Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hol van most a magyar értelmiségi elit?

A kérdés nyilván úgy is hangozhat, hogy „Hol a csudában vannak ők?"

2022. január 06. - Tamáspatrik

Érdemes alaposabban megvizsgálni kérdésben szereplő a szavak jelentését, beleértve azokat többletjelentéseket, konnotációkat, amik a közbeszédben való használat során rájuk rakódtak és általában negatív értelműek. (A köznyelv minden alapvető, klasszikus értékjelölő fogalmunkat elkoptatja és kiforgatja magából előbb vagy utóbb.)

I.A gazdasági elit nem értelmiségi

Máshol is így van ez, hogy az üzleti érzék egy olyan speciális képesség, ami nem mindig a legintelligensebb és főleg nem a legkifinomultabb egyéniségek sajátja. A gazdasági elit csúcsán levők között vannak persze bőven nagyon művelt és széles látókörű személyek is, de ez mondjuk a vak véletlen műve is lehet.

II.Az „elit” manapság rossz csengésű szó

Az elitizmus valami olyasmi, hogy szerencsés helyzetben levő kiválasztottak uralma az általuk lenézett és manipulált tömegek fölött. Szomorú, ha ez jut eszünkbe az „elit” szóról, ami önmagában csak azt takarja, hogy ők az adott területen a legjobbak (pl. elit katonák). A „meritokrácia” szóra rákeresve angol nyelven egyből feljött az első oldalon három igen pejoratív értelmű cikk, több semleges mellett. A merit – érdem, számomra ez egy kicsit túl csavart, hogy tényleg nem az érdemet, a teljesítményt szeretnénk díjazni? Ez megint a korunkról, rólunk mond valamit (nem feltétlenül rosszat, de sokkal inkább rosszat mint jót.)

III.Az „értelmiségi” is rossz csengésű?

Provokatívan fogok fogalmazni. Az USA-ban  már régóta nem nagyon használatos az értelmiségi, sokkal inkább a fehér galléros (white-collar) kifejezés, emellett közismert az amerikaiak nagy többségének műveletlensége, szakbarbársága. Számomra a történet megint a magyar társadalom amerikanizálódásáról szól, hogy nem kellenek ide különféle okostojás értelmiségiek, csak mesterekre és szakemberekre van szükségünk. (De inkább ejtsük most ezt a politikai szálat...)

Igaz, hogy a rendszerváltáskori közgazdász és jogász értelmiség Platón: Állam c. művében leírthoz hasonló csapdába esett (Platón számára még egy ideál volt, nem tudta, hogy csapda). Az értelmiségünk valóban dogmatikus volt és naiv. Másrészt az sem igaz, hogy az értelmiségi (azaz mély tudású, széles látókörű és művelt ember) egzisztanciális értelemben a menő vállalkozók vagy egy ügyes mesterek fölött kellene, hogy legyen. Harmadrészt: a logika szerint ez a két érv arra még elegendő, hogy az „értelmiségi” szavunkat (nagyon helyesen) megfossza a fennköltségétől, arra viszont már nem lehetne elég, hogy a „ciki”-vel egy kategóriába sorolja…

IV.Az értelmiségi elitet mégsem szükséges definiálni, mert felismerjük és mindannyian meg tudnánk nevezni számos, ebbe a csoportba tartozó közismert személyt, mai szóhasználattal "véleményvezért". Átlag fölötti intelligencia és műveltség mellett olyan tulajdonságok is kellenek, amivel hatni tud sok emberre, például nagyon jó kommunikációs képességek, határozottság és némi exhibicionizmus. (Nem annyira pozíciófüggő, lehet valaki magas beosztásban is „underdog”.)

Ezek után próbáljuk meg a magyar értelmiségi elit jellemző „tartózkodási valószínűségét” behatárolni, én az alábbiakat találtam:

1.A politika világa, ami csökkenti az intelligenciát

Ez egy közismert tétel, máshol is leírták már, de a közfelfogással ellentétben nem arról szól, hogy aki politikussá lesz, az mind hülye vagy gazember. Egy jó gazdasági vagy közéleti elemző a politikai világába kerülve ritkán állja meg a helyét, mert nem biztos, hogy az neki való, mivel egészen másfajta készségeket igényel. A „politikus” az én szememben mégiscsak egy foglalkozás, olyasmi ez mint a foci, hogy attól hogy hozzá tudunk szólni még nem értünk a műveléséhez. Egy kicsit machiavellizmusról van itt szó persze, de annál azért jóval többről (aki tudja hogyan kell az nem ír róla, hanem csinálja).

2.Az ideológia szolgálólánya

A középkori filozófia alaptétele volt, hogy a filozófia leginkább csak a teológia szolgálólánya. Egy igen dogmatikus kereszténységről volt szó ez esetben, ami korlátozta a filozófia hatókörét (és nem is alakult ki akkoriban a szó valódi értelmében vett, racionalitást előtérbe helyező filozófia). Mindezt meg lehetne sokkal szebben és pontosabban is fogalmazni, de a lényeg mindig csak ez: az értelmiség egy jelentős része mindig beállt az uralkodó dogmarendszer szolgálatába. Azért szolgálólánya, mert le is feküdt neki, jó pénzért bármit, ma sincs ez másként. Tényleg szánalmas olvasni és hallgatni a hivatalból megmagyarázókat, a gondolkodásuk annyira kötött pályán mozog, hogy számomra alapból hiteltelenek. Nem tudom őket végigolvasni, bár a mondanivaló lényegét hamar ki tudom szkennelni.

3.Megvette őket az üzleti élet

Ez a pont nem specifikusan a magyar értelmiségről szól, de nálunk is jellemző a példa, hogy mi lett abból a fiatal ismerősömből, aki sok téren is nagyon tehetséges volt? Bankigazgató. A világ fejlettnek mondott országaiban nagyon sok jó képességű ember kerül pénzügyi szférában jól fizető beosztásba, ami sok esetben a tehetségük elherdálását jelenti (ott főleg megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség, nem annyira kreativitásra). Ha valami általános szellemi hanyatláshoz vezethet a kultúrában annak az egyik jele éppen ez lehet, valamint az előző pont.

4.Kétféle kamutudomány művelése

Nem fontos a sorrendiség, sőt az egyes pontok néha át is fedhetik egymást. Az egyik kamutudomány a látszat-kutatás, pályázati pénzekkel, minél több publikáció futószalagon, ez közismert. A másik fajtája nem annyira feltűnő de csak amiatt, mert a felismerése már bizonyos szintű szaktudást is igényel, ez a „zsigerből” írt szakkönyv vagy cikk, ami valójában a tudomány egész szellemiségével ellentétes. Nekem, aki foglalkozott egykor kutatással, nagyon bosszantó ilyeneket olvasni, bár egyben nagyon tanulságos is. Tehát az illető mindent elkövet, nagyon szelektált hivatkozásokkal dolgozik és önkényes statisztikákat közöl, a cél a feltűnősködés és a fennálló rendszer megdöntése. Azért akarja megdönteni, mert ami van, annak sem az íze sem a szaga nem tetszik neki – ez viszont nem egy jó kutatói alapállás, nem tudom, mért nem ment az ilyen inkább konyhaművésznek inkább…  Úgy sejtem, hogy ez a két csoport nálunk nagyobb arányt is kitehet mint a tisztességes, becsületes kutatással foglalkozók. (A becsületes kutatás akkor is értelmes és társadalmilag hasznos tevékenység, ha az égvilágon semmi újat nem sikerül neki felfedezni, de ez már megint messzire vezet.)

5.Buborékban él (nem keveredik)

Ez tényleg egy rossz értelmű elitizmus, a saját kis buborékjában ő a császár és megmondó ember, de egyszerű (nem feltétlenül primitív, inkább a szó eredeti értelében véve tiszta és jóravaló) emberekkel már nem tudna szót érteni, nem képes az ő nyelvükön beszélni. A modern kori „tömegek lázadása” részben erre a hasadtságra vezethető vissza, ez egykori falusi pappal, tanítóval, orvossal, jegyzővel szemben a ma értelmisége hajlamos elkülönültebben élni.

6.Pótcselekvéseket művel, virtuális világban él

Nagyon sok értelmiségi pálya nem feltűnően sikeres (sőt társadalmi mércével mérve inkább kudarcosnak is mondható, de nem biztos, hogy ez valóban a helyes mérce), emiatt pótcselekvésekkel próbál az lenni, aminek egyik módja a politizálás. Ráadásul más országok, számunkra közelebbről nem is ismert és nem is megérthető problémáin rugózik, ez is egy tipikus jelenség. Beszippanthatja az internet valamelyik virtuális világa, ami az alkoholhoz és kábítószerhez is hasonló lehet. Kishitűségről van itt szó, vagy teljes hitnélküliségről, miközben nem értékeli azt a sok mindent, amije van.

7.Elhülyül

Ez a veszély kétféle oldalról is fenyegető, egyrészt fiziológiásan is, mert nincs tisztában mai életmódunk káros hatásaival, másrészt mentális értelemben: nem fejleszti magát és beszűkül a gondolkodása. Az alapfelfogásunk egyfajta adottság, például lehet inkább bal-, vagy jobboldali (tudományosan már ez is mérhető). A baloldali gondolkodóink érdekes módon nagyon konzervatívnak is nevezhetők, mert nagyjából ugyanazt mondják mint régebben, nem építenek be a tudásukba szinte semmi újat, tisztelet a kevés kivételnek. A jobboldali elit hozzám nem áll nagyon közel ugyan, de valamivel ötletesebbnek tűnik, lásd például a kormányunk különféle „unortodox”, váratlan húzásait. A baloldali elit az manapság, ami nálunk kevésbé látható, ahol viszonylag kevés az új arc és az új ötlet.

8.Egymással vitatkozik

Miközben apró különbségeken vitatkozik egymással, a hatalom simán bedarálja, mert nem látja a nagy képet („big picture”), azt a sivár valóságot, ami felé haladunk, és ahol neki nem osztanak lapot. (Na persze én úgy teszek, mintha látnám, számomra is csak egyes tendenciák egyértelműek.) Ez olyan mint az iszapbirkózás, aminek se eleje se vége, se győztese nem lehet. A viták során minden fogalmunk relativizálódik, ma már mindenki azt nevez kommunistának, fasisztának stb. amit akar, a szavak eredeti és szokásos (máshol is használatos, közismert stb.) jelentéstartalmától függetlenül. Mindig a leghangosabb határozza meg azt, hogy egy szó mit jelent a köznyelven. Ilyen helyzetben ajánlatos a különféle kategóriák, minősítések használatával felhagyni és inkább leírásokat használni.

