Ideo-logikák

Ideo-logikák

Az amerikai, brit és a magyar választók között nincs lényeges különbség

2018. április 30. - Tamáspatrik

Három választás kimenetele alapján úgy látom, hogy a magyar választók nem butábbak mint a britek vagy az amerikaiak. Ha pedig ez így van, akkor nagyon hasonló általánosabb okokat lehet felfedezni az eredmények alakulása mögött, de nem csak lehet, mi több kell is.

A három szavazás:

Amerikai elnökválasztás 2016:

Trump-Clinton 46%- 48%, elektorok száma 334-227

Brexit szavazás 2016

Kilépés-bennmaradás: 51,9 - 48,1%

(Sőt ide tartozik a brit parlementi választás is 2017-ban: tory-labour 42,3 - 40)

Magyar parlamenti választás 2018:

Kormány-ellenzék (amely 7 különböző párt) 49,3% - 48,4, mandátumok Fidesz KNDP 67% - ellenzék 33%

Két opcióra kalibrált rendszerek

A fenti választási rendszerek jellemzője, hogy alapvetően két nagy pártra kalibráltak (ill. két opcióból lehet választani) és a szoros eredmények ellenére is a győztes mindent visz elve alapján működnek. Habár mindegyik esetben léteznek kis pártok, amelyek beleszólnak az eredmény alakulásába (az USA elnökválasztást is nem egy esetben egy harmadik jelölt döntötte el, mivel szavazatokat vett el a demokrata vagy republikánus elnöktől), lényeges esélye a kormányzásra csak a nagy pártoknak van.

Az európai kontinentális gyakorlat ezzel szemben teljesen más, mert a különféle pártokat koalíciós kényszerre ösztönzi. Ez azért is előnyös, mert a pártokon belül nem mosódnak össze a különféle csoportérdekek, azok jobban elkülönülve tudnak megjelenni. Ergó a választók a hozzájuk legközelebb állóra fognak szavazni, nem pedig kettő közül a "kisebb rosszra".

(A magyar rendszerben az egyéni mandátumok nagyobb száma mellett a "győzteskompenzáció" és az 5%-os küszöböt el nem ért pártokra leadott töredékszavazatok elosztása az, ami kétpárti rendszer felé mutat. Ha nincs két erős párt, az esetben egy párt fog dominálni.)

Habár Európa és a világ más országaiban a társadalom hasonlóan megosztott lehet, a választási rendszer mégsem hozza ki ezt annyira, mint a fenti esetekben. Vannak természetesen olyan országok többek között a skandinávok, ahol a különbségek eleve kisebb mértékűek az egyes társadalmi csoportok között, ezért a választási rendszertől eltekintve sem valószínű középtávon, hogy szélsőségesen két párti struktúra jöjjön létre.

A szélsőséges felfogás volt a nyerő

A fenti esetek további jellemzője még, hogy a győztes nem mérsékelt, hanem szélsőséges retorikával, gyűlöletkampánnyal tudott hatalomra jutni. Ez az, ami leginkább feltűnő, és amit sokan leírtak már, hogy mennyire "két világban él" a két szavazótábor. Létrejött az "alternatív igazságok" rendszere, amely valójában egy nonszensz.

Még egy hasonlóság, hogy a jobb-baloldal felosztás nem ugyanaz már mint régen kb. jómódúak és kevésbé jómódúak a középosztálytól lefelé, hanem mindhárom esetben az alsó középosztály jó része is a jobboldalt erősíti, a radikális jobboldalra szavazók összetétele lényegében ugyanaz mindhárom esetben. Nem annyira a vagyoni helyzet mint inkább a falusi/kisvárosi vs. a nagyvárosi életmód különbsége ugrik ki sokkal inkább, a mérsékelt jobboldaliak nem ritkán a baloldaliakkal együtt a vesztes oldalra szavaztak.

