Ideo-logikák

Ideo-logikák

Milyen az orbáni „munkaalapú társadalom”és hova juthatunk vele?

2020. április 13. - Tamáspatrik

Nehezen értelmezhető, hogy mit jelent a „munkaalapú társadalom” szlogenje. Egyrészt gyakorlatilag minden társadalom munka alapú az egyes mini államok, adóparadicsomok kivételével, ami azt jelentheti, hogy nem akarjuk, hogy adóparadicsommá váljunk. Bár néhány adónem alacsony szintje (társasági adó) mintha ennek ellentmondana, hiszen a kormány adóversenyt hirdetett, hogy a befektetők számára vonzó terep legyünk.

Valószínűleg azt akarná jelenteni, hogy ne az ügyeskedés és a járadékvadászat legyen a meghatározó a jövedelem szempontjából, emiatt megszüntették a korkedvezményes nyugdíjat, az ún. szocpolt és befagyasztották a családi pótlékot. Más területeken viszont a járadékvadászat új formái terjedtek el, főként az EU pályázatokat használják sokan, a „jól informáltak”, a vagyonuk gyarapítására, emellett a kormány lazán átpasszol a hűbéreseinek (a szóhasználat nem véletlen) jelentős vagyonelemeket. Arról nem beszélve, hogy sok pozíció elvégzésekor (főleg kulturális téren) a silány minőségű munka is elmegy, ez másodlagos a politikai megbízhatóság mögött. Az élsport, főként a labdarúgás sem a munkáról szól, sokkal inkább a járadékvadászatról.

Az igaz, hogy a munkanélküliség az utóbbi években rekord alacsony szinten mozgott, azonban ez főként a globális konjunktúrának volt köszönhető. A közmunka hatékonysága megkérdőjelezhető, bár nyilván szükség van rá (már Orbánék előtt is létezett), de sem a 3 éves GYES, sem a Nők 40 korkedvezményes nyugdíj nem segítette a foglalkoztatást, a 13.havi nyugdíj meglebegtetése pedig ellentmond az arányos közteherviselés elvének egy gazdasági válság idején. A „munkaalapú társadalom” leginkább csak egy hatásos szlogen.

Valójában egy ösztönös elvről van szó, ami Orbán és körének a régi, feudális reflexeiből jön elő, a feudalizmus viszonyai között a jelentősebb földtulajdonnal rendelkező réteg másokat dolgoztatott a földén. (Még pár éve is hallottam ilyet, hogy valaki azt mondta, hogy „Majd jönnek a napszámosaim”.) Ha valaki elutasítja a teljes modernitást (illiberalizmus), akkor a régi beidegződései fognak előjönni és ne lepődjünk meg, ha az egész társadalmat szeretné katonás hierarchikus rendszerben meneteltetni.

Van a „munkaalapú társadalommal” egy olyan probléma is, hogy az elvégzett munka mennyisége vagy a ledolgozott munkaórák száma semmit nem mond, a németek például jóval kevesebb munkaórát dolgoznak mint a görögök, amire a technológiai színvonal és a szervezettség különbsége ad magyarázatot. A magyar munkahelyekkel is pontosan ugyanazok a problémák mint a görögöknél, emiatt a hozzáadott érték még „békeidőben” is igen alacsony, az utóbbi években megszokott jelentős béremelések is csak a munkaerőhiánynak köszönhetőek.

A modern vállalatnál jellemzően különféle célkitűzések vannak és költségkeretek, de senkit se érdekel, hogy a dolgozók ezt mennyi munkával, hogyan valósítják meg. Leginkább automatizmusokra épülő rendszerekről, a rendszereket felügyelő dolgozókról van inkább szó. Azt is lehet hallani vállalkozóktól, hogy a „régi munkaerkölcs kellene, hogy újjáéledjen”, ilyen erővel azt is mondhatnánk, hogy térjenek vissza a ’80-as évek, első+második gazdaság, amikor sokan szó szerint halálra dolgozták magukat. Most is gyakori, illetve a válság előtt jellemző volt, hogy sokan napi tíz óránál többet dolgoznak, plusz a szombatok egy részét. (Mennyire családpárti a kormány, ha ezt természetesnek veszi?) A magyar tulajdonú vállalkozásoknál jellemzően alacsony szintű tömegtermelés folyik, mezőgazdaságban és iparban egyaránt, a saját fejlesztés gyenge szinten mozog, ezen kellene leginkább változtatni.

