Ideo-logikák

Ideo-logikák

Demográfiai csomag: széllel szemben akar haladni az Orbán-kormány?

2019. február 12. - Tamáspatrik

Széllel szemben állítólag elég jól lehet hajózni, vannak viszont bizonyos szükségletek, amelyeknél a szél irányát mindenképp tisztelni kell... Orbánék újabb családpolitikai intézkedéscsomagja mindenesetre érdekes kísérlet és megpróbál keményen szembe menni a világban uralkodó fő tendenciákkal - ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne lehetne végső soron sikeres.

Nagyon sok kérdést vet fel globális, modernizációs, szociális vagy akár közgazdasági szempontból, többek között az alábbiakat.

1.Az elöregedés-e a fő gond vagy inkább a túlszaporodás?

A japánok nem aggódnak különösebben amiatt, hogy a társadalmuk elöregszik és a szigeten a lakosság létszáma lecsökken. Környezetvédelmi szemmel globális léptekben sem az elöregedés a fő gond, inkább az, hogy a népesség huzamosabb ideig meghaladhatja Földünk eltartóképességét (egy pazarló és szennyező életmód mellett). Természetes folyamatnak tartom, hogy a Föld lakossága csökkenésbe vált, bár ez valószínűleg túl későn fog bekövetkezni, a nagyobb környezeti károk már nem előzhetőek meg.

Természetesen lesznek olyan generációk, amelyek idősebb korban sokáig dolgoznak, alacsony színvonalon élnek vagy csupán vegetálnak - azonban ez főleg azokban a régiókban ölthet drámai mértéket, ahol a szaporodás ma is túlságosan nagy. Például India középső részén ma is a szegénység, a nélkülözés a jellemző, a jövőben pedig a klímaváltozás miatt ezek a problémák még súlyosbodni is fognak. Egy ilyen látásmóddal egyáltalán nem evidens, hogy országunk lakosságát növelni kellene-e vagy pedig egy lassú, természetes csökkenés ne lenne hosszabb távon elfogadható.

2.A gyereknevelésben sem csak a mennyiség számít, a minőség is a fontos

Az ember értéke ma egyértelműen sokkal nagyobb (a társadalom szemében) mint a középkorban volt. Régen nem törődtek a gyerekek nevelésével, valahogyan felnőttek és különösen az agrártársadalmakban mihamarabb munkára is fogták őket. Manapság a gyerekek több figyelmet kapnak, jobb oktatásban részesülnek és testi-lelki értelemben jóval egészségesebb közegben nőnek fel a világ jelentős részén mint akár ötven évvel ezelőtt - ez a folyamat azonban megnövelte gyerekek felnevelésének a költségét, ezáltal csökkentette a születő gyerekek számát. A fejlődés  folyamatos a minőség terén és a lehetőségeket még távolról sem merítettük ki, például az oktatási rendszerek is fejlődnek. A jövőben a robotizáció elterjedése csökkenteni fogja a munkaerő szükségletet nagyon sok munkakörben, ez sem indokolna nagy számú, alacsonyan képzett munkaerőt.

Másrészről viszont ami nálunk történik, hogy mivel a gyermeknevelés költségei minden szempontból megnőttek, az állam most nagyvonalúan azt mondja, hogy én ezeket teljes mértékben átvállalom - és ki tudja, talán ez lesz a megoldás, a jövő útja. (Kicsit hasonlít ahhoz, amikor a kommunisták kitalálták, hogy az állami gondozás a gyereknevelés legcélszerűbb módja, azonban az nyilván egy velejéig hibás elv volt, mert ki akarta venni a gyerekeket a természetes, szerető közegükből.)

3.Orbánék nagyon helyesen a közép és a felső rétegek népesség-növekedését célozzák meg

A szándék jól látható, hogy ott nőjön fel több gyerek, ahol a körülmények számukra megfelelőbbek, mivel a jelenlegi tendencia ennek a fordítottja, az igénytelenebb családokban születnek többen. A kérdés leginkább az, hogy jól céloz-e a kormány és a megfelelő csoportokat fogja-e megtalálni.

Ha a feltételek megállapítása túl tágra sikerül, akkor úgy járunk mint a baloldali kormányok idején a "szoc-pol" esetében: olyanoknak jutott pénz, akik visszaéltek vele, még maffiaszervezetek is alakultak a "szoc-pol" lakástámogatás felhasználására. Most is előfordulhat a "megélhetési anyaság" visszatetsző jelensége. Ez amiatt jöhet létre, hogy a törvényeket úgy tűnik mintha a magas közép-magyarországi életnívóhoz szabták (a "szenteknek" maguk felé hajlott a kezük ezúttal is), nem pedig kelet-magyarországihoz, ahol sokaknak még 1 millió forint is elképzelhetetlenül nagy összeg, nemhogy 10 millió (amely viszont csak egy közepes tételnek számít egy közép-magyarországi házépítés esetén). Ha ez valóban így van és a törvény jelentős visszaélésekre adna lehetőségeket, az hatalmas közfelháborodást váltana ki.

Ha viszont a kedvezmények igénybevétele túl nehézkes és akadályokba ütközik a közép- és alsó-középosztály nagy része számára is, mint ami a CSOK esetében is gyakori tapasztalat, akkor csak a felső pár tízezernyi fogja tudni megfelelően kihasználni. A kisebbik probléma ebben, ha olyanoknak jut pénz, akiknek nincs rá nagy szükségük a nagyobbik, hogy ettől nem történne semmilyen demográfiai fordulat. Az csak akkor következne be, ha sokan azt látnák, hogy jé, a húszas és harmincas munkatársnőim most hirtelen elmennek szülni.

Ha a kormány a törvényt jól kalibrálja akkor le a kalappal: sokaknak lehetővé teszi, hogy életük legnagyobb kalandját éljék át, kisgyerekek felnevelését.

4.Mindez pénz kérdése-e?

Sokan vitatják, hogy mennyire pénzkérdés ma a gyerekvállalás, és egyet tudok érteni azzal a sok gyakorlati tapasztalatokon alapuló érveléssel, hogy nagyon sok lelki tényező is közrejátszik: az anya biztonságérzete, támogatottsága (nem mindegy, hogy az apuka otthon tud-e lenni sokat vagy folyton túlórázik netán Németországban melózik), a munkalehetőségek megmaradása, stb. - támogatás hiányában túlságosan nagy pszichikai és fizikai terhet jelenthet akár még két gyerek felnevelése is.

Van ennek a kérdésnek egy nagyon csúnya fonákja is: a gyerek később az apa vagy anya képébe vághatja: én csak azért születtem, hogy felvehessetek utánam 10 vagy 20 milliót? Lehet az is, hogy bébiszitter rendszer elterjedése teszi lehetővé bizonyos jövedelemszint fölött a 3 vagy 4 gyerek felnevelését, mint ezt néhány helyen, főként angolszász országokban láthattuk. Kérdés, hogy honnan lesz ehhez munkaerő és hogy nem befolyásolja-e negatívan az anyával vagy apával való kapcsolatot?

5.Kérdés-e a pénz?

Jelenleg úgy tűnik, mintha újabb 150 milliárd és összességében már a GDP 5%-ára rúgó családtámogatások nem jelentenének pénzkérdést. Ez azért tűnik így, mert jelenleg egy nagyon csalóka pénzbőségben élünk, ami viszont bármikor elapadhat. Így is vannak olyan csoportok, akik ebből a pénzbőségből gyakorlatilag semmit sem éreznek, a kormány költségvetési elveinek áldozatai: kisnyugdíjasok, rokkant nyugdíjasok, tartós munkanélküliek és emellett még közalkalmazottak jelentős része is.

Egy jelentősebb gazdasági recesszió esetén hogyan fogja a kormány előteremteni a szükséges forrásokat, honnan fog pénzt elvonni? A vállalkozóktól aligha, a multiktól is csak korlátozottan képes már erre (az erőviszonyok miatt), marad az állami szféra, az állami intézmények fenntartása és az általában nem túl magas szolgáltatási színvonal csökkentése vagy pedig a nyugdíjkorhatár további emelése. Egy nemzedék már most elveszettnek érezheti magát (mivel kimaradt ezekből a juttatásokból), romló gazdasági helyzet esetén pedig azt érezheti, hogy beáldozták mint a parasztot a sakktáblán.

6.Az intézkedéscsomag egyáltalán nem környezetbarát

Az intézkedések olyan dolgokra fókuszálnak, amelyek nem segítik elő a környezettudatosabb életmód terjedését. Nagy ház építése, nagy autó fenntartása egyaránt növeli a környezetterhelést (még elektromos autó esetében is). Modern lakóövezetek létesítése, szigorú környezetvédelmi normákkal, tömegközlekedés hatékonyabb fejlesztése alighanem jobban segített volna, főleg az alsó-közép jövedelmi szintű csoportok helyzetén. A kormány környezetbarátsága gyakorlatilag abból áll, hogy aki teheti költözzön falura: kérdéses, hol lesznek a faluban munkahelyek megfelelő számban vagy a bejárás a városba hogyan oldható meg környezetbarát módon.

A kormány egyik hiányossága, hogy szinte semmilyen szinten nem jár elöl a környezetbarát életmód elterjesztésében, nem nagyon mutat ez irányba ösztönző példákat.

7.Múlt századi gondolkodást tükröz, de ettől még beválhat, ha...ha...

A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet (például a család fogalmának konzervatív és merev értelmezése is a múlt századok irányába mutat). Szintén nagyon konzervatív elem benne, hogy csak az anya személyére fókuszál és a nő fő feladatának a gyereknevelést tartja, egyfajta "megvesztegetéssel" operálva - ami eléggé nehéz, amikor a mai középosztálybeli lányok és fiatal nők tapasztalatom szerint eléggé kifinomult és sajátos értékrendszerrel rendelkeznek a saját életüket illetően, beleértve az apa személyének kiválasztását is (nem könnyen döntenek arról, hogy kivel élnék le az életüket).

A program hosszú távú sikerének, modellé válási lehetőségének nagyon sok feltétele van, ilyen például az is, hogy a modernizáció ne haladjon túl nagy léptékkel, sőt kontinensünkön egyfajta civilizációs hanyatlás során az izolációs politika és bevándorló-ellenesség (nem egyszerűen a bevándorlás korlátozása) váljon általánosan elfogadott normává.

Mindazonáltal én magam annak drukkolok (még ha a személyes érdekeim nem is fűződnek ehhez egyértelműen), hogy a demográfiai program összességében sikeres legyen és egy jelentősnek mondható demográfiai hullámot idézzen elő oly módon, hogy közben ne menjen a minőség rovására, tehát legnagyobb számban a felnevelésükre alkalmas közegben szülessenek meg a gyerekek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9214623542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.02.12. 21:49:51

Ezek után a baloldalról a szociális támogatások növelését követelik. Ennyi, ja meg gyerkgyárakról beszélnek. Na mindegy.
A japók is aggódnak, mert nem hogy nem születnek gyerekek, a fiatalok még a szexre sem hajlandóak.
Nem a lakosság növekedéséről van szó, hanem a népességcsökkenés megállításáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.13. 06:00:38

A közösség fő célja mindig a megmaradás. Minden másodlagos ehhez képest.

2019.02.13. 18:32:25

"az igénytelenebb családokban születnek többen."
Szerintem ezt a tagmondatot érdemes kicsit átgondolni/átfogalmazni.

dunántúli gyerek 2019.02.13. 19:05:38

"Környezetvédelmi szemmel globális léptekben sem az elöregedés a fő gond, inkább az, hogy a népesség huzamosabb ideig meghaladhatja Földünk eltartóképességét (egy pazarló és szennyező életmód mellett)."

Amit ugye onnan lehet tudni, hogy az ujsag is megirta.

Csakhogy, senki nem tudja mennyi a Fold eltartokepessege. Azt viszont igen, hogy szenzacio nelkul nem lehet eladni a lapot.

"Természetes folyamatnak tartom, hogy a Föld lakossága csökkenésbe vált, bár ez valószínűleg túl későn fog bekövetkezni, a nagyobb környezeti károk már nem előzhetőek meg."

Ezt is megirta az ujsag, amugy fingod nincs, milyen karok vannak, es hogy veszelyesek-e.

Nem a napiszart kene olvasni, aztan visszabofogni, hanem esetleg gondolkodni.

hhh. 2019.02.13. 19:07:30

"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet".
Nehogy reprodukáld magad, te náci.

Tamáspatrik 2019.02.13. 19:21:08

@Tralfamador75: Nem tökéletes, de azt hiszem érthető.

Tamáspatrik 2019.02.13. 19:26:05

@dunántúli gyerek: Igen, talált ez újságírás, én is azt művelem itt jelenleg és nem tudományos cikk, leegyszerűsítő logikával. Sántító mondatok, jogos a kritika, de azt is figyelembe kell venni, hogy csak egy probléma JELZÉSÉRŐL van szó, nem a tárgyalásáról.
Így igaz, hogy senki nem ismeri a Föld eltartóképességét. Viszont: a környezeti kár mértéke nem csak a környezetszennyezés mértékével arányos, hanem a környezetszennyező emberek számával is. Mivel pedig jelenleg gazdasági növekedés van, a környezetet óvó életmód nem tipikus, nagy valószínűséggel a lakosságszám növekedése növelni fogja környezeti károkat, a csökkenése pedig csökkenteni fogja.
Honnan tudod, hogy nem ismerem a témát mélységében? Eléggé jól ismerem, de a cikk most nem erről szól.

ulpius66 2019.02.13. 19:42:31

Patrik Tamás!

Most már aztán tényleg döntsd el!

Liberális vagy-e avagy náci?

dunántúli gyerek 2019.02.13. 19:44:19

@Tamáspatrik: A kornyezetszennyezes halas laptema, ellenorizni ugyanis nem lehet. Tudomanyosan nem bizonyitotta senki, hogy egyaltalan van-e koze az embernek a felmelegedeshez.

Azaz olyan tema, amivel az atlagembernek tok felesleges idegesiteni magat. Volt mar sok ilyen tema, korabban az ozonlyuktol, elotte az atombombatol kellett rettegni. Lefogadom hogy 10-20 ev mulva szo sem lesz mar globalis felmelegedesrol, de az tuti hogy akkor is lesz aktualis para-tema.

Tamáspatrik 2019.02.13. 19:49:59

@hhh.: Ahelyett, hogy fennakadnál egy mondaton, végigolvashatnád a cikket, ugyanis nem erről szól.

Tamáspatrik 2019.02.13. 19:51:31

@dunántúli gyerek: Hát az a sok kutató, aki környezetvédelemmel foglalkozik, közülük nagyon kevesen vagy talán senki nem osztja ezt a véleményt.
Az atombombától a rettegés sem volt teljesen oktalan.

Brix 2019.02.13. 20:13:51

Az izolációs politika ès a bevándorló- ellenessèg nem hinnèm, hogy normává fog válni Európában, amikor legtöbb országban már eluralkodott a multikulti....Nekünk sincs sok választásunk, mert a globális nèpmozgási trendeket nem fogjuk megtörni, visszaforgatni...A helyzet az, hogy szülőkèpes nők hiánya, ès a női attitűdök megváltozása miatt , több tízezer bevándorló nőre lenne szüksèg Magyarországon ..A legjobb megoldás a szelektív bevándorlas elősegítèse lenne...

Tamáspatrik 2019.02.13. 20:14:47

@ulpius66: Mondjuk egy liberális náci? Akkor mindkét szélsőség megkövez... :( Ez a cikk a különféle kérdések felvetéséről, eltérő nézőpontokról szól.

dunántúli gyerek 2019.02.13. 20:16:49

@Tamáspatrik: Az atombombatol retteges szerintem tok folosleges volt a magyar hentes, vagy az ukran banyasz vagy az amerikai haziasszony reszerol, hisz semmi rahatasa nem volt a dologra, ami azota se tortent meg (es kozben le is kerult a no1 aktualis sajtopara dobogojarol, ami most egyertelmuen a globalis felmeleges) Amit nemzetkozi jelentossegu kutatok, nobel-dijasok is elutasitanak, hiszterianak neveznek.

A globalis felmelegedes most egy olyan tema, amibol "kutatokent" jol meg lehet elni, mint a Holokauszt a tortennettudomanyban. Keves teny, sok propaganda. Csak amig a tortenettudomanyban ez valahol normalis, hogy automatikusan propagandat tartalmaznak, azert az durva, hogy a termeszettudomany is mennyire tele van politikaval. De kb. 2 ora utanakeresgeles utan a neten, nekem ugy tunik hogy az emberi tevekenyseg es az egyebkent valos felmelegedes kozotti barmi osszefugges nem bizonyitott. De a vilagmedia csak az apokalipszis-verziot talalja, egyszeruen mert o kattintasbol el. Es ez mindig tud csinalni egy cimlapot, amikot uborkaszezon van.

ulpius66 2019.02.13. 20:36:21

@Tamáspatrik:

Patrik Tamás!