A fentiek alapján nem látok semmi olyat, hogy a magyar vidéki szavazó "ázsiai" felfogású lenne, semmivel nem látom ázsiaibbnak mint a britet vagy az amerikait, a felfogásának és tájékozottságának a szintje úgy tűnik, hogy hasonló illetve hasonlóan alacsony szintű. Ezen a ponton viszont távol áll tőlem, hogy egyszerűen csak félrevezetett rétegeknek, a demagógia áldozatainak tartsam őket, bár ez a faktor egyik esetben sem volt elhanyagolható és befolyásolhatta a szavazások végeredményét.

Azzal együtt, hogy úgy vélem, hogy a brexit propagálói, Trump és Orbán sokkal inkább negatív szereplői a politikának mint pozitívak, de tény az is, hogy az alternatívák sem voltak különösen vonzóak pl. a brit "nyűglődés" az EU-ban, Clintonné elnöksége vagy épp nálunk Karácsony kormányalakítása. Alapvető problémám viszont, hogy a populizmus ellentéteket szít és megalapozatlan ígéreteket gerjeszt: szórni a pénzt, munkát a versenyképesség növelése nélkül, leginkább pedig az idő kerekének visszafordítását: az USA olyan szuperhatalom legyen mint 30 éve, a britek olyan nagyhatalom mint 100 éve, mi pedig olyan meghatározó európai hatalom legyünk mint 500 éve. A populisták legalábbis szavakban rendkívül arrogánsak, a tetteik szerencsére lehetnek adott esetben teljesen más jellegűek mint a nagyképű szólamaik.

Van itt egy "sőt" is

Meg kell jegyezni, hogy a baloldal esetében nem ritkán az elvek pontos megfogalmazása mellett alapvető gyakorlati hibákat látunk. Alapvető kérdésekben buknak orra. Obama az egészségbiztosítást felfújta költségszinten, a háborúkból pedig nem találta meg az igazi kiutat. A londoni cityben a "pénzkultúra" egészségtelen mértékűre fújódott fel, a globalizáció haszonélvezőjeként lenézi és lebecsüli a vidéken élőket. A magyar baloldal pedig sosem volt elég karakteres, inkább pipogya szereplőkből állt (pl. a nemzetközi lobbikkal szemben a legkisebb nyomásnak is engedtek). A liberalizmus ha más fajta módon is, de egyértelműen szintúgy a hübrisz, nagyképűség bűnébe esett, nem akarta vagy nem tudta apró pénzre váltani az elveit, holott nagyon sok embernek az alsóbb osztályokból az aprópénz is pénz. Mindkét szélsőséges tábor tehát egyformán hibáztatható.

A két tábor véleményformálói teljesen mások

Az egyik blogger nagyon jól megfogta, hogy teljesen mások a tekintélyek, a véleményformálók a politika által még inkább szétszakított, polarizált társadalmak két oldalán. Ez számomra a legizgalmasabb pont pillanatnyilag, hogy mért van ez így.

A mai baloldal és a mérsékelt jobboldal egy része számára az igazi tekintélyt a tudomány, az adott tudományterületeken jártas személyek képviselik: természettudósok, közgazdászok, egyéb társadalomtudósok. Ide tartoznak még az európai szinten jegyzett művészek, sokak által elismert (nem megosztó) közéleti személyek és a nyitott gondolkodású vallási vezetők.

Mitől van sokakban ez a tudományellenesség?

A jobboldal, elsősorban annak radikális oldala alapvetően tudományellenes, másrészt viszont sokkal közösségközpontúbb. A tudománnyal azonban többféle gondunk is lehet:

1.Az életetünket kényelmesebbé teheti, de nem oldja meg a nagy problémákat.

2.Személytelen: olyan mértékben az, hogy kisebbrendűségi érzést is kelthet, egyfajta lázadást válthat ki (ekletáns példa Szendi Gábor ténykedésének negatív oldala - mert van persze pozitív része is.) Az oltásellenesség is lehet egyfajta lázadás a tudománnyal szemben.

