Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hogyan veszítette el a tekintélyét a magyar értelmiség

2018. augusztus 22. - Tamáspatrik

A szellem embereinek, az "írástudóknak" az árulása (vagy inkább elkurvulása) nem mai jelenség, a függetlenségüket teljesen feladó, a hatalom szolgálatába beállt értelmiségi elitek felelőssége már a múlt század első felében is téma volt. Erről írt esszét Benda nyomán Babits 1928-ban, nyelvezete ugyan régies és költői, de az általa felvetett gondolatok sajnos mai is aktuálisak:

"Mit tegyen az írástudó, ha egyszer belátta az Ész megismerésének értéktelenségét és küzdelmének hatástalanságát? belátta az ösztönök mindenható voltát s az Igazság relativitását, melynek egyetlen mértéke a Haszon? ha belátta, hogy a világ egyetlen princípiuma a Harc, s egyetlen morálja az Erő? Hallgasson vagy hazudjon? Tegye magát, mintha hinne még a Ráció megbízhatóságában, s a régi írástudók abszolút igazságában, melyet szíve mélyén naivságnak tart? "

Habár Babits egyértelműen leteszi a garast az értelem világossága mellett, sok értelmiségi esetében félelem vagy puszta egzisztenciális okok indokolhatták a behódolást a hatalomnak. Ezzel együtt a fasizmus és kommunizmus lelkes támogatásához, például háborút éltető cikkek vagy Sztálint dicsőítő versek írásához már komoly önbecsapásra is szükség volt az illetők részéről.

A mai helyzet sem sokkal jobb, sőt némileg kisarkítva azt mondhatjuk, hogy kivonult a közösségi életből és eladta magát az értelmiségi emberek jó része. A folyamat nagyrészt már a 20.században lezajlott, habár akkor még a helyi kis közösségekben a papnak, a tanárnak és az orvosnak nagy tekintélye volt. Régebben még szép számmal voltak nagy hatású tanárok (vajon mennyien vannak még?), akik a munkájukat hivatásnak tekintették, vagy éppen a helyi kulturális életet szervező könyvtár igazgatók sem az anyagiakat tartották a legfontosabbnak.

Legalább kétféle árulásról lehet szó a mai Magyarországon, nem tudom, hogy melyik a rosszabb. Az egyik a bürokratáé, aki valójában nem hisz semmiben, csak cinikusan kiszolgálja a hatalmat és lefölözi a maga hasznát, a gerincesség látszatának a fenntartása nélkül. Emellett sokan vannak persze olyanok is, akik belemennek a játékba és passzívan elfogadják a nekik nem tetsző helyzeteket, mert nem ismerik a módját az érdekeikért való kiállásnak (nincs is ennek komoly hagyománya náluk). Az esetükben a kérdés úgy merül fel, hogy mért pont ő szóljon a visszásságokról - ez egy klasszikus pszichológiai csapdahelyzet.


Egy másik fajta inkább már az elit körébe tartozó értelmiségi mentalitását jellemzi, hogy gyakran a hatalom megszállottjaivá válnak, ami köztudottan hajlamosít arra, hogy az ember magyarán szólva elveszítse az eszét. Bogár László, Schmidt Mária, Bayer Zsolt alighanem még nem is a legrosszabbak azok közül, akik ezen a folyamaton már végigmentek. Ők a közéletünk megmondóembereiként az értelmiségi mentalitásnak már nem annyira helyes példái mint amennyire a paródiái. Sajnos attól lehet tartani, hogy egy hosszabb elsötétülési folyamatnak még csak a közepén vagyunk, nem is a végén.

Kövér László már nagyon régóta benne van a politika sodrásában és ez meg is látszik rajta, például amikor olyasmit mond, hogy a gender szak a náci eugenetikához hasonló ideológia. Egyrészt az eu- latin szó jelentése "igazi", "jó", ilyen értelemben a NER kemény magja az, amely tudja, hogy mi az igazi, mi a helyes viselkedés a nemek esetén és hogyan kell élnie egy nőnek vagy egy férfinak. Ezt a kormány saját maga szeretné meghatározni és az állampolgárokat ilyen irányba oritentálni, minden más irányú gondolat üldözendő eretnekség. A NER politikája az, ami valójában ideológia nem pedig olyan dolgok, amit a tudomány bevett módszereivel tanulmányoznak. Ezzel együtt a "társadalmi nem" tanulmányozásában nincs semmi különleges, csupán egy kis terület a sok közül. Sajnos azonban a kormány manapság párbeszédet egyáltalán nem folytat, csupán kinyilatkoztat.

A múlt század végének liberalizmusa ha nem is a fő felelőse, de valamennyire mégis benne van a mai helyzetben. Érdemi választási lehetőség nem létezett számunkra '90-es években, mert az EU-hoz való csatlakozás többé-kevésbé a liberális alapelvek alkalmazását kívánta meg. (Az volt a helyzet mint a mai Szerbiában, ahol egy legatyásodott ország próbálja eljátszani a jó fiú szerepét, az oroszlánkörmeit csak akkor mutatja majd ki, ha már "birtokon belül" lesz.) Az akkori értelmiségi elit egy része túlságosan elhitte a liberalizmus sablonjait, némileg körültekintőbb módon és több józan ésszel az átmenet kevésbé fájdalmas lehetett volna (a csehek vagy szlovákok esetét alapul véve).

A szocialisták alapvető tévedését fejezi ki az a félmondat, hogy "aa múltat végképp eltörölni.." hiszen egy nép múltját nem lehet eltörölni és nem is kell, inkább tudni kell a pozitívumokra építeni. Ez végül is a gyurcsányista politika egyik alapvető tévedése, amely visszaütött, mert lehetetlenné tette az igazi építkezést. E tekintetben az orbáni politika talán egy fokkal jobbnak mondható és középtávon egyértelműen sikeresebb is (bár sajnos tudatosan épít a különféle félelmekre is).

Mindezek manapság homályos általánosításnak hangozhatnak, azonban a '90-es évek közbeszéde bővelkedett ilyesmiben, emellett pedig egyenesen került minden kényes témát. Jórészt ennek a levét isszuk manapság, az értelmiségi elitek hitelességének több évtizedes erodálódását. Az akkori közbeszédben Csurka vagy Csoóri nem volt eléggé szalonképes, egyfajta karanténba kerültek, holott a problémafelvetéseik a nemzeti hagyomány témakörében időszerűek és helytállóak is voltak, csupán a tárgyalásmódra rányomta a bélyegét, hogy a szépírói munkásságukból kifolyólag a helyzetet túlságosan is kiélezve, eldramatizálva kezelték. Az akkori egyik általános viszonyulás Csurkához az volt, hogy "Igaza van, de ilyesmit nem szabad kimondani." Ez komoly hiba volt akkoriban az értelmiség részéről, mert éppen hogy a részigazságairól kellett volna tudni beszélgetni.

