Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mi történne, ha kettészakadna az USA?

2020. november 08. - Tamáspatrik

Vannak arra utaló folyamatok, hogy a közeljövőben ez nem teljesen elképzelhetetlen. Az elnökválasztások utóbbi fél évszázadára visszatekintve, elsöprő többséggel az idősebb Busht, Reagant, Nixont választották csupán meg. A jelenlegi politikai megosztottság már ’90-es években kialakult, vannak államok, ahol közel fél évszázada már mindig a republikánusok és vannak, ahol mindig a demokraták nyernek. A nyugati parti és az észak-keleti államok inkább baloldalinak mondhatóak, demokrata elektorokat választanak, az ország középső és déli államaiban lakók konzervatívabbak, a republikánus jelöltre szavaznak. Az elnökválasztást általában az az oldal nyeri, amelyik több „köztes államot” tud a maga javára fordítani, ebben a 19.századi észak-dél polgárháborút felidéző (bár egyelőre szerencsére békés eszközökkel vívott) küzdelemben.

Kalifornia és Texas kiválhat

Az USA két legnépesebb állama, gazdaságilag is annyira erősek, hogy simán meg tudnának állni a saját lábukon, Kalifornia sok évtizede már a demokraták egyik fellegvára, Texas a republikánusoké. Mindkettő nagyon erős a high-tech területén, mezőgazdaságuk is igen jelentős, gazdaságuk igen sokoldalú és az USA exportjának legnagyobb részét ez a két állam adja. Kulturálisan viszont teljesen különböznek, Kalifornia kevésbé vallásos és legalizálták a marihuánát, ami Texasban tilos, ott még sokkal inkább a hagyományos amerikai kulturális sajátosságok dominálnak. Igazán high-technek Kalifornia mondható, a különbség különösen feltűnő a zöld beruházások területén, amit Texasban az olajlobbi sokkal jobban képes visszafogni. Mindkét államban sok a bevándorló, az állampolgárok több mint 30%-a valamilyen mértékben spanyol anyanyelvű, ami a helyi politikai viszonyokat mégse változtatta meg alapvetően, például a Texasban állampolgárságot nyert bevándorlók jelentős része a republikánusokra szavaz. Ha ezek az államok függetlenek lennének, akkor a politikai pártok nyilvánvalóan már egyikben sem a mostani republikánus-demokrata törésvonal mentén szerveződnének. Lehet természetesen számos oka annak, ha nem akarnak elszakadni az USA többi részétől, egy ilyen az, hogy Kaliforniában a földrengések és tűzhányók, Texasban pedig a hurrikánok és a tornádók okozhatnak olyan szintű károkat, amikor szövetségi állami segítséget igényelhetnek.

A nemzetközi erőviszonyok teljesen megváltoznának

Ha az USA nem lenne szuperhatalom többé, akkor teljesen megváltoznának az erőviszonyok, Kína és Oroszország maradna meg csak globális tényezőként. A NATO gyakorlatilag megszűnne és megerősödhetnének olyan helyi középhatalmak, mint például Irán. Ettől függetlenül Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában is olyan gyorsan nőtt a népesség az utóbbi évtizedekben, ami már önmagában is szinte reménytelenné tesz bármilyen nyílt katonai megszállást. Az ilyen intervenciók már régebben is csapdahelyzetnek bizonyultak ugyanúgy az amerikaiak, mint az oroszok számára. Számomra kevésbé jelentősnek tűnik mind a NATO mind az USA szerepe a nemzetközi konfliktusok katonai erővel történő rendezésében (vagy megelőzésében) mint évtizedekkel ezelőtt, igaz viszont, hogy a komoly hadipotenciál egyfajta fenyegető erő, ami lehetővé teszi a szabályokat megszegő agresszor megbüntetését. Mindettől eltekintve a nagyhatalmak, pl. USA és Kína közötti nagy távolságok már önmagában csökkentik annak az esélyét, hogy nyílt háborúba lépjenek egymással.

Az „imperializmus” tartja egyben az országokat?

Nem nagyon szeretem ez a kommunisták által sűrűn emlegetett szót használni, de mégiscsak valamiféle birodalmi szemlélet indokolhatja azt, ha egy ország korlátozza a kulturálisan eltérő régiók elszakadási törekvéseit. (Egyébként pedig nem célom semmiféle „történelmi igazságtétel”, nem érezném boldognak attól, ha bármelyik nagyhatalom részekre szakadna.) Az Egyesült Királyságban is él még a nagyhatalmi szemlélet (vagy inkább nosztalgia), ezért nehezíti meg Skócia, Észak-Írország, esetleg Wales önállóságát. Franciaországban a bretonok és okszitánok vannak hasonló helyzetben, a spanyoloknál pedig a baszk szeparatisták terrorakcióinak végül egy eléggé széleskörű (bár nyilvánosan nem hangoztatott) autonómia megadása vetett véget. A németek lemondtak a katonai nagyhatalmi státuszról, ezt fejezi ki a szövetségi államok rendszere is, a jogkörök nagy részének decentralizálásával. Kínában viszont az állampárt nagyon szigorúan fellép a tibetiek és ujgurok autonómia törekvéseivel szemben, az ellenállókra nagyon kemény megtorlás vár – ez megint a birodalmi logikába és a nagyhatalmi törekvésekbe illeszkedik. Általánosságban véve, ahol a politikai elit egyik fő célja az ország külpolitikai befolyásának erősítése vagy kiterjesztése, ott keményen fellépnek a helyi autonómia törekvésekkel szemben és az állam szinte mindent központosítani igyekszik.

Az eltérő életmód erősítette fel a kulturális különbségeket

Nyilván ahol az értékrendszerek nagyon eltérőek, ott a központi kormányzatra leadott voksok esetében csak az egyik oldal lehet nyerő, a másik mindenképp frusztrált lesz, sőt előfordulhat az is, hogy mindkét oldal valamennyire elégedetlen marad. Az egyik oldalt a modern, pörgős, sok kommunikációt igénylő életmóddal lehetne leírni, mindenki sokféle emberrel találkozik, ez a jellemző többek között a nagyvárosokban és a tengerparti területeken, pl. az USA partvidékein vagy Hollandiában. A másik kultúra belterjesebbnek mondható és inkább a helyi hagyományok megőrzésére koncentrál, a nagy síkságokon és az „álmos” kisebb településeken ez dominál például Oroszországban vagy az USA-ban, de akár nálunk is megfigyelhető. Ízlés kérdése és vérmérsékleté, hogy kihez melyik áll közelebb, de ha a központi hatalom jogkörei túl erősek, (amit globális vagy regionális nagyhatalmi törekvések indokolhatnak leginkább) akkor az egyik oldal mindenképp rosszul fog járni. A központosítás erősödésével növekszik a társadalmi elégedetlenség, nem csupán a relatív kisebbségbe került polgárok rossz közérzete miatt, hanem többnyire a vagyoni különbségek növekedése révén is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3016277664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.11.09. 14:17:55

@blah: Mindenesetre valahol elhangzott az észrevétel, hogy bezzeg anno Rosa Parks nem jött vissza a spanjaival szétverni a buszt. :)

midnight coder 2020.11.09. 14:23:39

@Alick: Itt sem az tartja vissza a népeket, hogy az embereknél nincs fegyver, hanem az, hogy a gyilkosságért börtön jár. Egy konyhakéssel is pont olyan jól meg lehet ölni a vitapartnert ha úgy adódik mint egy félautomata gépfegyverrel. Viszont ezen az égtájon igen jól lehet Holocaustot, Málenkij robotot és más hasonló csapatépítő tréninget tartani, mert nemigen kell számolni komolyabb ellenállással.

midnight coder 2020.11.09. 14:26:31

@blah: Viszont nem is emlékszem arra, hogy valaki 56-ban vagy utána azért panaszkodott volna az oroszokra, hogy ellentétet szítottak.

Alick 2020.11.09. 14:32:41

@midnight coder: "Egy konyhakéssel is pont olyan jól meg lehet ölni a vitapartnert ha úgy adódik mint egy félautomata gépfegyverrel."