3.Sokak számára egy gyanús szabadkőműves gyakorlat, mert sosem ismerték meg a működését, és távol állnak őle mint Makó Jeruzsálemtől.

4.Az oktatási rendszerek is feltehetően felelősek (ezekben az országokban) a tudományellenességért. Egy koreai vagy finn oktatási rendszer sokkal inkább képes közelebb hozni a gyerekek nagy tömegeihez a tudományos gondolkodást.

5.A tudomány művelői sok esetben távol vannak a gyakorlati problémáktól, vagy éppen csak egymásnak írnak cikkeket.

6.A tudomány időnként komoly szarvashibákat követ el és csak későn korrigálja - ez azonban külön posztot érdemel. A benzin ólomtartalmának káros hatásait sokáig elhallgatták, elkerülhető ipari balesetek következtek be (pl. Fukushima), a zsírt tették meg bűnbakká, holott a cukor általában károsabb. A tudományban is működik dogmatizmus, a változásokkal szembeni ellenállás tehetetlenségi ereje is jelentős és egyes lobbik is hatással vannak rá - mindez tápot ad azoknak, akik a sokakban meglévő ösztönös idegenkedésre építenek.

Kisközösségekben szeretnének élni

Van egy nagyon feltűnő dolog a jobboldali nyilatkozatokban: mennyire pontatlanok, mennyire "nagyjából" és nem pontosan fogalmaznak (legyen szó evolúcióról, nemzeti identitásról, hasonlóan fajsúlyos kérdésekről). Sőt mi több, nincs is igényük a pontos fogalmazásra.

Néha azt lehet gondolni, hogy ezek az emberek, akik nem ritkán komoly tudományos háttérrel indultak (pl. Kásler), pár évtized alatt elhülyültek. Szerintem nem erről van szó (remélhetőleg), hanem megváltozott az a gondolkodásuk fókusza: az analitikusról (inkább bal-agyféltekés) a holisztikusra, közösség központúra váltott (inkább jobb-agyfélteke domináns). A pontosságra törekvést sokszor elhanyagolják, talán mert a célközönségük sem igényli ezt. Vagy pedig azért, mert ők maguk is feladták már rég az (analitikus) értelmi oldaluk fejlesztését az emocionális-közösségi oldaluk mellett.

Gondoljuk meg, hogy a kisközösségi élet mennyivel gazdagabb a kapcsolatokban: két fős családban a kapcsolatok száma 1, 3 fősben 3, 4 fősben már 6, 5 fősben már 10. Egy ötven fős közösségben már nagyon nagy a kapcsolatok száma, sok az emberi interakció, ami jelentős tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosít. Az igényeink persze eltérőek lehetnek abban, hogy milyen közösségekben szeretnénk élni, de a valódi interakciókat mindannyian igényeljük (vagy ha kevés van ilyenből, akkor jobb híján a pletyka is megteszi).

A kisközösségek szeretnének autonómok maradni és meghúzni a határaikat: a bevándorlók, más vallásúak, vagy a közösségi alapdogmáknak nem megfelelők a körön kívül rekednek. Így jön létre az "alternatív igazság", amely illúziókon alapuló kollektív önbecsapás sokszor, de nem sokkal nagyobb mértékű, mint amilyenekkel naponta hitegetjük magunkat vagy egymást.

Az áthidalás lehetősége: egy konkrét példa Dél-Nyugat Ausztráliából

Kevés példa van arra, hogyan lehet pl. a nagyvárosi és a kistelepülésen élő emberek közti távolságot áthidalni, azonban léteznek ilyen példák.

Nyugat-Ausztráliában a mezőgazdaságban és a általában a vidéki életmóddal foglalkozó kutatók miközben célokat tűztek ki 2050-re, sajátos szabályokat fogalmaztak meg maguknak:

1.Nem fognak okoskodni és ítélkezni a vidéki emberek gyakorlata fölött.

