Ideo-logikák

Ideo-logikák

A vízhiány fogja kikényszeríteni a fenntartható életmódot?

2021. január 10. - Tamáspatrik

Nagyon sokan tapasztalják azt, hogy gyerekkorukban az időjárás más volt, kevésbé szélsőséges és általában hűvösebb, például régebben még érdemes volt találgatni, hogy lesz-e fehér karácsony, ma már inkább az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán a télen olyan hó, ami meg is marad. Ezek a mindennapi tapasztalatok segíthetnek elfogadtatni azt, amit klímakutatók egybehangzóan állítanak, hogy gyors és kedvezőtlen irányú klímaváltozás történik életünkben. Amikor már a saját bőrünkön is kezdjük érezni a globális felmelegedés hatásait, ha eddig eljutunk, akkor nem fogunk azon vitatkozni, hogy mennyiben természetes, tőlünk független folyamatok idézik ezt elő, (még akkor sem, ha valamilyen mértékben így is van), mert annyira jól láthatóak az emberi tevékenységnek az ökoszisztémánkra gyakorolt káros hatásai. A következő pont, hogy ez a tudás elég lesz-e ahhoz, hogy kikényszerítse a cselekvést, amire a válasz nyilvánvalóan nem.

Azokban az országokban, ahol az állampolgárok nagy része el is fogadja, hogy az életmódja fenntarthatatlan és hozzájárul a globális felmelegedéshez, ott az emberek ettől még ugyanolyan pazarlóan és környezetszennyező módon élnek. A kényelmi fogyasztói szokások és magatartásformák lényeges változást nem mutatnak, még a benzin adótartamának környezetvédelmi szempontok által indokoltnak mondható emelését sem tudják a kormányok keresztülvinni. (Ez nem jelenti azt, hogy a nagy cégek és a korrupt kormányok ne lennének ugyanúgy felelősek a környezet pusztításáért.) Úgy tűnik, mintha kellene olyan mértékű társadalmi sokkhatás, ami kikényszerítheti a változást a felfogásunkban, lehetséges hogy a szélsőségesebbé váló időjárás, az árvizek, hőhullámok és szárazságok gyakoribbá válása elér egy olyan kritikus pontot, amikor az emberek nagy része meggyőzhető lesz a környezetbarát életmód szükségességéről.

A víz nem csak afrikai és nyugat-ázsiai országok számára stratégiai kérdés, az utóbbi években például Fokvárosban, Spanyolország és Kína egyes részein is vízkorlátozásokat vezettek be, ami a lakosságon kívül egyes ipari üzemeket és erőműveket is érint, amellett hogy ilyenkor a mezőgazdasági terméshozamok is alacsonyabbak. Ha minket közvetlenül nem is érintenek a szárazságok miatti termésveszteségek, India, Kína más nagy lakosságszámú afrikai és ázsiai országokkal egyetemben sokkal nagyobb veszélyben vannak, amit mi is megérezhetünk az élelmiszerárak drágulásán keresztül.

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszertermelés lépést tudott tartani a világ népességének növekedésével (és növekvő minőségi igényeivel), azonban ez a klímaváltozás miatt egyre nehezebben megvalósítható. Jelenleg az élelmiszerárak viszonylag alacsonynak mondhatóak, részben ennek betudhatóan a megtermelt élelmiszerek több mint harmadát elpazaroljuk, miközben az éhezők száma továbbra is igen magas. Ha az elkövetkező évtizedekben az élelmiszerellátás egyre inkább kritikus kérdés lesz majd, akkor a magasabb árak miatt a húsfogyasztásunk is csökkenni fog, az úgynevezett minőségi éhezés egyre gyakoribb jelenséggé válik, és különféle mesterségesen elállított tápanyagokra is rászorulhatunk.