Egy konyhakés elől még csak elfutok, de a félautomatával térre néző fedezékből több tucat embernek esélye sem lesz. A halottakat pedig nem támasztja fel a börtön.

en.wikipedia.org/wiki/2017_Las_Vegas_shooting

"Viszont ezen az égtájon igen jól lehet Holocaustot, Málenkij robotot és más hasonló csapatépítő tréninget tartani"

Az USA soha nem volt más nagyhatalmak átjáróháza.

"nemigen kell számolni komolyabb ellenállással"

Az otthoni kézifegyverek nem igazán érnek bármit is az igazán zsarnoki megoldások ellen,. mint pl. szőnyegbombázás, ideggáz vagy akácsak egy szerényebb tüzérségi felvonulás.

Alick 2020.11.09. 14:35:07

@midnight coder: Kézifegyverek egyébként voltak használatban '56-ban is a magyar oldalon, de a ruszki tankok ellen összességében kevés volt.

blah 2020.11.09. 14:36:00

@midnight coder: remélem ezt most viccből írtad.

Örömhernyó 2020.11.09. 15:09:52

@Alick: A kézifegyverek (AK típusú karabélyok, amiknek a félautomata változata teljesen legális Amerikában) miatt nem tudta meghódítani a Szovjetunió, majd Amerika se Afganisztánt. A kézifegyverek segítették a vietnámi népet elpicsázni Amerikát.

Amúgy az alapító atyák levelezéséből kiderül, hogy nem csak az akkoriban minden háztartásban használatos puskákat, muskétákat, hanem az ágyúkat is beleértették a szabad fegyvertartás jogába. Sőt, magámszemélyeknek komplett hadihajói is lehettek. Ezt is támogatták. Szóval ennek alapján teljesen normális lenne automata fegyverek, tankok, csatahajók magánkézben tartása is. Az ezeket korlátozó rendeletek, törvények alkotmányellenesek.
Amúgy az is teljesen legális Amerikában, hogy otthon gyártasz magadnak lőfegyvert és ilyen esetben még sorozatszámot se kell rá tenned.
És mégse gyártanak bűncselekményekhez fegyvert otthon. Mert felnőtt, szabad, felelősségteljes polgárok. Magyar fejjel ez elég elképzelhetetlen, hisz a magyar ember nem ilyen gondolkodású.

blah 2020.11.09. 15:17:14

@Örömhernyó: csak egy lábjegyzet a beszélgetésetekhez: egyszer egy amerikai azt mondta nekem, hogy azért jó, hogy van náluk fegyvertartás mert különben ki védené meg őket a saját politikusaiktól. ezzel egyet tudok érteni.

Örömhernyó 2020.11.09. 15:33:42

@Alick: Magyarországon nincs olyan szólásszabadság, mint Amerikában.
Te tipikus genetikailag alattvaló magyar emberszabású vagy, egyből arra gondolsz, hogy a két vitatkozó oldal majd elkezdi egymást lőni. Ezzel az agresszív bugris tempóval szemben az amerikai úgy gondolkodik, hogy pont azért nem fogunk eldurvulni, mert mindenkinél fegyver van és ezt tudjuk is egymásról.
Jártál te az amerikai Délen? A legkedvesebb emberek és szinte minden háztartásban van fegyver.

an armed society is a polite society

Ha megvan a veszélye, hogy elkezdjük egymást lövöldözni, akkor sokkal udvariasabbak vagyunk.
Persze ehhez felnőtt, szabad emberek kellenek. A félázsiaiakkal ez nem működne. Illetve működne, csak pár tucat agresszív pöcs előbb belehalna. Aztán lenne mértékletesség.

Az se véletlen, hogy Franciaországban késekkel halomra tudják ölni az embereket a mohamedánok. Ugyanis tudják, hogy senkinél nincs fegyver. Ja, de a mohamedánoknak van automata gépkarabélyuk is, mert a bűnözők és terroristák nem arról híresek, hogy a fegyvertartás tilalmával annyira törődnének.
A lőfegyverek betiltása kizárólag a jogkövető polgárokat fosztja meg a fegyvereiktől, az önvédelem lehetőségétől. A bűnözők a eleve szarnak a törvényekre, hisz ők bűnözők.

blah 2020.11.09. 16:05:19

@Örömhernyó: mondjuk azért az USA homicide rate 100 000 emberre vetítve 5 körül van míg a franciáknál 1-hez közelít.

Alick 2020.11.09. 16:19:34

@Örömhernyó: "A kézifegyverek (AK típusú karabélyok, amiknek a félautomata változata teljesen legális Amerikában) miatt nem tudta meghódítani a Szovjetunió, majd Amerika se Afganisztánt. A kézifegyverek segítették a vietnámi népet elpicsázni Amerikát."

Ehhez a terep is hozzájárult - nem úgy mint nálunk '56-ban, ahogy már kevés volt a kézifegyveres ellenállás. De ha nagyon akarták volna a győzelmet, a nagyhatalmak kicsikarhatták volna több tucatnyi nuke vagy ideggáz bevetésével. Egyébként nem érte meg.

"teljesen normális lenne automata fegyverek, tankok, csatahajók magánkézben tartása is"

Végülis jogos, mert ha a farmon a hátsó udvarban lenne rakétasilóm néhány washington-t célzó nem hagyományos robbanófejjel, akkor lenne érvem a túlzott szövetségi adóztatás ellen. :)
De ha konteós Qanon-os lennék, ennyi indok se kéne a tisztítótűz elindításához. :)

"És mégse gyártanak bűncselekményekhez fegyvert otthon."

Miért barkácsoljak, ha kapható..? :)
Legfeljebb felturbózni, mint Mătăsăreanu-ék Hollywood-ban...

"Mert felnőtt, szabad, felelősségteljes polgárok."

Kivéve azt, aki éppen bekattan és kitárazva rendezi a sérelmeit. :)

"a két vitatkozó oldal majd elkezdi egymást lőni"

Nem kezdi, de azért simán a "felelős állampolgári" :) vita része lehet, ld:
Google: road rage gun

"a bűnözők és terroristák nem arról híresek, hogy a fegyvertartás tilalmával annyira törődnének"

Azért a nyóckerben szerencsére még esélyesebb, hogy Lakatos Leoncio kést ránt és nem Glock-ot vesz elő. Az utóbbi a tengerentúli gettóben sokkal esélyesebb, a kezdeményező fél pedig a tűzerővel arányosan előnyben van, még egyenlő tűzerő esetén is.

Másrészt japánban még a Jakuza főnöke se mer fegyvert tartani, mert azonnal sittre vágják... és elég jó arrafelé a közbiztonság.

De azt belátom, hogy ha Texasban ez a hagyomány, azt innen nem érdemes kritizálni.
Ők élvezik az előnyeit és a hátrányait is...

Alick 2020.11.09. 16:28:19

@Örömhernyó: ...és persze a fegyvertartás miatt nem véletlen, hogy a rendőrök az ellenálló fekákat könnyen lelövik - mert hogy black guns matter. :)

2020.11.09. 16:32:25

@Alick: A múltkor volt, hogy elég volt hogy a háta mögé nyúlt, azonnal beleeresztettek több golyót. A lassításon a fegyver is kivehető volt.

midnight coder 2020.11.09. 16:47:03

@Alick: "Egy konyhakés elől még csak elfutok, de a félautomatával térre néző fedezékből több tucat embernek esélye sem lesz. A halottakat pedig nem támasztja fel a börtön."

Feltéve ha te szaladsz gyorsabban mint mondjuk a hátrányos helyzetű. Aki pedig ilyen lövöldözős játékot akar, az Európában is hozzá tud jutni a fegyverhez, illetve ez sem feltétlenül kell neki, egy tömegbe hajtó teherautóval kb. ugyanezt a hatást el lehet érni. És még szerencse, hogy ezen a téren viszonylag kevéssé kreatívak az emberek, mert jelen civilizációnk rettentő sérülékeny, és vannak ennél sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módok is a tömeggyilkolásra.