Élt a múlt század közepén egy Bibó István, akinek a stílusa, a tárgyalásmódja jogosan etalonnak volt tekinthető, ugyanis az igazi értelmiségi mindig mérlegel és hideg fejjel törekszik szabatos, pontos megállapításokra. Sajnos ennek a fajta hagyománynak nem akadt később igazi örököse, folytatója a közéletünkben. A nagy elfogadottságnak örvendő, egyesítő típusú személyiségek helyett sokkal inkább a helyzetet folytonosan élező megosztók vannak, ezért a politikai inga kilengései erősebbek is nálunk mint a régiónkban máshol, a folyamat jelenleg a liberalizmus felől a fasizmus irányába mutat.

A jelenlegi politikai jobboldal egy harcias zárt társaság, ahol megy a verseny, hogy ki tud merészebbet és nagyobb képtelenségeket mondani. A komoly szellemi teljesítmények hosszú évek fáradságos munkájával érhetőek el, harciaskodni viszont sokkal könnyebb. Annak idején nagyon tartottak az IMF-től és nagyon óvatosan kezelték, azonban az egyre merészebb lépések ellenére a "háttérhatalom" csak nem csapott le, ezért egyre merészebbekké váltak. Az összeesküvés elméletek egyébként úgy működnek, mint egy negatív jellegű vallásosság, ahol egy elképzelt "felsőbb hatalom" provokációja történik folyamatosan, mintha sokaknak ez okozna valamiféle perverz örömet...

Vannak persze a hatalmon belül mérsékeltebbnek mondható személyiségek, akik képesek a kormány munkájának burkolt kritikájára a nyilvánosság előtt: ide tartozik Varga Mihály és Áder János. Gulyás Gergely is békésebb hangnemet üt meg, ő azonban a kormány által okozott feszültségeket (amelyek manapság leginkább az értelmiségnek fájnak) láthatóan elkenni, bagatellizálni igyekszik.

Jelenleg több olyan tendencia létezik, amely valóban az orbánizmusnak nevezhető harcias mentalitás malmára hajtja a vizet és mintha igazolná az ideológia helyességét. Egyrészt a harciasság sajnos felerősödőben van a világ jó részén, az országok közötti veszekedések és a fenyegetések válhatnak az új normává. Másrészt a normális módon működő magyar vállalkozások nem nagyon fejlődnek (kevés, megdrágult munkaerő valamint szakértelem hiányában a hagyományos nagyipari szegmensekben legfeljebb csak bedolgozói szinten tudnak versenyképesek lenni), viszont különféle ügyeskedésekkel komoly haszonra lehet szert tenni, a bankoktól kezdve az építőiparig bezárólag. Harmadrészt nagyon sok a pénz a gazdaságban, ami a kormánynak is köszönhető és hajtja (még) a gazdaságot. Végül pedig a médiumok tendeciózus kezelésével a kormány mindig olyan képet ad a világról, amely őt igazolja.

Az összkép igencsak elszomorító, de a helyzet azért nem mondható drámainak, mert nálunk a szélsőséges megnyilvánulások általában nem találtak táptalajra. Akár a boszorkányüldözést, akár a fasizmust vagy a kommunizmust is vesszük alapul, egyik sem érte el azokat a dimenziókat mint más országokban, emellett pedig a szélsőségek nálunk pár év alatt mind kifulladtak, nem találtak komoly tömegtámogatást.

Nálunk most még az államilag biztosított "normalitás" illúziója a fő sláger, tehát az állam képes mindent tökéletesen leszabályozni és biztosítani (egy buszmegállót vagy járdát sem lehet az engedélye nélkül építeni), a "normális" polgári lét boldogsága csak idő kérdése, a szabályszerű viselkedéshez pedig csak az kell, hogy mindent jól leszabályozzunk és be is tartassuk. Értelmiségi ember nyugodt lelkiismerettel nem adja a nevét egy ilyen politikához, de még egyszerű józan ésszel is belátható, hogy ez a megközelítés nem igazán működőképes.

Ezzel összefügg, hogy az állam a társadalmi igazságosság elvét gyakran figyelmen kívül hagyva az ő szemszögéből hasznosnak ítélt csoport szintű érdekek alapján végez jogi szabályozást. Ebből olykor fából-vaskarika helyzetek is létrejöhetnek, hiszen az európai jogrendszer mindig az egyén megítélésével foglalkozik, nem pedig a csoportéval. A fegyver azért is kétélű, mert a különféle csoportok képesek megszervezni magukat a kormány nyomásának ellenében is az érdekeik védelmére.

Az igazi értelmiségi mentalitásról azt lehetne mondani, hogy manapság sajnos kiveszőben van: értve ezalatt a tájékozott és önállóan gondolkodó, véleményét szabatosan kifejteni képes állampolgárt, aki a helyi közéletben nem feltétlenül megmondóember akar lenni, hanem egyfajta derűs és nyitott mentalitásra mutat példát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5514196297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.23. 05:22:25

Azt mondod 2 opció van: az ember vagy liberális vagy elmebeteg?

Azt mondod, az antiliberalizmus józan ésszel beláthatóan működésképtelen?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.23. 08:34:07

Az történik, hogy az értelmiség hangosabbik részét, amelyik szereti magát a reflektorfénybe helyezni, egyszerűen megvásárolták a multik, a globalista-internacionalista pénzügyi centrumok és ezek a személyek az ultraliberális énközpontú, társadalomellenes filozófiát terjesztik és folyamatosan támadják a demokráciák alapját adó nemzeteszményt, miközben nincsen demokrácia közösség nélkül és a nemzet az azonos kultúrájú személyek legerősebb közössége.
A másik oldalon is vannak bőségesen értelmiségiek, de nem állnak ki az első sorba, hogy őket támadják, erre ott vannak a 'Rezsiszilárdok' és társaik, akikről lepattognak a sárgolyók. Tehát nem az értelmiség veszítette el a tekintélyét, hanem csak az ultraliberális értelmiség. Az ő meggyengülésük látszik az egész nyugati világon. Egyszerűen az emberek megunták, hogy az őket folyton leckéztető, szidalmazó, fölényeskedő emberek mondják meg, hogy mi a jó nekik. Az illegális migránsok kontroll nélküli beengedése volt talán az utolsó csepp a pohárban, és az ezzel kapcsolatos médiahadjárat, ami cenzurázásban teljesedett ki nagyjából megmutatta, hogy őket nem érdekli az emberek szava, az ő demokratikus támogatottság nélküli parancsszavuk felülírják a demokráciát és a szólásszabadságot. A posztban megsiratott értelmiség ezt képviseli, egy antidemokratikus, társadalomellenes eszmét a globális nagyurak zsoldjában. Az ilyeneknek nem is jár tekintély, ez a normális, hogy elveszítik.

