Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hogyan küzdjünk meg azokkal, akiknek az lételeme az erőszak?

2021. január 08. - Tamáspatrik

A legtöbbünk számára ez kapásból megoldhatatlan, mivel nem kenyerünk az erőszak. Akik az erőszak terén elemükben vannak, azokkal szemben idegen pályán, számunkra kedvezőtlen szabályok között kellene megküzdenünk. Az ilyen problémákra csak különféle helyzetfüggő, személyiségfüggő kreatív megoldások születhetnek. Egyébként én magam sem tudom a megoldásokat legfeljebb, hogy mi az, ami biztosan nem jó.

A politikai sík az, amiről most szó lesz és ahol ez a leginkább feltűnő, de a kisközösségek, munkahelyek és egyének szintjén is eléggé hasonló a helyzet. Na most ha ezt azért írnám, hogy Orbán és a NER legyen a célkeresztben, abból egy önellentmondás és öngól lenne, még akkor is, ha a közéletben az agresszivitás terén több mint két-harmados többségük van.

Az erőszak rossz dolog. Nyilván ezt most kisarkítottan állíthatom csak így, de mégis megteszem, mert vannak olyan helyzetek, amikor az agresszív út lehet a legjárhatóbb, de az erőszak alapvetően negatív jelenség, hiszen ilyenkor a kreativitásunkat egymás ellen fordítjuk. Hihetetlen sok ötletet, okos taktikai húzásokat lehet az erőszakos hatalomnövelés szolgálatába állítani, látjuk ezt nap mint nap, de az alapmotívum ilyenkor mégiscsak a hatalom növelése marad, amikor a cél szentesíti az eszközt, még ha a célt nem is érjük el sosem, ezért mindig újabb eszközöket kell kitalálni. Az ember olyan, hogy a több hatalom birtokában még inkább szeretné elnyomni azokat, akik neki nem szimpatikusak. Ez valóban egy ördögi kör.

Az erőszakos nálunk a szélsőjobb, a baloldaliak túl idealisták. A baloldaliak annyira erőszakosak, hogy dudálnak a tüntetésen, vagy be akarnak menni a TV stúdióba egyes parlamenti képviselők, hogy közleményt olvassanak fel. Most fölösleges ideológia vitákba bonyolódni erről, és Orbán legújabb állításain rugózni a 2018-as ellenzék erőszakosságáról. Ez a szöveg nyilvánvalóan a saját tábornak szólt és dekódolni kellene, hogy értsük mit is akart nekik mondani, én érteni is vélem egyébként, de nem érdemes vele foglalkozni (később kifejtem, hogy miért). A baloldali vezetőkkel nem az a baj, hogy túl erőszakosak lennének, hanem hogy túl idealisták, náluk néha a tett halála lehet az okoskodás, a határozottság hiánya. Olykor a humanizmust is túlzásba lehet vinni, tocsogni lehet benne.

Macsókultusz. Ez egy fontos ismérve az agressziónak. Aki érzékeny az nem is lehet közénk való, sőt netán még „buzeráns” is. Ilyen az is, amikor nagy elődök véres, harcias tetteit emlegetjük példaként, főként hogy raboltak és fosztogattak. A macsósággal az a fő gondom, hogy érzelmileg zárt, megjátssza magát, nem mutathat érzékenységet, őszintétlen. Ösztönösen erősnek akarjuk mutatni magunkat, ami egy fő oka lehet például az elvi alapú oltásellenességnek is. Nem azt mondja az illető, hogy úgy érzi, hogy neki nincs rá szüksége, nem ennyire őszinte, hanem mindenféle logikátlan, kamu érveket hoz fel, amivel másokat is befolyásol. Az agresszivitás és az őszinteség általában kizárja egymást.