Tudás alapú társadalomra lenne inkább szükség, amiről nem beszél senki, hiszen jelentős bepótolni valók lennének a gazdasági elit szintjén is (modern technológia, számítógépesítés, hatékony munkaszervezési rendszerek stb.) A kötelező nyelvvizsga eltörlése az egyetemi diploma feltételeként megint csak egy befelé forduló, a világtól és az EU-tól önmagát egyre inkább elszigetelő társadalom képét idézi fel. Hiába erőlteti a kormány, nyilván nem lehet mindenkiből mérnök vagy orvos, akinek az ún. humán oldal az erőssége most  rosszul járt, mert a kormány úgy gondolja, hogy ezen a téren az ideológiai harc a legfontosabb, a humán értelmiségi leginkább csak zavaró elem.

Az alapjövedelemnek nem vagyok a híve, (voltaképp most is van ehhez hasonló, a nagyon alacsony összegű szociális segély), azt egy másik végletnek tartom. Viszont valamilyen jövedelem pótló támogatást kellene adni azoknak, akiknek megszűnt a munkahelyük és idén nagy valószínűséggel nem is fognak tudni ugyanazon a területen elhelyezkedni, nekik a három havi munkanélküli segély nem lesz elegendő, tartósan magas munkanélküliséggel kell számolni a képzettek körében is. A teljesen képzetlenek is rosszabb helyzetbe fognak kerülni a jelenleginél.  

Méltányosság és igazságosság: hogy ezek nálunk sosem voltak fontosak, abba a társadalom nagy része már beletörődött. Holott az ipar és a nem állami szolgáltató szektorban dolgozó milliók fizetése fog csak csökkenni vagy lenullázódni, az állami szektorban levőké és a nyugdíjasoké viszont nem. (Ergó: bele kellene tolni sok pénzt, hagyni az inflációt elszállni, átképzési programokat kellene indítani és megtámogatni a munkaerő felvételt.)

A járvány során nagyon jól kijött ismét, hogy a túlságosan liberális felfogás éppolyan káros volt mint az autokrata, ettől eltekintve mindenki nagyjából hasonló lépéseket vezetett be, mert nem nagyon van más. Kormányunk is hasonló lépéseket tett bár kissé vonakodva, mintha lenne sajátosan „magyar út”, a járvány kezelésében. Az viszont feltűnő és példátlan, hogy mennyire a munkaadói oldalt képviseli a munkavállalókkal szemben. Doktriner szemlélettel nem hajlandó az eddigi pályán változtatni, sőt inkább ráerősít, nem hajlandó átcsoportosítani onnan ahova eddig is rengeteg pénzt tolt be (állami projektek, agyontámogatott mezőgazdaság, sport stb.)

Ahol a járvány eddig a legnagyobb problémát okozta, azok leginkább a sűrűn lakott nagyvárosok, ahol a vírus terjedése gyorsabb, a ritkán lakott településekre később juthat el (de nem kizárható, hogy azokra is eljut). Kiéleződik a generációs ellentét és a jövedelmi szakadék is mélyül, a kormány viszont mintha nem fogná fel a helyzet súlyosságát, egyelőre csak a saját ideológiai csőlátásának a keretein belül tud gondolkodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9315609736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.13. 15:22:08

Mindig munkából jön a gazdagság (extrém kivételeket nem számítva), a kérdés csak az, mi dolgounk-e vagy mások nekünk. Mo-nak se gyarmatai, se kizsákmányoló képessége, szóval a magyarok kénytelenek dolgozni saját magukért.

2020.04.13. 16:51:28

A címet látva felötlött bennem a kérdés:

Ki "sérteget" engem már megint? :D
;)

2020.04.13. 17:00:35

"Tudás alapú társadalomra lenne inkább szükség, amiről nem beszél senki"
Ó :D Abban itt ne is reménykedjen senki.
Ami a munkát illeti, a csókosoknak továbbra is évi minimum 180 napra elegendő 20-30 nap szabija lesz.
Vannak a csúcsmelósok, akik továbbra is maxon nyomják.
És a középkategóriások-mint pl a magamféle makacs szamár-helyett továbbra is előszeretettel fognak alkalmazni lézengő csókosokat.
Csak szerintem a tempo lesz más, és mint egy termelésben, minél gyorsabban fut a szalag, annál hangsúlyosabbak a hibák.