Pan Modry 2018.08.23. 10:24:19

A magyar ertelmiseg meg a fenykoraban is feltudasu volt. Az ezredfordulo tajekan akik nagyobb nyilvanossagot kaptak, voltak a Heti hetes fele emberek, itt nem csak a musorra gondolok, hanem mas feluletekre is, ez nekem egy kisse belterjes tarsasag volt, sok dologban nagyjabol egyetertettem veluk, sokban meg nem, de a fö bajom az volt, hogy nem volt meg bennuk a rendszerszemlelet, aranyigazsagokat mondtak ki, ha nem is kozvetlen de mondandojukba neha megkerdojelezve ereztem a fuggetlen hatalmi agak es a fekek es ellensulyok tistzeletet. A jobboldalon akkor asszem Scmidt, Lovas, Bencsik, Bayer volt az ugynevezett ertelmiseg, ök se voltak jobbak, söt ök mar akkor is amolyan pártmegmondokent funkcionaltak. És ez volt meg a legjobb idoszak, utana mindket oldal parhuzamosan sullyedt a primitivseg mely bugyraiba. Azota persze jottek uj emberek, sokszor nem ertek egyet veluk -ez nem is baj - söt, sokkal jobb olyasvalakit olvasni akivel nem ertek egyet mert az gondolkodasra sarkall, szerintem a maiak kozul Stumpf, Hont peldaul teljesen rendben van, söt Puzsert olvasni sem rossz, es megegyszer, itt nem arrol van szo hogy egyetertek e veluk. A feltetel nelkuli bologatas amugysem ertelmisegi müfaj.

Pan Modry 2018.08.23. 10:25:35

@Pan Modry: bocsesz, az elozo kommentbe az aranyigazsagokrol pontatlan voltam, azt akartam irni hogy a velemenyuket sokszor amolyan megkerdojelezhetetlen aranyigazsagkent talaltak.

Fortress_ 2018.08.23. 10:41:03

Hogyan veszítette el a tekintélyét a magyar értelmiség? Nagyon egyszerű: .... úgy, hogy a menekülést (a külföldre távozást) és a megalkuvást (opportunizmust) választotta! Ennyi!

conchita wurst 2018.08.23. 10:42:54

mi az hogy "ertelmiseg"?

a magat annak tarto 10ezer belpesti aki mexokta h megmondoemberkedik, s abbol megel

most meg mehet dolgozni....bele fog dogleni a nemzet muhaha

arabok balrol 2018.08.23. 10:56:15

szokasos libbant marhasagok

mikozben a Fidesz nyert a nyuggerek, a fiatalok, az ertelmiseg /ezek a diplomasok enbloc?/, a kepzetlenek, a magyarorszagiak es a hataron tuliak valamint a nyugatra tantorgottak kozott is nagy folennyel 3x egymas utan

erre az agyonvert libbancsok sokot kkaptak es kineveztek magukat ERTELMISEGNEK holott azon belul eleg marginalisak

Pan Modry 2018.08.23. 10:59:06

@conchita wurst:
Nem fog beledogleni, bar 2004 ota amiota a Gyurcsany-Orban rezsimek vezetik az orszagot valahogy divatta valt a primitevseg kulturaja, Magyarorszag az eu egyik legcsorobb orszagava valt, bearazodott a primitivseg, ennyi. Persze az orszag sohase volt se gazdag, se eros, de regios szinten ennyire gyenge es csoringer talan sohase volt.

Ésszelteli 2018.08.23. 11:13:53

Lássuk pl az Akadémiát, még mindig nem tudtak egy jó történelmet írna az országnak még mindig finnugor elmélettől csöpögünk pedig már az óvodás is tudja, hogy bruttó mese.
1821-ből van egy császári leirat amely kiadja a kancelláriájának, hogy írjanak a magyaroknak egy történelmet......majd hirtelen feltűnik Búdenz és Hunvalfy és m eglesz a mese. Csak külön érdekesség, hogy semmi de semmi egyéb tárgyo lelet, népi hagyomány, mese, hitvilág, népművészet.....sem támasztja alá, de minek ide bizonyíték ha elég az ideológia.
Szóval lehet kérdezni, hogy kik az értelmiségiek árulói!

morph on deer 2018.08.23. 11:15:29

@maxval balcán bircaman:
”Azt mondod 2 opció van”

Meglepően pontosan fejeztd ki a véleményemet, Birca!
Mindkét pont korrekt, bár az első szerintem kicsit erős, mert nem szükségképpen elmebeteg, - az is csak opcionális, - gyakrabban félrevezetett, vagy csak saját erőből érti félre a lényeget, vagy kellő ismeret hiányában.

arabok balrol 2018.08.23. 11:20:07

@Pan Modry: ez a ballib-Orban bunok osszemosasa - taktika is a libbant propaganda eszkoze volt 2014-tol, akkor se meg iden se hitte el senki

szopi

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 11:20:38

hol van ott ertemiseg ahol heller akademikus?

Andy73 2018.08.23. 11:22:39

Csak az az aktívan politizáló baloldali értelmiség veszítette el a tekintélyét, amelyik még az öszödi beszéd után is teljes mellszélességgel támogatta a böszmét, Orbánt pedig démonizálta. A zsinórban három kétharmados zsinórban vereség ezt mutatja: ez egy teljesen hiteltelen társaság lett a választók szemében.
Ez a réteg azonban már a kétezres években is számszerű kisebbségben volt az értelmiség között, csak a médiát és a közéletet ők uralták, még a múlt rendszerből, a kommunizmusból átörökölt privilégiumaik miatt. Ez változott meg 2010-ben, amihez az akkori totális csődjük is kellett. Csak akkor tudott megtörténni a valódi rendszerváltás, addig egy meglehetősen zavaros, átmeneti, posztkommunista időszak volt.
Az értelmiség egyébként egy sokkal szélesebb réteg, mint azt a poszter feltételezi, és annál is nyilvánvalóan sokkal szélesebb, mint Babits korában.

Pan Modry 2018.08.23. 11:23:42

@arabok balrol: nem erdekel hogy ki mit hisz, a szamok ezt mutatjak, regios szinten Magyarorszag folyamatos relativ lecsuszasa azota tart. A Horn kormany es az elso Orban kormany idejen az orszag regios szinten folyamatosan erosodott, puhapocs Megyó total erdektelen, aztan Gyurcsanyek szepen elkezdtek elkurni a dolgokat amik azota is folyamatosan tartanak.

Pan Modry 2018.08.23. 11:32:25

@Andy73: szerintem is, nemcsak az az ertelmiseg akiket latni, en peldaul szoktam kormanyparti emberekkel es tökjól beszelgetni, erzelmektol mentesen megvitatni pro kontra a dolgokat, ezek az online terben kevesbe lathatoak, a blog.hu szerintem tele van szimpla fidesztrollokkal, face-en meg azert nem lehet, mert elegge ciki nyilvanosan fidesz szimpatizansnak lenni, igy csak a primitiv tuskok vallaljak ezt fel, es en is elis,erem hogy a sok szar mellett csinaltak ertelmes dolgokat is, de hat ott van az a sok szar, na...