Pótcselekvés. Nem létezik olyan, hogy az agresszió kiélése, inkább agresszióra való rászokás, függőség jöhet létre. Ez akkor lesz pótcselekvés a harcos típusú egyének számára, ha nem találnak értelmes alkotó tevékenységeket, megfelelő munkákat. A munkanélküliség vagy az alacsony társadalmi státusz tipikusan ilyen (alacsony szintű munkák, sikertelenség érzése, magány), ami sokakat a fanatizálódás felé lök, a legtöbbünknek szerintem vannak ilyen ismerőseink. Csatlakozhat agresszív FB-s csoportokhoz, szélsőséges politikai mozgalmakhoz, nem véletlen hogy a szélsőbalos és szélsőjobbos mozgalmak mikor erősödnek meg, vagy épp a terrorizmus hol és milyen időszakokban lángol fel. Egyes vallási tanok és ideológiai elvek inkább csak önigazolást adnak a csalódott, magukat sikertelennek érző emberek számára.

Provokatív, ösztönös reakciók. Ez nem igaz, hogy az ember alapvetően agresszív természetű, mert sok ezer éven át rákényszerült és nem is lehetne más. Ha megnézzük, hogy az agyunk sok milliárd idegsejtjének nagyon nagy része egyáltalán nem agresszióval kapcsolatos dolgokkal, hanem egészen más feladatokkal foglalkozik, és az erőszak leggyakrabban csak szimpla ösztönös, hormonális jellegű reakciókon alapul, láthatjuk hogy leginkább csak vész üzemmódra való. Nagyon jól provokálhatóak vagyunk, mert ezek a reakciók gyorsak, és mivel a neten is gyors az információ, nagyon sok a hibás, elsietett döntésünk, a rosszul megfogalmazott komment. Egy példa erre, hogy a miniszterelnök használt egy furcsa szót véletlenül, és mindenki ráugrott erre, teljesen fölöslegesen. Ha provokálhatóak vagyunk, azt az igazi harcos típusúak, a megfontolt stratégák és jó taktikai érzékűek mindig ki fogják használni.

Amikor nem nyert senki. Mindig azt keressük a politikai történésekben, hogy na ez most a mi csoportunknak volt-e jobb vagy az „ellentábornak”. Ha már így gondolkozunk az alapvető hiba egyébként mert nagyon sokféle felfogás létezik, másrészt sok olyan helyzet van, amikor mindenki veszít, senki nem jöhet ki jól belőle. A washingtoni Capitolium ostroma is ilyen volt, még ha senki nem is halt volna meg, csak sérültek lennének, akkor is egy tipikus loose-loose szituáció, a társadalmi bizalom szintje tovább romlott. Ez megint egy olyan helyzet, hogy nem érdemes bizonygatni azt, hogy a nekünk szimpatikusabb oldal az igazi erkölcsi győztes. Hogyha netán az anarchia válik normává az amerikaiaknál vagy angoloknál és „elsüllyed” a nyugati kultúra, akkor nem lehet majd megállapítani, hogy ezért ki is a „felelős”. Akkor lehetnek páran kárörvendőek, hogy „na megmondtam”, de hosszabb távon mi is rosszul fogunk járni.

Megunható. Az agresszió is válhat unalmassá, sőt kódolt is, hogy azzá kell, hogy váljon, mert rengeteg érdekesebb dolog is van nála, elég lehet az is, ha egyre kevesebben érzik már jó bulinak. Sőt, az agresszió fenntartója maga az agresszió, hogyha támadnak egy csoportot, az még inkább összezár és még inkább agresszívan fog viselkedni. Emiatt nagyon szeret provokálni, hiszen a harc az igazi közege, és arra vár, hogy élvezettel bosszút álljon. Sok olyan társadalom volt, ahol az emberek megunták, bár igen hosszú kifutási idő után és értelmesebb dolgokat kerestek. Reménykedjünk, hogy mi is ilyen irányba fogunk haladni, sőt ha a politikában nem is, de mikroszinten már sokat is haladtunk előre.

A primitívet nem kell lenézni. Ha valaki primitívebbnek tűnik, egész biztos, hogy van egy sor olyan dolog, amiben jobb nálunk vagy az ismerőseink többségénél. Az agresszió alapvetően primitív ugyan, de ez csak egy oldala az illető személyiségének, valószínűleg van számos olyan, amit nem ismerünk.

