Ideo-logikák

Ideo-logikák

Látszik az EU-tagságunk vége?

2021. július 19. - Tamáspatrik

Nem szeretnék vádaskodni, mert nem akarom tovább építeni a különféle pro-kontra önigazolásokat. Így is elég nagy baj, hogy jogászok vezetik ezt az országot, akik az ügyvéd szemével néznek majdnem mindent (cél az ügyünket védeni bármi áron, az se baj, ha a nagy „jogászkodásban” épp a jogállamiság fog elveszni.) Csak érintőlegesen néhány fő pont, ami számomra egyértelműen mutatja a távolodásunkat (politikai szinten nézve) az EU alapító, mag országaitól: szorosra font kínai kapcsolatok, az egyetemi autonómiák megszüntetése, homofób törvény, kormánykritikus személyek lehallgatása, de lehetne még folytatni ezt a listát bőven.

Ezt az „EU” márkanévvel jelölt klubot nem mi hoztuk létre, ne mi akarjuk meghatározni az értékrendjét, főként nem nálunk nagyságrendileg nagyobb népességű országok csoportja ellenében. Mivel az EU-ban a politikai érdekek pártképviselete széleskörűbb és nem annyira polarizált mint nálunk vagy az USA-ban, ezért akadnak mindenféle kis politikai pártok, amik nem tudnak vagy nem akarnak az EU munkájában részt venni. Ezekben a pártokban nem sok közös van, de jobb híján próbálnak egymással szövetkezni és épp megtalálják Orbánt vagy Kaczynskit.

A kettős beszéd viszont ma már nem működik, az EU politikai vezetők többsége szinte már nyílt ellenségként kezeli Orbánt. Nem lennék meglepve, ha sokan már azt keresnék, hogyan vághatnak vissza neki, olyan sok van már a rovásán, az egységes EU politika fő kerékkötőjének is tarthatják. Orbán gyakorlatilag minden jelentős európai vezetőnek nekiment, Merkel sem volt kivétel ez alól, aki viszont a kompromisszumok mestereként sokat tudott segíteni Orbánnak. Mindez már múlt időben, Merkel lassan lelép a színről és a szálak elvárásával van elfoglalva.

Az ellenzékkel szimpatizáló értelmiségiek teljesen el vannak tévedve, amikor a nyugati kultúra szélsőséges vonásaival foglalkoznak: túlzásokba eső anti-rasszizmussal, me-too mozgalommal, nemek nélküliséggel stb. – mindez legyen az ő gondjuk, nem a mi problémáink. Azt se felejtsük el, hogy egységes „Nyugat” nincs már, egyes jelenségek szinte csak az USA-ban gyakoriak (vagy épp a szintén nem EU-tag briteknél), vagy esetleg a hollandoknál, de pont nem az osztrákoknál, spanyoloknál vagy az olaszoknál. Egyes ellenzékiek teljesen tévúton vannak, amikor ilyen utcákba belemennek, például a volt rabszolgatartók problémáival foglalkoznak. Közben pedig nem látják, hogy mi folyik nálunk valójában.

Amit mi a sajátos magyar identitás lényeges pontjának tartunk, az sok esetben csak ókonzervatív felfogás, esetleg balkáni szintű vagy oroszos macsóság. (A macsóság kimondottan nem férfias jelenség, hiszen a magabiztos férfi nem akar bizonygatni semmit, mert nem érzi szükségét.) Itt egyszerűen csak arról lenne szó „antirasszizmus” címszó alatt, hogy nyilvánosan ne köpködjünk: ahogy megtanultuk, hogy nem illik ilyet tenni az utcán, most azt is megtanulhatnánk, hogy képletes értelemben sem illik ilyet tenni. Nem kell túlagyalni, csak erről van szó: aki már megtanulta, hogy nem köpködi szét a szotyolát a meccsen, másokat se köpködjön. (Itt nem arról van szó, hogy a „nyugat” annyival kulturáltabb vagy felsőbb rendű lenne, ez megint csak önbizalomhiány, amikor bizonygatjuk, hogy mennyi mindent rosszul látnak. Nekik is megvannak a saját hülyeségeik, de ne az ő túlzásaikkal foglalkozzunk, inkább a saját valós problémáinkkal.)

Egyetlen fajta kultúrharc van, ami nem más mint a középkori állapotok visszaállításának kísérlete. Dölyfös arisztokráciát és pórnépet elkülönítő, alapvetően rasszista és homofób, bezárkózó, katonás, ráció helyett indulatokra építő, olykor már keresztény fundamentalista. Akik menekülni szeretnének a modernitás különféle jelenségeitől, őket könnyű megnyerni ennek a fajta felfogásnak. Viszont aki nem akar ebben részt venni teljes mellszélességgel ebben a kultúrharcban, az mind „ellenzékinek” számít. (Kimondani is nagyon bizarr, hiszen fix „ellenzéki” besorolás egy valódi demokráciában nem létezik.)

Egy ilyen ország nyilvánvalóan nem kompatibilis az Európai Unióval, és ha nem következik be valamilyen fordulat (aminek fő gátja Orbán személye), fokozatosan távolodni fog tőle. Ez valószínűleg nem úgy fog történni, hogy kizárnak minket az EU-ból vagy kilépünk belőle, (bár ez utóbbi sem elképzelhetetlen pár éves távlatban), főként az erős gazdasági kapcsolatok miatt remélhető a bentmaradásunk. Viszont lehetséges, hogy ha ezen az úton megyünk tovább, akkor pár éven belül Magyarország afféle „passzív taggá” válhat: megvonják a szavazati jogunkat a támogatások nagyobb részével egyetemben, cserébe az Orbán-rendszernek nem kell majd többé azzal foglalkoznia, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az EU normáinak. Igen, diktatúrázom, mert nem annyira a jelenlegi helyzet, sokkal inkább a trendek azok, amik egy putyini vagy lukasenkai jellegű látszatdemokrácia irányába vezetnek. A hatalomból sosem elég, a diktátor arról ismerszik meg, hogy mindent elkövet a hatalma fenntartása érdekében, egzisztenciális vagy lelki terrorral fokozatosan kinyírja az ellenzékét.

Ez az, amivel az ellenzékieknek foglalkozni kellene leginkább, ügyes politikával elválasztani azt, ami valódi érdekérvényesítés (gazdasági szinten elsősorban) attól az ideológiai harctól, amit az Orbán-rendszer folytat az EU-val vagy még inkább az EU alapvető értékeivel szemben, leginkább azzal a céllal, hogy ezzel a saját klientúráját erősítse.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr616633020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2021.07.21. 20:52:31

@különvélemény: "és illiberális diktatúraként át fogják verni a parlamenten"
Nem is értem, mi a baja orbánnak az EU -val. Talán az, ami a kádár-rendszerrel volt. Hogy nem ő volt Kádár János. Itt meg az a probléma, hogy nem ő az EU.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.21. 20:52:53

@Tamáspatrik: Kevés olyan kormányzat van, amelyik a mienkhez hasonlóan folyamatos szondázással venné figyelembe a választók akaratát.

s 2021.07.21. 20:54:05

@nemecsekerno_007: Mert beszarnak. Ez olyasmi, mint amikor lelövik az egyik túszt. A többi roppant engedelmessé vállik utána.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:55:23

@senkiember: Ha kilépnénk akkor ebben az esetben viheted a papát, mamát is, mert onnantól biztos nem kap magyar nyugdíjat.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:56:58

@s: Ezek szerint az EU túszejtő?! Csak gratulálni tudok :))))
Európai értékek :)))))
Na az ilyenek miatt lettetek elküldve a f@szba. Háromszor.

