Ideo-logikák

Ideo-logikák

Őrült módon nem lehet tudományt művelni

2023. február 11. - Tamáspatrik

Ezt az állításomat be is fogom bizonyítani, közérthető módon. Hogy ki „őrült”, az a józan észhez képest határozható meg: arra az illetőre mondjuk, aki hosszabb vagy rövidebb időtartamra elvesztette a józan eszét, és egyfajta módosult tudatállapotban fanatizálódva gyárt magyarázatokat. Az őrültség nem teljesen „abnormális” jelenség, gyakorlatilag bárki hajlamos arra, hogy a számára kellemetlen helyzetekre például dühkitöréssel reagáljon, ezzel nincs is semmi gond addig, amíg a célja érzelmek kinyilvánítása, nem pedig az, hogy a nyilvánosság adta lehetőségekkel visszaélve követőket szerezzen magának. Másrészről viszont lehet valaki akár akadémiai doktor, még ez sem jelent mindig garanciát arra, hogy a későbbiekben is a józan mértéktartás és a racionalitás útján marad.

Épp azért hozom fel ezt a témát, mert az internet is tele van magasan képzett „őrültekkel,” akik a tudományos cselekvés helyett az „igét hirdetik”, saját meggyőződésüket propagálják meglehetősen indulatos módon. Ráadásul nem a szakmát akarják meggyőzni, hanem gerinctelen módon azokat a laikusokat, akik nem értenek mélyen az adott témához, viszont szívük mélyén vágynak olyan egyszerű megoldásokra, amelyek némi „megváltást” kínálnak nekik a sorsuk nehézségeire. Nem meglepő tehát, hogy oly sokan nézik és hallgatják a sarlatánokat.

Hogyan lehet belátni, hogy amit ezek az emberek művelnek, az nem tudomány? Ez a szavunk, hogy „tudomány” egy tágabb jelentéssel is bír, mivel régebben úgy is használtuk, hogy „Vajon milyen tudománya van ennek a személynek”? Amit ma már úgy mondunk, hogy az illető mihez ért, miben jártas, milyen területeken tett szert tudásra.

A tudomány sokféle lehet, nem csak azt a globalizált, elméleti összefüggésekre építő, analitikus tudományt takarja, amit általában értünk alatta. Létezik többek között leíró tudomány is, a botanika vagy a rovartan jelentős része is ilyen, például annak ismerete, hogy milyen állat vagy növényfajok fordulnak elő egy adott területen, ami szintén fontos, még ha az ilyen „ismereteket gyűjtögető” kutatók többnyire nem közismertek és háttérben maradnak.

Van még tágabb értelemben vett tudományosságnak egy harmadik fajta jelentése is, olyan ismereteket takar, amik egy adott feladat végrehajtásához kellenek. Például ha valaki asztalos, akár hobbi szinten akár pénzkeresetként, de rendszeresen készít bútorokat, neki is van másoktól tanult és saját tapasztalatokon alapuló „asztalos tudománya.” Például különféle faanyagokkal tud dolgozni, ismeri ezek tulajdonságait, a megfelelő eszközöket választja ki az adott feladathoz, ismeri a ragasztók, lakkok és festékek száradási jellemzőit, a különféle körülmények hatását stb. Ez ugyan nagyon gyakorlatias dolog, de mégiscsak egyfajta tudomány. A kérdés felmerül, hogy lehet-e dühösen asztalos munkát végezni, segít-e ez valamit is abban, hogy például a lakk hamarabb felszáradjon, vagy pedig az illető mégis jobban teszi, ha hideg fejjel átgondolja a megoldási lehetőségeket? Ez a hétköznapi példa arról szól, hogy semmilyen tudományos tevékenységet nem lehet forró fejjel végezni, ez egyszerűen nem fér bele. Az indulatok csőlátást szülnek és a végén olyasmi jön létre, amit a szakma úgyse fogad el, mert nem tudományos annak ellenére sem, hogy naiv és hiszékeny érdeklődőknek esetleg még előadható vagy eladható.

