Ideo-logikák

Ideo-logikák

A pozsonyi csata mint a kormányzati propaganda része

2020. december 28. - Tamáspatrik

Idén két fontos elemmel bővült a harcos hősi múltról szóló NER propaganda, az egyik az Árpád ház hun eredetéről szóló genetikai bizonyítékok, a másik pedig a pozsonyi csata kultusza, illetve a Magyarságkutató (vagy butító) Intézet megrendelésére erről készült rajzfilm. Az utóbbiról érdemes egy kevésbé elfogult, távolságtartó értékelést is elvégezni (ami egyébként minden csatával, háborúval kapcsolatban ajánlott módszer).

1.A 907-ben lezajlott pozsonyi csata önmagában valóban egy jeles hadi teljesítmény, hatalmas győzelem volt a bajorok (a Keleti-frank Birodalom legkeletibb tartományának) hadserege fölött, azonban nem lehetett meghatározó, mert alapvetően csak egy országrész, Pannónia sorsáról szólt. A bajorok képtelenek lettek volna ennél nagyobb területet uralmuk alá vonni, a felőlük nézve Dunán túli területek már a római birodalom idején sem voltak civilizálva, az önmagában is hatalmas, akkoriban mocsarakban dús országrészeket nem tudta volna az egyébként is nagyon nehézkesen mozgó hadseregük hosszabb időn keresztül kontrollálni. Számomra úgy tűnik, hogy az ütközet nem volt számunkra sem élet-halál kérdés, a közép-európai dominanciaviszonyokról szólt inkább. (Hogy élet-halál kérdés lett volna, ez inkább az érzelmek felkorbácsolására jó.)

2.Őseink akkoriban a pusztai népek között kifejlesztett harci taktikával tudták teljesen simán felülmúlni a bajorokat. Ennek fő elemei az edzettség és kitartás, a csapatrészek fegyelmezett hadmozdulatai, a hadi taktikák váltogatása, lóhátról nyilazás, jól működő hírszerzés és megtévesztő információk terjesztése. Érdekes módon a csatával kapcsolatban szinte kizárólag csak nyugati forrásokra tudunk támaszkodni, és nincs elég forrás ahhoz, hogy jól rekonstruálható legyen.

3.Én magam valószínűnek tartom, hogy a csatában a magyar eliterők nagy számban vettek részt, akkoriban nem lehetett volna könnyen összegyűjteni 20 ezer lovast, főként olyanokat, akik az előre eltervezett hadmozdulatokat ennyire tudatosan és pontosan végrehajtják. A csata egy valószínűsíthető forgatókönyv szerint úgy zajlott le, hogy a háromszoros túlerőben levő ellenség két hadseregét sikerült szétválasztani, külön-külön megtámadni és teljesen megsemmisíteni. Számomra hiteles lehet az is, hogy a csapatainkat Árpád vezethette, ettől függetlenül nyilvánvalóan magas szintű hadvezetési képességeket igényelhetett ez a győzelem.

4.A csata egy hosszabb háborúnak csak az első fejezete volt, a második felvonás a mai Ausztria nagy részét is magában foglaló bajor tartományok felgyújtása, felégetése - és habár mi is alkalmaztuk védekezésül a felégetett föld taktikáját az ellenséggel szemben, ez mégis mai szemmel aránytalan mértékű megtorlás. Ugyanígy nem érdemes mentegetni a „kalandozásainkat” sem, amelyek lényegében rabló hadjáratok voltak, ne próbáljunk ennél többet belelátni. A történet harmadik része a 955-ös augsburgi vereségünk, ugyanis mintegy ötven év kellett ahhoz a bajoroknak, hogy alkalmazkodni tudjanak őseink harci taktikájához. (Ez egyébként a háborúk gyakran megfigyelhető menetrendje, a modern háborúkban ez annyiból változott, hogy a harcban álló felek a sikeres ellen taktikákat egy-két év alatt kifejlesztik.) Ezt követően a történet úgy folytatódik, hogy mi is átvettük és több esetben sikeresen használtuk a nyugati típusú nehézlovasságot. Igaz viszont az is, hogy a mongolok hasonló harci taktikával győztek le minket 1241-ben Mohinál, mint mi a bajorokat a pozsonyi csatában.

