Ideo-logikák

Ideo-logikák

A közfelfogás gyakrabban válik problémák forrásává, mint a szélsőségek

2020. július 16. - Tamáspatrik

Nassim Taleb közismertté vált „A fekete hattyú” című könyve számos olyan esetet mutat be, amikor a megszokott világunk helyett hirtelen „Extremisztánban” találjuk magunkat, és az ilyen helyzeteket érdekes módon a legtöbb esetben nem annyira a szélsőségesnek és abnormálisnak tartott emberek idézik elő, hanem a teljesen „normálisak”. Az a helyzet, hogy a legtöbb extremitás forrása éppen a normalitás maga (a szürke, ötlettelen, az adott normáknak csupán megfelelni akaró passzív magatartás).

A természettel szemben, ahol például a fák magassága a pár méteres tartományból a százvalahány méterig terjedhet, az emberek által alakított körülmények esetében igen gyakoriak, sőt megszokottnak is mondhatóak a nagyságrendekkel mérhető, extrém eltérések: ilyen például hogy az egyik ember éves jövedelme az ezer dollárt sem éri el, a másiké viszont az egy milliárdot is meghaladja. Az egyik zenei produkció legfeljebb pár száz nézőt vonz, a másik egy milliárdot stb. Az egyik sportolót sztároljuk, viszont a másikat, akinek a teljesítménye csak hajszálnyival gyengébb, őt már nem ismeri senki. A sportágak nagy részében például meggyőződésem, hogy a tehetség és kemény munka a magasabb szinteken a sikerességért már csak kisebb mértékben felelős, ezeknél nagyobb szerepet játszanak olyan tényezők mint a csalás, a jó összeköttetések és szerencse, ami néha nagyon is feltűnő tud lenni, mégis mindezt figyelmen kívül hagyva pár tucatnyi élsportolót sztárolunk csupán.

A világunk megszokott rendjét felborító extrém helyzetekért vajon kik tehetőek felelőssé? Ösztönösen arra hajlunk ugyan, hogy mivel akik jó ismerőseink ők mind zömében rendes és „törvénytisztelő pógárok”, a világban levő problémákat nem okozhatja más csak elvetemült bajkeverők láthatatlan csoportjai, még ha tapasztalat azt is mutatja, hogy ez az intuíciónk rendre hibás útra visz. Kirívó példái ennek a különféle autokráciák, fasiszta, kommunista és egyéb ideológiai alapú diktatúrák, amelyek támogatottsága tipikusan a teljesen átlagosnak mondható, „egyszerű emberek” körében volt rendre a legnagyobb. Félreértés ne essék, ez nem egy vádirat akar lenni most, csupán olyan területek bemutatása, amikor nem a kirívó, szélsőséges magatartás okozza a bajt, hanem az átlagosnak és legelterjedtebbnek mondható, úgynevezett törvénytisztelő polgároké.

A környezetszennyezés és az emberi eredetű klímaváltozás is ide tartozik, hiszen a legtöbb ember igyekszik a közvetlen környezetét rendben tartani, és miden nap éppen csak egy pici szemetet tol át mindig a „köznek”, hogy majd csak csinálnak vele valamit. Így tesszük lassanként élhetetlenné a bolygónkat éppen saját magunk számára.

A pénzügy világ határeset, ahol a felelősség talán nem ennyire általános ugyan, viszont a spekuláció és járadékvadászat kicsiben annál inkább annak mondható, legalábbis az elfogadott viselkedési normák része. A nagy pénzügyi bedőlésekben (egyébként Taleb prófétának bizonyult a 2008-as gazdasági válság előtt évekkel megjelent könyvével) a bankokon és pénzügyi vezetőkön kívül mindig szerepe van a felelőtlen hitelfelvételnek és nyakló nélküli fogyasztásnak, a látszatteljesítményekben való cinkos részvételnek is.