2.Igyekeznek jobban megismerni a helyi gyakorlatot, csupán lehetőségeket mutatnak be, a választás ezek közül a helyieken múlik.

3.Tanulmányozzák azt, ami helyben bevált. Pl. volt egy ház, amely száz éve áll és többször odébb költöztették, több funkciónak megfelelt, pedig közben számtalanszor fel kellett újítani.

4.A környezetbe legjobban beleillő megoldásokat keresnek (pl. juhok táplálása őshonos növényekkel), esetenként az őslakosok tapasztalatait is átvéve. Egy jóval környezetbarátabb és fenntarthatóbb mezőgazdaság a cél, miközben ők is tanulnak a helyiektől, nem csak osztják az észt.

5.A költségtakarékosság is szempont, pl. a házak építése ne legyen drágább a nagyvárosból 50km-re sem (pl. az adott éghajlati tényezőknek leginkább megfelelő, moduláris elemeket szállítanak le, amit a helyiek össze tudnak szerelni). A fából való építkezés a környezetet is sokkal kevésbé terheli, a fenntarthatóság feltételeinek megfelel.

A törésvonalak áthidalhatók és vannak is példák a szintézisre, azonban ezek még ritkák, szinte láthatatlanok. Az első lépést a másik felé inkább a tájékozottabbaknak kell megtenniük e téren, de valószínűleg csak az igazán súlyos problémák (pl. környezetpusztítás) fogják kikényszeríteni az együttműködést mindkét oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr513881812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.05.01. 06:59:48

A jelenlegi kétoldalra szakadt politikai helyzet nem csak a választási rendszerből alakult ki, hiszen lehetne itt 5 db 20%-os párt is a Parlamentben. Az alapvető ok, a baloldal démonizáló politikája, mely 100%-ban utasít el, bélyegez nácizmusnak és antidemokratikusnak minden jobboldali pártot. Ezzel szemben természetes lépés, hogy ezt a mentalitást jobboldalról maximálisan visszautasítják. Ráadásként ezt az állapotot még csak nem is az országok választói alakították ki, hanem a globális tőke érdekei és az őket támogató, kezükben levő média. Akkora erővel rendelkeznek, amivel jelentősen képesek befolyásolni az országokat és céljuk, hogy teljes mértékben átvegyék az irányítást. Ők alakították ki a baloldali haladó szabadságpárti emberbarát politikai oldal mítoszát, míg a velük szemben álló nemzeti erőket elnyomó maradi agresszív náviknak mutatják be. Amennyiben a globális tőke nem szólna bele a nemzetállamok belügyeibe, megszűnne ez a kétoldali hozzáállás. Az USA politikai ellentétei a nemzeti tőke és a globális tőke körül mozognak szintén, utóbbiak nem szeretnek adózni az országban, viszont a lopott pénzből szépen megvették a washingtoni adminisztrációt, mely őket szolgálja. Ahogyan a brüsszeli parlamenti tagokat is részben Soros György pénzeli, aki a globális tőke kijáróembere. Németországban olyan erős a nemzeti tőke, hogy a politikusoknak érdemes mögéjük beállni, így az idegen globális érdekek nem játszanak jelentős mértékben. De még ott is a centrum CDU-SPD támogatottsága alig több, mint a szélsőséges, vagy annak mondott baloldali Grüne/Linke és a jobboldali AfD/SPD , sőt legutóbb a centrum a közvéleménykutatás szerint csak 49%-on állt. Tehát még a hazai nagytőke ellen is erős ellenállás mutatkozik a választók részéről.
Csakis ott lehetséges sokpárti politizálás, ahol nem az idegen és a hazai érdekek mentén kell felsorakozni.
Az angol választási rendszer speciális eset, teljesen külön kezelendő a többitől.
Tehát nem a választók ugyanolyanok, hanem a politikai erők és a mögöttük levő tőke.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 08:24:26

Egyszerűen a liberális demokrácia egy zsákutcás rendszer, ami ellen az egész világon lázadnak az emberek.

padisah 2018.05.01. 10:25:45

"Mitől van sokakban ez a tudományellenesség?"