"Az USA soha nem volt más nagyhatalmak átjáróháza."
Németország sem amikor épp ezt játszotta.

"Az otthoni kézifegyverek nem igazán érnek bármit is az igazán zsarnoki megoldások ellen,. mint pl. szőnyegbombázás, ideggáz vagy akácsak egy szerényebb tüzérségi felvonulás. "

Azért Aszad ellen elég jól működnek Szíriában. Nem mondom hogy hatékony, de alapvetően a szemléletet változtatja meg. Két oldalról is: egyrészt az, hogy állam bácsira ruházol minden jogot, beleértve a fegyveres önvédelem jogát is, állam bácsinak iszonyú nagy hatalmat ad. Aki e fölött át tudja venni a hatalmat, az simán Istent játszhat. Ahogy Hitler vagy Sztálin tette is. Ez a potenciális hatalom pedig eleve mágnesként vonzza a pszichopatákat, és csak egy nagy válság kell ahhoz, hogy hatalomra is jussanak. Másrészt, pszichológiailag is sokkal könnyebb az átlagpolgárnak egy fizikailag védtelen csapatot bűnbaknak kikiáltani.

Hegyimеdve 2020.11.09. 16:48:45

@midnight coder: Azért a németeket párszor megszopatták. Napóleon, az első világháború.

Örömhernyó 2020.11.09. 16:51:55

@blah: Jó, akkor vegyük azokat az országokat, ahol tilos a fegyvertartás, de mégis hatalmas tömegben hullanak az emberek.
Mexikó, civileknek nem lehet lőfegyvere, de azért halomra ölik egymást a bandák, kartellek, meg a kereszttűzbe került polgárok is hullanak. Mert a bűnözők szarnak a fegyvertartás tilalmára.
Guatemala, Honduras, Nicaragua, Salvador és a többi shithole country. A világ legmagasabb emberölési rátáit tudhatják maguknak.

Az USA emberölési rátáját érdemes óvatosan kezelni és lebontani kisebb területekre.
Míg mondjuk Guatemala, Honduras, Nicaragua esetében tökmindegy hol élsz, mindenütt magas a bűnözés, nagy a valószínűsége, hogy megölnek, addig USA-ban az van, hogy vannak bizonyos városrészek, körzetek, ahol mondjuk úgy kissé sokszínűbb a társadalom. Illetve egyszínű: fekete. Detroit, Chicago déli része, St. Louis, California hírhedt városai (pl. Compton), Baltimore, Birmingham (Alabama)... Ezek a gócpontok, ahol a feketék ölik egymást, mert az erőszak kultúrájában nevelkednek, gangster rap a mindenük, egyedülálló anyák nevelik a fiaikat, apafigura nélkül, ezért a fiatal férfiak egymást "nevelik" bele a bűnözésbe.
Ha nem ezekben a bűnnel fertőzött körzetekben élsz Amerikában, akkor nem sokkal rosszabb az emberölési ráta a lakóhelyeden, mint Európában.
Tehát az amerikai bűnözés elég jól behatárolható földrajzilag. Nem véletlen, hogy mindig ugyanott van balhé.

Még valami. A statisztikák nem hazudnak. Az emberölések 50%-át a fiatal fekete férfiak követik el Amerikában. Amerika lakosságának 13,4%-a fekete. Ezeknek nagyjából a fele férfi (kb. 6,7%). Ezeknek egy kisebb részhalmaza a fiatal fekete férfiak csoportja. Tehát kevesebb, mint 6,7%-nyi populáció felelős a gyilkosságok 50%-áért. És nem meglepő módon a fekete gyilkosok áldozatai jórészt feketék.

Érdemes ezen elgondolkodni.
Ja, miért jelent meg a korábban spirituálékkal, blues-szal, jazzel, vidám funky zenével mulató feketék zenei kultúrájában a gangster rap? És miért vált egyeduralkodóvá?
Talán ez a videó választ ad:

youtube.com/watch?v=1DxHL2i3cZo

Tehát ez egy kulturális probléma. Nem amiatt van magas gyilkossági ráta Amerikában, mert szabad a fegyvertartás.
Ja, amúgy az 1990-es évek óta csökken az összes bűncselekmény száma az USA-ban. Csökken az emberölések száma is. Csak hát ma minden gyilkosság híre azonnal megjelenik az interneten és emiatt az emberek úgy érzékelik, hogy romlott a közbiztonság.
Miért? Sokan azt mondják, a korábban alkalmazott ólomtartalmú üzemanyag kipufogógázai miatt a tinédzserek, fiatal férfiak sokkal agresszívabbak voltak, kimutatták, hogy az ilyen szennyezett környezetben felnőtt fiúk rendkívül rossz döntéseket hoztak az életben. Az ólomtartalmú benzin kivezetésével ez a hatás megszűnt, nőtt az IQ, az érzelmi kiegyensúlyozottság stb.
Az abortuszok számának emelkedésével rengeteg olyan gyerek, aki rettenetes körülmények közé született volna (crack babies), nem született meg. Belőlük csak kallódó, iskolából kieső, korán a bűn útjára lépő fiatal vált volna. Ezért vicces, hogy a republikánusok keresztény vallási indokokkal ellenzik az abortuszt holott ünnepelniük kellene, hogy sok százezer leendő fekete gettótölteléket abortált az anyja, így csökkent később a bűnözési ráta.

ózdi cigány 2020.11.09. 16:52:30

@Örömhernyó: Ehhez képest az USA-ban a gyilkossági ráta duplája az EU-énak.

midnight coder 2020.11.09. 16:53:06

@brendelfütyi: Volt már ilyen a távol-kelet történetében, akkortájt tanultak meg profi módon ölni puszta kézzel. Más kérdés, hogy a japán átlagpolgár ma már járókerettel jár, ami elég erősen lecsökkenti az agressziót.

ózdi cigány 2020.11.09. 16:54:14

@Örömhernyó: És mennyi a lőfegyverrel elkövetett gyilkosság aránya?

midnight coder 2020.11.09. 16:57:32

@ózdi cigány: De azt azért ne felejtsd el, hogy az európai átlagpolgárt nemigen éri meg legyilkolni. Ha engem megrablógyilkolnál, max. egy laptop, egy mobiltelefon, és vagy 5 ezer forint Kp. lenne a zsákmány. Esetleg pár más apróság amit a feketepiacon el tudnál adni úgy 30-40 ezer forintért. Ennyiért még kis hazánkban is csak az öl, akinek a holnapi adag kábszerre kell a pénz, ami azért szerencsére nálunk ritkább mint az USA-ba. Ott viszont az átlagpolgárnál is lehet kp, értékpapír, ékszer, a másik oldalon pedig nem sok szociális hálód van ha csóró vagy. Másrészt, szerintem elég durván megváltozna ez a statisztika, ha kivennéd belőle a feketék által elkövetett bűncselekményeket. És ugye Európában elég kevés afroamerikai van.

ózdi cigány 2020.11.09. 17:00:19

@Hegyimеdve: Jaja, a németeken párszor átmentek mint kés a vajon.

ózdi cigány 2020.11.09. 17:01:18

@midnight coder: De attól a lőfegyverrel elkövetett gyilkosság a mérvadó, mert a sok szabadon tartott fegyver miatt sok kerül illegálisan is kézben.

midnight coder 2020.11.09. 17:02:46

@brendelfütyi: Akkor nyilván véletlenül maradtak ezek ott fenn századokig, a japánok és a kínaiak egyszerűen nem voltak elég intelligensek ahhoz, hogy röpke 500 év alatt feltalálják a sima ökölvívást.

midnight coder 2020.11.09. 17:05:38

@ózdi cigány: Ha valaki meg akar valakit ölni, azt megteheti konyhakéssel is. Ott sok fegyver elérhető, ergo az akinek ez a szándéka azt használja, és nem a konyhakést. De ehhez először is szándék kell, hogy ölni akarj. És itt nem az a kérdés, hogy van-e stukkered, hanem az, hogy bevállalod-e a büntetés kockázatát. Pár tízezer forintért kevesen fogják. Pár millióért már többen, különösen ha ki van a seggük a gatyából.