A múlt században klasszikus mémmé vált „az értelmiség áru(vává)lása”, a történelem pedig (nem pontosan ugyan, de a tendenciák szintjén) ismétli önmagát. A mai magyar értelmiségi még az elit szintjén is vagy túl birka, vagy túl öntörvényű, emiatt az eseményekre gyakorolt hatása nagyon kicsi. Igaz lenne korunkra Dante nagy művének kezdő mondata, többes számban, „egy nagy sötét erdőbe jutottuk, mert az igaz utat nem lelénk”?

Valóban, nem csak nálunk mennek így a dolgok, sokfelé máshol is, de azért nem mindenütt ilyen, naponta találkozom például remek könyvekkel, amikből persze nem lesz szenzáció. Ezek a fenti értelmiségi helyzetek csak egyszerű csapdahelyzetek, amikből nem mindig könnyű kikeveredni, tanácsos inkább nagy ívben kikerülni őket.

Aki persze lát magyar értelmiségi eliteket a fentiektől eltérő, esetenként jóval pozitívabb megvilágításban is, kérem ne habozzon ezt megosztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3016805864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloi 2022.01.08. 22:36:21

@a nagy hohohorgász: Ez a beiratkozáskor is kibaszás volt így!!!
Aztán ott állt egy-kétszázezer végzett szakember diploma és a hozzá tartozó állás nélkül. Olyan állások sokasága, amelyben egy kukkot nem kell angolul, németül, eszperantóul vagy lováriul... szólni. Főleg vidéken. Sok munkaadó, akiknek kellettek volna a szakemberek meg az akár jelesre végzettek, de diploma nélküliek, meg nézték egymást az interjúkon, hogy tökéletes vagy az állásra, csak, hát nincs meg a kötelező papírod, nem vehetlek fel.
Magam láttam ilyeneket. Egészen abszurdakat is, amikor egy roma felzárkóztató projektre nem tudtak felvenni arra teljesen alkalmas embert, mert a nyelvvizsga miatt nem volt meg a diplomája. Ez mennyire ésszerű? Mondjuk BAZ megyében? Ahol a diplomával a szegregátumokban kell dolgozni...

Itt nem fűnyírózni kell, hanem szelektálni, hol kell, hol nem? Valójában.
A többieknek csak szívatás. Főleg a levelezőn a már régen dolgozó felnőtteknek, munka, család már régen felépített karrier mellett. Akik csak az életfogytig tanulás szellemében tovább képeznék magukat.

eloi 2022.01.08. 22:38:33

@a nagy hohohorgász: "amúgy jogász szakon a normális iskolákba már 2000-ben csak nyelvvizsgakkal lehetett eleve BEJUTNI!!! "

Nem. Én 2007-ben kezdtem. :-) Csak a végére volt előírva.
Nyelvoktatás - órarendben, ingyen - viszont nem volt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.08. 22:47:09

@a nagy hohohorgász: ááá én úgy utálom Orbánt de orromat befogva de rá szavazok...! :)

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 22:47:55

@eloi: buszkelkedj már el hogy melyik állami intézménybe jártál???? Hahaha

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.08. 22:51:53

@eloi: jaaaaa Hát persze hogy a Gyurcsány de olyan béna volt hogy csak harmadik számú jelöltje futott be!:))

midnight coder 2022.01.08. 23:03:11

@BiG74 Bodri: "Hol van az orbáni értelmiség, mely bár támogatja, de kritizálja is, sőt esetenként demokratikus eszközökkel ellentmond, ellenáll?"

Jó. És hol van ilyen? Hol van az, aki megmondja az USA-ban, hogy ez az egész agresszív mozgalom faszság, hogy ha rendszerszintû rasszismus lenne akkor Obama, Michael Jackson, Eddy Murphy, stb. max. gyapotot szedhetnének, illetve hogy az USA társadalmának kurvára nem tesz jót a faji ellentétek szítása? Vagy mondjuk a németeknél hogy faszság bezárni az atomerõmûveket és megújulóra alapozni, miközben a megújuló hol van hol nincs, viszont technológia nincs arra hogy tároljuk a delejt a hol nincs idejére? Ott is pont ugyanúgy megvan a demagóg faszság amit nagykanállal etetnek a néppel, és pont úgy kussol mindenki akinek az lenne a dolga hogy ellent mondjon mint Orbánéknál.

eloi 2022.01.08. 23:11:14

@midnight coder: Túl késő van már ahhoz, hogy ezt megértsék.
Nem mintha akarnák. Hiszen ezek mind tudott, de lényegtelen dolgok. Lölőstől, "korrupcióstól", mindenestől. Nem ezek az igazi problémáik nekik (sem).
Egy lényeg van: ki diktálhat, ki hoz törvényeket, ki mondja meg mi legyen, merre menjen az ország, MERRE NE!, ki van a kasszánál?! Vagyis: kié a hatalom!
A többi púder.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.08. 23:23:24

@midnight coder: tényleg faszok hogy bezárják az atomerőműveket.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.08. 23:36:19

@BiG74 Bodri:

Sztem J.K. Rowling valódi értelmiségi magatartást tanúsít, amikor kiáll a normalitás mellett, és ellene mond annak a hisztérikus elmebajnak, amely ma járványszerűen terjed a nyugati világban. Akik meg emiatt ki akarják törölni őt a közéletből, azok kb. annyira értelmiségiek, mint a Rákosiékat kiszolgáló propagandista senkiháziak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.08. 23:39:17

@a nagy hohohorgász: Már a tévészékháznál szarrá kellett volna verni a csőcseléket. Utána nyugi lett volna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.08. 23:41:59

@CSOKKI MÁLNA: No! Ebben egyetértünk.
birca írt hogy hol vannak a cirill homopornó filmek amikben szerepelsz.
Megadtam neki az email címedet csokkimalna@gaymail.hu

CSOKKI MÁLNA 2022.01.08. 23:43:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ráléptél a gereblyére: akaratlanul beismerted, hogy ilyen oldalakat nézegetsz. Kellemetlen..:) Birca meg nem én vagyok..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.08. 23:43:58

@a nagy hohohorgász: Sok eszed van. A gáz árát így is kifizeted, csak az adódból dotálja az állam. Ja, bocs te pszichiátriai gondnokság alatt állsz, te nem dolgozol, nem fizetsz adót, csak veszed fel a segélyt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.08. 23:45:48

@CSOKKI MÁLNA: Látom az értő olvasás nem erősséged. Azért adtam meg neki az email címed mert én nem tudom. És hol írtam hogy te vagy birca? Szabin van a gyógypedagógusod? Szünetel a fejlesztésed?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.08. 23:51:34

@cvsvrs: "vannak a kazah zavargások. kik a tüntetők? ki a vezetőjük? mit akarnak? " - A kazah zavargásokat Putyin robbantotta ki, hogy bevonulhasson oda.

G R Reventlov 2022.01.09. 05:36:49

@Tamáspatrik: Úgy látom a lényeg nem ment át, és félek, nem csak a ricsaj miatt.

Szerinted van értelme megpróbálnom elmagyarázni, miért teljes válasz a kérdésedre Csermely Péter története? Vagy valójában nem is kérdeztél, csak ugyanazt a művészi nyafogást adtad elő, amivel a többség az "értelmiség" fogalmát azonosítja, a saját (konyha-) színvonalának megfelelően, és sajnos egyre inkább jogosan... :-( ?

És mi lenne a jó nekem abban, hogy megpróbáljam? Én unom, a közönség elküld a p....ba. Ez egyébként a rövid válasz a kérdésre: "Ahová kergettétek." Ja igen, a kérdés így szólt: "hol van a magyar értelmiségi elit?" Persze az itteni traccspartinak ehhez már nincs semmi köze... :-)

bordon 2022.01.09. 07:56:24

Az amerikai helyzetről írtak teljes tudatlanságról, tájékozatlanságról árulkodnak. Szakbarbárság? Nem hinném, hogy az átlagmagyar tájékozottabb lenne akár gazdasági, pénzügyi, politikai téren, mint az átlag amerikai. Az amerikaiak egy hatalmas kultúrában élnek, pont mint az oroszok, brazilok, kínaiak, indiaiak. Aki ilyen hatalmas létszámú nép tagjaként nő fel, az semmit nem fog érteni a világ más részein folyó dolgokból, aminek nincs hazai, a saját kultúrájában meglévő megfelelője. Például az amerikai nem érti, hogy mi az európai politika, ő demokrata-republikánus vonalon gondolkodik, nem érti hogy lehet általános állami egészségbiztosítás kommunizmus és elnyomás nélkül. Idegennyelvet nem kell tanulni, beszélnie, mert angol neki elég.
Még az angolszász kultúrkörön belül is idegen neki az ausztrál, brit, kanadai gondolkodás, berendezkedés. Azzal foglalkozik, ami az életét közvetlenül érinti. A magyar ember meg egy kicsit többet kap nemzetközi hírekből, mert Magyarország nem a vilag közepe, minden begyűrűzik, ezért elhiszi, hogy többet tud a világról, csak mert hallott valamit a TV-ben.

A white collar az pont annyi, hogy nem blue collar. Tehát nem jelent értelmiségit, csak azt, hogy irodában dolgozik, nem fizikai munkás, nem szakmunkás etc.

Amerikában is van értelmiségi réteg, de azok jellemzően nem állami pénzen élősködnek, hanem magánegyetemek liberal arts fakultásain tanítanak, időnként megpályázott grant-ekből élnek, könyvet írnak, amit eladnak (nem mint a magyar szerzők, akiknek a könyveit az állami cégek, intézmények veszik meg), a média és szórakoztatóipar közelében ólálkodnak, színházat csinálnak (nem állami pénzen). Ez az úgynevezett intelligetsia angolul.
A white collar az egyáltalán nem azonos az intelligentsia nevű réteggel!

Magyarországon és Kelet-Európában általában az a helyzet, hogy az értelmiség az államon élősködik, ezért aztán be fog állni az aktuális irányba. Korábban liberális balosok voltak, ma meg nemleszünkgyarmat
Szépen megfigyelhető, hogy lettek feltőkésítve a magyar jobboldal megmondóemberei, színházi potentátjai, újságírói, bloggerei, internetes tartalomgyártói az utóbbi évtizedben. Ez lett a magyar értelmiség... ők azok, akik mindenről írnak, beszélnek a nyilvánosság előtt és ezzel hatnak a közvéleményre, de maguk ezzel enm kockáztatják a megélhetésüket. Kerényi Imre (már meghalt), Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Vidnyánszky Attila, Demeter Szilárd, Ákos és a többi nagypofájú, álkeresztény, jöttment, látens homoszex, orbánimádó NER-közeli lófaszjóska. Pont olyan léhűtők, mint a ballib értelmiség volt, csak ők a másik oldalt szolgálják ki kritika nélkül, hergelik a saját oldaluk híveit, uszítanak a politikai ellenfeleik ellen, biztosítják a hatalmat a hűségükről.

