Ideo-logikák

Ideo-logikák

A nemzeti egység napja

2021. október 22. - Tamáspatrik

1956 Október 23.-a egyértelműen ennek megvalósításáról szól éppúgy, mint az 1848-as szabadságharc vagy már Rákóczi szabadságharca is. Mindegyik esetben a magyarok képesek voltak gyakorlatilag teljes mértékű összefogással küzdeni a szabadságukért különféle birodalmi központokkal szemben. Mindhárom szabadságharcunk valójában részleges sikerekkel járt, különféle szabadságjogokat sikerült kivívnunk mindegyik birodalmi formáción belül, velünk szemben a nyílt erőszak különféle formáit válogatás nélkül alkalmazó rendszerekkel szemben.

1956 mégis csak azért válhatott nemzeti ünneppé, mert egy közös nevezőt kínált fel a rendszerváltáskor reform kommunisták, liberálisok, mérsékelt jobboldaliak, radikálisabb felfogásúak számára egyaránt, és éppen ez a nemzeti egység lényege. 1956 a kommunizmus népnyomorító ésszerűtlenségeivel szembeni teljes társadalmi ellenállásról szólt, ezeket gyakorlatilag mindenki elítélte, a terrortól akartunk elsősorban megszabadulni. Sajnos 1990-ben ez az összefogás felszínes maradt, és a másik három szabadságharccal ellentétben nem vett benne részt aktív módon a magyar lakosság jelentős része, ezen a „paraszthajszálon” bukott el alighanem a rendszerváltás sikeressége.

Az Orbán-kormány azt sugalmazza, hogy manapság egyedül ő lehet a nemzeti egység megteremtője és már 2006-ban is ő volt, az akkori nemzetellenes kormányzattal szemben. Való igaz, hogy a baloldali Medgyessy és Gyurcsány kormányoknak (a politikai gyakorlattól elvonatkoztatva) nem voltak már megfelelő receptjei sem a STABIL gazdasági fejlődésre, a jobboldalon sokkal inkább akadtak ilyenek. Ennek ellenére távolról sem igaz, hogy valamiféle nemzeti egységet valósítanának meg Orbánék, igen demagóg politikával és a folyamatosnak mondható agymosással képesek csak a szavazatok mintegy felét megszerezni, hiszen a közmédiumok gyakorlatilag nem tesznek mást, mint folyamatosan tolják a központi ideológiát. Ennek része egy olyan analógia sugalmazása, hogy most már nem Bécs vagy Moszkva, hanem Brüsszel a birodalmi székhely. (A valós probléma inkább az lehet, hogy „Brüsszel” nem elég erős, hogy hatékonyan léphessen fel az EU szervezetén belüli autokratákkal szemben.)

A központi mantra szerint igaz lehet ugyan, hogy annak idején kezünket-lábunkat törve akartunk csatlakozni az EU-hoz, de az EU már nem az ami volt, hanem bla..bla… olyasmiket mondanak, ami tényekkel nem alátámasztható és főleg nem ellenőrizhető. (Persze a világon mindenre lehet példát találni és nem tipikus jelenségeket nagy veszélyként el lehet adni a kormánypropagandában.) A régi szabadságharcos mentalitás felidézése, az érzelmi hatás olyan erős, hogy elnyom mindenféle racionalitást. Az EU politikáját (ha van ilyen egyáltalán) a kommunizmussal összemosni bármilyen szinten, ez eléggé súlyos demagógia. (Ettől függetlenül a háttérben néhány szakember szép csendben elég tűrhetőnek mondható gazdaságpolitikát és fejlesztést valósít meg.)

Pár év múlva, vagy talán már a 2022-es választások után eljöhet már az idő, hogy eladják a jó népnek, hogy az EU cserben hagyott minket és annyira nagyon-nagyon korlátozza a szabadságunkat, hogy emiatt fel kell függesztenünk a tagságunkat a politikai szervezetiben, a gazdasági kapcsolatokat lehetőleg kevésbé bolygatva. (Lényegében egy burkolt kilépésről van szó.) Holott inkább a kormányunk az, ami szabad kezet szeretne kapni még több területen a maihoz képest.

Október 23.-a és március 15.-e egyaránt a magyar szabadság napja, nemzeti egység nélkül egyik sem lett volna kivívható, de a szabadság sem minden másnál fontosabb, abszolútnak érvényű értékünk éppúgy, mint gyakorlatilag semmilyen értékünk nem mondható annak. Az egyes országok szabadsága és az állampolgárok jóléte, boldogsága között nem nagyon van összefüggés. Szabad ország például Észak-Korea, Irán, vagy a nagyok közül Kína – azon az áron, hogy állampolgárai fölött elég brutális mértékű diktatúrát valósítanak meg. Dánia ezzel szemben hozzánk hasonlóan feladta a szuverenitásának egy részét, miközben állampolgárai a világon a legboldogabbak. A britek most elvben „szabadabbak” mint mondjuk a franciák, mégsem irigyeljük őket. Az USA a világ egyik legszabadabb állama, mégis nagyon kiszolgáltatott az állampolgárai óriási mértékű energia éhségét biztosító területeknek, emiatt kénytelen „geopolitikát” folytatni.

