Ideo-logikák

Ideo-logikák

Az „illiberális” felfogás teljesen vitaképtelen

2020. szeptember 23. - Tamáspatrik

A vitához és eszmecseréhez nyilvánvalóan nyitott gondolkodásra van szükség. Orbán legutóbbi Magyar Nemzetben közölt cikkéből viszont az derül ki, hogy akármennyi észérv is hangzott el az SZFE-t, az MTA-t érintő és hasonló ügyekben, akármilyen komoly, szakmájukban magasra értékelt személyek szólaltak is meg, ezek a vélemények őrá egyáltalán semmiféle hatással nem voltak. (Legalábbis nincsenek erre utaló jelek.)

Orbán nyilvánvalóan egy harcos alkat, vagy legalábbis nagyon jól érzi magát abban a szerepben, amikor valami ellen harcolni lehet (EU központja, járvány, migráció stb.) Nem gondolom azért mégsem, hogy minden az ő személyén múlna, hiszen Lengyelországban nincs a közéletet ennyire domináló politikai vezető, az ott jellemző tendenciák mégis eléggé hasonlóak mint nálunk. (A régión belül mennél inkább hasonlít egy ország történelme, főként a múlt századi előélete a miénkhez, annál hasonlóbb a domináns politikai irányzata is.)

A radikális szélsőjobb alapvetően egy ókonzervatív felfogást takar, ennek megfelelően erős emóciókkal teli, ösztönösség felé hajló, harcias retorikát használó társaságról van szó. (Az emberi agresszió fokozatos csökkenése a történelem folyamán kimutathatóan progresszív fejlemény.) Tökéletes feudalizmus egyébként az egész, amit képviselnek, a várát és parasztjait megvédő nemes úrral az élen. A jövőt illetően „bessz”-re játszanak, a tőzsdei összeomláshoz hasonlóan civilizációs összeomlásra fogadnak, ami sokféle módon be is következhet, akár önbeteljesítő jóslatként is. A liberalizmus-ellenesség valójában modernitás ellenesség, amivel sok követőt találnak maguknak, különféle okokból kifolyólag, és tőlem távol álljon, hogy bármiért démonizáljam vagy megbélyegezzem az ilyen felfogást vallókat. (Ez a fajta szemlélet teljes mértékben rendben van, amíg nem akarja átlépni a saját határait, nem akarja az egész társadalmat „megmenteni”.) A modernitással szembe menő politikai törekvések évszázadok óta rendre sikertelennek bizonyultak a világ minden részén, nem tudok arra példát, ahol a radikális jobboldaliság és modernizáció ellenesség sikeres lett volna.

Az iráni muzulmán fundamentalizmus például kifejezett kudarc-történet, nem csak súlyos gazdasági válságot okozott, hanem számos csoport (nagyvárosiak, egyetemisták, a nők nagy része) kimondott lelki terrorként élte meg. Közelebbi példa Franco Spanyolországa, ami egyáltalán nem volt sikeres gazdaságilag, ha az olaszokhoz vagy a franciákhoz viszonyítjuk, emellett a diktatúra nagyon sokféle törekvést és érzelmet el is fojtott. Még a kimondottan szélsőbalos, kommunista ideológiájú társadalmakban is találhatunk olyan szálakat, ami arra mutat, mintha vissza akarták volna forgatni az idő kerekét: Sztálin hatalma és kegyetlensége Nagy Péter vagy Rettegett Iván időszakát idézi, Mao egy modern kínai császár módjára uralkodott, a Pol-Pot rendszerben a „vörös khmerek” pedig egy etnikai alapon álló, a városlakókat terrorizáló ideológiát valósítottak meg. Egyébként a modernizáció ellenesek vagy „illiberálisok” rendre a nagyvárosok hatalmát akarják megdönteni, a kistelepülések „lázadását” képviselik, emellett még tudomány- és értelmiség ellenesek is. Én azonban egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez helyes irány, a kétféle (falusi és városi) életforma szintézisét ne lehetne megteremteni. Amellett, hogy a tudományellenesség, értelmiség ellenesség, vagy a művészet ideológiai alapokra helyezése bármilyen politikai alapon is történt, hosszabb távon mindig súlyos károkat okozott.

Ami sikeresnek bizonyult Európában több ízben is, az a modernitás eredményeit konszolidáló konzervatív politika a múlt század második felében, angol, francia, német vagy osztrák példákat alapul véve. (Thatcher például nem akarta a brit szénbányákat fenntartani, hanem általában véve a modernizáció híve volt.) Európa keleti része ezzel szemben mindig egy „kísérleti terep” volt, legalábbis sokan annak tekintették, a rendszerváltás idején is többen arról beszéltek, hogy „történelmi kísérlet” tanúi vagyunk (csak azt nem tették hozzá, hogy ehhez kísérleti nyulak is kellenek.) Putyin és Erdogan legutóbbi törekvései is egyre inkább országuk politikai elszigetelődését váltják ki, nem nagyon maradt támogatójuk Európában.

A legutóbbi évszázadok magyar történelmét nézve, a 19.század elején jellemző volt nálunk egy konzervatív felfogás (a francia forradalomtól megijedt nemességgel az élen), aminek a folyományaként Magyarország egyszerűen bealudt, amint azt Széchenyi megállapította 1825-ben. (Ami időben egybeesett azzal, hogy egy „szabadkőműves” Kölcsey megírta a Himnuszt, és nem sokkal követte egy másik „szabadkőműves”, Kazinczy nyelvújító mozgalmát.) A múlt században a Horthy-rendszer épült konzervatív alapokra, és egyre inkább jobbra tolódott, amiben a trianoni trauma komoly szerepet játszott. (Ma ezzel szemben már nyitott határok vannak gyakorlatilag.) Igazán sikeres konzervatív politikusunk nem nagyon volt.

Mindez nem jelenti azt, hogy konzervatívabb és liberálisabb szemléletűek őszinte hangnemű vitája ne lehetne értelmes és érdekes, (sőt számomra kifejezetten izgalmas is lenne egy ilyen), csakhogy arról van szó, hogy Orbánék nem akarnak sem vitatkozni, sem eszmét cserélni, még kevésbé közösen gondolkodni, csak a harcot élvezik a (sokkal inkább képzelt mint valóságos) ellenséggel, és ehhez folyamatosan szerveznek egy minden területet elérő ütőképes csapatot. Az ellentétek élezésével viszont végeredményben mi sem fogunk kimaradni abból a világtendenciából, ami a vélemények polarizációja felé mutat.

Ebben a liberalizmus vagy az általában vett modernizmus is hibás, hiszen saját fogalomkészletét, értékrendszerét és látásmódját erőlteti a vitákban. Éppúgy jellemző rá a nyitottság hiánya, a túlzott magabiztosság és önteltség – az „illiberalizmus” ha úgy vesszük, csupán egyfajta reakció minderre, hiszen a „szív nélküli ész” érthető módon dühöt vált ki sokakból.

Ami a közéletünkben legtöbbször tapasztalható az általában a veszekedés felé hajló, verbális küzdelemmé fajuló vita - ha egyáltalán van persze, gyakoribb ennél a puszta véleményközlés, az igazság „prófétai” kinyilvánítása. A vita résztvevőinek hanghordozása és általában vett stílusa mutatja meg, hogy mennyire nem akarják meghallgatni a másik felet.

Felelős és érett magatartásnak nem nevezném mindezt, empatikusnak még kevésbé. Be kell látnunk azt is, amikor nyilvánvalóan tévedtünk valamivel kapcsolatban, hiszen az ember nem teljesen konzekvens lény, nem olyan mint az ökör, ami mindig csak egyenesen a feje után megy.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1116212328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.24. 06:05:51

Az illiberalizmus eleve nem irányzat, mert a liberalizmust lehet sokféle módon ellenezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.24. 10:17:39

Abban persze igazad van, hogy a legtisztább antiliberalizmus az antimodernitás.

Minden más antiiberalizmus (pl. a marxizmus és a fasizmus) éppen azért bukott el, mert nem vette észre a probléma gyökereit: a modernitás az alapprobléma, s nem lehet ráépítne, ahogy ezt a fasiszták és a kommunisták próbálták.

midnight coder 2020.09.24. 11:21:25

"A jövőt illetően „bessz”-re játszanak, a tőzsdei összeomláshoz hasonlóan civilizációs összeomlásra fogadnak"

A valamire fogadok illetve látom az adott irányba vezető folyamatokat és felkészülök az összeomlásra két különböző dolog. Szerintem Orbán sem örül ennek, csak józanul átlátja hogy ez lesz.

"Az emberi agresszió fokozatos csökkenése a történelem folyamán kimutathatóan progresszív fejlemény"
Az a baj, hogy te a történelmet kizárólag a fejlett világra vonatkoztatod. Történelem nem csak Európában és az USA-ban volt. És az emberiség nagy része nem a liberális nyugati országokban él. És amikor egy békés és egy agresszív ember verekedni kezd, ott ritkán a békés nyer.

"A liberalizmus-ellenesség valójában modernitás ellenesség"

Szerintem te itt pont úgy kevered a fogalmakat mit Orbán. A modernitás egy dolog. A progresszió egy másik. Igazából a progresszió valójában ma balratolódást jelenti, és ez az amit Orbán mint liberalizmus-ellenességet ad el. Csak ahogy Orbán nagyon szereti a progressziót a liberalizmussal keverni - ezt amúgy maguk a progresszívak is imádják - úgy ismét mások szeretik a modernitást progressziónak eladni. Holott az megint egy teljesen másik fogalom. Pl. Mao Kínája nagyon progresszív volt, de nem annyira modern. A mai Kína nagyon modern, de sokkal kevésbé progresszív.

Az igazi vicc pedig az, amikor a baloldaliságot és a liberalizmust keverik, miközben a baloldal alapból kizárja a szabadságot, ez tűz és víz. Az amit ma Európában liberalizmusnak hívunk az olyan illiberális, hogy a fal adja a másikat.

"nem tudok arra példát, ahol a radikális jobboldaliság és modernizáció ellenesség sikeres lett volna"
Ahogy a progresszió sem. Lásd Szovjetuniót illetve az egész béketábort. Kína is azóta sikeres mióta visszavett belőle.

"Az iráni muzulmán fundamentalizmus például kifejezett kudarc-történet"
Ez így ebben a formájában azért nem igaz, mert egyrészt az irániak annyira nem kudarcos csapat, csak erős ellenszélben vannak. Ugyanakkor lényegesen modernebbek mint az ugyancsak fundamentalista diktatúra Szaud-Arábia ahol a gazdaság lényegében arról szól hogy a vendégmunkások jó USA dollárért cserébe megcsinálnak nekik ezt meg azt.

"Igazán sikeres konzervatív politikusunk nem nagyon volt."
Miért, Mátyás király óta mikor volt nekünk sikeres politikusunk ?

