Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mindegy, hogy mit választasz, úgyis csak a poklot választhatod

2020. október 15. - Tamáspatrik

Szkülla vagy Kharübdisz típusú választások jöhetnek csak szóba a legtöbb esetben 

a magyar viszonylatok között, de lehet épp az amerikai elnökválasztásról szó, akkor se jobb a helyzet. Odüsszeusz hajósaihoz hasonlóan, ahol egyik oldalról az örvény, a másikról egy sokfejű szörny fenyegette a hajósokat, nehéz az embernek a nyugalmát megőrizve, a keskeny ösvényen maradva elkerülni mindkét fajta szélsőséget. Ha az egyik párt nyer, akkor a szabad rablás és anarchia közeli állapotok fenyegethetik az országot, ha a másik, akkor mindenkit bedaráló diktatúra és ókonzervatív sötétség várhat az állampolgárokra.

Nyilván van minden választásnak egy optimális kimenetele is, 

ami arról szól, hogy az egyén ugyan nem, de közösség egésze dönthet bölcs módon, a hatalmat olyan arányban megosztva, hogy egyik irányzat se erősödjön meg túlságosan és képes legyen kontrollálni a másikat. Az optimum nálunk a legutóbbi választáson az lett volna, hogy a Fidesz nyer, de nemhogy 2/3-os többsége nem lett volna, hanem még abszolút többsége sem, koalíciós kényszerben legalább egy másik párttal. A vége viszont különféle okok miatt nem ez lett, és lám eljött a kultúrharc ideje és a Fidesz közeli oligarchák aranykora.

Hogy egy tőlünk sok ezer kilométerre levő országnak, például az USA-nak mi lenne a jobb, 

 azt mi innen nem tudjuk megítélni, eleve a híreket is igen torz szűrőkön át kapjuk, kézzelfogható tapasztalatunk aligha van. Nyilván az a jobb, amelyiknek nagyobb ellensúlya van a törvényhozás, a bíróságok területén. Ha egy ország vezetője túl gyenge támogatással rendelkezik, akkor nem tudja érvényesíteni elég jól az országa érdekeit, ha túl erős, akkor viszont nagyon agresszív lesz, lásd Putyin esetét (Kelet-Ukrajna, Szíria, Krím, Kelet-Ukrajna, Belarusz) vagy Erdogánét (Égei-tenger, Karabah-hegyvidék, Szíria). Megjegyzem, hogy aki nem katonailag, hanem gazdasági szinten "erősködik" mint Trump, az is lehet káros.

A helyzet az, hogy a választások nagyjából a "kkv"-k szintjén dőlnek el. 

A világon mindenhol a nagyvárosokban a túlnyomóan liberális, a falvakban pedig hagyományőrző, erősen konzervatív dominál, és ez így teljesen rendben is van, mind a kettő „érvényes”, hiteles közeg a maga nemében. A kkv-k, kis és közepes városok képezik a mérleg nyelvét egy országos választáson, az ott élők részben urbanizáltnak, részben konzervatív felfogásúaknak mondhatóak, - személyes megfigyelésem, hogy a hely szelleme (voltaképp az életmód) mindenki felfogását erősen befolyásolja valamilyen szinten, eltolva vagy egy hagyományőrzőbb vagy egy modernebb irányba. Ilyen logika alapján, aki nyerni akar a közepes nagyságú településekre koncentráljon inkább, ahol a szavazók a hagyományos értékek felé hajlanak, de annyira már nem félősek, hogy a voksuk egy zsák krumpliért megvehető legyen.

A kérdés, hogy kinek szurkolsz? 