Nem szabad hagyni, hogy a magyar kormány mondja meg, hogy 1956 október 23-a miről szólt, a saját aktuálpolitikai céljainak megfelelően. El kell vonatkoztatni attól, amit a magukat szabadságharcosnak valló, de inkább parodisztikusnak ható illetők mint például Bayer, Schmidt, Deutsch vagy épp Szijjártó miket mondanak, vagy hogy Orbán milyen beállításban tálalja 1956-ot, ami szerinte inkább 2006 lehetne. Hiába nevezi magát egy kormány melletti tüntetés (ami egyébként csak diktatúrákban szokásos) békemenetnek, attól még nem a társadalmi békét és összefogást fogja erősíteni.

Minden ünnep valamiféle egységet szimbolizál, ami nem akar kizárni senkit, az ünnepi hangulat akkor valósulhat csak meg, ha legalább azon az adott napon, tőlem teljesen eltérő felfogásúakkal is közösséget tudok érezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4116732788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2021.10.23. 19:22:51

Tényleg, kit húznak le a dánok? :-)

sóhegy049 2021.10.23. 19:25:04

Szerintem legyen ez a nemzethy covid party napja. :-)))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 19:26:06

@nemecsekerno_007: Téged kérdeztelek, hogy neked nincs valami új? Ez a kétharmadozásod már unalmas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 19:31:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az egész perifériát és a félperifériát.

Dániában a nettó havi átlagbér 3500 euró. Szerinted honnan van erre pénzük, ha nem onnan, hogy tőlünk lopják hozzá a pénzt?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 19:46:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Úgy hogy termelnek. 63 ezer USD az egy főre jutó GDP, Magyarországon meg 16 ezer. Ott nem Mészáros Lőrincek lopnak a közösből, akik aztán az összelopott pénzből nem képesek a valódi piacon versenyképesek lenni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 19:48:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És hogy zsákmányolják ki a perifériát? Odamennek lopni mint Mészáros Lőrinc? Téged hogy zsákmányolnak ki? Lelegelik előled a kendert?

2021.10.23. 19:59:20

@sóhegy049:
dániának 1 főre vetítve nagyjából 1 millió dán korona külső vagyona van. kb. 50 millió forintnak megfelelő tőkealap hozama támogatja minden egyes állampolgárát.

nemecsekerno_007 2021.10.23. 20:01:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Már nekem is, dehát ilyen ellenzékkel ennyire futja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 20:04:23

@cvsvrs: 5 százalékos kamattal az valamivel több évi 8 ezer dollár. A többi évi 55 ezer dollár vajon honnan van? Csak nem termelnek?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 20:05:53

@nemecsekerno_007: Mindig feltöröljük veled a padlót, persze hogy nem tudsz teljesíteni.

2021.10.23. 20:08:17

@sóhegy049:
azt a jólétet nem dánia teremti, hanem a dánok és dánia gyarmatai. ami rosszabb helyzetből induló államoknak gazdasági kényer. ez ugye a kapitalizmus. és ezek után a magát szociáldemokratának nevező dán kormány a gyarmatait kulturálisan megalázza. mondván, hogy ne akarjanak már népi nacionalisták lenni. engedjék már meg ezek a bevándorlók szavazataira áhítozók "liberális" kormányok, hogy kelet középeurópában ezt a magát baloldalinak és zöldnek mondó társaságot bírálni merészeljék.

Etniez 2021.10.23. 20:13:32

@megamovieboy: "Hogyan is lehetne ma nemzeti egység '56 kérdésében, mikor a baloldalon olyanok vannak, akik egyrészt képviselik mentalitásban a Rákosi érát, mások a kádári idők közvetlen utódai, vagy a forradalmárokat cserbenhagyó nyugat majmolói."

A Fidesz ugyanez, csak pepiptában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 20:14:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ezek mesterséges számok, te is tudod.

Nekünk nem ad annyit a nyugat, ezért "termelünk" "kevesebbet".

ELmagyarázom!

A kertemet lusta vagyok lenyírni. Hívok embert fúnyírásra.
Augysztusban jött X, neki 4 ezer Ft-ot fizetten, szeptemberben meg Y, neki 20 ezret.

Azaz Y "termelékenyebb", több GDP-termel. Miközben tök ugyanazt csinálták.

Etniez 2021.10.23. 20:15:43

@BiG74 Bodri: Pontosan :)

Érted, az EU elnyomó hatalom, mert mindenkinek jogot akar adni a rendes élethez.

/vállfelhúzós szmájli.

Természetesen azonnal csatlakozott hozza Bursh, a náci hülyegyerek. Zsák a foltját.

Etniez 2021.10.23. 20:17:10

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Én nem merek odakattintani. Voltak 50-en úgy, hogy a világ összes részéről idebuszoztatták az embereket és a nyugdíjasokat.
Nem jött össze, nem ijesztőek voltak, hanem szánalmasak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 20:17:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Sok módon, pl:
- alacsonyabb bérszintet diktálnak,
- kilopják a profitot,
- nagy jövedelmezőségű munkát elvszik, a kis jövedelmezőségűt ide hozzák.