Köszönöm megtisztelő válaszod!

"Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!" ----- szólt a kommunista szlogen.......

dunántúli gyerek 2019.02.13. 20:36:30

Es ezzel nem azt akarom mondani, hogy a globalis felmelegedesre figyelmezteto tudosok es mediamunkasok tudatosan hazudnak. Nem hiszem hogy igy van. Csak ott is van csordaszellem, es vannak tenyek, amiket nem illik megkerdojelezni.
Nagyon is hhiheto egy atlagembernek az a hipotezis a globalis felmelegedesrol, amit a media eload. Csakhogy ha valaki utanakeres, es elolvassa a klimaszkeptikusok mesejet is, akkor az is ugyanolyan logikus es hiheto, mint az elozo. Csakhogy az emberek 90%-a soha nem fog onszorgalombol utanamenni a hireknek, mert passziv fogyaszto, nem kivancsi, nem erdekli.

Brix 2019.02.13. 20:44:40

@dunántúli gyerek: Tudományos konszenzus van az antropogèn klímaváltozasról, persze , mindig lesz egy- kèt " okos" akik megkèrdőjelezik...Javaslom tájèkozódni: https:\\climate.nasa.org vagy meghallgatni a legutóbbi, krakkói klímakonferecián elhangzottakat....

dunántúli gyerek 2019.02.13. 20:50:36

@Brix: Te is markanevet lobogtatsz, hogy elaltasd a bizonytalansagodat. Hasznosabb meghallgatni a klimameset, es a klimaszkeptikus meset.

Ad Dio 2019.02.13. 21:01:31

"Nagy ház építése, nagy autó fenntartása egyaránt növeli a környezetterhelést (még elektromos autó esetében is). "

Csakhogy ahogy a nagy háznak nem a kollégium az alternatívája, úgy a nagy autónak sem a tömegközlekedés. Valójában a nagy család, ahol 6-8 ember él egy háztartásban SOKKAL környezetbarátabb életforma, mint a szinglik vagy épp a mikro-családok. Minden szempontból.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.02.13. 21:03:32

Azt a paradoxont, hogy vagy gazdag egy ország és nem születik gyerek és szegény egy ország és sok gyerek születik, szerintem egy jó képességű államférfi sem tudja feloldani, akkor mit várunk egy orbán-féle korrupt, hazudozó csalótól, aki még az ország negyede lakosságának támogatásával sem rendelkezik. Mit akar ez a szarfaszú köcsög elérni bármiben, ha még a magyar állampolgárok harmadát sem sikerült 10 év alatt sem maga mellé állítani? Sőt inkább még jobban megosztotta a társadalmat orbánseggnyalókra és orbánrühellőkre. Max. a hívei fognak éjt nappallá téve baszni az orbánrabszolgák létrehozása érdekében, de azok nagyon kevesen vannak már. Esetleg a cigányok fognak mellé állni, akikkel egy fajba tartozik ez a cigányvajda, mint ahogy a választásokon is 5000 forintért rá szavaztak.

Ad Dio 2019.02.13. 21:05:00

@dunántúli gyerek:

Az, hogy a klímaváltozás mennyiben függ az embertől, valóban nyitott kérdés. A magam részéről azt HISZEM, hogy meglehetősen, de ez nem tudományos tény. Az viszont józan ésszel is belátható, hogy az ember egész egyszerűen leigázza, túlterheli a környezetet. Az abban évmilliókig működő önszabályozó rendszereket leépíti.

vajdasagi 2019.02.13. 21:07:44

@dunántúli gyerek: Érdekes ám, hogy a globális felmelegedést és az ebben szerepet játszó emberi faktort pont azok próbálják tagadni, akik amúgy erősen orbán-seggnyalók. Azt lenne érdekes kivizsgálni, hogy ez pusztán véletlen, vagy valami rejtett összefüggés van a kettő között. És látni vélek ilyet.

VT 135 2019.02.13. 21:45:08

Volt pár értelmes gondolat is a szövegben a szokásos, "kötelező" balliberális siránkozás-litánikák mellett.
Ez a mondat viszont annyira sunyi és szánalmas, h egy kurvaanyádat teljes mértékben megérdemelsz érte:
"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet (például a család fogalmának konzervatív és merev értelmezése is a múlt századok irányába mutat)."

Narancsos kommunizmus 2019.02.13. 21:51:52

Fidesz árjáknak megint jó lenni. A többi meg fizetheti.

Jakab.gipsz 2019.02.13. 21:56:41

Önmagában véve Európa vagy Japán "elöregedése", nem egy ördögtől való fátum, végzet, hanem természetes folyamat.

Sem Európa 550 sem pedig Japán 120 millió embert egyszerűen nem képes eltartani, a maga természetes erőforrásai, a rendelkezésre álló mezőgazdasága által, halászattal együtt sem.

Magyarországgal más a helyzet, mi ha az ugaroltatást is számba vesszük, kb, 12-14 millió főt vagyunk képesek eltartani, más földrészek kifosztása nélkül. Ipari robotok alkalmazásával pedig képesek lennénk egy magas kulturális színvonalú, "dögunalmas polgári jólétet" kialakítani minden társadalmi rétegünk számára. Feltéve ha békén hagynak bennünket.

Hozzászólok 2019.02.13. 21:57:02

Szanalmas izzadsagszagu probalkozas, komolyan serto mondatokkal. Kb. mintha az lett volna a feladat gimi 1 osztalyban, erveljunk minel hosszabban egy nyilvanvaloan jo dolog ellen.
Hat nem sikerult tul jol....

Hozzászólok 2019.02.13. 22:00:19

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: te szerencsetlen gyulokodo ordog. Mindenut hozzaszolsz, ahol csak lehet es egyre mocskosabban frocsogsz. Kolmolyan azt hiszed befolyasol ez valakit? Ellenkező irányba talán.

Hozzászólok 2019.02.13. 22:06:13

@dunántúli gyerek: fantasztikus, hogy raszantal 2 ora kutakodast a neten, hogy dontest hozz klimaszkeptikusok ugyeben. Koszonjuk!

chrisred 2019.02.13. 22:08:24

@dunántúli gyerek: "Az atombombatol retteges szerintem tok folosleges volt a magyar hentes, vagy az ukran banyasz vagy az amerikai haziasszony reszerol, hisz semmi rahatasa nem volt a dologra"

A magyar hentesnél igen, az amerikai háziasszonynak viszont szavazati joga volt, ezért az ő rettegése hatalmi tényezö volt. Az atomháború ellenes kampány a hidegháborúban az emberiség eddigi egyik legsikeresebb projetkje volt.

BiG74 Bodri 2019.02.13. 22:39:47

@Hozzászólok:
Ez a gyerek még nagyon gyerek!

dunántúli gyerek 2019.02.13. 22:54:41

@vajdasagi: ennek az az oka, hogy a globalis felmelegedesbol a nemzetkozi liberalis media csinalt/csinal ugyet

Ezert bizalmatlanabbak minden orszagban a jobboldali valasztok - mert ugye ha a klimavaltozast az ember okozza, akkor neki is kell helyreallitani. Es akkor sokkal tobb penz fog a nemzetkozi szervezetekhez kerulni (ugyancsak mind balos es liberalis), amivel majd, kohomm, vedekeznek a klimavaltozas ellen. Vagyis teljesen atlathatatlanul, a "nep" nulla kontrolljaval fogjak elkolteni. Valojaban ezekrol a kozpenz-csilliardokrol szol az egesz sztori, ez az egyik legfontosabb ok, amiert a mainstream media kezdettol utalta Trumpot, mert o nem volt hajlando adocsilliardokat adni az ENSZ klimatudosainak az agymenesere, nelkuluk meg semmi ertelme nincs klimaegyezmenyt kotni, mert amerika a legnagyobb szennyezo. Persze ezt a fuggetlenobjektivmedia lelovi annyival hogy hat Trump agyalagyult paraszt, de valljuk be, ez rohej. Van egy viselkedese, de abban mindenki biztos lehet hogy megvan a magahoz valo esze.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.13. 23:02:09

"A jövőben a robotizáció elterjedése csökkenteni fogja a munkaerő szükségletet nagyon sok munkakörben, ez sem indokolna nagy számú, alacsonyan képzett munkaerőt."

Ugye akkor a 99%-ban képzetlen muszlim és néger bevándorlókra sincs szükség?

"Környezetvédelmi szemmel globális léptekben sem az elöregedés a fő gond, inkább az, hogy a népesség huzamosabb ideig meghaladhatja Földünk eltartóképességét"

Akkor talán Afrikában, a Közel-Keleten és mondjuk Indiában kellene a túlszaporodás ellen fellépni, nem?

Afrika lakossága évente több tízmillióval nő. Netán mi haljunk ki azért, hogy Afrika pár havi szaporulatának legyen hová bevándorolnia?

"Az intézkedéscsomag egyáltalán nem környezetbarát"

Környezetbarát csak az emberiség kihalása lenne. :D

"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet"

A végére csak kibújt a szög a zsákból: A családtámogatási rendszer NÁCI!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.13. 23:07:29

"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet"

Világos a poszt slusszpoénja: a megszületendő magyar gyerekek helyett az állam költse a pénzt muszlim és néger bevándorlókra. :)

Kedves posztoló, elég lett volna csak ezt leírnod, a szöveged többi része ezek szerint úgyis csak üres rizsa.

inquisitor amentiae 2019.02.13. 23:21:05

@dunántúli gyerek:
@Jakab.gipsz:

A Föld eltartóképességéről: ha több élelmiszert akarunk termelni, akkor több termőföldre van szükség. Márpedig termőföldből annyi van, amennyi van, tehát előbb-utóbb elérünk egy határt...

Kivéve, hogy Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az USA után. Területe kevesebb, mint Magyarország fele. Lakossága közel kétszerese. És még így is több jut nekik exportra, mint egyes kontinensnyi országoknak.

Ezt úgy csinálják, hogy míg a világon átlagosan 30 tonna paradicsom terem egy hektáron, addig Hollandiában 470 tonna, körülbelül 15-ször annyi.

És ez még csak a kezdet. Ma már létezik hidropónikus, aeropónikus vagy akvapónikus növénytermesztés is. Ezekhez nem kell sem termőföld, sem napfény. Ma még viszonylag drága, ezért leginkább csak metropoliszok belsejében használják (pl. Tokió), emeletes farmok formájában, hogy friss zöldség legyen a belvárosi polcokon.

Valójában a praktikus határt a Föld népességszámára az jelenti, hogy egy idő után az emberek testhőjétől felmelegedne a bolygó és elforrnának az óceánok. Ehhez több milliószorosára kellene nőnie a népességnek. Ez valószínűleg túlzó - de néhány ezer milliárddal semmi elméleti probléma nem lenne. (Gyakorlatilag persze kihívás lenne.)

inquisitor amentiae 2019.02.13. 23:41:11

@dunántúli gyerek: A globális éghajlatváltozás kérdésköréről:

1. Mit jelent az, hogy "tudomány"?
2. Mit jelent az, hogy "hipotézis"?
3. Mit jelent az, hogy "bizonyíték"?
4. Mit jelent az, hogy "kísérlet"?
5. Mit jelent az "a priori" és az "a posteriori" valószínűség?

A tudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évszázadban, és ennek az az oka, hogy az emberiség megértette ezeket a fogalmakat. Évezredeken át mérhetetlenül okos emberek próbálkoztak a tudománnyal, sikertelenül. Pedig olyan intelligensek voltak, hogy például az ókori görögök filozófiai tudását még most is csak éppen-éppen tudjuk felülmúlni. De a tudomány valamiért nem ment nekik. Például Platón szerint attól lesz ember az ember, hogy tollatlan kétlábú. Ma már persze tudjuk, hogy a kopasztott csirke nem ember, mert nem ez teszi az embert emberré, hanem a DNS.

Egyszerűen az van, hogy hiába vagy nagyon okos, és hiába tudsz nagyon meggyőzően érvelni valami mellett. A tudomány egyszerűen nem így működik. Sokan megpróbálták, de egyiküknek sem sikerült rakétát meg számítógépet építeni.

Aztán feltalálták a tudományos módszert, és azóta építenek rakétát és számítógépet.

Persze amikor a tudósok tévében beszélnek, az olyan, mint amikor a pap beszél a templomban. Az emberek egyszerűen csak elhiszik. Fogalmuk sincs, hogy miért igaz, amit a tudós mond, csak szimplán jól el tudja adni magát. Meg persze sok politikus is jól el tudja magát adni. Csak a tudósok tudnak rakétát meg számítógépet építeni, a politikusok meg nem.

A kettőt akkor tudod megkülönböztetni, ha megérted a tudományos módszert, vagy ideális esetben a Bayes-statisztikát. Amíg azt nem érted, addig a politikusok is meg a tudósok is úgy manipulálnak téged, ahogy akarnak.

De az, hogy egyáltalán utánanéztél, már egy nagyon jó jel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.13. 23:44:57

@dunántúli gyerek: akkor jó. Hisz az afrikaiak meg ázsiaiak nem fognak Európába vándorolni.
Igazad lehet, hisz az illegális határátlépők száma is csökken.

flydomi 2019.02.13. 23:45:00

Egy fasiszta rendszerben nem sokan akarnak gyereket.Max a birka hivok,de meg ok se akarjak teljesiteni szeretett veziruk almat,ami ellentmondas szamukra es a fideSS-nek. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.13. 23:49:21

@inquisitor amentiae:

"amikor a tudósok tévében beszélnek, az olyan, mint amikor a pap beszél a templomban. Az emberek egyszerűen csak elhiszik. Fogalmuk sincs, hogy miért igaz, amit a tudós mond, csak szimplán jól el tudja adni magát."

A legtöbb embernek van fogalma arról, miért hisz a tudósnak, s az okot te is megírtad: a tudós munkája alapján már épült rakéta, a pap munkája alapján viszont még nem.

Persze nem árt ismerni a tudományos módszert, de a tudomány eredményei ennek ismerete nélkül is magukéért beszélnek. A tud. módszer ismerete arra jó, hogy könnyebb lehessen megkülönböztetni a tudományt az áltudománytól.

dunántúli gyerek 2019.02.14. 00:05:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: Azert nem fognak idevandorolni, mert Europa nem engedi. A nyugatiak kicsit naivak voltak, de ha a joletukrol lesz szo, es ezt mar kezdik megerteni, akkor szigoruan valogatniuk kell a bevandorloikat. Ossznepi Willkommenozas mar Nemetorszagban sem lesz.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 00:38:08

@Tamáspatrik:
Ezt a környezetvédelmi marhaságot teljesen felesleges vot idevenni.
A nagy ház (ahol együtt él 7 ember) az mitől lenne környezetszennyezőbb mint amikor külön él 7? Már bocs, olyan szigetelések és olyan fűtési megoldások vannak, hogy konkrétan nulla környezetszennyezést csinál.
A nagy autó ( amibe befér a 4 gyerek) kb. pont ugyanannyit fogyaszt mint a kicsi. Viszont 7 ember utazik benne nem egy.
Unalmas ez a tömegközlekedés erőltetése egyébként. Persze, lehet róla áradozni, csak a környezet kíméléséhez tömeg kell. Akkor pont megbaszod a környezetet, ha 20 ember miatt üzemeltetsz buszt fél óránként. Sokkal kevésbé kártékony, ha mind a 20 saját autóval jár.

"A jövőben a robotizáció elterjedése csökkenteni fogja a munkaerő szükségletet nagyon sok munkakörben"
Erre meg aztán tényleg érdemes alapozni. A trendi robotizáció... Mi a bánat történt az elmúlt néhány évben ami alapján mindenhonnan ez ömlik? Feltaláltak valami újat? Eljött a mesterséges intelligencia? Konkrétan egy nyomorult robot nem jött még ki semmilyen gyárból, talán nem erre kéne alapozni a jövőt.
Ja, meg a "majd kifejlesztik a megújulókból a tuti energiaforrást" dumára sem kéne egy országot építeni..