szúróféy 2020.04.13. 17:12:24

@MAXVAL bircaman közíró: Marha! Az t jelenti, nincs segély! munkabér van ! Nincs kocsmapénz (családi pótlék emelés) Adó visszatérítés van annak aki dolgozik!
Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tiltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője! Ezt, így kitalálni, ehhez tényleg szocialista szakértelem kellet!
Egy megoldás: A ditróiak „kezükbe vették a dolgot”: a cigányok házaiból kitessékelték az embereket (mármint magukat a cigányokat - a szerk.), és az épületeket felgyújtották. „Aztán ment, ki merre látott” - emlékeznek vissza az 1986-os esetre a helyiek. A felgyújtott házak helyén már mások háza áll, „cigányok azóta nincsenek Ditróban.”
Forrás: kuruc.info/r/3/207840/
Fekete vers

Fekete éj, fekete arcok,
Mondjátok, mit akartok?
Fekete élet, lopott fekete kenyér!
Mondjátok, fekete ember, mit ér?
Fekete szándék, fekete akarat!
Ki sohasem vet, hogyan arat?
Fekete holnap, fekete jövő!
Mi lesz, ha sok fekete felnő?
Fekete út, fekete kezek!
Mondjátok, ez hova vezet?
Fekete, fekete, minden fekete végül!
Mondjátok, fekete ember, mire készül?

1977!

2020.04.13. 17:23:00

Lehet 1-2 dologban tévedtem, de még utána kell olvasnom a témának.

szúróféy 2020.04.13. 18:13:42

@Csibenyuszika: EURÓPA ELŐZÉSE!

Általános Iskola, Fizika, 6. oszt anyag! "A kötött pályán haladás sebessége, a leglassabb jármű sebességével lesz egyenlő!"
Értsd A tanulás, tanítás sebessége, a legostobább, alkoholista szülő gyerekével lesz egyenlő, a "kötött pályán"=egy tanteremben "tanítjuk" őket! Ezzel a módszerrel, hamarabb előzzük be Európát, mint a kapitalizmus előztük! Mert ők halálra röhögik magukat!
Nagyon sokan végül is csalódtak az oktatásban, mert nem kapták meg azt a fajta vagy az olyan minőségű tudást, amely igazán jól használható lett volna a szakmai karrierjükben. Az eltömegesedő és felhíguló oktatás olyan diplomákat termelt, amelyek egyáltalán nem vagy csak kis mértékben segítették az előre jutást akár még a jogi vagy pénzügyi területeken is (sőt még a szakmunkásképzésre is elmondható ugyanez). Egy idő elteltével a tanárok jelentős részének hite is megrendült abban, hogy amit tesznek (mintegy tölcsérrel próbálni töltögetni a tudást a diákfejekbe) vajon mennyire hasznos egyáltalán, a pedagógus pálya is leértékelődött, kontraszelektálttá vált nálunk és számos más országban.
Egyértelműen a versenyszellem hajtja a diákok egy jó részét szinte már az óvodától kezdve, letudni valahogy a kötelező penzumot és megfelelni egy alapvetően korszerűtlen oktatási rendszerben, hogy jó iskolákba tudjanak kerülni és végül piacképes szakmát szerezzenek. Sokan vannak olyanok is persze, akik eléggé hamar feladják és különféle pótszereket, esetleg drogokat keresnek maguknak, eléggé sajnálatos módon.
A mai újabb generációk megítélése már nehezebb, de megfigyelhető néhány olyan stratégia, amely arra irányul, hogy valahogyan kompenzálni próbáljuk a rendszer hátrányait és természetellenes voltát. Az egyik ilyen a családközpontúság, a munka és a családi élet egyensúlyának tudatos keresése. Másik ilyen a nagyobb közösség központúság, ez lehet akár
Az elhülyülés manapság valós veszély, hiszen az iskolában tanultak nagy részét gyorsan felejtjük, miközben más fajta, szociális jellegű készségek írják felül őket. Agyunkat viszont az tartja mozgásban, ha időként teljesen újfajta ismereteket és készségeket tanulunk, és ha erre nem szánunk időt és energiát, akkor előbb-utóbb olyanok leszünk mint a politikai elitünk nagyobb része (fanatikus, paranoiás, ösztön- és érdek vezérelt emberek). Habár az életkorral a szellemi hanyatlás nem szükségszerű, de ha nem akarunk folyton új dolgokat tanulni és valahogyan haladni a korral, akkor egy idő után „el tatásodunk”, „el nyanyásodunk”, végképp kiszolgáltatottá válva a demagóg politikusok kénye-kedvének.
Ezzel együtt arra a kiinduló problémára, hogy bedarálhat minket a rendszer, az adható válaszok továbbra is nyitottak, bár az eddigi reakciók is nagyon tanulságosak.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.13. 18:41:40