A lap alján végül is csak annyi, hogy nem tudom mi lehet a különféle helyzetekben a legjobb megoldása az agresszív emberek kezelésének, de a provokációknak ne üljünk fel, mert akkor az ő játékukat fogjuk játszani, az ő szabályaikkal. Nagyon jól érezhető, hogy mikor provokál minket egy esemény.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3616377826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamáspatrik 2021.01.08. 20:10:24

Például a háborúkban is van 80-20 szabály, tehát a katonák nagy része egyáltalán nem is lő az ellenségre. Kivéve ha esetleg "bekattan", vagy úgy is hozzászokhat, hogy szinte igényli is, mint a hosszútávfutók a hormonlöketet. (Azzal a különbséggel, hogy a harcolás destruktív, a futás egészséges.)
Az agresszióhoz hozzászokott veteránokat pszichológiai, esetleg pszichoterápiai kezelésben kell részesíteni, mert antiszociálisak lesznek.
Aki persze jó az agresszió terén, az önmagában még nem baj, csakhogy az emberek nagy része félénk.

BiG74 Bodri 2021.01.09. 10:15:39

Mindig ez a szóhasználat! Bár lehet, hogy csak azért nem értem, mert egy agresszív állat vagyok.
Szerintem a primitívség játszik nagy erőkkel. Az ember, aki nem tud agyilag felfogni dolgokat, mert nincs rá fiziológiai képessége, vagy mert lusta, igénytelen disznó az ismeretek elsajátításához. Az kezdésnek menekül a hitbe, ezoterikába, konteó világba, majd szépen radikalizálódik, és ha ő nem is vállal erőszakot, mindig üdvözli azt, persze csak, ha nem vele történik.

A másik, az erőszak iránti lelkesedés növekedése, bizony nem fog észérvek alapján eltünni. Az illiberalizmus pedig erről szól, a harc, a háború, a megtámadtak minket, az elakartak, és elakarnak pusztítani, mind ezekről a primitív emberek stimulálásáról szól. Ezek a primitív emberek aztán észérvek abszolút negligálására képesek ( lásd Capitolium megrohanása), és maroknyi csoportjuk képes egész társadalmak foglyul ejtésére, természetesen úgy, hogy hatalomra vágyók ülnek a hátukra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.09. 11:59:13

Az erőszak eszméje a liberalizmus. Hiszen alapja az, hogy legyen folytonos verseny az emberek közt, s mindneki legyen önző. A probléma tehát rendszerszintű.

BiG74 Bodri 2021.01.09. 12:18:58

@Tamáspatrik:
Van például a fullkomcsi moszkovita, aki a rákosi éra putyinista változatát erősíti. Neki például az erőszak természetes, de van a " jó" erőszak és a "rossz" erőszak. Ideologizál, de valójában a jó=amit el tud fogadni, rossz= nem tud elfogadni. Az erőszak természetéből pedig fakad, hogy mi az amit el tud fogadni. Nem mondom, hogy közvetlenül erőszakos, de hatalmon zokszó nélkül fog erőszakos tevékenységre utasítást adni bárki ellen, aki világnézetét fenyegeti, miközben ártatlan arccal néz az emberekre, hogy ő maga a megtestesült szelíd bárány, vagy birka.

Tamáspatrik 2021.01.09. 16:26:29

@BiG74 Bodri: Igen, a primitívség felől is meg lehet közelíteni, elfogadom ezt az érvelést.

Tamáspatrik 2021.01.09. 16:30:14

@BiG74 Bodri: Igen, a diktátor típusú emberekből, ha valami nem tetszik nekik hamar kijön az erőszakos természetük. Nem akar foglalkozni vele, hanem minél hamarabb lesöpörni a pályáról, ez a könnyebb út. Persze mindenkinek van egész más, jó oldala is.

BiG74 Bodri 2021.01.09. 18:07:20

@Tamáspatrik:
Azért én is elnagyoltam rendesen, hiszen van primitív akinek nem adatik meg, hogy kinője magát, nincs meg hozzá a környezet. Ráadásul nálam az alacsony érzelmi intelligencia is a primitívség gyűjtőfogalmába tartozik, és nem is kell elmekórtani esetnek lennie.
Mielőtt valaki pedig megkeveri a tyúk és tojás effekttel a dolgot. Erőszakra reagálni nem ugyanaz, mint erőszakot alkalmazni, még akkor se, ha a reakció is erőszakos.