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.02.14. 00:39:27

@flydomi: na ja, igy megy ez. a szoci rajongo parocskak szeretetben osszebujnak otthon, de aztan eszukbe jut a fasiszta patas, es inkabb csak szopas lesz a program. valoszinuleg.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.02.14. 00:43:25

@teéjesenmindegy: nem jottek ki a gyarbol, mert odabent vannak. azert kell kevesebb embernek bemenni most, mint regebben. de nemsokara kijonnek, na pasze nem ugy mint asimovnal, hanem pl ugy hogy nem lesz sofor a kamionban es a taxiban.

flydomi 2019.02.14. 01:05:41

@droid_:

Ez van. :)
De remeljuk,hogy a sok hivo nem hagyja cserben a grazi beteget. :) Vagy megis?Es nem lesz igazhitu nagy kereszteny magyar 2050-re? :) Tessek sokasodni birka hivok,mert apatok most nagy lovet ad nektek,amit nem kell visszafizetnetek :) Elfogy a nagy hivo birka szavazo is,es ez nem jo. :) Kihaltok pulyak. :) Parancs,az parancs,szoval szaporodjatok. :)

archangel1528 2019.02.14. 04:03:01

"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet"

Szerintem pedig a cikk írója náci, aki a magyarság eltűnését kívánja.

Ha nem növeljük a gyerekszámot, akkor a magyarság el fog tűnni, és mások veszik át a helyét. Voltak már rég eltűnt népek, pl. avarok, gepidák, hunok, szarmaták stb. a helyünkön, a kérdés hogy még ezer év múlva is magyarok lesznek-e "Magyarország" lakói.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.02.14. 04:04:12

Az elmúlt 8 évben 236 ezer fővel 9,78 millió főre csökkent Magyarország népessége, ami nagyobb csökkenés, mint az előző évtizedben volt.

Magyarország jobban teljesít!

Midnight Run 2019.02.14. 05:35:53

@archangel1528: Szerintem pont az a különbség a cikkíró és közted, hogy a magyarság fikció vagy sem. Szerintem az, ilyen szempontból teljesen mindegy mi lesz vele.

1500 éve nem magyarok éltek itt. 500 éve abszolut nem számított, hogy ki a magyar. Volt földesúr meg jobbágy. Kb. 200 éve valaki kitalálta ezt a fikciót, ami jó ötletnek tűnt, mert összefogta azokat, akik magyarul beszéltek

Midnight Run 2019.02.14. 05:40:13

@archangel1528: De ez az egész nemzeti érzés egy nagy fiktiv történet. A szlovákokkal például teljesen egyformák vagyunk genetikailag. Csak ők a szláv közösséghez tartozónak gondolják magukat, míg mi a magyarhoz.

Na most ti egy nem valódi történetben hisztek szerintem, és hogy katasztrófa történik, ha a magyarság megszűnik. Szerintem meg az, hogy magyarság, az egy hamis illuzió, amit néhány ember haszonszerzésből hirdet. Nincs valódi tartalma, egy hít pusztán.

Ad Dio 2019.02.14. 05:58:48

@Jakab.gipsz:

"Önmagában véve Európa vagy Japán "elöregedése", nem egy ördögtől való fátum, végzet, hanem természetes folyamat. "

Minden bizonnyal. A folyamat lefolyási sebessége nem mindegy. A konzervatív politika szerepe épp az, hogy lassítsa a folyamatok lefutását, mert a tl rapid változások túlterhelik a társadalmat. Nem végletekben kell gondolkodni, hanem átmenetekben. Ebből a szempontból nem az a lényeg, hogy megáll-e a népesség fogyása avagy sem, hanem hogy lehet-e lassítani egy túlszaladt folyamatot és ha lehet miképpen és milyen mellékhatásokkal.

Ad Dio 2019.02.14. 06:01:20

@Midnight Run:

A valóságot nem közvetlenül és nem egyszerre, hanem tanulás útján folyamatszerűen is merjük meg. Ebben a folyamatban egy nyelv és egy kultúra a közvetítő. Ezt jelenti magyarnak, szerbnek, angolnak, brazilnak lenni. Nem többet, de nem is kevesebbet.

oassasa 2019.02.14. 06:52:16

Hiszem, hogy hosszabb távon a tudomány megtudja valósítani MÁTRIX-ot. Nem lesz szükségünk fizikai élettérre, de addig még sok idő kell. Elpusztítjuk az élőlényeket, elszennyezzük a vizeinket, szárazföldjeinket és és a népességet szapora , de képzetlen emberekre cseréljük le. A következő 20-30 év sorsdöntő, bolygónk élővilágára és emberiségre, ugyanolyan sérülékenyek vagyunk, mint a bolygó élővilága, elvégre mi is odatartozunk. Élet nem értelemre, hanem érzelem vezérelt, egyszerű alapokra épül, táplálkozás, jóleső érzés, szaporodás, mint az élesztő baktérium a mustban.

Midnight Run 2019.02.14. 07:05:07

@Ad Dio: Hát még egy olyan, nem túl nagy országon belül, mint Mo, is drasztikus kulturális különbség van, pedig egy nyelvet beszélünk, egy angolul beszélő indiai, amerikai vagy szingapúri között még nagyobb a rés Túl van ez nálunk dimenziónálva.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 08:22:31

@teéjesenmindegy: "Eljött a mesterséges intelligencia?" Nos, igen. Na nem az általános mesterséges intelligencia, ami mindenben legalább olyan jó, mint az ember. Meg nem is az a fajta, amit a filmekben látsz.

Ha keresel bármit Google-lel, vagy tekersz lefelé a Facebook-hírfolyamodban, akkor bizony egy mesterséges intelligencia dönti el, hogy mit látsz és mit nem látsz. A tőzsdén átfolyó pénzmennyiségnek már 2014-ben is csak a negyedét bonyolították emberek. A maradékot mesterséges intelligenciák, akik a legújabb internetes újságcikkekből megjelenésük után egy tizedmásodperccel megértik, hogy az milyen hatással lesz az árakra, és aszerint kereskednek. Számos hitelintézetnél nem emberek, hanem mesterséges intelligenciák döntik el, hogy melyik ügyfél kaphat hitelt, és melyik nem. Kínában a közterületi kamerák felvételeit mesterséges intelligenciák elemzik, akik felismerik az embereket, és lejegyzetelik, hogy éppen mit csinálnak. A legújabb számítógépes grafika technológiák mesterséges intelligenciát használnak a gyors és tökéletes minőségű renderelésre, ezekkel hamarosan szembe fogunk találkozni filmekben és videojátékokban.

És ez még csak a kezdet. Ez mind csupán az elmúlt 6-8 év terméke. A technológia gyerekcipőben jár, de ez a leggyorsabban fejlődő kutatási terület jelenleg. Egy-két évtizeden belül minden olyan munkafolyamatot, amely 1. repetitív és 2. nagy tömegben végzik, mesterséges intelligenciák és az általuk irányított robotok fognak végezni.

Angolul tudóknak javaslom Zsolnai-Fehér Károly bécsi mesterségesintelligenciakutató közérthető videóit a témában: www.youtube.com/user/keeroyz/videos

Nerevaryne 2019.02.14. 08:39:26

@Midnight Run: Nincs túldimenzionálva, az emberek társas lények, közösségi életmódot folytatnak. A közösségnek szintjei vannak, minél közelebb van egy egyén a másikhoz annál nagyobb energiát fog belefektetni a jólétének biztosításába.

"Utállak, de mégis csak a vérem vagy, segítek". Az embernek maga felé hajlik a keze, először a közeli hozzátartozók életét hozza rendbe ha tudja, már ha a sajátja rendben van. Ha az megvan jöhet a tágabb közösség, a barátok, aztán a város, aztán az ország. Akkor is, ha a nemzettudat egy mesterséges koncepció, gyakorlatilag semmi mást nem tett, csak tudatosította az emberekben, hogy az ország az nem azt jelenti, hogy a földesurak melyik faluban tudnak adót szedni háború nélkül, hanem az is egy család, csak nagyon laza már a kapcsolat. Működik is, rengeteg anekdotát hallani USA-ban, Angliában nemzeti alapon egymást segítő emberekről. Így alakulnak ki a Chinatown városrészek is.

A nemzettudat pedig nem egyenlő a nyelv és a kultúra közös halmazával, ha az lenne, nem éreznénk rögtön szimpatikusnak a gyerekkorában kivándorolt, magyarul nem beszélő embert aki mégis magyarnak vallja magát. A nemzettudat része a történelmi örökség, az az identitástudat amit az ország tanulmányozása közben érez át az ember. Mert az ország egy "ember", akinek élettörténete, társas kapcsolatai, gondjai és céljai vannak. Ezáltal együtt tudunk vele érzeni, akár beszéljük a nyelvet akár nem. És ha ez az empátia elég mély, nem külső entitásként gondolunk már az országra, hanem mint családtag, sőt van aki magáéval egyként lévőnek kezeli, ők szokták személyes támadásnak venni az ország kritikáját.

És igen, az egyes embereknek eltérő képük van az országról, arról, hogy milyen is ő, hogy mik a céljai vagy mik a gondjai, eltérően próbálnak segíteni rajta és ezért más családtagokra is támadnak ha kell. Mint amikor a depressziós nagypapa mértéktelen alkoholfogyasztásba kezd, az egyik gyerek elvonóra vinné, a másik otthon szokatná le, a harmadik meg hagyná halálba inni magát ha egyszer azt akarja. Annak, aki nem ismeri ebből maximum annyi jön le, hogy bezzeg az én nagyapám nem alkesz, milyen jó nekem. Nem is törődnek vele csak ha közveszélyes lesz. Ők a saját nemzetükkel törődnek.

A nemzet tehát egy elképzelt családtag ami magába foglal minden olyan embert aki családtagnak vallja magát. Nem kell hozzá közös kultúra vagy nyelv sem. Elég, ha az empátia megvan.

Brix 2019.02.14. 08:40:12

@Midnight Run: A magyarság egyfajta kulturális-társadalmi-gazdasági equilibriumot , èrdekközössèget, identitást jelent, amit az itt èlő nèpcsoportok közösen elèrtek\lètrehoztak a törtènelem során. A kèrdès az, hogy küldetèstudatból ma olyan feltèteleket próbálunk teremteni a jövő generációinak, amely segíti az itt èlő közössègek jövőbeli fennmaradását, vagy belenyugszunk abba, hogy 40-50 èv múlva az utódoknak újra küszködni kell majd a fennmaradásèrt, a nyílt külső, vagy a belopakodó belső ellensègekkel..A virágzó nèpesedès egy fontos eszköz erre...Valószínű, mi sem kerüljük el a nyugati, fejlett államok sorsát, de talán ki tudjuk tolni a folyamatot, a lakosság kicserèlődèse terèn ...Így az itt elő emberek nyudodt èlete is tovább fennmaradhat...

inquisitor amentiae 2019.02.14. 08:52:01

@Brix: "Így az itt elő emberek nyudodt èlete is tovább fennmaradhat..." Mire gondolsz, kifejtenéd bővebben? Én szerintem teljesen nyugodt életet tudnék élni más nemzetiségű emberek között is. Lehet, hogy nem vagyunk egyformák?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.14. 08:52:44

ne aggodj.ha TE nem szaporodsz az orszagunkban...azt mi nem banjuk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.14. 09:01:37

@Nerevaryne: jaj hagy csak a libernyákoknak mi lakósság vagyunk...az szolidaritasi kozosseg, meg hogy az adombol fizetik a kolykok iskolajat vagy a tb. egy kockazati közosseg.amibe azert teszek bele most pedig nemvagyok beteg, hogy az o nagyanyjuk is megkapja a masfelmillas kemokat ha kell..vagy az ozdi hétesi cigany is...? es ez nem zavar mert egy orszagban elo kozosseg vagyunk.tok logikus hogy jojjon ide parszazezer arab muszlim feka afgan aki majd ratalepszik erre a szolidaritasra alapulo rendszerre. mert neki emberi joga mert ő is lakóssag.ja hogy utal minket, ja hogy ne. dllgozik, ja hogy ... de hat jogai vannak mert az EMBERISEG nagy csaladjanak tagja.
na hat igy kell szetkenni a szart es a nemzetekbol masszat kesziteni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.14. 09:06:27

@Midnight Run: ohh hat persze.akik heberul beszeltek oket mar 5000 eve nemzetnek népnek kell, tekinteni, ami izrael teruleten kerul elo = zsido emlek óttomatikusan...de nekunk magyaroknak meg 200 eve meg nepunk sem volt..
ezt te elhiszed azert hirdeted vagy mert a kisbarataid ide be akarnak menetelni?vagy azert mert az oseid tenyleg 200 eve jelentek meg a hazankban? mert van ilyen.nem is keves.ertem en...

vdani 2019.02.14. 09:06:48

@Tamáspatrik: Szerintem a mondat a nem tökéletesnél sokkal rosszabb. Mitől volna igénytelen egy olyan család, ahol a körülmények (anyagi, infrastruktúrális) nem engedhetnék meg sok gyerek felnevelését? Attól még megkaphatják a gyerekek törődést és szeretet, a család működhet igényesen. Szerintem ez nem csak pénz kérdése.

nookedli 2019.02.14. 09:16:25

Milyen rasszista az orbánkormány, hogy a cigányok kimaradnak az új családsegítő csomagból :) Amúgy az érdekes, hogy először szétbombázták, leszegényítették a középréteget, aztán most olyan intézkedéseket hoznak, amelyek ezt a lecsökkent középréteget és ahová orbánráhel és a többi zsideszes tartozik, a felső réteget.

Nerevaryne 2019.02.14. 09:18:20

@FILTOL: Most leírnád úgy is, hogy mások által is értelmezhető legyen? Az egymást követő mondataid között nulla logikai kapcsolat van.

Brix 2019.02.14. 09:36:19

@inquisitor amentiae: Arról van szó, hogy van egy magyar equilibrium, amit az idegen nèpek nagyarányú betelepedèse teljesen felborítana. Különösen akkor, ha más alapèrtèkeket valló, kulturálisan túlságosan idegen emberekről lenne szó. A legtöbb embert ez idegesíti, hiszen ismeretlen kihívást vèl felfedezni az idegenekben. Az emberisèg törtènelme mindig is a korlátos erőforrásokèrt vívott harcról szólt , így a legtöbb esetben betolakodókènt tekintettek a külső jövevènyekre ès háborút vívtak a terület birtoklásáèrt. Persze, volt jó ellenpèlda is: pl a nèmetek Magyarországra telepedèse, vagy korábban a kunok, jászok, de alapvetően a közössègek ellensègkènt tekintenek a betelpülő konkurenciára...A különböző alapèrtèkek vallása ès a különböző fizikai megjelenès csak a jövőbeli konfliktusok forrása lesz! Ha lehet lassítani kellene a nemzeti equilibriumok, a nemzetállamok felbomlasát, ehhez kell egyfajta "etnikai autarkia"...

Midnight Run 2019.02.14. 09:42:14

@Nerevaryne: A közösséghez tartozás nagyon fontos, de a kérdés, hogy mit tekintesz közösségnek. Az a párszáz ember, aki ismerek, azokkal közösséget vállalok, a családdal még inkább. De a nemzet, az számomra kicsit már nehezen felfogható.

De kérdezz meg egy erősen jobbos érzelmű embert, hogy a nemzet testének és vele egy közösségbelinek érzi-e a borsodi kisfalu roma tagjait, a homoszexuálisokat vagy a liberálisokat. Esetleg a clevlendi 56-os magyarokat vagy a Romániában élő, magyarul beszélő csángó cigányokat.

nemecsekerno_007 2019.02.14. 09:59:26

@inquisitor amentiae: Ezk nagyon szép dolgok, de ilyen történt már sokszor a történelemben. Ami viszont állandó az a vagyoneloszlás torzulása: a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek. Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor ez a fejlődési lépcsőfok is csak üveggyöngy. Azzal meg már eléggé beszennyeztük a Földet...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 10:03:56

@dunántúli gyerek: jó, hogy így látod.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 10:14:07

@FILTOL: lakóóósag kérdésében nincs igazad. Európa országai épp azon vannak, hogy a sunyi bevándorlókat visszatoloncolják. A bevándorlás támogatása egyébként a háború elöl menekülôk számára volt kitalálva, de nem itt, hanem helyben kell megoldani a kérdést. Erre kell az erőket fordítani, az a megoldás, ha meg se jelennek Európában. A balkáni útvonalon kevesebb, mint 1500 illegális határátlépőt regisztráltak, javarészt törökök.
Ezért nem világos, miért kellett megvétózni az arabokkal a tárgyalásokat. Ja, így semmi értelme a szögesdrótnak?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 10:16:03

@Midnight Run: egy ember érezhet akárhogy. Egy miniszterelnök az egész országot, annak minden állampolgárát képviseli.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 10:16:58

@Brix: kicsit zavar engem, hogy a betelepülők esetében kihangsúlyozod azt, hogy "más alapértékeket valló, kulturálisan túlságosan idegen" emberekről van szó, míg a magyarok esetében nem. Én például sokkal jobban szót értek egy más országból származó/más bőrszínű, de nyitott, elfogadó, érdeklődő emberrel, mint a legtöbb magyarral. Szerintem az alapértékeknek nem sok köze van ahhoz, hogy ki milyen kulturális háttérrel rendelkezik. A kulturális különbségek esetében is hasonló a helyzet. Például a nagyvárosok és a vidék, az idősek és a fiatalok között is óriási a kulturális szakadék, biztosan nagyobb, mint mondjuk két európai nagyváros között.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 10:17:48

@droid_:
Erről nagyon eltérő véleményen vagyunk. Ipari robotok már vannak 20-30-50 éve. Remek.
A tesla gyárba amit agyonautomatizáltak fel kellett venni 5ezer embert, és leszerelni a robotokat, mert úgy hatékonyabbak voltak.
Az önvezető autó speciel rohadt messze van, és ilyen kérdéseket azért felvet, hogy oké, hogy az elektronika valamikor a helyszínre vezeti a kocsit, de ki cserél rajta kereket ha deffekt van, ki pakolja le a kiflit a furgonból, ki takarítja ki az önvezető taxit.