Tény, hogy a természet is okozhat számos szélsőséges helyzetet, amiről nem tehetünk, léteznek teljesen váratlan és kiszámíthatatlan természeti csapások. A COVID járvány viszont például pont nem ilyen, ebben az esetben leginkább a felkészületlenségünk volt kirívónak mondható, mert igaz ugyan, hogy minimum száz évenként van egy komoly nagy világjárvány, mi mégis a „nálunk ilyesmi nem fordulhat elő” mentalitással álltunk hozzá, feltétlenül megbízva a tudományban és az egészségügyben, nem vettük eléggé figyelembe azok tapasztalatait sem, akik már átéltek ilyen helyzeteket.

Mindig a leglátványosabb és nemrég megtörtént esetek bekövetkezésétől félünk legjobban, ilyen például a terrorizmus és a légi katasztrófák, az ezeknél jóval több áldozatot szedő, potenciálisan jóval nagyobb veszélyt jelentő cukorbetegségtől viszont már korántsem annyira, és nem is teszünk semmit a megelőzésére – a közfelfogás tipikusan így működik.

A tudomány például egy tipikusan olyan terület, ahol az éppen divatos közfelfogás dogmatizmust okoz, a dogmáknak ellentmondó megfigyelések figyelmen kívül hagyását és a tapasztalatokból születő új elméletek elutasítását. Kívülállók többnyire nem képesek jól megítélni az egyes kutatók tevékenységét, az emberek gyakran bedőlnek annak aki azt mondja, amit hallani szeretnének. A szakterületen belül ezzel szemben a kollégák többnyire elég jól meg tudják ítélni egymás valódi teljesítményét, a munka jól látható még a dogmatizmus ellenére is. Az is jól tudják, hogy ha valaki talál valamit az nagyrészt szerencse kérdése, ezért az elismerés végeredményben mindig egy tágabb értelemben vett közösség munkáját illeti, még egy Nobel-díj esetében is.

A társadalmi normák rendszerében lehet hibákat keresni, én azonban úgy vélem, hogy több ezer év óta ezek alapjában rendben vannak. A vallásokkal sem az fő baj, hogy a normáik hibásak lennének, hanem hogy az emberek csak felhasználják őket saját céljaikra, egyes tanításokat kiemelve másokat teljességgel figyelmen kívül hagyva, és épp a vallások eredeti szellemisége vész el ezáltal. Leginkább azt a normát szoktuk betartani, ami a köz által jól ellenőrizhető és látványos.

A világunk túlságosan is egizmusra épül és a nagy egókat követik, másolják a többiek. Kérdéses, hogy a mértéket nem ismerő egoizmus és „megengedhetem magamnak” típusú fogyasztói mentalitás bármiféle külső hatalommal mennyire korlátozható? Ezzel leginkább az a baj, hogy a másokat korlátozók úgy gondolják, hogy rájuk ezek a korlátok nem érvényesek, ők a törvények fölött állnak, ezzel pedig az egész hitelessége elvész. A közfelfogás alakítói, azok akik képviselik számunkra, hogy mi tekinthető „normálisnak” és leginkább követendő magatartásnak, általában nincsenek tudatában a felelősségüknek. Így válik az, amit normálisnak tartunk szép lassan szimpla idiotizmussá, és juttat el minket szép lassan a Taleb által „Extremisztánnak” nevezett állapotokba.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr716010044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamáspatrik 2020.07.16. 21:22:44

A sport is egy jó példa arra, hogy ha van egy jó képességű sportoló, akit pont megtalál a neki való edző, tele nyomják vadi új szerekkel, amelyek felpörgetik a teljesítményt (főleg olyankor hatásos, ha évente csak egy-két alkalommal kell jól teljesíteni), jön még némi kis sportdiplomácia, a bírók megkenése stb, sportágtól függő fogások, tehát ha jó a háttér és van némi szerencse is, akkor a csúcsra juthat, akkor sztár lesz, csapatszinten ugyanúgy mint egyénileg. A második hely már nem elég jó, azzal már nem tudunk azonosulni. Hősöket szeretnénk látni és folyton becsapjuk magunkat.