"csakhogy arról van szó, hogy Orbánék nem akarnak sem vitatkozni, sem eszmét cserélni, még kevésbé közösen gondolkodni, csak a harcot élvezik"
Mert a másik oldal nem csak kinyilatkoztatni akar ? Nézz meg az indexen pár "progresszív" blogot. Amiben közösek az az, hogy vagy nem lehet bennük kommentelni (nagy részük ilyen) vagy csak faszbúkkal, vagy cenzúráznak mint a katonatiszt. A progresszívek csak kinyilatkoztatni szeretnek, az ellenvéleményt általában pont úgy nem tűrik mint Orbánék. Vagy még úgyabbul. Tisztelet a kivételnek.

midnight coder 2020.09.24. 11:22:44

@MAXVAL birсaman közíró: A marxizmus azért bukott el, mert alavetően téves gazdasági modellen alapult, azt hitték hogy a tőkés mint olyan kiiktatható a rendszerből. A fasizmus pedig azért bukott meg, mert az amcsik a kommunisták oldalára álltak a II világháborúban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.24. 11:32:51

@midnight coder:

Másképp látom.

A marxizmus bukásának oka az, hogy a magántulajdont akarták kiiktatni, nem az elidegenedést.

szekertabor · provo.blog.hu 2020.09.24. 12:54:35

Én alapvetően azon csodálkozom, hogy egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkből, ami műfaji korlátainál fogva eleve nem sok teret ad a vitának, levezeti egyfelől Orbán vitaképtelenségét, másfelől az illiberális nézet teljes vitaképtelenségét. Miközben végig hangoztatja, hogy nem óhajt megbélyegezni vagy kirekeszteni, de ugyanazon bekezdésen belül megalapozatlan és megbélyegző minősítéseket fogalmaz meg olyan állításokkal aládúcolva, amelyekről nem óhajt vitatkozni.
Ha tehát a Magyar Nemzet véleménycikke alapján elmondható, hogy az „illiberális” felfogás teljesen vitaképtelen, akkor e poszt alapján igazolható, hogy a liberális nézet is vitaképtelen.

midnight coder 2020.09.24. 13:30:19

@MAXVAL birсaman közíró: A bukásnak szerintem alapvetően két oka volt:
1. A tőkés kiiktatása. Pedig az egy nagyon fontos dolgot csinál: figyel arra, hogy a pénze értelmesen legyen befektetve. Egy cégnél alapvetően három szereplő van: a tőkés, a vezetés, és a melósok. Ezek közül a tőkés az, akit a hatékonyság érdekel.
2. A verseny korlátozása. Ez azzal járt, hogy egyrészt senki nem csinált termékfejlesztést, illetve olyan izék is forgalomba kerülhettek, mint Pl. a Zaporozsec. A másik eredmény az volt, hogy a minőség sem érdekelte a lőtéri ebet sem.

Tamáspatrik 2020.09.24. 21:30:31

@szekertabor: Az nem a Magyar Nemzet véleménycikke, hanem a miniszterelnökünk írása. Ráadásul olyan kontextusban, hogy mennyien kérték már, hogy szálljanak le az SZFE és az MTA ideológiai átalakításáról, tényleg józan, mindenki által elfogadott személyiségek. Erre most jön Orbán és rá tesz egy lapáttal, kijelentve, hogy "nincs alku".
Az nem egy véleménycikk, hanem "a" cikk.

Tamáspatrik 2020.09.24. 21:45:40

@midnight coder: Köszi a részletes hozzászólást.
Orbán úgy beszél mint egy próféta, aki látja a jövőt, holott azt senki se látja. Ő is csak szeretné szerintem valamilyennek látni, hogy az ő szájíze szerint alakuljon.
Kicsit csökkent a kevésbé fejlett világban is az agresszió, de nem annyira látványosan, főleg ahol az élelmiszer vagy a tiszta víz hiánycikk, költséges és vannak eltérő etnikumok vagy vallások.
Irán 1979 után élt meg nagy hullámvölgyet évtizedeken át. Az utóbbi időben már viszonylagosan normalizálódtak a viszonyok, de kicsit visszavettek az iszlám fundamentalizmusból is és modernizáltak.
Nagyon sokan vannak, akik eltérően értelmezik ezeket a fogalmakat mint baloldaliság vagy liberalizmus, talán mert mást takartak 30 évvel ezelőtt és mást jelentenek ma, másfajta törekvéseket szoktunk rajtuk érteni.
Én nem ragaszkodom ezekhez a fogalmakhoz, lehet más szavakat használva is leírni nagyon hasonló jelenségeket (sőt talán jobb is ha szakítunk ezekkel a fogalmakkal), a cikkben kb. Orbánhoz hasonlóan értelmeztem.
A modernitás ellenesség és a progresszió ellenesség nálam kb. ugyanaz, a liberalizmus ehhez képest egy szűkebb kategória, nem feltétlenül ugyanaz, a közfelfogásban a kettő szerintem gyakran összemosódik.
A vitatkozás képességről az a véleményem, hogy baloldali, liberális nézetűek akkora bukást éltek meg nálunk, sőt ma már a mérsékelt konzervatívokat is sokan oda sorolják a radikálisok (konkrétan Orbán le "libsizi" az egész nyugat-európai kereszténydemokráciát is, de ettől függetlenül is), ami elgondolkodtatja őket. Emiatt van némi nyitottság és fogadókészség sokaknál (nem a Gyurcsány-pártiakra gondolok). Ez viszont nincs egyáltalán a kormányoldalon, ők csak nyomják tovább ami már többször is bejött, csak darálnak, sőt bedarálnak mindenkit, nem állnak le beszélgetni vagy vitatkozni.

arthurthedent 2020.09.25. 11:29:43

@midnight coder: "A marxizmus azért bukott el, mert alavetően téves gazdasági modellen alapult, a"

Kevered a marxizmust a szocialista közgazdasággal. A marxizmus azért bukott meg, mert hamis állítások gyűjteménye volt (pl. a kapitalizmusban egyre rosszabbul élnek a munkások, a dolgok árát a beléjük fektetett munka határozza meg, régen az ősközösségben nem volt magántulajdon, meg ilyenek) a szocialista közgazdaság meg azért bukott meg, mert működésképtelen volt.

A szocialista közgazdaság nem gazdasági modellen alapult, eszükbe sem jutott modellezni a gazdaságot, tervgazdálkodás volt, irányítani akarták. Hogy egyszerűen fogalmazzunk a gazdasági modellnek a lényege, hogy előre megpróbáljuk kitalálni, hogy miből mennyit fognak termelni és mennyibe került. A szocialista gazdaság úgy működött, hogy "mi majd megmondjuk, hogy miből mennyit termeljenek és az mennyibe kerüljön".

ulpius66 2020.09.25. 11:30:07

Mint jól tuggyuk kétfajta vélemény van: a liberális és a helytelen!

Ebből is következően kétfajta ember van: a vitaképes liberális, és a vitaképtelen illiberális!

Ilyen eccerű a liberális világnézet.....
(2002-2010 között csak jó kormányzati döntések születtek, 2010 óta CSAK ROSSZAK......... TÉNYLEG ENNYIRE ECCERŰ A BALLIBSIK VILÁGLÁTÁSA........mondjuk az is igaz, hogy a ballibsiket a tények zavarják legkevésbé......)

ulpius66 2020.09.25. 11:33:40

Patrik Tamás!

Az még véletlenül sem vetődött fel benned, hogy ESETLEG A BALLIBSIK IS ELFOGATHATNÁK A PATÁS ÁLLÁSPONTJÁT???????
(ha mán ennyire vitaképesek........)

ulpius66 2020.09.25. 11:37:00

... de mint jól tuggyuk, a mai magyar ellenzéknek egyetlen egy ideológiája van:

ITTEN MINDEN IS SZAR, ÉS A PATÁS MINDENT IS ROSSZUL CSINÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha a Patás "A"-t mond, az egész ellenzék "B"-t követel, ha a Patás elfogadja a "B"-t, akkor az egész ballibsi ellenzék "A"-t követel.......... nem olyan nehéz ezt észrevenni......

pulsarito 2020.09.25. 11:50:50

Van itt egy mondat amit egyértelműen az illiberális társaságokra, szélsőjobbosokra ír a szerző, mint csak és kizárólag rájuk jellemző tulajdonság:
"erős emóciókkal teli, ösztönösség felé hajló, harcias retorikát használó társaságról van szó."
Na most ez ugyanúgy igaz pl az antifára, a BLM-re, Greta Thunbergre, Dahniel Kohn-Benditre, Sargentini kisasszonyra és még számos vöröslő fejjel, kidagadt nyaki erekkel üvöltöző liberálisra!
Szóval gondoljuk át ezt a cimkézést mégegyszer.

Skolem 2020.09.25. 11:53:52

@midnight coder: Szerintem meg a "létezett szocializmus" bukása a legitimitásának elvesztése miatt történt. Ezt állítja egyébként Fukujama is.

nemecsekerno_007 2020.09.25. 11:59:18

@Skolem: Az már a következménye volt a gazdasági modell életképtelenségének

nemecsekerno_007 2020.09.25. 12:06:31

Eléggé közhelyes lett ez a poszt is és megint ez a morfondírozós, elmélkedős attitűd. Már sokszor leírtam, hogy ez a kádári értelmiség öröksége, ugyanis akkor változást nem lehetett elérni csak végeláthatatlan tanulmányokat, elemzéseket írni. Ezek aztán tovább éltek a rendszerváltás után. A ,,nem cselekvés,, értelmisége. Nem csodálkozok, hogy ezekkel ellenséges a kormány, nagy részük közpénzből fizetett lufihámozó.
Szerintem semmi szükség az ilyen mentalitásra, mert sose fogunk tudásalapú gazdaságra váltani max. tudálékosság-alapúra.

nemecsekerno_007 2020.09.25. 12:08:53

Egyébként 2007-ben megjelent egy cikk az indexen a Féltudású magyar elit címmel.
Nagyon tanulságos.
De tudom ajánlani a Kibulizott ország c. dokufilmet is ha valaki a kádári értelmiség lényegét szeretné megérteni.

Exploiter 2020.09.25. 12:42:44

"az „illiberalizmus” ha úgy vesszük, csupán egyfajta reakció minderre, hiszen a „szív nélküli ész” érthető módon dühöt vált ki sokakból."

Az első rész igaz, Orbán a globális progresszivizmus ellen határozta meg magát.
És mivel az emberek nagy része utálja a globális progresszivizmust, ezzel hatalomban is tudja magát tartani.

De mindezt szív nélküli észnek hívni nevetséges, amikor ugyanezen globális progresszivizmus lényegében érzelemvezérelt őrületet takar.