@ulpius66: Ez hülyeség, a jobboldalnak is megvan az értelmiségi holdudvara, nem kell zsidónak lenni, sőt, a véresszájú kommunista munkásőr múlt se hátrány (GajdicsOttó).

bordon 2022.01.09. 08:34:07

@a nagy hohohorgász: Amit a jogász szakra bejutásról írtál, az nem igaz! 2000-es évek elején, amikor alapból 120 pont volt az elérhető pontszám (hozott pontok 60, plusz felvételi max. 60 pont), akkor jogász szakra 116 ponttal engem simán felvettek jogász szakra, nyelvvizsga nélkül, mindenhova, ahova beadtam, egy egységes magyar-töri felvételi volt. ELTE-n jogász szakra akkor ha jól emlékszem 104 pont volt a ponthatár (de mindenesetre messze a 120 pontos maximum ponthatár alatt be lehetett jutni), nekem sem volt szükségem nyelvvizsgára. Más jogi karokon, vidéken se azon múlt a ponthatár, hogy mennyire jó a suli (mindenütt ugyanazt tanítják), hanem azon, hogy mennyien jelentkeztek és mennyi volt a hozott pont jut és a felvételijük. Nyilván Pécsen alacsonyabb lehetett a ponthatár, mert kevesebben jelentkeztek, kevesebb sok pontot elért jelentkező volt.

Idegennyelvet amúgy beszéltem már akkor, de valahogy nem volt időm gimiben nyelvvizsgázni, mert jogász szak mellett a másik terv az orvosi volt, oda mondjuk kellett is tanulni a felvételire, inkább azzal foglalkoztam. Én a hozott pontokban és a jó felvételiben bíztam. Nem én voltam az egyetlen, aki nyelvvizsga nélkül került be jó egyetemre.

@eloi: Nyelvet ingyen lehet tanulni. 2007-ben már interneten úgy tanulhattál, gyakorolhattál angolul, németül, ahogy akartál, teljesen ingyen. Amikor én kezdtem az egyetemet, akkor még nem nagyon volt internete mindenkinek. Nekem legalábbis nem volt. Én csak németből szereztem nyelvvizsgát a gimiben tanultakra támaszkodva, de már egyetem alatt. Meg mellette még két nyelvből teljesen ingyen, önállóan tanulva. Csak a nyelvvizsgákért fizettem, minden tananyagot az internetről kalózkodtam össze.

Aki egyetemista létére nem tud önállóan idegennyelvet tanulni, az fogyatékos. Az alapokat megtanítják általános iskolában, gimnáziumban, aztán ezt csak rendszerezni kell és nyelvvizsgára kellene alkalmazni.
Megkockáztatom, hogy aki magyar nyelvtant és egy-két idegennyelvet tanult iskolai rendszerben, annak el kellett sajátítania a módszertant, alapfogalmakat, sok általános koncepciót (ragozás, szórend, esetek, nyelvtani nem, kiejtés), és ezzel felvértezve meg tud tanulni pár további nyelvet is. Például aki angolul és németül tanult és oda is figyelt, az hollandul, spanyolul, olaszul, norvégul meg tud tanulni. De ismerősöm ingyen járt rendes, csoportos japán tanfolyamra is, 4 év alatt felsőfokra jutott, aztán 2 évet élt Japánban is PhD éveiben. Ja és ő nem bölcsész vagy léha közgáz szakos volt, hanem mérnök.

2022.01.09. 08:48:31

@BiG74 Bodri:
a rombolást tekintve mi a magyar társadalom célja? a rendszerváltó elit intézményes felszámolása. ez nyilván úgy lehetséges, hogy a jön az orbán, kövér laca és bayer zsoca és társaik. akik maguk is rendszerváltók voltak. nem a fidesz vitte a prímet, hanem az mdf és az szdsz (ez most mzp) és az mszp (ez most a dk). ezzel a fidesz bevégzi a rendszerváltást. ennek mi a következménye az? az, hogy létrejön egy új állampárt. amelyik ha nem számolja fel a szabad választásokat, akkor szabadon szerveződhet alternatívája. és ehhez nem kell se mzp (szdsz-mdf) se a dk (mszp). hiszen ez a koalíció eredményezte a ner-t.

Nancsibacsi 2022.01.09. 08:52:17

@HaCS: "Először is a "gép" magától aemmilyen eredményt nem ad. Csak annyira képes, amire valaki felprogramozta."
Okés, de az nem filozófus lesz, hanem mondjuk biostatisztikus. Aki egyetemen már nem papíron számol, hanem R-ben ír programokat, mert az a tananyag.
"Ez viszont azt eredményezi, hogy a döntéseknél a rövidtávú kihatások elemzése kerül túlsúlyba (hiszen sokkal több, pontosabb gépi adat van), és emiatt a döntések is főként a rövidtávra fókuszálnak"
Nem a táv számít hanem a változók száma. Amúgy nem baj az ha rövid távon nem döglünk meg egy hosszú távú nemes cél érdekében :-D

Nancsibacsi 2022.01.09. 08:54:43

@Tamáspatrik: "Értelmezni is kell tudni a jeleket, amiket a számítógép állít elő, a nyers adatokat feldolgozni, összegyűjteni, megfelelően kommunikálni kell tudni, többek között. Ez a Descartes-i koordináta rendszer óta már így van. "
Igen, de ezt nem a filozófusok, a gondolkodók csinálják, hanem SZAKBARBÁROK. Egy biostatisztikust kurvára nem érdekelnek a társadalmi problémák, csak az adott populáció - számára még az is mindegy hogy giliszták vagy emberek - túlélési függvénye :-) Szóval ez alapján mondom én azt, hogy mivel ilyen szakbarbárok most már a döntéselőkészítők, a gondolkodók értelmiség mint úgy elavult, lényegtelen, NEM ÉRDEKEL SENKIT SE.

Nancsibacsi 2022.01.09. 09:36:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A gáz árát így is kifizeted, csak az adódból dotálja az állam."
Azért ez nem teljesen így van. Ez akkor lenne így, ha a cégek 0 profittal dolgoznának, vagyis minden megtermelt jav a dolgozókat illetné. A cégek sokkal többet fizetnek a gázért mint a lakosság, ezen kívül a cégektől befolyó adók is többet tesznek ki - pláne a tavalyi SZJA nullázás után -mint a lakosságtól befolyó adók. Nem kell nézni a kis könyvedet: most gyere a 27 százalékos ÁFA-val, de azt is számold ki hogy minek a 2%-a 800ezer (nem, nem keresek évi 40 milliót :-D

Nancsibacsi 2022.01.09. 09:39:08

@CSOKKI MÁLNA: J.K. Rowling egy kurva nagy hiba a mátrixban - ezt pontosan tudják a liberális oldalon is. Sajnos egy generáció felnőtt a könyvein, ők a gyerekeiknek is oda fogják adni, és hát előbb-utóbb minden fiatal eljut majd oda, hogy ez a néni nem menstruáló emberről hanem nőről beszél. Én nem csodálkoznék, ha hamarosan egy banális baleset áldozata lenne, mert valószínűleg ők jelenleg komolyann szálka a körmük alatt a liberális világrend nagyjainak mint mondjuk Orbán.

bontottcsirke 2022.01.09. 11:12:10

@Randy Marsch: mármint szoktam-e vitorlázni? Igen, de tengerre akarok átszokni.

midnight coder 2022.01.09. 11:30:21

@cvsvrs: A rendszerváltás nagyjából abból állt, hogy az állampártban a "reformkommunisták" 86 óta elkezdték szétlopni az országot. Ez volt a spontán privatizáció. Így aztán 89-ben a rendszerváltáskor megvolt a kezdõtõke ahhoz, hogy nagyüzemben, immár nyíltan lopjanak szét mindent az elvtársi kapcsolatokon keresztül. Ebben partnerük volt a segghülye jogászokból és más "értelmiségiekbõl" álló MDF kormány, akik szépen a kezükre játszottak ebben a munkavállalói résztulajdonosi programmal és a kárpótlási jeggyel. Így az elvtársak szarért-húgyért tudtak felvásárolni mindent, amit aztán többnyire utána kabátgombért adtak tovább nyugatra. Ez a kabátgomb azonban elég volt hogy megteremtse a baloldali pénzügyi elitet, elég ahhoz hogy olyan médiafölényt teremtsenek ami azóta sincs ma sem Orbánnak, és elég ahhoz, hogy a volt állampárt diadalmenetben térhessen vissza a hatalomba egy ciklussal késõbb, a magát liberálisnak hazudó SZDSZ oldalán. Mondjuk ez utóbbi ezzel el is veszítette a tagsága és a szavazói nagy részét, és soha többé nem volt önállóan tényezõ mint potenciális kormánypárt, csak az MSZP kisbolygójaként élt tovább.

Az MDF bukása után Orbánék rájöttek, hogy ez egy politikai ûr amit be lehet tölteni. És arra is, hogy bizony gengszterek ellen a kerekasztal lovagjainak nincs esélyük. És szépen elkezdték ugyanazt játszani mint a másik oldal, csak profibb módon. Õk is szereztek magunknak médiát - ez a hülye MDF-nek soha nem sikerült - és õk is szépen nekiálltak nyúlni a közvagyont, és felépíteni a saját klientúrájukat. És ez persze a "rendszerváltó" elit rovására megy.

midnight coder 2022.01.09. 11:32:48

@Nancsibacsi: Utoljára Hitlerék, Leninék és Maoék idején épültek olyan társadalmak, amiket a derék értelmiségiek és az õ társadalmi problémáikra adott vélt megoldások alapján építettek fel. Egyik sem volt az a kimondott sikersztori.

midnight coder 2022.01.09. 11:38:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ""vannak a kazah zavargások. kik a tüntetők? ki a vezetőjük? mit akarnak? " - A kazah zavargásokat Putyin robbantotta ki, hogy bevonulhasson oda."

Az elõzõ kazah vezetés is oroszbarát volt, mi a fenéért akarta volna Putyin megdönteni?