white999 2021.07.21. 20:57:51

@Tapi2021: Nem tom feltünt-e néhány lényeges különbség az általad leírtakban. Mivel nem úgy tűnik segítek értelmezni, hogy mit írtál.
1, Az esetek 90%-ban a titkos szolgálatok más nemzet politikusait hallgatták le.
2, Lehallgatásról e-mailről van szó nem okos telefonra telepített software-ről ami a legintimebb bugyraiba is betekintést enged. Minőségbeli különbség az intim szférába hatolásnál, Főleg mondjuk egy újságíró felesége esetében, ami már igen messze van az angol oknyomozó újságírókat potenciális veszélynek tartó felütéstől.
3, Amikor véletlenül újságírókról van szó, akkor nem ellenzékiekről beszélnek hanem általában újságírókról és más nemzetéről is tehát nem politikai indíttatású vélhetőleg, hanem nemzetbiztonság szempontok alapján eldöntöttről.
4, Egyik sem jó de tudjuk és eddig is tudtuk, hogy a világ így működik.
5, Nemzetbiztonsági szolgálatnak a nemzetet kell szolgálni ami még véletlenül sem Orbánt vagy a bármikor regnáló hatalmat színétől függetlenül.
6, Ugyan mióta autentikus hírforrás az MTI amire hivatkozol, aminél a vasárnap esti hír még hétfőn sem volt az. Miközben mind a világsajtó, mind a hazai már ezzel a botránnyal volt tele.

különvélemény 2021.07.21. 21:01:33

@s:
Amit nem értesz, hogy nem Orbán akarja magát ráerőltetni az EU-ra, hanem az EB akarja magát ráerőltetni az ideológiáit tagállamokra.
Nem Orbánnak van baja az EU-va, hanem, az EU-nak Orbánnal.
Orbánék hoznak egy törvényt úgy, hogy 2/3-os támogatottságuk van a saját országukban, erre az EU beszól a maga max 20%-os támogatottságával, ha saccolnom kellene az arányokat, mert az EU-t a kutya nem ellenőrzi, nincs EU-s népszavazás. Uborkagörbületre tutira senki nem szavazott, illiberális az egész.

s 2021.07.21. 21:03:16

@nemecsekerno_007: Barátom, az erőt nem felismerni nem túl nagy politikusi erény. Igen, bizonyos értelemben az, mert olyasmikkel rendelkezik, amivel Magyarország jelenleg nem, viszont amikre szüksége volna. Pénz, technológia, képzettség, jólét . . . hogy csak párat említsek. Ebben az esetben az együttműködés lenne a követendő út, nem pedig a dacos szembehelyezkedés. Amikor már van valamid, akkor pofázhatsz. Ha semmid nincs, akkor kussolsz. Elég egyszerű szabályok ezek.

white999 2021.07.21. 21:06:12

@midnight coder: Azt adom, hogy kapitális faszság volt a profit miatt kivinni a komplett ipart a világból Kínába. A Putyini nyersanyag már más tészta. Sajna ha ott az olaj meg gázmező akkor ez van. Kereskedni kell vele mert muszáj de megerősíteni nem kellene mint a kínaiakat. Ez csak a mi seggdugaszunknak a mániája. Persze titokban azt hiszi hogy a legnagyobb játékos és az orránál fogva vezet a Putyint Kínát meg az Eu-t, meg Amerikát de egyszer valaki meg fogja unni s fejbe vágja. 4 érdeknek nem lehet megfelelni és annyira nem brilliáns ötlet az oroszokra tenni meg kínára.

s 2021.07.21. 21:06:34

@különvélemény: Akkor lépjen ki. Senki nem fog bánkódni utána, ráadásul azt csinál, amit akar.

white999 2021.07.21. 21:14:17

@különvélemény: Öngól ismét. A szegény nem építkezik főleg most.
Vakcina. AZ orosz jó. Kár hogy egy nyomorult szabványos vizsgálati anyagot nem tudnak benyújtani teszt eredményekről egy év alatt. Ami annak fényében, hogy az elején hetente változtak az eredmények csak hogy az övék legyen a legcsudálatosabb. Kevesebb több lett volna de már csak így működnek a diktatúrák. Legnagyobb szobor stadion olimpia vakcina. Mindenből a legjobbnak kell lenni. 30.000 halott ellenére a legparádésabb járványkezelés az Univerzumban. Folytassam?

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:16:20

@különvélemény: "mert az EU-t a kutya nem ellenőrzi, nincs EU-s népszavazás. Uborkagörbületre tutira senki nem szavazott, illiberális az egész."

Aha. Az EU parlament? Nem az szavazta meg? mert ezzel a logikával semmilyen a fidesz által hozott törvény sem érvényes mert nem volt népszavazás. Te tényleg ilyen hülye vagy hogy ezt nem tudod végiggondolni?

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:17:36

@nemecsekerno_007: Ti lesztek elküldve a faszba, látszik is hogy pánikoltok.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:18:53

@nemecsekerno_007: Jaj, de hülye vagy. Attól mert valaki külföldre költözik jár neki a nyugdíj.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:20:05

@megamovieboy: Mire gondolsz? Az ellenőrizhetetlenül értékelt konzultációkra? ne röhögtess már!

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:21:32

Jaj, nagyon tetszik! :-)) A negyedik kommentemnél feljöttek a pálmafák. Matyiiiiiiii! Hol duzzogsz most? Scripted?

különvélemény 2021.07.21. 21:28:10

@reCAPTCHA_védelem:
Az EU Parlament egy szavazógép.
Okosan lett ez felvezetve, először nyugdíjas állásként lett az EU-s képviselőség, minden felesleges embert oda pakoltak ki a nemzetek, utána szép lassan áttelepedett az EU a nemzeti hatáskörökre.
Az EB-t senki sem választotta a választók közül, az képviseleti a négyzeten demokrácia csúfolás, amikor megválasztasz valakit, aki megválaszt maga helyett valakit, aki hozza a törvényeket, magát csak szavazógépnek tekinti, azt is ideológiák mentén.
De még elmondhatom párszor, hogy vázoljam mennyire antidemokratikus az EU, hogy Ki szavazott uborkagörbületre, CO2 kvótára, CO2 kibocsátási számok hasraütésszerű megállapítására az autóiparban, ami súlyos tízmilliárdokba került az autógyártóknak (euróban, forintban ezermilliárdokról beszélünk, és ezt az USA-nak kellett kifizetni), miután lebuktak, hogy nem lehet ilyen autót gyártani és hamisítottak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:32:46

@Tapi2021:

"Az ilyen gondolkodás miatt mondják zsidó értelmiségiek a magyarokra, hogy jobbágy-tudatú népség. :-("

Na ja, "genetikailag alattvaló".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:35:26

@reCAPTCHA_védelem:

Éppen ezért aggályos, amikor ítélkezési gyakorlatról beszélnek, vagy amikor a Kúria útmutatást ad egyes törvények ítélkezésbeli alkalmazásához. A magyar jog - a római joghoz hasonlóan, hiszen azon alapul - nem precedensjog.

white999 2021.07.21. 21:37:21

@midnight coder: Ennek a dolognak az egyetlen igazi oka a nagy jólét volt. Teli hassal az ember nemigen háborúzik.

Soha nem az éhes emberek a poor nép akart háborúzni, hanem a jóllakott gazdag uralkodó réteg. Persze nem személyesen.
Ha megismered a másikat akkor lehet nem is olyan rossz ember hogy gyűlölni kellene. Úgy meg elég nehéz háborúzni. Az eu erről szól. Orbán meg arról a héten éppen kit kell utálni és ki a kijelölt ellenség. Tűzoltó orvos leszázalékolt hajléktalan cigány rab migráns pedagógus bankár pedofil homokos brüsszel soros. A sor szabadon folytatható. Ezért nem lesz soha vége az eu és Orbán közt a balhénak. Egyszerűen neki nem lehet a kedvére tenni, mert mindig a balhé kell. Oszt meg és uralkodj.

white999 2021.07.21. 21:47:03

@midnight coder: Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj.
Lehet a piacnak kellene szelektálni. Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzbő túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:47:43

@white999:

"Egy gazdaságilag integrált határok nélküli közösségben óhatatlan, hogy nagyon hasonlóan gondolkodjanak a polgár alapvető dolgokról."

1) Ez idővel "óhatatlanul" be is következik. Legalábbis az alapvető dolgok esetében. :)

2) Viszont kérdés, mit tekintünk alapvető dolognak. Én pl. nem tartom "alapvető dolognak", hogy prepubertás gyerekeket nemváltó műtétre beszéljenek rá, sőt a szülő ellenkezése dacára e műtéteket el is végezzék. A meleg párok örökbefogadását sem tartom alapvető dolognak, a gazdasági integráció ettől még kiválóan tud működni.