2021.10.23. 20:17:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
nem termelnek. dánia fogyasztó társasadalom. termeltetnek.van majdnem ugyanennyi külső adósságuk. azt befektetik és termeltetnek. magyarul gyarmatosítanak. és dániában elegendő kavargatni a kávét. a fogyasztásra alapozzák a társadalmat. és ezt úgy lehet fenntartani, hogy a gyarmati államokban letörik a népi nacionalizmust. fasizmussal vádolnak meg mindenkit. illetve nem tekintik szabadnak a népi nacionalista sajtót. a baloldali liberálisok ezeknek helytartói. ez szimplán a "liberális" kapitalizmus.

az új az, hogy a dán kommunisták már a saját hagyományait is lerombolnák, elvetik a keresztény államnemzeteket azért, hogy a bevándorlók szavazatait elnyerjék. a skandinávoknak jól jön 1-2 fokos felmelegedés. így támogatják azt, hogy egy általános iskolát sem végzett idióta kislány hisztizzen mondván, hogy ő vezeti a globális zöld mozgalmat. és ezt támogatja a dán baloldal.

Etniez 2021.10.23. 20:18:44

@cvsvrs: Azért voltak ilyen kevesen Debrecenben, mert mindenkit felbuszoztattak Budapestre, hogy nagynak tűnjenek.

Etniez 2021.10.23. 20:21:38

@sóhegy049: Egyébként nem is kár értük, bízzunk benne, hogy erdélyi testvéreink nem betegítik meg a fidesz nyugdíjasait.

élveteg 2021.10.23. 20:23:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Naaa azért ne ugorjon Az egy főre jutó gdp-nek Luxemburgban 115 839 dollár Ausztriában meg 50 380 ( 2019 es adatok ) Azt gondolom nem hiszi el hogy Luxemburgban töb mint kétszer többet termelnek mint ausztriában

Etniez 2021.10.23. 20:25:58

Felszaladtam az Origóra mosolyogni, indul a számháború

"ORBÁN VIKTOR BESZÉDET MOND A TÖBB SZÁZEZRES TÖMEG ELŐTT - KÉP"

:D A képek alapján 50-100.000 fő volt. A 100.000 már a nagyon maximum. Vagy beleszámolták azokat, akik ingyen felbuszoztak és inkább elmentek várost nézni? :D

Volt egy tüntetés Orbán netadója ellen, ott hasonló létszámot fotóztak és az Origo szerint 20.000 ember volt. Most ugyanaz a méret már többszázezer :D

Imádom a NER aggitprop osztályát.

Etniez 2021.10.23. 20:27:35

Újabb Origo:

Z+ Filip feltartott ujjal: "Ne játsszák el Gyurcsányék, hogy nekik a gyilkos nagypapához nincs közük"

Pokornit is megkérdezted már a nyilas nagyapjáról?

Ekrü 2021.10.23. 20:42:19

@Etniez:
"Felszaladtam az Origóra mosolyogni, indul a számháború"-Szerintem ne tedd még szánalmasabbá magad...
Hont András (HVG) :
"És akkor most ismertetjük kik jelentek meg az ellenzéki tüntetésen.Név szerint."
XDDDDDDD

Etniez 2021.10.23. 20:47:44

@Ekrü: Miért ne tenném?
A HVG elmondta az igazat, az Origo meg hazudik szokás szerint.

A képek alapján én inkább paráznék. Ekkora kampány, szokásos buszoztatás és ahhoz képest nem voltak sokan a Békemeneten, pedig most aztán meg kell védeni a hazát...

Volt már ennél keményebb Békement, leszállóágban van a Fidesz.

Mosolyoghatsz és flegmázhatsz, de attól még ez a helyzet.

Szóval hiába a magabiztos propaganda kifelé, befelé már nem ekkora a mosolygás.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 20:57:15

@cvsvrs: Mi van? Ez zagyva. Honnan jön az az 55 ezer dollár/koponya évente?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 20:59:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ne keverd a GDP-t a piac diktálta fizetéssel! Szóval amíg tehetted kihasználtad szegény fűnyíróst? Te rohadt kapitalista!

2021.10.23. 21:02:03

@Etniez:
nem tudok arról, hogy debrecenből lett volna szervezett buszoztatás a békementetre. ettől még lehetett persze, mert nem vagyok fideszes.

kb. ennyien szoktak lenni. a 2019-es megemlékezés ugyanott.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3749/191023okt23koszoru_ksz_(25).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3749/191023okt23koszoru_ksz_(37).jpg
akkor még színpadig program is volt.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3749/191023okt23koszoru_ksz_(13).jpg
este szokott lenni mécsesgyújtás. az meghittebb. oda talán többen mennek.

56-os megemlékezés a nemzeti minimum része. emlékezünk a hősökre. az ávó belelőtt a tömegbe. és 2-en meghaltak. nem akarom ezzel elbagatellizálni, de ez történt október 23-án debrecenben. és ehhez képest volt utána egy értelmetlen megtorlás. bebörtönzésekkel. 1990-98 közötti szdsz-es polgármester is 56-os elítélt volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:03:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha nem lenne gazdaságos, akkor nem jönne ide a kapitalista. Akkor maradna a Moszkvics, meg a Lada az Oper, Merci, Audi helyett. Ha drágábbak lennénk, húzna Romániába, Szlovákiába, esetleg Kínába.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:05:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Milyen nagy jövedelmezőségű munkát visznek el? Na mesélj! Orbán Ráhel ruhakollekcióit? Ez volt a hét vicce. Ja, nem. Az a Békemenet volt. :-))