Ha már így nézzük, akkor háromféle társadalom van.
1. A tőke alapú társadalom. Ebben a munka mellett a már meglévő tőke után járó profit adta jólétben élnek.
2. Munka alapú társadalom. Itt még ugyan tőke nincsen, de legalább az elvégzett munka utáni jogos bért megkapják a polgárok. Lehetőségük van tökét gyűjteni a későbbi átlépéshez a tőkés társadalomba.
3. Adósság alapú társadalom. Az ebben élők a munkájuk utáni bért, csak a profit levonása után kapják meg, így fizetik meg a tőke alapú társadalmak által befektetett összeget.
Mivel nekünk még tőkénk nem nagyon van, ezért most az adósság alapú társadalomból próbálunk feljebb lépni.

2020.04.13. 18:41:41

@szúróféy: Te mit kerülgetsz engem? Nem fogom minden áldott nap bizonygatni, hogy NEM vagyok rasszista.
Már kamaszkorom óta mindenki ezzel a szarral jön és baromira unom vili?!
Lehet előbb-utóbb megunom és keresek egy jól megtermett csókosszájú fekete palit férjnek, úgyis híre van a családi habverőjüknek, azt lehet engem békénhagyni. Most is írsz valami indulatgerjesztő micsodát, hát nesze.

Figyelj én most végig sem olvastam, amit írtál boccs, én elégedett vagyok az oktatással, amit kaptam, pár kivételtől eltekintve a tanáraimmal is, és többé-kevésbé az agyammal is, bár igaz magasabbra tehetném bőven a lécet a magammal szembeni elvárásokkal kapcsolatban.

Én neked is meg másnak is azt tudom tanácsolni, hogy Undercover Boss módjára menj gyárba dolgozni, azt csodálkozhatsz.

2020.04.13. 18:46:01

@megamovieboy: Öcsém...
Jogos bér...Tudok olyant, aki ugyanazzal a végzettséggel, mint ami nekem van az általam az életem során eddigi legmagasabb-LOL-beosztás fölött 4 szinttel hávájozik én meg várhatok 2 hétig hogy méltóztassanak megpitiztetni egy budipucoló munkakörért-természetesen oda már nem süllyedtem le.
Meg ez a profilkép, anyám...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.13. 19:44:42

@Csibenyuszika: Társadalmakról beszéltem. Gondolj a társadalom egészét érő bértömegre!

chrisred 2020.04.14. 10:02:08

@MAXVAL bircaman közíró: De a munkaalapú társadalom nem azt jelenti, hogy valaki saját magáért dolgozik (az a liberalizmus), hanem hogy a társadalom tagjainak a munka nem lehetőség, hanem kötelesség. És mivel kötelesség, nem azért dolgoznak, mert megéri nekik erre fordítani az idejüket és az energiájukat, hanem mert mást nem tehetnek. A Kongói Szabadállam is munkaalapú társadalom volt, aki élt és mozgott, munkát végzett, mert nem tehetett mást.

chrisred 2020.04.14. 10:09:52

@megamovieboy: Ez elég önkényes felosztás. Ahol az emberek jellemzően a munkavégzés piaci értékének megfelelő ellenszolgáltatásért dolgoznak, az inkább a tőkealapú társadalomhoz sorolandó, mert ott a munkavégzés ugyanúgy profittermelő tevékenység, mint a vállalkozás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.14. 10:38:29

@chrisred:

Mindnekinek kötelesség a munka, aki nem akar másokat kizsákmányolni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.14. 10:49:32

@chrisred: Nyilván minden felosztás önkényes. :) A válaszom meg az, hogy ugyanazért a munkáért ott adnak több bért, ahol nagyobb profit koncentrálódik. A nagyobb bevétel nagyobb igényeket generál, amihez több, az azt kiszolgáló munkaerőre van szükség, De a gazdagokat kiszolgálókat is ki kell szolgálni, amihez megint csak munkaerő kell. Emiatt munkaerőhiány alakul ki, ami értékesebbé teszi a munkát, tehát jobban meg kell fizetni. Még azokban a nyugati országokban is folyamatos munkaerőhiány van, melyekben évtizedek óta növekszik a lakosság létszáma. (Persze több az idős ember is, de ezt ellesúlyozza a egyrészt a bevándorlás, másrészt a robotizálás is rengeteg munkát kivált.)