A mezőgazdaság számára a talaj nem annyira a kritikus mint a víz. A talajpusztulás divatos szlogen manapság, de a világ nagy gabonatermelő vidékein (Észak-Amerika, Európa, Oroszország, Dél-kelet Ázsia, Dél-Ausztrália) ez a folyamat nem annyira jelentős. Nálunk is inkább érzelmi kérdés, még a nagyüzemi mezőgazdaság miatt sem fogja a Duna belemosni a termőréteget a Fekete-tengerbe. A szél által szállított por ennél jelentősebb tényező hosszabb távon, Kelet-Kína például ennek a folyamatnak a nyertese Ausztrália pedig a vesztese, de Magyarország is mivel medencében fekszik, emiatt több por fog nálunk leülepedni, mint amennyit a szelek elfújnak. Más kérdés, hogy ha tájegységnek megfelelő, környezetbarátabb művelési módokat választunk, akkor a talajokban megkötött szén és víz mennyisége növekedhet, ami a klímaváltozás ellen hat és javítja a termőképességet. Az árhullámokkal nagyon sok víz folyik át országunkon minden évben, és habár nekem némi kételyeim vannak, hogy valóban lehetséges-e az árvizeket gazdaságosan elvezetni és tárolni öntözési céllal, a talajok a lehullott csapadékból több vizet tudnak megtartani okos gazdálkodás mellett. A talajvíz szintjét törekedni kell magasabban tartani, mivel jelenleg a vízmérlegünk negatív és emiatt a talajvizek trendje csökkenő.

A helyzet úgy néz ki, hogy a következő évtizedekben a globális felmelegedéssel összefüggő vízhiánnyal leginkább leginkább a szubtrópusi/mediterrán és a trópusi fekvésű országokban kell majd számolni, éppen ott ahol a lakosság a leggyorsabban nő és az erdőirtás, a biodiverzitás csökkenése is a leggyorsabb, sőt a vizek szennyeződése is a legnagyobb mértékű. Magyarország időjárása már mostanra is szélsőségesebbé vált a csapadékeloszlást is beleértve, és ez a tendencia tovább folytatódik. A tiszta víz és a jó minőségű élelmiszer világszerte egyre nagyobb kincs lesz, az élelmiszerárak jelentősen megnövekedhetnek, ami sokakat rászoríthat arra, hogy kezdjenek felelős módon gazdálkodni a természeti erőforrásokkal. (Beleértve azt is, hogy a népességszám minden országban folyamatosan csökkenni tudjon.) Akkor már lehet, hogy még a fenntarthatóság is kevés lesz, a globális felmelegedés folyamatának a visszafordítására kell majd törekednünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4616383340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.11. 08:43:10

Szerintem ez max. a népességrobbanást fogja lassítani. De lehet, hogy még azt sem, max. a négerek még kevesebbet mosakodnak majd.

BiG74 Bodri 2021.01.11. 08:48:04

Szerintem kérdezzük meg Donald Trumpot, a világ egyik vezető hatalmának felelős vezetőjét erről! Esetleg az illibantakat, hogy merre tovább.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 09:11:51

Fenntartható életmódhoz a liberalizmus likvidálása szükséges első lépésként.

chrisred 2021.01.11. 11:28:05

@MAXVAL birсaman közíró: Igen, a népirtás megvalósításához szükséges első lépés a polgári demokrácia likvidálása.

chrisred 2021.01.11. 11:29:30

@midnight coder: A népességrobbanást a társadalom elöregedése lassítja automatikusan, ez egy évszázada tartó folyamat.

chrisred 2021.01.11. 12:05:53

@MAXVAL birсaman közíró: Nem tudom, ezt annak kell megválaszolnia, aki megfelelő megoldásnak tartja bárkinek/bárminek a likvidálását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 13:07:40

@chrisred:

Mindenki valamit likvidálni akar, ellenlező esetben nincs társadalom.

MEDVE1978 2021.01.11. 13:26:59

Ha én az ENSZ vagy valami Bill Gates szerű önjelölt világmegváltó lennék, akkor a sótlanító eljárások fejlesztésébe fektetnék. Tengervíz ugyanis van bőven, sokkal olcsóbb sótlanító technológiát kellene találni.

A vizes kérdésre annyit tudok mondani, amit Jordan Peterson mondott az egyik naív nő kérdésére, miszerint: "itt az egyik legnagyobb kihívás, a klímaváltozás. Gondolja, hogy ez lesz ami majd egyesíti az emberiséget, hogy egységesen tudjunk fellépni?" Válasz: Nem.

És ebben tökéletesen igaza van. Egyrészt teljesen másképpen érinti a világ egyes részeit a klímaváltozás. Kínában jelenleg inkább a szennyezettség a bajuk, nem maga a klímaváltozást, amelynek lesznek olyan kínai területek, amiket pozitívan érint. Minket is kevésbé érint. Nincs télen hó, nyáron meg egy kicsit melegebb van + kevesebb az eső. Jelenleg ennyi a hatás, az emberek többségénél nem éri el az ingerküszöböt. Hó így is van a hegyekben, a vízhiány közvetlenül meg kevésbé érinti.