ózdi cigány 2020.11.09. 17:08:59

@midnight coder: csakhogy a késsel való gyilkolás pszichés gátja sokkal magasabb mit a lőfegyveré.

Alick 2020.11.09. 17:11:36

@midnight coder: "az, hogy állam bácsira ruházol minden jogot, beleértve a fegyveres önvédelem jogát is, állam bácsinak iszonyú nagy hatalmat ad"

Ez vitathatatlan, ugyanakkor a nyugati világ hatalommegosztási módszerei az Aranybullától a demokráciáig stabil helyzetben elég jól működtek, a polgár élvezi az előnyeit.
Ha pedig borul a bili, akkor pedig nem azon fog múlni, hogy a törvények mit engednek meg... ahogy hivatkoztam fentebb, '56-ban sem vártak a fegyvertartás legalizálására a pesti srácok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 17:11:36

@midnight coder: A távol-keleten régen jelen volt az ökölvívás. A kínai box, a thai pusztakezes harcok, japánban a jiu-jitsu. Csak a szamurájokkal szemben senki sem kezdett ökölharcot.

Alick 2020.11.09. 17:17:05

@brendelfütyi: Ez egyrészt általánosítás az egyes egyéni képességekkel szemben, másrészt a szamurájok és a pusztakezes harcmódok között elég sok eszköz van. Egy jó botvívó ellen Tyson-nak sincs esélye.

Örömhernyó 2020.11.09. 17:17:10

@Alick: A japán meg úgy általában a nagyon jó kelet-ázsiai közbiztonságról mesélhetnék. Maradjunk annyiban, hogy egész Kelet-Ázsiában arra van ráállva a rendőrség, hogy ne legyen ststisztikában bűncselekmény. Volt két éve itt Ázsiában dolgom a rendőrséggel, mindent megtettek, hogy ne legyen nyoma az esetnek, amiben áldozst voltam. Konkréta utána kellett mennem és az ügyészséggel és sajtóval fenyegetnem a rendőrtisztet, hogy felvegye a feljelentésemet. A helyi párom arcáról égett a bőr, hogy ilyen rendőreik vannak. Azóta a magyar rendőröket ha nem is emelem piedesztálra, de elismerem, hogy legalább lepapírozzák a dolgokat, hogy legalább emiatt be kerüljenek bajba.

Nyilván Magyarországról úgy tűnhety hogy Japán kurva biztonságos és valóban, kevesebb a pitiáner lopás, de ha valami történik, akkor a rendőrség mindent megtesz, hogy ne legyen nyoma. A japán rendőrök közismerten a leglustábbak, ez az általános megítélésük. Amolyan teszetosza, munkakerülő hivatalnokok, minden krimináltaktikai érzék nélkül. A helyiek ezt tudják róluk, nem is várnak mást, eleve nem is keresik a kontaktust a rendőrökkel, csak külföldiként ez nagyon mellbevágó tapasztalat.

A jakuzának vannak kifinomult módszerei, nem kell fegyvert hordaniuk, hisz zömmel nem erőszakoskodnak, hanem vesztegetnek, illegális uzsorában, védelmi pénzben utaznak, bordélyokat, éttermeket, bárokat üzemeltetnek, benne vannak a szakszervezetektől és politikától kezdve a közbeszerzésekben, mindenben.
Egy Molotov-koktél az ablakodon bebaszva is van olyan félelemkeltő, mint egy pisztolylövés.
A jakuza kb. úgy működik, mint a NER Magyarországon. Amit a filmek mutatnak, hogy tetovált rosszarcúak kaszabolják egymást a sikátorban, az a mese része. Valójában inkább olyan lezsírozott üzletek köttetnek, mint a Fidesz holdudvarában. Kapsz egy nemzeti dohányboltra engedélyt, de Mr. 20% a nevem... Ha érted hogy mondom. Ahogy a NER lovagok is ritkán lövik halomra egymást, a jakuza is ritkán erőszakos. Mindenki tudja hol a helye.

Japán amúgy egy olyan társadalom, amit 1000 évig olyan feudális elnyomásban tartottak, hogy az Európában elképzelhetetlen volt. Az 1000 év alatt folyamatosan kiirtották a japán emberekből a dacot, ellenállást, csak a legengedelmesebbek maradhattak életben. Úgyhogy az, hogy a japán emberek ma ilyen kis legókockák, az egy nagyon szomorú, brutális múlt öröksége. Pont emiatt nem is mernek önállóan kezdeményezni, nincs bennük egyéniség, a szabadidejük eltöltéséhez is segítség kell nekik, mert csak csoportban tudnak, mernek bármit is csinálni, valaki irányítása alatt. Például mindenre vannak klubok, mert olyan isten nincs, hogy valaki önmagától gyakoroljon egy hobbit. Csoporthoz kell csatlakozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 17:17:55

Visszatérve, az USA szétszakadása nem reális. A politikai hatalmat olyanok gyakorolják akik mögött hatalmas gazdasági erők állnak. Azoknak ez nem érdekük. A brexit mekkora szívás az angoloknak, képzeljétek el ennek a sokszorosát egy USA szakadás esetén. logisztikailag is megvalósíthatatlan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 17:20:28

@Örömhernyó: Így van. A japikba belenevelt fegyelem, szinte rabszolga szintű alázatot eredményez.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 17:23:18

Az USA szétszakadása esetén vajon az atomfegyverek, a tengeralattjárókat, a hordozókat, a katonai repülőket hogy osztanák el? Mi lenne a dollárral? Trump dollár, meg Biden dollár lenne? Olyan logisztikai kérdések ezek, amelyek lehetetlenné tesznek egy szakadást.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 17:24:27

@Örömhernyó: És abban a feudális elnyomásban a szamurájoknak komoly szerepe volt.

Örömhernyó 2020.11.09. 17:44:50

@ózdi cigány: Amerika emberölési rátája 4.96 (százezer főre). Ez csak kétszerese a magyarnak, úgy, hogy mindenkinek, akinek nincs priusza, lehet fegyvere. Ez nem olyan magas szám.
Ez a 4.96 csak pár tizeddel több, mint Lettország és Litvánia emberölési rátája. De senki nem emlegeti Lettországot és Litvániát, mint az egyik legdurvább vidéket az EU-ban, ahol halomra ölik egymást az emberek.
Amerikában is ez a helyzet, mint ahogy írtam, ha figyelmesen olvastad volna. De leírom újra, hogy még te is megértsd: az USA-ban vannak nagyon veszélyes, bűnnel fertőzött körzetek, városi agglomerációk, ahol az emberölési ráta olyan rossz, mint Venezuelában vagy Guatemalában. Máshol meg olyan biztonság van, mint Szlovéniában vagy Hollandiában.
Nem csak az USA, de Kanadát kivéve az egész kontinens (Amerika) erőszakosabb, mint Európa. De az USA-n belül hatalmas különbségek vannak, a gyilkosságok nagyon nagy része pár jól behatárolható rossz környéken történik. Míg Mexikóban, Venezuelában (ahol nem nagyon van fegyvertartás) majdnem bárhol lelőhetnek, USA-ban meg ehhez rossz helyre kell tévedned vagy ott élned (South Side of Chicago például), rossz társaságba kell keveredned. De az USA-ban megvan az esélyed az önvédelemre. Mexikóban kizárólag a bűnözőknek lehet fegyvere... És nekik van is, mert szarnak a fegyvertartás tilalmára.

Ja és mondjuk Szlovéniához, Spanyolországhoz, Lengyelországhoz, Hollandiához képest Magyarország is kurvaveszélyes hely lehet, mert a magyar gyilkossági ráta 4-5-szöröse az előbbi országokénak.