5.Az állampolgári nevelés része a „hősi múlt” példáinak erőltetése, tudattalanul olyan analógiákat sugall, hogy Orbán most éppúgy harcol a túlerőben levő „Nyugattal”, mint őseink ezt Árpád idején tették. A sors különös fintoraként Bajorország ebben a harcban kicsit inkább a mi oldalunkon áll, mivel több nálunk termeltető nagy autógyár központja is van ott.

Ez a „harcos nép” analógia teljesen félrevisz, sőt kimondom, hogy a szimpla népbutítás kategória, hiszen az ilyen tettek felemlegetése nem tesz minket edzettebbé még annyira sem, mint amennyire a stadionok építésétől fellendülne a tömegsport. (A be nem vallott kisebbségi komplexusok kompenzálására viszont talán jó lehet.) Az edzettségen és a fegyelmezett csapatmunkán kívül nem nagyon van más, ma is alkalmazható tanulsága őseink hadi sikereinek. A harcos elit, amelyik „megvédi az országot” - ez egy teljes tévút főként ha hozzátesszük, hogy a katonai kudarcok is előmozdíthatták azt, hogy István királyunk akkori értelemben vett modern európai államot hozzon létre. Manapság inkább az nevezhető dicsőségesnek, ami építő jellegű és új dolgok létrehozásáról szól, a régi harci diadalok nem ebbe a kategóriába tartoznak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5216361972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.29. 04:07:20

Félnek. Ezért egyre harciasabbak és radikalizálódnak. Pontosan tudják, ha veszítenek, sorban viszik el a NER főbb bűnözőit és azok a börtöntől való félelmükben majd énekelnek. És Tiborcz lesz az egyik első akit elvisznek.

toszegidaniel 2020.12.29. 09:31:05

Szerintem igazad van, ám kiegészíteném azzal, hogy ez nem csak a magyaroknak szól. Külföldre (és leginkább az EU-n belülre, Brüsszelbe) azt üzeni , hogy ahogy régen, most is tartsanak/féljenek a magyaroktól, mert még a végén újra megtörténik a pozsonyi csata. Erre utalt a partraszállásos hasonlat is, amit Orbán a vétóval kapcsolatban használt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 10:47:08

A múlt építése talán a legfontosabb eleme minden identitástudatnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 10:48:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Így igaz, Zorbán retteg, mert a nép 90 %-a immár a szakértői országrontó Gyurcsány-Bajnai duót kéri vissza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 10:50:04

@toszegidaniel:

A magállamok elitje eleve retteg a világ népeitől, Orbán nélkül is.

A magyar-lengyel lázadás csak azt jelzi, immár a félperiféria is forrong.

MEDVE1978 2020.12.29. 11:17:34

Itt egy videó róla: www.youtube.com/watch?v=VHUSCs4Nacg.

A lényeg az, hogy a bajorok nem bírták cérnával. Valóban irtózatosan idegesítő lehet, hogy vonulás közben egy minimál páncélzatú, villámgyors, de nem hatótávú íjakkal rendelkező lovasíjász csapat folyamatosan lődöz. Ha megpróbálod a saját, mindenképpen nehezebb lovasságoddal üldözőbe venni, akkor rögtön visszavonul vagy tartja a távot és lemészárol az íjaival. Gyakorlatilag hasonló technikai körülmények között a lovasíjászok csak felépített védelemmel (várak, erődítmények) vagy egészen kiváló taktikával, szintén könnyebb lovassággal állíthatók meg (Ain Jalut 1260 arabok a mongolok ellen). Mivel előbb-utóbb elvesztették a fejüket és a döntő csatát látva mindent beleadtak, ezért a sokkal gyorsabb és mozgékonyabb magyar csapatok be tudták keríteni őket.