2021.10.23. 21:07:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a kapitalizmus alapja az, hogy az államnak (az államháztartásnak illetve az államban bejegyzett vállalatoknak) van valamennyi külső adóssága (ennek vannak kamatai) és külső vagyona (ennek van hozama). és ha a külső vagyon magasabb, mint a külső adósság és/vagy a kamatok alacsonyabbak, mint a hozamok, akkor ebből nettó tőkejövedelem adódik. és ez támogatja dániát. nekik és a legfejlettebb országoknak ebből bevételük van. és az a pénz ami ott többletet teremt az magyarországon hiányt. és ebből adódnak a jelentős különbségek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:08:07

@cvsvrs: Befektetnek? Mi miért nem fektetünk be hitelből? Ja, persze, mert a hitel elmegy a nyugdíjprémiumra. Mesélj! A szuper vállalkozó Mészáros melyik terméke világszínvonalú?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:08:50

@cvsvrs: Még mindig csak mellébeszélsz és nem magyaráztad meg a 55 ezer dollárt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 21:13:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Pontosan!

Ahogy a nyugati is kigasznál minket, mi vagyunk a 4 ezres fűnyíró, a dán meg a 20-ezres.

Szóval már érted te is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 21:14:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nyilván nem XY cég a hibás, az csak kigasználja akereteket. Ez rendszerszintű kérdés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 21:16:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Pl. az Audi a nagy jövedelmezőségá feladatakt otthon tartja.

Vagy egy nem-magyar példa (mivel ilyen kocsim van): a Volvo profiterős tevlenysége Svédprszágban, a szimpla munkaigényes, de szellemieket alig igénylő termekés meg Maláziában zajlik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:17:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És miért vagyunk ilyen hülyék, hogy 4 ezerért nyírunk füvet? Miért nem kérünk mi is 20 ezret?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:20:19

@cvsvrs: nahát! Nincs listán az USA, az oroszok meg Kína meg ott van. :-)) Akkor az oroszok és vágott szeműek nagyobb kapitalisták mint a jenkik?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:22:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És mi miért nem csinálunk itthon ilyen nagy jövedelmezőségű munkát itthon? Ott van a gazdasági géniusz Mészáros! Valami nagy jövedelmezőségű gázszerelést például. Nem ilyen gagyi Audi, meg Merci.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 21:25:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez olyan mintha az kérdezed, a 3, osztályban jétszó Pátyi Fociklub miért nem jut ki az UEFA-ligára, s ott miért nem ver meg mindenkit. Hiszen ennek nincs semmi jogi akadálya.

Nincs meg hozzá se a tőként, se a lehetőségünk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:27:45

@cvsvrs: Csak megismételted az 50 millió forint/fő-t. Még mindig nem magyaráztad meg az 55 ezer dollárt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.23. 21:32:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És miért nincs meg a lehetőségünk? Nincs tőke? Mi van Mészáros 500 milliárd forintjával? Megmondom én neked miért. Azért bazdmeg, mert messze vagyunk tőlük. Van gépész ismerősöm, aki ott volt a kecskeméti Mercedes gyár telepítésénél. Savanyú pofával mondta, olyan automata gépsort mi rajzolni sem tudnunk, mint amit ezek idehoztak. Mondok neked mást. Egy kollégának spéci nióbium acél ötvözetből kellett volna egy kisebb tartályt megcsinálni. Csak német céget talált aki meg tudta csinálni. Az a helyzet, hogy ezek már manufakturában dolgoztak, amikor mi még faekével szántottunk. Ez a magyar ugar. Régen megírták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 22:02:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mert a világ urai ezt a világrendet állították be.

Pontosan ezért kell politikia harc a magállamok ellen, az EU ellen pl. Csakis őpolitikai eszközökkel lehet ebben változást elérni.

Ezlrt is abszurd a ballibaizmus, melynek alaptátele, hogy fogadjunk szót a nagyuraknak, s ők majd megsimogatják a buksinkat, majd adnak nekünk kicsit több pénzt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.23. 22:34:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: hagyd, ezek mindketten hülyék.
A nyugati államokban csak otthon ülnek és a farkukat verik, miközben mi megtermeljük a fizetésüket. P
Végül is, amennyien kimentek lehet.
Az ugyan is biztos nem lehet, hogy termelékenyebbek, mint mi. :)

fideszes Bróker kormány 2021.10.23. 22:54:23

@megamovieboy:

Ha komcsi, meg Moszkva leszopása, akkor : Orbán és a Fidesz! Veletek fideszes bolsi maradványokkal tényleg nem lehet 56-ot ünnepelni!

fideszes Bróker kormány 2021.10.23. 22:58:44

@Etniez:

még 20 ezren se voltak a fideszes birkák menetén, de azoknak is a fele román bérmenetelö volt. Meg pluszban a teljes Fidelitaszt kizavarták, aki nem akart menni, azt fegyelmivel fenygették. Így jött össze a maximum 20 ezres birka állomány a mai nappal. A Fidesznek ezzel vége, ezt ők is láthatták ma.

fideszes Bróker kormány 2021.10.23. 23:01:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezlrt is abszurd hogy fogadjunk szót a nagyuraknak, s ők majd megsimogatják a buksinkat, majd adnak nekünk kicsit több pénzt. "

Ezt pontosan Orbán csinálja Putyinnál!