Belátható, hogy bárkinek szurkolsz is a közéletben, mindenképp rosszul jársz. Annak nem jó szurkolni, aki veszít, mert egy szorongás érzetet okoz az emberben a vesztes oldalon lenni. Ha a győztes oldalon vagy, akkor viszont a fejedbe száll a dicsőség és olyan dolgokat vetítesz bele a helyzetbe, amik nincsenek benne valójában, legfeljebb a demagógia szintjén. Ha nagyon szurkolsz valakinek, akkor sanszos, hogy az egész pótcselekvés és üres időtöltés, nem különb helyzet, mint egy sör társaságában bámulni a meccset és drukkolni, hogy a mi csapatunk rúgjon gólt. Nagy valószínűséggel mindkét fél már a kérdéseivel hazudik, mert hamis dilemmákat tesz fel, amik vagy nem léteznek vagy nem olyan fontosak mint amennyire nyomják. A legtöbb kérdésben, például a homoszexuálisok megítélésében, a felsőoktatásban vagy a migráció terén létezik egy egészséges közfelfogás addig, de csak addig, amíg a politikusok bele nem folynak…  A végeredmény, hogy bármelyikre voksolsz, úgyis csak a poklot választhatod. Mint a viccben, ahol minden párt esetében a demó verzió a mennyet ígéri, a valóság mégis a pokol. Aztán megkönnyebbülve látod, hogy a Mi Pártunk esetében szerencsére nem ez a helyzet, csak egy nagy pöcegödör szélén üldögélnek az emberek. Amíg meg nem jön a főördög: „Vége a szünetnek, merülés!”

Felejtsd el az USA-t, 

egyrészt mert Európában élsz, ahol nem angolszász jogrendszer, nem angolszász politikai felfogás van szokásban (nem a „győztes mindent visz” elv), az USA nem jó hivatkozási alap már jó ideje (még ha tele van velük a média akkor sem). Európa elvben jóval kifinomultabb kultúrájú, a politikát is beleértve, a sok párttal, amely sokféle nézőpontot képvisel és közvetít. (Az Európai keresztény kultúra belátható ideig mindig erős marad, már amiatt is, mert olyan ünnepek tartják össze, mint például a karácsony és a húsvét, a bevándorlók is kénytelen kelletlen ezekhez tájolják magukat.) Egyébként pedig próbáljuk meg nem megítélni a tőlünk messze levő országok konfliktusait, akár izraeli-palesztin, örmény-azerbajdzsán, innen úgyse látszik jól, hogy kinek miben van igaza. Éppúgy nem látszik, ahogy az erdélyi magyarok helyzetét se érti meg egy olasz vagy francia polgár.

A jó választás, ha alapból nem köteleződsz el, 

ugyanis a nem elköteleződés nyitott gondolkodást igényel (először legalább az értelmiségi embereknek kellene egy közéleti normarendszerben egyetértésre jutni), ami segít, hogy meglásd a különféle oldalak értékeit (nem csak az érdekeit), és elkerülheted a fanatizmus zsákutcáját. Az SZFE esetében egy kis tájékozódással nem nehéz kihámozni, hogy mit jelent a „hagyományos” liberális kultúra (a dekadenciájával és intellektuális sziporkáival együtt), és nagyon jól látható az is, hogy mit testesít meg Vidnyánszky személye (egy Bánk bán szintű darabban érzi magát, holott nem jön rá, hogy csak értelmezi, de nem érti a „drámát”, amiben ő nem is rendező, csupán csak egy figura a sok közül). A nem elkötelezettség csupán azt jelenti, hogy alapból tudj elfogulatlan lenni (ami nem mindig könnyű) és amikor látod a helyzetet, hogy mire megy ki a játék adott esetben, akkor tudj dönteni, akkor viszont már határozottan tedd is le a voksod. Amikor látod mi a helyzet, akkor kérlek döntsél és tedd meg a tőled telhetőt, ugyanis ha mindig kívül akarsz maradni és egyáltalán nem döntesz, akkor is a poklot választod, ez egy ilyen játék.

Liberális vagy konzervatív pokol? 

Elidegenedettség, ajzószerek, magány, kulturális káosz, ez lenne a liberális pokol, hiszen a rohamosan növekedő nagyvárosok, multi cégek, a fokozódó migráció mindenképp ellensúlyt igényel, amire legalkalmasabb talán a nemzetállam. A mostani út viszont inkább a jól ismert hagyományos pokolba vezet, a sötét középkort idézi fel. (Egyébként ténykérdés, hogy sötét volt, hiszen nem ismerték a közvilágítást sem akkoriban.) A kormányzat sorba veszi az egyes területeket és teljes kontroll alá vonja a központi ideológiának megfelelően. Ezt könnyen megteheti, mivel nem létezik nálunk társadalmi szintű szolidaritás és a felfogásunk nagyon belterjes, azaz nem látunk túl a kis tanyaközpontunkon (nem hisszük el igazából egy vírus létezését sem mindaddig, amíg egy közeli ismerősünk nem szenved tőle). A közoktatás és MTA kipipálva, a sajtó is nagyjából lerendezve, az oktatás terén is alakul már a helyzet, felkészül a könyvkiadás…

A pokol mindig személyes hely. 