Aki az idei év után ezt nem látja át, az már elvesztette a józan ítélőképességét.

chrisred 2020.09.25. 12:55:08

Sztálint legfeljebb a talpnyalói hasonlították Nagy Péterhez, mondjuk Alekszej Tolsztoj.

konrada 2020.09.25. 13:01:29

@ulpius66:
...hát mondjuk zorbán kiállhatna, és betilthatná a kútba ugrást...;))

cavalry 2020.09.25. 13:15:04

Ha a definiált fogalom, a "fekete doboz" -ként fogjuk fel a magyar gazdaságot, akkor a rendszer már megbukott. sikertelen, nem fejlődik, kiszolgáltatott és nincs jövője. Ez egy csődtömeg. Miért? Mert ami biztosítja a bevételeket az átalakul, ilyen az autóipar és az agrárium. A többi lim - lom nem jelentős, nem okoz fejlődési tartalékot, pld a turizmus stb. nem tud fejlődni lényegesen. A globális felmelegedés kinyírja az agrár termelésünket, mert nem épültek meg a szükséges víztározók, nincs komoly öntözés, összehasonlítva a fejlett országokhoz képest (a stadion nem jó erre). Az agrár gazdaságunk az EU 1%-a. Ha ebből kiesik a szőlő, a gyümölcs és a gabonák teljesítménye 40%-t fog esni, akkor vége a dalnak. Az állattenyésztés már régen leesett mennyiségben a harmadára (KSH). Mi az amire lehet számítani? A tudástársadalom nálunk csőd, az oktatás lenullázta magát, már a 600-as világ rangsor is kihívás lett, összesen 3 egyetem van 6-800 között. Aki érvényesülni akar elmegy (ott sem lesz egyszerű). Ki a francot érdekel az illiberalizmus ha csőd van. De majd megmondjátok mi lesz az mi felhoz minket igaz? A Bambi? Esetleg a foci?

arthurthedent 2020.09.25. 13:16:12

@pulsarito: "Greta Thunbergre"

A Grétácska harcias? Nemá, nem is az! Az, hogy sírva üvölt az nyilván a vitaképességet meg a toleranciát jelzi, nem? :D

Hogy lehet már olyat mondani, hogy a Grétácska emóciókkal teli, ösztönösség felé hajló, harcias retorikát használ, a kis aranyos, hát nem is! :D

cavalry 2020.09.25. 13:19:58

@Exploiter: Az emberek valakit a hatalomban tartanak de csak addig amíg eredményes. A Bounty lázadói sem mentek semmire azért mert a kapitányt csónakba tették és egy hülyét neveztek ki kapitánynak aki nem tudott hajózni. Az első szigetik valahogy eljutottak és ott vége is lett a kalandnak. Hülyékkel nem megy. Nézd meg a minisztereket, mindegyik egy szellemi sasmadár igaz? Gondolkodásra képtelen idiótákkal épült fel a rendszer, mert épp elméjű ember nem vállalja fel ezt a szart. Ha a nyugati autógyárak kilépnek innen akkor lehet fonni kosarat ipari méretekben? Esetleg bulinegyed lesz az ország vagy mi?

konrada 2020.09.25. 13:36:02

Már megint itt van matyi!

nemecsekerno_007 2020.09.25. 13:52:49

Megint itt van a Wookie :))))))

ulpius66 2020.09.25. 13:56:36

Na, itt vége a kommenteknek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Megjött az a vadbarom Berendel Matyika!
(neki nyilván az a célja, hogy ne kommenteljen senki........majd ő egyedül jól pofán bassza ezt a csecsszopó Patrik Tamást.....)

midnight coder 2020.09.25. 14:25:07

@Skolem: A létezett szocializmus anno simán csődbe ment. Attól, hogy legitimitása nincs még sokáig elhúzta volna. Nálunk sem azért maradt 56-ban a szocializmus mert volt legitimitása, hanem azért mert itt volt a baráti szovjet hadsereg. Ugyanez a sereg odahaza is rendet tudott tenni. És amíg a katonák relatíve jól éltek a lakosság többi részéhez képest, addig nagy gond nem volt. Illetve nem ezzel volt, hanem azzal, hogy senki nem foglalkozott azzal, hogy a dolgok hatékonyan működjenek. Pl. sok kaját termeltek, de annyit szétszórtak szállítás közben, hogy import kaja nélkül a városaikban komoly éhezés lett volna. Ezt amúgy nálunk is meg lehetett figyelni, Pl. a búzát szállító IFA-k platója fölé senkinek nem jutott eszébe ponyvát tenni, így az utak mentén aratáskor vastag búzacsík húzódott... Ráadásul technológiailag is le voltak maradva - ez főleg akkor kezdett fájni amikor a haditechnika kezdett egyre inkább elektronikára épülni. Kb. a Z80 volt az utolsó processzor amit még le lehetett kisipari módszerekkel másolni, utána már meg voltak lőve az elvtársak.

midnight coder 2020.09.25. 14:28:01

@cavalry: Ez így van. De hogy még jobbat mondjak, mindez az egész EU-ra igaz. És ehhez tegyünk hozzá még úgy 1 milliárddal több afrikait a szomszédban 2050-ig.

midnight coder 2020.09.25. 14:29:47

@Exploiter: "De mindezt szív nélküli észnek hívni nevetséges, amikor ugyanezen globális progresszivizmus lényegében érzelemvezérelt őrületet takar."

Ez pontosan így van. Sem az európai, sem az amcsi progresszivizmus mögött nincs racionalitás.

kvadrillio 2020.09.25. 14:48:57

szóóójjjon m áááá valaki ennek a fasz viktornak, hogy PÁN.....DÉÉÉMIJJJA VAN ÉS SZÁZűEZREK ÉHEZNEK ÉS MUNNNKANÉLKÜLIEK !!!!!!!

Hatvanmilliárd forintot fordít az Orbán-kormány kastélyok és várak felújítására

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.25. 14:56:29

Kedves blogger! Az email címét blokkold és akkor eltűnik az összes kommentje! Az admin funkcióban az összes komment megjelenítését válaszd és ott megjelenik az emailcíme!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.25. 14:57:40

És tiltsd az elmebeteg szót, a fidiótát, a selejt, stb kedvenc szavait. Habony, droid...

morph on deer 2020.09.25. 14:58:10

@midnight coder:
”... Orbán sem örül ennek, csak józanul átlátja hogy ez lesz”

Józanul?
Ha “józanul” átlátja, akkor hogy lehet, hogy ilyen elmebeteg kijelentéseket tesz?
Vagy nem ő írta ezt a baromságot, ami a neve alatt jelent meg?
És ez még csak egy a hajmeresztő hülyeségek közül:

“ Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek.”

enrikokaruszo 2020.09.25. 16:03:14

lehet addig az agyára menni valakinek amíg pofánbasz

midnight coder 2020.09.25. 16:35:13

@kvadrillio: Egyszer próbaképp nézz át Ausztriába hogy hogy néznek ott ki a várak és a kastélyok. És hogy mennyi turista kószál ezek környékén, és hogy ebből mennyi bevétele van az osztrákoknak.

Sokkal nagyobb baj az, hogy Budapestnek a belvárosa is úgy néz ki, mint egy nyomortanya.

midnight coder 2020.09.25. 16:40:47

@morph on deer: “ Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk"
Nem mondom, egy kis Don Quijote beütés van benne, de most nézd meg az amcsi elnökjelölteket. Szerintem mi még így is kihúzhatjuk magunkat a Viktorral és a Ferivel. :-D

apro_marosan_petergabor 2020.09.25. 17:33:37

Kezdjük egyszerüen.
A rendszerváltás óta csak konzervatív kormányzás tudott felmutatni eredményeket.
Hornék vergődtek, szétprivatizáltak mindent, a foxi-maxiról kiszabadult szadeszes szakértők gazdaságilag padlóra küldték az országot (a piacgazdaság címere alatt) Fő mondásuk: a piac majd megoldja - ide vezetett (a lopásokba nem bonyolódnék).
Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai majdnem csődbe vitte az országot. Gyurcsány ebből mit sem érzett, mert hithű kommunistaként az gyakorlatilag nála neoliberalizmust jelentett már idejében lenyúlt egy-két gyárat, s azokból jól megélt, államcsőd előtt is, lopott villában. Mint igazi liberális, szépen lövetett 2006-ban.
2010-20 között hasítunk felfelé. Már a babk száma is szépen nő, tudom, ez fájdalmas, mert a liberálisok helyette muzulmán négereket, vagy arabokat szeretnének látni, a 72 nemű őslakosság(az elmebeteg magyarok) szépen elvegyülne közöttük.
Valóban a család, a szeretet, a megbízhatóság, az összetartás, a 2000 éves (vagy régebbi) alapértékek
veszélyesek a jakobinusok agyrémeire. Munkanélküli alapjövedelem, drogszabadsággal, bevándorló hadakkal - munkaalapú társadalom, család, nemzeti érzés, hazaszeretet ezek állnak szemben:
BLM, gyújtogatás, történelem átírás, szabad rablás, káosz és anarchia, bűnözőkkel a rendőrök helyén - ez a liberálisok által generált modern városi létezés, láthatjuk most az USA-ban, sok városban:
Igen, ez az illiberalizmus valóban vitaképtelen, fórumokon a liberálisok a konzervatív, tárgyszerű érvekre trágárságokkal, fideSS-el, anyázással szoktak válaszolni.
Tratcher -igen, ő mondta, a szocialisták (a "libereálisok" édestestvérei) ragyogóan költik el, tüntetik el mások pénzét.
Mia modern, a 72 nem? Nem ez nem modern, ez sajnálatos agyament rögeszme, amely a társadalaom disszociációjára alkalmas csak. Volt hasonló, Rómában, elsöpörték az összetartó barbárok, mint ahogy most a muzulmánok söpörnek el - ha hagyjuk. Divide at impera. Oszd meg és uralkodj. Szinglik, egykék, búzák és leszbik, egyes és kettes szülő, átoperáltatott nők és vissza, adófizetői pénzen, facebookon, cenzúrázva irányítva. Lassan a pedofiliát is bevezetik ( a trend megfigyelhető).
Ez a modern városkép?
Nagyon sokan ebből nem kérünk. Édesanya, édesapa, testvérek, szeretet, otthon, barátság, szorgalom, munka, tanulás, haza, 2000 éves etikai értékek, rend, tisztaság, igazság - valódi és nem írt történelem.
No píszí. No álliberálisvélemény és gondolati terror. A valóságot nem lehet a szőnyeg alá söpörni.
(Kölcsey, Kazinczy - mint a mai liberálisok őse? - köze nincs hozzá - mint ahogy a mai liberalizmusnak sincs aliberalizmushoz köze - ezért szoktam "liberoként" hivatkozni a művelőire, mert a pelenkához több közük van, minta szájzáras, öncenzúrázott újságíráshoz, az elhallgatott, torzított hírekhez, a megfélemlített, agymosott - mint a kommunizmusban - emberekhez.

nemecsekerno_007 2020.09.25. 17:59:45

Látom nem volt sikeres a csótányirtás :)))))

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:13:22

@arthurthedent: Egy környezetvédő kamaszlányra ne azt a mércét alkalmazd mint egy 40-50-es emberre, a Bayer Zsolt félék is kb. ilyen indulatosak mint ő. (Mellesleg visszament tanulni.)

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:15:37

@nemecsekerno_007: Eljött a cselekvés alapú társadalom ideje. A cselekvés lényegében abból áll, hogy einstandolunk mindent és aki nem áll be a sorba azt egzistenciálisan kinyírjuk. Más pozitívumot nem nagyon tud felmutatni.
A nagy szöveg, nagy duma most is megvan persze.

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:17:34

@cavalry: A Kádár-rendszert is már a hülyék paradicsomának nevezték, ugyanezen okból, hogy a politikai alkalmasság fontosabb volt a fő posztok betöltésénél (iskolaigazgató szintig akár) mint a tudás és az alkalmasság.

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:20:33

@midnight coder: Ez így volt, az ésszerűség és hatékonyság senkinek sem volt az érdeke, erről én is hallottam sokakat mesélni.

