Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ne a hírnököt hibáztassuk a rossz hírekért – Az Index esetének margójára

2020. július 30. - Tamáspatrik

Az „új-ság”-nak már a nevében is benne van, hogy a legaktuálisabb eseményekről tudósít, ennélfogva sokkal inkább a nyitott gondolkodásúaknak, mint a kifejezetten konzervatív felfogásúaknak való. Feltéve persze, hogy az újságírók és a szerkesztők szakszerű és felelős munkát végeznek, nem pedig megrendelésre gyártják a híreket valamilyen ideológia szolgálatában. Mivel az ingerküszöbünk a negatív hírek esetében jóval alacsonyabban van, ezért olvasóként részben mi magunk "szerkesztjük" az újságokat, mert ha egy közeli városban valamilyen balhé történt az mégiscsak jobban érinthet minket, mint amikor egy koala bébi született az állatkertben.

Az újságírás sosem lehet teljesen elfogulatlan, az egyéni (illetve csoportos) értékrend és ízlés mindig szerepet játszik, ezt mindannyian tudjuk és figyelembe is vesszük, emiatt van szükség sokféle folyóiratra. A populista demagógoknak azonban a független újságírás nagyon csípi a szemét, egyszerűen azért, mert ilyenkor rendre kiderül, hogy nem ők fújják a passzátszelet, nem képesek megfelelően a közbeszédet mindig a saját céljaik mentén tematizálni. Két feltűnő példája ennek, amikor internetes folyóiratok (ezen belül a legolvasottabb Index) szinte „önálló hatalmi ággá vált” a politikusok szemében, az egyik a 2019-es klímavita esete, a másik 2020 év elején a koronavírus hírek. A tipikus radikális konzervatív reakció ezekre nagyon sokáig a tagadás volt: „a probléma nem létezik, csak felfújják, mesterségesen gerjesztik” a liberális szellemű médiumok. Türelmesen ki kell várni ilyenkor, hogy a globális problémák súlyát felfogják a konzervatív véleményvezérek is és belássák, hogy ezek is legalább annyira drámaiak, mint amelyeket folyton sulykolni szokak (mindenekelőtt a migrációt). A csoportmentalitás mind a két esetben nagyon látványosan megfordult, feltehetően amikor a politikai vezetőink megtalálták a módját, hogyan lehet az új problémákat valahogyan „meglovagolni”, saját céljaikra felhasználni, ezért ami tegnap még rémhír volt, az lett a hivatalos vélemény és fordítva. Egyik napról a másikra stratégiák és akciótervek születtek olyan problémákra, amelyeket sokáig csak elbagatellizálni igyekeztek. (Megjegyzem, hogy akár a klímakérdést, akár a COVID járványt vesszük alapul, a kormányzati intézkedések bőven kritizálhatóak, igen gyakran mert elnagyoltnak, helyenként bürokratikusnak vagy önkényesnek tűnnek.)

Az Index egyébként még akár 8-10 évvel ezelőtt is enyhén jobboldali újságnak számított, csak közben nagyon eltolódott a közfelfogás jobbra és teret nyert a radikalizmus. Az Origo volt régebben inkább baloldali, manapság azonban már néhány rovatot leszámítva (számomra legalábbis, és sokak számára) meglehetősen propaganda ízű cikkeket tálal. Az igaz persze, hogy érdemes a pozitív eredményekről is beszámolni, de csak ha hiteles módon történik, nem pedig „mese gyerekeknek”. Sajnos nálunk a közélet a médiumokban nagyon polarizált, az egyik oldal folytonos offenzívában van, csak a teljhatalmat tartja elég biztonságosnak, másik oldalon pedig időnként a beszorítottság érzése jellemző és ez a fajta nyomás szintén rontja az ítélőképességet. Ezzel együtt a független médiában, ahol nem a nyelvcsapások számában versenyeznek, jóval gyakrabban születnek objektív hangvételű és színvonalas írások.

Az egyre radikalizálódó kormány (illetve NER-) propaganda eredménye egyértelműen látszik személyes ismerőseimen is, akiknek egykor nagyon karakán véleményük volt közéleti kérdésekben, de ma már többé-kevésbé elfogadják a kormánypropagandát vagy netán azonosulni is tudnak vele. Az értelmiség nagy részét is már lekenyerezte, egyszerűen megvette a hatalom, a társadalom jelentős része a Kádár-rendszerhez hasonlóan korrumpálódott.

