Ideo-logikák

Ideo-logikák

A populista kormányok járványkezelése egyértelműen rosszabb, mint a mérsékelteké

2021. március 13. - Tamáspatrik

Ha megnézzük a COVID-dal összefüggő halálozások terén legrosszabbul és legjobban teljesítő országok listáját, egyértelmű kép fog kirajzolódni. A legjobban teljesítő fejlett országokat legtöbbször vagy baloldali liberális kormánykoalíció vezeti (Finnország, Dél-Korea, Tajvan, Új-Zéland, Dánia), vagy mérsékelt jobboldali (Szingapúr, Japán) vagy vegyes összetételűek (Ausztrália, Norvégia, India). A kevésbé fejlett országok eredményeit nem nagyon lehet értékelni az adatközlések megbízhatatlansága, a lakosság alacsony korösszetétele valamint az eltérő életmódok miatt. Feltűnő viszont, hogy Brazília statisztikái ezzel együtt is rosszak, náluk köztudottan egy vírustagadó populista elnök vezeti az országot, a szabadon garázdálkodó vírus pedig mindig újabb és egyre veszélyesebb mutációkat hoz létre.

A sikeres országok titka többek között, hogy az országba beérkező fertőzötteket és a velük érintkezésbe kerülteket hamar elszigetelik, fontos a tesztelés és a kontaktkutatás, a vezetés a lakosságot egyértelmű és világos stílusban tájékoztatja a teendőkről. Nincs erős pártpolitikai megosztottság és az állampolgárok fegyelmezetten, egymással szemben felelősségteljesen viselkednek. Érdekesség, hogy Finnországban és Új-Zélandon női kormányfők vannak, akik szembeállíthatóak a macsó stílusú populista vezetőkkel, akiknek a „férfias küzdelme” a COVID járvánnyal szemben tökéletes kudarc.

Ha megnézzük azokat a nemzeteket, amelyeket a járvány a legsúlyosabban érintett, ezek szinte kivétel nélkül populista vezetésű országok. A legfőbb kivétel Belgium, amelynek 2020 októberéig egyáltalán nem volt kormánya, ezáltal központi irányítású járványkezelése sem. Olaszországot baloldali populisták vezetik, ezzel szemben a csehek, szlovénok, britek valamint a mi esetünkben jobboldali populista vezetők vannak hatalmon, ami az USA-ra is érvényes volt az idei év elejéig. A populizmusra jellemző, hogy a kormányok szeretik a döntéseket önfejűen, a szakértői vélemények figyelmen kívül hagyásával meghozni, és mindenáron elkerülni a népszerűségvesztést a jól mozgósítható törzsválasztóik szemében. Azt sugallják, mintha lehetséges lenne valamiféle sajátságos külön út a máshol bevált jól módszerek figyelmen kívül hagyásával.

A járvány elleni védekezés első vonalát mindenképp a kórokozó elterjedésének a megelőzése jelenti, második vonalban van csupán a jól működő egészségügy és a gyors vakcinázás. A populizmus támogatói között különféle okok miatt sokan vannak az ún. „darwinisták”, akik kimondva vagy kimondatlanul a természetes szelekcióra bíznák a nyájimmunitás létrejöttét, ami viszont a gyakorlatban nem nagyon működik vagy csak rengeteg áldozat árán. Nyájimmunitás nem csak amiatt nem lehetséges, mert a vírus folyton mutálódik, hanem azért is, mert nagyon sokféle járvány fenyegeti folyamatosan az emberiséget. Az Ebola, MERS vagy SARS2 vírusok esetében még sikerült megakadályozni, hogy világjárvány törjön ki, de a védekezés alapelvei minden esetben ugyanazok, a terjedés megelőzése és a gócok gyors elszigetelése. Meg kell jegyezni, hogy Kína ugyan különösen eredményes volt (az egyébként náluk kirobbant) járvány elleni védekezésben, amiben szerepet játszottak többek között a régebbi járványügyi tapasztalatok, az állampolgárok fegyelmezett és önfeláldozó viselkedése, valamint a diktatúrának az embertelenség határát súroló vagy olykor már átlépő intézkedései is.

Európa alighanem a legnagyobb vesztese ennek a járványnak (a lakosságának átlagéletkora is az egyik legmagasabb), ezen belül viszont Közép-Kelet-Európa különösen rosszul szerepel még Nyugat-Európához képest is, pedig a lakosság korösszetétele valamivel kedvezőbb és a népsűrűség is alacsonyabb. Úgy tűnik, hogy régiónkban nem csak az egészségügyi rendszerek gyengébbek, hanem a megbetegedések száma is valamivel nagyobb mint tőlünk nyugatra (pedig kiszámítható módon onnan jön erre, tehát csak időben le kellene tudni reagálni kormányzati szinten), bár a megbetegedések számát nálunk csak becsülni lehet, annyira kevés tesztelést végeznek.

Az identitási és „függetlenségi” kérdések errefelé úgy tűnik fontosabbak sokak fejében és a közbeszédben is jobban előtérbe kerülnek mint tanulni olyanoktól, akik jobbak nálunk, például németektől és osztrákoktól a fegyelmezettséget és figyelni egymásra. Az egész régiónkban terjed a populizmus (főként annak a fasizmust idéző, nemzeti radikális vonala), a macsó kultúrharcos mentalitás, és éppúgy mint valamikor az ún. „második jobbágyság”, később pedig a kommunizmus idejében, kulturálisan megint kezdünk leszakadni kontinensünk nyugati felétől. Végül is a választókon múlik majd, hogy egy ilyen útra lépnek-e rá a régiónk országai, vagy pedig a megfelelő tanulságokat levonva, ismét a józan politizálás fog teret nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9416459896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ménár Atya 2021.03.15. 17:53:30