A vízhiány tudomásom szerint kiemelten az alábbi területek lakóit érinti a leginkább: Ausztrália, az outback (elsivatagosodás). Az ausztrálok 1 vagy 2%-a él ott, le fogják tojni. Kalifornia és az USA déli része. Na ez már gázabb, de valószínű, hogy majd valami lokális megoldást találnak (folyóátirányítás, időjáráskontroll) hosszú távon. Dél-Európa hasonló. Végül Afrika, a száhel vagy akár szubszaharai Afrika. Itt meg politikai súly nincsen. Gyakorlatban az EU meg fogja azzal oldani, hogy Líbiát, Egyiptomot, Tunéziát és Marokkót támogatja, hogy tartsák Afrikában az afrikaiakat.

chrisred 2021.01.11. 13:48:23

@MAXVAL birсaman közíró: Ez egy közkeletű illiberális téveszme, hogy a társadalmat addig kell tisztítani, amíg homogénné nem válik. A társadalom meg köszöni, akkor is jó érzi magát, ha nem minden tagja uniformizált egységtermék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 13:53:02

@chrisred:

A zavaró elemek eltávolításának semmi köze a homogenitáshoz.

midnight coder 2021.01.11. 15:10:43

@chrisred: Csak nem ott ahol a népességrobbanás van.

eßemfaßom meg áll 2021.01.11. 15:19:11

brendelszag árad a barlangba

chrisred 2021.01.11. 15:21:57

@midnight coder: De igen, mindenütt a népességrobbanást követte, Európában, majd Ázsiában is. És ez lesz az afrikai népességrobbanás következménye is. Száz év múlva globális probléma lesz a társadalom elöregedése.

MEDVE1978 2021.01.11. 15:36:55

@chrisred: Ja értem. (Jelenleg ott tartunk, hogy kb. mindenhol viszonylag lassan növekszik vagy csökken, kivéve Afrikában és a Közel-Keleten).

MEDVE1978 2021.01.11. 15:42:28

@chrisred: Ez kincstári optimizmus. A fejlődő országokban vagy legalább a félperiférián igaz volt ez a tétel, de, hogy Afrikában igaz lesz-e azt nem tudhatod. A fejlett országokban az is hozzájárult az egészhez, hogy a nők önrendelkezési jogokat, munkát kaptak, nem csak a háztartásvezető anya szerepkör jutott nekik. Emellett ott van még számos tényező a fejlett országokban divatos dolgokról (fogamzásgátlás), ami Afrikában nem annyira dívik (viszont pár helyen a szűzlánnyal szexelni, hogy ne legyél AIDS-es, az igen). Ott van még az oktatás szerepe és fontossága, a társadalombiztosításé és nyugdíjrendszeré stb. Afrikában egyik sincs.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:44:36

@chrisred: Kínában már egy évtized múlva. A 60-as, 70-es évek kínai népességrobbanása óriási idős tömegeket fog hátrahagyni 10-20 év múlva.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:45:58

@MEDVE1978: Szerintem mindenütt be fog durvulni a migráció akadályozása. A vírus miatt most még a gyakorlata is megvan, no meg remekül fel fogják használni indokként.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:49:20

@MEDVE1978: Sótlanításra két eljárás van. Lepárlás. Energiaigényes. Ioncsere. Energiaigényes és környezet szennyező. Más a tudomány mai állasa szerint nincs.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:50:35

@MAXVAL birсaman közíró: "Mindenki valamit likvidálni akar, ellenlező esetben nincs társadalom." - megint átgondolatlan ökörségeket írsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:52:26

@MAXVAL birсaman közíró: "Fenntartható életmódhoz a liberalizmus likvidálása szükséges első lépésként." - Ja, Kína jellemzően fenntartható életmódot folytat, hiszem liberalizmus nincs. megint hetet-havat összehordasz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 15:54:37

A vízhiány az energiatermelésnek is alá fog vágni, a hűtés miatt.

chrisred 2021.01.11. 15:58:19

@MEDVE1978: Ez cseppet sem optimista megközelítés, és egyáltalán nem tőlem származik. Ha globálisan átbillen a társadalom belső aránya az idős eltartottak javára, akkor a Föld erőforrásait kizárólag az öregek eltartására kell fordítani, nem marad potenciál az új generációk felnevelésére. Az emberiség nem egy drámai kataklizmában pusztul el, hanem szépen aggastyánként elszenderedik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 16:00:34