Midnight Run 2019.02.14. 10:22:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: Persze bárhol érezhet. Bár az ő esetében én eltérést látok abban, amit mond és amit csinál. Beszélni az egész országról és nemzetről beszél, de tenni leginkább a saját maga és a szűk környezete anyagi gyarapodásáért tesz.

Ezzel együtt továbbra is azt gondolom, hogy a nemzet egy mítosz, amit sokan érdekből fenntartanak.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 10:26:54

@inquisitor amentiae:
"Én például sokkal jobban szót értek egy más országból származó/más bőrszínű, de nyitott, elfogadó, érdeklődő emberrel, mint a legtöbb magyarral."
Aham. És mi van azokkal, akik nem nyitottak, nem érdeklődőek és nem elfogadóak?
Vagy valami furcsa okból a négerek között több lenne az elfogadó nyitott érdeklődő ember mint a magyarok között? Vagy az arabok között?

Bírom az ilyen okosokat....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 10:31:24

@archangel1528:

"Szerintem pedig a cikk írója náci, aki a magyarság eltűnését kívánja."

Ugyan már! Nácirasszista csak fehér és keresztény ember lehet. Minden más rassztól és vallástól abszolút idegen a rasszizmus, a nácizmus, a fasizmus és a demokrácia hiánya.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 10:31:28

@nookedli:
"Milyen rasszista az orbánkormány, hogy a cigányok kimaradnak az új családsegítő csomagbó"
Miben is maradnak ki? Te olvastál valami olyat, hogy csak a szőke gyerek szülei jogosultak valamire?

Ma Baker 2019.02.14. 10:37:19

Végre egy kicsit is normális blogposzt az index blogketrecben. Üdítő színfolt a blogposztválogató indexes kolega liberálfasiszta terrorjában.

Nerevaryne 2019.02.14. 10:42:58

@Midnight Run: Persze, erre én is kitértem. Minenki máshogy látja a nemzetet, mindenki mást tekint problémának, midenki máshogy szeretné ezért a nemzet javát szolgálni. A romák magyar nemzethez tartozása azért problémás, mert a legtöbben nem magyarként, hanem romaként gondolnak magukra, tehát eleve elutasítják a közösséghez tartozást, kvázi bevándorlóként azonosítják magukat egy idegen nemzet belsejében, saját nemzettudattal. Az mindegy, hogy az a nemzettudat amit osztanak egy létező országhoz kapcsolódik-e, a zsidóknak is volt nemzettudata jóval Izrael előtt.

A nemzettudat hasonlít a valláshoz abban, hogy egyénileg dől el és senkinek semmi köze nincs hozzá, ki hova gondolja magát. Illetve abban, hogy ugyanúgy sújtják az emberi "betegségek", a bigottság, a kirekesztés, az általánosítás, a fanatizmus. Ráadásul mindkét irányba, elég ha arra gondolsz hányan támadják a vallásosokat a logikus gondolkodás hiányával, hányan azonosítják a katolikus embereket a tudománytagadó puritán szektákkal: a nacionalista ma szinonimája a fajgyűlölőnek, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz. Egy szótári nacionalistának semmi baja nem kéne legyen a bevándorlókkal addig amíg asszimilálódni vágynak. Több magyar, erősebb nemzet. Minthogy a magyarság letelepedése óta sokat változott a lakosság génállománya, a nyelvünk, a kultúránk, a külső jegyek vagy a preferált nyelv nem lehet akadálya a nemzethez tartozásnak. Liszt Ferenc talán nem volt magyar? Úgy élt mint akármelyik osztrák, nem is beszélt magyarul, de magyarnak vallotta magát, velünk érzett közösséget.

Ha 2100-ra az országunk lakossága felerészt békésen asszimilálódott Szíriai arabok leszármazottjaiból fog állni, akik magyarnak vallják magukat és továbbviszik a nemzettudatunkat akkor mi a gond? Hogy a rasszisták szerint ők nem magyarok? Mióta érdekelnek minket a rasszisták? Persze tudjuk, hogy az a baj, hogy senki se akar békésen asszimilálódni. Elég, ha az angliában élő Indiai vagy Pakisztáni közösségekre gondolunk, egy helyre tömörülnek és ha tehetnék a nyelvet se tanulnák meg. Ezt csinálja az ember mióta világ a világ, az írek, az olaszok is pontosan ezt tették az USA-ban, nekik 100 év kellett a részleges asszimilációhoz, pedig elég nagy volt a kulturális átfedés. A kínaiaknak kéne még 100, de ki tudja fognak-e egyáltalán asszimilálódni. Amíg nem teszik addig maximum vendégek lesznek a nemzet testében, ami persze sokakat ingerel, mint a pacemaker: ott van, hasznos, de idegen és néha rohadtul tud fájni, sőt ha valami nagyon félremegy akkor szépen meg is öl. Ezért az idegenkedést én teljesen megértem. A probléma ott van, hogy az orvos amalgám tömést javasol, a pánikbetegek meg szívműtétet hallanak.

Pipas 2019.02.14. 10:45:07

@inquisitor amentiae: "Én például sokkal jobban szót értek egy más országból származó/más bőrszínű, de nyitott, elfogadó, érdeklődő emberrel, mint a legtöbb magyarral. "

Mert tudsz hollandul, franciául, angolul, németült meg szlovákul? Fenéket értesz jobban szót, csak azt hazudod, egy szót sem értesz abból, amit mondanak, mert nem egy nyelvet beszéltek!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 10:47:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Európa országai épp azon vannak, hogy a sunyi bevándorlókat visszatoloncolják."

A tények azt mutatják, hogy nem nagyon erőltetik meg magukat.

"az a megoldás, ha meg se jelennek Európában."

Nyilván a megjelenésük megakadályozására szolgál az EU-s bevándorlóvízum...

"Ezért nem világos, miért kellett megvétózni az arabokkal a tárgyalásokat. Ja, így semmi értelme a szögesdrótnak?"

Nem olvasol híreket? Azért, mert hivatkozik az ENSZ migrációs határozatára, amely emberi alapjogként definiálja a migrációt. A cél pedig az, hogy ezt előbb-utóbb becsempésszék a nemzetközi jogba is. Hiszen ha már egy ENSZ-határozat is emberi alapjogként definiálja, akkor Magyarországot akár szankciókkal is lehetne kényszeríteni bevándorlók befogadására.

Vedd észre, hogy a mostani EU-vezetés az illegális migrációt annak legalizálása révén kívánja csökkenteni. :D

Pipas 2019.02.14. 10:48:40

@inquisitor amentiae: "Ha keresel bármit Google-lel, vagy tekersz lefelé a Facebook-hírfolyamodban, akkor bizony egy mesterséges intelligencia dönti el, "

Miért nevezel valamit mesterséges intelligenciának, ami nem megy át a Turing teszten? Mitől lettek ezek mesterséges intelligenciák? Attól, hogy neuronhálózat szimuláción alapulnak? ANN programok már a hetvenes években is voltak.

Pipas 2019.02.14. 10:52:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vedd észre, hogy a mostani EU-vezetés az illegális migrációt annak legalizálása révén kívánja csökkenteni. :D"

Pontosan. Miközben az illegális migráció ellen lépnek fel magyarországtól azt követelik, hogy adjon több embernek menedékjogot.

Arra a régi sci-fire emlékeztet, ahol egy bolygón azt mondták, hogy náluk egyetlen gyilkosság sem volt évek óta. Aztán amikor a csávó odaköltözik, akkor derül ki, hogy a törvényeik szerint gyilkosság az, ha valaki hat hónap alatt 10 embernél többet megöl. :D

Meg rablás sem volt. Csávót az első nap kirabolják, amire kiderül, hogy az meg "alternatív adószedés" és teljesen tövényes. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 11:00:24

@Nerevaryne:

"a magyarság letelepedése óta sokat változott a lakosság génállománya, a nyelvünk, a kultúránk, a külső jegyek vagy a preferált nyelv "

Azért mégis europid (Causacasian) rassz maradtunk.

"Ha 2100-ra az országunk lakossága felerészt békésen asszimilálódott Szíriai arabok leszármazottjaiból fog állni, akik magyarnak vallják magukat és továbbviszik a nemzettudatunkat akkor mi a gond?"

Az, hogy már csak a külső jegyeik alapján sem fognak közösséget vállalni a magyar történelemmel, a magyarsággal. Persze olvasni szép példákat magyarrá vált arab orvosról, de ezek ritka egyedi esetek.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 11:03:52

@teéjesenmindegy:
"Aham. És mi van azokkal, akik nem nyitottak, nem érdeklődőek és nem elfogadóak?
Vagy valami furcsa okból a négerek között több lenne az elfogadó nyitott érdeklődő ember mint a magyarok között? Vagy az arabok között?

Bírom az ilyen okosokat...."

Először is több tiszteletet kérek tőled.

Másodszor, légy szíves ne érvelj szalmabáb ellen. Soha nem állítottam azt, hogy a négerek között több a nyitottabb és elfogadóbb ember, mint a magyarok között. Valószínűleg kevesebb, mivel aki éppen a Száhel-övezetben éhezik, az nem ér rá elfogadónak vagy nyitottnak lenni.

Harmadszor, ne gondolj rögtön ellenségnek csak azért, mert nem értek veled egyet.

Lehet, hogy azért értettél félre, mert nem elég világosan fogalmaztam, ezért elnézést kérek. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy a problémák gyökere nem az, hogy ki milyen nemzetiségből származik / milyen a bőrszíne. A problémák gyökere a kulturális és értékrendbeli különbség. Ilyen különbségek pedig a magyar nemzeten belül is vannak, és okoznak problémákat. És olyan is előfordul, hogy két különböző nemzetiségű ember között kicsi a kulturális távolság. De a lényeg mindig a kulturális távolság, nem a nemzetiség vagy a bőrszín vagy hogy melyik országban született stb. És én úgy érzem, hogy te valamiért csak a különböző népek közötti kulturális távolságot veszed figyelembe.

Midnight Run 2019.02.14. 11:37:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hány százalék az itt élő népből, akiknek ősei a Vereckei hágón jöttek?

Nerevaryne 2019.02.14. 12:05:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azért mégis europid (Causacasian) rassz maradtunk. "

És ez azért fontos mert...?

"Az, hogy már csak a külső jegyeik alapján sem fognak közösséget vállalni a magyar történelemmel, a magyarsággal."

A szíriai arabok jobban hasonlítanak a honfoglaló magyarokra mint mi.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.14. 12:13:00

@Midnight Run: De kérdezz meg egy erősen jobbos érzelmű embert, hogy a nemzet testének és vele egy közösségbelinek érzi-e a borsodi kisfalu roma tagjait, a homoszexuálisokat vagy a liberálisokat. Esetleg a clevlendi 56-os magyarokat vagy a Romániában élő, magyarul beszélő csángó cigányokat"
amennyiben nem fosztogatjak a falut..igen
amennyiben nem bomlasztjak a kozossegeinket....igen
a cleavlandi is magyar...
mindenki magxar aki magyarul beszel, magat magyarnak tartja, es tesz a kozossegert.
aki pedig magyarul beszél, de a kozosseget megveti...persze abbol él...a max orszaglakos.

Pipas 2019.02.14. 13:07:38

@inquisitor amentiae: "Lehet, hogy azért értettél félre, mert nem elég világosan fogalmaztam, ezért elnézést kérek. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy a problémák gyökere nem az, hogy ki milyen nemzetiségből származik / milyen a bőrszíne."

A legvadabb rasszista sem mondta soha, hogy a problémák gyökere az, hogy ki milyen nemzetiségből származik vagy milyen a bőrszíne. Ha te kéred számona zsalmabáb érvelést, akkor nylván értékelni fogod, hogy soha senki sem mondta, hogy a problémák gyökere a bőrszín.

"A problémák gyökere a kulturális és értékrendbeli különbség. Ilyen különbségek pedig a magyar nemzeten belül is vannak, és okoznak problémákat."

A magyar nemzeten belül ki az, aki a hitetlenek lefejezését követeli? Ki az, aki a sária bevezetését követeli? Ki az, aki a demokrácia helyett az iszlám törvénykezést választaná? Ki az, aki úgy gondolja, hogy a miniszoknya viselésének törvényes büntetése a csoportos nemi erőszak legyen?

Ja, hogy amikor azt írtad, hogy "ilyen problémák" házon belül is vannak, akkor nem "ilyen" problémákra gondoltál? Mégis milyenekre?

"De a lényeg mindig a kulturális távolság, nem a nemzetiség vagy a bőrszín vagy hogy melyik országban született stb."

Van arra valami konkrét bizonyítékod, hogy a genetika a bőrszínt, a testmagasságot, a hajszínt, a szem színét, az átlagos testmagasságot, a különféle betegségekre való immunitást és még egy sor külső jegyet befolyásol, de a viselkedésre egyáltalán semmilyen hatásssal nincs? Hogy a viselkedést kizárólag csak a neveltetés, a kultúra határozza meg?

Én ilyen bizonyítékokról nem tudok, nyilván a default hipotézis az, hogy a genetika befolyásolja a viselkedést, ugyanakkor ezt a hipotézist kimondani gyakorlatilag bűncselekménynek minősül európában.

Pipas 2019.02.14. 13:09:32

@Nerevaryne: "A szíriai arabok jobban hasonlítanak a honfoglaló magyarokra mint mi."

Pont ezért nem kell beengedni őket. Nehogy úgy járjunk, mint azok, akik előttünk itt éltek. Ez nem úgy megy, hogy az ük-ük-ük-ükapám gyilkos volt, ezért megengedem, hogy engem is legyilkoljanak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 13:51:22

: @Pipas: a saria bevezetését nem a szírek követelik. A muszlimok, azoknak is egy része.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 14:01:42

@Nerevaryne:

"A szíriai arabok jobban hasonlítanak a honfoglaló magyarokra mint mi."

És ez azért fontos, mert...?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 14:04:42

@Pipas:

"A magyar nemzeten belül ki az, aki a hitetlenek lefejezését követeli?"

Ilyen épp nincs, de olyat már elég sokszor olvastam, hogy egy-egy ballib kommentelő a Fidesz-szavazók (nota bene: nem Fidesz-vezetők, nem is Fidesz-párttagok, hanem minden Fidesz-szavazó) lámpavasra akasztását követelte ill. helyezte kilátásba.

Persze kizárólag a demokrácia és a tolerancia nagyobb dicsőségére.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 14:13:28

@Pipas:

"A legvadabb rasszista sem mondta soha, hogy a problémák gyökere az, hogy ki milyen nemzetiségből származik vagy milyen a bőrszíne."

De, sajnos az átlag rasszista azon a színvonalon van, de igazad van: jobb, ha ezen nem ragadunk le.

"Ha te kéred számona zsalmabáb érvelést, akkor nylván értékelni fogod, hogy soha senki sem mondta, hogy a problémák gyökere a bőrszín."

Rosszul emlékeztem az illető hozzászólására, akinek kettővel ezelőtt válaszoltam. Köszönöm a jelzést.

"A magyar nemzeten belül ki az, aki a hitetlenek lefejezését követeli? Ki az, aki a sária bevezetését követeli? Ki az, aki a demokrácia helyett az iszlám törvénykezést választaná? Ki az, aki úgy gondolja, hogy a miniszoknya viselésének törvényes büntetése a csoportos nemi erőszak legyen? Ja, hogy amikor azt írtad, hogy "ilyen problémák" házon belül is vannak, akkor nem "ilyen" problémákra gondoltál? Mégis milyenekre?"