Nagyon jól lehet most is mutogatni másokra, hogy a problémákat ők okozzák a nagyok, nem pedig mi „kisemberek”. Ez a fajta játék egy nagy önbecsapás, - ami viszont messzire vezet és nem ennek a cikknek a témája. (Mintha hallgatólagosan elfogadnánk, hogy mindenki úgyis hasznot húz és valamilyen formában járadékvadász – ami szinte azzal egyenértékű, hogy a természet is korlátlanul kizsákmányolható.) Az értelmiségi embernek nem kenyere a bulvár, a világban történő események lebutított és szenzációhajhász tálalása, ami lényegében pletyka szint, azt sem szereti, ha megmondják neki, hogy mi a „mi álláspontunk”. Ezen túlmenően azonban az értelmiség nagyon sokféle felfogású és értékrendű, a hatalom ezt kihasználva (ti. a szétszórtságot, szolidaritás hiányát, a határozottság hiányát) simán bedarálja őket. Az értelmiségieknek tanulni kell a hibáikból és kilépni az elefántcsont tornyaikból, mivel napjainkban az egyetlen fontos „kultúrharc” (pártállástól függetlenül) az irracionális felfogások és a józanész között zajlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8416087224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.31. 09:14:31

"Az „új-ság”-nak már a nevében is benne van, hogy a legaktuálisabb eseményekről tudósít, ennélfogva sokkal inkább a nyitott gondolkodásúaknak, mint a kifejezetten konzervatív felfogásúaknak való."

Fura elképzeléseid vannak a konzervatív gondolkodásról.

"Feltéve persze, hogy az újságírók és a szerkesztők szakszerű és felelős munkát végeznek, nem pedig megrendelésre gyártják a híreket valamilyen ideológia szolgálatában."

A híreket gyártani általában ritkán kifizetődő, legalábbis hosszabb távon. Lehet ilyet csinálni, de azzal egy idő után bepozicionálod magad az Ufómagazin magasságába. A manipuláció nem erről szól, ez a kívánt álláspontot erősítő tények hangsúlyozásának, és az azt gyengítők elhallgatásának vagy eljelentéktelenítésének a művészete.

Pl. ha a BLM mozgalmat akarod erősíteni, akkor azt fogod hangsúlyozni, hogy az etnikai arányokhoz képest mennyivel több feketét lőnek le a rendőrök, és nem fogsz arról beszélni hogy hogy egy év alatt az USA-ban hány fehér és fekete követ el gyilkosságot, és pláne hallgatni fogsz az áldozatok arányairól.
És bizony ezzel kőkeményen tudod befolyásolni a közgondolkodást, pláne hosszú távon. Ezért nem mindegy, hogy milyen arányban van milyen ideológia irányába befolyásoló média.

"Az újságírás sosem lehet teljesen elfogulatlan, az egyéni (illetve csoportos) értékrend és ízlés mindig szerepet játszik, ezt mindannyian tudjuk és figyelembe is vesszük, emiatt van szükség sokféle folyóiratra. A populista demagógoknak azonban a független újságírás nagyon csípi a szemét"

Ja. Először te magad is elismered, hogy független újságírás mint olyan nem létezik, de ez a nem létező független újságírás nagyon csípi ám a populista politikusok szemét. Persze populista az, akire mondjuk. Grétike Pl. a sötétzöld ideológiájával még véletlenül sem populista...

"Két feltűnő példája ennek, amikor internetes folyóiratok (ezen belül a legolvasottabb Index) szinte „önálló hatalmi ággá vált” a politikusok szemében, az egyik a 2019-es klímavita esete, a másik 2020 év elején a koronavírus hírek."

A koronavírusról még ma sem tudunk semmit. A klímáról pedig lelkesen vitatkoztak addig, amíg ez az amcsi demokrata médiának az érdeke volt, azóta kb. a lőtéri kutyát nem érdekli. Amúgy pedig a nagy klímavita eredménye egy nagy-nagy kövér nulla lett. A CO2 kibocsájtás köszöni, továbbra is jól van. Ebben sokat segít neki, hogy az emberiségnek továbbra sem áll rendelkezésére olyan technológia amivel az energiát a kívánt mértékben és állandósággal meg lehetne termelni, kivéve persze az atomot, de az meg fúj.