chrisred 2020.04.14. 10:49:38

@MAXVAL bircaman közíró: Egyáltalán nem. A munka a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat jelenti. Egy egyéni vállalkozó vagy egy mezőgazdasági őstermelő nem áll ilyen jogviszonyban.

chrisred 2020.04.14. 10:51:30

@megamovieboy: Én fordítva látom, ott érhető el nagyobb profit, ahol kisebb arányú az előállítás költsége, benne a munkaerő költsége is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.14. 11:14:19

@chrisred: Ez így van. Viszont én arról beszéltem, ahova a profit megérkezik. Ez lenne a lényeg, a profit a profit alapú társadalmakba érkezik meg, az adósság alapú társadalmakból.
Ezért volt katasztrófa Gyurcsány kormányzása. Az állami megrendelésekkel a külföldieket támogatták, akik kivitték a profitot is. A hazai cégek becsődöltek, az emberek elvesztették a munkájukat. A munkanélküliség lenyomta a béreket és meg is érkeztünk az adósságalapú társadalomba.

chrisred 2020.04.15. 06:02:07

@megamovieboy: Manapság már nem nagyon lehet megállapítani, hogy a profit hol köt ki, mert legfeljebb egy karib-szigeti fantomcég bankszámlájáig lehet követni.

Fletóéknál valóban így volt, de sajnos ez mit sem változott azóta. A mostani unorthodox gazdaságpolitika lényege, hogy az a jó a magyar gazdaságnak, ha a magyar munkavállaló minél olcsóbban, minél rosszabb feltételek között és minél korábban bocsátja áruba a munkaerejét. Vagyis a kialakított rendszer pont az ellen dolgozik, hogy a munkavállalók optimalizálhassák a munkaerejük piacra bocsátásából származó hasznukat. És míg a ballibek a saját idejükben azt mondták, hogy ez csak egy pillanatnyi szituáció, egy olyan folyamat része, amit leírtál, addig a Fidesz kommunikációja az, hogy ez így van rendjén, nem kell ezen semmit sem változtatni, ez a munkaalapú társadalom..

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.04.15. 14:09:56

@chrisred: A magyar gazdaságpolitika léányege, hogy a kimenő pénzcsapokat elzárják, a bejövő pénzeket megtartják. A többletből strómanok reprivatizálják az eltékozolt nemzeti vagyont, ezzel is csökkentve a kimenő pénzek nagyságát.
A globalista propaganda azt modja, magyar nem tud nyereségesen működtetni vállalatot. Ehhez képest, a magyar cégeknek a valóságban működőképesnek kell lennie, különben az államnak elmenne rájuk minden pénze, mint a szocializmusban. Teljesen értelmesen tervszerűen mennek a pénzek a kereskedelembe, turizmusba, energiaiparba, bankszektorba. Igazából egyikhez sem kell nagy ész, mindegyik biztos bevételt hoz viszonylag kevés szaktudással. A többi pénzt meg keleten, közel-keleten fektetik be.
A magyar munkaerő egyre többe kerül. A piaci szektorban tíz év alatt a duplájára nőttek a bérek, ami egyértelműen az infláció felett van. Csak az Audinál Győrben a következő három évre 40% fizetésemelés van tervezve! De mindhatnám a szolgáltatószektort... pénztáros 200.000+ és még kafetéria, szakács 400.000 minimum és ezek nettó számok. Az iprai szlgáltatások meg nyugati áron mennek, vízvezetékszerelő havi 1 millió Ft-ot keres. De ezt már leírtam, hogy a foglalkoztatottság növekedése növeli a béreket is.

chrisred 2020.04.15. 15:04:59

@Madnezz: "Ehhez képest, a magyar cégeknek a valóságban működőképesnek kell lennie, különben az államnak elmenne rájuk minden pénze, mint a szocializmusban."

El is megy, egészen pontosan nem az állam, hanem az adófizetők pénze.

"A magyar munkaerő egyre többe kerül."

Igen, nyugaton, a helyükre meg jönnek az ukrán, vietnami, albán vendégmunkások fillérekért.