Örömhernyó 2020.11.09. 18:10:05

@brendelfütyi: @midnight coder: Az valóban igaz, hogy egy pár évig amatőr szinten ökölvívást gyakorló srác feketeöves karatékát simán leamortizál.
Ugyanez a birkózással és judoval is működik. Egy srác, aki birkózik egy-két évig, simán verhet feketeöves judokákat.
Csak hát Magyarországon az ökölvívás és birkózás nem olyan népszerű már, a keleti küzdösportok, harcművészetek divatja nagyobb lett. És mondjuk a birkózásból, ökölvívás verseny részéből kiöregszik az ember, judo, karate edzésre meg elég hajlott korban is le lehet járni, mert vannak kevésbé megterhelő ágai azoknak a sportoknak (karare formagyakorlatok, katák). Ökölvívást, birkózást aki már nem versenyszerűen űzi, az ki szokott maradni az edzésekből is.

Nem véletlen, hogy az MMA/UFC legdominánsabb versenyzői nem karatét vagy cselgáncsot űztek, hanem egyetemi szinten birkóztak. Vagy eleve egy birkózó/Sambo kultúrából jöttek (Khabib Nurmagomedov).

A keleti harcművészetek legtöbbje inkább kultusz, ahol csak azért csinálnak bizonyos dolgokat, mert az alapító mester iránti tiszteletből nem lehet változtatni a technikán. Mondom ezt úgy, hogy többféle keleti küzdősportot gyakoroltam. Kyokushinkai, azt a leghosszabb ideig, nagyon praktikus küzdősport, csak lehet, hogy ma már máshogy rúgnék combra, mert azóta gyakoroltam Muay Thai-t is. Meg a küzdelemben azért a kyo-sok hozzászoknak, hogy nem védik a fejüket ütés ellen, mert fejre tilos az ütés. De Muay Thai-ban meg a kesztyű miatt hozzászokik az ember, hogy azzal blokkoljon ütéseket, ami utcai küzdelemben esélytelen, mert a kezed nincs kipárnázva, áthatol rajta az ellenfél ökle.
Szóval mindnek megvan az előnye, meg hátránya is, de míg ökölvívás és birkózás esetén csak a hatékonyság a mérce, karatéban ott van a hagyomány, a szabályos, nagy könyv szerinti kötött forma, amit be kell tartani, legalábbis kata (formagyakorlat) esetén.

MEDVE1978 2020.11.09. 18:11:02

@midnight coder: Közgazdasági szempontból az USA egy integráns piac, egybenőve Kanadával, illetve Mexikóval. Nemzeti (értsd nyelvi, népességbéli) szempontból jelenleg nincsenek olyan különbségek, amelyek szétszakadást indukálnának, tehát arról nem beszélhetünk, hogy Texas lakosságának a fele spanyol nyelvű és Mexikóhoz akarna tartozni (örülnek, hogy nem ott vannak) vagy, hogy Illinoisban vagy Michiganben a kanadai érzület ébredne fel.
Mivel az USA egy nagy közös belső piac, közös valutával, kialakult tranzakciós rendszerekkel, semmi értelme felbontani, ugyanis nem jelentene versenyelőnyt az sem, ha mondjuk Kalifornia kiválna. Ezzel ugyanis egyszerre tenné sebezhetővé magát - katonailag és gazdaságilag is - a volt USA tagállamok felé, Mexikó felé, illetve még Kína felé is. Ez ugyanolyan a tökönlövés lenne, mintha mi lépnénk ki mondjuk az EU-ból és a NATO-ból.

blah 2020.11.09. 18:14:36

@Örömhernyó: na várjunk, te említetted név szerint a franciákat késesgyilkolóstul. abban egyet értek, hogy kulturális probléma, de ha megnézed a franciáknál arányaiban több fekete van mint az USA-ban. ha tényként kezelném az 50-50%-os megoszlást ami azért nem igaz, akkor is magasabb lenne az USA-ban, a 100 000 főre eső szám akkor 3 körül lenne csak a fehérekkel ha az utóbbi 10 évet nézzük. az államonkénti bontás is elérhető, az alapján azért nem Illinois vagy Michigan vezet, de gondolom a francia kisvárosokban sem éppen olyan mintha Marseille-ben élnél. szóval az a féle fegyvertartás ami az USA-ban van az igenis hozzájárul és nem csupán fekete kontra fehér probléma.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 18:15:17

@Örömhernyó: nagyrészt egyetértek. Csak azt ne feledd el, hogy a valós küzdelemben a ruha megléte sokat változtat ám a küzdelmen. Egy csomó birkózó fogást könnyen blokkolsz azzal hogy a saját vagy az ellenfeled ruháját fogod. Ha jól megfogtad a saját hajtókád, akkor egy hátsófojtást sokkal nehezebb bedolgozni. Karfeszítések kidolgozásánál pedig a ruhának sok szerepe van mind a tori, mind az uke esetében.

midnight coder 2020.11.09. 18:36:20

@Alick: "Ez vitathatatlan, ugyanakkor a nyugati világ hatalommegosztási módszerei az Aranybullától a demokráciáig stabil helyzetben elég jól működtek, a polgár élvezi az előnyeit."

Persze. Csak a dologban benne van időnként egy-egy Francia forradalom, Holocaust, Nagy Októberi, stb. Na most egy Holocaustból azért elég sok iskolai lövöldözés kijön az áldozatok száma alapján.

"Ha pedig borul a bili, akkor pedig nem azon fog múlni, hogy a törvények mit engednek meg..."
Az azért erősen függ a borulás mikéntjétől. A pesti srácoknak összejött a borulás, a pesti zsidóknak nem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 18:41:06

Mint látjuk az USA választási eredményein még egy államon belül is igen nagy a megosztottság. És még a trampli hívekben is felötlik, mi van ha felborul a gazdaság egy kettészakadás esetén. Egy állam sem meri ezt felvetni.

midnight coder 2020.11.09. 18:44:47

@blah: Az 50%-os arány gyilkosságra igaz, a többire nem láttam statisztikát. Ez viszont fbi-os volt. Elő is akartam szedni, de sajna közben töröltem az előzményeket. Európában is sok a fekete, viszont szvsz a kultúrájuk eléggé eltér a mai afroamerikaiakétól.

midnight coder 2020.11.09. 18:48:27

@Örömhernyó: Az amit te ma távol-keleti harcművészetként tanulsz itt Európában, nem biztos hogy pont ugyanaz, mit amit mondjuk 100 éve tanultak Japánban vagy Kínában.

midnight coder 2020.11.09. 18:49:17

Látom Matyinak megint félrelépett a kecskéje.

blah 2020.11.09. 19:10:35

@midnight coder: az FBI által közzétett számokat néztem végig az utóbbi 10 évben, bár nem érte el az 50%-ot egyszer sem, ez most lényegtelen. a fehérek között is magasabb a gyilkossági ráta. az eredeti gondolatra reflektálva mondom, hogy nem gondolnám, hogy jó lenne akár a franciáknál akár más európai országban egy amerikai típusú fegyvertartás. ugye amit mondott, hogy a késes támadást könnyebb lenne leszerelni, de abban az esetben már fegyveres lenne, és az usa-ban sem jött be még eddig a good guy with a gun teória.

midnight coder 2020.11.09. 19:16:55

@blah: Ja. A fegyver nem is erre jó, hanem arra, hogy míg fegyver nélkül a fizikailag erősebb / gyorsabb / fiatalabb bűnöző gyakorlatilag biztosra mehet, addig ha a másik félnél is lehet fegyver akkor ez is egy rizikófaktor a számára.

blah 2020.11.09. 19:22:59

@midnight coder: ennek a gondolatsornak a végén én csak vérontást látok... ha valaki gyilkolni akar akkor meg szerintem úgyis mindegy.

Sadist 2020.11.09. 19:25:48

@Örömhernyó: "Csak hát ők nem a demokraták corporate belső magjában, a tűz közelében vannak.
Gabbard felmosta Kamala Harris-szel a padlót a vitán."

A youtube pedig aktívan tett róla, hogy Gabbard ne szerezhessen népszerűséget, ha az USA-ból kerestél rá a nevére, a csatornáját és a videóit csak a sokadik oldalon elsüllyesztve hozta fel találatnak, viszont ha külföldről, akkor rögtön az elsők között. Az egész tech média (facebook, youtube, twitter, google) a demokraták kezében van.