MEDVE1978 2022.01.09. 12:10:28

Nekem az értelmiség egy idejétmúlt kategória. Ugyanazt gondolom nagyjából az egészről, mint midnightcoder. A kommunista doktrina szerint ugye mindenki egyenlő lesz, egyenlően kerülnek kielégítésre szükségletei, illetve a munkaértékelmélet, mint Marx tévútja is bekerült az állami kánonba. Mivel viszonylag kevés ember értette azt, hogy elméleti szinten miről is van szó, az az egyszerű dedukció került a köztudatba, hogy munka = érték és a munka leginkább a munkás paraszt hatalom által előállított érték, tehát termény és ipari termék. Ennél fogva a létjogosultsága az egyéb munkavégzésnek az átlagember szintjén kisebb volt, mint annak a munkának, ami megfogható eredeménnyel járt. A rendszer azonban hamar ráébredt arra, hogy valahogy tanítani is kell a népet, meg egyéb, nem feltétlenül eredménnyel járó tevékenységek is vannak, kellenek. ÍGy bár a rendszer "sztárja" továbbra is az egyszerű munkásparaszt volt, kellett egy harmadik kategória, amit értelmiségnek neveztek el. Persze ennek kiküszöbölésére is voltak kísérletek, például, ha az ember TGM-et olvas, akkor emlékezhet munkásönképzési lázálmára, amelyben normálisnak tekintené, hogy a munkás csak úgy magától filozófiai műveket kezd el olvasni, magas fokon képzi önmagát. Ez bár nagyon jól hangzott, azért az esetek nagyon kis töredékében volt igaz, ezért szükség volt a sokszor saját véleménnyel rendelkező képzett emberekre, tehát az értelmiségre. Mivel az értelmiség a műveltsége miatt széthúzó volt - másképpen ideológiailag eltérő véleményeket képviselt, nem volt annyira fogékony a propagandára, emlékezett az eltörölni kívánt múltra stb. - ezért a szükségessége mellett veszélyes is volt. Viszont mivel az értelmiség nagyságrendekkel képzettebb volt, mint a munkás-paraszt hatalom, ezért jelentős szerepe volt abban, hogy irányítsa a folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy egy részük beépült a munkás-paraszt hatalomba és együttműködött vele. Bár ott volt a szovjet befolyás, meg a keretrendszer, de ezen belül irányt tudtak adni a rendszernek. Ott volt a rendszerellenes, ellenzéki értelmiség is a másik oldalon, akik pedig alternatív megoldásokban gondolkodtak. Emiatt rettenetesen fontos az értelmiség mind a kádári diktatúra utolsó évtizedeiben, mind pedig a rendszerváltáskor, hiszen ők viszik a folyamatot.

Mára, a globális kapitalizmussal ez a folyamat ugyanakkor nagyban önjáróvá vált. Az értelmiség tagjainak szerepe igazából a megmentőből és irányítóból követővé vált. Hiába akarnék én proletárdiktatúrát Magyarországon marxista értelmiségiként, nulla az esélyem arra, hogy ezt megvalósítsam, mert nincs mögöttem tőke, ez nem térül meg. Az értelmiség mozgástere egykor óriási volt, most zömében a pénztől függ és a megtérüléstől.

A pénz tehát átvette az irányítást az értelmiség felett, akkor hasznos, amit mond, ha az értékes valamilyen módon a tőke számára.

A képzési szerkezet is átalakult nagyon erősen. A nagy világgazdasági átalakulások is kihatottak az értelmiség szerepére. A 90-es évekig ugyanis döntően nem volt outsourcing, tehát az ipar domináns szerepet töltött be a fejlett gazdaságok szerkezetében. Bár az olvajválságok után elkezdődött az átalakulás a szolgáltató szféra felé, a szolgáltató szféra döntő része is egyszerű munkákból (kereskedelmi alkalmazott, rendezvényszervező, építőipar, szállítás stb.) állt. A felsőfokú végzettségű emberek aránya jóval kisebb volt, mint ma. Megnövekedett a nem felsőfokú szakképzések jelentősége és aránya is. Ott van az internet és a robotizáció is: előbbi azt okozta, hogy rengeteg információ, ami korábban korlátozottan és csak felsőfokú végzettségűek, "értelmiségiek" számára volt elérhető, ma már elérhető az átlagembernek is. Emellett a robotizáció az egyszerű, képzetlen munkavállalók keresletét csökkentette, emiatt is egyre több lett a képzett, diplomás ember.

A fentiek miatt tehát látható, hogy egyre több a képzett ember, így a felsőfokú végzettségű, tehát az "értelmiség" ennek megfelelően a társadalom legnagyobb lélekszámú rétegeinek egyike lett. Ugyanakkor ezzel együtt szerintem elvesztette a "lángoszlop" szerepét pont azzal, hogy a pénz lett a fő értékmérője a működésének is: ha valaki finanszírozza, akkor lehet saját véleménye, akkor lehet hasznos, akkor tud befolyásolni. Éppen ezért tartom hibásnak azt, ha bármit az "értelmiségtől" várunk, legyen az drasztikus rádöbbenés, politikai változás vagy ilyesmi. A magyar képzett emberek jelentős része nagyon jól elvan a FIDESZ-el, más része kelletlenül megtűri, amíg van szép háza, autója és el tud menni nyaralni a tengerhez, télen meg síelni, harmadik része pedig utálja mint a fene. A lényeg az, hogy az értelmiség immár egy nem megfogható fogalom vagy egységes tényező.

2022.01.09. 12:27:30

@MEDVE1978:
mondjuk most debrecenben a szakközépiskolában az évfolyamelsőt ha felsőfokon megtanul németül, akkor felveszik a müncheni műszaki egyetemre. ami egy top 50-es egyetem a világban. és a szakképzési centrumnak egy saját akkreditált nyelvvizsga központja van. és természetes módon a szakképzés is kétnyelvű. ez egy debreceni szakközépiskola. egy budapesti elitgimnáziumból bekerülhet a budapesti műszaki egyetemre. ami egy top1000-es egyetem a világban. a müncheni egyetemhez mérten huszadrangú.

és ezzel nem azt akarom mondani, hogy debrecenben milyen jó az oktatás és budapesten milyen rossz, hanem azt, hogy a tőke mit preferál. és lehet mondani, hogy ez extrém eset. az egyetemi modellváltás is arról szól, hogy visszaszorul a klasszikus értelmiségi lét, mert a vállalatok magasan képzett szakmunkásokat akarnak. és a kutatás is egyre inkább szakmunka. mert méricskélnek. és ezek után az óriás adathalmazokba az egyik helyen ilyen, a másik helyen olyan összefüggést látnak bele. valós tudományos eredmények szinte egyáltalán nincsenek, egymásnak majdnem teljesen ellentmondó publikációk zsákszámmal. és erre van igény, mert az majd alátámasztja az adott termék sikerét.

BiG74 Bodri 2022.01.09. 14:17:54

@CSOKKI MÁLNA:
Ezt minek írtad nekem?
Nem tudom mi a keverés körülötte, de lelőhették volna akkor is mielőtt írni kezdett.

BiG74 Bodri 2022.01.09. 14:21:40

@bordon:
Teljesen igazad van a nyelvtanulás tekintetében. Aki ma, nem tud nyelvet tanulni, az nem akar.
Viszont az is igaz, hogy sok esetben hibás kötés a diploma és nyelvvizsga adott munka szempontjából.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 15:29:37

@midnight coder: Mert Nazarbajev önálló utat járt és nem pucsított Putyinnak. Putyint csak az tartja vissza hogy bevesse a leggonoszabb fegyverét a kazah nép ellen, hogy emberiség elleni bűncselekmény lenne ha birca kahaz blogokon is elkezdene kommentelni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 15:32:02

@Nancsibacsi: És szerinted a cégek akik többet fizetnek a gázért, azok benyelik ezt vagy érvényesítik az áraikban?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 15:36:16

@Nancsibacsi: " A cégek sokkal többet fizetnek a gázért mint a lakosság, ezen kívül a cégektől befolyó adók is többet tesznek ki - pláne a tavalyi SZJA nullázás után -mint a lakosságtól befolyó adók. " - baromira nem vagy tisztában az adatokkal.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

Nancsibacsi 2022.01.09. 15:41:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hát pl. az Audi meg a Mercedes termékeit szerintem sikerül elkerülnöm, így engem nem fog érinteni az ő gyászuk csak nagyon-nagyon-nagyon közvetetten. Soká jön belőle össze a 800ezer :-D

Nancsibacsi 2022.01.09. 15:42:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Aha, és most hová szarjak, a link melyik sorára? Esetleg lejönnél az elefántcsont toronyból és elmagyaráznád a lehülyézésem levezetését? Vagy ez neked túl triviális, és továbblibbensz a körútra kávézni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 15:51:00

@Nancsibacsi: Azt írtad a cégek több adót fizetnek mint a lakosság. Ennek cáfolatára tettem fel neked a költségvetés bevételi oldalának sorait. Sajnos ha nem vagy képes önállóan értelmezni, azzal nem tudok mit csinálni, nem vagyok gyógypedagógus.

Nancsibacsi 2022.01.09. 15:54:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Okés, akkor hülye vagyok. De várj - te is hülye vagy, mert nem tudtad cáfolni, hogy a cégek többet fizetnek a gázért. Illetve azért is hülye vagy, mert szerinted engem befolyásol az, hogy az Audi hogyan emelgeti az árait a magasabb gázár miatt. Akkor most már csak oszd szét a hülyeség krediteket kettőnk között, aztán megnézzük a végén ki nyer. De ha neked lesz több, akkor lehet bocsánatot kérned a magas lóért, amiről ugatsz lefelé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 16:00:54

@Nancsibacsi: "mert nem tudtad cáfolni, hogy a cégek többet fizetnek a gázért" - Miért kellet volna cáfolnom hogy a cégek többet fizetnek a gázért? Azt írtam hogy a magasabb költségeiket érvényesítik az árban. Még egy egyszerű kijelentést sem vagy képes értelmezni. Az Audi magasabb árai pedig igenis érintened téged is, mert azok a cégek akiknek vezetői Audit vesznek ezt szintén érvényesítik az áraikban. Én még csak érzékeltettem finoman hogy hülye vagy, most éppen te állítod ki magadról a bizonyítványt. :-)) Most van egy kis dolgom, öntök friss vizet a felmosó vödrömbe és majd jövök hogy újra felmossam veled a padlót. :-))

Nancsibacsi 2022.01.09. 16:05:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Miért kellet volna cáfolnom hogy a cégek többet fizetnek a gázért?" Azért mert ha 10-ből 1 dologban olyat írok, amibe bele tudsz kapaszkodni a libernyák kisokosod alapján, amit napi szinten lapozgatsz, mint fizetett commentelő, akkor az még nem jogosít fel olyan kijelentésekre, hogy "baromira nem vagy tisztában az adatokkal.". Ilyeneket vagy támassz alá, vagy olyanoknak címezz, akikkel együtt őriztél... hát libát biztos nem, mert falusi nincs ilyen bunkó egy se...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 17:34:06

@Nancsibacsi: Először is éppen valaki mással mostam fel a padlót, amikor te bejelentkeztél felmosórongynak és állítottad hogy a cégek több adót fizetnek be mint a lakosság. Erre betettem neked a költségvetés bevételeiről szóló táblázatot, amit értelmezni sem tudtál, holott ehhez nem kell matekszigorlat.
Muszáj feldolgoznod és megértened a múltat, hogy miért is volt faék a jeled az óvodában, hogy el tudd helyezni magad az ilyen vitákban. Ez láthatóan várat még magára. :-))

CSOKKI MÁLNA 2022.01.09. 18:45:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Böngészd csak tovább a meleg pornó oldalakat. Végül még a tagságid is meg les z a török fürdőbe.:))

CSOKKI MÁLNA 2022.01.09. 18:47:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Persze, csak a lakosság a hálózat használatáért is fizet. Ezen akasztottak nagyot a cégek 2010 előtt. Lendvai néni elfelejtette ezt közölni veled.:)

CSOKKI MÁLNA 2022.01.09. 18:51:47

@BiG74 Bodri: Talán nem ártana néha híreket olvasni..A könyveit pedig sztem éppúgy nem olvastad, ahogyan én sem.