A legtöbb kutató tevékenysége megfigyelésekből áll, még ha nem is azt figyeli meg, mint az asztalos, hogyan szárad meg az enyv és a rögzítés vajon tartós lesz-e, hanem például azt, hogy a madarak éves vonulása egy tájegységben hogyan működik, és milyen tényezők befolyásolják. A kutatók nem székeket ácsolnak össze, hanem működő modelleket keresnek, amik szintén tartósak és szintén jól használhatóak. Az erős negatív érzelmeket a munka során félre kell tenni, nem is csupán a modellek megalkotása során, hanem annak megítélésekor, hogy mennyire jó az elméletem. Az indulatos ember ítélőképessége köztudottan nem megfelelő, emiatt, amikor valaki láthatóan az érzelmei hatásai alá kerül, annak az érvelését egy tollvonással áthúzza a szakma. Ami a folyamatban ilyenkor elvész ugyanis nem más, mint a tudomány egyik fő jellemzője, az objektivitás.

Vegyünk egy konkrét példát: a tudományos eredmények alapos elemzése alapján nincs bizonyíték arra, hogy a maszk használata segített-e a COVID fertőzéssel szemben. Ez az állítás műkedvelők számára azt is jelentheti, hogy a maszk használata biztosan fölösleges volt, holott nem azt mondja. Kérdés, hogy milyen adatok alapján ítélhető meg ez? A fő probléma valószínűleg az lehet, hogy az adatok minősége nem elég jó. Például nem tudtuk megfelelően különválasztani az egyéb védekezéstől (higiénia, távolságtartás stb.). Utólagos beszámolókból nyertük, nem pedig előzetesen felvett helyzetekből. Mikor és hol használtak, milyen maszkokat, ez is kérdés lehet. Mivel azt már tudjuk, hogy a maszkok megfelelő használata nagy mértékben csökkenti a mikrocseppekkel belélegzett kórokozók számát, az is lehet egy feltevés, hogy a megfertőződés esélye nem nagyon függött a belélegzett kórokozók számától. (Ez esetben tényleg nem nagyon segít a maszk.) Egy ilyen fajta feltevés már akár alátámasztható lehet, akár cáfolható más úton szerzett megfigyelésekkel, az igazán tudományos munka pont itt kezdődik, amikor más irányú összefüggéseket vonunk be a vizsgálatba.

A fenti példa arról szól, hogy mielőtt elkezdenénk fröcsögni és az igazunkat bizonygatni valamivel kapcsolatban, próbáljunk inkább a tudomány, azaz a józan ész talaján maradni. Ha valamilyen feltételezett hatást nem tudtunk bebizonyítani, akkor annak sokféle oka lehet. A megfelelő bizonyítékok hiánya nem jelenti azt, hogy nincs összefüggés, kicsit olyan ez mint egy olyan bűntény, amiről sejthető, hogy ki követte el, de nem tudjuk rábizonyítani.

A társadalomtudományok területéről sokkal provokatívabb példákat lehet hozni. Például jelenthetnek meg cikkek és videók, amik nem állítanak valamit, mint inkább sugallnak. Az utóbbi időben divat például azt sugallni, hogy a muhi csatában vagy Mohácsnál tulajdonképpen mi győztünk. Persze nyilván nagyon sok minden volt az őseink javára írható ezekben az ütközetekben, de szerintem jobban járnánk, ha megfordítanánk egy kicsit a nézőpontot. A mongol és oszmán hódító seregek felszereltségét és alkalmazott harci taktikáit érdemes inkább megvizsgálni, mert ők voltak azok, akik egy időben majdnem minden csatában győzni tudtak, különböző ellenségekkel szemben. Emiatt sejthető, hogy valószínűleg az fog kijönni egy tárgyilagos elemzésből, hogy nem volt esélyünk egyik csatában sem. A társadalomtudomány egyébként egy kicsit kényes terület amiatt is, mert a kutatókat különféle színezetű politikai elvárások is befolyásolhatják.