MEDVE1978 2021.01.09. 20:19:14

Itt nem erőszakról, hanem törzsi identitásról van szó, ami egy evolúciós képződmény. Nyilvánvalóan már fontos a csoportban élő főemlősöknél is az, hogy a csoport egy közösséget alkosson, legyen egy kijelölt területe, érdeket érvényesítsen, étkezés, biztonság, szaporodás és egyéb szükségletek területén. A csoport ezért megkülönbözteti magát a külvilágtól (egyéb állatoktól) és más fajtársaktól, azok csoportjától is. A nem a csoportban élőknek automatikusan kisebb jelentőséget, értéket adnak a csoport tagjai.
Ennek a kontinuitása egyértelmű, amikor már az emberről beszélünk, aki törzsekbe, klánokba, királyságokba, nemzetekbe tömörülnek és az eltérő csoportok egyedeinek életét kevesebbre tartják. Ennek megnyilvánulása a konfliktushelyzetekben a velük szemben tanúsított erőszak, ami emberi mércével dehumanizálással és negatív csoporttulajdonságok a másikra ruházásával valósul meg. A háborúk mind ezt mutatják a kutyafejű tatárokon át a gyaur kutyákon keresztül a harmadik birodalom zsidók ellen tanusított magatartásáig. Ez a csoportdinamika a politikában is használt ma is, a republikánus - demokrata csoportszerveződésben is ez az elv érvényesül. Kérdés, hogy mennyire kívánjuk / tudjuk ezt meghaladni és kiszélesíteni a csoportot, hogy a teljes nemzetet, közösséget magába foglalja. Ha ez megtörténik, szükségszerűen az erőszak is csökken, mivel a csoport tagjaival szemben nincs vagy kisebb az erőszak.

ulpius66 2021.01.09. 21:28:15

"Az erőszak Isten és az emberiség fő ellenségétől, Sátántól, az Ördögtől ered, akit Jézus Krisztus emberölőnek nevezett (János 8:44). Ha szeretnénk Istennek tetszően élni, meg kell tanulnunk gyűlölni az erőszakot, és szeretni azt, amit Isten szeret."

„Gyűlöli [Jehova] mindazt, aki az erőszakot szereti” (Zsoltárok 11:5)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.10. 09:41:42

@MAXVAL birсaman közíró: Ez baromság birca. A gőzfürdő buli utáni fájdalom csillapítóktól még több hüIyeséget beszélsz. A liberalizmus az egyén szabadságáról szól, tehát más szabadságát sem sértheti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.10. 10:11:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az egyének szabadsága konfliktuist okoz, az eredmény az erőszak, harc kinek a szabadsága győzzön másoké felett.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.10. 10:15:05

@MAXVAL birсaman közíró: Aha. És az egyén szabadságát mivel korlátozod? csak nem erőszakkal?

BiG74 Bodri 2021.01.10. 10:47:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ulpi? Adott korban az emberek többsége istenhívővé válik. Az esetek kis százalékában ez változást is okoz. Bár én szkeptikus vagyok jelen esetben.

midnight coder 2021.01.10. 16:43:03

@ulpius66: Lásd Pl. Mózes negyedik könyve, 31. fejezet. Most akkor milyen szar lett volna, ha még szeretik is az erõszakot...

midnight coder 2021.01.10. 16:54:46

@MEDVE1978: Egyrészt ez is benne van. Másrészt, egy-egy kultúra átlagos képviselõje bizony határozottan rendelkezik bizonyos attributumokkal. És ez határozza meg, hogy egy-egy kultúra milyen. És bizony nem minden kultúra passzol egymáshoz. Pl. egy magyar és egy kínai között sokkal kisebb a feszültség mint egy magyar és egy cigány között. Pedig hát, ha alapvetõen a dolog "fagyi" kérdés lenne ahogy Hofi mondná, akkor a cigánynak sokkal közelebb kellene esnie hozzánk, mert hát a külsejük alapján sokkal közelebb állnak hozzánk.