2022.01.09. 19:37:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
kik szavaznak a választásokon? a lakosság. ezért egy épeszű politikus válsághelyzetben ha teheti, akkor akkor semmit sem terhel közvetlen lakosságra. és ugye vannak a kívülről választott ostoba politikusok (bajnai gordon, akit harcostársa a fidesz tégla vezet meg, oszkó péter, aki most a ner seggében üzletel és a többi senkiház, bokros lajos példának okáért), akik meg ugye amit csak lehet közvetlen lakosságra terhelnek. és ezek között a népellenes hülyék között o1g a király.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 19:51:24

@CSOKKI MÁLNA: Butaságot beszélsz.
Az elosztási forgalmi díj most 1288 Ft/MWh
2009-ben pedig 672 Ft/MWh volt.
Azóta majd 100 százalékot romlott volna a forint?

Különben meg a befolyó adókról volt szó. Olvass alaposabban!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 19:55:50

@cvsvrs: Ez csak propaganda. Néphülyítés. A sok hülye azt hiszi hogy nem ő fizeti meg, pedig de. Pont mint a ne az emberek fizessék meg jelszóval kivetett adók a bankokra. Ja. A bankok összesen évi 50 milliárdot fizettek be így, míg a 25-ről 27-re emelt ÁFA majd 300 milliárd plusz adó.

Tamáspatrik 2022.01.09. 19:55:57

@eloi: "A tudományban sem. Ott sem hoznak le semmit, amivel a szerkesztők nem értenek egyet (és főleg nem szakmailag, hanem ideológiailag!), írja bárki, náluk magasabban álló tudós is." A tudományt nem lehet mégsem összekeverni az ideológiával. A szakmán belül mindenki pontosan tudja, hogy ki mennyit ér, mert a tudománynak vannak normái és mérhető teljesítményei. Ez olyan mint a vívásban is mérhető a teljesítmény, kivéve ha a találatjelző gépet manipulálják. Viszont nem látványos, kívülről nem fogod tudni megmondani, hogy ki vitte be előbb a találatot, vagy szabályos volt-e, ezt csak a vívással foglalkozók fogják tudni. A szélhámosok viszont eszeveszetten hadonásznak a levegőbe és ezt nevezik vívásnak.
Vagy egy másik hasonlat, hogy lehet szikével is metszeni, ezt teszi a tudomány és vannak akik baltával dolgoznak és magukat tudósoknak nevezik. A közvélemény a különbséget nem látja, a szakma igen.

Tamáspatrik 2022.01.09. 20:06:33

@eloi: A nyelvvizsgák egyáltalán nem nehezek, nem szívatósak. Csak bele kell tenni az 1000 órát minimum alap és középfok között. Alapfokon elvileg mindenki tud egy nyelvet, mert tanulja az iskolában. A nyelvet nem lehet úgy tanulni, mint egy vizsgára felkészülni, el kell végezni a gyakorlatokat, a legtöbb embernek ez kb. 1000 -1200 óra, ezt nem lehet kampányszerű csak folyamatos munkával beletenni. T.képp kommunikációs gyakorlatokra van szükség, csak idegen nyelven, ráadásul ált. olyan nyelven (angol) ami a csapból is folyik.
Ahhoz, hogy valaki valamilyen szakma mestere legyen az alapképzésen felül 10ezer órát kell belerakni, más nagyságrend.
Különben meg csak az állami szférában van olyan, hogy kötelező felsőfokú végzettség, a magán szektorban egy állás betöltéséhez ajánlatos, de nem feltétlenül szükséges, szakmai tapasztalat is helyettesíti.
Ja, volt nyelvvizsga amnesztia? Volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.09. 20:14:18

@Tamáspatrik: Van olyan ismerősöm, akit nyugdíjasként, angol tudás nélkül, felvett egy amcsi multi, mert az adott szakterületen majd 50 éves gyakorlata van. Az interjún kérdezte, hogy nem probléma hogy nem tud angolul kommunikálni? Erre legyintettek, majd fiatalok fordítanak. Azt tudják. A dump fejtést nem. Nyugdíjba vonuló amcsi programozók munkáját veszi át, harmad akkora pénzért. Ami több mint tízszerese a nyugdíjának. Nettóban. Érettségije sincs.

Tamáspatrik 2022.01.09. 20:22:26

@bordon: A meglátások nagy részét elfogadom, azért vannak különbségek azon túlmenően, hogy az amerikaiak nagy része csak angolul beszél, ami nagy hátrány, mert az idegen nyelv elsajátítása javít egyes kognitív képességeket.
Amellett, hogy a magyar népi kultúra is hallatlanul gazdag, az európai kultúra nagyon sokrétű és kifinomult, ami azért csak csöpög az elménkbe már a gyerekkortól kezdve, ez megint egy jelentős hátrány az amerikaiak számára, akik ilyen értelemben gyökértelenebbek. Drasztikusabb ország, drasztikusabb léptékekkel, kevésbé kifinomult készségeket kíván - némi leegyszerűsítéssel persze.
Azt hiszem ismerem az USA-t, mert aki kultúrában utazik, nem tudja nem megismerni, annyira erős és domináns a hatása.

A fehér és kék galléros megnevezés arra vonatkozott, direkt provokatívan és sarkítottan, hogy nálunk is sokak szemében az értelmiség úgy ahogy van élősködő, tehát fehér galléros napszámosokra van csak szükség, legyen az orvos vagy tanár vagy bíró. Ez a "sokak" a kormánypártot és az általuk megdolgozott választói réteget jelentik.
Amúgy jogos a meglátás, hogy mivel itt nincs mecenatúra, régebben is az állam jóindulatától függtek és most is.
Volt már ilyen a múlt század 30-as években is, hogy jöjjön "az egészséges népi ösztön", nem kell lacafacázni, aztán lett belőle kemény fasizmus és kommunizmus - Európában és speciel nálunk, nem pedig az USA-ban. Ők ezt nem értik, mert nem is érthetik, hogyan jöhetett létre. A fiatal generációk már nálunk sem.

Tamáspatrik 2022.01.09. 20:26:36

@Nancsibacsi: Akkor nézd meg a mesterséges intelligencia teljesítményeit. Nem tud súlyozni, az összes rasszista előítéletet előállítja sec perc alatt, életveszélyes kihívást ajánl a srácnak. A szakbarbár nem elég, pl. a szakbarbár megtervezi a köztéri padot a forgalmas főút mellé, tudom mert láttam ilyet.

Tamáspatrik 2022.01.09. 20:29:07

@midnight coder: " A rendszerváltás nagyjából abból állt..." kezdetű elemzés szerintem nagyjából helytálló. A mai állapotokért már mégsem lehet a rendszerváltó elitet hibáztatni, ilyen alapon már akár Mohácsig is visszamehetnénk.

Tamáspatrik 2022.01.09. 20:36:27

@MEDVE1978: Az "értelmiségi" kategóriájának eltörlése mintha az értelmet akarnád eltörölni kb. olyan. Biorobotokkal vagy akár mesterséges intelligenciával is helyettesíthető, arra juthatunk. Ez tényleg egy komoly kulturális hanyatlás lenne, és benne is van a pakliban, kb. kora középkori állapotok szellemi szinten.
A "tőkétől" függő értelmiségi - ez megint egy nagyon marxista ízű szöveg. Szegény Marx nem tudta, ma sem tudják sokan mi a tőke, pontosabban nem tudják egyszerre a pozitív és negatív oldalát is látni.
Ez persze az ember gondolkodás jellegzetessége, egyfajta ábrát egyszerre csak egyféle módon tudunk értelmezni, l. az optikai illúziókat, amikor az agyunk ugrálhat a kétfajta kép között, ami alapján az ábrát értelmezzük (pl. kocka), de egyszerre nem vagyunk képesek mindkét oldalt látni.
Na, ezen kellene valahogy túllépni, szintet ugrani.

2022.01.09. 22:03:36

@Tamáspatrik:
a hozzávetőleges társadalmi osztályok történeti korok szerint.
őskor: ember
ókor: (rab) szolga - szabad ember
középkor: jobbágy (cseléd, szolga) - (városi) polgár - (vidéki) nemes
újkor: földműves (paraszt) - gyáriparos (munkás) - kereskedelmi szolgáltató (tőkés) - közszolga (értelmiségi)

BiG74 Bodri 2022.01.09. 22:38:14

@CSOKKI MÁLNA:
Híreket olvasni? Azok meg mik? Huh még a végén megizzasztasz!
Ha arra gondolsz, hogy most épp transzfóbnak van nyilvánítva, akkor sorry, de nem érdekel, mintahogy akkor se mikor homoszexuális varázslót álmodott éppen. Az írónő biztos tud valamit az írásról, ha ennyi embert elvarázsolt, de ngem nem sikerült. Viszont sem az alapján, hogy egyszer az idióta homofóbok támadták, sem az alapján, hogy most idióta lmbtqhx faszomtudja kik támadják nem minősítem sem őt, sem pedig általam fel nem tárt kijelentéseit, pláne ha valamely emlegetett idiótája hozza épp elő.

G R Reventlov 2022.01.10. 05:42:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Van olyan ismerősöm, akit nyugdíjasként, angol tudás nélkül, felvett egy amcsi multi, mert az adott szakterületen majd 50 éves gyakorlata van."