Tulajdonképp még igaz is lehetne a tartalom, bár amikor a kivételek jönnek az gyengíti a valóságtartalmát.
Tény, hogy egész múlt tavasszal ment a nyekergés, hogy orbánék mennyire elbaxták, és itt a legrosszabb minden.
Valóságban ,míg nálunk 600 halott volt, addig a fejlett nyugaton 20-30 ezrek haltak meg, és millió főre leosztva is szánalmasan szerepeltek.
Tehát itt pl megdől a populistázás, de ez egész középeurópára igaz, szinte alig volt komoly következménye, vagy inkább semmi.
Az érdekes a statisztikákban akkor kezdődött amikor jött a nyár, és ahol eddig napi százasával haltak meg, azonnal megszünt a betegség és a halálozás, sőt volt ahol még fel is támadtak...., talán a franciáknál asszem.
Azóta nem hiszem el a nyugateurópai statisztikákat, szerintem erősen kozmetikázzák, ráadásul nem derül ki a módszertan, ki milyen elhunytat számol koronavírusos halottnak.
A mostani helyzet más, az emberek elbizakodottak voltak, és ez megbosszulja magát.
A nyitás-zárás nem érv, mert ahol nyitnak most ott pillanatok alatt zárnak is, ez a variáns agresszívebb.
Az oltás talán megoldás, de az sajnos nincs elég, és ezt nem orbi baxta el, hanem az unio szakpolitikusai.
Ha orbánék nem járnak külön utakon akkor még fele ennyit sem oltottak volna be, mert nincs mivel.
Az elosztással is problémák és sumákolás van, ismét vannak egyes,és kettes tagok.
Már az osztrákoknak is feltűnt.
Ami meg a dk-agyhalott kommunikációját illeti, miszerint csak az európai unióáltal jóváhagyott oltással szabad oltani, mert az tuti, az épp most dőlt meg, mert épp felfüggesztik az Astra oltást mindenfelé, mert szarnak tűnik.
Az orosszal kínaival meg semmi gond még mindig............

Larry Silverstein 2021.03.15. 17:53:37

@Reding Roli: Nem erdekel hogy mit mondanak, Szlavik es Merkeli mar tavaly tavasz ota nyomja a rempropagandat. Vannak olyan szamok, amik ezt alatamasztjak? Nincsenek.

Szlavik, Merkeli, Muller, Zacher, mind az allamtol fuggenek 100%-ban, feladatuk a lakossag ijesztgetese. Mar nyar vegen is elkezdtek ezt a baromsagot hogy egyre fiatalabbak kerulnek korhazba.

Egyeb lozungok: Brit mutans veszelyesebb, cseh mutans veszelyesebb, delafrikai mutans veszelyesebb, egyre tobb gyerek betegszik meg - mind kamu, azert mantrazzak hogy tartsd a pofadon a maszkot es maradj otthon, nameg oltakozz

Mas orvosok meg egesz mast mondanak, de csak ugyanaz az 5 beszelo fej szerepel a mediaban.

Ménár Atya 2021.03.15. 17:55:15

@John Nethem:
Én még ennek sem hinnék, szerintem franciák,németek,olaszok,spanyolok,görögök kozmetikáznak.

kunzoo 2021.03.15. 17:56:04

@Ménár Atya:
A DK petíciójára azt lehetne mondani: Rosszütemű becsúszás.

Ménár Atya 2021.03.15. 17:58:46

Az átoltottságot itt lehet követni, ez eléggé magáért beszél, jelenleg a polulista magyarország eléggé jó helyen áll jelenleg, szemben az eu átlaggal.
ourworldindata.org/covid-vaccinations

Ménár Atya 2021.03.15. 18:00:58

@kunzoo: Rosszhiszemű" helyesebben.
Igazából nem ezt várnám ebben a helyzetben egyik párttól sem amit most csinálnak.
Fegyőr féle bohóc is magát cáfolja, egyik héten még nyit mindent utána már tanácsot ad mert zárni kell......

chrisred 2021.03.15. 18:01:49

@Larry Silverstein: Nem, csak azokat az adatokat, amik kínosak számodra, nagyvonalúan átiugrod. Például: "1 millió főre számított halálos áldozat: Svédország 1296, Finnország 142."

Reding Roli 2021.03.15. 18:06:20

@Larry Silverstein: www.cnbc.com/2021/01/22/boris-johnson-evidence-new-covid-variant-associated-with-higher-mortality-.html
Kèsőbb ezt meg is erősítettèk a vizsgálatok ...Az angol variáns fertőzőkèpesebb is veszèlyesebb, is mint az alapváltozat...
Ezért van most a harmadik hullám Magyarországon
...de ezt mondja Rusvai prof is , vagy Jakab Ferenc prof is ..

De, lehet te te mint megszállott járványtagadó, inkább Gödènynek hiszel, mint a tudomány kèpviselőinek..

chrisred 2021.03.15. 18:07:04

@Ménár Atya: "Ami meg a dk-agyhalott kommunikációját illeti, miszerint csak az európai unióáltal jóváhagyott oltással szabad oltani, mert az tuti, az épp most dőlt meg, mert épp felfüggesztik az Astra oltást mindenfelé, mert szarnak tűnik."

Persze ebből a logikus következtetés az lenne, hogy amit még az európai járványvédelmi központ sem hagyott jóvá, akkor azzal pláne nem szabadna oltani. De a magyar (közép-európai) járványügyi helyzetben ez nyilvánvalóan baromság lenne, mert amilyen összeomlás felé halad erefelé az egészségügyi rendszer, már nem úgy kell hozzáállni a vakcinákhoz, hogy melyik biztonságos, hanem hogy bármi jön, be kell vetni, hátha működik.

Reding Roli 2021.03.15. 18:10:29

@Ménár Atya: Az átoltottságnak úgy lesz majd előnye, ha el is fogadja a társadalom jelentős rèsze az oltást ...Ha viszont az emberek nem fogadják el az oltást megfelelő számban , akkor nem jön létre a nyájimmunitás ..

kunzoo 2021.03.15. 18:12:54

@Ménár Atya:
Ezt maga a kormány is megtette. Mókás bámulni a ...."beindítjuk a gazdaságot" plakátot. Vicces a "nemzeti koronavírus konzultáció" is. Főleg ezzel a névvel.

kunzoo 2021.03.15. 18:14:52

@Reding Roli:
De az már onnantól kezdve az egyén felelőssége. Itt nem csak a betegség sulyossága számít, hanem az hogy eddig nem kérhettél védelmet ellene.

kunzoo 2021.03.15. 18:16:57

@chrisred:
A fene tudja. Az Astrát jóváhagyta aztán lám. Utána nyomta a valóságtagadást.
Tisztára mint a WHO az előző évben.