Pan Modry 2018.08.23. 11:34:54

@maxval balcán bircaman:
Na jo, de a liberaliz,us elutasitasa igen tag dolog, a liberalizmus elutasitasa lehet egy nem-szekularis allam, lehet egy szekularis kommunista allam, lehet egy fasisztoid autoriter rendszer, meg kurva sok egyeb, az antiliberalizmus nekem nem tunik semmilyen koherens elvrendszernek, hanem inkabb egy nesze semmi fogd meg jol nagy maszlag az egesz.

morph on deer 2018.08.23. 11:35:21

@Ésszelteli:
”Lássuk pl az Akadémiát, még mindig nem tudtak egy jó történelmet írna az országnak még mindig finnugor elmélettől csöpögünk pedig már az óvodás is tudja, hogy bruttó mese.”

A finnugor nyelvcsaládhoz tartozunk, és ez nem a “történelmünk”, hanem a nyelvünk kutatásának eredménye.
Azaz a világon semmi nem szól arról, hogy mi valamilyen egyéb módon kapcsolódnánk a finnekhez, vagy bármi hasonlóról. A nyelv szerkezete, a nyelvtani struktúrák tartoznak össze, de már a szavaink sem, szóval kár aggódni, Magyarország nem “halszagú”...

Egyébként ideje lenne már, ha nem egy kitalált, vagy vágyott történelmi múltat akarnánk kényszeresen bizonyítani, hanem modjuk végre a valóban meglévő és/vagy fellelhető konkrétumokból indulnánk ki.

Szerintem még mindig normálisabb - és tisztességesebb - dolog lenne elismerni, hogy igazából még mindig fogalmunk sincs egy csomó dologról, mint az egyik helyett egy másik mesevilággal előjönni, szerintem.

Pan Modry 2018.08.23. 11:41:51

@morph on deer: koszi, ezt jol leirtad, ez a bajom az ilyen @esszelteli emberekkel hogy mégcsak fingjuk sincs mirol beszelnek, alapfogalmakkal sincsenek tisztaban es ontjak magukbol a hulyesegeket!

morph on deer 2018.08.23. 11:43:38

@FILTOL:
”hol van ott ertemiseg ahol heller akademikus?”

A fideszben!
Neked talán a Németh Szilárd nem eléggé értelmiségi??? Hát milyen magyar vagy te?

Németh Szilárdot az MTA élére, de azonnal!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 11:44:15

@morph on deer: finnugor nyelvcsaladhoz tartozunk.ugy hogy nincs is olyan nyelv hogy finnugor.es nem kapcsolodtunk egyeb modon a finnekhez.te olvasod amit irsz?hogyan lehet nyelvrokonsag ha nem volt vagy nincs kapcsolat? anyanyelv...hallottad mar ezt a szot?
evtizedekkel ezelott lejart szar lemez ez.
szkita utod nep vagyunk. ahogy a kronikakban van. szkita hun magyar ahogy mindig is a nep azt szamon tartotta.es mindenki igy tartotta szamon a magyarokat az idegen forrasokban is. lehet ezt a lejart ocska lemezt nyomni.de ezzel pont a poszt igazat bizonyitod.az ertelmiseg bamulatosan alulmuvelt es csak visszabudogi azt amivel etetik.bravo.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 11:45:29

@morph on deer: nagyon vicces gyerek vagy mondhatom.
nem irtam ilyet.nsz egy idiota megmondoember.viki bulldogja.nektek valo partner.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.23. 11:48:29

@Pan Modry:

S mondta bárki is hogy létezne az antiliberalizmus mint koherens eszme?

Én pl. populista alapon utasítom el a liberalizmust.

Pan Modry 2018.08.23. 11:54:44

@FILTOL: mindig isz szorakoztatonak talalom a hozzad hasonlo erveleseket, akkor ezek szerint nem letezik afroazsiai nyelvcsalad mert nincs olyan hogy afroazsiai nyelv.
Söt, egy szlovak is mondhatna ennyi erovel hogy a szlovak nyelv nem a szlav vagy az indoeuropai nyelvcsalad resze, mert nincs olyan hogy szlav vagy indoeuropai nyelv. Irjal meg kiskomam, jol szorakozok!

arabok balrol 2018.08.23. 11:56:06

@Pan Modry: Milyen lecsuszas, nalunk emelkednek a berek a legjobban az egesz OECDben /2017 es varhatoan iden is/. A lippsik ilyet nem tudtak allamadossag novekedes kozben se, nemhogy adossag csokkenes kozben.

hagyjuk mar a libbancs propaganda marhasagokat

neratyiskoggy 2018.08.23. 11:57:19

t. szerző

ratyi van a szájadba

bővebben kifejtve. nem a kormány határozza meg az olyan dolgokat, mint ahelyes női és férf i viselkedés, hanem a természet. ezt az emberek rég felismerték és tradícióvá tették. innentől kezve két eset van, ezt vagy elfogadni, ahogy a kormány teszi, vagy lázadi ellene, ahogy a genderesek.

értelmiség szó alatt sokfélét lehet érteni. van, aki úgy érti, hogy minden diplomás ember. van, aki úgy érti, hogy a közírók. de a legtipikusabb értelmezése szerint egyfajta társadalmi kommentátor. ez azért veszélyes, mert az okosságát csak azzal tudja bizonyítani, hogy lázad azellen, amit a természet meghatározott. ha elfogadná, nem lenne rá szükség, nagyjából minden paraszt tudja, mit határozott meg a természet.

és emiatt az értelmiséginek lófasz a seggébe. az egyik legkárosabb emberfajta, aki azért torzít, hogy okos véleményt mondhasson olyan dolgokról, amikről a buta vélemény is maximálisan igaz.

Pan Modry 2018.08.23. 11:59:05

@maxval balcán bircaman: nem, mert nyilvan nem letezik, de aki antiliberalista az az osszes liberalis dolgot elutasitja, vagy csak egy reszuket, vagy az egyiket ma nem szereti, de holnap igen. Antiliberalisnak lenni nekem kevesbe tunik komoly dolognak mint peldaul a spenoto nem szeretni, mert ez utobbi legalabb egyertelmu.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:01:21

@morph on deer: konkretum?
tessek
mek.oszk.hu/10600/10642/10642.htm#4
Az Úr megtestesülésétől számított háromszázhetvenharmadik évben, Valens császárnak és I. Coelestinusnak, a római egyház pápájának idejében, a világ hatodik korszakában a Szittyaországban lakozó hunok megsokasodtak; egybegyűltek és maguk közül kapitányokat rendeltek: a Zemény nemzetségbeli Csele fiát Bélát, Kevét és Kadocsát, Etelét, Kevét és Budát, a kadar nemzetségbeli Bendegúz fiait, majd elhatározták, hogy benyomulnak a nyugati tájakra.
--------
Ezt a törvényes szokást a hunok, vagyis a magyarok Taksony fia Géza fejedelem idejéig megtartották.
-----
hunok vagyis magyarok.
ennyit az akademiarol. 895-96? na persze. ez konkret adat ehhez kepest a 895 egy nulla.megis erdekes modon meg mindig a finnugorizmus a 895.6 es a ketto darabbol osszetakolt,lecserelt kepek alapjan datalt korona hazugsag az erettsegi tetel.
tudomany mi?na persze.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:03:31

@Pan Modry: hat en a magadfajtan hahoraszok.de fejtsd ki nyugodtan.ha nincs rokonsagi kapcsolat akkor hogyan keletkezett a nyelvi rokonsag? rádioztak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.23. 12:03:49

@Pan Modry:

Ez nyilvánvaló. Nem is igen van olyan ember, aki csak antiliberális, de nincs más konkrétabb meggyőződése.