"Csak az Audinál Győrben a következő három évre 40% fizetésemelés van tervezve! "

Ja, és még hány olyan leépítés, mint a tavalyi 1200?

Tamáspatrik 2020.04.15. 22:28:50

@szúróféy: Ezt támasztja alá, hogy vannak ismerőseim, akik 4-5-6 gyereket neveltek fel, jómódú közép, felső-középosztályi háttérrel. GYAKORLATILAG ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL. Nem volt sem CSOK, sem babaváró, más se nagyon. Mire jöttek a kedvezmények, a gyerekek nagy része már felnőtt.
Viszont elfogadható anyagi alapokkal és erős családi háttérrel. Általában Pest megyeiek, még véletlenül sem az ország keleti felén, ahol a keresetek ált. alacsonyabbak.
+Kellett még energia és szervezési készség, hogy a családjuk afféle mini vállalatként működjön, más családok segítségét is igénybe véve néha.

Tamáspatrik 2020.04.15. 22:30:38

@szúróféy: Az oktatásról a véleményem nekem is igen hasonló.

Tamáspatrik 2020.04.15. 22:32:50

@chrisred: Jaja, attól félek én is, ha a munka nem több mint kötelesség, akkor elvész a motiváció, elvész a kreativitás, hiszen nem fizetik meg.

Tamáspatrik 2020.04.15. 22:42:48

@Madnezz: A magyar vállalatoknál a termelékenység szintje az, ami alacsony. Tehát a munkaerő által előállított érték. A statisztika becsapós, az átlagbérnél több infót ad a medián bér, nagyon sok az alacsony jövedelmű. Az osztrákoknál például sokan keresnek csak 1500EUR-t, de kevesebbet kell érte dolgozni mint nálunk a minimálbérért és persze jobban meg lehet belőle élni. A munkára rakódó adók is régiós szinten nézve még mindig magasak.
A magyar tulajdonú cégeknél a fizetések ált. alacsonyabbak minta multiknál, mert rosszabbul szervezettek, nem annyira automatizáltak.
Nagyon sok magyar céget és a mezőgazdaságunk nagy részét is az EU támogatások tartják a felszínen.
A turizmus és a kereskedelem is drága a minőséghez képest. Pl. elég megnézni egy tipikus magyar éttermet vagy a CBA-t, Coop-ot. A betolt pénzek tartják fenn ezeket a cégeket, nem az hogy annyira jók lennének.
A többivel kábé egyetértek, tehát az általad leírtak kb. 50%-val.

Tamáspatrik 2020.04.15. 22:49:36

@megamovieboy: Melyik társadalomra melyik a jó példa? Például a német és az amerikai sem egyforma. Az amerikaiak sokkal több munkaórát dolgoznak, az életszínvonaluk (durva átlagot nézve persze) jobb, de az életminőségük alacsonyabb mint a németeké. A skandinávok még inkább különböznek az amerikai vagy brit modelltől. Kína vagy Dél-Korea munkaalapú? Lehetséges, de nálunk elképzelhető az a munkamennyiség ami náluk, józan ésszel? A munka egy szinten túl a magánélet rovására is megy. Van egy olyan kép, hogy az anyuka sok gyereket nevel, mellette valamit dolgozgat, az apuka viszont rengeteget melózik, de ez a házasság és a családi élet rovására mehet.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.16. 03:03:24