A családom egyik tagja a muszlimok lelövését követeli. A családom egy másik tagja a demokratikus törvénykezés helyett szívesen látná, ha a baloldalt a földbe döngölnék. Olyanok is vannak az országban, akik a homoszexuálisokat "meg akarják gyógyítani", és heteroszexuális kapcsolatra kényszeríteni őket. Olyanok is vannak, akik szerint a zsidókat ki kell irtani. Meg olyanok is, akik szerint a Föld lapos és a repülőgépekről mérget szórnak ránk. Olyanok is vannak, akik szerint a gazdagoktól mindent el kell venni, és odaadni a szegényeknek. Olyanok is vannak, akik elvertek egy székelyt, mert szakálla volt és arab migránsnak nézték. Olyanok is vannak, akik rendszeresen molesztálnak kisfiúkat, miközben cölibátusban élnek és arról prédikálnak, hogy a homoszexualitás bűn.

Vagy őszintén, szerinted a kommunisták vagy a fasiszták mennyivel voltak jobbak az iszlamistáknál?

Túl sok idióta van a világon. Ezzel nem tudsz mit kezdeni.

Amúgy remélem azt azért tudod, hogy az arab világban magasabb az ateisták aránya, mint az Egyesült Államokban - annak ellenére, hogy ezért sokakat meghurcolnak, sőt akár teljes jogfosztással vagy halállal büntetnek. A lakosság negyede kételkedik az Iszlám igazságában - illetve ennyien merik bevallani. Legutóbb Iránban kitört egy tüntetés, amin a szélsőséges iszlamisták a nők jogai ellen kezdtek tüntetni... de délutánra azon kapták magukat, hogy a félmilliós tüntető fiatalság lerabolta a tüntetésüket, és a Saría eltörlését és szekuláris államot követeltek. Marokkóban homoszexualitásért az Iszlám jog szerint ezreket ítélnek el évente - majd a marokkói király minden egyes esetben kegyelmet ad nekik.

Az Iszlám világ közel sem olyan sötét, mint amilyennek azt a média beállítja. Igen, ott is vannak szörnyű emberek. Meg nálunk is. Persze nem azt akarom mondani, hogy a muszlimok minden probléma nélkül be tudnak illeszkedni Európában, mert nem mondanék igazat. De a nemi erőszak jóváhagyása és a hitetlenek lefejezése egy hamis kép a muszlim társadalom egészéről.

"Van arra valami konkrét bizonyítékod, hogy a genetika a bőrszínt, a testmagasságot, a hajszínt, a szem színét, az átlagos testmagasságot, a különféle betegségekre való immunitást és még egy sor külső jegyet befolyásol, de a viselkedésre egyáltalán semmilyen hatásssal nincs? Hogy a viselkedést kizárólag csak a neveltetés, a kultúra határozza meg? Én ilyen bizonyítékokról nem tudok, nyilván a default hipotézis az, hogy a genetika befolyásolja a viselkedést, ugyanakkor ezt a hipotézist kimondani gyakorlatilag bűncselekménynek minősül európában."

Teljesen jogos. Én csak a saját tapasztalataimról beszéltem.

Az szerintem is súlyos probléma, hogy az emberek közötti genetikai különbségek tabunak minősülnek. Kulturált emberek beszélgetésében nem kellene ennek problémát okoznia. Másrészt az sem volna szerencsés, ha ez a kérdés közéleti témává válna, és hát a társadalom a zéró toleranciát választotta Schelling-pontnak. Szóval értem az érveket a tabu mellett, de én inkább a civilizált párbeszéd kultúrájának a terjesztését tartom megoldásnak.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 15:56:27

@inquisitor amentiae: 1. Bocs azt tisztelem, aki arra rászolgált.
2. Nem szalmabáb. Te állítottad, hogy jobban kijössz a busmanokkal, mint a legtöbb magyarral.
Pont ez a rohadt nagy kérdés, és ezért hülyeség az állításod, mert magyarokkal volt mondjuk tapasztalatod tízezerrel, ezer különböző szituációban, míg négerrel mondjuk tízzel amikor -tökömtudja- találkoztál velük a szigeten.
Érted? Csinálsz egy nagy általánosítást az egyikre, a másikról meg fogalmad nincs.
Ezzel az erővel mondhatnád, hogy "a négerek sokkal sportosabbak mint a magyarok" hiszen az olimpián milyen sok ügyes és sportos van. Persze, mert az az olimpikon, a tunya kövér meg otthon maradt.
Vagy azt, hogy "az osztrákok sokkal jobban értik a festészetet" mert amikor kint voltál a múzeumban akkor marha jól eltársalogtál velük. Nyilván, hiszen ugyanolyan érdeklődésüekkel találkoztál. A tiroli paraszt meg annyira szarja le, mint a borsodi.
3. Nem gondollak ellenségnek. Hülyeségnek tartom amit írtál.

Mondd meg, hogy kit érdekel a bőrszín? Se a néger se a cigánnyal kapcsolatban nem a szín a gond szerintem senkinek. Hanem pontosan a kulturális és értékrendbeli különbségek. Amik lényegesen nagyobbak egy szaharai négerrel mint egy borsodi cigánnyal, akármit is csinálsz.

Pipas 2019.02.14. 16:49:20

@inquisitor amentiae: "De a nemi erőszak jóváhagyása és a hitetlenek lefejezése egy hamis kép a muszlim társadalom egészéről."

A muszlimok cirka 70%-a támogatja a sária bevezetetését. És ebbe beletartoznak a fejlett nyugaton élő muszlimok is. Szóval igen, mondhatjuk, hogy a hitetlenek lefejezése és a nemi erőszak jóváhagyása nem hamis kép a muszlim társadalmak egészéről.

Vannak akik elutasítják az erőszakot és a barbárságot, sőt a nyugati világban is vannak olyanok, akik barbár törvényeket követelnek, de a különbség szembeszökő és ezért mondhatjuk, hogy a nyugati világra jellemző a barbárság elvetése (a muszlim világgal összevetve) míg a muszlim világra jellemző a barbárság (a nyugati világgal összevetve).

"A családom egyik tagja a muszlimok lelövését követeli. A családom egy másik tagja a demokratikus törvénykezés helyett szívesen látná, ha a baloldalt a földbe döngölnék. Olyanok is vannak az országban, akik a homoszexuálisokat "meg akarják gyógyítani", és heteroszexuális kapcsolatra kényszeríteni őket. Olyanok is vannak, akik szerint a zsidókat ki kell irtani."

Termnészetesen nem arról beszéltem, hogy zárt ajtók mögött valakinek elszáll az agya és sarkosabban fogalmaz, mint amennyire komolyan gondolja a dolgot. Arról beszéltem, hogy az emberek nagy tömegben üvöltve vonulnak az utcán és *követelik*, hogy a vallásukat megsértő embereket fejezzék le.

www.indexoncensorship.org/wp-content/uploads/2012/04/London_Muslims_Protest_Danish_Cartoons_220806_600x400.jpg

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 16:51:12

@inquisitor amentiae:

"Vagy őszintén, szerinted a kommunisták vagy a fasiszták mennyivel voltak jobbak az iszlamistáknál?
Túl sok idióta van a világon. Ezzel nem tudsz mit kezdeni."

Már hogyne tudnék: Nem engedem bejönni az iszlamistákat.

A nácik és a kommunisták közülünk kerültek ki, nem kellett importálni őket. Iszlamisták eddig nem voltak nálunk, feltétlenül importálni kell őket?

Pipas 2019.02.14. 16:52:01

@Igazamvanvagyigazamvan?: "a sźírek 10%-a keresztény."

Hát ennek meg mi köze van ahhoz, amit írtam? Miért kellene érdekeljen hány keresztény van szíriában?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 16:58:28

@Pipas: te nem a bevándorlók/menekültek ellen ágálsz, hanem a saríja ellen, nemde?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 17:01:14

@Pipas: az info hamis. A saríja nem mindenhol elfogadott. Nem oly szigorú az ítélkezés, mint gondolod. Az isis az más, nem az egész muszlim világ.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.14. 17:03:37

@Pipas: Segítsünk az újrakezdésben! - Reformatus.hu | Mobil verzió
reformatus.hu › mutat › segitsunk-...
szíria vallások from reformatus.hu
13 Nov 2017 · Az ENSZ becslései szerint 250 000 szír esett a háború ... amelyeket az Iszlám Állam vagy más szélsőséges vallási ...

teéjesenmindegy 2019.02.14. 17:35:11

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ez a saria a legismertebb azért hozza fel példának mindenki.
Beszéljünk azokról az afrikai népi gyógymódokról mint a szűzlány megdugása kigyógyít az aids-ből?
Vagy ezer különböző népnek a millió különböző hitéről, kulturájáról? Mi a francnak?
Egyik sem kell ide.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 17:58:40

@teéjesenmindegy: "Te állítottad, hogy jobban kijössz a busmanokkal, mint a legtöbb magyarral."

Visszakerestem, erre a mondatra gondolsz? "Én például sokkal jobban szót értek egy más országból származó/más bőrszínű, de nyitott, elfogadó, érdeklődő emberrel, mint a legtöbb magyarral."

Nem a busmanság számít, hanem hogy nyitott, elfogadó és érdeklődő-e az illető. Ezek elég ritka kvalitások a magyarságon belül és azon kívül is.

"Bocs azt tisztelem, aki arra rászolgált."
"Hülyeségnek tartom amit írtál."
Áh. Most azt hiszed, hogy egy erkölcsös nagypapi vagyok, aki tiszteletet követel, mert csak. Jó. Hát akkor fogalmazásmódot váltok.

<alternatív fogalmazásmód>
Engem aztán kurvára nem zavar, hogy te tisztelsz-e engem, vagy sem. Felőlem le is kurvaanyázhatsz. Nincs semmi ideológiai-vallási vesszőparipám se, hogy tiszteletet követeljek mindenkitől. De szerintem a beszélgetésnek nem az a lényege, hogy jól kiosszuk egymást, és megmutassuk, hogy "na látod, te mekkora hülye vagy, én meg mekkora zseni". Ha ilyen beszélgetést szeretnék, akkor felkeresem valamelyik fent említett családtagomat, vagy rákeresek Youtube-on egy angol nyelvű Trianon-videóra, és meglátogatom a kommentszekciót.

De, akármennyire is szeretném, nem én vagyok az Úristen (vagy mégis?), és nem tudok mindent. Azért jöttem ide, mert például múltkor valaki elmagyarázta, hogy a demokrácia az valójában a szerzett jogok megosztása. És ez azért szar, mert ha ez így van, akkor bizony a demokráciát csak jogszerzéssel (értsd: vérfürdő) lehet létrehozni. Ez egy olyan nézőpont, amire nem gondoltam, mert szeretnék hinni abban, hogy a demokráciát sokkal... hmm... kevesebb harccal is el lehet érni.

Ehhez az kell, hogy 1. én ne hülyézzem le az illetőt, mert ha lehülyézem, akkor nem fogom komolyan venni, és csak azon fogok gondolkozni, hogy cáfoljam meg az érveit 2. az illető ne hülyézzen le, mert akkor csak azt fogja elmagyarázni, hogy mennyire hülye vagyok, az meg nem túl konstruktív.

Te perpillanat csak engem hülyézel, és olyan állításaimba kötsz bele, amik a mondanivalóm szempontjából lényegtelenek... lennének, ha egyáltalán állítottam volna olyant! Szóval nem tudom, mit vársz ettől a beszélgetéstől, szeretnél sütkérezni a felsőbbrendűségérzetedben? Én tudatosan hagyom, hogy újra és újra belémrúgj, remélve, hogy végre tanítasz nekem valamit abból, amit te tudsz. De te csak újra és újra belémrúgsz, nekem bizonygatva, hogy mekkora karatemester vagy.
</alternatív fogalmazásmód>

Na, milyen az alternatív fogalmazásmódom? Szerintem nem ér el semmit. Sokkal jobban hangzik, mint ahogy általában írok, de tele van igaztalan, gyakorlati szempontból jelentés nélküli, ellenben sértő kifejezésekkel. Felsőbbrendűségérzetet sugároz, téged megaláz, és se te, se én nem fogok belőle semmit tanulni. Javíts ki, ha tévedek.

Ezért válaszoltam - eddig - tisztelettel, jóhiszeműen neked. A válaszaim több mint felét töröltem küldés előtt, mert úgy éreztem, hogy - habár igaz lett volna - csak támadásként értékelted volna, nem hajtotta volna előre a beszélgetést. Felajánlottam, hogy beszélgessünk egy jót.

És ezért kértem tőled tiszteletet. És igenis a tiszteletet követelő öntelt konzervatív nagypapiknak is meg fogom adni a tiszteletet. Még akkor is, ha zavar a beképzeltségük. Mert az egyik félnek engednie kell először ahhoz, hogy a másik is engedjen.

De van egy határ, amin túl már nem vagyok hajlandó tenni egy érdekes beszélgetésért, és ezt a határt te átlépted. Minden további hozzászólásodat ignorálni fogom. Bocsánatkérésedre nyitott vagyok.

Hosszú és eredményes életet.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 19:12:16

@inquisitor amentiae:
"hanem hogy nyitott, elfogadó és érdeklődő-e az illető. Ezek elég ritka kvalitások a magyarságon belül és azon kívül is."
Meg emellett állítottad azt is, hogy a busmanok között arányaiban nem több, hanem kevesebb az aki nyitott és elfogadó.
Akkor most tulajdonképpen mit akarsz mondani? Hogy a legtöbb (arányaiban még a magyaroknál is kevesebb) négerrel nem értesz szót?
Aztán lehet ezt fokozni. Szóval ugye mi a nyitott és elfogadó. Mihez képest? A saját országában igen nyitott és haladó szellemű az aki csak kézlevágást követel a hűtlen asszonynak, nem agyonkövezést.
Itthon meg begyöpösödött ultrakonzervatív az aki elkapcsolja a tévét a prájdról.

Nem nagyon magyaráztad meg, hogy amíg életed során kontaktusba kerültél mondjuk 10ezer magyarral, meg 10 négerrel, akkor hogy a francba lehet összehasonlítani a kettőt.

A kis eszmefuttatásod előtt eléggé értetlenül állok. Szerintem kicsit belelovalltad magad, nem vagy paranoiás? Szerintem semmi sértőt nem mondtam, már bocs, de a "hülyeséget írsz" szövegen már a 19 század végén se nagyon hívtak párbajra senkit.
A rugdosódásos példáidat sem értem (főleg újra meg újra?) úgy, hogy válaszoltam neked eddig kétszer?