Ménár Atya 2021.03.15. 18:20:38

@kunzoo: Igen ezért írtam, hogy egyik párttól sem ezt várnám.
Igazából belehajszolják egymást felesleges szájkaratéba , egy olyan helyzetben,amikor ezt pont mellőzni kellene.

John Nethem 2021.03.15. 18:21:16

@Ménár Atya:

Egyáltalán nincs kizárva.

Ahogy ugye szlovákok is változtattak a módszertanukon:
A BEZZEGSZLOVÁKIA idején csak azok kerültek a szlovák COVID-halálozások listájára, akiknél tűdőgyulladás volt, és kimutatták a vírust.
Nálunk meg már akkor is mindazok a COVID-halálozási listára kerültek, akik meghaltak és kimutatták náluk a vírust, holott a halál oka egészen más volt.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157715356&t=9243202

Ménár Atya 2021.03.15. 18:27:51

@Reding Roli: Én már lexarom a nyájimmunitást, sajnos butaság ellen nincs oltás.
Én pont karanténban vagyok, a kollégám kifeküdt, én megúsztam, ma jött a teszt eredményem hogy negatív.
Ő megszívta, ízvesztés,láz,izületi fájdalmak,szédülés, és most már vese fájdalom is van.
Ez nem influenza, ez rosszabb sokkal.
Szerintem egyre többen akarják majd oltatni magukat, ahogy egyre több halott és beteg lesz a közvetlen közelükben.
Én amint lehet jelentkeztem, nem akarok egy napig sem feküdni.
A gond csak annyi, hogy sem dohányos sem alkesz,sem dagadt és ezekből fakadó betegségem sincs, tehát a sor végén lehetek.
Addig vagy megúszom, vagy nem.

Ménár Atya 2021.03.15. 18:34:10

@John Nethem: Hát ez az, nem egységes a módszer, plusz játszanak az adatokkal szerintem.
Amúgy szerintem a várható átlagéletkor felettieket simán kivehetnék mindenhol a listákból.
Értelmetlen.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 18:37:57

@Ménár Atya: Nekem kohoges, laz, szedules, gyengeseg volt. Legdurvabbra a laz es a kohoges sikeredett, de az izerzesem is megzavarodott, keseru volt jopar dolog, a szagokat meg most is gyengebben erzem, bar pontosan, szoval fantomszagokat, izeket mar nem erzek. A 10 nappal ezelotti tesztem pozitiv volt, de azota javultam.
Ezeket az intezkedeseket akkor is megszuntetnem, es egyidoben oltatnek ezerrel. Ami kart ezek az intezkedesek hoztak, annak a tizedebol be lehetett volna oltani,es utana kinyitni mindent.

kunzoo 2021.03.15. 18:46:34

@]{udarauszkasz:
Az oltás kifejlesztésének van egy menetrendje. Bármennyi pénzt adtak volna, ennél hamarabb nem jöhet össze. Ezert ertelmetlen azon agyalni hogy hamarabb oltottak volna. Nem volt mivel.

kunzoo 2021.03.15. 18:48:02

@Ménár Atya:
Miért? Ha valakit 85 évesen meggyilkolnak, azt is kivennéd? Az is túlélte a várható élettartamot.

Ménár Atya 2021.03.15. 18:50:40

@]{udarauszkasz: Van ebben is igazság, de a gond az, hogy nincs mivel oltani.
Nagy száj volt, hogy csak uniós vakcinával lehet, meg a keleti vakcina rossz"- aztán mára kiderült, hogy uniós nincs, és ami van, annak egy része lehet hogy rossz.
Bár a nyitáshoz hozzátenném, hogy szép lett volna, csak épp olyan terhelést kapott volna az eü, ez már most látszik a zárás alatt, hogy még arra sem maradt volna ember hogy telefonon felírjanak egy c vitamint.
Ha figyeled pl olaszországot, akkor 3 hete boldogan nyitottak, az eredmény, most mindent be kellett zárniuk.
Aztán hallgatom a németeket hogy nyitnak, fodrászatot, kozmetika stb, hát nálunk ez be sem volt eddig zárva.....
A fertőzésre visszatérve, a kollégám gyorstesztje negatív volt, a pcr lett pozitív.
De szarul van nagyon, pedig ő soha sem beteg.

Ménár Atya 2021.03.15. 18:54:08

@kunzoo:
Nem érted szerintem.
Csak nem találom reálisnak, ha valaki mondjuk 88 éves és a várható amúgy 76, és 88 évesen magasvérnyomással meg végstádiumos rákkal fekszik, de valaki behurcolja a kovidot akkor a kovid a halál oka, holott nem az.
Így értettem.
De amúgy nálunk szerintem ez is így megy, hogy 85 évesen leszúrnak, de ha kovidos voltál akkor az lesz a halál oka, és nem a szíven döfés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.03.15. 18:54:23

@Larry Silverstein: "Ez sem latszik veszelyesebbnek, mint az influenza." - influenza esetén még nem hallottam hogy az orvosoknak dönteniük kellene, ki mentenek meg és kit nem, ki kaphat lélegeztető készüléket, ki nem.

kunzoo 2021.03.15. 18:57:41

@Ménár Atya:
A várható elettartsm egy átlag. Pl regen 40 év körül volt. Ez nem azt jelentette hogy 42 evesen már öreg voltál hanem a magas csecsemőhalandóság lerontotta az átlagot.

chrisred 2021.03.15. 18:57:48

@kunzoo: Persze ez az aztán lám esetszám arányában még mindig azt jelenti, hogy jóval nagyobb esélyed van a koronavírustól meghalni, mint hogy mellékhatásaid legyenek az AstraZeneca vakcinától. Ha mondjuk Finnországban nem is olyan nagy a különbség, Kelet-Európában érdemben nagyobb. Nagyjából ezt jelenti a "bármelyik vakcina jobb, mint a vírus" szlogen.