3) Ellenben alapvető dolognak tartom, hogy nem importáljunk milliószám a mi kultúránnkal szemben ellenséges, integrálódni nem is akaró embertömegeket. Még akkor is annak tartom, ha egyes ballibek erre egyre gyakrabban azt hozzák fel, hogy nem is létezik európai kultúra. Érdekes, akkor miért léteznek pontosan sehol sem definiált "európai alapértékek"?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:49:41

@white999:

"Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. "

Ő ugyanúgy stróman, mint volt Simicska.

white999 2021.07.21. 21:54:49

@midnight coder: Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj.
Lehet a piacnak kellene szelektálni. Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzből túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát.

senkiember 2021.07.21. 22:02:33

@nemecsekerno_007: Az annál is inkább jó lesz, mert ebben a történetben én vagyok a "papa".

white999 2021.07.21. 22:04:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerinted mire gondoltam? Hogy a képességei alapján magát felküzdő géniusz vállalkozó,? A magyar fecsa alapító?
Amúgy Simicska nem stróman volt, hanem a rendszer kitalálója. Sejtésem szerint Ő azt hitte az az Ő pénze. Orbán meg mindenkinek hitbizományba adja a vagyont. Élhet belőle jól de nem az övé. Azt bármikor vissza kell szolgáltatni a szektának aminek a feje Vitya. Igazából a szektának van egy közös pénze ami felett a a szerencsés kiválasztottak diszponálnak de azzal a tudattal, hogy a bármikor leválthatók a szekta vezér kivételével. Ez a félelem és és egymásra utaltság tartja össze a rendszert és egyszersmind akadályozza meg a szektavezér leválthatóságát a lentről jövő esetleges kezdeményesek csírájában elfojthatók. Simicska remek példa volt hogy az alvezér is simán kinyírható akkor egy szerencsétlen mire számíthat.

s 2021.07.21. 22:04:53

@reCAPTCHA_védelem: Arra gondolt, hogy nem lesz, aki kitermeli neki. Mert a manyupot ugye beszántotta a remek fidesz. Hogy baszná meg a buzi kurva rohadt fogatlan ribanc anyját az orbán.

s 2021.07.21. 22:17:40

@white999: Simicska csinálta meg a fidesz pénzét. Amikor az a faszkalap orbán parkolópályán volt évekig, akkor ő etette. A családjával együtt. Ehhez képest orbán kibaszta a picsába, amikor már nem vot rá szüksége. Pedig az egyetlen volt köztük, akinek nem csak szalma volt a fejében.

white999 2021.07.21. 22:21:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Magyarországon hol fordult elő pontosan, hogy nem váltó műtétre beszéltek rá valakit, akár a szülője ellenkezése vagy akár beleegyezése mellet? Nézd nekem a két gyerekemből egyik se mondta, hogy szőrős bácsik jártak az iskolába és buzivá akartak tenni egy órán de még az ismerősi körömben se fordult elő és még olyannal se találkoztam aki látott volna olyan embert akivel ilyen előfordult pedig ismerek pár tucat tanárt személyesen két megyében. Addig ezt had tudjam be a fidesz propaganda osztály egyik új termékének. Persze lehet, hogy barlangban lakok és ez olyan természetességgel fordul elő mint a vízivás a csapból.
Nem hogy migránsokat nem szeretnék de ukrán vendégmunkásokat sem akik a kiadott albérletem ablaka alatt üvöltöttek úgy, hogy a rendőröket kellett kihívni éjfél után hogy most fogják be a pofájukat. Na most ezeknek a száma lesz nem 10% innentől egy cég esetében hanem 20%. Így viszont nem kell bért emelni mert ők olcsóbban megcsinálják, ami miatt az általános bérszínvonal sem emelkedik. Az enyém sem, mert nincs egy alulról jövő bérnyomás. Akkor ez most mi. Nem leszünk gyarmat? Esetleg a külföldi multik kiszolgálása? Esetleg az a jó migráns akire mi mondjuk hiába ordít mert nem tud viselkedni? Esetleg a magyar munkavállalók arcon köpése? Esetleg a migránsok elveszik a munkát? Mármint nem azok akik keresztül akartak menni hanem akiket államilag importálunk. Hát igen csudálatoos dolog ez a politika.

white999 2021.07.21. 22:23:53

@s: Ez volt a baj. Vakok közt félszemű a császár. Ez a zseniális politikus azért kínosan ügyel arra, hogy lassan csak a full kretén kesztyűbábok maradjanak. Kedvencem a rezsi szilárd. Azért az mindent elmond a kormányról. Ott már nincs szükség több magyarázatra.

white999 2021.07.21. 22:27:10

@különvélemény: "Az EU Parlament egy szavazógép."

Akkor a magyart minek neveznéd?

BiG74 Bodri 2021.07.21. 22:43:22

@különvélemény:
Azta a leborult kutyaszaros szivarvégit!
Az EU parlament szavazógép? Akkor mi a fityeszes országháza? A pofám leszakad...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 23:09:53

@white999:

"Magyarországon hol fordult elő pontosan, hogy nem váltó műtétre beszéltek rá valakit, akár a szülője ellenkezése vagy akár beleegyezése mellet?"

Bocsáss meg, de ez a fenti érv nem a te színvonaladat képviseli. Biztos ismered a megelőzés fogalmát. Egyes nyugati példákat látva jobb nem megvárni, amíg a te gyerekedet is akaratod ellenére átoperálják.

"Nem hogy migránsokat nem szeretnék de ukrán vendégmunkásokat sem"

Ez nekem sem tetszik. Talán valamivel rá kellene venni a "rejtett erőforrásokat" arra, hogy segílyke helyett dolgozzanak. Az Orbán-kormány elég sokat tett azért, hogy kevésbé érje meg gyerekcsinálásból megélni, de sajnos még ez sem elég.

Azt azért vedd észre, hogy az ukrán vendégmunkás hazamegy, amikor már nincs szükség rá. Az afrikai és közel-keleti (vagy távolabbi keleti) bevándorló meg marad, ha egyelőre nem is nálunk. Az ukrán vendégmunkás nem hozza ide a családját, a bevándorló meg családegyesítés címén Európába hozza. Az ezzel kapcsolatos többi kifogásoddal nagyjából egyetértek.

midnight coder 2021.07.22. 07:12:25

@white999: "Soha nem az éhes emberek a poor nép akart háborúzni, hanem a jóllakott gazdag uralkodó réteg. Persze nem személyesen."

Ehhez viszont rá kell vennie az istenadta népet hogy háborúzzon. Azaz kell egy rakás elégedetlen ember, akivel el lehet hitetni hogy az ellen agyonverése után jobb lesz neki. Az ember, ha a hasa teli van, általában elég jóindulatú lény, minél inkább teli van a hasa annál inkább az. Persze vannak kivételek, lásd politikus, de az átlagpolgár ilyenkor sokkal kevésbé hajlamos kiirtani a másikat mint ha otthon sír az éhes gyerek.

midnight coder 2021.07.22. 07:14:27

@s: "Arra gondolt, hogy nem lesz, aki kitermeli neki. Mert a manyupot ugye beszántotta a remek fidesz."
A manyupod minden fillérje államadósságból épült. Ezt csak a legprimitívebb ballibek nem látják át.

midnight coder 2021.07.22. 07:22:34

@white999: "Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj."
Simicskát inkább a politika érdekelte. Õ sem épített Samsungot.

"Lehet a piacnak kellene szelektálni."
Az ideális az lenne, de a gengszterváltás óta ez soha, egy pillanatig sem merült fel. A gengszterváltás után elkezdtünk volna kapitalizmust építeni, csak ehhez egyebek közt egy apró dolog hiányzott: a kapitalisták. És ezt valahogy nem úgy oldották meg, hogy nosza akkor a legsikeresebb vállalkozók kapjanak támogatást, hanem aki kapja lopja alapon - és aki kapta az általában az a jóelvtárs volt aki a megfelelõ székben ült. És azóta is ez a vonal folytatódik oldalfüggetlenül.

"Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzből túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát"
Na ja, csak azért a hazai közpénz lopással nem lehet Samsung nagyságú birodalomra szert tenni, ezzel max. az itteni szemétdombon lehet a legkövérebb kakas. Ezzel együtt egyrészt amit a Lötyõ ellop az így legalább nagyrészt az országon belül marad, másrészt ez kb. garantálja azt is, hogy Orbánéknak nem érdekük egy olyan manõver ami koldusbotra juttatja az országot, mert ezzel bukik az õ hazai vagyonkájuk is.

midnight coder 2021.07.22. 07:31:17

@white999: "Azt adom, hogy kapitális faszság volt a profit miatt kivinni a komplett ipart a világból Kínába."
Bizony, pláne azok után hogy Japán után kb. tudhatták volna az amcsik hogy mi lesz ennek a vége.

"A Putyini nyersanyag már más tészta. Sajna ha ott az olaj meg gázmező akkor ez van. Kereskedni kell vele mert muszáj de megerősíteni nem kellene mint a kínaiakat."

Putyin ha békén hagyják elég jámbor kérõdzõ lenne. Ha pedig hagynák megerõsödni az oroszokat, annak az lenne a vége, hogy Putyin elveszítené a hatalmát, és létrejönne ott egy demokrácia. A ruszkik kb. ugyanaz a kultúra mint Európa és ugyanúgy is mûködik. Ha a polgár pocija tele van akkor elõször is demokráciát akar, aztán pedig békét. De az amcsiknak nem orosz demokrácia kell, hanem olaj és gáz. És fõleg nem szeretnének egy olyat, hogy Európa az oroszokkal együtt megerõsödjön és Kína mellett még egy másik hatalom is fenyegesse a világuralmát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:00:13

@midnight coder:

Ebben tévedsz: a legtöbb ballib nem látja be.

A manyup a tagoknak és a pénztáraknak jó üzlet volt, de nem nehéz belátni, hogy az állami nyugdíjjárulék-befizetésekből a manyupokba átáramoltatott pénzt az államnak kellett hitelből kipótolnia. Mely hitelt és kamatait azok is fizették, akik nem részesülhettek a manyup előnyeiből, főleg az idősebbek.

Annyiban azért jogosan háborog az ellenzék, hogy azt a 3000 milliárdot egy az egyben az államadósság törlesztésére kellett volna fordítani, és bizony nem így történt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:06:54

@midnight coder:

A Fidesz anno jól megtanulta a leckét, kettőt is. Az egyik az volt, hogy saját médiabirodalom nélkül nem lehet hatalmon maradni. A másik pedig az, hogy erős gazdasági hatalom ill. háttér nélkül mit sem ér a politikai hatalom.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 09:10:42

@midnight coder: A ballibeknek ez Szent Tehén volt, képtelenek felfogni.
Még akkor is ha az a kurva matek se jön ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:29:58

Az ördög koitálja meg ezt a Hama egeret. A Logitech egerem bal gombja, vagyis a mikrokapcsoló 7-8 évnyi használat után kezdett el prellezni. A Hama már egy hét után, s nincs meg a blokk, nem tudom visszavinni a boltba.

Már azt sem értem, miért nem oldják meg a pergésmentesítést szoftverből, 5-6 egyszerű utasítás az egész: egy kiolvasás, utána egy wait ciklus, majd egy újbóli kiolvasás. Mindenhol alap, ahol mechanikus kontaktusokat kell figyelni.

Örömhernyó 2021.07.22. 10:00:28

@midnight coder: Nem a kereszténység tette szalonképtelenné a rabszolgatartást, hanem a felvilágosodás. A politikai és emberi jogok a kereszténység szempontjából mellékesek voltak,

A kereszténységnek egyetlen érdemey hogy a katolikus egyház uralmával szembeni kritkából kinőtt előbb a reformáció, majd a kapitalizmus és a felvilágosodás, ami megnyitotta az utat az élhető, modern társadalmak felé.

Örömhernyó 2021.07.22. 10:06:09

@Tamáspatrik: Az EU ellenesség arról szól, hogy a kormány nem akarja az EU-nak engedni az EU-s pénzek elosztása feletti kontrollt. A pénzről szól az egész. És hogy a pénz tovább folyhasson a magánzsebekbe, meg kell védeni a magyar szuverenitást az EU-val szemben, hisz ez a záloga annak, hogy a végtelenségig lehessen lopni.
Amint Magyarország feladja a pozícióját egy területen az EU-val szembeny az lehetőséget nyit a vizsgálódásra.

EU-s pénzek nélkül semmi nem épülne Magyarországon. Nem pörögne a gazdaság, vegetálna mindenki. Ez most attól függetlenül igaz, hogy genderügyben egyetértek-e a ballibekkel vagy sem (nem értek egyet).

Örömhernyó 2021.07.22. 10:17:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A fideszes médiabirodalom színvonalát az utóbbi napokban mértem fel.
Mivel nagyon régen nem élek már Magyarországon, ezért a Magyar Idők, Magyar Nemzet és a többi kormányszócső sose volt a kezemben.
A Magyar Nemzet online kiadását sikerült tegnap felkeresnem. Bődületes, hogy milyen egyszerű újságírók írnak oda. Nem tudom, hogy a papíralapú kiadás milyen, de ami az online felületen megy, az még a blogponthu komment szekciójában is kellemetlen szardobálásnak minősülne.
A Pesti Srácok oldalát pár hete néztem meg a foci EB kapcsán, az is gyalázat. Trendiskedőre vett stílusban vadmagyarkodnak. Sokat változott a média színvonala az utóbbi években éd nem előnyére. Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket olvassa-e valaki egyáltalán.

Értem én, hogy kell médiabirodalom, de ha a magyar embereket ilyen szintű tartalommal bent lehet tartani a táborban, akkor én szerintem haza se térek soha.

midnight coder 2021.07.22. 11:01:01

@Örömhernyó: A rabszolgaságról jobbágyságra áttéréskor a felvilágosodás még fényévekre volt.

erol 2021.07.22. 12:46:26

Szörnyű amikor belepofáznak az ember életébe, olyanokat mondanak, hogy nem illik fingani vagy büfögni az ebédlőasztalnál, nem érti a hülyéje, hogy ezek természetes, emberi dolgok, a kurva anyjának magyarázzon illemről. Akkor fingok, büfögök amikor akarok, ne más határozza meg!!!!

white999 2021.07.22. 13:27:51

@midnight coder: Háborúhoz.
A technika adott Orbán és a slepje az uralkodó réteg a poor népnek meg ha már vagyont nem tud adni, akkor legalább a mindennapi betevőt biztosítja, hogy kit kell utálni és kinyírni., kivel kell "háborúznia". Kijelöli, hogy ki az aki még tőle is nyomorultabb. Csak így elég szar itt élni még akkor is ha viszonylag normálisak lennének az ember életkörülményei és az összes utált csoportnak sem tagja de mégsem akar mindenkit megfojtani egy kanál vízben, mert pacifista.

white999 2021.07.22. 13:40:55

@midnight coder: PUTYINRA
Vagy igen vagy nem nem tudjuk. azt viszont nem adom, hogy az oroszok pont úgy működnének mint mi vagy a nyugat. Ők messzebb vannak tőlünk mint mi nyugattól. Nem az emberek lenézése miatt mondom de cáratyuskák után egyből jött a kommunizmus. Polgárosodás nem nagyon volt. Az hogy nálunk így alakult a demokrácia és az oroszoknál is arra mindig elő lehet venni, a hülye nyugatot hibának de az Észtek nem hiszem hogy előnyösebb helyzetben lennének bármelyik két említett országgal szemben. Csak ők nem másra mutogattak hanem elzavarták a vérbe az összes komcsit és közösen elhatározták, hogy eljutnak valahova. Minő csoda eljutottak valahova. Itt meg a hátrafelé nyilazás megy a keresztény európa építésével stadionnal meg a dicső múlt emlegetésével, meg a nem leszünk gyarmat meg buzik hangoztatásával Közben meg lassan csak Bulgária lesz kit előzünk ami az abszolút Balkán.

white999 2021.07.22. 13:42:46

@midnight coder: Simicska lötyire. A vagyon jó része már offshore számlán van. A dédunkájuknak sem lehet gondja. Max a láthatót bukják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 14:24:00

@Örömhernyó:

"Trendiskedőre vett stílusban vadmagyarkodnak."