Manapság az antiliberálisok vagy nacionalisták vagy marxisták vagy tradicionalisták vagy populisták.

Pan Modry 2018.08.23. 12:04:02

@arabok balrol:
Egyik legszarabbul keresok a magyarok az egyik legnagyobb adoekkel

data.oecd.org/earnwage/average-wages.htm

Ember, ha te ezt tartod eredmenynek akkor mit tartasz kudarcnak?

eloi 2018.08.23. 12:04:28

Jól indult, de a közepén már átment megint nyavajgásba. :-( (Meg, hogy a liberalizmus ellentéte a fasizmus!!!! Jajjj....) Addig olvastam. Kár az ilyenekért. Jó cikk is lehetett volna.

arabok balrol 2018.08.23. 12:06:25

@Pan Modry: Jo hogy felhozod hiszen folyamatosan 2010 ota csokken Orbanek alatt az adoek.....:)

erre a libbant parancs szerint azt kell hazudni hogy de a magyarok az egyik legszarabul keresok a legnagyobb adoekkel LOL

ki meri mondani a szaros libbant az ADOEK szot - esz megall bazmeg

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:08:08

@Pan Modry: az a kudarc hogy a kommunistak nem lettek bortonve baszva 89ben.a tobbi csak kovetkezmeny.pl. a harmadik, gyurcsany fele allamcsod.vegul is harom allamcsod nagyven ev alatt...igazi szoci eredmeny.

Pan Modry 2018.08.23. 12:12:07

@FILTOL: A hogyant kell hogy kutassa a tudomany, nem pedig az kell ahhoz hogy @filtol kitalaljon valamit es vonyitva kitartson a velemenye mellett mint a faba szorult fereg.

Hogy beszelnek az Usa-ban az indianok? Angolul hogy beszelnek az usa-ban az afrikai feketek leszarmazottjai? Angolul Van koztuk es az angolok genetikai rokonsag? Sokkal kevesebb mint egy atlag magyar es egy atlag roman kozt...

A nyelvi rokonsag es a genetikai rokonsag az nem feltetlen mindig jelent eros korrelaciot. A tudomany meg ezeket kutatja.

Pan Modry 2018.08.23. 12:13:33

@FILTOL: szerintem is nyilvanossagra kellett volna mar kilencvenben hozni az ugynokaktakat, es aki erintett volt benne eltiltani a politizalastol es kozintezmeny vezetesetol.

Pan Modry 2018.08.23. 12:15:01

@arabok balrol: oreg, ezt biztos nekem cimezted, utaltam a gyurcsany kormanyt mint a szart!

Tom66 2018.08.23. 12:21:33

Elég csak az 1991-ben alakult Demokratikus Charta alapítását és történetét végigolvasni. Amennyiben a rendszerváltó értelmiség egy része nem végzett volna aknamunkát és nem sunyi módon intézte és alakította volna az eseményeket, akkor a jelenlegi problémák nagy része nem is létezne.

eloi 2018.08.23. 12:22:21

@Pan Modry: Végül is, ha kiderül, hogy a finnek egyféle "elveszett törzs", amely valójában végig vándorolt a hunokkal, magyarokkal Ázsia mélyéről egészen Európáig, csak nem szerepelnek egy krónikában sem együtt a többiekkel, akkor megállhat a rokonság! :-)

arabok balrol 2018.08.23. 12:22:23

@Pan Modry: jaja, utaljak a libbancsok magukat rendesen, de azert toljak a FAKE newst mintha muszaj lenne

Pan Modry 2018.08.23. 12:24:36

@arabok balrol: fake news? Tolja azt a fidesz, tolja a bukott baloldal, szar mindketto! Latszik is az orszagon!

kunzoo 2018.08.23. 12:27:51

@Pan Modry:
Addig tartott ki az állami vagyon kiárusításából szerzett jövedelem. Utána a hitelek maradtak.

eloi 2018.08.23. 12:29:50

@Tom66: Ez pontosan így van! Az "értelmiség árulását" már akkor elkezdték (folytatták), és már akkor sem volt nekik semmiféle tekintélyük.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:31:51

@Pan Modry: Azaz a világon semmi nem szól arról, hogy mi valamilyen egyéb módon kapcsolódnánk a finnekhez, vagy bármi hasonlóról. "
ez volt az eredeti hsz amitol indultunk. vagyis a nyelvunk ugyan kapcsolatban van.de egyeb kapcsolat nincs vagy nem volt.kerdezem.rádióztak?
az angolul beszelok kozott van interakcio es atmentek egy nyelvcseren.ugyanugy mint a szkita utod lengyelek.es a szkita utod bolgar nepek is. a finnugorizmus eredmenye pedig az volt hogy levalasszak a hunokat es a szkitakat a magyarokrol. ja. erdekes mospn kozben kiderult h a szkita indoeuropai nep...aha.es a nyelvuket ismerjuk? na ennyit ezekrol az urakrol.

Pan Modry 2018.08.23. 12:32:28

@eloi: ugy tudom hogy a finnugor nyelvcsaladon belul is tavoli a rokonsag, a finnek akikhez kozelebb allnak azok az esztek. Nem vagyok nyelvtudos, de ha megnezed hogy mekkora a kiterjedese az indoeuropai nyelvcsaladnak vagy az afroazsiainak akkor azert nem tunik egy oriasi anomalianak. Vegul is mindketto egy beekelodott enklávé egy indoeuropai kornyezetben.

eloi 2018.08.23. 12:35:28

Finnugor hívőknek érdemes elgondolkodni pl. ilyeneken:
deansdale.blog.hu/2017/10/21/miert_nem_finnugor_nyelv_a_magyar

A magyar nyelv valójában egészen más. Annyiban hasonlóak csak, hogy mindegyik egy nyelv, emberi hangképző szervek képzik a hangokat és így egyes szavak hasonlíthatnak. Ahogy pl. Indiában is vannak "magyar" nevű helységnevek. Stb.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:35:35

@eloi: vagy esetleg peremteruleteken volt interakcio.kereskedlem ilyesmi.igy siman lehetnek atvett szavak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.23. 12:36:46

@eloi: indiaba feher hun kiralysagok voltak.1526ban bukott el az iszlammal szemben az utolso.erdekes mitikus egybeeses.