@chrisred: Ez matematikailag nem stimmel, mert ha csökken az utódok száma, akkor drasztikusan kezdenek fogyni az öregek is hiszen nem lesz utánpótlás.

chrisred 2021.01.11. 16:06:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Akkor, ha nem nő tovább az átlagos élettartam. Jelenleg például az általad említett Kínában hiába abnormálisan alacsony a születésszám, a javuló életkörülmények miatt az öregek egyre tovább élnek, így a kínai lakosság létszáma továbbra is növekedik. Persze ez abszolút mértékig nem fokozható, mert a születésszám mondjuk lecsökkenhet nullára, de az emberek a jelenlegi ismereteink szerint soha nem fognak örökké élni.

benzol 2021.01.11. 16:07:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bár nem vagyok otthon a sótalanító eljárásokban de a lepárlás semmiképp sem sótalanító eljárás, az bepárlás amire gondolsz, az ioncsere pedig egyáltalán nem csökkenti a sótartalmat csak az oldott sókat másra cseréli.
Másrészról úgy tudom a leginkább használt sótalanító eljárás a RO, aminek ráadásul csak egy szivattyú kell a működtetéséhez tehát töredéke az energiaigénye.

Billy Hill 2021.01.11. 16:39:45

(Emlékszem, amikor a 80-as években falusi nagyapám kora délután bejött a házba, mondván, hogy "Jujjujj, kint 31 fok van!" Szegény már nem érte meg a 2010-es éveket, amikor a 40 sem volt már annyira ritka...)

Billy Hill 2021.01.11. 16:43:00

Volt az HBO-s Vice sorozatnak (legalább egy) klímaváltozásos része, amelyben egy orosz illetékes belemondta a kamerába, hogy nekik jók a folyamatok: Szibériában lehet majd gabonát termeszteni, és az északi tengerparti szakaszok hajózhatók lesznek, Нет проблем...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 17:32:42

@benzol: A lepárláson a víz elpárologtatását, majd lekondenzáltatását értettem. Az ioncsere az oldott anionokat OH- a kationokot H+ ionokra cseréli. A szivattyús módszer pedig az ozmózis fordítottja, lassú és szintén energiaigényes.

Tamáspatrik 2021.01.11. 20:26:01

@MEDVE1978: Ez nagyon érdekes kérdés, hogy "minket kevésbé érint" a klímaváltozás, mert várhatóan 2050 után fog inkább bedurvulni, addig a jelenleg is elsivatagosodásnak kitett országok fogják jobban megérezni. Erre mifelénk pedig inkább majd a gyerekeink és unokáink.
Az élelmiszerárak változásai mindig érintették Magyarországot is, függetlenül attól, hogy itt viszonylagos termés stabilitásról lehet beszélni, minden évben némelyik gabona (vagy más termesztett növény) elég jó termést ad. A világpiacon a globális áremelkedések hatásait nem lehet kivédeni, most is például nagyon drága a vaj, mert a kínaiak kitalálták, hogy szerintük vajjal sütni jobb mint olajjal vagy zsírral, és uszkve száz millióan erre szoktak rá. Mivel a mostani társadalmak is lényegében gabona alapúak, ezért ha komoly keresleti piac lesz gabonára, akkor az nálunk is megdrágul. Egy idő után (vagy bizonyos években) olyan szintet érhet el, hogy élelmiszerjegyeket lehet megint osztogatni a szegényebbeknek.
Most az USA-ban egy komolyabb munkanélküliséget hozó válság már elég volt ahhoz, hogy sokan elkezdjenek sorban állni élelemért.

Tamáspatrik 2021.01.11. 20:27:56

@benzol: Ivóvíz előállításához talán alkalmas lehet, de olyan méretekben aligha, ami a mezőgazdaság és az ipar vízigényét fedezni képes.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.11. 20:34:28

@MAXVAL birсaman közíró: Megint semmitmondó duma. Te érveltél hibásan, hogy szerinted a liberális berendezkedés nem fenntartható életmóddal jár. Jé, a liberális Németország a legzöldebb, míg az illibsi Kína a legszennyezőbb. HüIyeségeket beszélsz, csak azért hogy írjál valamit.