Emmett Brown 2021.03.15. 18:58:25

Azt nem értem, hogy miként működik annak az agya, aki szerint a vírus, amiben eddig átlagban 100 fertőzöttből 1-2 meghalt az egy bagatell dolog, miközben egy oltás aminél 1 millióból 1 darab halált okozó mellekhatas volt (és az sem igazolt ok-okozati egyelőre), az meg ördögtől való.

chrisred 2021.03.15. 19:00:27

@kunzoo: Az átlagos élettartam tisztított arányszám, csak az egy évüket betöltött személyeket számítják bele. Vagyis a legkisebb szám, amit figyelembe vesznek az átlag számításànál, az 1, és nem a 0.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 19:02:35

@kunzoo: de most mar lenne mivel, lsd Izrael, USA pl. Vagy Anglia.

Ménár Atya 2021.03.15. 19:03:58

@kunzoo: Azért most már nem erről van szó.
Mivel a 20. században az orvostudomány és a szociális körülmények az élelmiszerellátás és elérhetősége jelentősen javult, így megnőtt a várható élettartam, de nagyon idős korban már a társadalmon és nem az idős egyénen múlik a túlélése, mivel ellátást kap, de hozzájárulni már nem nagyon képes a közösség aktív tagjaként a javak termeléséhez.
Ha sarkítok, akkor már foga sincs és nem tudná megenni amit le sem tudna már vadászni, vagy megtermelni.
Szóval a kovid statisztikából kivehetőek lehetnének.
De ez csak az én véleményem, ne gondold túl.

kunzoo 2021.03.15. 19:04:31

@chrisred:
Az oltást egyeni szempontból nézve nem az össz halálozással kell összevetni hanem az egyén korcsoportján belüli halálozással. Holnap mennek a 70+ os szüleim oltásra. Náluk nyilván több a hozadék mint a kockázat. Egy harmincévesnél már kérdéses az Astra hiszen abban a korcsoportban a Covid is nagyon kis százalékkal okoz súlyos tüneteket. Ott már nagyságrandileg is összevethető a Covid halál meg az embólia.

Ménár Atya 2021.03.15. 19:06:20

@]{udarauszkasz: Ők nem uniós tagok, tárgyalhattak külön, mi nem, sőt azt is titkolják,helyettünk mit tárgyaltak.
Ez a probléma.
Ha orbánék nem lépnek időben , szerintem valóban a legkevesebb vakcinával rendelkeznénk.
Amúgy ha olvasod a híreket, naponta jelentik be a gyártók, hogy nem szállítják még a keveset sem.

kunzoo 2021.03.15. 19:06:55

@]{udarauszkasz:
Nono, ők lekötötték előre a készletet, máshol nincs. Igazából egyedül Izrael jár a nyájimmunitás közelében. Izrael lakossága hány százaléka a Föld lakosságának?

]{udarauszkasz 2021.03.15. 19:07:17

@Ménár Atya: en mar februar elején regisztraltam itthon, Ausztriaban nehany hete.
A fertozes gyorsabb volt....

Larry Silverstein 2021.03.15. 19:10:09

@Emmett Brown: "Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora múlt héten egy megdöbbentő számot közölt, becslései szerint Magyarországon már 4 millió fő áteshetett a koronavírus-fertőzésen. "

Meghalt 17000 ember (persze tobbseguk nem koronaban, de ezt hagyjuk most)
17000/4M=0,00425=0,4%

Ha meg a teljes lakossaghoz viszonyitjuk, akkor meg 0,17% halt meg.

Az atlagos eletkoruk 76 ev, ugyanannyi mint a minden masban meghaloke.

Ménár Atya 2021.03.15. 19:10:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem a rákot nem veszélyesebb, csak egyszerűbb homokba dugott fejjel osztani az észt,mint meghallgatni az orvosok véleményét, akikről azért tudjuk, hogy egy világösszeesküvés résztvevői amúgy és csak szándékosan akarnak bezárni, hogy ők meg a nem tudjuk kik uralkodjanak a megfélemlített tömegek felett,miután az oltásnak álcázott chippekkel mindenkit megjelöltek, és távvezérelnek, ezért kellett az 5 G mert az átüt a bőrön is!

Larry Silverstein 2021.03.15. 19:15:10

Florida, 2021 marc. 12 youtu.be/nCbIUYoJzNQ

2:00-tol erdekes

Milyen erdekes, ugye, hogy ott nincs jarvany
Meg meg kb. ezer masik helyen se, sot meg mutancs sincs. Huzzatok mar ki a fejeteket a seggetekbol, szeptember ota ez megy Floridaban

Ménár Atya 2021.03.15. 19:17:52

@]{udarauszkasz: Ettől tartok én is, hogy a vírus lesz a gyorsabb, és nem úszom meg, én ha jól emlékszem talán decemberben , amint lehetett.
Bár nem vagyok rizikócsoportban , de még csak szglásvesztést sem szeretnék, rosszabbat meg pláne nem.
Akkor most legalább neked van valamennyi védettséged egy ideig.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 19:19:46

@Ménár Atya: sok orvos is ellenzi a lezarasokat. Tul magasak a jarulekos karok.

Ménár Atya 2021.03.15. 19:20:57

@Larry Silverstein: Százezer másik helyen meg van.
De lehet hogy az az érdeke mondjuk a németeknek, hogy ne termeljenek profitot, vagy bárhol máshol a világban.........
Ugye ezt te sem gondolod komolyan.
Miért lenne jobb mindenhol felélni a tartalékokat, és társadalmi elégedetlenséget kreálni?