Jól lebuktattad a fő birkát!

2021.10.23. 23:32:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
a nyíregyházi legó miért lenne kevésbé termelékeny, mint egy dániai gyártósor? és mégis a dániai alkalmazott a többszörösét keresi a kelet-magyarországinak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.23. 23:33:18

@megamovieboy:
@fideszes Bróker kormány:
Ja, meg a másik ez a stop karácsony aztán stop márki zay.
Ez olyan mikor a régi Sztálin időkben sorra tűntek el a régi elvtársak a fényképekről.

2021.10.23. 23:33:48

@fideszes Bróker kormány:
valóban valaki ránézett az ellenzéki és a fideszes tömegre. és láthatta a különbséget. hogy orbánnak nem voltak hívei a téren, bezzeg márki zay péternek. aha.

2021.10.23. 23:34:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
ezzel szemben az ellenzék programja rendkívül cizellált: stop orbán.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.23. 23:35:51

@cvsvrs: németek miért adnak el olyan sok kocsit, há mi is gyártunk mercédeszt?
Talán ezért.
Na jóéjt!

2021.10.23. 23:36:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
ettől még a német, vagy a németországi gyári munkás, vagy akár a mérnök sokszorosát keresi a magyarországinak. érthető ez a nagyon egyszerű dolog?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.23. 23:37:06

@cvsvrs: örülök hogy megértetted amit írtam.
Ja nem.
Na de tényleg mennem kell.
Mindjárt kelek!

2021.10.23. 23:43:28

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
ugyanazon munkáért egyenlő bért kap egy német és egy magyar. dehogy is. ezek szerint németország szolidáris. dehogy is. a szociáldemokrata párt hazudja. ahogyan dániában is ezt hazudják. a bevándorlók szavazatai kellenek nekik. amivel szemben majd a németek is fellázadnak, és alkalmasint a dánok is. mert ez ezzel jár.

2021.10.23. 23:46:48

eleve nevetségesnek tartom azt, amikor valaki azt mondja, hogy elsődlegesen nem a pénzért, hanem orbán miatt vándorolt ki. vagy a jogok miatt. kurvára sok joga lehet egy koppenhágában élő magyarnak. kurvára nem tud beleszólni a dán politikába. nyilván a szocdemek kiválaszthatják rassz jegyek alapján, vagy nemi idenitása szerint, vagy ha fogyatékos, akkor is esélye van. de egy áltag magyar dániában kurvára nem tud beleszólni a közéletbe. azért, mert nem dán.

BiG74 Bodri 2021.10.24. 06:15:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Basszus, méretes a baj...... minek kínlódsz velük?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 08:26:01

@fideszes Bróker kormány:

Nme, nem ezt csinálja. Hanem használja Kína és Oroszország segítségét a liberális vadállatok ellen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 08:29:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Igen, pl. egy oslói IKEA-pénztáros 10-szer gyorsabban számláz, mint egy kijevi, ez közismert.

Ti komolyan elhiszitek ezeket a liberális meséket?

Értsd meg, "termelékenység" nem létezik, ez csak a liberális közgazdasági áltudomány egyik átverése.

2021.10.24. 08:59:08

@BiG74 Bodri:
egy inlostadti gyári munkás miért keresi a többszörösét annak, mint egy magyarországi? azért, mert nem elég termelékeny? lófaszkarikát. kihasználja a szegénységet. a marxisták ezt hívják úgy, hogy kizsákmányolás. önzés, kapzsiság, kapitalizmus. ezt újabban ez lett úgy átnevezve, hogy szolidaritás. mert ezzel a munkásokat védik. csakhogy a munkások jobbra, vagy széljobbra tolódtak. ezért kellett összefogni a jobbikkal a baloldalnak. ha a jobbik-dk koalíció nyer, akkor kiderül, hogy mennyire működik majd ez a nemzeti-szocialista érdekvédelem. semennyire.

2021.10.24. 09:00:53

@BiG74 Bodri:
budapest se attól gazdagabb, mert termelékeny. budapest lófaszt se termel miskolchoz vagy jászapátihoz képest. és mégis budapest gazdagodik. mert különösen a belvárosban olyan nagy a termelés, a termelékenység. aha.

BiG74 Bodri 2021.10.24. 09:06:02

@cvsvrs:
Az a baj, hogy ha egységében nem látod, akkor a részekre csak verejtékes munkával tudod ráhúzni azokat a kifejezéseket, melyeket láthatóan nem is értesz, körülbelül annyira mint az akármilyen beállítottságú politikus.

2021.10.24. 09:53:42

@BiG74 Bodri:
van egy texasi mikroelektronikai gyártó. texasban prototípus fejlesztés és próbagyártás van. és debrecenben folyik a termelés 95%-a. a tulajdonos itt adja át az új irodaépületet szijjártóval.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2359687
a bérek nyilván amerikában a magasabbak. de nem azért, mert a termelékenység amerikában magasabb. hanem mert ott van a kutatás-fejlesztési központ. mert ilyet a budapesti műegyetem nem teremt. és a debreceni egyetem se teremt. hanem a modellváltás keretében együttműködnek majd ezzel a betelepülő texasi céggel.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2359709
és erre mondják azt budapesten, hogy a fidesz lenyúlja az egyetemeket. hja, valóban. és még azt is, hogy ezekhez a beruházásokhoz nem kapcsolódik magas hozzáadott értékű szellemi munka. dehogy nem. csak kell hozzá szakközépiskolás, szakiskolás is. a társadalom minden rétegének biztosítanak munkahelyet. ezért támogatják a fideszben.