Igen, ez nagyon visszatetsző.

"Ez most attól függetlenül igaz, hogy genderügyben egyetértek-e a ballibekkel vagy sem (nem értek egyet)."

Nem is tudom, miért feltételezik egyesek, hogy van összefüggés. A végletesen agymosottak kivételével egy gondolkodó embernek önálló véleménye van, és ez többnyire nem követi mindenben egy adott párt irányvonalát.

s 2021.07.22. 15:22:14

@white999: "Kedvencem a rezsi szilárd."
Ő csak azért van ott, hogy a kósa értelmesebbnek tűnjön.

s 2021.07.22. 15:28:56

@midnight coder: Amikor az orosz katonák benyomultak Berlinbe 1945 -ben, és meglátták a házakban a porcelán és üveg étkészletet, az abroszokat, ágyneműket és egyéb - nekik luxusnak számító - holmikat, akkor azt kérdezték: Mit akartak ezek tőlünk? Akik fa tányérokból ettek, és szalmazsákokon aliudtak. Ennyit a propagandáról.

s 2021.07.22. 15:34:05

@midnight coder: A mostani nyugdíjak kifizetése pedig államadósságból fog történni. Ezt csak a legprimitívebb fidesznyikek nem látják át. Már ha megtörténik. Mert ugye ott a megoldás, hogy dolgozz addig, ameddig meg nem döglesz. Neked Észak-Koreában lenne a helyed, nem itt.
A tőkefedezeti nyugdíj a megoldás, nem a felosztó-kirovó rendszer. Persze nem a kutyabaszó magyar bérekből, amiből megélni sem lehet.

s 2021.07.22. 15:49:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha én bármit módosítanék a szavazási szabályokon, az az lenne, hogy bár alapból mindenkinek a szavazata egynek számít, plusz 0,1 szorzót jelent minden, a várható életkor és az illető életkora közötti különbség 15 -tel való egész osztása.
Példa: Legyen várható életkor 75 év. Ez esetben minden 46 - 60 éves ember szavazata 1,1 szavazatot érne, a 31 - 45 éves emberé 1,2 szavazat lenne, stb.. Ugyanis nekik valamivel többet kell leélni abban a világban, amit megszavaznak.

s 2021.07.22. 15:52:08

@nemecsekerno_007: Simán hülye vagy. Fel sem fogod, hogy egy adósság kamata kisebb lehet, mint egy hitelből finanszírozott befektetés hozama. Menjél vissza kapálni!

s 2021.07.22. 15:57:23

@Örömhernyó: "Nem tudom, hogy a papíralapú kiadás milyen"
Jó. Határozottan jó. Kicsit kemény, ezért ha nem vigyáz az ember, akkor véresre karcolja a valagát, de szemben az online változattal a seggedet legalább kitörölheted vele.

s 2021.07.22. 16:07:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A pestis tévét, meg a pestis rácokat nem fizetik, bogaram. Nézz utána! Számlára kapták a pénzt, de már azzal is elmaradások vannak. Ingyen meg a lófasz sem dolgozik, ezért szar az is. Szarért szart kapsz. Mondjuk ők aranyért is csak szart tudnának adni.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 16:18:49

@s: Hát persze. :))))))))))

És az is volt?! Azért baszta fel már a bevezetés után 4-5 év múlva az államháztartási hiányt?!?!?

Mire ez az önteltség 10 év Orbán után? Ez eddig sose jött be.

Vagy szeretnétek Fidesz 3/4-et, mert megint olyan öngólokat rúgtok ami oda vezethet.

s 2021.07.22. 16:46:17

@nemecsekerno_007: "És az is volt?!"
Sosem fogjuk megtudni, mert szétbaszták a malacperselyt. Orbán ezzel kötelezettséget vállalt, hogy ellátja a nyugdíjasokat tőke nélkül is. Az ismert problémák miatt ezt nem fogja tudni megtenni, tehát vagy eladósosdik az ország ismét, vagy szociális katasztrófa elé néz. A másik megoldás, hogy leszarja a népeket, és magánhadsereget szervez a saját védelmére, mint egy elbaszott drogbáró.

"Azért baszta fel már a bevezetés után 4-5 év múlva az államháztartási hiányt?!?!?"
Azt a hiányt akkor kellett volna leküzdeni, ehelyett tovább lett görgetve a jövő generációnak. Az orbán rossz befektető. Akkor száll ki a játékból, amikor nehézséggel találja magát szemben, pedig a jövőbeli haszon mindig egy korábbi áldozat eredménye. Ha semmit nem takarékoskodsz, semmid sem lesz.

"Mire ez az önteltség 10 év Orbán után? Ez eddig sose jött be."
Nem tart minden örökké.
Egyébként ez a választás nem orbánról szól. Még csak nem is az ellenzékről. Ez a választás rólunk szól. Arról fogunk véleményt mondani, hogy akarunk -e egy lemaradó, konzervált hatalmi viszonyokon nyugvó, nem modernizálódó és egyre inkább bezárkózó, a tehetség és szorgalom helyett a hatalmon lévők iránti lojalitást jutalmazó társadalomban élni, avagy nem.

Részemről : avagy nem.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 17:43:13

@s: Felsoroltad az összes tévedést ami a ballib oldalon van a manyup-al kapcsolatban.

Nem tudtok kigyógyulni a Szent Tehén szindrómából.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 18:31:48

@s:

"egy adósság kamata kisebb lehet, mint egy hitelből finanszírozott befektetés hozama"

Természetesen lehet, főleg akkor, ha a hitelt és annak kamatát dollárban vagy euróban fizeted, a hozamot pedig a velük szemben folyamatosan gyengülő forintban kapod. :)

Ráadásul a manyupok a hozzájuk befolyt pénz jelentős részét államkötvényekbe fektették, vagyis az állam a hitelből származő pénzt ingyen odaadta a manyupoknak, azok pedig kölcsönadták azt az államnak. Vagyis az állam - és rajta keresztül minden állampolgár - duplán fizetett kamatot.

s 2021.07.22. 18:36:14

@nemecsekerno_007: Fel sem merült benned, hogy ezek az érvek igazak. Nem foglalkozol a cáfolattal, egyszerűen kijelented, hogy nem így van. Részedről ennyi.

s 2021.07.22. 18:51:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem nem érted a szituációt. A manyupba fizetett pénz kikerül a költségvetésből, hiszen nem oda (az éppen ellátandó nyugsíjasokra) fordítják. A manyup felvásárolja az állam adósságát, tehát lényegében visszaadja ezt a pénzt. Az állam kifizeti az államkötvény után járó kamatot a manyupnak, tehát összesen ennyit áldoz azért, hogy a jövőben mentesüljön a nyugdíjak folyó befizetsekből történő biztosításától. Ha erre még külföldről is hitelt kell felvennie, akkor valamit nagyon elbaszott. Mondhatnám azt is, hogy tetszettek volna egy nem tékozló kormányt megválasztani, de ez nyilván túlzás. Miért kell nekem egy kibaszott tékozló rablóbandát pénzelnem a saját öregkorom helyett, ezt tessék elárulni? Mert nem arról van szó, hogy a jelenlegi nyugdíjasokra fordították ezt a pénzt. Nem is arról van szó, hogy ezután már nem kellett hitelt felvenni. Arról van szó, hogy minden maradt a régiben, ráadásul ezt a pénzt is elbaszták nyomtalanul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:38:04

@s:

"A tőkefedezeti nyugdíj a megoldás, nem a felosztó-kirovó rendszer."