Azért ez még mindig eltérés a tárgytól, ha megengeded... Nyugdíjba vonuló mérnökök pótlása még elég távol áll az "elit"-től. A tény hogy közben (nem csak olyan szubjektívnek kezelt fogalmak tekintetében, mint "értelmiség" vagy "vita", hanem objektív környezetben, mint pl informatika) az elvárható színvonal úgy zuhan, mint a kő, még nem teszi a korábbi "jó" szintet elitté. :-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.10. 05:49:50

@G R Reventlov: Ebben egyetértünk. Az eredeti poszt az értelmiségi elitről szólt, amelyet sokan a média megmondóembereivel azonosítottak. Meg van egy párhuzamos vita arról mi is az értelmiség. A kettő meg hol összefonódott, hol elvált egymástól.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.10. 05:54:45

@G R Reventlov: Mellesleg én egy ennyire eszes szakembert, mint akit említettem, értelmiségnek tartom. Nem az elit részének, csak értelmiségnek. De persze az értelmiség elitjéhez az atomfizikus Pálinkás, a matematikus Lovász, stb.

BiG74 Bodri 2022.01.10. 07:03:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Én részemről maradnék ott, hogy az értelmiség elég széles ismeretekkel bír, nem csupán egyetemi diplomát, vagy speciális ismeretekkel birtokol.Ezáltal felmutat egy gondolkodás módot, mely reneszánsz módon komplex.
Ezen réteg azon tagjai, melyek hajlandóak a társadalom ügyeit legjobb tudásuk szerint szolgálni, és elfoglalt pozícióik révén erre képesek is sorolnám az értelmiségi elittbe.

G R Reventlov 2022.01.10. 08:28:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "De persze az értelmiség elitjéhez az atomfizikus Pálinkás, a matematikus Lovász, stb."

NEM. És ezt lenne jó, ha a csacsogó közönség valaha felfogná. Akinek a nevét az istenadta nép az adott időszakban ismeri, NEM az elit.

Az elit az, aki ha elkezd a saját szintjén gondolkodni és kommunikálni, a világon száz ember ha akad (azok között akiket te említesz), akik 1: eleget tudnak ahhoz, hogy esélyük legyen megérteni, de 2: elég bölcsek is ahhoz, hogy ezt elengedve képesek legyenek újat tanulni. Mert amit az elit mondani próbál, NEKIK magas, lásd pl: Einstein relativitás elmélete, születése idején.
Ez egy a szükséges mértékig pontos, objektív, informatikai definíció. Egyébként, az informatikát ennek jobb kezelésére találták ki, függetlenül attól, amivé az üzleti motivációk és a tudás illúzióval magát szórakoztatni vágyó tömeg (lásd: fogyasztó) kezében vált.

Egy történelmi példa a "magyar értelmiségi elit" szintre (és "megértettségére") Szilárd Leó. Engedtessék meg egy példával illusztrálni az ő viszonyát a "state of the art" tudománnyal és az azt művelő "ismert tudósokkal".
...
That month, Niels Bohr brought news to New York of the discovery of nuclear fission in Germany by Otto Hahn and Fritz Strassmann, and its theoretical explanation by Lise Meitner, and Otto Frisch. When Szilard found out about it on a visit to Wigner at Princeton University, he immediately realized that uranium might be the element capable of sustaining a chain reaction.

Unable to convince Fermi that this was the case, Szilard set out on his own. He obtained permission from the head of the Physics Department at Columbia, George B. Pegram, to use a laboratory for three months. To fund his experiment, he borrowed $2,000 from a fellow inventor, Benjamin Liebowitz. He wired Frederick Lindemann at Oxford and asked him to send a beryllium cylinder. He convinced Walter Zinn to become his collaborator, and hired Semyon Krewer to investigate processes for manufacturing pure uranium and graphite.

Szilard and Zinn conducted a simple experiment on the seventh floor of Pupin Hall at Columbia, using a radium–beryllium source to bombard uranium with neutrons. Initially nothing registered on the oscilloscope, but then Zinn realized that it was not plugged in. On doing so, they discovered significant neutron multiplication in natural uranium, proving that a chain reaction might be possible. Szilard later described the event: "We turned the switch and saw the flashes. We watched them for a little while and then we switched everything off and went home." He understood the implications and consequences of this discovery, though. "That night, there was very little doubt in my mind that the world was headed for grief".

en.wikipedia.org/wiki/Leo_Szilard

Meh. Fecsegek.

6.Lenin 2022.01.10. 10:02:02

@BiG74 Bodri:

"Ezáltal felmutat egy gondolkodás módot, mely reneszánsz módon komplex.
Ezen réteg azon tagjai, melyek hajlandóak a társadalom ügyeit legjobb tudásuk szerint szolgálni, és elfoglalt pozícióik révén erre képesek is sorolnám az értelmiségi elittbe.

"Értelmiségi elittbe" -Az alkoholista diplomások?

"társadalom ügyeit" -a társadalom nagyon sokrétű, melyik részének az ügyeire gondolsz? A milyen gondolkodásúakra? Akik segítik valamelyik rétegét, vagy akik kirabolják a másikat?

Túl lazán veszed eszt a kérdést.

A diploma, műveltség, automatikusan értelmessé (értelmiséggé) is tesz vaklakit? Nem az "értelmes" gondolkodás, cselekvés az alap? Lehet az értelmiségi kimondottan oldalfüggő? Netán társadalom ellenes?

Ha nem értettem, hogy mit is jelent ma az értelmiség által elittbe (valamibe) tartozás, akkor bocs.

2022.01.10. 10:30:43

@BiG74 Bodri:
a modern kori társadalmakba az értelmiségi: közszolga. és nem nagyon van választójoga. az értelmiségiek nem igen állnak ki nyíltan egyik vagy másik párt mellett egy poltikai váltógazdaságban. hülyék lennének, akkor ha a tőkejövedelmekből részesülnek és viszonylag jól meg vannak fizetve. és ettől a politkai osztály nyugat-európában erősen kontraszelektált. nincs politikai elit, hanem csak politikai osztály van.

és a fidesz azt mondja, hogy egy ilyen világban ők a plurális pártrendszer látszatát sem akarják fenntartani. azt, hogy a szociáldemorkaták, a liberális demokraták és a keresztény (konzervatív) demokraták cserélgetik egymást, mert a lajtán és az oderán túl az európai társadalmak erre nem vevők. hanem csinálnak egy uralkodó állampártot népi nacionalista alapokon. és maguk alá gyűrik az értelmiséget. de facto elvesztik a választójogukat és lojális közszolgákká válnak.

és ha ez nem tetszik, akkor adva van a piac, amit annyira óhajtanak. a tőkésekkel karöltve váljanak kereskedelmi szolgáltatókká. csak hogy magyarországon a pénztőkések egyre inkább a fideszben vagy fidesz környékén vannak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.10. 14:09:56

@G R Reventlov: Hmmm.. akkor Magyarországon nincs értelmiségi elit szerinted? A Lovász mint világhírű matematikus nem tartozik az értelmiségi elithez?

BiG74 Bodri 2022.01.10. 15:06:18

@G R Reventlov:
Akkor most a tudományos elit az értelmiségi elit? Kissé szűk lett a kör.

G R Reventlov 2022.01.10. 16:10:00

Na ennek nem volt értelme. Elnézést.

Tamáspatrik 2022.01.10. 19:48:34

@G R Reventlov: Igen, a cikkben is benne volt, hogy nem feltétlenül a legokosabbak és legműveltebbek, hanem kommunikáció terén is brillíroznak. Illetve vannak a saját kis köreikben élenjárók, akik nem vágynak országos ismertségre....

CSOKKI MÁLNA 2022.01.10. 20:36:41

@BiG74 Bodri:

Segítek. A feminista írónő l nem hajlandó elfogadni a kulturális baloldal cinizmusát, melynek szellemében a magukat nőkként identifikáló férfiakat a hatóságok következetesen női elkövetőkként regisztrálják és vezetik be a nyilvántartásba, küldik női börtönökbe, hogy ott folytassák a nők fizikai és szexuális bántalmazását.

Rowling a fenti gyakorlatot az alábbi megjegyzéssel kommentálta a twitteren: „A háború béke. A szabadság szolgaság. A tudatlanság erő. A pénisszel rendelkező egyén, aki megerőszakolt téged, egy nő.”

A Guardian konkrétan ezen soraira hivatkozva diszkvalifikálta őt az év embere szavazáson, amelyen egyébként jócskán vezetett.
Na ennek a mocsok elmebajnak kell ellene mondani mondni fórumon. Nyugaton a szólásszabadság, mint olyan, megszűnt. A többség öncenzúrát folytat, aki mégis karakánul felvállalja a véleményét a normalitás védelmében, azt kicsinálják.

BiG74 Bodri 2022.01.10. 21:19:51

@CSOKKI MÁLNA:
Puzsér sorai:
"Így vált az egyik szélsőség ellen küzdő J. K. Rowling fegyverré a másik szélsőség kezében – azokéban, akiket cseppet sem érdekelnek a női jogok meg a nőkkel szemben elkövetett méltánytalanságok, s akik tíz éve még önfeledten mocskolták az írónőt, amiért volt pofája regényének egyik alakját, Dumbledort homoszexuálisnak megalkotni, most meg ugyanezek egyszer csak héroszt gyártanak belőle, pusztán mert ez itt és most az ellenséges kurzusnak jól láthatóan fáj. Soha nem volt még ilyen könnyű egy feministának hőssé válni a jobboldali trollok szemében – ugyanígy lett Woody Allen a szélsőjobbos szubkultúra berkeiben gyűlölt liberális zsidóból az eltörléskultúra mártírjává.

Ma már az, hogy mit alkotsz, teljesen lényegtelen. "

Ó, mond te melyiket választanád?
Ha már értelmiségi, akkor ez a csaj az. Ráadásul nem elkurvult, hanem hozza magát, és befolyásolja a társadalomban lezajló reakciókat, mondhatni elit. Viszont puzsérosan, kár azoknak citálni mondandóját, akik amúgy le se köpték volna.

BiG74 Bodri 2022.01.10. 22:39:35

@CSOKKI MÁLNA:
Még valami. Van büntetés végrehajtásban szolgáló rokonom (hölgyek). Nos a sztorijaik alapján, ritka nagy barom az az erőszaktevő aki oda akar kerülni közéjük.