Erre az elmondottak mellett szerintem jobb magyarázat, hogy különösen nálunk a 'tudomány' képviselőit még az előző, baloldali eszmék által vezérelt rendszer emelte egyáltalán az értelmiségi létbe, és ezen túl a tudományos pályára is.

Ennek az a következménye, hogy a baloldallal, annak értelmiségi oldalával szemben a mai magyar jobboldal nem tud saját értelmiséget felmutatni, mert nincs neki. A pozícióban lévő értelmiséget a baloldal szocializálta, baloldalivá. Ugyanez figyelehető meg a tudományos életnél is erőteljesebben a kultúra és a média területén. A Fidesz média-letarolását megelőzően a médiában is úgyszólván csak és kizárólag baloldali szemléletű, és ennek megfelelő értékítéleteket közvetítő újságírók sorakoztak. Ebből legfeljebb néhány kevés szélsőjobbos, illete a bulvár lógott ki, ezeket pedig könnyen le lehetett söpörni mint hiteltelen, nem releváns hírforrást.

Kétségtelen, hogy jobboldaliként sem kifejezten olvasható manapság az Origó, dehát ez a visszanyal a fagyi esete. Orbánék ezt a módszert a baloldaltól lesték el.

Színészek, kultúr-értelmiségiek közül elvétve akad olyan aki jobboldali, és azt fel is vállalja. A többség együtt úszik a saját közösségének (=információs buborék) a véleményével, ami eredendően baloldali. Sokan inkább hallgatnak, vagy elhallgatják az amúgy jobboldali beállítottságukat, és könszönhetően a még egyelőre névtelen választásnak, elég nekik ott a megfelelő helyre ixelni.

A baloldal természetesen dolgozik a 'névtelen választás' megszüntetésén is, hiszen a facebook az embereket arra készteti, vagy kényszeríti hogy a politikai véleményüket arccal-névvel vállalják, így rögtön kiközösíthetőek lesznek ha nem lépnek eléggé egyszerre. A Facebook bevallottan baloldali elvek szerint működik, tudatosan olyanra csinálták. Az más kérdés hogy az eszközt a jobboldal is remekül tudja mozgósításra használni, és az információs buborékok elválasztásában, így a politikai világképek divergenciájában is nagyon fontos szerepet játszik.

különvélemény 2018.05.01. 12:50:03

Összefoglalom a TLDR embereknek:

A ballib az egyetlen igaz út, bár ott is vannak apró hibácsakák.
A jobboldal buta, tudománytalan, populista, arrogáns, tahó paraszt.

Ja és szar a választási rendszerünk.

alfacharlybravo 2018.05.01. 13:53:18

@különvélemény: Ezt most jól megkaptuk, de szerencsére nem a haladó ballib került hatalomra. Nekik soha nincs szerencséjük folyton csődbe viszik az országot.

Andy73 2018.05.01. 14:23:30

Sokat kell ahhoz még tanulnod és dolgoznod TamásPatrik, hogy Kásler professzorról érdemben nyiltatkozni tudj, őt hitelesen kritizáld. Persze nyugodtan bemutathatod a te tudományos teljesítményed, publikáiós listádat is. Ezeket a naiv szösszeneteket én mindenesetre nem nevezném tudományos teljesítménynek, inkább laikus fogalmazásoknak. És persze az sem árt, ha megismerkedsz Kásler professzor munkásságával és nézeteivel is, nem csak az index blogjaiban tájékozódnál róla.

