Ideo-logikák

Ideo-logikák

Lassan eljár az idő a putyinisták felett

2022. március 11. - Tamáspatrik

Nagyon jól behatárolható azok köre, akiknek Putyin mindig is szimpatikus volt: majdnem mindig radikális jobberekről van szó. A kő-konzervatív világképbe nem fér bele olyan, hogy Európai Unió de még USA sem, ezek csak valamilyen gyanút keltő,mesterkélt, életidegen képződmények lehetnek, amiket titkos társaságok irányítanak. A liberális mételytől szenvedő Nyugat jó ellensúlyának tűnt az egészséges életösztönnel teli Kelet, aminek egyik markáns képviselője Oroszország, ahol nincsenek dekadens „demokratikus” hagyományok, az ellenzék sem tud „rendbontó módon” szervezkedni és a homofóbia vált társadalmi normává. Ebben a világképben minden nagyon egyszerű és világos éppúgy mint a mesében, bár nem egészen úgy mint a való életben.

 Az európai szélsőjobb mint a franciáknál Le Pen, az olaszoknál Salvini mindig szövetségesének tartotta Putyint, a lengyelek csak azért kivételek ebben a sorban, mert az orosz terjeszkedéstől mindig is tartottak. Most hogy az orosz generalisszimusz kimutatta a foga fehérjét Ukrajna megtámadásával nem lehet ezt már ennek a szövetségkeresésnek a helyénvaló voltát megmagyaráni, akárhogy toldozzuk-foldozzuk. Putyin és köre nyilvánvalóan nagyon konzervatív felfogást képvisel, hiszen a kő-konzervatív felfogásba mindig is belefért a harcias terjeszkedés, ami a másik félnek vereség, az nekünk dicsőséges győzelem – az ő fogalomtárukban a win-win szituáció egyáltalán nem szerepel.

Most is vannak még valószínűleg elég sokan, akik józanésszel talán nem, de szívük mélyén mégis szimpatizálnak Putyinnal: Nos, a szívünk sajnos nagyon be tud csapni minket, tele van ködös ábrándképekkel, amik távol állnak a valóságtól. Azok az emberek, akik szerint Putyinnak van nagyobb részben igaza, nagyjából ugyanazok, akik tagadják (vagy sokáig tagadták) a globális felmelegedés tényét és köztük sokan lehetnek vírustagadók, illetve oltásellenesek is, ezek a csoportok erős átfedésben vannak egymással. Nincs velük igazából bajom, a nagyon konzervatív ember olyan, hogy nehezen tudja feldolgozni a világ változásait. Időt kell hagyni nekik, hogy megemésszék a világban végbemenő változásokat, ők egyszerűen ilyenek. (Senkinek nem könnyű ez persze, hiszen rengeteg a változás körülöttünk, az ő esetükben lassabban esik le a garas.)

Orbán és támogatói köre is egyre konzervatívabbá vált, olyannyira hogy Putyinnal sokkal inkább közös nyelvet beszéltek, mint a nyugat-európai vezetőkkel. Most ez az ábrándkép összetört éppúgy, mint az ember okozta éghajlatváltozás tagadása vagy a járvány kitörésekor a vírus elleni küzdelem szükségességének a tagadása. Lehet, hogy megnyerik a választást, de a hitük a keleti fejlődési útban most csorbát szenvedett, Orbánnak nem marad erős európai szövetségese és nem nagyon van igazából alternatívája a nyugati fejlődési modelleknek. Ahol alternatív utak látszottak feltűnni, ott Kína kivételével gyakorlatilag mindig olajhatalmakról volt szó, akik megengedhették maguknak az autokratikus kormányzás luxusát. (Egyébként annyiban „nyugati” ez a kultúra, hogy sokat hozzátett többek között Japán, Dél-Korea és Tajvan is.) Orbán teljesen elszigetelődhet az EU-ban és nem fog senki szóba állni vele, mert már a lengyel szövetségesét is cserbenhagyta túlságosan „semleges” álláspontjával.

Ez a többé-kevésbé semleges álláspont lehet a mi szempontunkból alapvetően helyes is, nem értek hozzá, de aki semleges az ne hangoztassa ezt fennhangon. Ez olyan mint amikor egy kérdést szavazásra bocsátanak is valaki hangosan kiabál, hogy „én tartózkodom”. A semlegesség sosem dicsőség, főleg azokkal szemben nem, akik keményebben beleállnak a konfliktusba. (Ha mindenki csak a megegyezést keresné az oroszokkal, akkor hamarosan béke lenne ugyan, de az Putyin békéje lenne, azaz jó esetben is egy újabb depresszióba süllyedő Fehéroroszország jönne létre a mai Ukrajna helyén.)