Sadist 2020.11.09. 19:34:24

@blah: "nem arról volt szó, hogy tilos félautomatát viselni, hanem arról, hogy nem éppen a békés együttélést szolgálja."

A békés együttélést pont az szolgálja, ha a TÖRVÉNYTISZTELŐ állampolgárnak jogában és hatalmában áll megvédenie magát, legyen az bűnöző vagy egy diktatórikus állam.
www.youtube.com/watch?v=SfQpfGsvUF8
2:55-nél parádés, ahogy a szegény libtard borsónyi agya leolvad a kognitív disszonanciától.

Sadist 2020.11.09. 19:39:05

@Alick: "Kézifegyverek egyébként voltak használatban '56-ban is a magyar oldalon, de a ruszki tankok ellen összességében kevés volt."

A páncélosok megfelelő gyalogsági támogatás nélkül lófaszt se érnek, azokkal nem fogsz egy várost elfoglalni, legfeljebb lerombolni.
Szerinted a diktatórikus hatalmaknak miért az az első, hogy elveszik a polgárok összes fegyverét?

Sadist 2020.11.09. 19:57:31

@Alick: "Az USA soha nem volt más nagyhatalmak átjáróháza."

Na és szerinted miért? Lehet, hogy köze volt hozzá annak, hogy ha egy nagyhatalom megpróbálkozott volna vele, akkor közel annyi puskacsővel nézett volna szembe, amennyi az USA lakossága?
De közelebbi példának lehet Svájcot is hozni. Hitlernek eszében se volt elfoglalni, mert tudta, hogy a nehéz hegyvidéki terep, de főleg a milliós létszámú polgári milícia miatt óriási veszteségeket szenvedne. A mai napig kötelező minden hadköteles korú férfinek otthon tartania katonai fegyverét, mégse mondhatni, hogy a svájciak valami békés együttélésre alkalmatlan népség lenne.

"Az otthoni kézifegyverek nem igazán érnek bármit is az igazán zsarnoki megoldások ellen,. mint pl. szőnyegbombázás, ideggáz vagy akácsak egy szerényebb tüzérségi felvonulás."

Egy igazi pszichopata zsarnok mégis mit érne vele, ha porig rombolna egy országot és kiirtaná a lakosságot? A háborúkat nem a pusztításért vívják, hanem erőforrásokért, ezt már Szun-ce óta tudja mindenki.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:12:52

@dare: Ez a város-falu (nagyváros vs. kistelepülés) meccs, eltérő életstílusok küzdelme világméretű téma, nekem legalábbis úgy tűnik. A '90-es években a falvak nagyon megrogytak, amire nálunk még a rendszerváltás is ráerősített, de máshol is hasonló tendenciák voltak, ami kicsit megfordult az ezredforduló után. Ennek eredménye, hogy feljöttek a populisták, akik értenek a vidéki ún. "egyszerű emberek" nyelvén, ennek a konzervatív ellenforradalomnak az eredménye a Brexit, valamint Trump és Orbán hatalma. Az emberiség nagy része ugyanis évezredeken át falvakban élt sokkal inkább mint városokban.
Nem lenne jó, ha a város elnyomná a falut teljesen, mint a Csillagok Háborúja jellegű sci-fiben, ahol voltak nagyvárosi emberek és voltak nyomorgó buckalakók.
Az ellenkezője is bekövetkezhet, hogy a nagyvárosok szétzüllenek, irányíthatatlanná válnak és a sokmillió falu társadalma jön el, ez se lenne sokkal jobb.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:17:36

@Örömhernyó: A fosztogatás és gyújtogatás abból is eredhet, hogy a járvány miatt megnőtt sokak létbizonytalanság érzete, a tehetetlen düh kifejezéseként, mert a tömegben előjönnek az ösztönök, ha nem talál valódi célt magának.

blah 2020.11.09. 20:17:54

@Sadist: oké, de azt vágod ha neked jogodban áll megvédened magad fegyverrel, akkor majd más meg úgy érzi, hogy az utca törvénye jogán meg majd nem ököllel támad, nem törvényesen tartott fegyverrel. ez az ami a gondot okozza jelenleg az usa-ban.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:21:51

@Ebenezer Scrooge: Mindkét oldalnak vannak bőven sáros, mocskos dolgai. Olyanok vagyunk, hogy annak akikkel azonosulni tudunk, azoknak a bűneit bocsánatosnak tartjuk, a másik oldalé viszont égbekiáltóak. Ez mérhetően így van.
Meg kell próbálni a kívülálló szemével is látni az eseményeket, nem azonosulni túlságosan egyik oldallal sem, az ösztönös ítéleteinkkel szembe haladni.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:28:36

@midnight coder: Trump fordítva látta, pl. a nagy világszervezetek, a NATO, a szabadalmaikat lopó kínaiak rajtuk élősködnek. Szerintem ott van a New York-i tőzsde, ami kiugró módon megnyomja a GDP-t a spekulációs ügyletekkel, van olyan, hogy agyelszívás, ami nem kimondottan az USA-ra jellemző de eléggé egyértelmű, és persze a fegyverbiznisz is, de ez már kétélű, mert a magas hadikiadások hátrányt is jelentenek.
Én nem mernék egyértelmű kijelentéseket tenni, mert ez túl bonyolult, hogy ki kin élősködik, például ott van a kábítószerbiznisz, ami tönre teszi fél latin-amerikát, az USA-ban landol a nagy része, ott pedig lesittelik akit elkapnak, nettó senki sem húz belőle hasznot.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:32:19

@Örömhernyó: Ez érdekes dolog, a svájciaknál sok fegyver van otthon, (mert majdenm mindenki tartalékos katonának számít), de sok helyen még a cseheknél is aránylag sok a fegyver, nálunk szerencsére, vagy nem szerencsére sokkal ritkább. Ez olyannak tűnik nekem, mint a vezetés esetében is a zéró tolerancia az alkoholfogyasztással szemben. Egyes országokban szabad inni egy pohár bort vezetés előtt, nálunk tilos ez is...

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:41:02

@Örömhernyó: A bűnözés csökkentése a közfelfogás változásának is köszönhető. Több rendőr az utcákon, a graffitivel összefirkált, lepukkant helyek rendbetétele, konzervatívabb, rendre törekvő közfelfogás, a '68-as generációval feljött szélsőségesen liberális értékrend marginalizálódása. Steven Pinker. Az erőszak alkonya c. könyvében fejtegeti.
A magyar közvélemény pedig hiperérzékeny az erőszakra, pontosabban annak látványos, feltűnő formáira.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:51:40

@MEDVE1978: Az USA egyes területei eléggé elfejlődtek egymástól, mi lenne ha Kalifornia azt mondaná, hogy őket különösebben nem érdekli a szövetségi kormányzás? Az ő érdekeiket nem képviselik azok a pártok amik Washingtonban vannak, továbbá azzal sem értenek egyet, hogy ők 40 milliós államként ugyanúgy 2 szenátort delegálnak mint egy 3 milliós kis államocska a semmi közepén. Őket visszahúzza ez az egész. Texas is juthat hasonló logikával arra, hogy ők jól elvannak egyedül is. Ehhez persze egy komoly válsághelyzet is szükséges lenne, ami felborítaná a status-quot. Az egész elmehetne egy olyan irányba, hogy az USA az EU-hoz hasonló szervezetté válna, egy közös valutával. Nagy közös hadsereg fenntartása sem különösebben érdekük, mert ki a fene fenyegeté őket? Minden nagyhatalom minimum 5000km-es távolságra van tőlük. Legfeljebb a határvédelem lehet fontos.

Tamáspatrik 2020.11.09. 20:57:14

@MEDVE1978: Ja, a briteknek nem tökönlövés a brexit? London hogy maradhat pénzügyi központ ezek után, voltaképp aranytojást tojó tyúk?
Még egy érv, hogy az olaj már nem mindent vivő ász a pakliban, itt vannak az alternatív energiaforrások, az USA már nem fog annyi áldozatot hozni az olajmezők védelmében a Közel-keleten. Leginkább pár bolíviai ritkafém-bánya biztosítása lesz az érdeke, hogy elég aksit tudjanak gyártani folyamatosan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.09. 22:05:09

@Tamáspatrik: Matyika vissza se jött? Meg vagyok sértve! Nagyon hamar feladta. Pedig adtam neki egy óra előnyt.