Ménár Atya 2021.03.15. 19:24:36

@]{udarauszkasz:
Hát....ha a DK-s orvosra godolsz akkor az szimpla politikai ellenzés, nem szakmai.
A sok orvos mondjuk 1, akkor erre jut 1000 aki meg akarja az oltakozást.
Már most rottyon az eü mindenhol, ha ennél nagyobb tömeg betegszik meg akkor félő hogy összeomlik a rendszer, és belehalsz egy tetanusz fertőzésbe, vagy lebénulsz örökre egy lábtöréstől,mert nem tudnak ellátni már senki mást.
Most úgy néz ki , hogy a megoldás a minél előbbi oltás lenne, a többi meg majd kiderül később.

chrisred 2021.03.15. 19:30:25

@kunzoo: Még ezt se mondanám. Az AstraZeneca 17 millió brit beoltott közül huszas nagyságrendű mellékhatás problémát jelzett, ez nagyjából a lottóötös esélyszintjét közelíti.

Emmett Brown 2021.03.15. 19:30:55

@Larry Silverstein: na ehhez képest a fos AZ arányával számolva 4 millióból meghalt volna 4 fő.

Tehát a 0.17%-os vírus lófasz, bezzeg a 0.000001%-os oltáskockázat népirtás.

Emmett Brown 2021.03.15. 19:34:42

@chrisred: hát nem. 1:44 000 000 a lottóötös.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 19:37:17

@Ménár Atya: Ausztriaban is sok doki ellenzi ezt. Oket a szelso jobboldalra vizionaljak, mert ott nincs DK.

chrisred 2021.03.15. 19:39:59

@Emmett Brown: Tehát közelebb áll ehhez, mint a koronavírus halálozási arányokhoz. Nagyjából ezt jelenti az, hogy közelít.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 19:43:42

@Emmett Brown: A legtobb orszag felfuggesztette a Zenekarral az oltast, tobbek kozott Nemetorszag, Hollandia.

Emmett Brown 2021.03.15. 19:43:49

@chrisred: végülis ha a "nagyjából" másfél nagyságrendet jelent, akkor igazad van.

chrisred 2021.03.15. 19:48:29

@]{udarauszkasz: Ez politikai döntés volt. Fenn akarják tartani az oltások iránti bizalmat. Nem azért függesztik fel a használatát, mert veszélyes, hanem mert rossz híre lett.

Larry Silverstein 2021.03.15. 19:51:28

@Emmett Brown: Az oltasokrol nincs statisztika.

A 0,4% atlageletkora 76 ev. 50 alatt meg Magyarorszagon is zero a kockazat, pedig itt aztan sok a dagadt dohanyos pias cukorbeteg stb.

Itt lehet nezegetni korosztalyok szerinti bontast is orszagonkent www.euromomo.eu/graphs-and-maps

Ahhoz nagyon hulyenek kell lenni, hogy elhidd hogy paran haltak meg az 1,3 millio magyar oltottbol...mar csak statisztikai alapon is.

A 9,7 millio lakosbol atlagosan minden telen 350-400 hal meg naponta. Akkor az 1,3 milliobol minimum napi kb. 50. Persze sokkal tobb hiszen foleg az idoseket oltjak nagy aranyban. Persze nem biztos hogy a halaluknak barmi koze van az oltashoz, de ezt senki nem is vizsgalja.

A jelszo: Ha valaki barmikor, az elmult evben pozitivra lett tesztelve, es azota meghalt, megy a kovid statisztikaba

Az a napi min. 50 halott, akit mar beoltottak, az o halaluknak a vakcinahoz semmi koze, bar a kutya nem vizsgalja

Emmett Brown 2021.03.15. 19:52:13

@]{udarauszkasz: ami egy klasszik populista döntés. Ami meg alátámasztja a poszt mondanivalóját.

chrisred 2021.03.15. 19:52:30

@Emmett Brown: A "nagyjából...közelíti" jelenti ezt, ha mondjuk a brit 1:500 (1 millióból 2000) halálozási aránnyal vetjük össze. Ez nyilván nem minden korcsoportban ugyanolyan, de azért az összesben elég távol van az 1:1 000 000 aránytól.

Larry Silverstein 2021.03.15. 19:53:51

@Ménár Atya: Milyen nemeteknek?

A leggazdagabbaknak nagyon jol jon a valsag, itt Magyarorszagon is meg mindenhol mashol is. Szerinted ki fogja hugyer-szarer felvasarolni a tonkremeno kiskocsmakat, panziokat? Csak nem a NER kozeli oligarchak? Eddig is odavoltak a turizmusert.

chrisred 2021.03.15. 19:54:58

@Emmett Brown: Szerintem nem, mert szakmailag indokolható.

Emmett Brown 2021.03.15. 19:56:20

@chrisred: nem kell magyarázkodni. Fogalmad nem volt, hogy mennyi a lottóötös esélye, csak írtál valami hangzatosat. Ennyi.

chrisred 2021.03.15. 19:57:07

@Larry Silverstein: Azért egy átlagos német vállalkozásnak jóval több tartaléka volt, mint egy magyarnak, és az állami támogatások is kézzelfoghatóbbak.

Ménár Atya 2021.03.15. 19:57:59

@]{udarauszkasz: Mindenhol vannak ellenzők, de a többség támogatja.
Azért hozzá kell tenni azt is, hogy amit eddig hallottam az ellenzőktől, az nem túl meggyőző.
Vegyük pl a hosszútávú mellékhatást.
Ilyet senki nem tud felmutatni, marad a régi oltásokra való hagyatkozás, az ott szerzett tapasztalatok.
És akkor nézzük meg a rizikófaktort, legtöbb súlyos beteg, és/vagy nagyon idős.
Apám pl 87.
Szerinted mennyire érdekli a hosszútávú mellékhatás?
Aki meg fiatal, és tart tőle az ne oltasson, nem kötelező, tehát felesleges kapaszkodót keresni arra, miért nem oltat.
Az ilyennek hiába tanácsolják egymillióan az oltást, úgy is arra az egyre hagyatkozik aki nem tanácsolja ,mert majrézik alapból.
Szerintem az ilyen engedje el, és vállalja, hogy vagy beteg lesz vagy nem.
Ha nem rizikócsoport akkor túléli, bár lehet hogy nem lesz vidám utána.
De lekileg könnyebb lesz,
Utána meg még a pattanásra is oltást akar majd.
Mondjuk én nem értem meg őket, hiszen annyi oltást kaptak eddig is, és túléltek, miért ebbe halna bele? de ha fél akkor ne oltasson.

chrisred 2021.03.15. 19:58:11

@Emmett Brown: Nekem úgy tűnik, hogy a te szövegértelmezésedből maradt ki a "közelíti" szó, csak ezt nem akarod beismerni.