Ha két kultúra találkozik, akkor két dolog történhet:
1. Ha a két kultúra nem nagyon különbözik, vagy ha az egyikbõl sokkal-sokkal kevesebb van, akkor integráció fog történni. Különösen, ha ezt a befogadó és a befogadott is akarja.
2. Ha nem, akkor ez az integráció vagy lassan, vagy soha nem fog bekövetkezni. Ehelyett szegregálódni fognak. A baloldal persze azt hiszi, hogy ez pusztán pénz kérdése: ha odanyomsz Kunta-Kinte kezébe egy köteg százdollárost, akkor azonnal integrálódni fog. A másik tévedés, hogy aki idejön az automatikusan integrálódni fog, hogy az európai kultúra annyira felsõbbrendû, különös tekintettel a balliberráltakra, hogy aki ezzel megismerkedik, az azonnal eldobja a saját értékrendjét, és a hívévé válik. És ez az a tévedés, amire nagyon rá fog cseszni Európa.

midnight coder 2021.01.10. 16:55:41

@MAXVAL birсaman közíró: Az antilibaralizmus szerencsére ma már gyógyítható.

midnight coder 2021.01.10. 16:59:31

Amúgy egyébként nem tudom, miért gondolja a postoló, hogy a balfékek kevésbé erõszakosak mint Orbánék. Én azért még emlékszem 2006-ra, a szemkilövéstõl a haveri kutyáig. Orbánék elég gátlástalanok, de fizikai erőszakot sokkal kevésbé alkalmaztak eddig mint Fletóék. Ezen a téren sokkal inkább gyámoltalanok: nagy dérrel-durral bejelentették Pl. a hajléktalanok elzavarását a közterekrõl. Ehhez képest ma is ugyanúgy ott vannak.

midnight coder 2021.01.10. 17:00:26

@MAXVAL birсaman közíró: Na ja. Ezért is fasza hely Pl. Észak-Korea.

Tamáspatrik 2021.01.10. 18:12:56

@midnight coder: 2006-ban a rendfenntartás volt erőszakos, nem a "baloldal", pontosabban inkább szerencsétlenül avatkoztak közbe, mivel számukra a célszerűen alkalmazott erőszak hivatali kötelesség. (Ezt nevezzük az állam erőszak monopóliumának.) A tüntetők lehetnek viszont erőszakosak vagy kevésbé azok.
Sajnos a legtöbb tüntetés esetén, ha az események elfajulnak benne van a pakliban a tartós fizikai károsodás, Sütő Andrásnak Marosvásárhelyen a fél szemét kiverték, mégsem nevezte senki őket "szemkiveretőnek", pedig lehetne.
Az erőszaknak van sokféle formája, nem csak fizikai. Van például verbális is, ami egyfajta fenyegetés, ezen kívül még a törvények kihasználásával, a joghézagokkal, az alkotmányos hagyományok hiányával, a hatalommal való visszaélés is, például pozícióharc formájában. Az is erőszak, ha nem bántom a másik embert, csak megszüntetem a munkahelyét vagy ellehetetlenítem a vállalkozását.

midnight coder 2021.01.10. 18:36:00

@Tamáspatrik: A rendfenntartó erõk erõszakosságát azért az õket mûködtetõ hatalom is erõsen befolyásolja. Élén a mindenkori belügyminiszterrel. És amúgy a baloldal a nem fizikai erõszaknak is mestere volt. Pl. az adóhatóság mint fegyver. Más kérdés, hogy hasonló dolgokat Orbánék is csinálnak, lásd Digi kiszorítása a hazai mobilpiacról.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.10. 21:32:47

@midnight coder: Bocsika, Orbánék alatt nem rohanták meg a tévé székházat, nem kötöttek el tankot, nem dobáltak molotov koktélt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.10. 21:33:33

@midnight coder: "Ezen a téren sokkal inkább gyámoltalanok: nagy dérrel-durral bejelentették Pl. a hajléktalanok elzavarását a közterekrõl. Ehhez képest ma is ugyanúgy ott vannak." - ja, csak elviszik a cuccukat és megfagynak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.10. 22:06:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Minden társadalom alapja: a nem kooperáló egyének megbüntetésének, szélsőséges esetben eltávolításának mechanizmusa.