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:08:53

@különvélemény: Nem érzékeled, mekkora nagy kritikát kapott a baloldal ebben a cikkben? Vak vagy, ha ezt nem látod. Vagy pedig leakadtál három sor után...

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:10:39

@Andy73: Szerintem tisztelettel nyilatkoztam Káslerről, különösen ahhoz képest amit az Indexen kapott. Mért félig üres az a pohár, amikor félig teli?

Ez a cikk tele van empátiával, nem kis arrogancia jele ezt nem észrevenni...

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:11:11

@különvélemény: Ez a baj, hogy "összefoglaltad", ahelyett, hogy elolvasnád rendesen.

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:11:46

@megamovieboy: Le a globáltőkével, éljen a feudalizmus!

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:15:49

@padisah: Én ezt úgy látom, hogy a média és a tudomány is kicsit jobban baloldali mint jobboldali tevékenység. Vagy ha pontosítjuk, akkor a szélsőjobba egyik sem fér bele. A szélsőjobb mítoszokkal dolgozik, szimbólumokkal és nem tudománnyal. Régiségekkel foglalkozik "újság" helyett.
Tradicionálisan ezek a területek mindenhol a baloldalhoz kötődnek inkább, nem csak nálunk. Ez nem jelenti azt, hogy a mérsékelt jobboldali szemlélettől távol lenne bármelyik is, sőt. Csakhogy: a mérsékelt jobboldali is már sokak szemében baloldalinak számít, annyira jobbra tolódott a társadalmak jelentős része. Mindig is relatív volt, hogy mi a baloldali, ma már a mérsékelt jobboldal is nem egy esetben az.

Tamáspatrik 2018.05.01. 22:17:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: De jó, hogy copy-paste-tel dolgozva mindig ugyanazt be tudod másolni, irigyellek, nem kell gondolkodnod.

padisah 2018.05.01. 22:37:33

@Tamáspatrik: szélsőjobbolali diktatúrák is előszeretettel használták a tudományt, és hivatkoztak is az eredményeire

de most igazából nem a szélsőjobboldalról van szó, és főleg nem abban a formában, ahogy erről a (balos) magyar oktatási rendszer beszél, sokkal inkább a baloldal által eltorzított világnézet(ek) helyrebillentéséről

a baloldal nagyon szeret a progresszió szerepében tetszelegni, és úgy tenni, mintha az ideológiái tudományosan megalapozottak lennének, míg az ósdi jobberek bibliát olvasnak

ez olyan mint hogy a DK befoglalja magának azt a fogalmat, hogy ők a demokratikusak ebben az országban, tehát más már csak antidemokratikus lehet, főleg a jobberek persze

a másik oldalról meg a Fidesz a nemzeti párt, és a haza nem lehet ellenzékben, tehát egyfelől mindenki más, de főleg a dk-mszp az nem-nemzeti és az idegen érdekek szekértolója (ebbe igyekeznek belehúzni a jobbikot is orosz. közel-keleti vonallal)

de ezek mind öndefiníciók, mindenféle megalapozottság nélkül
a tény, az amit írtam, hogy a baloldal sikeresen kinevelt egy értelmiséget, ami attól kezdve hogy a baloldal nevelte ki, értelemszerűen baloldali eszméket tart helyesnek

ez nálunk történelmi következménye a bebukott 2. világháborúnak, az USA-ban viszont relatíve új fejlemény, az 50-60-as években még nem dominálta az értelmiséget a baloldal

amit most tesznek, az is főleg erre irányul : megszállni az egyetemeket, és azon keresztül átnevelni a társadalmat a saját ideológiájuk szerint, és ebben a játszmában vajmi keveset számít hogy az egyetemeken aztán tényeket, vagy a saját ideológiájuk bibliáját oktatják-e

különvélemény 2018.05.02. 09:23:09

@Tamáspatrik:
Sajnos elolvastam.
Azért foglaltam össze, hogy mást megkíméljek ettől.
süti beállítások módosítása