és lehet mondani alternatívát. a momentum bevezeti a finn iskolát és mindenki olyan okos lesz, mint fekete győr andrás.

2021.10.24. 10:09:38

@BiG74 Bodri:
ez a régi gyarmatosító szöveg, hogy azért alacsonyabbak a bérek a gyarmatokon, mert nem elég termelékenyek a gyári munkások, bezzeg a brit vidéken és londonban. és erre alapoztak a politikai gazdaságtant. ami kapitalista változatban is egy faszság, ahogyan kommunista változatban is az volt. abban a proletariátus uralma volt a termelékenységre alapozva.

élveteg 2021.10.24. 10:23:08

@cvsvrs:

így van A termelékenység egy kamu én elmondhatom Melósként targoncásént normára dolgozom Van egy mérőszám ami minél magasabb annál jobb a norma Namost az enyém 34 ez az adott időben elvégzett feladatokat jelenti ( nagyjából mert két részből áll és a két rész összessége adja ki a normát ) Namost én ezzel a norma maximum 33,3 -as érték felett vagyok A normamaximum azt jelenti hogy ennél bármennyivel is jobb vagy nincs nagyobb teljesítménybónusz Azt hogy ezt hozza valaki hatalmas teljesítmény kell A gépet is a határon kell vezetni szűk állványsorok közt meg a pakolás is megfeszített munkát kínál Ki hiszi azt el hogy nyugaton ahol mondjuk kétszer többet keres egy hasnló melós az azért van mert kétszer többre képes

2021.10.24. 10:35:47

a napokban adtak ki egy nemzetközi egyetemi rangsort a britek (van néhány módszertan, de az eredmények nagyon hasonlóak). az ún. feltörekvő gazdaságokban (ami nem az atlanti, transzatlanti világ, amire magyarországon azt mondják, hogy a nyugat és nem izrael, mert őket nem minősíthetik ilyenformán, miközben tipikusan izrael a feltörekvő gazdaság, de ezt hagyjuk) a top 100 egyetemek között 1 magyar van (a sote) és a top 200-ben még 2 magyar (az elte és a debreceni egyetem).

a legjobb százban van 2 görög, 2 ciprusi, 2 cseh, 1 észt, 1 izlandi és 1 magyar. (a jordán vagy a palesztin egyetem megelőzi az eltét. ebben a brit rangsorban legalábbis).

2021.10.24. 10:51:51

@élveteg:
ez egy kényszerpálya, sajnos ki van az ország szolgáltatva. a forintgazdaság munkaerő exportra és tőkeimportra van alapozva. és a forintgazdaság akkor stabil ha a folyó fizetési mérleg legalább egyensúlyt mutat. és mivel az ország eközben el is van adósodva ezért a forintgazdaságot exportvezérelt növekedési pályára kell álítani. ami eredményezi a kiszolgáltatottságot az eleve fejlettebb országoknak. mert nem nagyon vannak exportképes magyar áruk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.24. 11:01:01

@élveteg: A termelékenység nem kamu. Te hiába dolgozol gyorsabban mint a nyugati melós, ha jobban van szervezve a munka. Dolgoztam magyar informatikai cégnek, meg kőkemény multinak is. Ég és föld a szervezettség.

2021.10.24. 11:04:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
ugyanaz a multi szervez hasonló munkahelyet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.24. 11:06:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lenin elalélna ha olvasná a szövegeidet. Neked a Kremlben kellene lenned propagandistaként.! Ja, nem. Azért azok annál okosabbak, azért vagy te egy szimpla, Magyarországra telepített ügynök.

élveteg 2021.10.24. 11:07:45

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Én egy magyar-külföldi vegyes cégnél melózom Vérprofin van megszervezve minden Folyamatos változás van Mérhetetlen mennyiségi adat megy nap mint nap amit nagy tudású logisztikai tervezők elemzik és folyamatosan felkelsztenek a A kiszállítás egy DRP program alapján működik Szinte perce kalkulálja a beérkezést Nincs is nekem ezzel semmi gondom aki ma képes a magasszíbtű teljesítményre ilyen keretek közt az már viszonylag jól keres Én is Na nem úgy mint nyugaton de ez nem termelékenység kérdése

2021.10.24. 11:11:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
ti azt mondjátok, hogy azért keres többet németországban egy melós, mert magasabb a termelékenység. ha ugyanaz a vállalat, ugyanaz a menedzsment, ugyanaz a termelékenység, akkor is kevesebbet keres. tehát aligha lehet ez az elsődleges indok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.24. 11:17:34

@élveteg: @cvsvrs: Nyilván azonos cégnél a szervezettség hasonló, ott nem a termelékenységtől függ a bér hanem az adott országban elérhető bér színvonaltól. De országok között már nagyrészt függ az adott ország termelékenységétől és GDP-jétől.

2021.10.24. 11:23:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
amit állítasz az általában véve nem igaz.

2021.10.24. 11:23:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
európában luxemburgban legamagasabbak a bérek. luxemburg vajon mitől olyan termelékeny.