Pan Modry 2018.08.23. 12:37:03

@arabok balrol: ez teny hogy a legszarabbul keresok az egyik legmagasabb adoekkel, konyorgom, a fidesz 8 eve van kormanyon, nem artana megismerni azt a szot, hogy FELELOSSEG!

eloi 2018.08.23. 12:42:16

@Pan Modry: Hogy amikor már mindenki összetorlódott itt Európában, akkor a népek találkozhattak és átvehettek szavakat egymástól, nem is kérdés. A kérdés az, hogy maguknak a népeknek volt-e valóban közük egymáshoz, volt-e közös múltjuk, közösségük, rokonságuk vagy nem? A hunokat és a magyarokat sok forrás egyértelműen együtt emlegeti. Nyugat-Európától Kínáig, Mongóliáig. Nem egy népként, hanem két testvér törzsként/népként.
De magyarokat, hunokat és finneket sehol nem említenek együtt.
Azért ez lényeges.

Kérlek ezt olvasd el, mert érdekes. Nekem sokkal kevésbé légből kapott, mint a másik elképzelés, hiszen ez a valódi beszélt nyelvünkből és annak ragozásából indul ki.

deansdale.blog.hu/2017/10/21/miert_nem_finnugor_nyelv_a_magyar

eloi 2018.08.23. 12:46:35

Ja és elég beszédesek az olyan elnevezéseink más népek részéről, mint pl. a HUN-gary(a)! :-)

Ésszelteli 2018.08.23. 12:50:18

@morph on deer: A helyzet, hogy egyetlen komoly nyelvész sem mondd ilyet mert kb 400-500 szavunk azonos a finnel de a törökkel kb 1500, ebből némelyek azt a következtetést vonták le, hogy finnugor a nyelvünk. Nincs finnugor nyelv!

Ésszelteli 2018.08.23. 12:53:54

Egyetlen népről sem tudok, hogy összelopkodta volna a nyelvét másoktól, mert ezt is állították egyes tudósaink....Olyan aki jól beszél finnül és fordít az sem mondja, hogy a nyelvünk közös lenne!

Ésszelteli 2018.08.23. 12:56:15

Ki hiszi el, hogy hogy a magyarok és a finnek genetikája eltér de a nyelve azonos?

Ésszelteli 2018.08.23. 12:57:26

Ezek szerint két eltérő nép aki egymás közelébe sem élhetett, de jött egy nép és beköltözött a finnek közelébe és egyszerűen átvették a nyelvüket és egy kicsit persze átalakították. Bruttó elmebetegség!

Ésszelteli 2018.08.23. 12:59:47

Olyan mint egy rigó beköltözne a veréb mellé majd eldobná a rigó nyelvet és elkezdene verébtájszólásba beszélni. Melyik madártanos mondott ilyet?Egyik sem!

Ésszelteli 2018.08.23. 13:01:59

De azért el kell mondanom, hogy nemhivatalosan tudják, hogy ez nincs így! De hivatalosan még ez a lemez megy.

arabok balrol 2018.08.23. 13:02:01

@Pan Modry: nem a legszarabbul keresok es nem a legnagyobb adoekkel /az EUban/, a csaladosok adoeke EU atlag korul van

a V4ben a legnagyobb az adoek, az teny, ami veletlenul se a Fidesz hibaja, hisz csak csokkentette az adoeket. De hat valamibol vissza kell fizetni a libbancs szakertok hiteleit /amit a lengyeleknek, szlovakoknak, cseheknek, romanoknak nem kell..../

Pan Modry 2018.08.23. 13:07:01

@eloi: koszi, ez jo volt, pro kontra, igy kell ervelni egy tudomanyos vitaban. Az ilyet szeretem!

Tom66 2018.08.23. 13:08:30

A jelenlegi kutatások alapján, azaz az antropológiai és a genetikai vizsgálatok cáfolják a finnugor elméletet. Ma már az is ismert, hogy a nyelvi rokonság magas foka sem jelenti a rokon nyelveket beszélő népek rokonságát.

Pan Modry 2018.08.23. 13:15:20

@Tom66: es a forditottja is, genetikai alapon nem sok kulonbseg van a magyarok es szlovakok, illetve a magyarok es romanok kozt, megis a nyelvcsalad tok mas.

midnightcoder2 2018.08.23. 13:18:51

Az értelmiség IMHO nem azért veszítette el a tekintélyét, mert eladta magát, hanem azért mert anno Kádárék idején túl sok volt nekik. Akkoriban, ha két bölcsész leült egy sarokba, Kádár elvtársék összefosták a bokájukat. Ma már azonban ez kb. senkit sem érdekel, a dolognak pont annyi a súlya, mint ha két kõmûves ülne le egy sör mellé. A jelenség pedig folyamatos volt, ahogy egyre inkább a tekintély helyett az anyagiak lettek fontosak a társadalomban.

Tom66 2018.08.23. 13:24:41

"A legújabb eredmények, Dr. Henkey Gyula munkái alapján a magyarság legfőbb embertani típusai az alföldi eredetű, Közép-Ázsiában gyakori, turáninak nevezett típus (31,4%), a szkítákra jellemző, pamíri-nak nevezett típus (12%), a balkáni-kaukázusi népeket jellemző dínári típus (5,8%), az elő-ázsiai (5,3%), a kelet-balti (5,3%), a kaszpi-pontusi (4,1%), és a mongoloid (0,9%). Ha nem számítjuk az erősen kevert, meghatározatlan típusokat, amelyek aránya 30%, akkor a fentebbi embertani típusok 92,6%-a az alföldi-erdélyi kiáramlásból eredt. S ha az eurázsiai síkság, a Turáni Alföld, Pamír, a Kaszpi tenger, Elő-Ázsia, a Kaukázus fő embertani típusai a magyarság legfőbb embertani típusait adják, akkor ebből kikerülhetetlenül következik, hogy az eurázsiai síkságra Erdélyből és a Felső-Tisza vidékéről kitelepült embermilliók magyarok kellett legyenek. Mindezek fényében kell megítélni azt a tényt, hogy az obi-ugorok embertani típusa, az „uráli”, a mai magyar népességben mindössze 0,1%-ot képvisel, és a Kárpát-medencébe visszaköltöző Árpád magyarjainál is 12%-nál kisebb volt. A finnugor típusok aránya pedig mindössze 3%. Az embertan tényei tehát kizárják a magyarok „ugor” és finnugor eredetét egyaránt.
Guglielmino, De Silvestri és Béres Judit 2000-ben közzétett eredményei szerint a székely nép úgynevezett „iráni” (mellékesen megemlítik: ezalatt ’aláni’-t értenek. Hozzá kell tennem: az alánok pedig az ókori források szerint szkíták – GA) genetikai alkotóeleme 73%-os, ezzel szemben a finn és a magyar nép genetikai rokonsága 8%-os. Ez tehát következtetésem szerint azt jelenti, hogy a székelyek és a szkíták genetikailag lényegében ugyanaz a nép! Gáspár Sándor és Mészáros Anita 2008-ban napvilágot látott eredménye szerint a magyar és a többi uráli nép között nem sikerült jelentős kapcsolatot kimutatni. Viszont az R1a génjelzőről kiderült, hogy az az eurázsiai síkságon élő népben keletkezett a Kaszpi- és a Fekete-tengertől északra. Ez a genetikai vonal a halomsírokat építő ’kurgán kultúra’ népe, amely a Kárpát-medencétől az eurázsiai síkságon át Észak-Indiáig megtalálható. Azt hiszik róluk, ők beszéltek először indo-európai nyelvet. Bebizonyosodott, hogy az R1a1 általában a szkítákkal, szarmatákkal kapcsolatos. Az R1a1 előfordulási gyakorisága a csehek és szlovákok között 26,7%, a németek között 6,2%, és a hollandoknál mindössze 3,7%. Ez az érték a magyarok esetében 60%, míg a lengyelek esetében 56% – írták a Science folyóiratban Semino és munkatársai 2000-ben."

