sírodig,
A kamat beléd mar!
A nagyvilágon e kívül,
Nincsen számodra hely,
Innen meg, menekülnöd kell!
Áldjon, vagy verjen,
Állam szennyes keze.
Itt nékik adóznod,
vagy pusztulnod kell!
2019.o3.27.
süti beállítások módosítása