Politikailag nyilván a bajorok / frankok nem akarták uralni a Kárpát-medencét, hanem egyszerűen egy ütközőzónának, határvidéknek akarták használni a mindenféle barbár ellen. Egyetértek azzal, hogy a Dunától keletre fekvő területeket még a Római Birodalom sem tudta meghódítani, ezért a nyugatiak reális terveként sem szerepelhetett, hogy ezt elfoglalják és beolvasszák a birodalmukba. Viszont a bizonytalan ütközőzóna, egy gyenge államszervezettel - akár magyarral, nem hiszem, hogy ennyire válogatósak lettek volna - az hatalomtechnikailag jó ötlet. Pár száz évvel később ugyanezt csinálja az Oszmán Birodalom a Wallachiai fejedelemséggel (többek között bizonyos Vlad Drakul, azaz Drakula gróf irányítása alatt) pár évtizedig vagy az Erdélyi Fejedelemséggel 150 évig. Mindkettő a határvidékre koncentált, gyenge vazallus állam.

Jelenlegi politikai célok: nyilván van egy dicső nemzeti múlt "cél", miszerint akkor voltunk mi nyeregben, a nevünket félte Európa. Ez egy agresszívabb kép, mint a letelepítő Istváné, aki ugye inkább a megbékélés és "európai integráció" királya.

chrisred 2020.12.29. 11:29:51

@MAXVAL birсaman közíró: Csak a multat nem kitalálni kellene, hanem megismerni azt, ami valóban megtörtént.

chrisred 2020.12.29. 11:38:45

Sok mindent el lehet képzelni vagy valószínűsíteni egy olyan történelmi eseményről, amiről lényegében nem léteznek források. Úgy gondolom, ha a pozsonyi csata magyar szempontból tényleg sorsdöntő esemény lett volna, akkor ugyanúgy megőrizte volna legendaként a kollektív emlékezet, mint Lehel kürtjét vagy Botond buzogányát. Szerintem a bajorok részéről sokkal lényegesebb hatása volt annak, hogy nem tudták megtartani a Dunát határvédelmi vonalként, ezért onnantól folyamatosan ki voltak téve a keletről érkező rablóhadjáratoknak.

chrisred 2020.12.29. 13:34:42

@MAXVAL birсaman közíró: A fikció nem történelmi, hanem irodalmi kategória.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 13:40:03

@chrisred:

A narratíva mindig fikció, önmagában nincs múlt. A múltépítés arról szól, hogy kiemelünk valós eseményeket, azokat aztán valamilyen keretbe tesszük.

chrisred 2020.12.29. 15:02:20

@MAXVAL birсaman közíró: "...kiemelünk valós eseményeket,..."

Fogalomzavarban vagy, ez se nem kitalálás, se nem fikció. A valós eseményeket nem kell kitalálni, azok megtörténtek.

chrisred 2020.12.29. 15:11:20

@MAXVAL birсaman közíró: A jövőt kell kitalálni, a múltat felfedezni kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 15:24:23

@chrisred:

Nem, önmagában nincs múlt. Minden történelem alkotott múlt. Jó esetben csupa valós elem alapján, rosszabb esetben fantáziával habosítva. De mindenképpen konstrukció.

chrisred 2020.12.29. 16:05:11

@MAXVAL birсaman közíró: Az a (nem bizonyított) állításod, hogy a történelem alkotott múlt, sem jelenti azt, hogy a múlt nem létezik. Egyébként az egész elméleted a konstruált és a rekonstruált kifejezések összekeverésén alapul.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 16:13:20

@chrisred:

A múlt mint kész narratíva nem létezik. S a történelemkönyvekben mindig a narratíva van.

chrisred 2020.12.29. 16:23:38

@MAXVAL birсaman közíró: A történelemkönyvekben a múlt tényei és azok értékelése szerepelnek. Ahol nincsenek tények, az nem történelemkönyv.