Pan Modry 2018.08.23. 13:25:03

@midnightcoder2: igen raadasul anno az mszp sleppjenek jo is volt az mszp ilyen szempontbol mert a piacbol nem tudtak volna ugy elni ahogy, ugyancsak jo ez a helyzet a fidesz sleppjenek is. Azt ugye senki nem gondolja komolyan hogy egy Puch Laszlo, egy Parragh, egy Tiborcz vagy Meszaros valodi versenypiac eseten tobbek lennenek egy nagy senkinél?

Ellenzéki Tüntető 2018.08.23. 13:53:38

@Pan Modry: csak tudod ha az egyik vezető befele vezeti a kocsit az erdőbe, a másik meg kifele, akkor álságos azon nyafogni hogy "jó de hát végső soron mindkettő az erdőben van".

index.hu/gazdasag/2018/08/14/eu-s_elmezonyben_a_magyar_novekedes/

Ad Dio 2018.08.23. 14:14:02

Nincs itt semmi látnivaló. Csupán annyi történik, hogy végleg beáll a (poszt)-posztmodern állapot. Az értelmiség azért kurvul el, mert NINCS önálló gondolata. Valójában kifogytunk egy kicsit az eredeti gondolatokból. Így jobb híján próbál mindenki csapódni. És ha m

Ad Dio 2018.08.23. 14:15:02

@Ad Dio:

upsz...

ha már lehet, csurranjon-cseppenjen...

A megoldást a jövő rejti. Szerintem egy jópofa kényszerpálya képében.

morph on deer 2018.08.23. 14:37:36

@Ésszelteli:
“mert kb 400-500 szavunk azonos a finnel”

És ezt honnan vetted?
Ahogy én tudom, talán ha egy tucat ha hasonló, akkor sokat mondok. A szavak képzése hasonló, a mondatok építkezése, ragozás, stb, azaz a nyelv felépítése, de nem a szavak. Azok a finnek sem ismernek közös szavakat, akikkel erről beszéltem, eltekintve a vér-veri, kéz-kezi párhuzamoktól.

Ami nekem meglepő volt Svédországban, hogy a svédeknek a magyar beszéd úgy hangzik, mint a finn! Ezt rendszeresen hallottam tőlük, pedi a finnt meglehetősen ismerik, hiszen rengetegen élnek Svédországban, plusz a hosszú svéd befolyás a finneknél.
Azt hiszem, hogy a hanglejtésünk lehet nagyon hasonló, meg a mondatokon belüli hangsúlyozás, mert amúgy nekem a finn teljesen idegenül hangzik.

Ezt csak azért mondom, mert ez teljesen független oldalról származó információ, nekik nem oszt nem szoroz, hogy mi mit gondolunk erről.

Pan Modry 2018.08.23. 15:15:50

@morph on deer: igazabol nekunk sem oszt-szoroz. Egy csomo ember ugy altalaban egy wishful thinker modjara hazudja maganak a tortenelmet. Amikor en tanultam a tortenelemtanarom egy racionalis ember volt, nem bullshitter, de peldaul az osszes magyartanarom valami nagyon kulonlegesnek tartotta a magyar nepet, akik mindig aldozatok, akik ellen a vilag osszefog, pedig csak egy nép a sok kozul. Vicces szamomra az is ha valaki az ezereves multtal allitja szembe peldaul a szlovakokat, holott Szlovakia csupan Habsburg Birodalom egyik utodallama akarcsak a mai Magyarorszag.

Rwindx 2018.08.23. 15:30:34

Úgy veszítette el, hogy nincs valódi értelmiség, csak pár ostoba bugris azt hitte magáról hogy az és valamelyik (többnyire ballibsi) párthoz dörgölőzve juttatások formájában pozitív visszacsatolást kapott önnön megingathatatlan "bölcsességéről".
Valójában egy kanász is többet érne az összesnél együttvéve, mert esze is meg haszna is több van.

n3spr3ss0 2018.08.23. 15:33:47

@Ésszelteli: Igazad van, a hülye értelmiség nem ismeri el, hogy minden ember őse a magyar, minden nyelv a magyarból ered. A sok hülye tanult ezt sem tudja. Remélem ezt is beveszed.

Tom66 2018.08.23. 15:42:15

@Pan Modry: Szomorú, ha így látod. Minden nemzet megkísérli (ma egyre kevésbé) a nemzeti öntudatot erősíteni és belenevelni a hazaszeretetet az állampolgáraiba. Ehhez minden esetben hozzátartozik egy kis körítés is, ami a történelmi tényeken felül monda, anekdota, népmesei és egyéb motívumokat is felvonultat.

Pan Modry 2018.08.23. 15:51:25

@Tom66: en szeretem a hazamat, de szerintem sokkal jobb megismerni a gyengesegeket, hibakat, mintsem elsiklani felettuk, soha nem tartottam sokra a hös kultuszokat, sokkal jobb lett volna azt is megtanulni peldaul Kossuth-nal hogy mit hogy baszott el, nemcsak az erdemeit, igy a kep nem volt teljes. Trianon detto, igazsagtalan volt, lehet, de erdemes lett volna tobb idot arra szanni mit hogy rontott el a magyar diplomacia, es mennyivel sikeresebb volt a roman.

Tom66 2018.08.23. 16:16:31

@Pan Modry: Természetes az nagyon fontos, hogy ismerjük be a hibáinkat és legyünk tisztába a gyengeségeinkkel. Vannak erősségeink és gyengeségeink, de semmivel sem vagyunk rosszabbak más népeknél, még ha sokan szeretnék is ezt belénk táplálni. Pártállástól és vallási hovatartozástól függetlenül legyünk büszkék a magyarságunkra, mégha nem is vagyunk tökéletesek.