Igen, úgy vélem lehet és kell is a háborúval kapcsolatos kérdésekről nyíltan beszélni, sokféle véleménynek lehet helye, mert senki nem lát a jövőbe és főleg nem tudjuk magunkat beleélni a harcoló felek helyzetébe. Azt is le kell írni, hogy a Kárpátalján levő magyarok szerencsére nincsenek most tényleges veszélyben, a mellettük való kiállás jelenleg inkább jelképes, mint gyakorlati jelentőségű. (A parlament által elfogadott politikai nyilatkozat az ukrán háborúról nagyrészt helytálló, de egyáltalán nem mentes a demagóg megfogalmazásoktól sem.)

Lehet persze, hogy nagyobbrészt Putyin akarata érvényesül a végén, de legnagyobb az esély arra, hogy mindenki veszíteni fog (loose-loose szituáció). Az orosz gazdaságot és társadalmi életet a háború hosszabb távra is nagyon elszigetelte, Európából átsorolták most magukat a közép-ázsiai országok közé, emiatt az oroszok körében még az európainál is alacsonyabb szintre süllyedhet Putyin népszerűsége, hogy finoman fogalmazzunk.

Most is azt tudom mondani mint máskor, ne azt keressük, hogy mi a „helyes felfogás” a háború kérdésében, inkább nézzük meg, hogy kik maradtak még mindig Putyin-pártiak és hogyan próbálják még megmagyarázni azt, amit nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7017778348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.12. 07:44:36

Mondjuk az eLMeBeTegeQ lobbival nem is lehet egy nyelvet beszêlni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.12. 09:05:03

Az igaz szó felett sose jár el az idő.

Márpedig itt a perverzió külzd a normalitás ellen Ukrajna földjén. Ez egy proxy háború.

A nyugat ügye gonosz, káros, embertelen. Egyelőre sok a pénzük, így képesek halált osztani milliószámra. De ettől még nincs igazuk.

ulpius66 2022.03.12. 12:19:30

Putyin akkor baszta el, amikor még orosz-barát vezetésű volt Ukrajna (ekkor még ukrán-orosz két jóbarát ---volt a jelszó) na ekkor kellett volna "testvérileg" (már úgy értem katonailag) elfoglalni Ukrajnát, és olyan szerződéseket kötni, hogy Ukrajna soha nem lesz a NATO és az EU tagja.......

NA, EZEK A "RÉGI SZÉP IDŐK" ELMÚLTAK........ ÉS JÖTT A NYUGATRÓL IRÁNYÍTOTT MAJDAN!!!!!!

Erre Putyin kapkodta a fejét, mint vasorrú bába mágneses viharban.......hogy mi is van?????????

A NYUGAT BETETTE LÁBÁT UKRAJNÁBA?????????????????

EZ ELLEN MÁR TÉNYLEG TENNI KELL.... MAJD JÖTT KRÍM ÉS DONBASZ MOST MEG AZ UKRÁN VEZETÉS.......

Jelenleg ott tartunk, hogy megér-e a nyugatnak egy "nyugat-barát" ukrán vezetés támogatása, és Ukrajna nyugati integrációja egy újabb hidegháborút?????

ulpius66 2022.03.12. 12:29:09

Az pedig totál-félreértés, hogy Magyarország mindenkori vezetője (vezetése) Putyinnal ápol jó kapcsolatokat!

A MAGYAR VEZETÉS AZ OROSZ VEZETÉSSEL ÁPOL JÓ KAPCSOLATOKAT, LEGYEN BÁRKI A MAGYAR ILLETVE OROSZ VEZETŐ......

... ÉS NAGYON JÓL TESZI!

Magyarország ott van ahol van, teszem azt Portugália és Belgium is ott van, ahol van, NEKÜNK A JÓ MESSZE LÉVŐ ORSZÁGOKKAL ELLENTÉTBEN, ÉRDEKÜNK A JÓ MAGYAR-OROSZ EGYÜTTMŰKÖDÉS!!!!

AMIT A MAGYAR VEZETÉS CSINÁL, AZ NEM "HINTAPOLITIKA" HANEM MAGYAR ÉRDEK!

AKI PEDIG AZT MONDJA, HOGY MAGYARORSZÁGNAK KIZÁRÓLAG A NYUGATHOZ KELL CSATLAKOZNI, AZ A MAGYAR ÉRDEKEKKEL ELLENTÉTESEN POLITIZÁL!

IGENIS!!!!

MAGYARORSZÁGNAK EGYFORMÁN JÓBAN KELL LENNI A "NYUGATTAL" (EU ÉS NATO-TAGSÁG) ÉS "KELETTEL" AZ ELŐNYÖS GAZDASÁGI KAPCSOLATOK ÉRDEKÉBEN!!!!!

ulpius66 2022.03.12. 12:48:16

"Oroszország legalizálta a szabadalomlopást a barátságtalan országoktól"

Oroszország gyakorlatilag legalizálta a szabadalomlopást mindazoktól, akik a vele „barátságtalan" országokhoz kötődnek, kijelentve, hogy a jogosulatlan felhasználásért nem jár kártérítés."

ÉRTSÉTEK MÁN MEG!