Taleb olyan példákat hoz, hogy tele vagyunk névtelen hősökkel, pl. ha valaki az intézkedéseivel megakadályozott egy világjárványt, arról nem fog tudni senki. Az egó idejét éljük, egóval mérünk mindent. Ezért 1 sikeresre minimum 100, de lehet hogy több ezer sikertelen (annak tartott) fog jutni. A sikeres is esetleg felhasználta a sikertelenek tapasztalatait.

2020.07.17. 03:07:14

Jajj annyira bírom ezt. Ezt most olyan stílusban írtad (szarkazmus tán?), mintha hülye lenne, aki így gondolná.
Nincs minden esetben úgy, ahogy írod, de ha meghalad egy mértéket a jelenség, akkor ne vitasd már el "légysi" (manipulatív passzív agresszív légyszi), hogy rohadt irritáló tud lenni.
Egyszer régen bementem egy közvetítőbe, ott azt mondták, hogy ők csak diplomás nyelvvizsgás emberkéket keresnek. Néztem de nem kérdeztem, hogy ugyan mit keresne már szaros közvetítőnél egy diplomás nyelvvizsgás, mikor az már elvan nélkülük is. Máshol meg az irodista lánya ül be dísznek (mert kb. épp hogy tudta mi az az A4-es papírlap) hogy ugyan legyen már ott valaki, amíg az anyja szabadságol vagy mit csinál.
Vagy amikor a magát szarrá dolgozó melósnak azt mondják, hogy nem termeli ki a bérköltségét, aztán van olyan közvetítő, ahol ketten ülnek azt nincs ajánlatuk, vagy 4 irodista van, de 1 ajánlatuk. Megmondanád, hogy ők mégis mi a szart termelnek ki?
És most lehetne jönni, hogy egész más dolgokról van szó, olyan dolgokról, amit én a kis hülyegyerek nem értek. De akkor meg az a másik, hogy mire fel kell a melóst ilyen nagy pofával, hülyének nézve, elhallgatva a tényeket hajtani, mint egy állatot? Hogy pl. egy óránkénti br 4-500 Ft-os órabérért egy nagykeráros 700Ft-os köcsögségből ha lejön óránként <1000 db, akkor mi a szart nem termel ki a melós? Mert ugye a pofa az nagy de nekem senki senki se jött oda lobogtatni (talán okkal csak leszarom, mert akkor meg be kéne fogni) a papírt részletezve a számokat, mert ugye azt bizton tudni, hogy a melósok feje felett a műszakvezérektől kezdve a nem tudom hány réteg felettesig (az igazgatóig), meg a közvetítős (mert az ok, hogy nem izzadnak, de nem látom, hogy a papírmunka miatt rohangálnának akár) miből él?
Szóval tudod kit nézzél hülyének. És megteheted ezt (meg a hozzád hasonlók is) mert a legtöbben nem tudnak 2 dolgot összevetni, hogy hú itt most ellentmondás van, vagy a kérdőjelek hatalmas szakadéka tátong, egyrészt azért, mert ahhoz 5 agysejtet kéne megmozgatni, másrészt azért, mert visszaemlékezni dolgokra is kéne még 3 agysejt kb.