Lehet, hogy ami pokolinak tűnik az másoknak mennyország és kicsit neked is lehet. Ha az államból élsz, ha éppen (vagy még) nagycsaládos vagy, ha a hagyományőrzés a mindened, vallásos közösségbe jársz rendszeresen, esetleg ha nagyon múlt orientált személyiség vagy és nagyon konzervatív felfogású, akkor sok előnyét látod a jelenlegi rendszernek. Az intellektuális alázat azt is jelenti, hogy képesek vagyunk mások felfogásába is egy kicsit belehelyezkedni és az ő szemükkel látni, nem erőltetve a saját gondolatmenetünket minden áron. Viszont azt is lehet látni, hogy az európai humanizmus és modernizáció trendjei lassan „begyűrűznek” hozzánk is, ha némi késéssel is, de a megújuló energiák fejlődnek, a szexista és rasszista megnyilvánulások már nem annyira szalonképesek, a gyermekvédelem területén vagy épp a biztonságos munkavégzés terén is vannak előrelépések stb. Léteznek viszont olyan konzervatív tabuk, amelyek mindenféle kontextusban, mérlegelés nélkül annak számítanak mint például a migráns, drogok, GMO, gender stb. Részemről maradhatnak nyugodtan tabuk, nem ezen múlik. A hatalomkoncentráció trendje az, ami egyeseknek lehet teljesen természetes, számomra viszont és sokak számára nagyon is ijesztő.

„Bottom line”: Nincs algoritmus az igazságra, sőt bármelyik oldal feltételek nélküli választása a pokol felé vezet. Viszont nagyon is létezhet „játékelméleti megoldás”, az adott esetben optimális döntés, amihez mindig figyelembe kell venni azt is, hogy sokan mások hogyan gondolkodnak az adott helyzetről.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7216240826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.16. 09:30:01

A magyar szavazó dolga könnyű, hisz 2 opció van előtte:
- országrontási tehetségüket bizonyító emberek vezette heterogén koalíció, mely semmiben se ért egyet azon kívül, hogy O1G,
- az életszínvonalat növelő, határozott kormányzás.

midnight coder 2020.10.16. 11:06:30

Az országok nagy részében a győztes mindent visz. És azért, mert ez így jó. Nem szerencsés, ha egy országban fél évenként választást tartanak.

midnight coder 2020.10.16. 11:07:40

Amúgy a demokraták most erősen arra játszanak szerintem, hogy kiszámíthatatlanok. Bidennel bármi jöhet, a minden marad a régibentől a kommunista hatalomátvételig.

midnight coder 2020.10.16. 11:10:18

Idehaza meg jó lapot nem tudsz húzni. Nincs olyan a pakliban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.10.16. 11:19:10

Hogy a Fidesz most felborítana valamiféle egyensúlyt, ami idehaza a konzervatív és a liberális erők között voltak az egy tévedés. Eddig elképesztő mértékben lejtett balra a pálya és ennek a levét sokan megszenvedték, csak ők a liberálisoknak nem számítanak.
Az index eddig is fideszes tulajdonban volt, most is az, csak a magyargyűlölő Momentum eltakarodott, a DK meg ottmaradt a szerkesztőségben. Az akadémiát sokan baráti melegedőnek használták nulla eredményekkel. Az SZFE meg egy vicc, minek csepürágóegyetem? Ennyiért a fodbalistáknak is lehetne... ja, azoknak már van. :D És minek nekik autonómia, akkor majd jobban fognak színészkedni?
Végül megjegyezném, nem azért vagyunk lemaradva Európától liberális ügyekben, mert buták, vagy bénák lennénk, hanem mert nem tetszik az irány.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2020.10.17. 12:10:10

"koalíciós kényszerben legalább egy másik párttal"
az jó, azok mindig olyan jól működnek, és sose úgy, hogy a gyengébbik párt zsarolja a nagyobbikat, hogy "tedd bele ezt is a megszavazandó saláta-törvénybe, különben blokkolom az egészet"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.17. 14:16:11

@Matyas_kiraly:

Azt, hogy te kire szavazol eddig is tudtuk, de a nép zöme nem ért egyet veled.

nemecsekerno_007 2020.10.17. 14:48:40

Itt is van a gyökér Matyi. Sok volt a Borsodi tegnap a gőzfürdőben?!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 18:08:11

Régi mondás - Iljics, Iljics, semmi sem tart örökké, 150 év alatt sem váltunk törökké. Elég egy gazdasági megrázkódtatás - ami közeledik - és összeomlik az Orbán rendszer. Nem véletlen hogy ezért militarizálódnak, mert ettől tartanak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 18:12:11

@midnight coder: Na! Azért kommunista hatalom átvétel az USA-ban? Nem toltad egy kicsit túl a szert ? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 18:13:40

@nemecsekerno_007: Ja, már látom. A többi posztból is eltűnt az összes matyi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 18:40:22

"Ez a blogger úgy döntött, hogy a nécik és embertelen piszopatákat öleli keblére" - sokat ittál matyika ma már! piszopaták :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 19:47:24

@MAXVAL birсaman közíró: Most éppen életszínvonal rontó, határozott, katonás kormányzást látunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.17. 22:49:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A kisemberek zöme számára ez emelkedés, s ha esés is lenne, az átlag nem hiszi, hogy egy ballib kormány jobb lenne.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.17. 23:28:04

@nemecsekerno_007: Hát nem volt kitartó. Egy blogról párszor kibasszák és akkor eltakarodik. Egy szánalmas szerencsétlen. Csak a sarkukra kellene állni a bloggereknek!

@MAXVAL birсaman közíró: A kisember ha rosszul érzi magát protest szavazatot ad le.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.18. 07:36:10

@nemecsekerno_007: Most jöttem rá miért írt ilyen hüjén - piszopaták, nécik, stb. A blogger több kedvenc szavát mint pl. a f.dióták letiltotta. Mivel minden becsmérlő szónál kísérleteznie kellene hogy az tiltott vagy sem, ezért mindent kénytelen volt torzítani kedvenc bolondunk. :-)) Hüjét akartam írni ly-al, de azt se engedte. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.18. 12:08:23

@nemecsekerno_007: Szerintem teljesen kivan. :-)) Romokban hever. Reggel szétcsesztem egy posztját, mert úgy tűnik sokkot kapott hogy innen kihajították.

ateistaklub.blog.hu/2020/09/27/koronavirus_es_vallas#comment-form

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.18. 18:59:45

@MAXVAL birсaman közíró: Ügynök elvtárs! A protest szavazatot a regnáló hatalom ellen szokás leadni. Ez elég gyenge volt, ezért nem fognak gurulni a rubelek neked! :-))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.18. 19:04:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem, abszolút nem. Protestálni sok minden ellen lehet. Nem csak az éppen hatalmon lévők ellen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.18. 19:19:44

@MAXVAL birсaman közíró: Csakhogy protest szavazatnak a regnáló hatalom elleni szavazatokat szokták nevezni. guglizz egy kicsit, ne csak Pravdát olvass!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.18. 19:58:01

@megamovieboy: " Eddig elképesztő mértékben lejtett balra a pálya és ennek a levét sokan megszenvedték, csak ők a liberálisoknak nem számítanak." - Nohát! 10 éve fidesz rémuralom van és szerinted balra lejtett a pálya? Mondd tudod egyáltalán mit jelent az hogy lejt a pálya?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.19. 06:07:40

@Tamáspatrik: Élvezetet okozott matyika kitakarítása. :-)) Sajnos gyorsan feladta, pedig elszórakoztam volna még vele egy kicsit. Ezért nem értem a többi bloggert, minimális melóval matyit lehetetlenné lehet tenni.
Viszont rájöttem az érzékeny pontjára. Más blogokon írtam neki, hogy az internet nem felejt, bárhol keres majd munkát Brendel Mátyás, a HR-es első dolga lesz rákeresni a neten a nevére. Ha látják mekkora állat, akkor nehezen fog munkát kapni. Erre láthatóan zavarba jött. Szerintem ide meg nem tolja többet a pofáját.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.19. 06:12:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Matyival kb. 5 éve még vitázni is lehetett. A mértéktelen agresszívitás és trágárság akkor is jellemző volt rá, de még tudott vitázni. Azóta teljes leépülés ment végbe benne.