Ha alaposan belegondolsz, nincs is akkora különbség a kettő között, mint elsőre gondolnád. A tőkefedezeti nyugdíj is csak addig működik, amíg szalad a szekér, mert ha zuhan a gazdaság, akkor mit sem ér a tőke, nem lesz kellő hozama, esetleg befektetni sem lehet jól. Az pedig sem a mostani, sem a tőkefedezeti nyugdíjrendszernél nem csak a befizetési ill. felhalmozási időszakban dől el, miként megy majd a gazdaság a nyugdíjas években, mert elég egy gazdasági válság, és dől minden.

Ettől még elismerem, hogy a tőkefedezeti rendszer kevésbé sérülékeny, de csodát nem szabad várni tőle. Pl. a demográfiai gondokra sem jelent biztos megoldást, amikor a népességgel együtt esetleg zsugorodik a gazdaság is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:42:33

@s:

Szerintem te nem látod át teljesen.

"Ha erre még külföldről is hitelt kell felvennie, akkor valamit nagyon elbaszott. "

Dehogy. A manyupoknak leadott pénzt az államnak pótolnia kell, hiszen a még működő felosztó-kirovó rendszerben ez a pénz hiányozni fog a kifizetéseknél. Ez nem elbaszás. Ez abból ered, hogy a folyó fizetési kötelezettségek mellett fel is kell halmozni, vagyis dupla kiadás van.

Ez az ára annak, hogy az egész cocizmus alatt a felosztó-kirovó rendszer működött, és ehhez épp a dupla teher miatt a rendszerváltáltás után is sokáig nem mertek hozzányúlni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:46:08

Ez természetesen később. amikor a tőkefedezeti rendszer már kifizetéseket is teljesít, vissza fog térülni, de mindez nem vigasztalja a ma duplán megterhelt korosztályokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:56:04

Bocsánatot kérek az offért, de nem bírom megálnni, hogy szóvá ne tegyem:

"olyannyira adott a külcsínyre, hogy..."

index.hu/belfold/2021/07/22/letartoztatas-arany-vece/

Talán inkább a külcsíNre. A csíny mást jelent. Egy nőre sem azt mondjuk, hogy csinyos, hanem hogy csinos.

Még az nevezi magát újságírónak, aki ilyet képes leírni?

s 2021.07.22. 21:27:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem valószínű, hogy értenéd a két rendszer közötti különbséget. A felosztó-kirovó a mindenkori aktuális gazdasági és demográfia viszonyoktól függ. Kedden befizetik, és másnap, szerdán szétosztják a pénzt. A felső korlát az, hogy hány gazdaságilag aktív ember van (nem is csak a munkaképes korú népesség önmagában), és azokra mennyi járulék terhelhető úgy, hogy még meg tudjanak élni.
A tőkefedezet lényege, hogy közel négy évtizedes szolgálati idő alatt fizetsz egy alapba, aminek a teljesítménye NEM FÜGG még a saját országod gazdasági eredményétől sem. Ezek kellőképpen diverzifikált portfóliók, a világgazdaság széles spektrumából származó eszközökkel. Gyakorlatilag lehetetlen veszteni rajta, mert ahhoz az kellene, hogy egyszerre álljon le a világon minden emberi tevékenység. Nem érzékeny a demográfiai folyamatokra, továbbá egy térség gazdasági körülményeire sem. Ha én egy állam vezetője lennék, és nem akarnék nyugdíjfizetési problémákkal küszködni, biztosan ezt választanám. Egyébként mezei állampolgárként is ezt tettem. Odabasztam a manyupot, mert védhetetlen volt egy aljas rablóbandával szemben, de azóta már visszaépítettem a többszörösét. Az én nyugdíjam miatt nem kell aggódni. Aggódjon a sok faszkalap ruppótlan fidesz szavazó, akit haláláig fognak dolgoztatni egy kibaszott fillér nyugdíj nélkül.

s 2021.07.22. 21:44:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A manyupoknak leadott pénzt az államnak pótolnia kell"
Nem egészen. A manyup ugyanis államkötvény vásárol, tehát nagyrészt visszaadja a pénzt az államnak. Ami plusz teher a költségevetésre marad, az az államkötvények kamata, és az a kevéske rész (pár százalék), amiből a manyup nem állampapírt vásárol (hanem kötvényeket, részvényeket). A manyup megszüntetésének sem az volt a hivatalos indoka, hogy sokba kerül az államnak. Az volt a probléma, hogy nem számolhatták az állami vagyonhoz (hiszen törvény mondta ki, hogy az a pénztár tagját illeti meg). Ezt orbán legényesen úgy oldotta meg, hogy állami vagyonná tette egy tollvonással. Lényegében ez egy hatályos törvény megszegésével végrehajtott rablás volt. Kb. ez történik most is, amikor az állami tulajdonú vagyonelemeket baráti strómanok felügyelete alatt működő alapítványokba teszik. Valamint a ma az Alkotmánybíróság által elkaszált lakástörvény esetében, amikor önkormányzati ingatlanokat akartak töredék áron magánkezekbe juttatni. A lopás ezer árnyalata. Mondd, te teljesen vak vagy? Esetleg a rendszer haszonélvezői közé tartozol?

s 2021.07.22. 21:48:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze. Az egész problémát belebaszta orbán a következő generáció nyakába. Mintha nem lenne holnap. Mondjuk neki már nincs is. Egy vén, hülye fasz. Ami neki még hátravan, azt átvészeli abból, amit eddig lopott. Ha meg nem találom a mocskos fattyút.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 21:50:01

@s:

Nem vagyok közgazdász, de nagy vonalakban azért értem.

"fizetsz egy alapba, aminek a teljesítménye NEM FÜGG még a saját országod gazdasági eredményétől sem. Ezek kellőképpen diverzifikált portfóliók"

Éppen ez az. A manyupok a pénzük jelentős részét magyar állampapírokba fektették, az pedig csak addig jó és biztos, amíg a saját országod gazdasága jól működik. Ezt írtam korábban is, te pedig direkt előnyként említetted, hogy ezzel a magyar költségvetést finanszírozták - közvetve a magyar költségvetés pénzéből, hadd tegyem gyorsan hozzá. :DD

Persze fektethették volna bárhová máshová is, de ha jól rémlik, volt valami olyan előírás, hogy egy adott hányadot épp az ügyfelek biztonsága érdekében magyar állampapírokba kellett fektetni. De akár volt ilyen megkötés, akár nem volt, a tényleges manyupok ezért ki voltak téve a magyar gazdaság sérülékenységének, csak ez a rövid életük során nem tudott megmutatkozni.

s 2021.07.22. 22:06:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Volt olyan előírás, hogy a manyupok nagyrészt vegyenek állampapírt. Azt tartották ugyanis komoly garanciának. Ha a magyar gazdaság sérülékeny, akkor az állampapírok kamata emelkedik, mivel csak felárral érdemes finanszírozni egy nyöszörgő gazdaságot. (A külföldi alapokanak is, de a manyupnak is. Nem lehet két árat bekonferálni.) Annyi a különbség, hogy a manyupnál kötelező vétel van (tehát mesterséges keresletet tart fenn), és ez esetenként megkönnyíti a külföldi adósság megújítást is. Amikor beszántották a manyup rendszert, megszabadultak ugyan egy valag adósságtól, de a kölségvetés finanszírozása megdrágult a kieső kereslet miatt. Szóval kibasztak majdnem mindenkivel, és ez alól saját maguk sem voltak kivételek. Arról nem is beszélve, hogy faszfej módon használták fel a tőkét, továbbá a folyó (és a költségvetésbe átirányított) befizetéseket. Mára lényegében ott tartunk az államadósság szempontjából, mintha semmi sem történt volna, csak éppen elbasztak egy talicska pénzt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 08:45:23

@s:

"Nem lehet két árat bekonferálni."

Lehet, csak nem ugyanarra az állampapírra. Nem mernék mérget venni rá, de ha jól emlékszem, bocsájtottak már ki olyan államkötvényt, amelyet csak magyar befektetők vásárolhattak meg. A kondíciókra már nem emlékszem.

"de a kölségvetés finanszírozása megdrágult a kieső kereslet miatt."