2020.07.17. 03:45:30

Egyáltalán hogy min csodálkozunk ott, ahol a társadalom nem az iskolázottabnak kedvez. Most álljon itt részletesen, hogy miről van szó:
Nem azért érettségiztem, hogy, hogy síkhülye 8 általánost el nem végzett wckefefejű ösztönvezérelt buta 60 éves szatyroknak meg legyen munkája.
És lehet mondani, hogy hú mert megbízható meg nem jár a pofája. De ha jár valakinek a pofája, akkor rohadtul meg kéne ám fontolni mit mond, mert ne essen már erkölcsi megítélés alá az, aki tudja, hogy leselejtezett ócskavas 10 percenként a halálán levő géppel (10 percenként rinyálkodni gépbeállítóért) jó hogy bolhás kutya lesz a melós és idegileg csak az tudja elviselni a helyzetet, akinek az agyával valami nem stimmel, mert teszem azt, egy cég baszik beszerezni egy ócskavasnál jobb gépet, baszik alkatrészt rendelni, fizetni hozzá, baszik alkalmazottat fizetni, baszik túlórát fizetni, magyarán egy igénytelen putri cég, és az ilyen kóklerek miatt még a melósnak kéne magyarázkodni ez következő helyen ahová jelentkezik (mert el se titkolhatja hol dolgozott már-mert utána lehet nézni, mert ne mongyá csúnyákat hogy miért ért véget az előző munkaviszonyod), miközben ahová jelentkezik előre láthatólag és bizton kiszámíthatóan (értsd: évekig napi szinten hirdeti, hogy alkalmazottat keres, amikor a kapacitása kb 100 fő műszakonként). Csak akkor mi a fasznak kell magyarázni, mi a faszt kéne bizonygatni, mire fel kéne bizonygatni a megbízhatóságot, amikor már a hirdetésfeladáskor tudja, hogy garnitúránként fogja felvenni és kiszórni a jelentkezőket, alkalmazottakat? Ha nem ezért, akkor miért? Tippjeim:
-kikémkedni a jelentkező értelmi szintjét, mentalitását
-a kényszerhelyzetből fakadóan a jelentkező kénytelen az adatait rendelkezésre bocsátani, hogy abból os a pénzt kapják ki, mert az adataim után kapott lóvéból részt se kapok
-évek alatt módszeresen legyilkolni a jelentkezők önbizalmát (már akinek), vagy beoltani a jelentkezőt a tanult tehetetlenséggel, aztán ajvékolni, hogy miért nem jelentkezik egy idő után sehova (azért mert előre tudni, esélytelen az egész).

2020.07.17. 04:07:35

Ja igen, félbeszakadt a gondolatmenetem. Szóval ott, ahol a jól sikerült tesztekkel elhúznak a picsába sunyin, ha valakinek nem sikerült, az x ember előtt közölni. Ha a tesztem 4 oldalából 2-ben hibák vannak és az lobogtatják, összecsípve mint állat erővel a másik 2 oldalt, ahol gyanítom minden válasz okés. Aztán már direkt rákérdeztem, hogy a többi hogy sikerült: "ja az jó lett" gondoltam az valszeg nem jó lett, hanem hibátlan, vagy esetleg volt pár tévedés. És tisztában vagyok vele, mert mondták is már, hogy nem kell azt a k. tesztet annyira kitölteni, de akkor adódik a kérdés hogy mégis mi lenne, ha nem igazságtalanságok fellegvára egy olyan társadalomból, ahol hülyékre akarnak építeni? Legyél hülye, de azért annyira ne? Legyél hülye, azt amikor túl jól sikerül, akkor egy kicsit nekiállunk baszogatni a picsádat, hogy azért az elvárásainkat teljesítsed? Mint a birkákat komolyan szó szerint, hogy amikor egy kicsit kolbászolna, akkor vissza kell nyomni a helyére? Hogy felveszik inkább a hülyébbet/trógerebbet, és papírokat raknak ki a wc-be hogy hogy használják normálisan a budit, mert arra nem képesek? És akkor csodálkozunk az állapotokon?
Vagy amikor felveszik az idiótát, hogy betanítsam (én), mikor elmagyarázom 50x, leírom 50x, és szinte a pofámba vigyorog, hogy demárpedig szarik az egészre, miközben engem kérdezgetnek, hogy na és hogy megy neki, na és mért nem magyarázom neki még jobban, biztos én nem tutujgatom eléggé azért hülye mint a segg, miközben továbbra is én végzem a munkát, mint eddig, csak közben kerülgetni kell az illetőt, és már hullafáradt leszek az egészbe. Aztán lepakoltam neki a cuccaim, hogy "nesze lehet bizonyítani, még az eszközöket is odabaszom neked tessék"-persze nem mondtam, de már a faszom kivolt. És mi volt? Miután felmondtam a faszomba, kirúgták, mert reménytelen hülye. Ez jó? Ezt komolyan muszáj így csinálni? Most csodálkozunk az állapotokon? Hogy egyeseknek sír a szája, mikor az idegei szanaszét állnak már?