Emmett Brown 2021.03.15. 19:58:43

@chrisred: maximum annyiban, hogy ne adják a helyi gődények alá a lovat.

Emmett Brown 2021.03.15. 20:04:21

@chrisred: pont annyira közelíti, mint a bangladesi egy főre jutó GDP a svájcit.

Larry Silverstein 2021.03.15. 20:04:28

@chrisred: Hiaba van tobb tartaleka, a berek is magasabbak azokat fizetnie kell akkor is amikor csukva van, legalabbis a felmondasi idore. Az allami tamogatas az meg a masok penze, en pl. nem ertem miert kene annak orulnom, hogy az en penzembol fizetnek valakit aki nem termel

Talan inkabb lehetove kellene tenniuk azt hogy penzt keressenek es nem mennenek tonkre

Ménár Atya 2021.03.15. 20:06:50

@Larry Silverstein:
Szerintem Angela Merkel.
Ezért nem indul már, mert a Tiszapöspöki,és a Karakószörcsöki kocsmát akarja megszerezni.........
Szerintem kicsit szűk környezetet nézel, épp világválság van.
Az meg teljesen természetes, hogy akinek pénze van, az tud vásárolni.
De nem hiszem, hogy okoznak maguknak akkora kárt, hogy utána magyar kiskocsma üzletbe fektessék a maradék pénzuket :)
Ez a ner szöveg is butaság, jól hangzik, de nem igaz.
Ki ne találd már, hogy orbán ráengedte a vírust a világra, hogy tiszaugon kocsmát vegyen........
Nem tűnt fel, hogy mindenhol leállt a normális üzletmenet? nem csak itt, mindenhol.

Ménár Atya 2021.03.15. 20:07:51

@Larry Silverstein:
Ugye tudod hogy ezzel magad cáfolod?! :)

Emmett Brown 2021.03.15. 20:16:15

@Ménár Atya: Orbán csak kihasználja a helyzetet. Hunguest megkapta az éves árbevételének a 60%-át fejleszteni. Vissza nem térítendő formában. A pórnépnek meg jut a 10 milla hitel.

chrisred 2021.03.15. 20:18:12

@Emmett Brown: Ez is téves, mert nem tudsz olyan GDP-t mutatni a világon, ami arányaiban sokkal alacsonyabb lenne a bangladesinél, mint a bangladesi a svájcinál.

]{udarauszkasz 2021.03.15. 20:19:15

@Ménár Atya: mindenhol leallt a normalis uzletmenet? Egyaltalan nem, mert Kina el es virul. Veletlenul pont onnan jott a virus, pont olyan varosbol, ahol ilyesmikkel kiserleteznek. Veletlenul:)
A helyzet az hogy Kina biologiai fegyvert vetett be, csak senki nem meri beismerni, mert ebbol vilaghaboru lenne. Lesz is, mert a kinai vezerkar terjeszkedni akar, mert ezeknek semmi se eleg. Ezeknek a Minden IS keves.

chrisred 2021.03.15. 20:21:34

@Larry Silverstein: "Az allami tamogatas az meg a masok penze, en pl. nem ertem miert kene annak orulnom, hogy az en penzembol fizetnek valakit aki nem termel."

Nem kell örülnöd, el kell fogadnod, hogy így működik. Ha bankszámlád van valahol, nem kell örülnöd annak, hogy a bank a betett pénzt kihelyezi hitelbe. Attól kell tartanod, hogy a bank csődbe megy, és a betett pénzed semmivé válik. Az állam azért szed be adót, hogy a gazdaság működését fenntartsa.

Tamáspatrik 2021.03.15. 20:23:21

@Larry Silverstein: Ha ismernéd a statisztikát mélységében és nem csak játszanál a számokkal, akkor tudhatnád, hogy az összhalálozások csökkenésének rengeteg oka lehet. Nem kell, hogy pont annyi ember haljon mint az előző évben, mért kellene?

Egy praktikus szempont, hogy már az elején sem az volt a cél, hogy az összhalálozást csökkentsük, hanem a járványgörbét ellaposítani, na ez most nem jött össze, mert túlterheltük az egészségügyet.

Abban igazat adok, hogy nem csak a lezárások számítanak, ez igaz, mert az is fontos, hogy az állampolgárok fegyelmezetten betartják-e a szabályokat. Már régebben se tartották be, nem vették komolyan, különben nem terjedt volna el ennyire a járvány. Addig, amíg egy közeli ismerősükkel nincs baj, vagy ők meg nem betegszenek, addig nem tartják be. Utána jön a pálfordulás.
Még egy dolog, hogy krónikus betegségeket okozhat a vírus még enyhe lefolyás esetén is, szemét egy betegség.

Emmett Brown 2021.03.15. 20:30:38

@chrisred: ez meg sehogy sem jön ide. Tökmindegy, egy számra nem mondhatod azt, hogy közelít egy másikat, ha a különbség negyvenszeres.

Tamáspatrik 2021.03.15. 20:33:31

@John Nethem: A "bezzeg Szlovákia" élén álló politikust Igor Matovicnak hívják, aki az "Egyszerű emberek pártja" vezetője, valójában még senki sem tudja kicsoda, mert nemzetközi téren meghúzza magát. Egy populista gyanús politikus ő is, mindenesetre kaotikus kormányzást mutat be. Valszeg bele fog bukni.

chrisred 2021.03.15. 20:37:47

@Emmett Brown: Ha egy többezerszeres különbséghez hasonlítom, akkor simán.

Larry Silverstein 2021.03.15. 20:52:16

@Tamáspatrik: Az egeszsegugy nincs tulterhelve, az intenziv kapacitas fele ures, a korhazi ferohelyekben is van meg 5ezer hely, ami tovabb bovitheto. Osszesen vagy 50ezer agy van, ebbol 8-9ezer koronas az aztan a tulterheles.

Amiket itt eregetsz azok panelek, semilyen adatok nem tamasztjak ala egyik allitasodat se.