cavalry 2021.01.11. 21:18:15

@Tamáspatrik: Az agrár gazdaság, azon belül a fásszárú növények vízellátásáre csináltam egy rendszert ami 70%-al kevesebb vizet használ és a fotoszintézist kedvező körülmények között folytathatja a növény. A növekedés fáknál elérheti az éves 100% -ot is, átlagosan 85%. De víz azért kell hozzá valahonnan így is. Csak egy példa: Spanyolországban a szőlő telepítések területe 1 millió hektár. Hektáronkénti tőszám fajta függő, de legyen 2000 db minimum. Almafából 3000 szokott lenni. A spanyolok is öntöznek már 85%-ban, de korszerűtlenül és pazarlóan. Ha csak 1 liter / nap az eltérés /tő, az 2.000.000.000 liter/nap. Talán érdekes lehet ha megtakarítok kb 70 napra napi 5 litert igaz? lég nagy szám jön ki (utána már nem öntöznek ha lement a virágzás és a bogyót neveli a szőlő. Nem is vagyok drága az eszköz csak a tizede ára a vezető amerikai gyártó által javasolt eszköznek ami nem takarít meg ennyit és bonyolult telepíteni is, meg van ezer baja még. Kaliforniában a mandula az állam vízfogyasztásának a 40%-t viszi el. Nem játék ez. Az Ogallala a USA fő kukoricatermő területe kezd száradni, több vizet vesznek ki mint ami keletkezik /év. Itt termelik a világnak a legtöbb kukoricát és szállítják Afrikába is. Most nagyon mélyen van a talajvíz, 150 cm hiányzik nálunk, és eső sehol. pedig ami télen esik abból él a növény (fa) a tavasztól őszig történő esők nem jutnak le 60 cm-re. Kezd zűrös lenni a helyzet. Csak nem szól senki :)

Sir Galahad 2021.01.12. 02:44:01

Az igazi megoldás a népességrobbanás leállítása, minden más csak tüneti kezelés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 05:29:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A liberális berendezkedés nem fenntartható életmóddal jár, ami NEM jelenti azt, hogy a nemliberális berendezkedés fenntartható életmóddal jár. Érted?

DFK 2021.01.12. 05:40:20

Hát hiába tesz bármit Európa és Észak-Amerika, ameddig Ázsiában és Afrikában nyomják tovább a környezetszennyezést és a féktelen népszaporulatot.

DFK 2021.01.12. 05:41:37

@Sir Galahad: igen, de ezt hogy csinálod Afrikában? Mert ésszel nem megy, az látszik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.12. 07:15:18

@MAXVAL birсaman közíró: Akkor minek írtad, ha egyik sem jár fenntartható életmóddal? Hogy szaporodjanak a betűk, meg liberálisozhassál egy kicsit?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 07:24:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Liberalizmussal nincs fenntartható fejlődés. Ez nem jelenti azt, hogy a liberalis hiánya automatikusan fenntarthatóságot eredményez.

Arról nem is beszélve, hogy az általad említett Kína nem jó pl. a liberalizmus hiányára,

Sir Galahad 2021.01.12. 08:33:19

@DFK: Én sehogy. Az érintett országokra bíznám a dolgot azzal, hogy oldják meg, ahogy jól esik, de ha nem, onnantól egy cent adományt se kapnak.

benzol 2021.01.12. 10:28:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Előre is elnézésedet kérem a szőrszálhasogatásért de amit leírtál az a bepárlás, lepárlásról akkor beszélünk ha két különböző forráspontú komponens van. Ettől függetlenül egyetértek, hogy ez energiaigényes és nem járható út. Azzal is egyetértek, hogy az ioncsere nem megoldás mivel egy szakaszos technológia lenne a regenerálás miatt.
Azzal viszont vitatkoznék, hogy a RO lassú és energiaigényes, főleg ha az előző kettővel hasonlítod össze. Egy szivattyú üzemeltetése nagyságrendileg kevesebb energia mintha ugyanazt a tisztítandó mennyiséget elpárologtatnánk és kondenzáltatnánk.

@Tamáspatrik: Egyetértek, jelenleg tényleg nem használható de nekem még mindig ez tűnik a legjobb megoldásnak.