Sadist 2020.11.09. 23:59:20

@blah: Komolyan azt gondolod, hogy ha az embereknek nem volna joguk fegyverrel védeni magukat, akkor majd a bűnözők se fegyverrel fogják kirabolni őket? Igazi lúzer mentalitás abban bízni, hogy majd a bűnözők gentleman módjára csak pont a szükséges kényszerítő erőt/fegyvert fogják alkalmazni.

Sadist 2020.11.10. 00:07:03

@Tamáspatrik: Mert a magyar társadalom gyerekként viselkedik és gyerekként is van kezelve. Magyarországon erre van igény, az emberek nem akarnak felnőni, felelősséget vállalni, nekik tökéletesen megfelel, hogy egy felsőbb hatalom megmondja nekik, hogy mit csináljanak, hogyan éljék az életüket. Nem véletlen, hogy a fidesz már egy évtizede hatalmon van és valószínű még lesz is pár ciklusig.

Örömhernyó 2020.11.10. 05:23:43

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!
...
Vajon mi lehetett az? Nem fogalmaztam durván.

Örömhernyó 2020.11.10. 05:46:48

@blah: Az USA-ban jelentősen alacsonyabb az emberölések rátája, mint délebbre, Mexikó, Guatemala, Honduras, Salvador, ahol teljesen tiltva vannak a lőfegyverek. A bűnözőktől ugyanis nem veszi el a fegyvert a fegyvertartás tilalma, ugyanis ők sz@rnak a törvényekre. A fegyvertartás tilalma csak a jogkövető polgárt fosztja meg a fegyverétől.

Nézd meg Szlovákiát, Csehországot, Szerbiát. Minden nagykorú állampolgár tarthat fegyvert és jelentősen alacsonyabb a gyilkossági rátájuk, mint Magyarországé, ahol tilos a fegyvertartás. Érdekes, a magyarhoz jelentősen hasonló múltú, örökségű cseh, szlovák és szerb társadalom szabad fegyvertartás mellett is jelentősen alacsonyabb gyilkossági rátát produkál, mint a fegyverfóbiás magyar társadalom.
Oroszországban is tilos a fegyvertartás, a gyilkossági rátájuk majdnem kétszerese az USA rátájának.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.10. 05:50:06

@Örömhernyó: Pedig most csak Brendel Mátyás kedvenc szavai vannak letiltva.

Örömhernyó 2020.11.10. 07:56:42

@Tamáspatrik: Kaliforniának még elég ivóvize sincs, gyakorlatilag élvezik az USA összes előnyét, sőt, egekig emelik az adókat az ott megválasztott ddmokrata vezetők. Mert a kaliforniaiak ezt akarják, magas adókat, szocializmust. Ezért van balos kormányzójuk. A washingtoni kormányzat pont hogy a kaliforniai szellemnek megfelelően csinált eddig is mindent, hagyta, hogy a tagállamok maguk hozzák a törvényeiket. A tagállamoknak hatalmas a mozgásterük, Kalifornia ezt ki is használja, szélbalos rendeleteket hoznak (San Franciscoban, Los Angelesben hagyják a drogos, hepatitiszes, elmebeteg hajléktalanokat az utcán élni), emiatt és a hatalmas adók, brutális ingatlanárak miatt is rengeteg konzervatívabb vagy csak költségeit csökkentő kaliforniai vándorolt el Texasba, Arizonába, Nevadába, Új-Mexikóba. Pont emiatt a texasi Austin kezd San Franciscora hasonlítani, tele hipszterekkel, meg SJW-kkal. Ezek a texasi techniparban dolgozók pont olyan ballib tökfejek, mint a kaliforniaiak, jó részük onnan is költözött Austinba.
Mivel mindenki oda költözik, ahova akar mindenki megtalálja magának a megfelelő államot. Ezért nem fognak szétszakadni.

midnight coder 2020.11.10. 08:10:44

@Tamáspatrik: És mennyivel kisebb is a bűnözés mint svájcban! Ja bocs, nem is...

midnight coder 2020.11.10. 08:27:33

@Tamáspatrik: "Trump fordítva látta, pl. a nagy világszervezetek, a NATO, a szabadalmaikat lopó kínaiak rajtuk élősködnek."

Trump elég furán látta a világot, lásd koronavírus. Kína esetén rövid távon az amcsik nyertek (és az EU), hoszabb távon a kínaiak. Ez amúgy várható volt, ugyanezt egyszer már eljátszották a japánokkal is, bár ők eleve magasabb technológiai bázisról indultak, a II világháború idején azért ott elég jó technológia volt. De oda is bementek az amcsi vállalatok befektetni, a kicsi japánok eleinte összeszereltek, aztán az alkatrészekből ők maguk is csináltak termékeket, amivel aztán árban és minőségben nagyon hamar lenyomták az amcsikat. Erre a hibbant amcsik eljátszották ugyanezt a kínaiakkal, és csodálkoznak a végeredményen. Szabadalmak ? Az amcsiknál a négyszögletű sajtot is lehet szabadalmaztatni, és teszik is. És jó régóta főleg ebből élnek: egy mérnökre ma már vagy három jogász esik. Fordított aránnyal többre mennének, csak hát jogászt könnyebb képezni.

"agyelszívás, ami nem kimondottan az USA-ra jellemző"
Egy fenét nem. Nézz meg egy microsoftos tech videót. Vagy ázsiai tartja, vagy indián. De ha picit visszamész az időben, ha nincsenek magyarok illetve a menekült európai zsidók akkor az amcsiknak se számítógépük, se lézerük, se atombombájuk, se hidrogénbombájuk. Ha nincsenek a II világháború után lenyúlt német rakétatudósok, akkor még rakétájuk se. És még ki tudja mijük, mert Edison sem mindig a saját gondolatait adta el mint saját találmányt, és sok olyan európai ment át oda akkor is mint Tesla. Az amcsi high-tech cégeknek sem véletlenül fáj, hogy Trump bácsi korlátozza a bevándorlást.

Persze ma Nyugat-Európa pont ezt teszi Kelet és Közép-Európával. Na meg persze az USA is.

Gazz 2020.11.10. 08:32:57

Ez az észak-dél ellenállás azért csak felületese szemlélő számára van így. Sokkal inkább jellemző a közép versus partvidék megosztás. Ahogy arra a cikk szerzője zseniálisan rámutatott, a nagy központi területek egész más kultúrát alakítottak ki, mint a partvidékek. Az sem véletlen, hogy a nyüzsgő nagyvárosok a partvidékeken alakultak ki. Florida -bár itt most a republikánusok győztek - egyáltalán nem tipikus "déli" állam, míg az északon levő West Virginia meg "délibb", mint Lousiana.
A biblia övezet sokkal jobban leírja a kulturális különbség megoszlását.
Érdekes jelenség még, hogy a latinók, akik saját származási országukban rendszerint nem sokra jutnak, az USA-ba érkezve, a jól szervezett angolszász kultúrában pedig a gazdaság motorjaivá válnak, mert olcsón és sokat dolgoznak.

nemecsekerno_007 2020.11.10. 08:52:29

@Örömhernyó: ‘56 után lettek ilyen szigorúak a fegyvertartás törvényei :))
Fostak az elvtársak.

midnight coder 2020.11.10. 09:09:01

@Gazz: "Érdekes jelenség még, hogy a latinók, akik saját származási országukban rendszerint nem sokra jutnak, az USA-ba érkezve, a jól szervezett angolszász kultúrában pedig a gazdaság motorjaivá válnak, mert olcsón és sokat dolgoznak. "

Ugyanezért nem volt jó ötlet az afrikai gyarmatbirodalom felszámolása sem. Picit másképp nézne ki az a vidék, ha az európaiak szerveznék volna a gazdaságot / kultúrát az elmúlt 70 évben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.10. 09:19:56

@midnight coder: A gyarmatok felemelkedése nem jó Európának. Gyarmatosítás nélkül, az ottani véreskezű diktátorok útján sokkal jobban ki lehet zsákmányolni őket. Szerinted a szaudi királyi család hogy hogy még mindig hatalmon van?