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:21:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Köszi a tippet, legközelebb így fogok tenni.

nemecsekerno_007 2020.09.25. 18:38:22

@Tamáspatrik: A cselekvés nem ebből áll, vagy nem csak ebből. Akiket ki lehet nyírni egzisztenciálisan, azok az államból éltek. Akiket meg NAV ellenőrzéssel meg egyéb hivatali baszogatással zsarolnak az más tészte. Ezeket szerintem se kéne csinálni, de ez nem a Fidesz miatt van. Ez azon okból van, hogy a társadalom tagjai nem állnak ki egymásért. Ha bárki más jön és ugyanezt akarja csinálni, akkor semmi sem akadályozza ebben. A gond ez. Egy olyan országban ahol a vállalkozót gyakorlatilag adócsalónak tartanak, ez nagyon nehezen fog változni.

Tamáspatrik 2020.09.25. 18:44:53

@apro_marosan_petergabor: Meggyesy és Gyurcsány nagy balfékek voltak, Horn és Bajnai viszont nem, kicsit túltolták a rollert az EU vagy külföldi cégek irányába, de a helyzetük is eléggé kiszolgáltatott volt.
Különben jó nekem a konzervatív kormányzás, gondom a 2/3-dal van, és még inkább ahogyan használják a saját céljaikra teljesen gátlástalanul ezt a 2/3-ot.
Ezeket a nyugati problémákat a kormánymédia felfújja. Fizetett propagandisták nyomatják a híreket. Ennél sokkal rosszabb dolgok is történtek pár évtizeddel ezelőtt még nyugaton mint mostanában, azt is simán túlélték.
Tény, hogy a bevándorlás gerjeszti a feszültségeket, több ember együttélése több feszültséget okoz, főleg ha más a kulturális háttér, de mi is nagyrészt ebből a konjunktúrából élünk meg indirekt módon, amihez a bevándorlásra is szükség van. Japánban nincs bevándorlás, a gazdaság stagnál. Az USA-ban nagyok a társadalmi feszültségek, de a gazdaság erős. Kanada, Ausztrália hasonló példák.
Orbánék sokat köszönhetnek az EU támogatásoknak, a gazdasági fejlődés nagy része erre épül.
Dél-Amerikában nincs hasonló szövetség, az ottani országok vagy bezárkóznak vagy teljesen kiszolgáltatottá válnak az USA és más országok multicégeinek. Ez a kompenzáció, visszatérítés amit mi kapunk nem magától értetődő és nem is nagyon van máshol mint az EU-ban.
A konzervatív értékeket is túl lehet tolni, akár még a hazaszeretet és a munkaalapú társadalmat is. Pl. a dolgozók jogai nálunk sehol sincsenek, annyira "munkaalapú" a társadalmunk.
A családtámogatás mindenki szerint jó, de pl. a házépítéseket nagyon megdrágította a növekedő kereslet, nyilván azok számára akik nem kapnak támogatást. (A piacon mindig osztozkodnak a felek a támogatásokon, az építőipari cégek simán emelni tudták az árakat.)
Agymosás többféle ideológiával is lehetséges, ami a közmédiából folyik az nem az?
Lehet, hogy más országokban ez fordítva van, de nálunk inkább a liberálisnak tartott felfogásúakat igyekeznek kizárni, hogy ne jussanak el a szavaik a nagyközönséghez, mert nem akarnak velük vitatkozni és a felkészültségük sem megfelelő sokszor, de főleg őszinték nem akarnak lenni.
Az őszinteség az nem az indulatosságot jelenti, az indulataink szabadon engedését, hanem beismerni, hogy ettől vagy attól félünk adott esetben.
Egy ilyen vitában mindkét félnek lenne tanulni valója a másiktól.
A gazdasági rendszer, a jólét elért szintje csupán az, ami ellenérdekeltté teszi ma az embereket, hogy úgy összecsapjanak mint évszázadokkal ezelőtt tették az emberek vallási alapon, különféle keresztények és egymást ölték. Milyen nagy hülyék voltak mai szemmel, nem?
Az értékkülönbségek az emberek között nem olyan nagyok mint amennyire felfújják a politikusok.

ulpius66 2020.09.25. 18:49:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Vezérparaszt!

Nem is vagy te olyan hülye!

morph on deer 2020.09.25. 19:14:39

@midnight coder:
“ Szerintem mi még így is kihúzhatjuk magunkat a Viktorral és a Ferivel. :-D”
:)
Erre elég ha csak annyii mondok, hogy “covfefe”!

Vén motoros 2020.09.25. 19:42:28

Meg tudja valaki magyarázni, hogy miért van az, hogy ebben a blogban (de csakis itt!) minden hozzászólás meg van sokszorozva, mint ahogy a COVID-laborokban az RNS multiplikálás történik?
Itt mindenki kivétel nélkül dühkezelésre szoruló szociopata?
Így, ebben a formában ez a blog életképtelen. Hacsak nem az az egyedüli célja, hogy dühöngőhelyként működjön, mint egy szelep, amel ylevezeti a belső indulatokat, és így at itt posztolók az utcán nem válnak egy nagy konyhakéssel rohangáló ámokfutóvá?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.25. 19:49:39

@Vén motoros: Ennek a blognak a kedvéért új nicket kreált, mert a többit kibaszták. Ez is erre a sorsra fog jutni.

@Hasdrubal Barcas: Matyika, egy mozdulattal fogják eltüntetni a szemetedet. :-))

morph on deer 2020.09.25. 20:04:35

@Tamáspatrik:
“ Az értékkülönbségek az emberek között nem olyan nagyok mint amennyire felfújják a politikusok.”

Pontosan!
Viszont az értelmező,- vagy bármilyen szótár használatának különbsége kifejezetten szembeötlő.
A magát illiberálisnak nevező oldal ugyanis kizárólag a szavak orbáni értelmezését ismeri (el), azzal pedig az a főbaj, hogy az kilencszer tízből légből kapott!
Dicső nemzetvezetőnk ugyanis láthatóan nincs tisztában az általa használt idegen szavak jelentésével, és az ismeretek elsajátítása helyett saját költészetének eredményeit tekinti definíciónak!

Vegyük például mindjárt az "illiberális" szó jelentését, ami az angol-magyar szótár szerint:

1. szabad emberhez nem méltó, szolgai, szervilís
2. közönséges, müveletlen, ordenáré
3. szűk látókörü, korlátolt, nem szabadelvű, antiliberális
4. szűkmarkú, kicsinyes, fukar

Azért az angol-magyar, mivel ez a nemzetközileg elfogadott értelmezés, ez a szó ebben az értelemben használatos, ráadásul mindenhol!

Ettől függetlenül népünk bölcs vezére ezt határozta meg saját maga és az ország ideológiai irányvonalaként, miközben állítólag beszél angolul..!
(Bár arról nem olvastam, hogy értene is...Lehet, hogy ez is Soros bűne?)

Szó ami szó, lényegében nem tévedett, de ez valószínűleg inkább Freud érdeme.:))
Aztán most itt tartunk.

Vén motoros 2020.09.25. 20:17:07

Az alábbi levelet legalább 9x megkaptam, negyedórán belül. Szórakoztok, vagy a blogmotor hibája?

"Hasdrubal Barcas válaszolt neked:

@Vén motoros: Ennek a blognak az a célja, hogy a Fideszes selejtnek dühöngőhelyként működjön, mint egy szelep, amely levezeti a belső indulatokat. Mert a mongolFidióták kissé frusztráltak. A blogger meg őket választotta, mert egy idióta."

we dont want arabs here..So what 2020.09.25. 20:32:08

Az illiberális nem olyan bonyolult dolog hogy ne értenéd..segítek.

normális ember liberális szélsőségektől mentesen, vagyis lehetsz pl buzi, de tudod és érted hogy ez nem valami amire büszkének kellene lenni.

Ugye hogy nem nehéz?

cicmen 2020.09.25. 20:53:17

A vitához és eszmecseréhez nyilvánvalóan nyitott gondolkodásra van szükség. Orbán legutóbbi Magyar Nemzetben közölt cikkéből viszont az derül ki, hogy akármennyi észérv is hangzott el az SZFE-t, az MTA-t érintő és hasonló ügyekben, akármilyen komoly, szakmájukban magasra értékelt személyek szólaltak is meg, ezek a vélemények őrá egyáltalán semmiféle hatással nem voltak. .......................................................

Ti, meg az észérveitek! Mindkét esetben az összes "észérv" azon alapult, hogy az a libernyákok hitbizománya, meg hogy autonómia, ami a gyakorlatban szabadkéz a disznóságokban is, de senki ne pofázzon bele, viszont tessék szépen perkálni! A magasra értrékelt személyeket is libsi szinten kell érteni, nemzetközileg dicsérgetik, meg díjazzák egymást, aztán az ilyen értékeltek verik a nyálukat, ha bezárul a zsírosbödön, mert a saját lábán egyik tudós, vagy művész sem tud megállni, mint általában az ilyen elméleti barmok!

CoolKoon 2020.09.25. 21:03:10

@MAXVAL birсaman közíró: "a modernitás az alapprobléma" - Ufff, egyrészt - a modernitás gyümölcseit élvezvén - nálad ahhoz pofa kell, hogy ilyet le merjél egyáltalán írni, másrészt pedig nem gondoltam volna, hogy az összes agyrém közül pont ebben hiszel a legjobban...

Ad Dio 2020.09.25. 21:28:39

@Tamáspatrik:

Brendel. Ahol ez az elmeháborodott troll szabadon garázdálodhat, ott én nem szállok be a beszélgetésbe. Pedig a téma több mint érdekes.

Ad Dio 2020.09.25. 21:32:47

@Tamáspatrik:

Látom megpróbála a itiltást. Javaslom jelezd a blog.hunak a problémát (support@blog.hu).

laci_52 2020.09.25. 22:00:49

Miféle fórum ez? Itt csak egyetlen libsi lökheti a rossz dumáját, más szinte meg se szólalhat.

cicmen 2020.09.25. 22:14:52

@Hasdrubal Barcas: Te egyébként mi a kurva anyádat csinálsz?

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.09.25. 22:24:24

oszt mikor lekapcsolják az elmeosztályon a netet ismét csend lesz

kvadrillio 2020.09.25. 23:03:59

Nincs összeesküvés: ezért olvasható a neten, hogy már 2017-ben is COVID-19 teszteket vettünk

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta
újságíró. 2020. 09. 07. 10:44
Korábban a témában:

Koronavírus: jogunk van hozzá, hogy ne fertőzzenek meg
Nem gondolkodni egyszerűbb, ezért olyan sok a járványtagadó itthon
A levegőben terjedő vírusok gyors észlelésére dolgoztak ki új módszert

A napokban a vírustagadók körében terjedt el futótűzként az az információ, hogy Magyarország (és sok másik ország is) már 2017-ben tonnaszámra rendelte meg a COVID-19 teszteket. Rengeteg printscreen is született a Világbank kereskedelmi szoftverének, a World Integrated Trade Solutionnek a weboldaláról – még szerencse, mert azóta, valószínűleg pontosan emiatt, visszaírták a tesztek nevét az eredetire.

Annyi történt ugyanis, hogy a különböző, hivatalos kód alatt árult, COVID-tesztre is jó orvosi tesztkészleteket egész egyszerűen átnevezték a rendszerben COVID-19 készletre: maga az eszköz ugyanis univerzális, és a reagens teszi különböző vírusok kimutatására alkalmassá.