Kronikus betegseget okozhat az influenza is, pl. tudogyulladast, pont mint a kovid.

Nem kell betartani semmi szabalyt, ez Florida 3 nappal ezelott www.youtube.com/watch?v=nCbIUYoJzNQ&t=594s
Ez nem pestis.

A virus statisztikailag nem veszelyes, meg az egeszseges idosekre se, nemhogy a fiatalokra es a kozepkoruakra, minden egyes orszag statisztikaja ezt tamasztja ala. Akkor minek zarnak le mindenkit, es minek akarnak beoltani mindenkit? Esszeru oka nincs, figyelmeztessek a kronikusokat hogy maradjanak otthon es/vagy oltakozzanak.
Az egeszsegesek nagy resze minnel elobb tulesik rajta, annal hamarabb szerez immunitast, pont mint az influenzanal, es annal hamarabb mulik el a virus terjedese is.

Csak hat ebben a megoldasban nincs penz, meg a politikusok se szeretik belatni hogy bepaliztak oket.

Larry Silverstein 2021.03.15. 20:54:31

@De nagyot tud lökni az úr az ajtón: Szerinted erdekel barkit, hogy ki egy kocsma, etterem, panzio tulajdonosa? Meg vissza is vehetik mukodtetonek a regi tulajt meg az embereit.

En soha a budos eletben nem kerdeztem meg sehol, hogy ennek a helynek ki a tulajdonosa. Kiderult, aludtam mar Soros Gyuri szallodajaban is, persze gozom nem volt rola

Ménár Atya 2021.03.15. 21:08:23

@Emmett Brown: Ugye ezt te sem hiszed el. :)
Főleg a bértámogatások után, én b+ földhöz verném a seggem 10 milla ingyen hitelért, amit évek múlva kell csak törlesztenem.
De én nem kapok, én fizetem ezt is, mivel dolgozok, és termelek.
Viszont nem is nyekergek miatta, mert szükséges.
De ha már az is baj, hogy adnak pénzt, akkor már megtámadta a fejed a kovid :)
Most komolyan kérdezem, volt neked valami vállalkozásod életedben, vagy csak alkalmazott voltál mindig?
Mert most olyan minha nem látnád át ezt az egészet.
Összeesküvéselméletekkel jössz,miközben ingyenpénzel tömik a vállalkozásokat akik xarban vannak.
Ennek nem sok értelme lenne, mert akkor egy ruppót sem adnának, ha azt akarnák, hogy becsődöljenek.

John Nethem 2021.03.15. 21:59:29

@chrisred:

Az ASTRAZENECA vakcina oltása a következő országokban van felfüggesztve JELENLEG:

Németország
Hollandia
Szlovénia
Franciaország
Olaszország
Írország
Spanyolország
Dánia
Norvégia
Bulgária
Izland
Thaiföld
Kongó

Úgy néz ki, hogy kb. az 50 éven alattiaknál trombocita szám csökkenést idézhet elő, ami vérzékenységhez vezet, az idősebbeknél meg vérrögképződést.

John Nethem 2021.03.15. 22:05:38

@John Nethem:

Az AstraZeneca (brit-svéd) meg a Gamaleya (orosz) vakcina ugyanúgy 2 dózisú ADENOVÍRUS vektor, de az AstraZeneca mindkét dózisban ugyanazt a vektort használja, az orosz meg eltérőt, így nem is szabad a dózisokat felcserélni.

Az orosznál számos kizáró tényezőt fölsorolnak, akiknek eleve nem szabad beadni: autoimmun betegségek, vérképzőszervi betegségek, endokrin, pajzsmirigy, daganatos, krónikus vese-, máj, szívbetegségeknél. A brit-svédnél NINCS kizáró krónikus betegség. ( És feltehetően itt a hiba)

Emmett Brown 2021.03.15. 23:08:15

@Ménár Atya: késve adnak és keveset. Kivéve a sleppnek.

eßemfaßom meg áll 2021.03.16. 07:10:24

Brendel ma éjjel is kiverte.

]{udarauszkasz 2021.03.16. 07:18:57

Kernem a bloggertol az andras_1 neven futo bot tiltasat, koszonom.

Ménár Atya 2021.03.16. 16:38:34

@andras_1:
Na mi a fax van fitymatyi?! Elfáradt a géped, vagy nem tudod fizetni már a villanyszámlád? :D
Bolond fletó, meg a DK-s agyhalottak jól megszívták az uniós vakcinával, épp most tiltják le az egyiket mindenhol, mert szar.
Most nyekeregj,te idióta a harmadik fázisról, mert megint szembeköpött az élet, és szívsz ahogy szoktál :D
Na pá Idióta ostoba Dk vitéz :D:D

eßemfaßom meg áll 2021.03.16. 17:17:32

Látom a pedofil Brendel Mátyás ma is rejszolgatott

BiG74 Bodri 2021.03.17. 07:52:37

@Larry Silverstein:
Az egészségügy túl van terhelve. A számok alapján pedig sokaknál már beállt a zabszem effektus.
A letárgyalt szabadságokat ( feleségem áprilisban még a múlt évit fogyasztotta volna) visszavonták, megkezdődött a fentebb más által említett negatív átcsoportosítás.Elvonják az orvosokat, ápolónőket a többi, koronától különböző betegségektől. A helyi kórházban kiemelt járványügyis, már hordják Budapestről is a betegeket, úgy, hogy elkezdődött más középületek felkészítése a betegek fogadására. Nincs még káosz, de fáradt a kórházi személyzet, és véges a száma.
Van az optimista, aki próbálja szemelőtt tartani a jobb forgatókönyvet, és annak feltételit. Meg van, aki a negatívumokon átnéz, azok súlyát semmibe veszi.@Larry

chrisred 2021.03.17. 11:33:23

@Ménár Atya: "Főleg a bértámogatások után, én b+ földhöz verném a seggem 10 milla ingyen hitelért, amit évek múlva kell csak törlesztenem."