A „pártos”, de a valós tényeket elfogadó társadalomtudományi elemzések azonban korántsem okoznak olyan nagy károkat, mint azok az okleveles demagógok, akik tudományosság örve alatt mérgezik a közvéleményt. Szerencsére van egy olyan adottságunk, hogy a mögöttes érzelmi attitűdöket nagyon jól „levesszük”, így a motivációikat követve (pl. feltűnési viszketegség, szakmai féltékenység, ingyen reklám igénye és hasonlók) egy perc alatt kiszűrhetőek a neten az őrültek. Persze nem elég ilyenkor egyszerűen csak a szívünkre hallgatni, inkább azt kövessük, amit a józan eszünk mond, és érdemes még egy kicsit utána is nézünk az illetők valós szakmai elfogadottságának.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3318047098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorállományú előfelvételis 2023.02.13. 08:08:17

A COVID esetében van bizonyíték a maszk hasznosságára Nem a maszkot viselő felet védi, hanem a covidos szór kevesebb vírust a levegőbe. Ez megállapított tény.

A tudomány ködébe burkolódzóra és onnan a hülyeséget szóróra, a legjobb példa a memetikai pszichovírust hirdető egyik elmebeteg. Már a nickjére sem emlékszem. Hála Istennek kikopott a blogokról.

Sorállományú előfelvételis 2023.02.13. 08:10:04

Az unortodox gazdaság politikáról nem is beszélve. :-))
Látjuk hova vezetett az unortodoxia.

MEDVE1978 2023.02.14. 15:57:31

Szépen gondolatébresztő ez a poszt. Én mindig azt mondtam, hogy szeretem a kicsit őrült embereket, mert a normális emberek unalmasak :)

Maga a szöveg érdekesen egyensúlyoz valami olyasmin, ami az őrületet agresszivitással, hirtelenséggel, tombolással azonosítja. Az őrület szerintem ennél egy nagyságrendekkel tágabb fogalom, így egy tudós is nyugodtan lehet őrült. Ebben az értelemben érdemes mondjuk a halál angyalára, Dr. Josef Mengelére gondolni. Rengeteg embertelen kísérletet végzett el élő embereken, koncentrációs táborokba zárt zsidókon. Nyilvánvaló, hogy amit anno csinált, azt "őrületnek" nyilvánítanánk, egyszerűen az információ megszerzésének a kegyetlensége miatt, ugyanakkor volt benne tudományos módszertan és ismereteket is szerzett. Valamikor talán a kilencvenes években volt is szakmai vita arról Izraelben, hogy a hipotermiával kapcsolatos, végeredményben Mengele kísérletei során nyert adatokat szabad-e használni a gyógyításban. Tehát az őrült tudós valós kategória szerintem.

A másik vonal a cikkben a "professzionalizmus". Ezt most így neveztem el (nem tudom van-e neve ténylegesen ennek a jelenségnek), lényegében egy olyan attitűdöt takar, ami tudományfetisiszta. Lényegében ez azt feltételezi, hogy a nagy kérdések az életben: legyen az vakbélgyulladás, esztergálás, egészségügyi reform vagy mondjuk Magyarország álláspontja az ukrán-orosz konfliktusban tudományos módon megoldhatók. Így ha van valaki, aki sokat tanul az adott kérdéskörben, az kiképezheti magát szakértővé, aki képes az adott problémát megoldani. Illetve ő hivatott az adott probléma megoldására, mert ő a nagybetűs szakértő. Ennek politikai vállfaja a szakértői kormány, amit általában minden közepesen művelt ember akar (nehogy már a gonosz politikusok alakítsanak kormányt, szakértőket ide, biztosan a jó orvosból lesz jó egészségügyi miniszter, a bakterből közlekedési, a gyárosból gazdasági stb.). A professzionalizmus esetében azonban problémás a ló mindkét oldala és csak a hátán jó. Orvosi problémák esetében egyszerre problémás a fényevő idióta, aki a fájdalom ellenére is úgy gondolja, hogy a pozitív gondolkodás, a lószartea, illetve az aranygyökér kivonat majd átsegíti az egészen, illetve az az ember is, aki mindent csak a szakértőre bíz, vakon hisz abban, hogy az orvosnak van mindenben igaza. Hát egyik sem jön be: már halott lennék, ha mindig hallgattam volna az orvosokra és akkor is, hogy ha nem mentem volna el soha orvoshoz. Lehet saját ismeretanyagom a betegségekről és véleményt is alkothatok róluk.