Ez most már magán a weboldalon is fel van tüntetve egyébként megjegyzésben: a korábban problémát okozó kódokhoz oda van írva, hogy a szóban forgó adatok korábban is elérhető orvosi eszközökről szólnak, amelyeket a WHO az új típusú koronavírus tesztelésére is megfelelőnek ítélt.

A legtöbb ilyen eszközkészlet import- és exportadatairól egyébként nincs 2017 előtti adat – ennek az az oka, hogy ebben az évben kapták meg a besorolási számukat. A WITS weboldalán bárki végignézheti, hogy mik azok a COVID-19-re is használható eszközök, amelyeknek vissza lehet vezetni a kereskedelmét.

Nem arról van szó tehát, hogy a koronavírus egy nagy összeesküvés, és arról sem, hogy már 2017-ben tudtunk a létezéséről – egész egyszerűen egy kódhoz tartozó orvosi eszközkészletet neveztek át a rendszerben, anélkül, hogy tudták volna: ez a korábbi kimutatásokban is szerepelni fog.
Nagy Nikoletta korábbi cikkei

Gyenge pontot találtak a klímaváltozás hatásait előrejelző modellekben magyar tudósok
Képeken, ahogy a tüdő összeesik a koronavírustól

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.26. 06:23:35

Először ezt olvastam: "A csuti törpe nyilvánvalóan egy harcos állat." Ami igaz is. Veszett vadkanként tör előre, amíg le nem teríti egy okos vadász.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.26. 06:34:46

A fejlődés rendületlenül halad a csuti vaddisznó meg a saját maga által fosott posványban ragad. A világ elrobog az olyan elmaradott agyú feudalista pöffeszkedő földesurak mellett, mint a csuti elmebeteg harcos vaddisznó. És a csuti féle vaddisznók még észre sem veszik ezt , mert elvannak foglalva azzal, hogy hogyan festenek kétlábra emelkedve, duzzadó herékkel és ágaskodó makkal a tükörben pózolva.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.26. 06:57:28

Éhes csuti vaddisznó meredező potens makkról álmodik. A modern felfogáshoz ő bizony ilpotens.

Exploiter 2020.09.26. 08:37:18

@cavalry: ez jogos kritika, de ez a gazdasági vonzata a dolognak.

Ellenben: Viktor jól csinálja? Véleményes. Valami eredmény van.
Volt már, aki jobban csinálta? Nem. Ez objektív tény.
Van valaki, akiben hiszel, hogy jobban tudná csinálni? Hááát. Én még nem nagyon láttam.

Ha lenne egy olyan váltó csapat, akiről tudom, hogy egyébként az ország sikerességét és általános életszínvonalát tekintve tuti, hogy jobb eredményt ér el, ellenben ideológiailag abszolút nem értek vele egyet, akkor elgondolkodnék, hogy mi ér többet.
De igazából itt nincs valódi választási lehetőség. Az alternatívából nem nézem ki, hogy legalább ennyit tud hozni, más szempontból pedig abszolút nem értek vele egyet.
Ezért sem szavazok senkire már egy évtizede.
De pl ha a Fidesz nem lenne ennyire reménytelenül korrupt és nem nézne nyíltan hülyének, akkor rájuk szavaznék.

midnight coder 2020.09.26. 08:54:42

@Exploiter: Pontosan. Én jelen pillanatban olyan ellenzéki erőt sem látok, amiből azt kinézném, hogy végig tudna vinni egy 4 éves ciklust. Az ellenzék nagyon szívesen beszél Orbánnal szemben egy hasonló erejű ellenzékről, de ez az ellenzék valójában kicsit sem egységes, sőt igazából úgy utálják egymást mint a szart. Külön pedig a Jobbik, a DK is csak kisebbségi kúrmányzást tudna produkálni, az esetlegesen hozzájuk csapódó Momentummal és ha bejut akkor az MSZP-vel. Ráadásul a nyertes a DK lenne, és ugye Fletóék legutóbb sem voltak az a kimondott sikertörténet, pedig akkor még azért Fletó is sokkal jobban egyben volt.

midnight coder 2020.09.26. 09:01:08

@MAXVAL birсaman közíró: "Nem élvezem a modernitás gyümölcseit. "
Értem. Ezek szerint nincs fűtött / légkondicionált lakásod, nincs rendszeres és bőséges kajád, ha beteg vagy nincs orvos és gyógyszer, nincs hűtőszekrény, mosógép, TV, számítógép, internet, autó vagy tömegközlekedés, víz, villany, te nemigen tudsz írni és olvasni és egész nap kapálsz a földeken.

www.youtube.com/watch?v=l0LVO44vUu4&list=RDJ2Bx19qJ_Vs&index=6

midnight coder 2020.09.26. 09:02:38

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: "A fejlődés rendületlenül halad" Igen. Kínában. Európa pedig stagnál. És akkor még nagyon jóindulatú és optimista vagyok.

Etniez 2020.09.26. 09:35:00

@nemecsekerno_007: "Ezeket szerintem se kéne csinálni, de ez nem a Fidesz miatt van. Ez azon okból van, hogy a társadalom tagjai nem állnak ki egymásért."

Tényleg? :DDD

Nem Magyarországon van az az Állami Számvevőszék, aki mindig talált szabálytalanságot a Fidesz aktuális ellenfelénél?

Az ki miatt van? Édes Istenem, te valami drog hatása alatt állsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.26. 09:47:03

@midnight coder:

Ezek a műszakki fejlődés eredményei, nincs kapcsolat a politikával.

Ganter Joe 2020.09.26. 09:52:38

@Exploiter: egésszen az irásáig azt gondoltam itt csak ,,Tisza,, klónjai hőböbögnek. isten , vagy Lennin vagy mitbánom én ki mentse meg Magyarországot az ilyenek hatalomra jutásástóol. Magyarokat gyilkolnának ideológiábóol !!! ezekből volt nekünk elég - inkább élejünk egy korrupt országban . Már most fenyegetőznek hogy kiket perelnek, kiket eltávolitanak stb ... Nem vagyok FIDESZES - törvényeik sok borsot törtek az orrom alá , nehezitették sőt lehetetlenitették el vállakozásom DE !!! Komcsik soha többé !! Inkább élek korrupt országban--- ja még valami - eza korrupció -- nem tom ki mikor hogyan tudja csinálni- nekem nem megy ! próbáltam közutiellenörzés alaól kikorrumpálni magam- jo hogy nem börtönöztek be - mert megpróbáltam vesztegetni. próbáltam akármilyen ügyes bajos kis dolgaimat meggyorsitani - állami irodákban ez nem megy- ,, ki akar dobatni??, be akar csukatni.... '' nekem meg 40 napot tessék várni aztán jön a levél..nincs gyorsitás-- nem tom hol lehet korumpálnni de szerintem hétköznapi kisembernek nem nyilik leehetősége- . Aztz gondolom akik annyira kiabálnak - vagy maguk szeretnének iyg pénzhez jutni- vagy tudják hogy ez nem leinformálható és ezért dálóznak a szóval.

Ganter Joe 2020.09.26. 10:03:55

pont ilyenek mint TE ! akik öregapám valatták- mikor vissza tért a Donkanyarból, való iylan szavakkal és orddibáltak reá- amig ő egy székhez volt kötve - kiszaggatták a bajuszát , felvágták az orrcimpájját, és egyik fülét is ketté metszették- vérbe fürdve utánna ütötték ököllel--- nem oroszook, nem szerbek, nem románok voltak vagy szlovákok-- MAGYAR nemzetünk gyerekei- akik ideológiából ugyy gondolták most aztán megmutatom neki !! - Te aki másokat gecizel- és annyira vérszomjas vagy te aljas köcsög - menjél el Magyar földre a mai határon túl és próbáld meg agad- ottani demokráciákban- lehet az ausztria is - igazai nyugati demokráciákban próbálj meg igy irni netán nyilvánossan nyilatkozni... NEM fogtok nyerni - az emlékek még tul frissek ! még év :):):) legalább .
A Momentum főleg nem - aneve is mondja csaka pillanatnak él- magyar jövő képe nincs , gazdasági programja hacsak nem a vissz afizetett köcsönök ujra lekérése nem , akkor nincs .... ahh gayd a picsába az egészet és gyere keményen dolgozni- akkor boldogabb leszel -

Ad Dio 2020.09.26. 10:06:05

@Tamáspatrik:

Én megértem azt is, ha nem lépsz semmit. Ez az egész Brendel jelenség normál ésszel felfoghatatlan. De Te meg azt értsd meg, hogy így semmi értelme nincs a blogodnak. Ez így egy olyan kávéház ahová beszabadult egy agresszív részeg és szabadon örjöng.

Van hely, ahol a rendszeres olvasók kapnak admin jogot a bloggazdától az ilyen pucolásra. Ha adsz ilyen jogot, ígérem kigyomlálom a Matyit és csak őt.

nemecsekerno_007 2020.09.26. 10:12:33

@Etniez: Nem értetted meg a lényeget. Bárki jön, ha meg akarja csinálni velünk akkor meg tudja, mert ilyenek vagyunk. Nem egy összetartó társadalom.
A SZFE-n most a közpénzből fizetett kultúrpápák elvárnák, hogy támogassuk őket, 40 év mucsaizás, antiszemitázás után. Ez így nem nagyon működik.

Ganter Joe 2020.09.26. 10:13:14

Barcas ??! nem II /III ??! mi a bajod hogy igy dühöngesz ? mit sirs vissza ? a 100 ezres bruttó fizetést ? a penészes rothadt kórházakat ? vagy a késő vonatokat , ? vagya sorban állást a PMHk nál ? vagy mia bajod ? irigy vagy ? te is tudod - anno aki valami akart lenni - be kellet lépni a a KP be - kész . Nagyon sokan benn voltak - nem ideológiából hanem érdekből. Én megpróbáltam most ugyenazt . A FIDESZBE - gondoltam ha már nem tok veesztegetni - akkor az előre lépés nevében majd ,,katonájukként ,, igy probálok.... nem vesznek fel . nem kellek nekik- !! nem kell a biztos szavazó !!!! na ?! de az fix hogy tőlük - nem kell féltesek FIZIKAILAG senkit ! ezért ilyeenk mint te és a z összefogás meg afenyegeteés meg stb-- ennek semmi köze a nyugati demokráciához. . veszélyesek vagytok .

nemecsekerno_007 2020.09.26. 10:14:52

@Ad Dio: Jaja, igaz. Csótánymentes blogot szeretnénk.