BiG74 Bodri 2021.10.24. 12:17:59

@cvsvrs:
Vicces, hogy rákattantok egy kifejezésre, és mivel negatívnak vélitek ott marjátok ahol éritek, pont ugyanúgy, mint aki meg isteníti és szintén mindent ezzel magyaráz. Termelékenység van, mindenhol értelmezhető, csak nem mindenhol lényeges. Az meg külön vicces, hogy egyrészt előhoztok nemzetgazdaságok összehasonlításánál azonos teljesítményű pénztárost, meg targoncást és szajkózzátok, hogy akkor miért nem keres annyit, pedig pont olyan termelékeny. Ti szoktátok mondani, hogy almát a körtével. Ez számomra a rém egyszerű gondolkodás.Bár gondolom egy gazdaság termelékenységének stabil alapjait a pénztáros, targoncás és a legogyári szalagmunkás adja, és adta is a történelem folyamán mindig is. Mondjuk így értem, hogy az ókori kultúrák miért voltak annyira ósdiak, se targonca, se legó ( piramis nem számít), se lego.
Másrészről vicces, hogy azonos gazdasági környezetben, helyzetben azért nem vetitek össze, hogy normál versenyhelyzetben mit hoz a termelékenyebb egység pl. a dolgozóinak a bérekben.
Gyakorlatilag nem csináltok semmi mást, mint elnyomtok egy féligazságokon alapuló, érzelemorientált populista faszságot, amit az elérendő célhoz tegergettetek.

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:21:22

@megamovieboy: Ez nem menzeti egység. Sem a Jobbik sem Márki-Zay nem baloldali, másrészt '56-ban éppúgy mint '48-ban a teljesen különféle felfogáshoz, pártokhoz tartozó emberek képesek voltak összefogni.
Ez durva elferdítése az ünnepnek, amit Orbán csinál, az ünnep pont hogy nem erről szól.
Ez amit csinálnak olyan mintha húsvétkor a muzulmánokat vagy egyéb nem keresztény vallásúakat szidnánk (akik nem pont ugyanazon a vallásban hisznek mint mi).

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:24:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem szovjetellenes kommunista volt '56, nem ismered a történelemkönyvet. A tüntetők, akik kimentek nagyrészt nem voltak kommunisták. Más kérdés, hogy mivel minden egyéb pártot betiltottak, per pillanata csak a kommunista pártban maradtak politikusok, akik az élére álltak, a reformkommunisták. Mindenféle felfogású emberek támogatták.

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:25:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az orbáni kommunikáció egyszer arról szól, hogy Brüsszel gyarmatosít, máskor hogy tehetetlen bürokraták, a kettő együtt nem lehet igaz, vagy az egyik vagy a másik. Szerintem inkább az utóbb.

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:27:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kiken élősködik Dánia már szeretném tudni. Á, biztos a legóra gondolsz, mint titkos imperialista mételyre, ami kábítószerként hat. :)))

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:29:35

@cvsvrs: A régi imarxista szöveg, hogy a másik csak azért lehet gazdag, mert meglopja a szegényeket... A paraszti irigységre épít.

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:31:24

@nemecsekerno_007: Ha gyenge az ellenzék, abból ezt következik Orbánék részére, hogy meg kell erősíteni, nem? Ha az ország fő problémája, hogy az ellenzék nem eléggé kormányképes, akkor segíteni kell nekik. Ez az ország, azaz az Orbán-kormány érdeke is.
Ez egyébként skandináv logikába simán belefér, itt az irigy kelet-európai szellemiséggel nem passzol.

Tamáspatrik 2021.10.24. 12:35:32

@cvsvrs: Ismereteid Dániáról zéróval egyenlő, sablonszöveget nyomsz.

"Dánia modern piacgazdaság, a Világgazdasági Fórum 2009–2010-es listája szerint a világ 5. legversenyképesebb országa.[29] Korszerű mezőgazdasággal (jelentős a tejelő és vágómarhatartás valamint a gabonatermesztés), versenyképes kis- és nagyvállalati körrel, kiterjedt állami jóléti rendszerrel, magas életszínvonallal és stabil nemzeti fizetőeszközzel büszkélkedhet; gazdasága nagyban függ a külkereskedelemtől. Az ország nettó energia- és élelmiszerexportőr, fizetési mérlege pozitív és nettó külső adóssága nulla.[2] Jelentős a 105 000 km²-es tengeri terület is."

A dán gazdaságban jelentős a szakszervezetek szerepe: a foglalkoztatottak 75%-a tagja szakszervezetnek.[31] A legtöbb szakszervezet ernyőszervezetekbe tömörül; a legnagyobb az LO, a Dán Szakszervezeti Konföderáció, bár egyre több munkavállaló marad kívül a szakszervezeteken vagy választ független szakszervezetet.