"Az Index egyébként még akár 8-10 évvel ezelőtt is enyhén jobboldali újságnak számított, csak közben nagyon eltolódott a közfelfogás jobbra és teret nyert a radikalizmus."
Én kb. azóta követem az Indexet amióta nem Internettónak hívják, jobboldalisággal soha nem lehetett megvádolni, még a legvadabb Gyurcsányi időkben sem. Hoztak persze le időnként kormányzati korrupcióról szóló cikkeket, de akkoriban a jobboldalisággal nemigen vádolható Népszabadság is csinált ilyet. Ennek magyarázata valószínűleg abban keresendő, hogy a balfékek már akkor sem volt annyira összetartó csapat, és az egyik banda egy kanál vízben megfojtotta volna a másikat, és az Index éppen a nyertes csapattal volt. De az is igaz, hogy a mostani szélsőballib irányvonal akkortájt még nem volt ennyire erős.

Tamáspatrik 2020.07.31. 18:47:56

@midnightcoder2: Egy kicsit sarkosan fogalmaztam, a kritika részben jogos, lehet pontosítani. A lényeg viszont az, hogy ők nem akartak önálló hatalmi ág lenni, amikor felkapták a klímavitát majd később a koronavírus témát, egyébként az utóbbi szorította ki egyébként az előbbit. Egyszerűen csak újságírók voltak, tették a dolgukat. Teljes mértékben független újságírás nincs, de nagyrészt független és objektivitásra törekvő igen. Index cikkek között vannak időnként elég jó elemzések is.
A NER szempontjából nézve látszottak önálló hatalmi ágnak, a kormány szemében szálka lettek. Csak azért, mert a többi médium nem tette a dolgát, hanem nyalt a hatalomnak, azért voltak ők mások.
Ez azért jól látható volt, hogy az Index tevékenysége kifejezetten bosszantotta a kormányt.
Most a saját eszközeikkel, valszeg. beépített embereikkel tönkretették őket. Ezt szokták csinálni, elég rafinált módon kicsinálták az LMP-t, a Jobbikot, az MSZP-t megvették stb.

A populista szót azért használom, mert Trumpot éppúgy bosszantja a liberális sajtó mint Orbánt vagy Boris Johnsont, pedig a sajtó valamilyen szinten mindig liberális szellemiségű volt, a világ minden országában ilyen. Az egyház meg mindig hagyománykövető, vagy a történelmi megemlékezés is konzervatív műfaj.

Ember, a klímakérdésnél hagyjuk az USA-t, beszéljünk a dánokról és a németekről, az EU klímapolitikájáról, a sok milliárd eurós támogatásokról. Az EU államainak 90%-ban a közvélemény szerint a klímaprobléma a legsúlyosabb az összes közül. Az egy másik kérdés, hogy mit tudunk tenni ésszerű keretek között, attól függetlenül a probléma létezik.

"Pl. ha a BLM mozgalmat akarod erősíteni, akkor azt fogod hangsúlyozni, hogy az etnikai arányokhoz képest mennyivel több feketét lőnek le a rendőrök, és nem fogsz arról beszélni hogy hogy egy év alatt az USA-ban hány fehér és fekete követ el gyilkosságot, és pláne hallgatni fogsz az áldozatok arányairól."

Ez egy nehéz kérdés, mert a szélsőbalosok azt mondják, hogy az FB szítja az indulatokat és a jobbosoknak kedvez és túl rasszista, a szélsőjobbosok (gyakorlatilag a magyar kormány is ide tartozik) szerint az FB túl cenzúrázza a híreket.
Minden nap lelőnek egy csomó embert, most melyik hírt kell közölni és melyiket nem? Ha pedig az összes lelövésről tudósítasz, akkor olvashatatlan lesz az egész. Sokkal többen vannak, akik nem lőnek le senkit vagy megakadályoznak gyilkosságokat, róluk nem ír senki. A bűnügyi hírek túltengése nagyon feltűnő.
(Amúgy értem hogy mire gondolsz, a feketék helyzete az USA-ban valamennyire hasonló lehet mint nálunk a cigányságé, a legtöbb ember valamilyen szinten rasszista....)