Ganter Joe 2020.09.26. 11:06:27

@Hasdrubal Barcas: egész erurópában aza helyzet amit irtál. !! azonban a németektől , franciáktól, spanyoloktól de még osztrákoktól sem jön hozzánk egy ember sem a saját országukat ocsmárolni- nem mint a mi honfitársaink :):) pl. USA- azokoról anniyt kell tudni - de franciák magy az MI5 sem külömb - sőt az oroszokat ne is emlitjük- ha ilyet tennének --amikor hazatér viszi őket a BND, vagy FBI stb - hazaárulás kisérlet stb... és oylanszavakka mint te -amikor első irásomra fanyalodtam- meg nem kevés testi kényszeritésssel és pár hónapos sőt éves herechurcával elevszik akedvét ., hogy soha többé nemerje tenni- Ők oda kinn , a nyag nyugati demokráciákban mind mind korruptak, és mind mind Nagy nemezetiszeinezetüek !! Eg jó példa auszzriában - évekik fekete piros vezetőség majd jötta kék fekete-- a külömbség ? a kékekek be épitették az autópáyláak mentét hangvédelmi falakkal- korrrupció - utána jötta feekete piros ujra -- a külömbség - a piros kancellár tölünk buszokkal vitette a menekülteket hozzájuk - semmi más külömbség-- aztán jötta zöld fekete koalició - mi is az uj ?? semmi - csak hoyg most a zöldekete a balkánról jött vendégmunkások gyrekei uralják:) semmi más- semi vérontás, semmi per, semmi nam jad menesztünk , na majd elszámolunk -- ott nincs kkommunista rém mint nállunk. a mai magyar opozició nem politikus - hanem aktivista-- ezek veszitenek- nem is gyöznek- mert pl- Hadházi -- nem olyan projekteken dolgozik amitre én aztmondom na ez ez oszt igen -- ő felderit , uszit stb-- mi is az amiért őt szeretném hatalmon tudni ?? akkor saját maga ellen felderit uszit ?? tehát az én szememben nem ,,ország épitőő,, még csak nem is korrupt - minek a jövöben - csak azért hogy most ezeket leváltsuk ö mit tud tenni a jövöben- eddig mást nem tok rolla csak hogy uszit , felderit szartkever . mégesgyszer én nem vagyyok FIDESZES meg troll meg csak nem is pártolom öket - én nyugalom és stabilitás párti vagyok - és nem érdekel a korrrupció- hanekkm jol meg y. Minden nyugati vendég munkás azt mondja- föleg a néemetknél a néemetek is-ha ha főnöknek jól megy nekünk is jól megy . a faszt sem érdekli hogy oroszktól veszik a gázt , vagy csungalungának árulják a fegyvert aki azzal gyreket öl. most a hadházi jutott eszembe mert öt olvastam a szijjártóval kapcsolatban de van még egy hasonló bőrü - ezek nem termékenyen dolgozó emberek- ő k romboló lázadó tipusok - nincs konstruktiv és folyamatos termékük- sötét jövöt , lázadást , harcot , felhőt , vért nyomort idéznek elö a földönjárókban. és iylenkor mia döntés ?? maradjon inkábba korrrupt állam.... majd egyszer megtanulják - ha öregemberek leszenk - ha eggyáltalán tanulékonyak....

Ad Dio 2020.09.26. 11:06:36

@nemecsekerno_007:

A Téveszmékről kinyírta a Laci. Nem lehetetlen. Innen is ki kellene.

apro_marosan_petergabor 2020.09.26. 11:21:28

Kezdjük egyszerüen.
A rendszerváltás óta csak a konzervatív kormányzás tudott felmutatni eredményeket.
Hornék vergődtek, szétprivatizáltak mindent, a foxi-maxiról kiszabadult szadeszes szakértők gazdaságilag padlóra küldték az országot (a piacgazdaság címere alatt), lenullázták az ipart.
Fő mondásuk: a piac majd megoldja - ide vezetett (a lopásokba nem bonyolódnék).
Mondták ezt azok, akik addig a Szocializmus Politikai Gazdaságtanát tanították...
1998-2002 között elindultunk felfelé, OV még nem tudta, nem elég csak jól kormányozni, marketing is kell a választásnyeréshez...
Medgyessy (SZT tiszt), Gyurcsány, (libás)Bajnai majdnem csődbe vitte az országot - IMF hitel, túlzott deficit vizsgálat stb.
Gyurcsány ebből mit sem érzett, mert hithű kommunistaként - ez gyakorlatilag nála neoliberalizmust jelentett - már idejében lenyúlt egy-két gyárat, Anyósa az 56-os megtorló lánya, Apró Piroska (Horn kabinett vezetője) segítségével, s azokból jól megélt, államcsőd helyzet előtt is, a zsidóktól lopott villában. Mint igazi "liberális", lövetett 2006-ban, mint az Apró nagypapi 56-ban.
2010-20 között hasítunk felfelé. Már a babk száma is szépen nő, tudom, ez fájdalmas, mert a liberálisok helyette muzulmán négereket, vagy arabokat szeretnének látni, az 1-2 % 72 nemű őslakosság (az elmebeteg magyarok) szépen elvegyülne közöttük.
Valóban a család, a szeretet, a megbízhatóság, az összetartás, a 2000 éves (vagy régebbi) alapértékek
veszélyesek a jakobinus-ivadékok agyrémeire. Munkanélküli alapjövedelem, drogszabadsággal, bevándorló hadakkal - munkaalapú társadalom, család, nemzeti érzés, hazaszeretet ezek állnak szemben (libero <> konzervatív ideológia):
BLM, gyújtogatás, történelem átírás, szabad rablás, káosz és anarchia, bűnözőkkel a rendőrök helyén - ez a liberálisok által generált modern városi létezés, láthatjuk most az USA-ban, sok városban:
Igen, ez az illiberalizmus valóban vitaképtelen, fórumokon a liberálisok a konzervatív, tárgyszerű érvekre trágárságokkal, fideSS-el, anyázással szoktak válaszolni.
Tratcher? - igen, ő mondta, a szocialisták (a "libereálisok" édestestvérei) ragyogóan költik el, tüntetik el mások pénzét...
Mi a "modern," a 72 nem? Nem ez nem modern, ez sajnálatos agyament rögeszme, torzulás, amely a társadalaom disszociációjára alkalmas csak. Volt hasonló, Rómában, elsöpörték az összetartó barbárok, mint ahogy most a muzulmánok söpörnek el bennünket - ha hagyjuk. Divide at impera. Oszd meg és uralkodj. Szinglik, egykék, búzák és leszbik, egyes és kettes szülő, átoperáltatott nők és vissza, adófizetői pénzen, facebookon, cenzúrázva irányítva. Lassan a pedofiliát is bevezetik ( a trend megfigyelhető).
Ez a modern városkép? Nem, ez anarchista rémkép.
Nagyon sokan ebből nem kérünk. Édesanya, édesapa, testvérek, szeretet, otthon, barátság, szorgalom, munka, tanulás, haza, 2000 éves etikai értékek, rend, tisztaság, igazság - valódi és nem rendelésre írt történelem.
No píszí. No álliberális vélemény és gondolati terror. A valóságot nem lehet a szőnyeg alá söpörni.
(Kölcsey, Kazinczy - mint a mai liberálisok őse? - közük nincsen hozzá - mint ahogy a mai liberalizmusnak sincs a liberalizmushoz köze - ezért szoktam "liberoként" hivatkozni a művelőire, mert a pelenkához több közük van, minta a szájzáras, öncenzúrázott újságíráshoz, az elhallgatott, torzított hírekhez, a megfélemlített, agymosott - mint a kommunizmusban - emberekhez.
A tények makacs dolgok, a libero csapat pedig ezért nem szereti a tényeket, így vitatkozni sem szeret.

midnight coder 2020.09.26. 11:28:46

@MAXVAL birсaman közíró: Annyi kapcsolat van, hogy a kapitalizmusban folyamatosan születtek műszaki eredmények, a szocializmusban pedig a haditechnika és vidéke (atomtechnológia, űripar) kivételével nemigen. És igen, a nagy jólét leginkább a műszaki fejlődés eredménye.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.26. 11:59:10

@cicmen: A munkáját végzi. Lásd a linket. @laci_52: @Vén motoros: Nem tudod mit csinál? Tényleg nem tudod ki ez? Nem akadtál még vele össze soha a Blog.hu blogjain? Nektek is szól a lenti link.
@Tamáspatrik: Bloggertárs.Nem olvasókat gyűjtök, Blog,hu Címlap!-on van a poszt, de talán hasznos lehet a jövőre nézve.

16., 17., 18., pont.

zordidok.blog.hu/2020/09/22/rugalmas_elszakadas_571

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.26. 12:06:24

@Tamáspatrik:

@Vén motoros:

@cicmen:

@laci_52:

11:59:10-es komment, csak a rendszer berosált a nickekkel, és nem forgatta át linkbe. De talán majd most. :-)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.26. 12:25:14

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ezt egyedül a blogger tudja kezelni. Ha ő nem teszi, úgy erre senki másnak nincsen hatása.

És ahogy már írtam neked a saját blogomon, a Téveszmék kapcsán: Ha te csinálod a floodot, az nem kevésbé káros, mint amikor ez a humanoid jellegű sejtszerveződés (HJS) teszi ezt. Neked igazad van, hogy megpróbálsz küzdeni ellene, de a választott módszer nem megfelelő, egyszerűen azért, mert nincs a kezedben a probléma megoldásának a kulcsa. Az a bloggernél van.

Bár a bloggertársnál és a Blog.hu-n is veszettül pörög a számláló, tehát csörög a kassza a szolgáltatónál a kétszeres flood miatt, ez tény. Vicces módon, egy bizonyos szempontból ez a HJS az Index és a Blog.hu egyik legjobb embere.

Talán Szófiai emberünk áll a második helyen, de ő magasan felette áll minden szempontból a nevezett humanoidnak, össze sem lehet hasonlítani kettőjük Blog.hu-s tevékenységét. A libsiző monománia ugyanis nem gyilkolja le a kommentszekciót, legfeljebb csak unalmas, de a troll floodolás viszont igen, az legyilkolja. Ez utóbbit viszont Birca nem csinálja/csinálta soha.

Exploiter 2020.09.26. 12:39:50

@Hasdrubal Barcas:

Ne fáradj, te szar.

Mindenki tudja, mit miért csinálsz.
Egy szélsőbalos korcs vagy, mindenhol ugyanezt tettétek.
A szellemi rokonod a bolsevik féreg, aki lelőtt mindenkit, aki nem szarban nevelkedett, a kambodzsai agyhalott, aki megölte a szemüvegeseket, mert félt minden nála értelmesebb embertől, a szovjet gulág őr, az amcsi retardált, aki visítva próbálja elhallgattatni az egyetemi professzort, a blm-es terrorista, ésatöbbi.

Mindenhol és mindenkor ugyanazok a szubhumánok maradtok, az egyedüli hasznod neked is akkor lesz, ha végre táplálékul szolgálsz majd nálad magasabb rendű életformáknak, férgeknek, rovaroknak, baktériumoknak.

Exploiter 2020.09.26. 12:57:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: szerintem ebben mindenki egyetért, csak sokan nem merik bevallani, mert megrekedtek még azon a szinten, hogy embernek tekintenek minden humanoid nyomorultat.

Exploiter 2020.09.26. 13:23:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Állattanilag esetleg.
Én azért ennél magasabbra tettem a mércét.

arthurthedent 2020.09.26. 13:45:21

"akármilyen komoly, szakmájukban magasra értékelt személyek szólaltak is meg"

"Argumentum ad verecundiam
Az argumentum ad verecundiam (latinul: „az illő, elvárható tiszteletre alapozó érvelés”) vagy röviden ad verecundiam olyan érvelési hiba, amely nem a vita tárgyára épít, hanem egy hivatkozott személy vagy forrás tekintélyére, tudására vagy pozíciójára apellál."

