Ideo-logikák

Ideo-logikák

Normális országban szeretnék élni

2022. március 29. - Tamáspatrik

Magyarország egy teljesen átlagos ország európai ország lenne, és nincs is ezzel semmi baj. Orbánék persze úgy állítják be, hogy Magyarország nagyon különleges és veszélyeztetett ország, ahol persze nem az általános elhülyülés a fő veszély, hanem a „nyugati kultúrmocsok”. Alternatív valóságok, városi legendák, falusi pletyka szintű politizálás, tudományellenesség, és mindenekelőtt fanatikus harciasság minden szinten, - az ilyesmi nekem szinte fizikai fájdalommal ér fel, bár az utóbbi időben már viccnek fogom fel az ilyen stílusú megnyilvánulásokat. A NER ezt a fajta felfogást sajnálatos módon nem csakhogy szalonképessé tette, de még népszerűsíti is. Mindenhonnan ömlik a kormánypropaganda agymosása, nem csak a választások előtt, de gyakorlatilag szünet nélkül zajlik az ideológiai harc, mikor jönnek rá vajon, hogy ez már lassan senkit sem érdekel?

Orbán büszke rá, hogy jogász végzettsége van, de én nem vágnék fel vele annyira. Nem véletlen, hogy az „ügyvéd viccek” egy külön kategória a vicceken belül, bár ezeket mi valamiért nem nagyon értjük. Egy ügyvéd életében gyakran előfordulhat, hogy nagyon komoly színészi képességeket vet be, a beszédének lényeges részét képezheti a hatásvadászat, e téren pedig Orbán köztudottan nagyon jó. („Ki Kell Maradnunk!”) A demagógia lényege, hogy az érzelmekre gyakorolt hatás a józan észt teljesen kikapcsolja. (Például nem fogunk abba belegondolni, hogy ha valaki ki akar maradni valamiből az általában csendben teszi ezt, nem hívja fel magára a figyelmet. A befeszült szabadságharcos szerepe itt nem egészen helyénvaló. Orbánnak a legnagyobb büntetés alighanem  az lenne, ha 24 órára csendben kellene maradnia.) A dolog lényege, hogy minden szakmát lehet becsületesen is művelni, viszont bizonyos fortélyaival vissza is lehet élni, a megrendelőket átverve, a jog messze nem kivétel ez alól. Amint azt évek óta tapasztaljuk, vagy inkább elszenvedjük a „kedves” kormányunktól.

Az igaz, hogy Orbán jogászként mindig a magyar ügyet védi, az érdekeinket, de eléggé szűklátókörűen teszi ezt, egyre több ellenséget szerezve nekünk. Mára már nem maradt támogatója, a „keleti nyitás” politikája megbukott, Putyin nagy haverja mára szalonképtelenné vált az EU-ban. (Vajon kik lesznek ezután a támogatóink az EU-n belül, a lengyelek biztos nem, talán a franciák? Nehéz elképzelni.) Némi porhintés is van ebben a magyar érdekekért való kiállásban: a „nemzetbiztonsági érdek” címszóval mindig nagyon jól lehet fedezni a kiterjedt korrupciót, a „haveri kapitalizmus” építését.

A kereszténység politikai eszközként való használata is már nagyon unalmas. Most hogy egy magát kereszténynek tartó ország megtámadott egy vele megegyező vallásút, a kereszténységre mint kulturális alapra való hivatkozás hirtelen eltűnt a kormánypropagandából, pedig pár hete még minden második mondatban benne volt. A vallás persze az oroszoknál is csak a politika egyik eszköze volt és nem tehet arról a brutalitásról, ami az orosz hadsereg ördögi számítással kivitelezett akcióiban megmutatkozott. A putyinizmus most épp úgy teljesen hiteltelenné vált Európában mint a múlt században a sztálinizmus, csak sokaknál egy kicsit lassan esik le a garas. Az orbanisták és putyinisták a zsigeri nyugatellenességben, a problémák erőszakos megoldásának bizonyos szintű kultuszában, homofóbiában és ultrakonzervatizmusban találtak egymásra. A gyermekvédelminek mondott népszavazás időzítése nyilvánvaló módon meglehetősen szerencsétlen a kormány szempontjából.