Minél társadalomtudományosabb egy ilyen probléma, jellemzően annál kevésbé egzakt. Én nagyon hiszek abban, hogy mivel a társadalmak gyakorlatilag rengeteg egyénből állnak össze, ezért a viselkedésük nem feltétlenül felel meg leírt tudományos és bizonyított alapelveknek. A közgazdaságtanban van ugye a homo economicus, a racionális gondolkodó ember, aki racionális döntéseket hoz. Namármost ilyen szerintem nem létezik, úgy gondolom, hogy a gazdasági döntéseket és ezen keresztül a világgazdaságot nagyon jelentős mértékben határozza meg az egyes emberek viselkedése, döntéseik nem mindig racionálisak (ez lényegében a behaviourizmus).
Összességében tehát nem szeretem a professzionalizmust, mert igencsak elitista. Miért ne lehetne társadalmi problémákról hatosztályos Jenőnek Kismircsipusztáról véleménye? Miért ne lehetne igaz az a vélemény? Miért kevésbé fontos az ő véleménye, mint mondjuk az enyém.
A professzionalizmus egyébként középtávon már egyfajta elit jellegű gondolkodásmódhoz vezet. Egy ilyen gondolkodási rendszerben ugyanis a szakértő (aki tanulta, kutatta stb.) mondja meg, hogy milyen döntéseket kell hozni. De a szakértő is ember és neki is maga felé vagy az övéi felé hajlik a keze. A társadalompolitikában ilyen szakértői rendszerek általában azt okozzák, hogy az elit önmagát hozza helyzetbe a társadalompolitikai eszközökön keresztül és olyan döntéseket hoz, amelyek anyagilag neki kedveznek.

Ennek szélsőséges esetben az a végeredménye, hogy korlátozzák a nem szakértő rétegek szavazati jogát, hiszen ők nem értenek hozzá. A XIX. század végi, XX. század eleji társadalmak általában ilyenek, ebből lettek aztán a forradalmak részben. Azokban a nemesek, a gazdag polgárok, az egyház, a király a szakértők, hiszen ők tudják hogyan kell az országot irányítani. A munkás, a paraszt, a cseléd nem kap szavazati jogot, hiszen ő csak maradjon a helyén, nem ért ehhez, túrja a földet vagy menjen a gyárba. Csak míg akkoriban a szakértők a nemesek voltak, ma újabb szakértői osztályt próbálnak az elitek "kreálni". Akár Orbánék a NER-el, akár a ballib a Surányi-Simor-Bokros stb. féle neoliberális branccsal. Holott rettenetesen fontos bármilyen rendszerben a free speech for the dumb (tehát szólásszabadságot a hülyéknek). Ezért nem szeretem én a professzionalizmust és támogatom inkább a szólásszabadságot.

IdomitottFoka 2023.02.14. 16:46:10

@MEDVE1978: "biztosan a jó orvosból lesz jó egészségügyi miniszter, a bakterből közlekedési, a gyárosból gazdasági "
Az se bizonyult járható útnak, h jogászból meg haverból lettek a miniszterek.

" ilyen szakértői rendszerek általában azt okozzák, hogy az elit önmagát hozza helyzetbe a társadalompolitikai eszközökön keresztül és olyan döntéseket hoz, amelyek anyagilag neki kedveznek."
Ez mondjuk nem a szakértői rendszereknek a sajátja, hanem az elité önmagában. Nehezen lehetne azt állítani, h szagértő kormányunk van, de h magukat hozzák helyzetbe, azt igen.

MEDVE1978 2023.02.14. 17:19:55

@IdomitottFoka: "Ez mondjuk nem a szakértői rendszereknek a sajátja, hanem az elité önmagában."
Ez lehet, ugyanakkor a fonákja biztosan nem igaz. Magyarul az, hogy a "szakértői" kormány létezik és hogy nem önmagát hozza helyzetbe.

Számomra sok esetben az a "szakmaiság", amit mondjuk egy Bokros, Simor, Gyurcsány, Bod-Péter Ákos stb. képvisel az ugyanúgy elitet hoz helyzetbe, mint az orbáni haveri kör.

IdomitottFoka 2023.02.15. 09:49:08

@MEDVE1978: kérdés h fel lehet-e mutatni vmit ahol nincs elit, vagy az nem hozza magát helyzetbe és legalább egy ciklust kibír. nekem egy se jut eszembe. nem az a kérdés h az elit helyzetbe hozza-e magát, hanem h mindenki mást kizár-e a helyzetbe jutásból vagy sem.

