Ideo-logikák

Ideo-logikák

A Titanic szimbolikus jelentése

2023. február 06. - Tamáspatrik

Ősi gondolkodásunk képi alapú, emiatt a látott események sokkal inkább elementáris, direkt hatással lehetnek ránk kultúrától teljesen függetlenül, mint bármilyen írott szöveg, amit mindig sokféleképpen lehet értelmezni.

Minden idők egyik legsikeresebb filmje az 1998-ban forgatott Titanic volt, azon kevés filmalkotás közé tartozik, amit gyakorlatilag mindenki megnézett, az óriás gőzhajó katasztrófája pedig még ma is foglalkoztatja az embereket, és ez egyáltalán nem véletlen. Hogy lehetett volna elkerülni, mért történt meg? Talán meglehetett volna menteni az utasokat? Azért izgat oly sokakat ez a kissé giccsbe hajló holliwoodi hatásvadász mozi, mert túlmutat önmagán, azt érezzük, hogy nem csak egy óceánjáróról van szó a filmen, hanem talán az egész civilizációnk sorsáról.

A hajó tragédiája azért következett be, mert (1) tudták, hogy veszélyes jéghegyek vannak a közelben, de (2) teljes gőzzel haladtak előre, a veszélyt észlelve pedig (3) a kormánylapátok már nem tudták elfordítani a monstrumot, az ütközéstől (4) a kazánházban tűz ütött ki, az utasok (5) nem hitték, hogy a hajó elsüllyedhet, mikért már a tervezői sem, emiatt (6) nem volt elegendő mentőcsónak, végül (7) a pánik során a lehetőségeket nem használták ki teljesen, hogy többeket tudjanak megmenteni.

A múlt század végi film üzenete tulajdonképpen arról szól, hogy mi várhat ránk ebben az évszázadban, mi is lesz az, ami felé most valójában tartunk. Civilizációnk, amelyet jelenleg „kapitalizmusnak” neveznek, bár az utókor valószínűleg máshogy fogja hívni, mindenesetre őrült sebességgel rohan előre a GDP termelés frontján, rengeteg értelmetlen pazarlással, környezetpusztítással és túlnépesedést okozva az egész bolygón. A veszélyekre folyamatosan figyelmeztetnek minket, mégsem vesszük ezeket figyelembe, és amikor már mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy mi felé tartunk, akkor az egész rendszernek a tehetetlenségi ereje olyan nagy lesz, hogy korrekciókra már nem ad többé lehetőséget.

A különféle csapások eleinte csak a „gépházban levőket” sújtják, a járványok, éhínségek, hőhullámok, vízhiány és háborúk első tömeges áldozatai a fizikai létminimum közelében élő szegény rétegek lesznek, pontosabban már napjainkban is ők azok, főként a meleg égövi fejlődő országok falvaiban vagy nyomornegyedeiben élő emberekről van szó. A jómódú közép- és felső osztályok sokáig még abban a tudatban ringatják magukat, hogy minden rendben van, őket semmilyen veszély nem fenyegeti.

Nincsenek mentőcsónakok, nincsenek B tervek, bármiféle tartalék ötletek a tarsolyban arra az esetre, ha az életmódunk összeomlik. Civilizációk hanyatlása sokszor bekövetkezett már, és a szomszédos területen élők mindig átvették valahol a stafétabotot. A görögöktől a rómaiak, tőlük a frankok és germánok, a spanyolok hanyatlása után az angolok és hollandok, ezután az USA vitte a prímet sokáig, őket valszeg. majd a kínaiak és más kelet-ázsiai népek fogják követni. Egy globális méretű katasztrófa esetén azonban nem marad már senki, aki továbbvigye a lángot. (Új-Zéland kedvező klímáján esetleg még megmaradhat sok minden a mai világunkból, néhány millió szerencsés számára.)

Én magam ökológiai katasztrófát vizionálok, azonban a civilizációs összeomlás okai összetettek is lehetnek, mindenesetre sanszos, hogy pár évtized múlva a békében és jómódban eltöltött öregkor az emberek nagy többsége számára álom maradhat csupán. Nem a nyugdíjemelés mértéke lesz akkor a fő téma, ami őket foglalkoztatja, hanem a puszta túlélés. A film azért különösen tragikus, amiatt ütős, mert a romlatlan fiatalság lesz az áldozat, és pontosan ez történik mostanában is: a politikusok beáldozzák a fiatalok mai és jövőbeli lehetőségeit azért, hogy az agymosott és fanatizált idős szavazók megint megválasszák őket, keleten és nyugaton egyaránt ez megy.

A katasztrófához vezető út rendszerint több lépéses folyamat, amelyek mindegyikénél vannak még alternatívák, hogy megakadályozzuk, vagy legalább tompíthassuk a súlyosságát. Nem teszünk mégsem semmit, rohanunk a jéghegy felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2418042916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.02.07. 10:09:01

Abból kiindulva, hogy a klímaváltozások eddig is hatással voltak a történelemre, csak ezt mostanában kezdik el kutatni, valószínűleg egy megalapozott kijelentés, hogy a klímaváltozás ezúttal is súlyos világpolitikai következményekkel fog járni.