A fordulat ott van a levegőben, akár még a választásokig hátra levő pár napban is megtörténhet. A rendszer ideológiai alapjai megroggyantak, a belső egység láthatóan felbomlóban van, emellett a külső nyomás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Fidesz lassan kezdheti casting-olni az új vezetőket Szijjártó és Orbán helyett. A politikai helyzet normalizálódása, ésszerűsödése persze csak egy lehetséges forgatókönyv, vannak ennél sokkal rosszabbak is, de legalább lehet némi okunk a derűlátásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8117792733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.30. 08:42:36

Most akkor a blogger háborúzni akar?
Vagy mire ez a nagy észosztas?

Amúgy nem csak a fidesz nem akar retorikájában háborút.

MEDVE1978 2022.03.30. 13:10:45

Van benne jó pár érdekes gondolat.
1. Nyugati kultúrmocsok. Lényegében van egy nagyon erős irányzat nyugaton, ami egyfajta elfajzott kulturális maoizmusként értelmezhető. Ennek az alapja egyfajta alapdemokratikus, fundamentalista egalitarianizmus, amely vallási jellegzetességeket is mutat, gyakorlatilag az ábrahámi vallások furcsa tükrözésével. Ez a woke irányzat vagy szinte már woke vallás, kicsúcsosodik a cancel culture-ben, a radikális feminizmusban, a black lives matterben, radikális környezetvédelemben (Fridays for future, Insulate Britain) és a radikális LMBTQ képviseletben. Ezek mind ugyanannak a kockának a különböző oldalai, kényelmes és leegyszerűsített világnézetet nyújtanak rengeteg nyugati országban élő embernek. És igen, ez egy kultúrmocsok, mert a világnézet rettenetesen és károsan leegyszerűsített, nem különbözik a vallási fanatikusok károkozásaitól. A magyar kormány szándéka, hogy ez ellen hasson, azonban két dolgot mindenképpen kell látni. Az egyik, hogy bármilyen hatás ellenére a woke-izmus beszivárog a magyar közéletbe a globalizált médián és termékeken keresztül. Ezt semmilyen kormány nem fogja tudni megállítani. A másik, hogy pont ebből következően az ellenállás egy része sima árnyékboksz: mint a lengyel abortusztörvény vagy a magyar kiskorúak nemi átalakításáról szóló művita. Ez lényegében a mű ideológiai harc, amelynek egyedüli célja a saját tábor egyben tartása vagy bővítése populista üzenetekkel (rohadt homokosok stb.).

2. A magyar kampány lehetetlenné teszi egy értelmes pozíció kialakítását az ukrán háború ügyében. Ami meg ugye egyébként sem alakulhatna ki Orbánék Putyinnal való kapcsolata miatt.
Ugyanakkor természetesen az ukrán, lengyel és a nyugati pozíciók is teljes mértékben elfogadhatatlanok Magyarország számára. Az ukránok jelenleg bármilyen segítséget várnának, bárhonnan, nem érdekli őket semmi következmény. Ez érthető a helyzetükben.
A lengyelek rátéve Kaczinksy egyébként is erős orosz paranoiájára szintén extrém elfogultak. Őket nem zavarná, ha mondjuk rögtön át kellene állniuk LNG gázra, amit csak a kikötőkben hoznának be vagy a Közel-Keletről érkezne és ezért vagyonokat fizetnének, óriási inflációval.
Magyarország és Németország ezzel szemben nincs honnan vegye hirtelen a gázt és olajat és egyértelmű, hogy a saját gazdaságunkat ásnánk el több évre, ha befejeznénk az orosz importot. Ez egy reális pozíció, Zelenszkij persze támadja. Amin Orbán változtatni tudna, az a fegyverek szálltása és exportja, amit vélhetően azért nem lép meg, mert már a háború utánra gondol és arra, hogy az oroszokkal továbbra is kapcsolatot - olcsó nyersanyagokat akar, illetve a korrupciós bevételeket az oroszokkal kötött üzletekből. Orbán álláspontja ezzel nem radikálisabb mondjuk, mint a lengyel csak a másik irányba.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.03.30. 16:06:16

A jog = áltudomány.

Max ismeret elmélet lehetne.

Sinci Roca 2022.04.01. 01:35:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: te milyen országot szeretnél?
És ha már mintát keresnénk, te mégis melyik országot tekintenéd annak?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2022.04.01. 09:25:54

@Sinci Roca: Diktatúrát akar, egy erős vezérrel, aki megmondja, hogy miről mit gondoljon.
süti beállítások módosítása