BiG74 Bodri 2021.01.12. 13:19:26

@Tamáspatrik:
Az az igazság, hogy az ipar, a mezőgazdaság, az ember mindig elmegy a könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb irányába amíg teheti.
A jelenlegi módszerek mellett gyökeresen más eljárások és gyökeresen más élhető, emberi kultúra is van, illetve létezhet. Ez csak annyit jelent, hogy jelenlegi életmódunk korlátai felé közelítünk, amúgy lehetőségeink az emberi életre, ha nem is korlátlanok, de hihetetlenül tágak. Mindössze percenként bizonyítjuk, hogy semmi isteni nincs bennünk, csak a szokásos természeti törvényeket hozzuk. Túlszaporodunk ( életszínvonalunkhoz képest) feléljük környezetünk részeit, aztán a körülmények beszorítanak abba a sávba, ahová magunktól képtelenek vagyunk beállni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.12. 17:49:53

@benzol: Szerintem ne vitázzunk ezen, bocsi, eredetileg vegyész diplomám van. A lepárlás és a bepárlás nem azt jelenti mint amit te gondolsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.12. 17:53:44

@benzol: Az hogy az ozmózis nyomás ellenében te vizet préselj át szemipermeábilis hártyán, az nagyon komplikált. Az ioncsere szakaszossága érdektelen, de a ioncserét végző anyagok regenerálása nagyon sok környezet szennyezéssel jár.

Nylul 2021.01.13. 05:14:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: 'eredetileg vegyész diplomám van' @benzol meg maga egy aromás szénhidrogén, szóval ő nyert. :P :D

Én meg egyik sem vagyok, de ha az egész mutatványnak az a lényege, hogy víz huss, marad a só, az bepárlás:

"A folyadékelegyek forralásos-kondenzációs szétválasztása komponensekre a lepárlás vagy desztilláció műveletének is alapelve. Mi a különbség bepárlás és lepárlás között? Eredendő különbség maga a kiinduló elegy. Ugyanis, ha az elegy komponensei közel azonos hőmérsékleti tartományban forrnak, akkor lepárlásról beszélünk. Ilyenkor a komponensek illékonysága egymáshoz közeli. Például vegyük a víz ~ etanol elegyet. A víz légköri (normál) forráspontja 100 °C, az etanolé 78,3 °C: azonos nagyságrendben mozognak. A víz ~ konyhasó oldatban a víz forráspontja 100 °C és fagyáspontja, vagyis a vízjég olvadáspontja 0 °C. A konyhasónak viszont az olvadáspontja 800 °C. Ez azt jelenti, hogy a sóoldatban a só egyáltalán nem illékony. A sós víz forralásakor a gőztérbe csak H2O-molekulák jutnak. Ez tehát bepárlás. A bepárlásnál csak az oldószer illékony, az oldott anyag nem."

Forrás: regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_519_44580_Vegyipari_Muvelettan/ch03s04.html

MEDVE1978 2021.01.13. 14:51:04

@chrisred: Olyan ez mint Marx. Marx elméletének egyik nagy hibája, hogy nem számolt technológiai fejlődéssel. 100 év múlva, ha nem pusztítjuk el magunkat, akkor az idős embereket gépek (robotok) fogják ellátni. Ahhoz, hogy a teljes Föld lélekszáma csökkenésbe menjen át az kellene, hogy a többség nyugati színvonalon éljen így megtörénjenek azok a társadalmi változások, amelyek a gyerekszám csökkenéséhez vezetnek. Ettől még messze vagyunk.

chrisred 2021.01.13. 15:04:57

@MEDVE1978: Valójában ez elsősorban életmódbeli kérdés. A távolkeleti meg a kelet-európai országok országokban csökkent leginkább a gyerekszám, ahol az államok többsége azért elég messze van a nyugati életszínvonaltól.

MEDVE1978 2021.01.13. 15:07:35

@Tamáspatrik: A világpiaci élelmiszertúlkereslet nem Magyarországon fog jelentkezni. Ettől függetlenül a globális túlkereslet is hat majd ránk, viszont mi élelmiszertermelési szempontból viszonylag jó területekkel, kondíciókkal rendelkezünk. Pont ezért nem hiszem, hogy Magyarországra ez drasztikus hatással lenne.

benzol 2021.01.20. 13:46:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nehéz elhinni, hogy vegyész diplomád van ha nem tudod megkülönböztetni a lepárlást a bepárlástól, azt gondolod a RO komplikált és a technológia szakaszossága lényegtelen... Nekem is van vegyész diplomám és igazából minden állításoddal vitatkoznék de az, hogy azzal próbálsz érvelni, hogy a diplomád miatt igazad van nevetségessé teszi a továbbiakat.
süti beállítások módosítása