Az 530-as években a Római Birodalom újra felemelkedőben volt. A birodalom megszilárdult, stabilan uralta a Közel-Keletet, Görögországot, Egyiptomot. A selyemút és az átfutó kereskedelmi útvonalak jelentős profitot hoztak. A rendszer immár göröggé és kereszténnyé vált, hatékony közigazgatással és katonasággal. Justinianus császár legtehetségesebb tábornoka, Belisarius közben visszafoglalta Észak-Afrikát, Olaszországot és az Ibériai félsziget egy részét. Ezzel az egykori nagy Római Birodalom jelentős része helyreállt.... Amikor pár évtizeden belül kitört egy vagy két vulkán és ezzel véget vetett a római feltámadásnak. A vulkáni hamu ugyanis lehűléseket hozott, elmaradt és csapadékos lett a nyár. A termés elrohadt a földeken, a nép éhezett. Erre jött rá a keletről behurcolt pestis, ami aratott a legyengült, éhező lakosságban. A csapások megölték kb. a birodalom lakosságának felét, végleg meggyengítve azt. A Bizánci Birodalom ezt követően világhatalomként még kb. 80 évet maradt fenn, utána regionális hatalommá süllyedt vissza a Kalifátus hódításai miatt.

A fentiekből is látni, hogy milyen hatással van az éghajlatváltozás a társadalmakra.
Jósolni nem "drága", ezért valószínűsítem, hogy a forgatókönyv a következő lesz:
1. Afrikában és a Közel-Keleten folytatódik egymás kiírtása, csak egyre nagyobb elánnal. Afrika ugyanis fenntarthatatlan, de egyben gyenge. Továbbra is földi pokol marad, de mivel Európában meg tudjuk fizetni a révészt (A MAhgreb államait), ezért elintézik egymás között. Pusztító háborúk, betegségek, éhínségek lesznek
2. Kína a kevésbé környezetszennyező technológiákra vált, de már későn. Kínában előbb-utóbb a környezetszennyezés elleni lépések jönnek. Ennek sok oka van, ott van a szmog, amit már a saját bőrükön éreznek és mindenki. Ott van az, hogy a megújulók olcsóbbak lesznek a technológiai fejlődéssel és ott van valamennyire a nyugat nyomása is. CO2 szinten ez viszont semmit nem fog jelenteni, mivel a kínai életszínvonalnövekedés és emiatti fogyasztás emelkedés csak azt fogja eredményezni, hogy a technológiai fejlődéssel csak kisebb mértékben emelkedik a CO2 kibocsátás, de még mindig emelkedik.
3. Magyarként készülnünk kellene a változásra, de nem tesszük ezt. A legutóbbi év és az aszály megmutatta, hogy mi történik, egyre inkább egy mediterrán szerű éghajlatba csúszunk bele. Enyhe, csapadékos téllel és aszályos, forró nyárral. Ez kezelhető, de a vízgazdálkodásunkat át kellene alakítani hozzá. Itt nagyon fájó, hogy Nagymarosból politikai ügy lett és immár tabuvá vált, holott egy vízlépcső és víztározó nagyon szükséges lenne Magyarországon. A politikai emlékezet és rossz szájíz miatt viszont ez lehetetlen. Így hát nem fogunk felkészülni az éghajlatváltozásra és emiatt nagyon sokan szenvednek majd az aszályoktól / leépül a magyar mezőgazdaság.

Mindenkinek Igaza van 2023.02.07. 13:18:01

Ha a tengerszint emelkedni fog, lakohelyekkel, termoteruletekkel szukulhet a felelotlenul es ertelem nelkul szaporodo es fogyaszto emberiseg elohelye.
A klima megvaltozasaval szinten.
Ez nepvandorlast okozhat, ami arra kenyszeritheti egy ponton tul az "oslakosokat", h sajat eroforrasaikat megvedjek, a vandorlokat pedig azok eroszakkal elvetelere.
Gyakorlatilag egymast fogjuk kiirtani.
Ahogy egyre bizonytalanabba valnak a Maslow-piramis szintjei felulrol lefele haladva, ugy egyre eroszakosabb, agresszivebb, felelemtelibb, veresebb lesz az altalanos hangulat.
Siman benne van a pakliban a Mad Max es/vagy egy sor posztapokaliptikus film fantaziabol valosagga valasa, amikkel mar mindannyian talalkoztunk, megis telibexarjuk es feleljuk az utodaink jovojet.

Mindenkinek Igaza van 2023.02.07. 13:19:31

@Mindenkinek Igaza van:

...es egyre valoszinubb, h a sajatunkat is.

Tamáspatrik 2023.02.08. 19:48:48

@MEDVE1978: Abszolút egyetértek, köszi a hsz-t.
süti beállítások módosítása