2020.07.17. 04:23:34

Aztán lehet folytatni a gondolatmenetet ott, hogy hülyéket/nem hülye csak pszichopata sunyi faszokat akarnak alkalmazni, akik mindezek folytán képtelenek egy kilengések ellenére is egy elviselhető viszonylagos egyensúlyban lévő normális viselkedést felmutatni. És mivel nem tudnak viselkedni, ezért barom szabályokat (is) hoznak, amit a normális is megszív, amikor a szabályt arra is lehet használni, hogy faszságokon is szőrszálhasogassanak, ha indokot keresnek valakit elküldeni. Amikor az idióták miatt hozott rengeteg szabály miatt a normális is abnormális lesz és mikor vissza kéne vezetni egy kiinduló pontra az egészet, hogy ki volt előbb hülye, eközben már metafizikai paradoxonokat kéne feszegetni a végső igazsághoz, amiket meg végül senki se akar elhinni, jóváhagyni, csak mert. Csak mert ez a szabály. Csak mert a szabályok szerint a nem normális a normális. És itt áll az igazsága annak, ami a poszt címében van.

2020.07.17. 04:32:04

És szélsőségek alatt nem durva és elfogadhatatlan, azaz erkölcstelen szélsőségeket értünk, hanem arról van szó hogy sokszor már az is szélsőség, ami felett szemet kéne hunyni, mert ne legyen már az szélsőség, hogy kb. 5-féle személyiséget tűrünk meg, a többi meg kapja be, aki képtelen, ezért nem is akarja a személyiségét, megnyilvánulásait mindenáron az általánosan elfogadottba passzintani önmaga megerőszakolása árán.

2020.07.17. 05:36:04

De ha még mindig nem lenne elég világos, hozok egy példát. Csak azért, mert a népség 80%-a iszákos, az alkeszokkkal képtelenség megértetni, hogy nem kéne inni. Ezért, mivel nem lehet ezzel mit kezdeni, általánosan elfogadottá válik. És bemész egy munkahelyre, ahol a felettesed egy alkesz tróger szar. Ami azt jelenti, hogy a pia szétcseszte a memóriáját, a logikáját, érzelmileg totál instabil hangulatember, akit kezelni se lehet. És akkor ehhez jönnek ártó szándékú kollegák keverni a szart, teletömni az alkesz felettes szarral eleve tele "agyát" tömni szarral. (bocsi hogy túlzásba vittem :/)
És akkor egy ilyen -mivel felettes véleményezheti a melóst-, és egy ilyen szaralak véleménye fenn maradhat az éterben, magyarán még egy alkesz fasz véleményére adnak, egy alkesz fasz hozzájárul a melós életében ahhoz, hogy még szarabb legyen. Egy eleve nem normális (mert az alkoholizmus elmebetegség-és az egy dolog, hogy valaki mentális beteg, de amikor már maga se tudja megindokolni, levezetni értelmesen, hogy mit miért csinál, az már szerintem súlyos) baromra bízva a feladatot, hogy véleményezzen embereket, amikor munkaidő alatt képtelen normálisan menni a lábán és kacsázik, meg vörös a feje, mint a rák, és nekem is elbaszott ábrázatom van, de amikor valakinek olyan szinten virít a gorombaság a fejéről mint az állat, arra mi a francnak kell felelős beosztást bízni (tudom hogy miért, de azért legyen már egy minimális igényszint könyörgöm).
Egy ilyen véleményezhet, és egy ilyen fasz után még a melós magyarázkodjon egy következő helyen, te rosszat ne mondjál, mert megbízhatatlan vagy, banális baromságokat nem lehet elsütögetni a harmincadik esetre, ahol mindig ilyen faszkalapoktól függ, hogy rólad mi lesz a vélemény, te mosakodj ki az ilyenek miatt. A harmadik lehetőség, hogy "én vagyok a felelős hibás"-mint elvárás, hogy én mit gondoljak magamról, amikor eleve az a szitu, hogy kurvára a felettes is, meg a cégek is az alkalmazottakra, jelentkezőkre kenik a hibát, azaz felelősséghárítanak. Innentől ki hiszi el az ócska dumát cikkekben arról, hogy a főnök azért főnök, mert ő a bazzszájba és ő csak azért lehet az, mert tökös faszagyerek, aki vállalja a tetteiért a felelősséget. Ja persze. Ezért az utolsó melósnak akarnák beadni, hogy ostorozza magát, hogy az ő lelkiismerete kimondassa vele, hogy ő a hibás az alkesz fantazmagóriáiért, az alkalmazott a hibás. A büdös életben nem vagyok hajlandó magam előtt a saját szemembe magamnak azt behazudni, amit rólam egy elmebeteg alkesz elképzel magának. És ha ezt erőltetik, akkor senki ne csodálkozzon, hogy ez rohadtul irritál. És lehet azt mondani, hogy nem mindenki alkesz, de én meg azt mondom, hogy azzal a felfogással választottak alkesz főnököt, amivel a nem alkesz főnököt. És ha valaki alkeszt tesz meg, fogad el főnöknek az hülye és ezzel a hülye gondolatmenettel választja meg a nem alkeszt, tehát már itt el van baszva. És önmagában az, hogy valaki alkesz, az egy dolog, de amikor faszságokat csinál, gondol, feltételez, akkor már jó lenne, ha feltűnne, hogy k. nagy bajok vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.17. 07:28:25