Régebben nem volt az Index ennyire kormányellenes és ellenzéki, valahogy ide sodródtak,engem is zavar egyébként, hogy nem eléggé objektív és pártatlan. Egy kicsit elmentek balra, de a kormányzat és a közfelfogás közben még jobban elment jobbra, innen a feszültség.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.08.01. 08:26:25

Kezdem azzal ami a leginkább kiakasztott. Mégpedig, hogy a kormány ment volna jobbra... nagyon nem, pontosan azt csinálják, amit tíz éve elkezdtek, csak mivel jól csinálják, egyre erősebbek lesznek, egyre jobban érezni. Ezzel szemben az index egyre jobban veszi át a progresszívnek nevezett neokommunista narratívát. Na, ez az abszolút balos szélsőség. A Momentumot sosem támadják, pedig ők képviselik az Antifa szélsőségesek politikai szárnyát.
A korona vírust a liberális megfontolások és a konzervatív elképzelések is félrekezelték. Ami működött, az a józan ész volt. Az Index szerint alapból hülye magyarok a nyájimmunitást alapból elvetették, ahogyan azt sem fogadták volna el, ha Orbán saját okosságából mondott volna politikai iránynak megfelelő dolgokat, mert nálunk bíznak a tudósokban, szakértőkben.
A klímahisztivel a gond, hogy tudományosan nincsen meghatározva a felmelegedés okai, így hatékony lépéseket sem tudunk tenni ellene. Amúgy amíg az északi átjáró fontosabb, meg az északi ásványkincs kitermelés, addig Kína, USA és az oroszok nem fognak semmit sem tenni ellene.

szdan 2020.08.02. 18:17:06

Rossz hírek miatt valóban nem hibáztatható a hírnök, de ha ez a hírnök folyamatosan hazudik és egy betegesen torz világ- és emberképet próbál agresszíven a fejekbe erőltetni (és mindezt a független-objektív tájékoztatás álcája mögött), akkor azt a hírnököt bizony le kell fejezni és jó mélyre elásni!
Hát ez történik most, tetszik vagy sem a noname liberrált-bloggolóknak...

Tamáspatrik 2020.08.02. 22:40:13

@szdan: Ez egy eléggé meghatározhatatlan, hogy miként erőltetnek torz világ és emberképet. Azt még elfogadnám, hogy a világképükből bizonyos dolgok hiányoznak, meg kell persze mondani, hogy pontosan mi, de emiatt vannak más sajtóorgánumok, hogy ezeket pótolják.
Hol van ott a torz világ és emberkép, amikor Európa országainak 90%-a komoly klímavédelmi intézkedéseket tesz és az Index volt az elsők egyike, amely erre a problémára, még ha kampányszerű és szenzációhajhász módon is, de mégiscsak felhívta a figyelmet?
Ha ez az emberkép torz, akkor egész Skandinávia és Nyugat-Európa más országai rossz úton járnak, mindenhol torz az emberkép, kivéve nálunk, az oroszoknál, kínaiaknál. És mégis Nyugat-Európában akarnak élni és dolgozni emberek nem pedig az oroszoknál...

Ha

Tamáspatrik 2020.08.02. 22:50:08

@megamovieboy: Jobbratolódás? 2010-ben a Jobbik volt a legjobboldalibb szervezet, a Fidesz küzdött ellene. Most a Mi Hazánk az, a Fidesz támogatja. Kultúrharc mint olyan még nem létezett 2010-ben, sőt az IMF-fel is tárgyaltak. Az önkormányzatok mozgástere is nagyobb volt mint ma, nem volt ilyen mértékű központosítás. Kikerültek a Fidesz vezetőségéből a mérsékeltek mint Navracsics és Lázár. Orbán még nem barátkozott annyira jobboldali diktátorokkal (kvázi diktátorokkal) mint ma. Nem volt ennyire átpolitizált a köztévé, nem voltak ennyire agresszív nacionalista kampányok stb. lehetne folytatni a sort. Valóban úgy is lehet mondani, hogy egyre erősebbek lesznek, de ez nem törvényszerű, konszolidálódhatott volna a rendszer. Még a 2/3-os többség sem jelent semmit, van olyan ország, ahol még 2/3-os győzelem esetén is bevontak a kormányzásba még egy pártot, mert a koalíció és a hatalom megosztása annyira alapelv. Van ahol az alkotmánymódosítást igyekeznek 4/5-del vagy 90%-kal végbevinni, kvázi konszenzusos alapon stb.
Én magam a rendszer konszolidációját vártam, Orbán többször is erre célzott, de nem biztos, hogy rajta múlt, a rendszer logikája, hogy a hatalom sosem elég, mindig vannak olyanok, akik tovább nyomják.

Az Indexből valszeg. ez provokált ki egy olyan ellenzéki magatartást, aminek megvannak a sajnálatos túlzásai, sok tekintetben én is hiányolom az objektivitást.
Viszont mond akkor másokat, amelyek olvashatóak, nem propaganda ízűek és széles körű tájékoztatást adnak. Nem nagyon vannak ilyenek.
süti beállítások módosítása