G R Reventlov 2022.01.11. 08:16:13

@cvsvrs: Azért ez az eredeti kérdésre vonatkozó, korrekt levezetés. Mint ilyen, szépen mutatja, hogy a köznapi, amorf fogalom definíciók szintjén erről a témáról csak hadüzeneteket meg sírverseket lehet írni. Emiatt a jelenlévők igazából nem is kárhoztathatók, amit meg én csinálok, falra hányt borsó, lásd például...

Viszont ha foglalkozunk kicsit a definíciókkal... Az "értelmiségi" vagy akár "civil" gondolkodás alapja a meritokrácia, mondjuk úgy: "érdemek az érdekek felett". Olyan emberekről beszélnénk, akik komoly munkával objektív szaktudásra tettek szert, ezt tekintik értéknek önmagukban és másokban; a hatalomban a felelősséget látják, az anyagi javakat külső kényszernek tekintik amelyhez valamilyen szinten alkalmazkodni muszáj. Ha valaki képes annyira figyelni, mint mondjuk a fiaim, akkor egyszerű elmagyarázni: kint van a kincs, bent van a becs, és vannak helyzetek amikor csak egyet választhatsz, mert ez egy ilyen világ. Mindegy.

Az ilyen embereket valamikor nagyítóval keresték és szervezték, ma félrelökik és eltapossák vagy kihasználják őket, mert a "modern" (elegáns szó az öngyilkosra) világban élhetetlenek. Ezért létezett valamikor számukra az "akadémia" nevű tér, amely definíciójának részeként "autonóm" volt, ha ebben a nemzeti focializmusban még bárki emlékszik ilyesmire. Hát ez megszűnt, a felhergelt istenadta nép lelkes tapsa mellett ("köldöknéző buzológusok, úgy kell nekik"). Ráadásul még az autonóm akadémia létezése sem garancia semmire, lásd erről egy "külföldi értelmiségi elit", a területet egész életében kutató Neil Postman rövid figyelmeztetését. youtu.be/YtjjFmCxc8s

Nem csoda, ha a nép inkább cirkuszt kíván, még ha el is fogy közben a kenyér. Nem neki való az időközben eltűnt elit által megteremtett 21 század.

G R Reventlov 2022.01.11. 09:28:38

@BiG74 Bodri: Dehogy, csak ugatom a Holdat... végtelenül szánalmas és unalmas blog kommentekben pofázni két bekezdésben akkor, ha olvastál előtte valódi mestereket. Viszont ha itt egyetlen ember is kicsit letekeri az acsargást, félreteszi a saját véleményét az "elitről" és utánanéz akár egynek is, például Postmannek, már megérte... neilpostman.org/

Vén motoros 2022.01.11. 11:44:07

@G R Reventlov: " Olyan emberekről beszélnénk, akik komoly munkával objektív szaktudásra tettek szert, ezt tekintik értéknek önmagukban és másokban; a hatalomban a felelősséget látják, az anyagi javakat külső kényszernek tekintik amelyhez valamilyen szinten alkalmazkodni muszáj."
Az én ízlésemnek te túl szűken értelmezed az "értelmiség" fogalmát. Főleg a "szaktudás" szó csípi a szememet. Én inkább Benedek István "Uomo dilettante", vagyis a "reneszánsz ember" eszménye felé hajlok (ha nem vagy naprakész Benedek István ezen öregkori esszé-regényeit, írásait illetően, utánanézhetsz) , ebből a nézőpontból a "Szaktudás" kicsit csípi a szememet. talánm ha megírom, hogy híradásipari technikus, és erősáramű villamosmérnök vagyok, techát a "szaktudás" házában nevelkedtem, talán megemgedhetem magamnak, hogy _pusztán_ a szaktudást ne tekintsem az értelmiségi lét alapjának... (Reneszánsz ember: mindenhez ért, vagy semmihez sem ért, lényegében egy saját farkánba harapó kígyó mentén haladva), vagyis mindenhez ért egy kicsit (művészetekhez, amelyet gyakorol is, humaniórákhoz, természettudományokhoz, csillagászathoz, stb.) . Általában manapság a reneszánsz emberről elsősorban Leonardo da Vinci jut a halandó eszée, de a kör sokkal tágabb.

BiG74 Bodri 2022.01.11. 14:34:02

@G R Reventlov:
Akkor tessék csak tovább ugatni, viszont szánalmas dolgokba kár belemenni.
@Vén motoros:
Nocsak.

Tamáspatrik 2022.01.11. 19:21:44

@cvsvrs: "hülyék lennének, akkor ha a tőkejövedelmekből részesülnek és viszonylag jól meg vannak fizetve."
Mi az, hogy viszonylag? 1. A legtöbb értelmiséginek semmilyen pénzügyi tartaléka nincs, 2, 50 évesen ott van a szakmájában kiégve, egy kész idegroncs, miközben a nyugdíjkorhatár 65, írd és mond hatvanöt év.
A 40 éves munkaviszony nem jön össze még a nőknek sem 63 év előtt. (Mivel a felsőoktatásban eltöltött éveken felül aligha tudja elkerülni a munkanélküliség hónapjait, ez így összeadva simán kijön 5 évre.
Bezzeg a szakmunkásképzős és fizikai HÖLGYEK 58 évesen már nyugdíjasok, és nem tudnak mit kezdeni magukkal otthon!
Egy Lidl pénztáros többet keres mint egy tanár (és az 50-esek egyik szakmába se kellenek).

Légy őszinte, ne beszélj mellé, nem szereted az értelmiséget, és egy Pol-Pot vagy sztálini rendszer az ideálod, ahol az értelmiségieket elvitték kényszermunkára.

Tamáspatrik 2022.01.11. 19:47:22

@G R Reventlov: Bocsi, nagy a hangzavar és az ember fáradt esténként, amikor böngészi a kommenteket. Megnéztem a "postás" ea-t és egyetértek, -tünk, hogy valaki mennyiben " értelmiségi" az egy életszemléleten múlik, ez pedig nem áll elő automatikusan, hanem FOLYAMATOS törekvés eredménye.
A háttér annyiban érdekes, hogy mások az esélyei annak, akinek naponta ötször leüvöltötték a fejét otthon, mint akinek támogatták a tanulmányait.
Ez egy NAGYON érdekes, hogyan süllyed vissza az ember, van itt többfajta rendszer az agyunkban és ha nem a lassú, megfontolt veszi át az irányítást, hanem a gyors és ösztönös, akkor egyéni szinten nézve elbarbárodosunk. (Ezt pedig elég lesz szummázni.) Ez pedig nem egy ritka eset, nem tudnám a pontos okait megmondani.
Másik, ami bennem felmerült, ha a vizigót helyett hun-t feliratozva ezt a szöveget lejátszanánk Káslernek és a Magyarságkutató Intézetnek?
Na jó, ez a beszéd persze sarkított és elfogult egy irányban, de ez mégis a kifinomult európai kultúra iránya, mégis alapvető értékünk lenne.

A másik szöveg a Teller az is átjött, nem semmi meggyőző képessége lehetett az ipsének...

Tamáspatrik 2022.01.11. 19:49:55

@Vén motoros: Ez nekem nagyon tetszik, hogy feljött a "reneszánsz ember" ideája. Kicsit fájó, hogy az ilyen ember manapság még simán éhen halhat, valószínűleg emiatt sem annyira népszerű mostanában.

Tamáspatrik 2022.01.11. 19:53:53

@BiG74 Bodri: Puzsér szövege ellentmondásokban bővelkedett, mert máshol fejezte be mint ahol elkezdte, de egy troll szavazás leállítása teljesen jogos.
Ha irreális eredmény jön ki, mivel semmilyen kiemelkedő teljesítménnyel nem rukkolt ki idén az írónő, (nem 10 éve, idén), ezért le kellett állítani.
Ja, és ki volt a Hertha legjobb játékosa tavaly a szurkolói szavazatok alapján? Dárdai Palkó :)))
A Leipzignél Willi Orban. :) 2016-an a legszebb gólt az EB-n Gera lőtte. :) Stb.

Vén motoros 2022.01.11. 20:17:43

@Tamáspatrik: "Bezzeg a szakmunkásképzős és fizikai HÖLGYEK 58 évesen már nyugdíjasok, és nem tudnak mit kezdeni magukkal otthon!"
Azért ez általánosítás... Anyám pl. 99 éves, éppen 44. éve van nyugdíjban, és a nyugdíja első napjától a mai napig (ezt értd úgy, hogy 2022.01.11. 20h13) mindig el tudta foglalni magát. Eg ypillanatig sen unatkozott. nyugdíjasként - IBUSZ úttal - bejárta fél Európát, megtartotta a szakszervezeti könyvtári tagságát, és nyugdíjasként visszajárt olvasni, de erre a saját 1000 kötetes könyvtárunk is lehetőséget teremtett, kézimunkázott, subázott, ruhákat varrt magának (második szakmája francia divatszabó), pulóvereket kötött. Ma sem unatkozik.
Mellesleg: Érdekes polgári neveltetésben részesült: nagyapám megkövetelte, hogy mind a négy iskolázott gyerekének legyen egy KÉTKEZI szakmája is, egyikük francia szabó, másikuk kalapkészítő, harmadik műszerész, negyedik kesztyűgyártó szakmát is szerzett. Aki nyugdíjban unatkozik, annak a munkájában sem lehetett sok öröme.

Tamáspatrik 2022.01.11. 20:25:01

@Vén motoros: Ja, az ilyen példákat érdemes "kiposztolni"...

BiG74 Bodri 2022.01.11. 21:01:35

@Tamáspatrik:
Azért emeltem ki Puzsér ezen mondatait, mert ezekkel értek egyet, és lusta voltam fogalmazni, lopni meg nem akartam. Az egész publikáció más tészta. Ha a szavazás végigment volna az se lényeg, mert aki érti a trollkodást, az érti az eredményt, aki nem annak meg láthatóan úgyis mindegy.
A barbárosodás ( épp most élem át) szerintem önvédelem, mely azt mutatja nagyon rossz környezetben vagy. Valahogy hiányoznak a megfelelő kulturális műhelyek, fogódzók. Minden elsatnyul, kiüresedik, álságossá válik.

G R Reventlov 2022.01.12. 05:42:47

@BiG74 Bodri: "Akkor tessék csak tovább ugatni, viszont szánalmas dolgokba kár belemenni."