Örömhernyó 2020.11.10. 09:41:03

@Tamáspatrik: Illetve állatokként lehet viselkedni, mert a demokrata polgármesterek visszahívták a rendőröket az utcákról. Tehát elkapja a csőcseléket a gépszíj, először felgyújtanak egy kukát, majd látják, hogy semmi válasz nem jön a rendőrség részéről, erre bevernek eg, kirakatot. Még mindig semmi reakció. Elkezdik kirámolni az összes cipőboltot, mert a nagy létbizonytalanságban csak a több száz dolláros Yeezy és Air Jordan cipők jelenthetnek megoldást.
Amúgy bárhol hurrikán riadó Amerikában van és el kell hagyni az utcákat, bedeszkázzák a boltok kirakatait, megjelennek ezek a makimajmok és ugyanezt a fosztogatást megcsinálják.

Örömhernyó 2020.11.10. 09:46:35

@Gazz: Florida északi és belső része eléggé része a Deep South-nak. A déli rész az latinókkal van tele, de ők is Trump szavazók, ugyanis aki Kubából menekült (vagy az ősei), azok nem vevők a szocializmusra. Lásd Jorge Masvidalt, aki folyton kiállt Trump mellett. Az se véletlen, hogy az összes Bush beszél spanyolul, sőt Jeb Bush felesége mexikói.

midnight coder 2020.11.10. 11:14:10

@Tamáspatrik: "Még egy érv, hogy az olaj már nem mindent vivő ász a pakliban, itt vannak az alternatív energiaforrások, az USA már nem fog annyi áldozatot hozni az olajmezők védelmében a Közel-keleten."

Azért az olaj mint energiahordozó úgy 20-30 évig még velünk marad majd. Hacsak közben valaki ki nem talál egy nagyon hatékony, nagyon olcsó, nagyon tartós és nagyon könnyen újrahasznosítható akkumlátort. De ez ma még nemigen van a láthatáron.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 11:29:09

Pattanásig feszült a helyzet bármi bekövetkezhet. A háttérhatalom ilyen durva beavatkozásra kényszerült a nyilvánvaló csalásokkal, és ugye minden akció reakciót szül..

nemecsekerno_007 2020.11.10. 12:20:58

@midnight coder: Elmagyarázhatná valaki eseknek a naív bölcsészeknek, hogy kőolajból nem csak üzemanyagot állítanak elő. Az olajjal együtt felhövő földgázt se csak fűtésre használjuk.

Exploiter 2020.11.10. 12:51:07

Mi történne HA?

www.youtube.com/watch?v=4k2WZMsbQLI&ab_channel=NewsNOWfromFOX

Már megtörtént.
Kíváncsi vagyok, hogy a következő hetekben milyen show indul.

totii 2020.11.10. 13:05:28

@midnight coder: Nem hogy előbb-utóbb, már most kénytelen a saját (pszeudo-)nemzetét sanyargatni az USA. Trumppal lett volna esély, hogy ez a nagyhatalmi státuszból való eltűnés kevésbé legyen fájdalmas.

A szakadás ugyanakkor nehéz kérdés. Én egyelőre nem látom, hogy mi az a törésvonal, ami alapján új államalakulat jöhetne létre, egy-egy állam erejét kevésnek tartom ahhoz, hogy az egész Egyesült Államokat otthagyja (bár négy éve már mondogatták Kaliforniában, hogy nem akarnak olyan országban élni, ahol Trump az elnök...)

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 13:24:06

@totii: Ha Biden is lesz az elnök, egy nagyon szerény legitimizációval felruházott, republikánus szenátussal, konzervatív többségű LB-val sújtott elnök lesz, és közel se biztos, hogy Trump eltűnik az amerikai belpolitikából. Nagyon is elképzelhető, hogy olyan figura lesz, mint Orbán a 2000-es években.

solar flare 2020.11.10. 13:32:14

Számomra az hihetetlen, hogy most már 4 éven belül kétszer sikerült kurva szar jelölteket állítania mindkét oldalnak.

4 éve a szociopata egoista faszkalap vs. gyilkos, aljas, pszichopata ribanc.

Most meg a szociopata egoista faszkalap vs. szenilis kriptaszökevény.

Tényleg nincs jobb ezeknél a szutykoknál?

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 13:35:02

@solar flare: Rejtély, hogy a demokraták miért nem találtak egy jobb jelöltet. Senki nem akarta vállalni, így elvállalta az öreg? Nem tudom elképzelni erről a demens múmiáról, ahogy keményen lobbizik, hogy ő legyen az ellnökjelölt.

totii 2020.11.10. 13:35:20

@CSOKKI MÁLNA: Volt egy rövidhír, hogy egy fogadóiroda szerint 2024-re Kamala Harris a legesélyesebb a demokrata elnökjelöltségre. Gyorsan rákerestem a republikánusra, ott bizony továbbra is Trump vezet.
A második világháború után nem sok alkalom volt, hogy a hivatalban lévő elnök elbukta a választást, de olyan meg abszolút nem, hogy később újra induljon - igaz, 70 év feletti elnökök sem voltak még korábban.

solar flare 2020.11.10. 13:55:29

@CSOKKI MÁLNA: Egyszerűen nem értem... Na, nem mintha a másik múmia, aki ráadásul kommunista is, jobb lett volna... De tényleg nincs senki?

solar flare 2020.11.10. 13:57:08

@totii: Kamala Harris... végül is, miért ne egy indiai legyen az USA elnöke? Hisz az indiaiak Indiát is olyan nagy sikerre vitték... :)

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 15:07:32

@totii: Hát demokrata oldalon még lesz egy Kamala vs Michelle Obama meccs. Valaha a DP volt a rabszolgatartók pártja.:)))

solar flare 2020.11.10. 15:17:55

@CSOKKI MÁLNA:

Ja, de az már csak a következő választásokon.

Ha Biden beadja a kulcsot, vagy lemond egészségügyi okokból, akkor Kamalának lesz pár éve a hatalomban...

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 19:21:30

@solar flare: Valszeg ez aggasztja Obamáékat.:)

solar flare 2020.11.11. 14:01:29

@CSOKKI MÁLNA:

Lehet. Nekem mindegy. Felőlem mehet a cicaharc :-D

CSOKKI MÁLNA 2020.11.11. 18:28:53

@solar flare: Nyilván nem számolhattak előre a járvánnyal, és úgy gondolták, hogy Ob(l)amánének több esélye lesz 4 év múlva nyerni Trump ellen.Nem jött be a terv úgy néz ki. Lehet, hogy Michelle Trumpnak szurkolt titokban? :)

CSOKKI MÁLNA 2020.11.11. 21:21:37

@CSOKKI MÁLNA: Persze 4 év múlva már nem is is indulhatott volna Trump, ha most nyer. Mindenesetre Obamáné úgy gondolta ,hogy most nagyobb az esélye egy demokrata vereségnek, mint 4 év múlva. Szóval ezért nem erőltette az elnökjelöltséget. Aztán jött a pandémia...

solar flare 2020.11.12. 15:19:02

@CSOKKI MÁLNA: Nem tudom ezt innen eldönteni, de Obamáné se lenne jobb, mint Kamala Harris, az biztos... Obama egy showman volt, csípték az emberek, csak közben kb. lófaszt sem csinált... Na jó, indított pár háborút a béke Nobel-díjas, és kb. egyet se zárt le :)

solar flare 2020.11.12. 15:25:34

Összeesküvés? Az lentről indulna a hatalmon levők ellen... ez simán csak hatalomgyakorlás.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 22:12:22

Inkább csak logikus..Szted miért nem szállt be Michelle Obama most az elnökjelöltségért a küzdelembe? Mindenki tudja, hogy elnök szeretne lenni.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 22:13:58

Oblama egy szép nagy nulla volt. Tapi Joe méltó követője lesz.
süti beállítások módosítása