Azt mondod beszélgetni akarsz. És megsértődsz azon, hogy "hülyeséget beszélsz"? Akkor mit szóljon a legtöbb magyar (akivel eddig te életedben találkoztál) hogy ők nem nyitottak, meg amúgy is sötétek?
Továbbra is állítom, hogy a legkevésbé érdeklődő és nyitott magyar még mindig közelebb áll hozzád kulturálisan mint a legnyitottabb nyamnyam. És nem abból kell kiindulni, hogy az egyikkel hétfő reggel a dugóban rohanás közben találkozol, a másikkal meg a szigeten berúgva és buli közben.
Hanem mondjuk abból, hogy itt 10 millióból egy se fog azért megkéselni mert kolbászt eszel, vagy bikinit hordasz, vagy lerajzolsz egy szakállas embert.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:20:06

@dunántúli gyerek: Klímaszkeptikusok??? Azt hiszem az egy szektás társaság lehet mint az oltás ellenesek. A globális felmelegedés ma már tény.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:22:09

@Ad Dio: A nagy autónak mért ne lenne alternatívája a tömegközlekedés? A nagy ház építése valahol vidéken eléggé sok utazási idővel jár, a tömegközlekedés nehezebben megoldható. tömbház t.képp energiatakarékosabb.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:24:13

@VT 135: Akkor olvasd el, hogy mit csinált Mussolini és egyből látni fogod a hasonlatosságot. Egyébként pedig úgy fogalmaztam, hogy ".. akár... tűnhet". Nem pedig úgy, hogy a BIZONYíTÉKA lenne, mert egyáltalán nem az.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:30:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már ne haragudj, de úgy tűnik, hogy csak a bevándorlás téma az, ami eléri az ingerküszöbödet.
Egyébként a cikk nem arról szól, hanem hogy a kormány küzd, erőlködik demográfiai téren és könnyen mellélőhet, de én drukkolok, hogy sikerüljön, sokaknak az életét tenné jobbá ez a csomag.
Mért kell szelektíven mindig a bevándorlással foglalkozni?
Időben sem esik egybe, u.is kb. 20-25 év múlva nő fel az a nemzedék, amelyik most születik és az AKKORI bevándorlási kérdéssel szembesül, nem a mostanitól teljesen független.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:32:00

@inquisitor amentiae: Ez csak az élelmiszertermelés, de vannak más, még problémásabbnak tűnő aspektusok.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:34:45

@inquisitor amentiae: Meg van még egy módszer erre: foglalkozni kell tudománnyal, kutatási területen, akkor könnyen megérthető, hogyan működik. Ajánlanám sokaknak, hogy kapjanak egy kis ízelítőt belőle, nem lesz többi misztikum.

vajdasagi 2019.02.14. 19:37:50

@Pipas: Minden művelt ember manapság beszél angolul. Így hát szót ért minden másik művelt emberrel. Ha Te nem tudsz angolul,. akkor sajnos kívül vagy ezen a körön. Így jártál. Tanulj. És különösen a gyerekeid angol tudását fejleszt. Sokat segít ez majd rajtuk.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:39:42

@teéjesenmindegy: Lehet, hogy igazad van. Nekem az a fajta "magyar álom" nem tetszik, hogy nagy kocsikkal össze-vissza furikázni folyton. A buszos, vonatos közlekedésre rá kellene szokni, akkor nem járnának üresen, ahhoz viszont alázatra van szükség.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:42:42

@archangel1528: Azok a népek nem azért tűntek el, hanem mert nem tudták megszervezni magukat... Ez a mondat sokaknak csípi a szemét, de mért baj az, ha szerintem önmagában nem akkora baj a népesség csökkenése, ha a minőséget fontosabbnak tartom?

vajdasagi 2019.02.14. 19:44:03

@teéjesenmindegy: Agyatokra ment ez a migráció-dolog. Nem ez a mi problémánk. Hanem a robotok, amelyek jönnek, és csakis kizárólag a képzett embereket nem fogják munkanélkülivé tenni. Ezért Magyarországon az oktatásba kéne fektetni minden pénzt, energiát és igyekezet. Nem minél több hazánkfia kell, hanem minél több sok jól képzett hazánkfia. A négerek meg NEM JÖNNEK ide. Miért nem lehet ezt már egyszer belátni? Tényleg nem vagytok eléggé képzettek.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:44:14

@Ad Dio: Tetszik ez a megfogalmazás a konzervatív politika szerepéről.

Tamáspatrik 2019.02.14. 19:55:13

@Nerevaryne: Nagyon köszönöm a hozzászólást, szép leírása a nemzettudatnak. Egyébként a nemzet "ab ovo" nem definiálható fogalom, mert egy egységet jelent, amely nem bontható részekre, számomra a kulturális megközelítése a legszimpatikusabb, egy csomó közös kulturális szokás van, amely kb. ugyanazt jelenti vagy hasonló jelentéssel bír mindenkinek.
Pl. a ház pálinka ivása is ilyen, - függetlenül attól, hogy van akinek szimpatikus van akinek nem, - de ez nem olyan mint pl. a finneknek a vodka szaunázás közben, benne van a főzése közbeni ügyeskedés, hogyan sikerül főzetni, kitől veszed, a gyümölcsös aromák tartósítása hidegebb időkre stb. eléggé komplex, de ez csak nálunk ilyen.

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:01:13

@vdani: Akkor kifejtem, amit a cikkben nem tudtam megtenni. Számos családban olyan életkörülmények és SZOKÁSOK vannak, hogy a gyereket az agresszív légkörben pár év alatt akkora stressz éri, az agyfejlődésére annyira rossz hatással van, amitől később halmozottan hátrányos lesz és pszichiátriai eljárásokkal lehetne csak rendbe hozható.
A legmélyebb szegénységben, közmunkában élők és alkoholisták között sok ilyen család van, ezért kell bizonyos szűrés. A hagyományos cigány életmódban nyilván sokkal gyakoribb ez a jelenség, kis zsákfalvakban, de hasonló körülmények között élő nem cigányok között is, ha ott születik sok gyerek az probléma lesz. Nyilván egyik rendszer sem tud teljesen jól szűrni, viszont nem mindegy, hogy védőnő jár-e oda, iskolázott-e a gyerek vagy sem, vagy van bizonyos szintű rendezettség.
Egyébként Orbánék is félnek ettől, mert nem azt csinálták mint a lengyelek, akik egyszerűen adnak egy csomó állami támogatást minden 3 gyerekesnek, nálunk viszont nem véletlenül nem emelték a GYES-t és a családi pótlékot.

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:05:44

@Ma Baker: Te vagy az első, aki pozitívnak látja a cikkben, mindenki csak azt keresi, ami nem tetszik neki...

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:14:02

@Nerevaryne: Ez a hozzászólás is tetszik, valóban a kulturális távolság nagyban befolyásolja az asszimilációt vagy az együttélést egy adott országban, én is írtam már erről.
Egy másik blogon szóba került Parragh László véleményéről (keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlást keresünk) ott egy eléggé liberális közegben azt kommentáltam be, hogy a nagyobb kulturális távolság nagyobb problémákat okoz az együttműködések során. Parragh egyébként eléggé tahó módon fogalmazott ettől függetlenül.
Matematikailag már levezették a különféle kultúrák egymástól való eltérését (ill. hogy ez hogyan jön létre) és a gettósodást is, - ezek teljesen természetes és érthető jelenségek, bár a gettósodás egyáltalán nem mondható szerencsésnek vagy kívánatosnak és arra kell törekedni, hogy csökkenjen a mértéke.

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:19:44

@inquisitor amentiae: Köszi a részletes hozzászólást (és a többi hasonlót), jó vita bontakozott ki, aminek örülök, nem ment el a személyeskedés felé.

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:21:14

@vajdasagi: Ja, az angol az ami régen a latin volt (megy egy ideig a francia, az ókorban a görög.. mindig volt az értelmiségnek közös nyelve).

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:23:28

@Pipas: Köszi a részletes hozzászólásokat.

Tamáspatrik 2019.02.14. 20:26:12

@inquisitor amentiae: Ezt az "alternatív fogalmazásmóddal" történt hozzászólást már túlzásnak érzem és kissé személyeskedőnek. Nem azért vagyunk itt, hogy legyőzzük egymást a vitában, hanem hogy kifejtsük az álláspontunkat és a másikét megismerve finomítsunk rajta, inkább a közös pontokat érdemes keresni, az többet segít.

Ad Dio 2019.02.14. 20:40:14

@Tamáspatrik:

Elméletben alternatívája... lenne, csak az a fránya valóság ne volna. Az agglomerációs közlekedés 90%-a autókkal megy. És egy szingli vagy egy gyermektelen pár autója jóval nagyobb egy főre eső környezeti terhelést jelent, mint egy nagycsalád autója, ami 6-8 ember használ.

"A nagy ház építése valahol vidéken eléggé sok utazási idővel jár, a tömegközlekedés nehezebben megoldható. tömbház t.képp energiatakarékosabb."

Ne almát vess össze körtével. Egy nagy család is el tud lenni egy tömbházban és sok szingli vagy gyermektelen pár él vidékéki kúriában. A mondás úgy hangzik, hogy alacsonyabb a környezeti terhelése e az olyan közösségeknek, ahol többen élnek egy fedél alatt, mint ahol egy vagy két ember. Erre nézve meglehetősen jó tanulmányok vannak.

inquisitor amentiae 2019.02.14. 21:22:40

@Tamáspatrik: "Ezt az "alternatív fogalmazásmóddal" történt hozzászólást már túlzásnak érzem és kissé személyeskedőnek. Nem azért vagyunk itt, hogy legyőzzük egymást a vitában, hanem hogy kifejtsük az álláspontunkat és a másikét megismerve finomítsunk rajta, inkább a közös pontokat érdemes keresni, az többet segít."

Igen, le is írtam, közvetlenül utána. A párbeszéd iterált fogolydilemmájában fent kell tartani egy, az igazság elvének megfelelő szelekciós nyomást, ezért hoztam most egy lokális áldozatot. Nem érzem magaménak ezt a stílust, bár a megnyilvánulás őszinte volt, ha nem is igaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 21:25:31

@Tamáspatrik:

"Időben sem esik egybe, u.is kb. 20-25 év múlva nő fel az a nemzedék, amelyik most születik és az AKKORI bevándorlási kérdéssel szembesül..."

Továbbá szembesül a MAI bevándorlási kérdés AKKORI következményeivel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.14. 21:31:55

@vajdasagi:

"Minden művelt ember manapság beszél angolul."

30 év múlva - vagy talán még hamarabb - minden művelt ember beszélni fog kínaiul.

"Nem minél több hazánkfia kell, hanem minél több sok jól képzett hazánkfia. A négerek meg NEM JÖNNEK ide. Miért nem lehet ezt már egyszer belátni? "

Minél több képzett hazánkfia lesz, annál inkább jönni akarnak ide is a négerek. Miért nem lehet ezt már egyszer belátni?

@Tamáspatrik:

"az angol az ami régen a latin volt (megy egy ideig a francia..."

Innen a lingua franca megnevezés.

"nálunk viszont nem véletlenül nem emelték a GYES-t és a családi pótlékot."

Nagyon helyesen.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 21:48:21

@vajdasagi: Speciel megnéznék egy villanyszerelő robotot. Vagy egy központifűtésszerelő robotot.
Akkora mértékű a robotizáció meg MI térnyerése, hogy bazmeg még a kötöttpályás közlekedés sincs rájuk bízva.
Szóval mely szakmák fognak kihalni a sok robot miatt?

Egyébként azokkal mi a terved, akik nem hajlandóak tanulni? Mert vagy lusták vagy buták, vagy mindkettő?

inquisitor amentiae 2019.02.14. 21:53:38

@Ad Dio: Budapesten az utcák kétszer olyan szélesek, csak hogy az autók elférjenek. A Nagykörúton kívül az épületek előtt/között egy csomó helyet ki kell hagyni parkolónak, csak hogy a sok autó elférjen. Ennek az eredménye az, hogy minden távolabb van egymástól, mint egyébként lenne. Egyébként is, a város rosszul van megtervezve, az épületek és egyéb objektumok között feleslegesen nagy hely van kihagyva. A nagyobb épületek a város külső részein alacsonyak és terpeszkedőek (gondolj egy hipermarketre). Ezek miatt kívül minden még annál is távolabb van. Egy csomót kell gyalogolni csak a következő háztömbig, vagy az út túloldalára. Mivel minden szét van szórva, ezért egy adott helyen már alapból kevesen laknak, és mivel minden olyan messze van, ezért nagyon sokan autóval járnak.

De ez még csak a kezdet. Mivel nagyon sokan már csak ezért autóval járnak, és alapból alacsony a népsűrűség, ezért nem igazán éri meg pl. villamosvonalakat építeni. Ahol meg van villamos, ott is ritkán vannak a megállók, és ritkán jár. Ezért még annál is kevesebben járnak velük.

Így hát még többen járnak autóval, még szélesebb utak és még több parkoló kell...

Az Egyesült Államokban is ezért van mindenkinek autója. Amerikai nagyvárosok alaprajza európai szemmel egészen elképesztő. (A legismertebbek nem annyira siralmasak.) Ott eljutottak addig a szintig, hogy a kétszer négy sávos utcák (nem a fő útvonalak, csak sima utcák) a felhőkarcolók között folyamatos dugóban állnak.

Mindezzel csak azt szeretném szemléltetni, hogy a tömegközlekedés népszerűsége és elterjedtsége jelentős részben a várostervezésen múlik - Budapest átépítésével simán 50% alá lehetne tolni az agglomerációban az autóhasználatot. (Nem azt mondom, hogy építsük át Budapestet - pusztán elméleti okfejtés.)

Ad Dio 2019.02.14. 22:06:48

@inquisitor amentiae:

Én ennél gyakorlatiasabb figura vagyok. A lennevóna helyett jobban izgat a mit-kezdjünk-ezzel-a-szarral - kérdés. Az autózás nem jó dolog, a tömegközlekedés jobb - lenne... de ha már nem lehet és mindenképpen autózunk, akkor egy nagy csalásod jármű a maga kihasznált 6-7 ülésével alacsonyabb környezeti terhelés jelent, mint egy olyan, amit 1-2 ember használ csupán.

Pipas 2019.02.15. 07:22:09

@Ad Dio: "akkor egy nagy csalásod jármű a maga kihasznált 6-7 ülésével alacsonyabb környezeti terhelés jelent, mint egy olyan, amit 1-2 ember használ csupán."

Nem, nem jelent, miért is jelentene? A kis autó kevesebb károsanyagot bocsájt ki mint a nagy.

Ja, hogy te feltételezed, hogy a szingli egyedül megy az autójával, a férje meg egy másikkal, a négy gyereke meg négy másikkal. Pistike megy az oviba a dácsiával, a harmadikas józsika meg az öreg mercivel megy a suliba.

De nem, nincs férj, nincs négy gyerek, nincs nyolcszoros károsanyag. Szingli, emlékszel? Logika captain, logika! :D

Melki 2019.02.15. 08:34:34

@Tamáspatrik:

Szerintem is kifejezetten jó lett. Sokkal több ilyen hangvételű, fölösleges agressziótól mentes cikkre lenne igényem.

Ugyanakkor a komment szekciónak már az olvasása is fizikai fájdalmat okoz kezdve a kormánypropagandától copy-pasteelt bevándorlás ellenességgel a klímaváltozás megkérdőjelezésén át a sok primitív, agresszív személyeskedésig.

Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki emiatt csak passzív szemlélő. Tetszik a cikk, csak így tovább! :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.15. 08:37:12

@teéjesenmindegy: beszéljünk arról, hogy már össze-vissza beszélsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.15. 08:40:54

@Ad Dio: hülyeség. Ha a család kirándulni megy, nem két-három autóval mennek. Ha reggel , dolgozni, úgysem egyszerre mennek , hisz egyik ledobja a gyerekeket az iskolánál, a másik mâr úton van, feltêve, ha egyszerre kezdenek.

Tehát lesz egy autó apának, nomeg a nagy, a hétszemélyes.
Mit oldottunk meg?

Ad Dio 2019.02.15. 08:56:25

@Pipas:

"Nem, nem jelent, miért is jelentene? A kis autó kevesebb károsanyagot bocsájt ki mint a nagy."

Ja, csak nem arányosan. Egy 7 üléses autó g/km kibocsátása 20%-kal magasabb egy 4 ülésesnél. Ha a 4 ülésesben 1 ember utazik, a 7 ülésesben meg 6, akkor az egy főre eső környezeti terhelés pont ÖTÖDE annak, ha egy ember egy autó a felállás. Mielőtt tovább szőnéd, a környezeti terhelés akkor is sokkal kisebb, ha a 4 ülésesben 3-an, esetleg 4-en utaznak, és persze ez vegyes használatban is így alakul (merthogy a való életben a 7 üléses autót is néha csak 1-2-3 ember használja). Egy nagy család egy nagy autóval környezetbarátabb megoldás, mint egy mikrocsalád egy normál autóban. A szingli életmód pedig a lehető legkörnyezetterhelőbb. Ebben semmiféle értékítélet nincs, csupán egy tény leszögezése. Ne vegye senki magára, semmi bajom a szinglikkel.

Érdemes és lehet is vitatkozni mindenen, de a számokkal nem érdemes összefeszülni ;-).

Ad Dio 2019.02.15. 08:59:30

@Pipas:

Ja, és bringázzon meg sétáljon mindenki! Annál jobb nincs.

Melki 2019.02.15. 09:18:04

@Ad Dio:
Ez egy komplex téma, nem hiszem hogy bármelyikünk is elég kompetens a legjobb stratégia kijelentésében. Sok témában azok között sincs konszenzus, akiknek ez a szakterületük. Ugyanakkor szerintem érdemes ezeket is figyelembe venni:
- Ha 7 fő ül az autóba reggel, akkor az az autó elmegy pl először az óvodába, majd a suliba, majd az egyik szülő munkahelyére és megáll a másik szülő munkahelyén. Tehát alapvetően csomó ember "fölöslegesen" megy végig egy, a saját célja számára irreleváns útvonalon.
Amennyiben 1 fő használ egy kisebb autót, akkor közvetlenül a célállomásra megy, így alapvetően jóval kisebb távot tesz meg.