Javaslom a babaváró hitelt. :)

Ménár Atya 2021.03.17. 19:21:49

@chrisred:
Örültem hogy felnőttek, elég volt a babákból, még Barbi babát sem akarok látni a lakásomban :D

Ménár Atya 2021.03.17. 19:24:04

@chrisred: A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó európai bizottsági jogalkotási javaslat bemutatásakor Thierry Breton kérdésre válaszolva kijelentette: nincs oka kételkedni abban, hogy a Szputnyik V jó oltóanyag, ugyanis – mint fogalmazott – Oroszországnak kiváló tudósai vannak.
:D:D:D B+ amikor az ellenzék átmegy a szívó ágra :D
Lehet magyarázkodni .

chrisred 2021.03.18. 08:27:13

@Ménár Atya: Ezt meg lehet kerülni, örökbefogadott gyereknél is működik az "ingyen hitel". :)

chrisred 2021.03.18. 08:27:48

@Ménár Atya: Inkább kérdeznék, hogyan lett hirtelen Szputnyik az AstraZenecából?

Ménár Atya 2021.03.18. 17:27:12

@chrisred: Isten ments, elég a saját is bőven, inkább mélyszegényen halok meg akkor :D

Ménár Atya 2021.03.18. 17:30:02

@chrisred:
Sehogy, csak nem érted.
Eddig ekézték az oroszt, azzal semmi gond, hivatkozás, csak az unió által bevizsgált blabla stb.
Erre a bevizsgált befuccsol több helyen. Az oroszt meg dícsérni kezdik az uniós illetékesek :)
Azért ez már bohózat szerintem.
Eddig mi voltunk a feketeseggű putyin bérencek, akkor most már az egész eu is az?

chrisred 2021.03.18. 18:29:17

@Ménár Atya: Akkor a képzeletbeli gyereket helyettesítsd be egy pénzt nem termelő vállalkozással, és máris képben leszel.

chrisred 2021.03.18. 18:33:41

@Ménár Atya: Tényleg nem értem. Az uniós hivatal nem azért nem engedélyezte a Szputnyikot, mert gonosz és kapzsi, hanem mert az oroszok nem kérték az engedélyeztetését. Szóval ez az általad beidézett Szputnyik iránti lelkesedés nagyjából olyan, mint amikor a külföldiek udvariasan bólogatnak, a magyar borok bizonyára nagyon jók, bár a maguk részéről meg egyet sem kóstoltak.

Ménár Atya 2021.03.19. 04:31:20

@chrisred: Ilyenem van, hál istennek egyelőre ne szorulok támogatásra, mint a vendéglátósok.

Ménár Atya 2021.03.19. 04:54:16

@chrisred:
Látom ,sorozatos tévedésben vagy.
Egyrészt, minden oltásért lelkesednék....ha lenne. De nincs elég, mert rossz szerződéseket kötöttek a nem tudjuk kik -mikor -és mennyiért a nevünkben az Eu-ban.
A nyugati-keleti vakcina szembe állítása, nettó politika, semmi szakmai alapja nem volt,
A pökhendi Eu vezetés épp rá is farag, és most már próbál kihátrálni ebből.
Napról napra jobbak a keleti vakcinák, ahogy napról napra nem jön nyugati. De ha csoda történne, és hirtelen leszállítanák a nyugatiakat, akkor ezek megint silány pocsék lőrék lennének.
Ami pedig a kóstolgatást illeti, hát bizony ezeket a vakcinákat már több tízmillióan kóstolgatták ,és ízlett, az, hogy te kóstolás nélkül előre kijelented hogy az úgy is rossz,mert keleti....hát,amerikában már rasszizmust is rád húznának ezért. (nem személy szerint értendő).
De csak hogy te is értsd a történéseket a rossz pl orosz vakcináról,
Akkor most ki hazudik?.... Ja, hát Fletó a vezér, de tőle ezt már megszoktuk:

"
Orosz források szerint Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke tárgyalt a Szputnyik szállításának lehetőségéről Moszkvában Vjacseszlav Volodinnal, az orosz parlament elnökével. A vakcinát jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a forgalmazási engedély megadásának előfeltételeként. Ha meglesz az engedély, akkor várhatóan a tagállamok két csoportra oszlanak majd: egyikük elfogadja, másikuk nem az orosz oltást - vélik a Reuers forrásai. Svédország oltáskoordinátora azt mondta, hogy országa már juniusban vásárolna a Szputnyikból, ha az megkapná az EMA engedélyét.

Megjött a hivatalos bejelentés is

Oroszország olasz, spanyol, francia és német cégekkel állapodott meg a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V gyártásáról, és kész megkezdeni a szállítást azokba az uniós országokba, amelyek engedélyezik e vakcina alkalmazását - jelentette be hétfőn az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)."

chrisred 2021.03.19. 09:56:03

@Ménár Atya: Nekem ezekből a hírekből az derül ki, hogy az orosz vakcinával is ugyanaz a probléma, mint a nyugatiakkal: nincs belőle elég. Az oroszok már az egész világnak beígérték, hogy teletömik őket vakcinával, éppen csak gyártani nem tudnak eleget. Persze nekik Kínával kellene gyártásban versenyezni, annak meg az általános ismeretek szerint annyi esélye van, mint a trójai falónak az epsomi derbin.

Ménár Atya 2021.03.19. 10:46:34

@chrisred: Elég baj az ,hogy szelektív az emlékezeted.
Ebből az derül ki, hogy akik eddig a beszerzést intézték, elbaxták, és most már bármi jó lenne, már nincs hiszti, hogy az orosz nem jó,mert azt putyin gyártatja, és orbán azért vesz belőle, hogy megfeleljen putyinnak, és majd jól meghal mindenki.............. :)
Hát, a fentieket olvasva, most elég nevetségessé válik az Eu elit.

chrisred 2021.03.19. 10:53:14

@Ménár Atya: Akkor frissítsd fel megfelelő linkkel, mert én csak ilyen linkeket találok:

infostart.hu/kulfold/2020/12/01/unios-beleegyezes-az-orosz-vakcina-magyarorszagi-hasznalatahoz

Szóba sem kerül, hogy az orosz vakcina nem jó.
süti beállítások módosítása