Ad Dio 2018.08.23. 17:37:44

@Tom66:

valahogy így... annyit tennék hozzá, hogy akkor is tegyünk így, ha épp nem a mi politikai pártunkat támogatja a többség. Jelzem, ugyan ezt mondtam az elmútnyóc alatt a jobboldalról ütődötteknek is...

Ésszelteli 2018.08.23. 18:58:34

@n3spr3ss0: Minden ember őse Ádám és Éva, de a Darwinisták őse a majom.

Ésszelteli 2018.08.23. 19:01:59

@Tom66: Bezavazlak az Akadémiára, úgyis ott sok az elfáradt elem.

Ésszelteli 2018.08.23. 19:12:34

@Pan Modry: A környező országok amerikában levő professzorai megtévesztették a politikusokat és halálra hazudoztak. Benes is bevalotta életrajzában, hogy nagyokat hazudott.
Persze jó lenne nem csak Mohácsot és a ÍMIhi csatát tanulni, hanem a Pozsonyi csatát is ez volt ugyanis a mi megmaradási csatánk! Mellesleg a Mongolok nem azt tudják muhiról, amit mi hangoztatnumk, hogy úgy megvertek, hogy futottunk amíg meg nem álltunk. Ott a feljegyzések szerint ilyen véres csatában még nemvettek részt és ez is hozzájárult, hogy nem terveztek ide hosszan berendezkedni. Nem Dzsingisz Khán halála miatt mentek ki az országból, ahogy tanítják a tankönyveink, hanem Bulgária felé vonultak ki és elfoglalták majd mi vertük ki mert a bolgárok hozzánk fordultak, majd Lvov-ot foglalta el ugyanez a csapat és ők is kérték a mi segítsáégünk onnan is kivertük őket. Csak utána indultak vissza. Egyáltalán nem volt sietős a Khán választásra az útjuk. mellesleg több későbbi mongol betörés is volt azok már mind sikertelenek lettek, Majd nafy Lajos végül a Pruton túlra üldözte őket és kereskedelmi szerződést kötött velük.Euz is tanulni kellene amit Nagy Lajos elért velük és végleg beszüntette a háborút velük!

Tamáspatrik 2018.08.23. 19:47:29

@Ésszelteli: Ez egy monda, városi mítosz. A tudomány mezején még senki nem mérkőzött meg a finnugor NYELV elmélettel (nem genetikai és nem kulturális elmélettel).

Tamáspatrik 2018.08.23. 19:49:32

@eloi: A liberalizmus EGYIK ellentéte a fasizmus szerintem, onnan gondolom, hogy a szélsőjobbosok gyakran jobban utálják a liberálisokat mint a kommunista baloldalt... A merev kategóriákhoz viszont nem ragaszkodom, nevezd aminek akarod, fogalmi háború nem érdekel.

Tamáspatrik 2018.08.23. 19:51:44

@Andy73: Sajnos nem olyan széles réteg. Aki bika módra követi a közhangulatot és nem törekszik önálló gondolatok megfogalmazására az a szememben nem értelmiségi.
A választásokat Orbánnak nem az értelmiség nyerte meg, sőt, voltaképp fordított arányban áll az illető tudása, műveltsége és a szélsőséges nagy dumákhoz való vonzódása.

Tamáspatrik 2018.08.23. 19:52:41

@FILTOL: Meg professzor lehet Bogár László...

Tamáspatrik 2018.08.23. 19:57:14

@neratyiskoggy: Köszi a véleményed. A természet határozta meg azt is, hogy majomszerű előemberek bunkókkal kergessék egymást... mégsem látok benne semmi nagyszerűt.
Ettől függően a kritika jogos a túlzásba vitt okoskodással szemben.

Tamáspatrik 2018.08.23. 20:00:51

@Pan Modry: Igen, ehhez kiegészítés, hogy ha valami ellen vagyok, azzal nem közlöm, hogy milyen dolgokÉRT vagyok. Ez egy alapvetően destruktív magatartás, mert az ösztöneim választhatnak helyettem, és amit választanak az lehet még sokkal rosszabb is mint amit elutasítok.

Ez igaz az orbanizmus kritikájára is persze: nem minden világok legrosszabbika, vannak sokkal rosszabbak a közelünkben is. A tendenciáit tekintve azonban aggasztó.

Tamáspatrik 2018.08.23. 20:06:52

@FILTOL: Borneó szigetén több mint 1000 nyelv létezik, szinte minden völgyben teljesen más nyelvet beszélnek az egyes törzsek. Ettől még van közöttük genetikai rokonság.
Egyébként pedig 2-3 nyelvet is tudtak nem csak a borneóiak hanem még őseink is, nem felsőfokon persze. Sőt a köznép nyelve sem ugyanolyan volt mint az előkelőké.
Különféle népek éltek egymás mellett közös területen és sokan beszélték valamennyire egymás nyelvét, a többnyelvűség természetes volt.
A finnugor ősnyelv egyes feltételezések szerint egyfajta közvetítő nyelv volt különféle népek között mint ma az angol. Valamiért az maradt meg, ami nem szokatlan, például a bolgárok is szláv nyelvet vettek át. Ír nyelv sem létezik, átvették az angolt.

Tamáspatrik 2018.08.23. 20:11:33

@midnightcoder2: Lehet, hogy a kádári értelmiség elbízta magát, minden alap nélkül. Viszont számos társadalom létezett régen, ahol az írástudók szavára sokat adtak, sőt ha megnézed ma egy német bíró vagy egy finn tanár társadalmi respektjét és összehasonlítod a magyarral, a különbség ég és föld. Háziorvosok esetében is hasonló a helyzet.
Ahol az anyagi sikeresség a legfőbb tekintélyelv, az nem biztos, hogy egészséges egy társadalomban.

Tamáspatrik 2018.08.23. 20:16:02

@Pan Modry: Lényegében erről van szó, ez különbözteti meg a gerinces értelmiségit az elhajlottól, a szellemi világosság útjáról letértről. Akik bementek a sűrű erdőbe, mert az ösztöneik bevitték őket.

Tamáspatrik 2018.08.23. 20:16:56

@Rwindx: Hát nem. Még mindig ott kapirgálnánk a mezőn, ha nem lettek volna értelmiségiek, tudósok, tanárok, zseniális vezetők stb.

Ésszelteli 2018.08.23. 20:45:53

@Tamáspatrik: eléggé le vagy maradva, mert nem ismered a nyugati nyelvészek mit mondanak a magyar nyelvvel kapcsolatosan. Nem finn!

Rwindx 2018.08.23. 20:52:40

@Tamáspatrik:
Hát de. Te meg valami másról beszélsz.
süti beállítások módosítása