Ez így igaz.

Lásd pl. a liberalizmus alapjait, ezeket a legtöbb ember hajlandó alapból, gondolkodás nélkül elfogadni, bele se gondolva. S persze az ellenzők szélsőségnek számítanak, különösen ha kimondják, hogy pl. nem akarnak se paicgazdaságot, se versenyt, se liberális demokráciát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.07.17. 14:30:22

@Ilyen nincs ez hihetetlen: Hol van óránként bruttó 4-500 forintos bér? A minimálbér ennek a duplája, ráadásul a munkáltató még a járulékokat is fizeti...

@MAXVAL bircaman közíró: A liberalizmus vallásos alapdogmának számít, de ennek a konzervatív elutasítása is hasonló...

Tamáspatrik 2020.07.17. 21:43:10

@Ilyen nincs ez hihetetlen: Ja, ne kelljen gondolkodni és a józan észt használni, elbújni a szabályok mögé hivatkozással és így alattomosan kicseszni a másikkal, igen ez bőven benne van. A túlságosan normális az nem tűri az egyéniséget, az önálló ötleteket. Az is jó példa, hogy van ahol az alkoholizmus számít normálisnak, lehet máshol bigott vallásosság vagy netán a füvezés, az állandó panaszkodás stb., a közvetlenség, barátságosság, nyíltság és józan ész használata sokkal ritkábban divat.

midnightcoder2 2020.07.19. 12:08:33

@: "Vagy amikor a magát szarrá dolgozó melósnak azt mondják, hogy nem termeli ki a bérköltségét, aztán van olyan közvetítő, ahol ketten ülnek azt nincs ajánlatuk"

Nézd, az hogy a melós szarrá dolgozza magát, alapvetően nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy kitermeli-e a bérét. Ha te például petróleumlámpát gyártasz napi 16 órában látástól mikulásig, akkor sem fogsz megélni belőle, mert a kutya sem akar manapság petróleumlámpát venni. A másik dolog, amikor te kézzel készítesz tarhonyát, egyenként kivágva a tésztákat, és rohadtul nem vagy versenyképes a tarhonyakészítő géppel ami egy másodperc alatt produkál annyi tarhonyát mint amit te egy nap alatt, és ehhez kevesebb áram kell neki mint amit a műhelyedben 8 órán át világított a lámpád.