"A szakszervezetek és a munkáltatók között együttműködés van: a szakszervezetek napi szinten részt vesznek a munkahelyek menedzselésében, és képviselőik ott ülnek a legtöbb cég igazgatótanácsában. A munkarend és munkabérek kérdései a szakszervezetek és a munkáltatók tárgyalásain dőlnek el, minimális kormányzati beavatkozással. A munkanélküliségi ráta 2006 novemberében 3,6% volt (98 211 fő), a munkaképes korúak száma 2 759 392 fő (2005).[32]"

Ipar
Szénhidrogén-bányászat, kőolajfinomítás, gépipar, hajógyártás, vegyipar, cementgyártás, porcelángyártás, élelmiszeripar. A gépiparhoz a kevés nyersanyagot, de jelentős tőkeberuházást és szakképzettséget kívánó gyártmányok egész sora csatlakozott (pl. műszerek, háztartási gépek, számítógépek, elektrotechnikai, elektronikai és híradástechnikai termékek).[35]
Export: Németország 15,5%, Svédország 11,6%, Egyesült Királyság 8,2%, Egyesült Államok 7,5%, Norvégia 6%, Kína 4,4%, Hollandia 4,4%
Import: Németország 21,3%, Svédország 11,9%, Hollandia 7,8%, Kína 7,1%, Norvégia 6,3%, Lengyelország 4%

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.24. 12:49:14

@Tamáspatrik: Mert az egység, hogy a Fidesz szavazóit hülyézik? Amúgy fél évvel a választás előtt sírni, hogy ünnepi beszédek helyett kortesbeszédeket mondanak felesleges.
Attól, hogy Brüsszel egy gittegylet, attól még képviselhetnek Európának káros gyarmatosító érdekeket.

BiG74 Bodri 2021.10.24. 13:05:43

@megamovieboy:
Faszán megmagyarázol mindent, csak épp gúvad a szemed az erőlködéstől.
1. Az egységet nem az adja, hogy minden fidesz szavazó hülye. Ez csak a ti gyűlölködő propagandátok.
2. A választások előtt is lehetett volna gyűlölködés helyett korrekt megemlékezés, de ez nem fér bele a csúcsra járatott gyűlölködésetekbe.
3. Brūsszel olyan gittegylet, mely pont megfelel a vityádnak. A gyarmatosítást pedig hagyjuk az elmúlt évek orosz, kínai eseményei után.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.24. 14:26:16

@BiG74 Bodri: Jóember! Mikor akart a baloldal nemzeti egységet? He?
Ki akar akasztatni, betiltatni, minimális többséggel alkotmányozni stb.? A békés baloldal, hogy segítsek.
Ez az oroszkínai befolyás közröhej vádaskodás. Nézd már meg mekkora a teljes mérlegünk vele a nyugati országokhoz képest! Honnan lenne már nekik fene nagy befolyásuk? A semmiből? :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 15:51:06

@Tamáspatrik:

A pártok újtraindulás után is a komcsik voltak a legerősebbek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 15:53:07

@Tamáspatrik:

Pedig lehet igaz. A mai kései liberalizmus korában a nagyurakat belső ellentéteik is feszítik. Pont ez az, amit Orbán ás más szabadságharcosok képesek kihasználni.

Az EU és az USA zuhannak folyamatosan, nincs erejük összehangolt frontális támadást indítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 15:56:50

@Tamáspatrik:

Az egész periférián. Dánia a kzisálmányolás aktív oldalán áll.

Mert ugye nem gondolhatpd komomolyan, hogy a dánok csodalények, s képesek 5-szörös "termelékenységre"?

Tamáspatrik 2021.10.24. 19:39:58

@megamovieboy: A miniszterelnök megpróbálhatnak az egész ország vezetője lenni, legalább ünnepi alkalmakkor.

Tamáspatrik 2021.10.24. 19:42:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze hogy a komcsik voltak a legerősebbek 56-ban, amikor a többieket már rég ellehetetlenítették és terrorizálták. Várni kellett volna pár hónapot. Nálunk 89-ben még mindig a komcsik voltak a legerősebbek, 90-ben már nem.

nemecsekerno_007 2021.10.24. 19:57:13

@Tamáspatrik: Ezt le tudtad írni röhögés nélkül?!?! :)))))))))))))))

Tök mindegy mit csinál a Patás, az nem lesz jó.

Egyébként az jó módszer, hogy akinek a legnagyobb a pofája, azt kell bevonni a döntéshozatalba.
Egyből kiderül, hogy valójában mennyit ér amikor már felelősség is jár a döntési jog mellé.

Nagyjából minden visszavezethető a ,,békés átmenet,,-nek nevezett rendszerváltásra, az elszámoltatás elmaradására.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.25. 15:50:32

@Tamáspatrik:

Az ÚJ kommunista pártra utaltam, mely az előző tagadásán alapult.

BiG74 Bodri 2021.10.25. 16:49:52

@nemecsekerno_007:
Azt mondtad, hogy tök mindegy mit csinál a patás, az nem lesz jó.
Nézzük, a patás isten igazából sok mindent nem csinálhatna, hiszen egy modern állam szerteágazó életének igazgatásához, ő kevés. Valójában sok embernek kellene csinálni dolgokat, a patáska nélkül is.
Másik, nézzünk konkrét példát, mondjuk frisset:
Azt mondottaa patáska, hogy nem kapkodunk az üzemanyagár befagyasztásával, mert...+ az adó átalakítása.
Nagyon helyesen és jól mondta, támogatom! De nézzük csak miket mondott ellenzékből? És miket is csinált? Ki hazudott? Reggel, délben este?
Most meg fáj, hogy egyre több ember azt se hiszi amit kérdez?
süti beállítások módosítása