@Tamáspatrik: A gazdaságra valóban igaz, hogy a robotizáció gyakran alacsonyabb fokú, de inkább arról van szó, hogy másfajta gyártási eljrásokat alkalmaznak más termékekkel, hogy kihasználják az olcsóbb munkaerő és a tőke hiányának kettősségét. A munka megszervezése elvileg lehet alacsonyabb szintű, mint nyugati cégeknél, de már a középvállalatok esetében ez kérdéses. Az olyanok, mint hogy az amerikai gyorséttermek, vagy a német diszkontok széthajtják a dolgozókat meg összességében nem sikertörténet . Az, hogy a multi több bért ad, az még mindig a nagyobb tőke miatt van, ezért megteheti, hogy a legjobb munkaerőt válogatja ki magának. Ez persze a hazai cégeknek megin hátrány.
A mezőgazdaság dotációja egység az EU-ban, a magyarok sem kapnak többet, sőt úgy kellett kiharcolni, hogy ugyanannyit kapjunk, mint a nyugatiak.
A Coop-CBA elég szépen hoz a tulajdonosoknak és összehasonlítva a szintén szupermarket Sparral, árban sem drágábbak (fogyasztói kosarat tekintve).
Az, hogy a turizmus drágább, attól még az egyáltalán nem rossz nekünk. Hiszen főleg ott drágább, ahol a külföldiek vannak többségben.
Kitartok amellett, hogy a magyar tulajdonú gazdaság a tőkésítéshez képest jól teljesít. Amit írsz az állami dotációról, annak meg kellene jelennie a fizetésekben az adók miatt. De egyáltalán nem romlott a helyzet, pedig nőtt a hazai tulajdoni arány, azaz több elvonás kellene, ha állami támogatás lenne szükséges a magyar cégeknek a működéséhez.
Ez egy sunyi globalista propaganda. Folyamatosan nyomatják, hogy ami magyar az nem jó, a magyarok nem értenek semmihez, nem képzettek, nem dolgoznak rendesen stb. Ha ez így lenne, nem tolonganának gyárakat építeni ide a nyugati cégek.
A társadalmak, amiket említettél, az a kategóriáim szerint mind a tőkés alapú társadalmakhoz tartoznak. Általánosságban ehhez tartozik az USA, Kanada, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, valamint Európa nyugati, északi része.
A ledolgozott munkaórák számát tekintve azért nálunk is sokan a hivatalosnál többet dolgoznak. Amikor pénzhiány miatt saját maga old meg olyan dolgokat, amikhez nyugaton munkást hívnának, vagy vidéken a háztáji, de a mellékállások tömkelege is idetartozik. Ma már Japánban az új generáció leginkább csak testben túlórázik a hagyományok és elvárások miatt, de hatásos munkavégzés olyankor már nincsen. Koreában meg a munkához a kollektíva napi szintű bordélyházi henyélése is beletartozik. Nyilván Kína más kör, ők még megdolgoznak a pénzükért és a diktatórikus társadalom alaposan meghajtja őket. De a délkeleti régióban a hétköznapi 12 óra munkahelyi létből két óra a pihenő, a 10 órára meg kapnak annyi pénzt, aminek értéke megfelel ugyanennyi itthoni munkáért kapott pénznek.

Tamáspatrik 2020.04.16. 21:02:27

@megamovieboy: Egy osztrák panzióban, ahova a főnököm járni szokott a hegyek között messze jobb szintű ellátást kapsz mint nálunk szinte bárhol, nem túl drágán. A szép-kártyákkal belenyomott az állam egy csomó pénzt a turizmusba, ami felhajtotta a keresletet, az árakat is az éttermekben, úgy hogy a minőség nem javult hanem romlott. Nem vagyok megelégedve a magyar vendéglátással jelenleg, sok étteremben csalódtam üdülőhelyeken, talán az idén ősszel (amikor beindulhat a szezon) majd más lesz. Ha az állam nagyon sok pénzt nyom bele egy ágazatba, az növeli a járadékvadász cégek számát és torzítja az egészséges piaci versenyt.
A magyar munkabérek borzasztó alacsony szintről jöttek fel egy elfogadható közelébe, de a cégek nem javultak annyit. Ha a vállalkozók profitja nem csökkent (ami lehet pozitívum is) vagy nem nagyon, akkor a belepumpált pénzek, főleg EU támogatások adták a többletjövedelmet. Na lehet, hogy az adórendszer is szerepet játszott, ésszerűbb kisebb adók, Matolcsy irányvonala valszeg. tényleg jó a pénzügypolitika terén, és alighanem a kormány legnagyobb erőssége.
A háztájit nem annyira nyomják, inkább mellékállások vannak pl. a rendőr buszsofőr is.
Nem azt mondom, hogy nem jó a magyar gazdaság, csak nyilván jobban látjuk a hibáit közelebbről és kritikusabbak vagyunk vele, lehet hogy van olyan jó mint például a portugál,na meg persze még a németeknél is van sok piszkos dolog, sehol se tökéletes.
Engem annyira nem győzött meg eddig még a magyar cégek nagy többségének színvonala, bár nem nagyon lehet általánosítani, mivel a fő erőssége a gazdaságunknak, hogy nincs egyetlen erőssége, nagyon komplex, sok lábon áll. A szoftverfejlesztéstől kezdve az építőiparon át a mezőgazdaságig. Ezek közül viszont sem a mezőgazdaság sem az építőipar nincs azon a szinten, ahol tőlünk kissé nyugatra, észak-nyugatra vannak.
A sok munkaóra néha éppen azt mutatja meg, hogy nem annyira hatékonyan működik a dolog, emiatt a munkaalapú társadalom megnevezést félrevezetőnek tartom. Nem sokat kell dolgozni, hanem inkább okosan, szervezetten, a piaci igényeket követve stb.
Az állam nem tudja a piacot jól szimulálni, eltorzíthatja mesterségesen a gazdaság szerkezetét, ha hosszú távon tolja be a pénzt olyanba, pl. élsport, ami nem igazán javítja az életszínvonalat, az jár jól aki a tűz közelében van.
Nem mindig a tőke a meghatározó, ha csúcstechnológiás cuccot akarsz gyártani, akkor persze igen, de például a németeknél sok kis cég van, nagyon komoly műszaki háttérrel. A specializáció is lehet jó húzóerő, nem feltétlenül a tőkeerős mamutokra van szükség.