BiG74 Bodri 2020.12.29. 23:32:33

És ez az animáció akkora siker lett, hogy sorozat lesz belőle!

BiG74 Bodri 2020.12.29. 23:40:43

@chrisred:
Lehet benne valami, ha a későbbieket nézem pl. ott a Vértes, mely 1051-ből állít emléket.

Tamáspatrik 2020.12.30. 09:57:19

@MEDVE1978: Én is ezt a videót néztem, ami egy valószínűnek tűnő forgatókönyv. Egyetértünk.
Beszélni kell erről a propagandáról, nagy az érzelmi hatása és veszélyes.
Nem ugyanaz a kategória mint a Pákozdi csata vagy Nándorfehérvár védelme, ez a csata kisebb mértékben önvédelemről és sokkal inkább dominanciáról szólt
Az pedig, ahogy a magyar seregek végigpusztították és fosztogatták Nyugat-Európát, nem volt túl jó belépő, eléggé szégyenletes.

chrisred 2020.12.30. 12:10:19

@Tamáspatrik: "Az pedig, ahogy a magyar seregek végigpusztították és fosztogatták Nyugat-Európát, nem volt túl jó belépő, eléggé szégyenletes."

Ez azért túlzás, akkoriban minden nép hadrafogható ereje ezt csinálta, mi csak alkalmazkodtunk a korabeli társadalmi viszonyokhoz. Egyébként rendszerint az akkori európai hatalmasságok bérelték fel a magyar kalandozókat, ők meg az tették, amihez értettek. Az is túlzás persze, amit a szocializmusban tanítottak, hogy a helybeli lakosság kifejezetten örült a magyarok érkezésének, mert elzavarták az őket kizsákmányoló urakat, de semmi rendkívüli kegyetlenség vagy pusztítás nem járt velük, amihez ne lettek volna hozzászokva.

MEDVE1978 2020.12.31. 00:59:22

@Tamáspatrik: Szégyenteljes? Ugyan már. Ez a sötét középkor volt. Nem szabad a mai erkölcsi mércével mérni sokkal korábbi történelmi korszakokat. Ez akkor business as usual volt.

BiG74 Bodri 2020.12.31. 02:35:52

@Tamáspatrik:
Szerintem sincs semmi szégyenletes, a kor ismeretében a magyar seregek tevékenységében. Egyrészt a magyarok ezen tevékenységet keresett szolgáltatásként is végezték. Másrészt mindenki más aki tehette, ezt tette.

Tamáspatrik 2020.12.31. 16:55:37

@chrisred: Olyan ez a kalandozás téma, hogy kerestük, vajon ki hívott be minket, mint '68-ban Csehszlovákiában az oroszok. :)
Óvatosan, de kimondták a történészek, hogy nem volt mögötte koncepció a zsákmányszerzésen kívül.
Nem mindenki pusztította végig Európát, pl vikingek vagy normannok voltak még ilyenek rajtunk kívül. A legtöbben csak a szomszédságot fosztogatták. :)

BiG74 Bodri 2020.12.31. 22:16:13

@Tamáspatrik:
Nem értem, a zsákmányszerzéssel mi a baj?
A hívással szintén, hiszen riválisok kértek fizetett zsoldosokat a szomszédok ellen. Hol ez, hol az.
Mondjuk a belemagyarázást, hogy ez egy összetett terv része volt, tényleg baromság.

chrisred 2021.01.01. 18:15:47

@Tamáspatrik: "Olyan ez a kalandozás téma, hogy kerestük, vajon ki hívott be minket, mint '68-ban Csehszlovákiában az oroszok. :)"

Ezzel arra célzol, hogy Árpádék nevezték ki az európai hatalmasságokat, akik később behívták őket? :)
süti beállítások módosítása