A manyupok megszüntetésekor biztos nem, mert a 3000 milliárdból még államadósságot is törlesztettek. Más kérdés, hogy az egészet arra kellett volna fordítani, de nem így tettek.

Viszont kétségtelenül szemétség volt azzal kilépésre kényszeríteni a manyup-tagokat, hogy ha benn maradnak, akkor elveszítik az állami nyugdíjukat. Ahogy egyéni nyugdíjszámlákról meg örökölhetőségről hazudozni is szemétség volt.

Így utólag nézve talán helyesebb lett volna megszüntetés helyett a költségvetés számára kevésbé megterhelő módra átalakítani a manyupok rendszerét, de ez valószínűleg tönkretette volna amanyupok jelentős részét, és a tagoknak is plusz megterhelést jelentett volna. Ugyanis mindenképpen megkerülhetetlen maradt volna a kettős terhelés, vagyis hogy egy időben kellett volna teljesíteni a folyó kifizetéseket változatlan összegben és folytatni a felhalmozást. Ezt a többletet pedig végső soron mindig az állampolgár/dolgozó fizeti akár így, akár úgy.

chrisred 2021.07.23. 08:55:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A manyupok megszüntetésekor biztos nem, mert a 3000 milliárdból még államadósságot is törlesztettek."

Nyilván, mivel a kötmanyupok vagyonának nagy része a számukra átadott állampapírokból állt. Az államosítás azt jelentette, hogy a magyar állam bevonta ezeket az állampapírokat, így ezzel az összeggel csökkent as államadósság.

s 2021.07.23. 16:04:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "bocsájtottak már ki olyan államkötvényt, amelyet csak magyar befektetők vásárolhattak meg"
Igen, ezek a lakossági állampapírok. A manyup ezekből nem vásárol, mert ő intézményi befektető. Olyan, mint bármelyik külföldi alapkezelő. A manyupok nem is magyar cégek voltak kizárólag (Allianz, Aegon, Erste, stb . . .) Tehát amennyiben nekik nem fizetett volna a magyar állam, az államcsődnek minősült volna. A lakossági állampapírnál simán csak jó fej volt, aki fizette az állam adósságát, nem teljesítés esetén meg így járt. A lakossági állampapírnál a lejegyezhető mennyiség felső korlátja az, hogy mennyi lakossági megtakarítás van. Volt átáramlás a bankszámlákról az állampaírokba, amikor a béka segge alá kerültek a betéti kamatok. Voltak trükközések is, amikor a hitelkamatok olcsóbbak voltak, mit az állampapír hozama. Az mnb idővel kapcsolt, és megszüntették ezt az azonnali arbitrázst, de sokan éltek vele. Mindenesetre ez (a lakosság mozgósítható anyagi ereje) jóval alulmúlja a magyar állam finanszírizási igényét. Tehát akkor is fel kell venni a hitelt, ha nincs manyup. Egyébként a manyupk beszántását a rekedt hangú szemüveges (surányi) javasolta orbánnak. Annak magától ennyi esze sem lett volna.

"Ahogy egyéni nyugdíjszámlákról meg örökölhetőségről hazudozni is szemétség volt."
Azóta sem csinálták meg, és nem is fogják, mert összeomlana a rendszer. Olyanoknak kell fizetni, akik nem tettek bele semmit, azok pénzéből, akik fenntartják. A rendszerváltáskor milliónyian lejelentés nélkül dolgoztak, járulékot nem fizettek. Ezz jó volt az akkori államnak, mert egyébként ezek az emberek munkanélküliek lettek volna, ami terhelte volna az akkori költségvetést. Most muszáj nekik is valamennyi pénzt adni, azokéból akik viszont már annyit sem fognak kapni, és közel tíz évvel többet dolgoznak, járulékot fizetnek. A rendszer igazságtalan. Én megteszem azt, amit az állam nem: takarékoskodok. Ha nem kapok állami nyugdíjat (mert nem fogok), akkor is van annyim, hogy megéljek. Egy módszer van még számukra, azt is elrabolják, ami a nevesített magántulajdon. Csak. Mert kell. Kommunizmus. Ami a tied, az az enyém is, ami viszont az enyém, ahhoz neked semmi közöd. Ismerős? Padláskisöprés. Volt ilyen. Száz év alatt átlag kétszer megesik.

"Ezt a többletet pedig végső soron mindig az állampolgár/dolgozó fizeti akár így, akár úgy."
Miért, a lófaszt sem érő nyugdíj árát ki fizeti meg? Az állampolgár lesz az is. Csak később.

alöksz róz 2021.07.23. 16:42:52

@s: "Egyébként a manyupk beszántását a rekedt hangú szemüveges (surányi) javasolta orbánnak." - tényleg?
akkor nagy ritkán még a surányinak is lehet igaza.

alöksz róz 2021.07.23. 16:52:16

@s: "Az állam kifizeti az államkötvény után járó kamatot a manyupnak, tehát összesen ennyit áldoz azért, hogy a jövőben mentesüljön a nyugdíjak folyó befizetsekből történő biztosításától." - na de ez a magyar manyup-rendszer esetében úgy nézett volna ki, hogy állami rész lett volna a nyugdíj háromnegyede (vagy valami ilyesmi), a maradékra meg garanciát vállal

midnight coder 2021.07.23. 17:01:55

@white999: Nálunk igazából az volt a hiba, hogy az nem zavartuk el az összes komcsit a vérbe a gengszterváltáskor. Így aztán szépen szét tudtak lopni kb. minden mozdíthatót ami a csõdtömeg után még hátramaradt. Igazán ebbõl azok jöttek ki jól, akik nem annyira kapkodták el a gengszterváltást, és nem azonnal szántottak be mindent, hanem szépen rugalmasan, folyamatosan szálltak ki az egészbõl.

Amúgy nem hiszem, hogy az észtek például kulturálisan elõbbre tartanának mint az oroszok, vagy éppen mi. Ilyen szempontból szerintem kb. az összes ex-szoci ország ugyanott tartott, sõt mi talán picit elõbbre - mi mint legvidámabb barakk sokkal közelebb voltunk a nyugathoz mint mondjuk az észtek, akik szovjet köztársaságként "élvezhették" a szocializmust.

midnight coder 2021.07.23. 17:07:41

@s: Az alapvetõ probléma az, hogy igen, a magyar jövedelmekbõl elég nehéz tõkefedezeti nyugdíjat összehozni. De az sem volt túl szerencsés konstrukció, hogy állam bácsi a FK-ból 8%-ot átrakott a manyupba, majd hiányzó részt hitelbõl pótolta, mert hogy így gyakorlatilag arra vett fel hitelt hogy odaadja a manyupoknak tõzsdézni. Ezen az sem igazán javított, hogy késõbb a manyupok a pénz egy részébõl állampapírt kellett hogy vegyenek. Ezzel ugyanis a legjobb esetben is csak az történt, hogy állam bácsi átrakott egy rakás pénzt az egyik zsebébõl a másikba, miközben persze finanszírozta a manyupok fenntartását, ugyanakkor ezzel az átrakással papíron nõtt az államadósság ami viszont rontotta a hitelminõsítési besorolásunkat.

s 2021.07.23. 17:20:51

@alöksz róz: Nem egészen. Az EU elszámolásával nem lehetett vitatkozni, egyszerűbb volt a magyar állampolgárokkal kötött törvényes szerződést erőszakkal és jogosulatlanul felmondani. Annak nem volt tétje. Azért mondom ezt el neked, hogy ne csodálkozz annyira, amikor a te holmidat viszik. Ha van neked egyáltalán olyan.

s 2021.07.23. 17:28:09

@alöksz róz: Mi ezzel a gond? A manyupba a nyugdíjjárulék negyede ment, háromnegyede továbbra is az állami nyugdíjrendszerbe lett fizetve. A garanciavállalás sem igazi kockázat, hiszen a manyup pénz 90% -a feletti összeg állampapírban volt lekötve. Annak nem fizetése amúgy is államcsőd lett volna. Tehát a magyar állam csak annyit vállalt, hogy amennyiben nem megy csődbe, kifizeti a nyugdíjat. Lehet persze, hogy most már ennyit sem vállal.