Látod, pont ez a probléma. Mert például mit kezdjek azzal, hogy

@Vén motoros: hosszú tirádában ekézi a saját szűklátókörűségét és bizonyítja, hogy egy linkre nem volt képes rákattintani. Mert akkor esetleg rájön, hogy az idézett Neil Postman egész életét azzal töltötte, hogy a média illetve a nyomása alatt elsatnyuló oktatás és kommunikáció viszonyát kutatta, azért tekintem "értelmiségi elitnek". Aztán tökéletes példát ad arra, hogy ő sem fogja fel mit jelent a 21. század: amikor egy ember élet arra kevés, hogy egyetlen tudományág addig összegyűlt teljesítményét FELFOGNI képes legyen egy abban tehetséges és szerencsés alany. Jön a reneszánsz emberrel, de ha lefordítaná szaktudásra, akkor rájönne, hogy mindenhez IS értő figuráról már csináltak mesefilmet, az ő ideálja Mekk Mester.

vagy itt van

@Tamáspatrik: aki "egyetért a postással", ami innen nézve kábé olyan, hogy a szénné betépett Bob Marley "I feel you bro, I really do" shóhajjal meglapogatja Liszt Ferenc vállát. Cool. (I mean: youtu.be/HSz-fREw41c?t=21 ) Továbbá igen, az "ipsének" elég komoly meggyőző ereje volt. Ő mondta tollba egy bizonyos Albert Einsteinnek azt a Roosevelt elnöknek küldött levelet, amiből a Manhattan projekt, abból pedig a mai civilizáció született. Az ő dühöngésének eredménye lett az amerikai-szovjet forró drót, amely szintén szerepet kapott abban, hogy még mindig itt vagyunk.

De könyörgöm, az "ipse" NEM Teller, hanem Szilárd Leó!!! Szilárd! Leó! Őket összekeverni olyan, mint azt mondani, "Gandhi vagy Hitler, nem mindegy, valami népvezér fazon mindkettő". Tudod, "postás, egyik szó olyan mint a másik", yo chill man, why are you so mad?

----

Mi a fenének csinálom én ezt? Amiért szilveszter után összeszedem a széttört üveget is a járdán, mert a végén még egy gyerek elesik és belemegy a kezébe. És nem arra haragszom, aki eltörte, hanem a saját fajtámra, aki LEGYÁRTOTTA azt a rohadt üveget. Mert az istenadta nép számára a mámor ugyanúgy megjön, ha a saját kulacsából rúg be, de akkor nem hagy szellemi hulladékot maga után, amivel minden utána arra járó szembesül. A végén pedig megállapítja, hogy "a gyereket nem lehet utcára engedni, mert ez egy veszélyes világ, tele van üvegcseréppel."

Igen, az. Miattad. Az emberi civilizáció olyan, mint a hegymászás: a gravitáció (természetes zsigeri motivációk, a Maslow piramis alja) ELLENÉBEN történik. Nem "elsatnyul, kiüresedik, álságossá válik" a környezet, hanem ez egy már csak technikával (globális informatika) mászható hegyfal bakker, aki nem kapaszkodik, nem figyel arra hova lép, az leesik. És ha elég magasan járt előtte, belehal (klíma, atom, fake news, ...), de erre nem esés közben jön rá, hiszen nem az öl meg, hanem a becsapódás... youtu.be/keithzev6kE

BiG74 Bodri 2022.01.12. 08:16:40

@G R Reventlov:
"Nem "elsatnyul, kiüresedik, álságossá válik" a környezet,"
" (klíma, atom, fake news, ...),"
Csapongó gondolatok szétzúzzák az értékelhető tartalmat. Ráadásul adott problémára több válasz is érkezhet, melyekből persze okos ember azonnal tudja, melyik a jó.

Vén motoros 2022.01.12. 16:26:50

@G R Reventlov: "Aztán tökéletes példát ad arra, hogy ő sem fogja fel mit jelent a 21. század: amikor egy ember élet arra kevés, hogy egyetlen tudományág addig összegyűlt teljesítményét FELFOGNI képes legyen egy abban tehetséges és szerencsés alany. Jön a reneszánsz emberrel, de ha lefordítaná szaktudásra, akkor rájönne, hogy mindenhez IS értő figuráról már csináltak mesefilmet, az ő ideálja Mekk Mester."
Ha neked az "uomo dilettante"-ról, a "reneszánsz ember"-ről Mekk Mester jut az eszedbe, fölös erőfeszítés lenne tovább eszmét cserélnunk. Fellengzősen, belterjesen fogalmazó Földhözrafadt János vagy. Quod dixi, dixi, quod scripsi, scripsi. (Ha Pilatus kartárs nem haragszik meg, hogy kölcsönzöm a szavait.)
[Különben qrvára nem állhatom, ha valaki egyes szám 3. személyben beszél hozzám vagy rólam...]

Tamáspatrik 2022.01.12. 19:22:47

@G R Reventlov: Mindenki képes a saját IQ-ját felmérni, 1-2 teszt megteszi.
Ha az emberek 140-es IQ fölötti részének írsz az 0,2%, nagy részük nyilván nem foglalkozik ilyen blogok olvasásával. Ajánlom inkább a 110-140% közöttieket, mert így elérheted a népesség több mint 19%-át.
Egyébként két atomtudós összekeverését nem tartom nagy hibának, egy 120-as IQ-jú amerikai is könnyen összekeveri Bukarestet és Budapestet, vagy mint az amerikai külügyminisztérium (!) tette pár éve, Szlovákiát Szlovéniával.
A hegymászó hasonlat nem jó, ilyen körülmények között tényleg majdnem mindenki lepottyan, tréning pedig nincs.

Tamáspatrik 2022.01.12. 19:54:51

@G R Reventlov: Ha az emberek 0,2%-nak írsz, az kapásból leszűkíti a népességet 20000főre, akinek az 1%-a olvas ilyen blogokat jobb dolga nem lévén, az 200 fő, akinek az 1% olvassa ennek a bejegyzésnek ezt a hsz.ét, az 2 fő. Akkor inkább hívd meg őket sörözni, jobban jársz.
Ha 20%-nak írsz az ennek 2 nagyságrenddel fölötte van.
Egyébként pedig szerintem nem értetted tisztán a "postás úr" videojáról írt hsz-emet a válaszod alapján legalábbis, de itt a félreértés nagyságrendileg nagyobb mint az értés...

BiG74 Bodri 2022.01.13. 06:30:06

@Vén motoros: @Tamáspatrik:
Megnyugtató, hogy nem csak nekem ébredtek ilyes gondolatok kies fejemben.

G R Reventlov 2022.01.13. 08:26:41

@Vén motoros: "Különben qrvára nem állhatom, ha valaki egyes szám 3. személyben beszél hozzám vagy rólam..."

Én meg azt nem értékelem túl nagyra, amikor valaki (igen, például te, de ez egy általános probléma) nekem címez egy olyan kiselőadást, amelynek SEMMI köze nincs ahhoz a tartalomhoz, amire elvileg válaszol. Ehhez nem tudok semmit hozzátenni, ezért nem is szóltam "hozzád". Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten (még Pilátusig se kellett mennem érte...) :-)

@Tamáspatrik: Kedves ez a matekos levezetés - kár, hogy szintén azt jelzi: nem törődsz azzal, amit írok, csak gépelsz valamit ami eszedbe jut róla. Próbálj nekifutni újra ennek a bekezdésnek, különös figyelemmel az "egyetlen" szóra:

"végtelenül szánalmas és unalmas blog kommentekben pofázni két bekezdésben akkor, ha olvastál előtte valódi mestereket. Viszont ha itt egyetlen ember is kicsit letekeri az acsargást, félreteszi a saját véleményét az "elitről" és utánanéz akár egynek is, például Postmannek, már megérte... "

Sikerült? Épphogy nem érdekelnek a százalékaid! Az elején elmagyaráztam hogy miért (elit definíciója). Ha tényleg felfogtad volna Postman szövegét, akkor tudnád: ez egy vizigót szöveg volt... Ha pedig minimális szinten értenéd Szilárd és Teller viszonyát, akkor nem "más is csinál ilyet" mentségre hivatkoznál, miután összekevertél egy elfeledett athénit és egy közismert vizigóttal. Ez egyébként két, a maga módján elit értelmiségi magyar tudós, helló! - és mekkorát lehetett volna beszélgetni a Teller-Szilárd vitáról, ami szintén meghatározza a mai emberi civilizációt, csak persze a "mai értelmiségnek" fogalma sincs erről.

És már megint a falnak beszélek, ugye? :-)TUDOM, hogy semmi értelme nincs ebben a pillanatban és számotokra, de összefoglalnám a jegyzőkönyv kedvéért.

1: az "értelmiségi kommunikáció" alapja a hibátlan és figyelmes olvasás, a másik fél részéről annak feltételezése, hogy OBJEKTÍV tartalmat igyekszik közölni, nem egy képzelt közönségnek játszik és próbálja bizonyítani a saját igazát (Fodor Ákos: "Mindenkinek van igaza"). Csak ezután jönne (feltételes módban) az alapvető érvelési szabályok ismerete és BETARTÁSA, ami nélkül érdemben kommunikálni lehetetlen. Például tök mindegy, hogy nem szokás és mások sem...
Ez nyilván komoly odafigyelést igénylő szellemi munka, semmi köze egy blogposzthoz vagy az alatta lévő kommentekhez. Teljesen jogosan vetitek a szememre, hogy mit keresek én itt! Ismétlem. TELJESEN JOGOSAN. NEM vitatkozom ezzel.
Viszont ha valakiben a menj a p---csába elvárással szemben a "mit keresek itt" kérdésként fogalmazódna meg, akkor két választ is tudok rá adni.

2: A poszt eredeti kérdése így szólt: hol van a magyar értelmiségi elit? Nos, nekem van ezekre a fogalmakra konstruktív és ellenőrizhető definícióm, amelyek mentén élni, dolgozni és kommunikálni törekszem (igen, folyamat, nem állapot). Tehát a válasz így szól: itt voltam. És ahogy a legelején jeleztem: megyek a többi után oda ahová kergettek. Köszönöm az illusztrációt! :-)

3: Én is keresem a magyar értelmiségi elitet. Talán öt év múlva egy keresőben rábukkan valaki erre a kérdésre. Nyilván három mondat után átugorja a posztot, mert az elit valóban nem blogol a 20% igényeinek megfelelő színvonalon, és beletúr a kommentekbe. Ha az általam képviselt színvonal számára megfelelő, akkor megkeres. Érted? NEM "nektek" írok, titeket győzködlek, stb. amit persze nem kéne magyaráznom, ha a "filozófia" eredeti definícióját ismernétek. Olyan szinten kommunikálok, amilyet én magam találni szeretnék amikor keresek. Az elmúlt húsz évben élő elitet nem találtam, de a remény hal meg utoljára, nem igaz? Idézet-rajongóknak: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!" (Gandhi - akit azért merek idézni, mert gyerekként többször végigolvastam az önéletrajzát :-) )

Namaste. :-D
süti beállítások módosítása