- Biztos vannak erről tanulmányok, nem néztem utána, érzésem szerint a kevesebb fő nagyobb eséllyel fogja a tömegközlekedést vagy valamilyen környezetbarát megoldást választani (bicikli, séta etc), már csak azért is, mert egészséges.
Tömegközlekedés esetében nem kell egymást elkísérni, mindenki közvetlenül oda mehet, ahová el szeretne jutni, ezért hatékonyabb. Előnye még, hogy sokkal kevesebb fizikai helyre van hozzá szükség és az egy főre jutó káros anyag kibocsájtása is alacsonyabb.
Szerintem összehasonlítani a 7 fős kocsi környezetszennyezését X km-en és a 4 fős kocsi szennyezését ugyanannyi km-en nem működik, nem ugyanazon az útvonalon fognak végigmenni.

- Már csomó kutatás levonta a következtetést, hogy a fenntarthatóbb városokban boldogabbak az emberek. Az mondjuk kérdés, hogy melyik az ok és melyik az okozat. :)
A sok autó ilyen szempontból biztos, hogy nem jó irány. Persze egy érdekes kérdés, hogy ha már autókban kell gondolkozni (szerintem a többségnek nem kell), akkor melyik verzió éri meg jobban.

inquisitor amentiae 2019.02.15. 09:36:40

@Melki:

"Ugyanakkor a komment szekciónak már az olvasása is fizikai fájdalmat okoz kezdve a kormánypropagandától copy-pasteelt bevándorlás ellenességgel a klímaváltozás megkérdőjelezésén át a sok primitív, agresszív személyeskedésig.

Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki emiatt csak passzív szemlélő."

Ez a demokrácia halála. A fanatikus folyamatosan beszél, a józan ember meg hallgat. És utána csodálkozunk, hogy a fanatikusoktól visszhangzik az ország. Én ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálok a tőlem telhető mértékben jelen lenni a beszélgetésekben, pedig legszívesebben én is csak hallgatnék.

A primitív témákra meg nem kell reagálni. Ezek az emberek csak azért ilyen lelkesek, mert azt látják, hogy sikerül nekik a vitákat tematizálni, sikerül nekik reakciót kiváltani. Beszélj mindig arról, amiről te szeretnél, ne szállj szembe a butasággal. Ha szeretnél példát látni, keresd vissza a hozzászólásomat a klímaváltozás megkérdőjelezésére (2019.02.13. 23:41:11).

Ad Dio 2019.02.15. 09:39:42

@Melki:

"Ha 7 fő ül az autóba reggel, akkor az az autó elmegy pl először az óvodába, majd a suliba, majd az egyik szülő munkahelyére és megáll a másik szülő munkahelyén. Tehát alapvetően csomó ember "fölöslegesen" megy végig egy, a saját célja számára irreleváns útvonalon."

"érzésem szerint a kevesebb fő nagyobb eséllyel fogja a tömegközlekedést vagy valamilyen környezetbarát megoldást választani (bicikli, séta etc), már csak azért is, mert egészséges."

Azért ezt gondold végig: a nagycsaládokban az egy főre jutó pénz általában kevesebb, mint a mikrocsaládokban, esetleg a szingli életformában. innentől már csak gazdasági raciolanítás mentés is kevesebbet fognak autózni, az útvonalakat alaposabban tervezik, illetve amikor csak lehet bringáznak, gyalogolnak, tömegközlekednek.

Egy 7 személyes autó semmivel nem megy többet évente, mint egy sima családi méretű. Sőt.

Melki 2019.02.15. 10:00:22

@Ad Dio:
Lehet, ezért írtam, hogy komplex téma. :)

Elsősorban rengeteg adatra lenne szükség, hogy valóban megértsük melyik éri meg jobban. Az érzéseink, a saját környezetünk könnyen félrevezethetnek. :)

teéjesenmindegy 2019.02.15. 11:17:08

@Melki: Tudja a franc, lehet, hogy igazad van. Az ovis gyereknek eddig nem mertem odaadni a slusszkulcsot, de meggyőztél. Holnaptól mindenki saját kocsival jár.

teéjesenmindegy 2019.02.15. 11:32:12

@Ad Dio: "Egy 7 üléses autó g/km kibocsátása 20%-kal magasabb egy 4 ülésesnél."
Semmivel sem magasabb. Pont ugyanazt az autót tudod megvenni 5 ill. 7 üléssel. Az összes 7 ülésesben pótülések vannak.

Egyébként nem érzitek teljesen értelmetlennek ezt a vitát? A közúti közlekedés a légszennyezettség 2%-át adja. Ha holnaptól mindenki biciklivel járna, akkor sem lennénk semmivel sem előbbre klímaváltozás szempontjából.

Marha érdekes, hogy azok akik a biciklizés mellett kardoskodnak, meg maximálisan autóellenesek pont boldogan repkednek a fapadosokkal (rohadtul környezetszennyező) meg rendelnek minden szart kínából (még környezetszennyezőbb) és nyomatják a netet ész nélkül, ami szintén melegíti a világot.

Ad Dio 2019.02.15. 12:45:30

@teéjesenmindegy:

Értelmetlen volna? Azért nem hiszem. A legtöbb nagy dolog sok kicsiből épül fel. A CO kibocsátás meg az autók környezetterhelésének csak egy szelete. Nem vagyok rábuzulva a zöld életformára, de amióta saját háztartást, életformát építhettem fel, az alacsony környezetterhelésre való törekvés egy fontos szempontom. Nem másért, csak hogy a magamét beletegyem. Ezzel nem váltom meg a világot, de picivel jobbá teszem... vagy legalább nem teszem rosszabbá.

Pipas 2019.02.16. 11:10:29

@Ad Dio: "Ja, és bringázzon meg sétáljon mindenki! Annál jobb nincs."

Ja, a minap én is mondtam a csávónak, hogy miért nem bringával hozta ki a három raklap ytongot, de csak fintorgott. :D

vajdasagi 2019.02.16. 20:12:44

@teéjesenmindegy: Egy villanyszereő robototo nemcsak megnézheztsz, hanem 20 év múlva szinte kizárólag olyanok lesznek. Ennek örülhetünk, vagy aggódhatunk emiatt, de fogadd el: ez lesz, mert a profit érdekek ezt kivánják. Nincs apelláta :-)

vajdasagi 2019.02.16. 20:19:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én Önnel szinte sosem értek egyet, többnyire a nemzetünkre károsnak is látom, amit Ön propagál. De eddig még ekkora baromságokat és ilyen kártékony véleményeket ritkán láttam az Ön kommentjeiben. Ez már a vég:

Én azt írtam:

"Nem minél több hazánkfia kell, hanem minél több sok jól képzett hazánkfia. A négerek meg NEM JÖNNEK ide. Miért nem lehet ezt már egyszer belátni? "

Erre meg Ön:

Minél több képzett hazánkfia lesz, annál inkább jönni akarnak ide is a négerek. Miért nem lehet ezt már egyszer belátni?

Lefordítom amit Ön írt:

1. Legyen kevés képzett emberünk, mert akkor majd egyre inkább lemaradunk a más országokhoz
képest, relatíve elszegényedünk
2. Ha már elszegényedtünk, akkor nem akarnak ide jönni a migránsok
3. ezért hát szegényen és migránstalanul boldogan élünk majd.

Hát ez mindennek a legalja. Szégyellheti magát. Ez az út a nemzet eltűnéséhez vezetne.
Az eltűnéshez vezető úton meg szegényen éldegélnénk. Mindenféle népek úgy érzik, hogy
kommentelniük kell?

chrisred 2019.02.17. 07:15:26

@Ad Dio: A 7 ülésesben 5 utazik (három gyerek után jár). És ugye, ne azzal hasonlítsd össze, ha valaki egyedül ül a kocsiban, hanem mondjuk egy kétgyermekes családdal, akiknek nem jár támogatás, vagyis az 5 ülésesben négyen vannak.

chrisred 2019.02.17. 07:26:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "30 év múlva - vagy talán még hamarabb - minden művelt ember beszélni fog kínaiul. "

Legfeljebb Kínában.

Tamáspatrik 2019.02.17. 08:11:36

@Ad Dio: Igen, viszont a gyerekek 20-30 év múlva elköltöznek és akkor ott marad üresen a nagy ház. Legalábbis a jelenlegi családmodell e felé mutat. Az angolszász országok horribilis ökológiai lábnyomában nem csak a rengeteg közlekedés van benne hanem a nagy házak fenntartása is.
Az elv zavar leginkább, hogy a "magyar álom", legalábbis amilyen példát mutat a kormány, legyen jó nagy házad és nagy kocsid. A társadalom ezt akarja követni. Lehet, hogy ez nem olyan tragikus különben, engem egy kicsit zavar.
Különben ha ökoházakra vagy szigorú környezetvédelmi követelményeknek megfelelő házakra adna a kormány támogatást, akkor még tetszene is. Amit a németek már bevezettek az még nálunk gyerekcipőben jár, nálunk a rezsicsökkentés a megoldás nem az, hogy energiatakarékosabbá tegyük.

Tamáspatrik 2019.02.17. 08:16:36

@Melki: Egy lényeges problémát fogalmazol be, sajnos ez úgy működik, hogy vannak különféle "hívószavak", amelyek feltételes pavlovi reflexet váltanak ki.
(Nekem is vannak ilyenek különben, a volt marxista kifejezések.)
Az a baj, hogy mindenki alapból kategorizál, a fő kérdés, hogy te haver akkor melyik táborba tartozol?
Holott ez nem a Pál utcai fiúk és mindenki ugyanabba a táborba tartozik, némi beszélgetés után ezt fel lehet ismerni, vagy legalább megsejteni, csak ahhoz türelem kell.

Tamáspatrik 2019.02.17. 08:18:36

@Ad Dio: Ez így van egyébként, csak aki bringázik vagy sétál azt "parasztnak" tartja a másik a nagy autójában a volán mögött. Villamossal meg a "lúzerek" járnak. Ilyen ma a társadalmi értékrend sajnos. Nagyon sokfelé a világon még ilyen vagy ehhez hasonló.

Tamáspatrik 2019.02.17. 08:29:53

@inquisitor amentiae: Egyrészt egyetértek, és örülök az üdítő kivételeknek, amikor valaki nem csak vagdalkozik, hanem részletesen és logikusan ki tudja fejteni amit gondol, függetlenül attól, hogy mennyire ért egyet a cikk tartalmával.
Ami legjobban zavar az a "magas ló", amikor nyilvánvalóan művelt emberek foghegyről vetnek oda egy-két mondatot. Bármilyen durva, indulatos és személyeskedő kommentet látok, ha nincs benne lényegi tartalom emellett, akkor törlöm. (De nem követem folyamatosan bevallom mert időnként fájdalmat okoz.)
Van viszont egy másik eset, hogy nem tudja annyira kifejteni a véleményét, de attól még a saját kis reflexeinket félretéve meg kell próbálni dekódolni a saját magunk számára, hogy mit is szeretne.
Az elitizmust ugyanis komoly problémának tartom, ha pár akár milyen magas IQ-jú ember osztja az észt és a lapokat mindenben, mert nagyon sok olyan helyzet van, amit ő nem élt át személyes és nem is ismerhet. Amiatt sem, mert a magas IQ nem biztos hogy együtt jár a magas EQ-val és másfajta intelligenciákkal. (Az én IQ-m egyébként nem különösebben magas, egyes készségekben átlag feletti másokban viszont gyengébb, a legtöbben így vagyunk ezzel különben.)
Tehát még mindig jobb a párbeszéd, ha fájdalmas is néha mintha egyáltalán nem lenne.
Az elmúlt évtizedekben ott volt a hiba, hogy okos értelmiségiek vitatkozni akartak pl. bőrfejűekkel, gárdistákkal stb. Nem lehet, nincs értelme. Viszont beszélgetni lehet velük és meg kell hallgatni.
Az okozott fájdalom különben nem mindig a kommentelő hibája, az én felfogásom is lehet túl merev időnként, bennem is lehet a hiba.
Éppen az a pozitív meglepetés, hogy a párbeszéd fenntartása tőlem homlokegyenest eltérő véleményekkel, kicsit közelítette az álláspontokat. Megértheti a másik, hogy én sem vagyok az ördög és én is belátom, hogy ő sem az, csak esetleg nem ugyanaz a fontos neki és nekem vagy nem ugyanattól félünk a legjobban. Viszont a kettő egymást kiegészítheti.

Tamáspatrik 2019.02.17. 08:34:50

@teéjesenmindegy: Lépésenként kell előrejutni a környezetvédelemben. Van aki annyit tesz csak, hogy nem vesz műanyag zacskót és ezzel ki van pipálva. Anyag- és energiatakarékos életmódot kell elsajátítani. A netnek is van környezet barátabb működése, de a legtöbben kevesebbet tudnak róla. "Zöld áramot" kell használni egyre több dologra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.17. 10:45:00

@Tamáspatrik:

"Az angolszász országok horribilis ökológiai lábnyomában nem csak a rengeteg közlekedés van benne hanem a nagy házak fenntartása is."

Ezt azért hiteles adatokkal alá is kellene támasztanod, addig csak egy vélemény.

Ad Dio 2019.02.17. 21:40:46

@Tamáspatrik:

"Különben ha ökoházakra vagy szigorú környezetvédelmi követelményeknek megfelelő házakra adna a kormány támogatást, akkor még tetszene is."

Ma Magyarországon új lakóházat építeni csak úgy lehet, ha megfelel egy sereg meglehetősen szigorú energetikai feltételnek. Ennél fogva egy mai új lakóépület szinte mérettől függetlenül kisebb környezeti terhelést jelent a bolygóra, mint egy akár kicsi, de régi.

"Igen, viszont a gyerekek 20-30 év múlva elköltöznek és akkor ott marad üresen a nagy ház."

Szerencsére ilyenkor el lehet költözni kisebb házba, és el/átadni a terepet olyan családnak, ahol még vannak kis gyerekek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.18. 09:43:53

A demográfiai csomag mindenképpen hatalmas blöff és bukás, mert Orbán találta ki. Az pedig, aki dolgozó magyar szülők gyermekvállalását ösztönzi, az minimum fasiszta, de leginkább nácirasszista, hisazen:

"A saját törzsem népességének növelése minden áron, ez igencsak ókonzervatív eszme, sőt akár még náci színezetűnek is tűnhet"

Egyt balliberális pártbak/kormánynak eszébe sem jutna bármilyen ,ódom is támogatni a családok gyermekvállalását, amikor - ahogy valamelyik brit lap meg is írta -, mennyivel egyszerűbb a munkaerőt észak-afrikai bevándorlókkal pótolni.

Tamáspatrik 2019.02.18. 15:35:11

@Ad Dio: A nagy ház építésének is van környezetterhelő hatása, nem csak a fűtésének. Magyarországon rengeteg lakóház van most is a népességhez képest, inkább a felújítást kellene támogatni. Eleinte ezt is tette a Fidesz, 2010-ben még azt is volt a politika, hogy nem szükséges sok új házat építeni. Mi lesz a sok régivel, kik fognak benne lakni?
Szeretnék lebontani a sok városi lakótelepet, de azokban még mindig gazdaságosabb lakni, persze a jelenlegi családmodell mellett, amikor a nagyszülők külön laknak. A sűrűn lakott városrészekben a tömegközlekedés is gazdaságosabb.
Vették is a panelt mint a cukrot, sok ember csak azt tudja megvenni még ma is.
Hol lesz tehát a rengeteg üresen tátongó lakás? Falun nem lehet, mert oda Orbánék vissza akarják telepíteni az embereket. Na jó, lesz bőven ami bontásra érett régi ház, egy egy 50 éves házat nem nagyon valószínű, hogy elbontanak és nagyon sok ház épült a múlt század 70-es vagy 80-as éveiben.
Budapest centrikusnak érzem a törvényt továbbra is, segíti a közép-magyarországi népsűrűség növekedését az összes többi rovására. Azért gondolom így, mert a felvehető hitelkeret az ottani anyagi lehetőségekhez és ház- illetve lakásárakhoz szabott.
Ha a fél ország kiürül, akkor kik fognak ott lakni később?

Csak 2021-től után szigorodnak a követelmények, nem most, tehát ha valaki idén vagy jövőre építkezik akkor még nem kell számolnia ezekkel. Viszont kíváncsi leszek, hogy milyen változásokat fog ez magával hozni. (Vagy nem fogják lepuhítani a szabályozást az utolsó pillanatban.)

Tamáspatrik 2019.02.18. 15:37:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sokan nevezik náci jellegűnek, de attól még lehet helyes és jó törvény. Lehet mit tanulni a náciktól és még a kommunistáktól is. Szerintem is a túlzott liberalizmus demográfiailag káros hatású.