A munkát illetően nincs gondja. Alacsonyabb szintű munkái vannak, mint nekem, pedig én is az irodai munka legalján vagyok, s ott nem nézik az ember tevékenységét, elegendő, ha képes az árut a raktárból arra a polcra helyezni, ahová az való, ehhez nem nézik meg az ember netes hátterét.

midnight coder 2020.10.19. 07:40:05

@MAXVAL birсaman közíró: Amúgy Matyinak lehet hogy tényleg elég komoly baja van. Szemmel láthatóan épül le. Pedig ő azért nem telefonos ügyfélszolgálattal kezdte, de ma már szerintem arra is alkalmatlan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.19. 07:42:26

@midnight coder:

Alkalmi munkás volt Franciaországban.

De nem is ez a lényeg. Attól, hogy valaki pl. építóipati segédmunkás még nem következik, hogy elmebetegnek kell lennie.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.19. 07:52:43

@MAXVAL birсaman közíró: Ha egy csepp esze lenne, nem járatná le magát ennyire. Engem hivatalból megnéznek, csakhogy én igen nehezen nélkülözhető ember vagyok, de mégsem csinálok ilyen idiótaságot, amivel politikai nézettől függetlenül mindenkit magamra haragítok, mindezt névvel és arccal vállalva. Épeszű ember nem tesz ilyet. Ráadásul buta is, csomó logikátlanság van a szövegeiben.

@midnight coder: Most már csak azt nem tudjuk hogy a lecsúszás tette ilyen bolonddá, vagy a megbolondulás miatt csúszott le. Lehet hogy a megbomlott agyát MI-vel próbálja pótolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.19. 08:00:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Engem is megnéznek. Multicégek kólcenterese vagyok 13 éve. Ott alapvetően azt nézik, hogy:
- alkalmas-e szakmailag,
- képes-e másokkal együtt dolgozni.
Ez utóbbi része a netes tevékenység ellenőrzése is. Én ezt mindig megkönnyítem, mert a Linkedin profilomon is látható a médiahonlapom linkje.

Matyi baja az, hogy közepesnél alacsonyabb ntelligenciaszintje együtt van átlagosnál nagyobb műveltséggel és antiszociális magatartással. Képtelen emiatt saját magát észrevenni. Alapvetően az a típus, aki a sajét oldalát járatja le. Kb. olyan ő a ballib netesek között, mint a másik oldalon Bede, aki csak a Fideszre hoz bajt féktelenségével.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.19. 08:09:10

@MAXVAL birсaman közíró: Ez így van. Brendel Mátyás a baloldal szégyene. Nagyon komoly önértékelési problémája van, mert állandóan azt hangoztatja hogy ő győzött. Végre van egy blog, ahol szépen legyalulják - mert nem csak én vagyok itt már admin a blogger mellett. Bár lehet az egyetlen én vagyok aki élvezettel takarítok. :-))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.19. 08:15:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Abba őrült bele, hogy a ballib Index-szerkesztőség látványosan leszarta az ő ballib blogját.

nemecsekerno_007 2020.10.19. 09:55:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nagyon helyes. Kevés ekkora gyökér él az országban.

Hauptrichter2 2020.10.30. 16:33:40

"...Mindegy, hogy mit választasz, úgyis csak a poklot választhatod..." - csak jelen állás szerint igaz.
"...nagyon is létezhet „játékelméleti megoldás”, az adott esetben optimális döntés..." IGAZ. Sőt, jelen helyzetben ez létezik is, bár nem ismered, nem ismerheted. Sajnos más sem nagyon ismeri és "nem is akarja megismerni' :-) (jellemzően fals felsőbbrendűségi érzésből), pedig ez lenne az elegáns feloldás / megoldás a posztodra.

Tamáspatrik 2020.10.31. 22:06:25

@Hauptrichter2: Az én válaszom az volt erre a problémára, hogy egyéni döntések megfelelő eloszlása lehet egy intelligens döntés a közösség egészéről. Lehet persze másfajta megközeltés, másfajta eljárás is.

Hauptrichter2 2020.11.01. 16:10:41

@Tamáspatrik: Ennél azért létezik sokkal egyszerűbb és egyben gyakorlatiasabb megoldás is, csak hogy itt is legyen ennek nyoma :-)
süti beállítások módosítása