Az ér valamit amiért valaki hajlandó fizetni, és annyit ér, amennyit fizetnek érte. És ez csak nagyon-nagyon távoli összefüggésben van azzal, hogy ki mennyit dolgozott rajta.

midnightcoder2 2020.07.19. 12:13:22

"A világunk megszokott rendjét felborító extrém helyzetekért vajon kik tehetőek felelőssé? "
Ezek nem extrém helyzetek, ez a világ normális rendje. Te nézed hülyén a dolgokat, mert Pl. a sportot valami nemes versengésnek tekinted valami felsőbbrendű céllal. Holott ez sima szórakoztatóipar. Az emberiség többé-kevésbé mára kb. elérte a fizikai lehetőségeinek a határait, a 100 méteren plusz egy ezredmásodperc általában már valami vegyszer, cipő, stb. eredménye. És igazából lényegtelen már az egy másodperc különbség is.

midnightcoder2 2020.07.19. 15:48:54

"Kirívó példái ennek a különféle autokráciák, fasiszta, kommunista és egyéb ideológiai alapú diktatúrák, amelyek támogatottsága tipikusan a teljesen átlagosnak mondható, „egyszerű emberek” körében volt rendre a legnagyobb."

Tudod, egy diktatúrának legyen az akár nemzeti, akár nemzetellenes szocialista azért elég nagy a támogatottsága, mert az egyszerű embernek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy nem szereti ha koncentrációs táborba viszik családostul, ami azért ezeknek a rendszereknek a fénykorában elő-elő fordul, lásd Észak-Korea.

"A COVID járvány viszont például pont nem ilyen, ebben az esetben leginkább a felkészületlenségünk volt kirívónak mondható"
Erre hogy a bánatba lehetett volna felkészülni ? Vegyek a garázsba egy-két lélegeztetőgépet és 10 kiló arcmaszkot háta kitör egy világjárvány ? Persze hogy az orvostudományban bíz az ember, elvégre a sámánokat már I István kiirtotta, így aztán maradnak a dokik erre a célra akkor is, ha tudjuk hogy az nagyon nem az a terület ami arra van kihegyezve hogy gyorsan produkáljon kézzel fogható eredményeket. De még egy doki is jobb járványkezelésre mint a semmi.

Tamáspatrik 2020.07.21. 23:17:20

@midnightcoder2: A legtöbb diktatúrában nem az "egyszerű embert" hurcolják meg, hanem pont az, aki nem áll be a sorba, főként az értelmiségieket, akiknek saját gondolataik vannak, ergó veszélyesek.
Az egyszerűbb emberek meg pont, hogy örülnek annak, pl. mert irigyek, hogy elviszik azokat, akiknek az ő szemükben annyira jó dolga van.
Az egyik eset, hogy gátlástalan pszichopaták és demagógok manipulálják az embereket, a másik, hogy kevés rossz, általános emberi gyarlóságok szétterülve okoznak kárt pl. irigység, nyájszellem, gyávaság. Az utóbbi legalább annyira gyakori, Hitler rendszerének volt támogatottsága, Mao a hosszú menetelés után felállt a padlóról és győzött, mert a kínai parasztok nagy többségét meg tudta nyerni magának. A mai nagy demagógok fő szavazóbázisa is a vidéki, tanulatlan réteg. Nem hülyék, inkább eléggé átlagos emberek.

Tamáspatrik 2020.07.21. 23:26:08

@midnightcoder2: Mért ne lehetne egy járványra felkészülni? Ipari tüzekre is felkészültek vagyunk, vannak kiürítési gyakorlatok, oktatás, automata szórófejek stb.
Járvány esetében, mivel már láttuk milyen volt a SARS és pár más vírus, és hogyan védekeztek ellenük Kínában, pl. pár millió maszk eltárolása, rengeteg fertőtlenítőszer, védőruházat (Dél-Koreában nagyiparban végezték a fertőtlenítést, ők felkészültebbek voltak), előre megtervezni, hogy mely épületrészeket, szárnyakat fogjuk leválasztani a kórházakból járvány idején intenzív osztálynak, tartalékfelszerelést felhalmozni, amit majd be lehet vetni, oktatásokat tartani egy orvosi és ápolási körnek, hogy ilyenkor mi lesz a feladat.
Mindez segít, hogy a pánikszerű reakciókat elkerüljük, ami adott esetben több ember korai halálát okozhatja (mert nem kapnak megfelelő eü. ellátást) mint maga a járvány és rengeteg gazdasági kárt is.
süti beállítások módosítása