Ad Dio 2019.02.18. 16:00:24

@Tamáspatrik:

Na, ha most tovább érvelnék, akkor az úgy tűnne, mintha én itt védeni akarnám a Fideszt, pedig erre senki nem kért fel és magamtól senkinek sem szívesen vagyok a kéretlen prókátora... elmondtam az érveimet, ami szerint ez a dolog most éppen nem mutat rossz irányba. Úgy demográfiailag, mint környezettudatosság szempontjából jobb egy nagy család, mint egy kicsi. Ennek megfelelően egy nagyobb ház vagy autó (amit kihasználnak ) jobb mint egy kicsi.

De elfogadom, ha más meg másképp látja mindezt. Itt most szerintem ezt a témát nem vinném tovább. Egyszer talán élő szóban elbeszélgethetünk erről a dologról (is).

Szép napot!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.18. 18:03:26

@Tamáspatrik:

"Sokan nevezik náci jellegűnek, de attól még lehet helyes és jó törvény."

De attól még nem lesz náci. Még csak jellegű sem. Pusztán arról van szó, hogy a liberálisok szerint mindenki náci, aki nem ért mindenben egyet velük.

"Lehet mit tanulni a náciktól és még a kommunistáktól is."

Mégis mit lehet olyasmit tanulni tőlük, amit tisztességes emberektől nem? Ez a kijelentésed már-már Karigeri-jellegű, ha nem haragszol meg a h asonlatért.

Tamáspatrik 2019.02.18. 20:38:29

@Ad Dio: Nincs ezzel gondom, én is sötétben tapogatódzom, számomra járatlen területen. Nincs túl sok fantáziám e téren.

Tamáspatrik 2019.02.18. 20:44:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A fasizmus a nemzeti összefogásra mutat példát (agresszivitása miatt rombolja le az eredményeit), a kommunizmus pedig a dolgok testvéries megosztását célozza (ami ideál és nem működik a gyakorlatban). Például ezt, feltétlen közösségi szellemiséget tükröz mindkettő, önfeláldozó bajtársiasságot.
Egyébként az nagyon viszonylagos, hogy kinek mi számít fasisztának, nehéz helyesen megítélni. Az utókor történészeire bíznám.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.18. 23:00:21

@Tamáspatrik:

"A fasizmus a nemzeti összefogásra mutat példát "

Bocsáss meg, de az imént még a nácikat említetted, mint akiktől van mit tanulni. Zenge korod miatt megbocsájtható, ha nem tudod, de a nácizmus és a fasizmus NAGYON NEM ugyanaz. Másrészt az előbb még azt írtad, hogy a náciktól is lehet mit tanulni, most pedig már csak önrontó példaként említed - a fasizmust a nácizmus helyett.

Szóval még mindig áll a kérdésem: Szerinted mit van tanulni a náciktól, amit tisztességes emberektől nem lehet? Talán túl buta vagyok, de szerény véleményem szerint a kérdésre pártállástól és ideológiai meggyőződéstől függetlenül csak egy válasz lehetséges: SEMMIT.

Bár ha belegondolok, hogy a Magyar Szocialista Párt polgármester-jelöltje szerint a zsidó képviselők listázása nem nácizmus, akkor Budapesten hamarosan iskolai tantárgy lesz a zsidók tömeges megsemmisítésének módszertana is - legalábbis ha Karigerit választják meg polgármesternek, ami azért szerencsére kétséges.

(Ma este láttam a Ladislav Fuks regényéből készült filmet, A hullaégetőt. Még a hatása alatt állok, pedig elég idegesítő a rendezés, Jiří Menzel biztos sokkal jobban megcsinálta volna. Ennél jobban csak Bergman Kígyótojása rázott meg. Ezekhez képest Spielberg vagy Benigni giccse a kanyarban sincs.)

chrisred 2019.02.19. 05:18:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nincs olyan, hogy balliberális párt. A balliberális koalíciós kormány két pártból állt, egy magát szocialistának, és egy magát liberálisnak tartó pártból, innen az elnevezés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.19. 06:00:25

@chrisred:

"Nincs olyan, hogy balliberális párt."

Engedd meg, hogy a maszopot balliberális pártnak nevezhessem. Mert az és az is volt - függetlenül attól, minek nevezi magát.

Persze értelek, a Jobbik nevében sincs benne az antiszemita és a náci szó, ezért aztán se nem antiszemita, se nem náci, soha nem is volt az. Így mi akadálya is lehetne annak, hogy az antirasszista, liberális és demokrata ellenzék szövetkezzék vele. Hiszen Karigeri is megaszonta, nem nácizmus, ha valaki a zsidók listázását követeli. S innen már csak egy apró lépés lenne a sárga csillag kitűzésének helyeslése. :))

Aki kutyákkal alszik, bolhákkal ébred.

Tamáspatrik 2019.02.19. 09:08:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az hogy mi a "liberális", megint nagyon relatív. Van akinek minden liberális, ha nem kocka megoldás. Egy érzékeny művésznek meg minden fasiszta, ami egy kicsit is korlátozza őt, először Schiff és Fischer kezdtek el fasisztázni. Mindenkinél van egy kapcsoló, hogy ez már túl szélsőségesen jobb vagy másoknál ez már túl balos, ki mire érzékeny és mindenkinél máshol van.
Van aki a rendet szereti mindenáron, van a ki szabadságpárti mindenáron. Ha nem kompromisszumkész és fanatikus, akkor nyilvánvalóan szélsőséges.
Az egyik kávézóban azt sütnék rám hogy szélsőbalos vagyok egy másikban pedig hogy náci, a társaság összetételétől függ teljesen.
A Jobbik egyébként jelenleg se nem náci se nem fasiszta párt, még ha 5 vagy 10 évvel ezelőtt az is volt. A Fidesz is valamikor liberális párt volt egyébként, sőt volt már "polgári párt" is, de valahogy manapság a "polgárit" valahogy nem hangsúlyozták, ők azok pontosan, akik jobbra tolódtak és már többször felmerült, hogy kizárják őket az európai néppártból.
A Jobbik mérsékelt polgári voltát mutatja, hogy a szélsőségesek kiléptek és új mozgalmat alapítottak. Hogy Schneider 92-ben szkinhed volt az sem nem oszt sem nem szoroz, fiatalság bolondság mint szokták mondani.
A Jobbikat azért kell ekézni mert egy elég erős alternatívát képvisel a Fidesszel szemben és megbontja a jobboldali tömböt, amelynek az egységes tömb jellege európai politizálást mutat, ez nem európai minta (hiszen mindenütt koalíciók vannak), hanem orosz, ázsiai.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.19. 16:02:37

@Tamáspatrik:

"ők azok pontosan, akik jobbra tolódtak és már többször felmerült, hogy kizárják őket az európai néppártból."

Avagy a EPP tolódott el balra.

"Hogy Schneider 92-ben szkinhed volt az sem nem oszt sem nem szoroz, "

De az már igenis oszt meg szoroz, ha Karigeri 2019-ben aszongya, hogy a zsidók listázásának követelése nem nácizmus. Mellesleg te hogyan értékeled Karigeri ezen megszólalását? Ne feledd, többszöri rákérdezés után, alaposan ,egfontolva mondta azt az ominózus NEM-et, és az országos, sőt nemzetközi botrány ellenére is csak kb. egy héttel később mutatott - nem túl meggyőző - megbánást.

chrisred 2019.02.20. 05:54:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Annak nevezheted, aminek akarod. Ha szerinted a párt magatartása bármilyen formában is liberálisan irányvonalú, akkor nyugodtan. Nekem ez nem tűnt fel. Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy a Fidesz hivatalos elnevezésében hiába szerepel, hogy polgári szövetség, 2011 óta nem tartom polgári pártnak.

"Avagy a EPP tolódott el balra."

A kettő nem zárja ki egymást, mindenesetre az EPP tagságának legnagyobb része mindenféle tolódástól függetlenül megmaradt a polgári értékrend képviseleténél, míg a Fidesz nem.

chrisred 2019.02.20. 06:03:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Vicces volt, hogy pont azok játsszák ki a nácikártyát, akik ugyanezt a propagandát művelik a sorosozással. Gyöngyösi felszólalásából egyértelmű volt, hogy a képviselők Izraellel és a cionista állammal való kapcsolatát akarta vizsgálni. Persze az nettó hülyeség volt tőle, hogy a magyar politikusok közül kizárólag a zsidó származásúak adnák el, Magyarországot Izraelnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.20. 06:49:35

@chrisred:

Inkább az a vicces - nem is vicces, inkább nagyon szomorú -, hogy te sem vagy hajlandó nácinak minősíteni azt, aki 2019-ben nem tartja nácizmusnak a zsidók listázását. Ehelyett te is mélyen hallgatsz Karigeri egyértelműen náci megnyilvánulásáról.

"a képviselők Izraellel és a cionista állammal való kapcsolatát akarta vizsgálni"

Ez micsoda, ha nem antiszemitizmus és nácizmus? Érdekes, milyen megengedő vagy a zsidózással szemben, ha azt nem fideszes ember teszi.

És nem nettó hülyeség volt tőle, hanem igazi, eredeti, hamisítatlan nácizmus. Ahogy Karigeri megnyilvánulása is, hiába próbálod agyonhallgatni.

chrisred 2019.02.24. 07:37:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tartom nácizmusnak, ha valaki a magyar képviselők Izrael iránti elkötelezettségét akarja vizsgálni. Bárhogy is kevered, Izrael csak egy állam, aminek a befolyását semmilyen szuverén államnak nem kötelező eltűrnie.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.24. 22:20:03

@chrisred:

"Nem tartom nácizmusnak, ha valaki a magyar képviselők Izrael iránti elkötelezettségét akarja vizsgálni."

Az Izrael iránti elkötelezettségnek és a származásnak mi köze egymáshoz? Lehet nemzsidó is elkötelezett Izrael iránt, és lehet zsidó is NEM elkötelezett Izrael iránt - utóbbira pregnáns példa maga Soros György.

Kimondottan a rasszizmus súlyos esetének tartom, hogy valaki elkötelezettségét a származásához kötöd. Ugyanaz, mint amikor az US-ban a 2. vh. alatt japán származású amerikai állampolgárok ezereit deportálták a vélt japán elkötelezettségük miatt.

"Izrael csak egy állam, aminek a befolyását semmilyen szuverén államnak nem kötelező eltűrnie."

Túl magas a labda, nem tudom nem leütni: Soros György csak egy magánszemély, akinek a befolyását semmilyen szuverén államnak nem kötelező eltűrnie. :P

chrisred 2019.02.25. 05:50:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kimondottan a rasszizmus súlyos esetének tartom, hogy valaki elkötelezettségét a származásához kötöd."

Mármint amit az izraeliek a palesztinokkal művelnek? :) Ezzel kezdtem az egészet:

"Persze az nettó hülyeség volt tőle, hogy a magyar politikusok közül kizárólag a zsidó származásúak adnák el, Magyarországot Izraelnek. "

Tehát teljességgel légből kapott állítás tőled, hogy bármit is a származáshoz kötnék. KGBéla tevékenysége sem azért zavar, mert orosz a felesége, hanem mert egy olyan államnak kémkedik, amelyik negyven éven át megszállt minket.

Itt nincs semmilyen magas labda. A magánszemélyek tevékenységének jogszerűségét pontosan a szuverenitás alapján az államok belső jogszabályai határozzák meg. Amíg az adott ország független bíróságának jogerős ítélete nem állapítja meg, hogy az adott magánszemély tevékenysége jogszabályt sértett, addig annak az államnak kötelező eltűrnie. De egy másik szuverén állam nincs az adott állam joghatósága alatt, ezért más eszközökkel kell védekeznie ellene.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.25. 08:01:28

@chrisred:

"A magánszemélyek tevékenységének jogszerűségét pontosan a szuverenitás alapján az államok belső jogszabályai határozzák meg."

Soros György a maga óriási vagyonával és politikai befolyásával - az EU vezetői egyetlen EU-tagállam vezetőjével nem találkoztak egy adott intervallumban annyiszor, mint Sorossal - nem tekinthető egyszerű magámszemélynek. Hacsak nem akarod azt elhitetni, hogy Soros az éppen aktuális baseball-eredményekről tárgyalt az EU-val olyan gyakran. Innentől kezdve bukik az érvelésed.

"De egy másik szuverén állam nincs az adott állam joghatósága alatt, ezért más eszközökkel kell védekeznie ellene."

Magyarország is "más eszközökkel" védekezik Soros ellen. :)

"Mármint amit az izraeliek a palesztinokkal művelnek?"

Mármint amit a palesztinok és ált. az arabok az izraeliekkel művelnek?

"Tehát teljességgel légből kapott állítás tőled, hogy bármit is a származáshoz kötnék. KGBéla tevékenysége sem azért zavar, mert orosz a felesége, hanem mert egy olyan államnak kémkedik, amelyik negyven éven át megszállt minket."

Ez esetben nem a zsidó képviselőket kell listázni, hanem az idegen államok érdekeit képviselőket. Nettó rasszizmus ezt kizárólag az Izrael érdekeit képviselőkre szűkíteni, amint az is nettó rasszizmus, hogy egy idegen állam érdekeit csak egy az adott államhoz származásilag vagy családilag kötődő személy végezheti.

Ha az idegen érdekeket képviselő képviselőket ki akarnák szűrni, akkor minden egyes képviselőt átt kellene világítani, származástól függetlenül. Csak a zsidó képviselők listázását követelni színtiszta antiszemitizmus.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.25. 08:07:55

@chrisred:

Ha egy EU-tagállam vezető politikusa tehet olyan kijelentést, hogy a magyar kormány ilyen vagy olyan intézkedése a legsötétebb időket idézi, akkor teljesen jogos a zsidó képviselők listázásának követelését ugyanilyennek ítélni. És teljesen jogos azt ezt támogatókat antiszemitának és nácinak nevezni.

Talán még emlékszel a történelemórákról, hogyan is kezdődött a zsidók deportálásáa a nácizmus alatt. Segítek: összeírták őket. Dereng valami?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.25. 08:09:22

De mindegy is, te egy megveszekedett antiszemita és náci vagy, teljesen érthető, ha semmi kivetni valót nem találsz a zsidók listázásában. Szerencsére a nácizmussal épp az elvtársaid szerint oly gyakran vádolt Fidesz ezt másképp látja.

chrisred 2019.02.26. 07:57:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a magyar állam a szokásos jogszabályi eszközökkel védekezhet magánszemélyek jogellenes befolyása ellen. Ha ezzel egyébként arra akarsz utalni, hogy listázni kellene azokat a képviselőket, állami vezetőket és közjogi méltóságokat, akik valaha támogatást kaptak Sorostól, nálam nyitott kapukat döngetsz. A magyar embereknek joguk van megtudni! :)

chrisred 2019.02.26. 08:01:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mármint amit a palesztinok és ált. az arabok az izraeliekkel művelnek?"

Nem. Amit a cionista állam a palesztinokkal művel. A palesztinoknak vannak szélsőséges szervezeteik, de velük szemben maga a cionista állam szélsőséges.

chrisred 2019.02.26. 08:03:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez esetben nem a zsidó képviselőket kell listázni, hanem az idegen államok érdekeit képviselőket."

Ebben igazad van, Gyöngyösi kezdeményezését nem visszautasitani kellett volna, hanem kiterjeszteni.

chrisred 2019.02.26. 08:16:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem. Nálunk a numerus clausussal kezdődött, amit a kormány egyik főideológusa a védelmébe vett. Itt is látszik a kettős mércéd, a már megtörtént és ismert népirtáshoz vezető események mentegetését egy kalap alá veszed a csak az általad elképzelt jövőbeli eseményekkel. Akárhogy is próbálkozol, akkor is csak egy ország államfője beszélt arról nyilvánosan, hogy az országa felvásárolja Magyarországot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.26. 08:59:52

@chrisred:

"listázni kellene azokat a képviselőket, állami vezetőket és közjogi méltóságokat, akik valaha támogatást kaptak Sorostól"

Már megint a zsidó származású Sorossal van bajod. Ne sorosozz! Egy rasszista, náci és antiszemita alakkal - vagyis veled - céltalan minden további vita.

chrisred 2019.02.27. 05:58:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És nem vagyok egyedül, van aki ilyeneket ír:

"Soros György a maga óriási vagyonával és politikai befolyásával - az EU vezetői egyetlen EU-tagállam vezetőjével nem találkoztak egy adott intervallumban annyiszor, mint Sorossal - nem tekinthető egyszerű magámszemélynek."
süti beállítások módosítása