Tamáspatrik 2020.04.16. 21:06:59

@megamovieboy: Egyébként a japán mentalitást én is tapasztaltam, tényleg lepuhult és csak elméleti 10-12 óra, Korea is valszeg. ilyen irányba megy, nyilván ahogy az országok fejlődnek és erősödik az automatizáltság, a dolgozók kényelmesebbek lesznek, ez valamilyen szinten természetes folyamat. Vannak régi vágású vállalatvezetők, akik ezt nem úgy fogják fel, a munkaórák számát követelik meg, nem a teljesítményt. Beszéltem nagy cég logisztikai menedzserével, vagy 100 ember főnöke volt. Kérdeztem, hány órát dolgozik? Általában 8-at. Ebből is a központi vezetés süket telefonkonferenciája cseszik el napi 1-2-t. Viszont voltam olyan cégnél, ahol a legtöbben átlag 10 órát hajtottak, mégis nagy volt a káosz. Ha jó a szervezettség, a folyamatok jól működnek, akkor csak rendkívüli helyzetben kell több mint a napi 8 óra, mégis minden működik.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.16. 22:11:49

@Tamáspatrik: Teljesen egyetértünk, hogy a hazai cégeknél a vállalati kultúra alacsony szinten van. Gondolom a turizmusnál a felkapottabb helyeken gyenge a kiszolgálás, bár ebben benne lehet, hogy alig találnak hozzá embert, nem tudnak válogatni rendesen. Viszont az jó, hogy itthon forog a pénz és nem viszik görögbe, meg olaszba.
A cégek feltőkésitésén viszont nem a multikra gondolnék, az OTP, vagy a MOL rendesen el van látva. Olyanokkal van a baj, amikor egy cégnek szinte nincs jogásza, vagy csak rokon, ismerős csinálja. Nincs marketinges, informatikus, csak a szomszéd kisfia összebuherál valamit. Tipikus dolgok, amikor nincs pénz. Ezeket csak úgy lehet megszüntetni, ha az EU pénzeket, amik direkt nem a hazai cégeknek jönnek, csalással átcsatornázzák. Persze ilyenkor megszólal a populista baloldal, hogy ez a gazdagok kormánya, mintha itt 10.000-nél több gazdag lenne összesen. Megy a siránkozás, nincs polgári réteg, de ha azokat támogatja az adórendszer, akkor megint jön a tiltakozás.
Persze amikor jön a pénz a gazdaságba, akkor meg is kell tanulni használni azt, ehhez tapasztalat kell, addig el lesz cseszve többször is. De ezt le kell nyelnünk. Ez olyan, mint a amikor fiatal Ronaldinhot mindig betették tétmeccsre, pedig három labdából kettőt elveszített, mert tudták lesz belőle valaki. Bevállalták, hogy meccset veszítenek esetleg miatta, mert a nyereség nagyobb volt. Bíznunk kell magunkban, a magyar emberekben, hogy meg tudják oldani, ahogyan a szakemberek, a tudósok, a sportolók (kivéve a focistákat mostanában :D), a munkások megoldják.
A történelemben az elvárhatót mindig hoztuk. Sosem volt egy fáklyásmenet ide idegennek bejönni erővel. Ha nem cseszi k i a vezetés szándékosan az országgal, akkor idővel összeszedjük magunkat. Az elmúlt 30 év megtanította a keleti blokkot, hogy a nyugatra számítani nem lehet, magunktól kell tudni boldogulnunk.
süti beállítások módosítása