Meg fox döbbenni, de ez még a liberalizmus szerint is így van.

chrisred 2021.01.11. 11:34:12

@MAXVAL birсaman közíró: A verseny az ösztönös erőszak korlátok közé szorítása (civilizálása), mivel szabályok közé kényszeríti. A verseny nélküli illiberális társadalom sokkal jobban teret ad az állati ösztönöknek, mert ott a hierarchia eleve ragadozókra és zsákmányállatokra osztja a közösséget.

chrisred 2021.01.11. 11:35:55

@MAXVAL birсaman közíró: Talán a középkorban még így volt, azóta a közösségi szocializáció célja kettős: egyrészt a kooperációra való felkészítés, másrészt a különbözőségek elviselésére való felkészítés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 11:59:22

@chrisred:

Hiererchia mindig van, csak az alapja kérdés. A liberális hierarchia alehető legrosszabb, mert a kapzsiságon alapszik.

Verseny mindig van, de kérdés, a rendser alapja-e vay másodlagos jelensége.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 12:00:25

@chrisred:

Ma is minden társadalom alapja ez: ezért van pl. büntetőjog és állami erőszakszervek.

chrisred 2021.01.11. 12:07:31

@MAXVAL birсaman közíró: Ezeknek egyáltalán nem célja a nem kooperáló egyének eltávolítása a társadalomból, legfeljebb Kínában vagy Észak-Koreában.

ulpius66 2021.01.11. 12:45:58

@MAXVAL birсaman közíró:

Hát eddig jót beszélgettünk a fizikai erőszakról......manapság inkább mán a "szellemi" erőszak dívik.....

Lásd Twitter és társai "erőszakos" kitiltásai!

Ez ellen hová lehet fellebbezni avagy kártérítést követelni???????????

chrisred 2021.01.11. 13:45:26

@MAXVAL birсaman közíró: A nyugati büntetésvégrehajtás célja a reszocializáció, és nem a megtorlás.

chrisred 2021.01.11. 13:56:44

@MAXVAL birсaman közíró: Ebben korántsem vagyok biztos, lásd az olyan jogrendszereket, ahol létezik halálbüntetés. Azt nehezen lehet bármilyen reszocializációs folyamatba beilleszteni.

chrisred 2021.01.11. 14:09:10

@MAXVAL birсaman közíró: Igen, itt a különbség, hogy a nyugati jogrendekben maga az állami büntetőjog kivételes és rendhagyó esetekre vonatkozik, az ultima ratio, ha már más társadalmi eszköz alkalmazása nem vezet eredményre. Akit a magatartása nem hoz ilyen rendkívüli helyzetbe, azt a társadalom nem utalhatja reszocializációra állami kényszerítő eszközökkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 14:12:55

@chrisred:

Mindenhol így van. Nincs társadalom, mely a büntetőjogot fő eszköznek teknti, de mindenhol szükséges eleme ez a társadalomban. Minden társadalom alapja az, hogy a nagy többség támogatja arendszert, legalábbis passzívan.

chrisred 2021.01.11. 14:19:50

@MAXVAL birсaman közíró: A nyugati büntetőjog alkalmazása szempontjából teljesen irreleváns szempont, hogy ki támogatja a rendszert, és ki nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 08:38:33

@chrisred:

Minden rendszer bünteti aozkat, akik a rendszert veszélyeztetik. MINDEN rendszer.

chrisred 2021.01.12. 08:46:38

@MAXVAL birсaman közíró: De nem minden rendszer bünteti azokat, akik nem tesznek nyíltan hitet a rendszer mellett. Általában az emberek döntő többsége nem támogatja az adott rendszert, de nem is ellenséges vele szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 09:00:04

@chrisred:

Nyílt hit nem kell, de a rendszert veszélyeztető tevékenységet minden rendszer bünteti.
süti beállítások módosítása