Exploiter 2020.09.26. 14:22:12

@Hasdrubal Barcas:

Ne hazudj már

Percentage change compared with the
same quarter of the previous year

Euro area: -15
EU: -14.1

Spain: -22.1
UK: -21.7
France: -19
Italy: -17.3
Portugal: -16.3
Belgium: -14.5
Hungary: -13.5
Austria: -13.3

Poén, csak neked, hogy baszódnál meg anyád hátán:
Sweden: -8.3

Te rostos fasz

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:34:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Léptem egy-két dolgot, mennyire használ ez nem tudom.

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:40:13

@morph on deer: Ez érdekes, hogy a "illiberális" alapvető jelentése mi volt. Nálunk még használták a "reakciós" szót nem is olyan régen mindenkire, aki nagyon maradi, az idő kerekét visszaforgatni akaró volt. Voltaképpen amit tesznek az mind "reakció", mert nem túl kreatív, csak az a fontos, hogy szembe menjen azzal ami modern, kifinomult, fejlettnek mondható.
Az "elvtárs" szó sem volt eredetileg kommunista, én még használom ezt a szót (kis iróniával) akkor, ha valakinek a felfogása sok mindenben közel áll az enyémhez. Nem szabad kiforgatni és lejáratni a szavak jelentését, l. pl. reform Gyurcsány alatt.

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:42:17

@cicmen: Politikai alapon most kizárható lenne a színész szakma több mint fele, neves személyiségek szólaltak meg, akiknek semmiféle politikai elkötelezettségük nincs pl. Rudolf Péter.
Vidnyánszky csapata pedig vagy mélyen hallgat vagy káromkodik, de érveket senki nem hoz elő, nem beszélget.

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:43:40

@Ad Dio: Egy napig nem nézek rá, máris terjed ez a fajta "vrus"....

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:48:34

@Exploiter: Ez hamis alternatíve, amit a Fidesz sulykol, vagy ők vagy mi, válasszatok. Vagy Gyurcsány vagy Orbán. Tiszta csúsztatás, demagógia.
Pont a hatalommegosztáson van hangsúly. Lehetne, sőt egészséges lenne Fidesz vezette koalíció 2/3 nélkül még ha Momentummal és LMP-vel vagy Jobbikkal koalícióban, az se ugyanaz, mert a kormányon levő kis párt is jelenthetne kontrollt (ha nem tenné, eltűnne a süllyesztőben mint az SZDSZ egykor). Japánban, a 2/3-os többség sem zárta ki a kormánykoalíciót.
Ez a régi "rabok legyünk vagy szabadok" kuruc vs. labanc hamis dilemmák esete, illetve modern alkalmazása. A dialektikus materializmus kísértete még mindig itt lebeg.

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:52:31

@midnight coder: Ez a fejlődés téma nem egyértelmű. Európában sokkal gyorsabb a zöld forradalom mint Kínában, amelynek az átlagos gazdasági fejlettsége valahol Szerbia szintje, csak 1,3 milliárdnyian vannak, ezért van pénz mindenre. Alacsony szinten könnyű gyors fejlődést produkálni, Svájc vagy a svédek még nagyon magas szinten is képes erre.
Japán is a világ csodája volt a '90-es évekig, azóta stagnál. Kína népessége is elkezd öregedni egy-két évtized múlva és a csodának vége lesz egyhamar.

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:53:54

@Ad Dio: Ha nem akarok naponta politizálni, akkor ez az őrült szabadon garázdálkodik itt. Nem célom, hogy minden nap közéleti kérdésekkel foglalkozzam...

Tamáspatrik 2020.09.27. 21:56:26

@apro_marosan_petergabor: Marha jó ez a "libás" Bajnai. Valakit szépen ki lehet pipálni, megvolt a karaktergyilkosság. Nem kell foglalkozni azzal, hogy mit csinált. (Egyébként válságot menedzselt kb. egy éven át.)
Az összes baloldali csak sumák gazember lehet, semmit sem ismerünk el, amit tettek, csak rosszat tehettek.

EZ VITAKULTÚRA???????

Ad Dio 2020.09.27. 21:56:58

@Tamáspatrik:

Ezért (lehet) jó az, ha van néhány bizalmas olvasód, aiket admin joal látsz el. Ők ha szüséges inyírjá a trollt.

Tamáspatrik 2020.09.27. 22:01:30

@arthurthedent: A tekintély nem egy nap alatt épül fel, hanem évtizedek munkája és aki megszólal valamilyen kérdésben az mégis kockáztat valamit? Nem olyan mint valami ismeretlen hőzöngő az FB-n aki terjeszt valamilyen álhírt, ő közismert és holnap is szeretne az emberek szemébe nézni, egy Rudolf Péter például nagyon nem mindegy, hogy mikor szólal meg és hogyan, ennek van tétje.
Nem túl érzékeny művészekről van szó, akik mindenhol fasisztákat látnak mint a Schiff András például és nem is címkéznek senkit és semmit, hanem elmondják, hogy szerintük mért megy rossz irányba a dolog és hogyan javítható.
Aki ismert személyiség és nem szól nyilvánosan (nyilván azért figyelnek rá mert ismert), később mondhatják rá, hogy "mért nem szóltál"?
Még egyszer: nem politikai mérce által megítélt személyiségek szólaltak meg.

Tamáspatrik 2020.09.27. 22:11:46

@Ad Dio: Így tettem most, küldtem meghívókat.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.27. 23:01:40

@midnight coder: Kína csaló másolók (iphon-huawei, tesla-valami névtelen kínai elektromos fos) gyülekezete. Kína visszafele halad, semmi modernitás nincs abban, hogy egy császárként pöffeszkedő pártfőtitkár a jobbágyait marionettbábukként rángatja, a kisebbségeit elnyomja, saját polgárait rettegésben tartja. Kína jelenleg egy kommunista-feudalista-kapitalista kapzsi, világuralomratörő torzcsökevény. A jövő nem ez, hanem a liberális, polgárait tisztelő, demokratikus, szabad kapitalista piacgazdaságon alapuló demokratikus európa.

apro_marosan_petergabor 2020.09.28. 09:39:44

@Tamáspatrik:
Ok, mit tettek, mi jót...?
Bajnai (aki a Hajdu-Bét-et, s sok-sok tenyésztőt padlóra küldött, egyébként a lemondott Gyurcsán ykormány gazdasági inisztere volt...) 1 éven át még foltozta az MSZP-SZDSZ-től (barátaitól és elvtársaitól) a több léket kapott hajót , mígnem végre nem "szagértő"-nek mondott, hanem valóban szakértő kezekbe került az ország (ez sem teljesen igaz, mert Simor az MNB élén rossz politikájával még hosszú ideigtudta hátráltatni a fejlődést).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.28. 11:36:55

Még az én matyi ellenes floodolásom is eltűnt. :-))

eßemfaßom meg áll 2020.09.28. 13:03:36

@Tamáspatrik: "Az összes baloldali csak sumák gazember lehet, semmit sem ismerünk el, amit tettek, csak rosszat tehettek."

ha ebben a mondatban kicseréled a "baloldali" szót "fideszesre" megkapod az ellenzéki kommunikácio 95%-át

Rodney_2 2020.09.28. 15:33:13

@Tamáspatrik: Libás Bajnai:
- a libás történetben ő is áldozat volt, mikor a Wallis átvette a céget csődmenedzselés céljából, akkor már mentehetetlen volt (ismerem a történetet, a lényeges részek "üzleti titkok")
- viszont Gyurcsány mellett volt az elkúrás idején, azt se felejtsük el.
Nem határozott egyéniség, kb nulla karizmája van. Ez nem segít a politika világában. Arra jó hogy egy nemzetközi cég igazgatóságában üljön egy kalap pénzért :)

Rodney_2 2020.09.28. 15:45:55

@morph on deer: a szótárt itt feldughatod magadnak, mint kb az egész tudományodat :)

@Tamáspatrik: az "illiberális" a demokrácia jelzőjeként került elő versus liberális demokrácia

liberális demokrácia: fékek és egyensúlyok akadályozzák a választott vezetőket, illetve a választói akarat érvényesülését, valamilyen ismeretlen forrásból származó (néhány zsidó?? :))) ) általános elvek alapján.

illiberális demokrácia: a választói akarat maradéktalanul érvényesülhet (pl halálbüntetés legyen-e, elvigyenek-e bizonyos embereket amire azért igény volna, stb.)

Egy érdekes példa a bal oldalról: amikor a degenerált kommunista Hollande azzal az igérettel nyerte meg a francia választást hogy bevezeti 1 millió euró jövedelem felett a 70%-os SZJA kulcsot, akkor a francia alkotmánybíróság ezt megakadályozta, semmissé tette, mondván hogy 70% SZJA már rablásnak számít. Kár hogy a svédek és még néhány társulat erről nem hallott korábban :)))
Szájbarágósan: az illebrális demokrácia az lett volna ha a választások eredményeként bevezethették volna a 70%-os adókulcsot, a liberális demokrácia meg az amikor nem vezethette be. Nyilván az illiberális az igazibb, teljesebb demokrácia ahol a kisebbség esetleg jobban szív. És Orbán konkrétan erre gondolt amikor először kimondta az "illiberális"-t. A többi az már csak szócsavargatás hogy ki ki kénye kedve szerint értelmezze a dolgot.

Rodney_2 2020.09.28. 17:19:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bajnai vagy illiberális?? Mindegy is :)
Vagy hogy a Brendel Matyit fel kellene etetni a malacokkal? :))))

Egyébként az a normális ha néha egyetértünk, néha meg nem. Mert egyikünk sem degenrált vagy lúzer bérkommentelő, megvan a saját véleményünk a világ dolgairól :)

Tamáspatrik 2020.09.28. 19:44:13

@Rodney_2: Az ilyesmi nem igazi választói akarat hanem inkább tömegmentalitás. Ugyanis nem ismeri a döntéseinek a következményeit. Még arra sem képes, hogy a helyes alternatívára szavazzon a téli és nyári időszámítás között, ha választani kell. Csak utána jönnek rá, hogy jé, télen reggel 9-ig sötét van, milyen kellemetlen úgy munkába menni. Érzelmek, indulatok alapján dönt, ezért akarja bevezetni a halálbüntetést (amiről bebizonyosodott a gyakorlatban, hogy szükségtelen).
Elég megnézni az FB-t, indulatcsoportok vannak.
Nincs közvetlen választói akarat, ez csak ott működik, ahol 500 éve demokrácia van, Svájcban, sehol máshol.
Választott vezetők vannak és mögöttük egy szakértő csapat.
Egyébként először nem vettem észre a szövegben a rejtett iróniát, bocs.

Bajnai:
Gyurcsány idején a saját szakterületén elfogadhatóan működött. (Gazdaság és iparfejlesztés).
Amit tett voltaképpen kármentés, de nagyon sok olyan lépése volt, amit Orbán nem vont vissza vagy folytatott. (hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon - a kép szerintem egy kicsit túl pozitív is).