s 2021.07.23. 17:36:47

@midnight coder: "Az alapvetõ probléma az, hogy igen, a magyar jövedelmekbõl elég nehéz tõkefedezeti nyugdíjat összehozni."
Ha egy adott összeg elég a havi megélhetésre, akkor annak a 90% -a is elég. Senki ne jöjjön azzal, hogy nem, mert igen. Tudom. Nekem sem mindig annyi volt a bevételem, mint most. Takarékosokodni kell. Már egy kibaszott varjú, vagy mókus sem zabál meg mindent, amit talál, hanem elteszi nehezebb időkre. Különös, hogy ez csak az embereknek nem sikerül.

alöksz róz 2021.07.23. 17:39:56

@s: csak annyi a baj, hogy ez gyakorlatilag a nagy semmi, garantált haszonnal a magánbiztosítóknak...

s 2021.07.23. 17:44:51

@alöksz róz: Miért? Annak a kurva nyugdíjnak a negyedét csak ki kell fizetni valamiből, nem? Ha az államnak olyan kibaszott nehéz, akkor miért volna könnyebb ez bárki másnak? Mondjuk egy manyupnak. De tovább megyek. Neked speciel miből állna félretenni azt a pénzt, amiből örgkorodban élni tervezel? Csak úgy simán, állam nélkül? Nem olyan könnyű, mi? Másnak sem az.

alöksz róz 2021.07.23. 19:11:20

@s: de mi lett volna ebből a haszna az államnak és a lakosságnak, az a kérdés.

velem ne példálózz, nekem könnyű. és már összes nyugdíjcélú megtakarítást kipróbáltam, volt benne olyan, ami tiszta ráfizetés :-)

white999 2021.07.23. 21:12:10

@midnight coder: Észt gdp 40% több mint a miénk. Digitálisan a legfejlettebb államok közé tartoznak. Szerintem bőven mögöttünk voltak a gengszterváltozáskor. Mezőgazdasága természetszerűen elhelyezkedése miatt nem értelmezhető. Ez a a digitális technikákból származik. ott nem gond megírni egy software-t ami rögzíti a regisztrációt az oltásra, mert minden de minden neten megy. 2 perc alatt intézed el ami itt hetek és papír. Fényévekkel vannak előttünk. Szerintem az a társadalom ami ilyen mértékben képes felhasználóként is bánni a technikával kulturálisan is bőven előttünk járhat. Igaz ott kb két napig élne valaki a ilyen Putyinhoz közeledő de Brüsszelt ekéző politikával nekik szimpatikusabb a hanyatló nyugat mint a nagy medve ölelése és ez már elég a nagyjából egy irányba húzáshoz. Ahhoz képest, hogy az alaphelyzet amiből indultak és az ország adottsága is sokkal rosszabb mint a miénk mutatja mennyire végtelenül elbaxot 30 évünk volt, aminek ez a kretén a megkoronázása ha még Gyurcsány nem lett volna elég.

s 2021.07.23. 21:13:18

@alöksz róz: "de mi lett volna ebből a haszna az államnak és a lakosságnak"
Az államnak az lett volna a haszna, hogy nincsn kiszolgáltatva az éppen aktuális befolyó járulékoknak, ahogyan most van, és próbálkozik tenni ellene. Ott lenne egy felhalmozott összeg, ami segítene a nyugdíjak biztosításában. A lakosság haszna pedig az lenne, hogy javulna a nyugdíjak vásárlóértéke, mert nem a gazdaság mindenkori állapotától függ csak a nyugdíjra fordítható összeg.

Ahhoz hasonlít ez, amikor valaki félreteszi a pénzt nehéz időkre, majd annak bekövetkezte előtt feltöri a megtakarítását, és elpocsékolja az addig felhalmozott összeget. Amikor ezt teszi, akkor pillanatnyilag jól jár, mert van egy csomó elkölthető pénze. Hosszú távon azonban biztosan elszegényedik. A magyar állam ezt az utat választotta, és erre kötelezte a polgárai nagy részét is. Engemet nem, én tőlük függetlenül mást csinálok.

white999 2021.07.23. 21:15:51

@s:@alöksz róz: Erről eszembe jut A tücsök és hangya meséje. A tücsök egész nyáron csak hegedült nem törődött semmivel. A hangya bezzeg szorgalmasan gyűjtögetett. Azután amikor jött a tél mindketten megdöglöttek.

white999 2021.07.23. 21:29:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: MANYUP magasabb hozamot hozott azóta azon keveseknek akik bent maradtak mint más eszközök. Igaz most azért nem volt olyan nagy tuváj ezt megcsinálni mert 10 éve tart a konjuktura. Azután persze lehet hogy elégetik a plusz hasznot a következő válságnál, ahogy az előzőnél is sikeresen ezzel érvelt a kormány. Megmondta a tutit pedig az otp is 1500 forintnál fogott padlót. Nem biztos, hogy abból kellett volna kiindulni A Magyar államnál viszont azt tudjuk biztosan, hogy ezt az összeget felélte és nem tette félre a nyugdíjasoknak. Nagyságrendileg eddig ennyi összeget nyomott a sportra. Épült sok szép stadion túlárazva vagy lehet egy 1000 fős falunak 1 milliárdért sportcsarnoka. Régen vicceltem vele de ma már megvalósulni látszik hogy minden településnek lesz stadionja vagy sportcsarnoka. Az ellenzéki városok kivételek természetesen. Azok dögöljenek meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 21:33:44

@white999:

"minden településnek lesz stadionja vagy sportcsarnoka. Az ellenzéki városok kivételek természetesen."

Hosszabb távon jobban járnak így, mert nem kell stadiont fenntartani. :D

white999 2021.07.23. 21:39:41

@MEDVE1978: Én meg sokkal jobban örülnék ha maradna a konstans csökkenés itt. Más részeken meg rohamtempóban csökkenne a népesség ahol egymást tapossák. A föld nem tart el ennyi embert és itt már nem csak a viszonylagos jólétről van szó hanem triviális dolgokról. Élelem víz. Egyszerűbb és humánusabb lenne, mint az óhatatlanul bekövetkező háborúk. Ami indokolná a szaporulatot az gazdaság növekedéséhez szükséges emberi erőforrás de a megtermelt jövedelmektől sokkal többet fog elvinni a globális természeti katasztrófák. Tehát sehogy nem éri meg. Csak erről kurva nagy csend van mert nincs rá megfejtés, illetve azzal mégse lehet odaállni az emberek elé hogy tessék hozzászokni, hogy kevesebbet kellene fogyasztani.

s 2021.07.23. 22:22:27

@white999: :-)
Én úgy ismertem, hogy csak a hangya döglött meg. A tücsök külföldi turnékat vállalt, és abból jól élt egész télen keresztül.

alöksz róz 2021.07.23. 23:30:53

@s: "Az államnak az lett volna a haszna, hogy nincsn kiszolgáltatva az éppen aktuális befolyó járulékoknak, ahogyan most van, és próbálkozik tenni ellene." - ettől még ki lett volna szolgáltatva. mitől szűnt volna meg? ugyanúgy szüksége lett volna a járulékokra h fizesse a nyugdíjakat.
"Ott lenne egy felhalmozott összeg, ami segítene a nyugdíjak biztosításában." - amit a saját zsebéből vett ki és még fizet is érte. és aminek a fenntartásához ugyanúgy biztosítani kell a befolyó járulékokat.
"A lakosság haszna pedig az lenne, hogy javulna a nyugdíjak vásárlóértéke." - mitől javulna? attól h ugyanazt a pénzt kapja, csak nem egy helyről, hanem kettőről? :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.07.23. 23:42:29

@white999:
@s: - Tele vagyok csajokkal megyek külföldi turnéra.
-Te tücsök, Párizsba is mész?
-Igen.
-Akkor keresd meg La Fontaine sírját és köpd le a nevemben!

MAXVAL bircaman közbaszó 2021.07.26. 15:35:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: megbaszlak Józsefné, de ne legyél nagyon büdös.
süti beállítások módosítása