HA ÍGY FOLYTATJUK... ROSSZABB, ROSSZABB ÉS ROSSZABB LESZ!!!!!

MINÉL INKÁBB TÁMOGATJUK A JELENLEGI UKRÁN VEZETÉST, ÉS SZANKCIONÁLGATJUK PUTYINT ANNÁL HOSSZABB LESZ A HÁBORÚ, ÉS ANNÁL DÜHÖSEBB PUTYIN!!!!

AMIT A "NYUGAT" TESZ AZ UKRÁN-OROSZ HÁBORÚBAN, AZ MINDEN, CSAK NEM A BÉKÉRE TÖREKVÉS!!!!!

ulpius66 2022.03.12. 12:54:48

Írja mán le nekem valaki, hogy a nyugati szankcióknak mi az előnye!!!

... és milyen hatással van az orosz-ukrán fegyverszüneti (béke) tárgyalásokra?

Előre is köszike!

ez a nevem senki 2022.03.12. 14:23:50

@ulpius66: óriási előnye, kína és oroszo egymásra talál

a nagy hohohorgász 2022.03.12. 16:05:50

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: az elvtársaid már Gyuri bácsi seggében vannak, eredj te is gyorsan:)))

evilwolf 2022.03.12. 16:31:39

Én meg aszondom, hogy a jó büdös qva annyát annak a kibaxott magyar parasztnak, amelyik hétvégén és és ünnepnapon kalapálja a falt.
Nincs arra értelmes indok, hogy a rohadéknak ilyenkor kell felújítania. Kicsit már túl sok a a magyar rohadékból.

evilwolf 2022.03.12. 16:36:31

Mindenki felett eljár az idő. A rohadék emberek fölött is, meg a hülyék felett is, akik hagyták a rohadékokat érvényesülni.
Szerencsére egyetlen rohadék ember sem halhatatlan.

a nagy hohohorgász 2022.03.12. 16:47:13

@evilwolf: a hozzád europeer panelprolirol beszélsz:)))??? Na ők a ti bazisotok, most szerelik fel gyuribacsiek palagazos futotestjet. A NEResek wellneselnek....

BiG74 Bodri 2022.03.13. 10:16:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Minek? Idióta fidesznyikek tombolnak mindenhol, értelem nélkūl.
A bloggerek meg nézik milyen aktivítást értek megint el. Lassan olvasni sem jövök ide, olyan minta egy speciális gettóba menne azember.

a nagy hohohorgász 2022.03.13. 14:02:42

@BiG74 Bodri: szomorú hogy gondolkodás helyett inkább menekülsz:))))

Billy Hill 2022.03.13. 14:17:18

(Még egy ok lehet a "kelettel" való szimpatizálásra az a jelenség, hogy vannak, akik a vesztessel éreznek együtt. (Rooting for the underdog.) A "nyugat", de leginkább az USA nyerte meg a hidegháborút, ergo előfordulhat, hogy valaki ezért húzott a másik oldal felé. Persze az Oroszországnak szurkolás 2022. február 23-ig illetve feb. 24-e után teljesen mást jelent, lesz majd itt egy komoly cezúra.)

Billy Hill 2022.03.13. 14:22:38

"A semlegesség sosem dicsőség, főleg azokkal szemben nem, akik keményebben beleállnak a konfliktusba". Ha itt "rendes" háború lesz, akkor mi is frontországgá válunk, szóval nem mindegy, mennyire lovalljuk bele magunkat az oroszellenes szövegelésbe. Mert saját jogon csak szájhős lehet az ország, rászorulunk az USA hadászati erejére.

Plusz ne felejtsük el, hogy nagyjából 500 éve a végeredményt tekintve a letöbb háborúból rosszul került ki Magyarország, szóval azon ne csodálkozzunk, hogy ha megkérdezik az utca emberét, hogy "Na, jöhet egy jó kis háború?" akkor 90% reflexből azt fogja mondani, hogy "Jaj csak azt ne b+ mert megint rácseszünk!" Valahol a politikának ezt is tükröznie kell, hogy ti. nincs túl sok kollektív sikerélményünk e téren...

midnight coder 2022.03.14. 09:23:01

Igazából az EU sorsa azon múlik, hogy mennyire gyorsan ér véget a háború. Ha pár évig eltart, és vele a szankciók, akkor valószínûleg vége lesz. Pláne, ha közben a ruszkik és a kicsi kínaiak egymásra találnak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.03.14. 13:41:54

@BiG74 Bodri: igen. Ez a dolguk. A rombolás. Csak ezt tudják, ehhez értenek.

Indriq 2022.03.15. 13:11:45

Sir robin a bátor fülét-farkát behúzva nyűszít itthon. A visegrádi négyekből egyedül ovi nem mer Kijevbe menni, putyonka még mindig szorítja ovi nemlétező golyóit. Ovi eddig egy nagypofájú senki volt, de most már egy beszari nagypofájú senki....
süti beállítások módosítása