Íme:
Nyugdíjak reálérték befagyasztása/csökkentése
Korhatár előtt ne érje meg nyugdíjba menni (Orbánéknál nem is lehet, kivéve Nők40)
Közmunka
Családi pótlék rögzítése
Önkormányzatok támogatásának csökkentése
Gázár támogatás vége (igaz, hogy helyette volt ún. "rezsicsökkentés", de ez nem szociális alapon működik)
Világrekord ÁFA, kedvezményes kulcsokkal egyes termékekre (azóta is úgy van)
A táppénz csökkentése (Orbánék tovább csökkentették)

Nagyon jó kis burzsoá, antiszociális program ez (ami önmagában nem feltétlenül baj), Orbánéknál amit karizmának mondunk, azt nyugodtan nevezhetnénk kommunikációnak vagy marketingnek is.
+Amikor már volt pénz pár évvel később, akkor megnyomták a nemzeti vonalat. Eu pénzzel, EU-vállalatok adójának pénzével. :)
Tény persze, hogy Orbánék százszor bátrabbakat léptek nemzetközi téren.
Mozgásterük is nagyobb volt viszont, egy aránylag jól konszolidált költségvetéssel a hátuk mögött + ömlöttek az EU támogatások. Bajnai nagyrészt visszacsinálta azt, amit Gyurcsány és Medgyessy elk@rt.
Kell a karizma? Nem tudom, hogy kell-e. Inkább a csendes munkára szavaznék. De errefelé a nagy dumás tökös csávók kellenek. Mint a primitív oroszoknak vagy hasonlóan primitív amcsiknak.
(Ezt a lasztit nem tudtam kihagyni.)

Rodney_2 2020.09.28. 20:00:53

@Tamáspatrik: Nemzetközi cégek managementjében is jól jön a karizma. Pl ott van Jack Welch, nem tudta volna mindazt véghez vinni ha nem lett volna nagyon durva karizmája (volt szeremcsém vele találkozni 3x) vagy az Antony Radev. Ezek már a karizmájukkal félig megoldották a problémákat, utána kevesebb csendes munkára van szükség :)
A politikában meg ez nyilván még fontosabb, mert parancsolgatással nem lehet szavazatokat szerezni. A Muttinak is van biztosan valami karizmája (ahogy Hitlernek is volt nagyon erős), különben nem tudná 20 év alatt földig rombolni Németországot , mert már rég agyonverték volna a népek legkésőbb 2015-ben :(((
Egyébként Bajnai investment bankár volt a CA-IB Securities-nél, az ilyenekre nem jellemző a szociális érzékenység, mert különben a kukában végzik. Előtte meg a Gyurcsánnyal és még 2 emberrel volt egy kis butik-cégük (nem ruha butik) akik csődközeli cégek felvásárlásával és kirablásával foglalkoztak (pl a Pretty Woman-ben a Richard Gere csinál ilyet és lesz belőle milliárdus USD-ben) Ezek mind kurvára szociálisan érzékeny emberek, akár csak én vagy a Soros Gyuri :))))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.28. 21:17:13

@Rodney_2: A malac etetésben. De csak apránként hogy sokáig tartson.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.29. 07:53:26

@Rodney_2: "Nem határozott egyéniség, kb nulla karizmája van."
Ez az, amit te látsz. Nem minden a látszat. A látszat mindig csal. Nem mknden arany fénylik. Az igaz, hogy Bajnai pont a csuti pávián ellentéte. Bajnai kifelé nem mutat semmi érdemlegeset, belül vannak inkább értékei. A csuti épp az ellentéte: kelleti magát, szépnek akar látszani, pöffeszkedik, belül meg rohad, mint a pöcegödör.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.29. 08:04:49

@Rodney_2: A csuti pávián abban kurva nagy, hogy a saját buta seggnyalóit hogyan irányítsa. Abban van igazán karizmája. Talán még a seggüket is kinyalja, csak rá szavazzanak. Mint egy 14. Századi földesúrnak. Ez nem szociális érzékenység, hanem elmaradottság. Azonban az okos, gondolkodó emberekkel nem tud mit kezdeni, érvekkel nem tudja meggyőzni, ezért inkább törvényekkel, jogi szarkavarással ellehetetleníti és elnyomja. Ezért van az, hogy a buta hívei istenítik, az okos ellenfelei meg rühellik. A csuti sose lesz egy nemzetegyesítő vezető ezen tulajdonságai miatt, marad az országot végtelenül megosztó tolvaj, hazudozó csaló senkiházi, szétdurranó álkarizmával.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.29. 08:31:02

@Rodney_2: Jelenleg orrbanisztánban, az illiberális autokrata feudális pöcegödörben egy szűk kisebbség (2, 5 millió megvezetett fideszbirka párszáz fős földesura versus 7,5 millió magyar állampolgár) irányítja a többséget. Ez az illiberalizmus. Hosszabbtávon halálra van ítélve, mert a többség véleményét nem veszi figyelembe. Azért mert a csuti pöffeszkedő vaddisznó és tolvaj maffiabandája azt röfögi hogy ez demokrácia, attól még nem lesz az.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.29. 08:43:54

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Csak meg kell nézni. A csuti pávián amióta korlátlan hatalommal rendelkezik, 2010 óta semmi plusz szavazót nem szerzett, inkább arra törekszik, hogy a meglévő buta, megvezethető, félrevezethető kisebbséget megtartsa, a köreiken kívül levő többséget meg megossza. Az oszd meg és uralkodj elvét nagyon jól alkalmazza, addig amíg a többség össze nem fog ellenük, mint a történelem számtalan megbukott diktátora. Hosszabb távon ezek mind elbuknak, mert nem tudnak egységes országot építeni, és a többség előbb utóbb összefogva eltiporja őket. Érdekes, hogy ezt a veszélyt a csuti "mindenttudó és előrelátó géniusz" nem látja. Biztos azért mert egy nyakkendőbirizgáló, nyelvdugdosó, a hívei előtt zsebrebaszott kézzel vagánynak látszani akaró vigyorgó elmebeteg pszichopata.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.29. 08:55:53

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Az ország meg megy lefelé, mert nem a tudás és az innováció jelent előrejutást, hanem a seggnyalás. Jól látszik, Mészáros mindig veszteséges, amint piaci körülmények közé kerül. Még ahhoz sincs eszük, hogy megfelelő emberekkel forgattassák az összelopott pénzüket.

Rodney_2 2020.09.29. 20:48:41

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:

Némely dolgokban igazad van, de annyira fel van baszva az agyad hogy az már a gondolkodás rovására megy.

1. illiberális azt jelenti hogy azok többségének akarata érvényesül, akik méltóztatnak elvonszolni a seggüket a szavazóurnáig. Ne legyél demagóg, hogy a nem szavazók mind az orbáni világ ellen vannak. Akkor mi a kurva anyjukért nem mennek el szavazni ha nekik olyan rossz??? Inkább azt lehetne mondani hogy nem mennek el szavazni mert jó az idő, elmennek inkább kirándulni, úgyis meglesz a 2/3. Ugye?

2. Bajnait ismerem személyesen, attól hogy szakértő, még lehetne határozottabb kiállása és jobb dumája. Erre egy szuper példa az Antony Radev. Csak hát ő ugye a Csányi barátja és nem a Karácsonyé. Mondjuk ez sem véletlen. A Karigerinek sincs semennyi karizmája (meg szakértelme se sajnos), neki sármja van. Még rendes pártja sincs (az a néhány majom nem egy párt), de annyi esze azért van a fiúnak, hogy a sármját becseréli mindeféle jól fizető poziciókra, mert az ellenzék annyira szenved az értékelhető káderek hiányában, hogy a nagyobb pártok őt lizingelik prezentálható politikusként (vesd össze az MSZPs debil rémmel, aki el tudja képzelni magát miniszterelnöknek!! Jézus)

Kicsit nyugodjál meg és inkább azon törd a fejed, hogy az ország nem jutott volna ide, ha az ellenzék reális alternatívát tudott volna felmutatni és nem egy fostenger lenne. Ezen kellene valahogy dolgozni. Most oda sikerült eljutni, hogy az aktuális megmérettetésen a teljes hiszterolibsi brigád beáll egy rasszista antiszemita náci mögé, mert azt gondolják hogy csak így van esélyük nyerni. Ez mi a lófasz??? Orbánék nem listázzák a zsidókat, majd az új ellenzéki összefogás fogja?? Már olyan hardcore libsik mennek ezzel szembe mint a 150% zsidó és 50% ballibsi - 50% kommunista Gerő András (ezek a klasszikus volt SZDSZ háttéremberek és szellemi tekintélyek)

A magyar NÉP politikai preferenciáit kb a 2014-es választás mutatta elég tisztán, amikor a fidesz kapott kb 50%-ot, az akkor még nyíltan náci anticigány, antiszemita Jobbik pedig 20%-kal a legnagyobb ellenzéki párt lett. A maradék 30%-on osztozott a mindenféle szoci, libsi, zöld és egyéb népboldogító ideológia. Ebből elég nehéz lesz a klasszikus nyugati ballibsi migráncsoló buzuló femináci katyvaszt összehozni. De ez nem azt jelenti hogy diktaúra lenne, hanem csak azt hogy Magyarországon még nem volt meg az a sok évtizedes jólét, amitől a Nyugatiak nagy része teljesen meghülyült.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.29. 23:48:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sajnos nagyon sok a buta ember. Ezek a buta emberek pedig mivel soha semmire nem vitték az életben az ilyen pöffeszkedő orbánokban, trumplikban, bolsonarokban látják a megváltójukat, messiásukat, akikről azt hiszik majd jobbá teszik az életüket. Ezek az agyatlanok aztán pár évtized elteltével nagyott koppannak, hogy az életük mégsem lett habostorta, mivel ezek a csaló, tolvaj beképzelt majmok sem oldották meg a problémájukat. De akkor már késő lesz nekik. Utána fogják énekelni, hogy "balsors, akit még mindig tép".

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.30. 08:12:00

@Rodney_2: "lehetne határozottabb kiállása és jobb dumája"
Engem sose érdekelt se a nagy duma, se a kiállás. Kizárólag a tettek számítanak. A duma a bohócoknál, a kiállás meg a cirkuszi makákóknál menő. Kétségtelen, hogy ezek a tulajdonságok mind megvannak a csuti köpcösben a felfuvalkodottság mellett. Ha nem lopott, csalt és hazudozott volna 1998 óta folyamatosan, talán még el is fogadnám. Úgy látszik ezek a tulajdonságok a fideszszavazóknál bejönnek. Az elmúlt 10 évben pedig bizonyította, hogy a teljes ország irányítására alkalmatlan, főleg a korlátlan hatalomra méltatlan, mert mindent erőből akar megoldani, amivel csak azt éri el, hogy még jobban rühellni fogják. Még csodálkozik, hogy egyre nagyobb ellenállásba ütközik? Az országot konszolidálni kell, nem folyamatosan harcban tartani.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.09.30. 08:25:41

@Rodney_2: Amúgy nincs felbaszva az agyam, nálam ez a normális fogalmazás, amikor a csuti zsebrebaszott kezű, folyamatosan pislogó, nyakkendőt birizgáló, nyelvet dugdosó pszichopata illibbantról írok. A csuti egy klinikai eset, mindenkivel folyamatosan harcolni akar, hát megkapja. A folyamatos harc egyébként minden embert felőröl, a csuti se különb, csak hát ugye míg a másik oldalon folyamatosan megy a rotáció, addig a csuti évtizedekig kell harcoljon, ami ki fogja készíteni hamarosan. Már látszik rajta hogy fárad, és kezd dehidratált lenni.
süti beállítások módosítása