Tamáspatrik 2023.02.16. 21:43:59

@MEDVE1978: Köszi a hsz.-t újfent. Mengelére ma valszeg. azt mondanánk, hogy pszichopata, mert nem voltak érzelmei másokat érintő tetteivel kapcsolatban, ez azért elég spéci esete az őrültségnek. Azt gondolom, hogy általában elég jól levesszük a kommunikációból a másodlagos jeleket, olvasunk az arckifejezésből is, egy videóból alapján is már, és meg tudjuk ítélni, hogy az illető hol helyezkedik el azon a bizonyos normalitás skálán per pillanat, amikor a szövegét mondja. Magunkat akarjuk becsapni, amikor a fanatikus dumát próbáljuk elhinni, ez manapság gyakori legalábbis.

Tamáspatrik 2023.02.16. 21:47:55

@MEDVE1978: A tudományos felfogás nem biztos, hogy meg tudja oldani a problémát, például sok esetben a rákot sem tudja gyógyítani, de meg tudja közelíteni, tud vele valamit kezdeni. Ezért járunk jobban, ha nem a speciális diétától várjuk, hogy a betegségünk elmúljon egy csapásra, hanem inkább az orvostudománytól, igen, a kérdés szakértő specialistáiról.
A szakértő kormány az más kérdés, mert a politikai önálló műfaj, más készségeket igényel, emiatt hosszabb távon nem nagyon válnak be a szakértő kormányok. Pont egy ilyen jellegű cikket tervezek, hogy a kompetenciahatárok hol vannak, és hol nem veszik figyelembe sokan, áttévednek más területekre, mint amihez valóban értenek. Rengeteg példát lehetne sorolni, de az már a személyeskedésbe menne át.

Tamáspatrik 2023.02.16. 21:52:03

@MEDVE1978: A társadalomtudományban valóban nehezebb a helyzet egy fokkal, de nem tartom annyira reménytelennek mégsem. "A közgazdaságtanban van ugye a homo economicus, a racionális gondolkodó ember, aki racionális döntéseket hoz." Pont ez volt a közgazdaságtan hibája, ez a fajta dogmatizmus, amivel lejáratta önmagát, de a 21.században már kaptak olyanok is Nobel-díjat, akik éppen azt mutatták be, hogy mennyire nem így viselkedünk, és milyen egyéb mozgatórugók is vannak a közgazdaságtanban. Az elméleteket tudták ezáltal finomítani, csak hát ez lassan megy át a gyakorlatba, mert sok helyen még az "old school" behaviorista felfogás uralkodik.

Tamáspatrik 2023.02.16. 21:56:30

@MEDVE1978: A szólásszabadságnak épp az árnyoldala a pletykák fokozottabb mértékű terjedése, azt pedig tudjuk, hogy a pletyka igazságtartalma és relevanciája a hétköznapokban is mennyit ér. Az emberek általában jól döntenek, ha hagynak elég sok időt nekik, tehát ha nincsenek nyomás alatt, statisztikailag legalábbis ez igaz a többségre, a választásokon leadott voksokat sem félteném. Viszont a különféle áltudósok és egyéb demagógok által terjesztett álhírek hetekre, hónapokra képesek elvinni a közvéleményt egy bizonyos irányba és pont azért, mert indulatok által fűtöttek. Ha nagy indulatok nincsenek, akkor nagyobb eséllyel az egyéni döntések, szavazások is helyes irányba fognak mutatni.

Tamáspatrik 2023.02.16. 22:00:20

@Sorállományú előfelvételis: Volt a Telexen egy cikk arról, hogy nem tudták mérni a COVID alatt a maszk hasznosságát. Ezt viszont egy igen elfogult kutató állapította meg, igaz hogy nem alaptalanul. Ez az úriember azt sugallta, hogy a maszk sz*rt sem ér, holott ez valszeg. nem így van, csak a járvány alatt senki nem végzett kísérleteket arra, hogy a maszk önmagában mennyire jó, inkább az oltásokat vagy az általános higiéniai helyzet hatását vizsgálták, esetleg a genetikai tényezőket, nem annyira a maszkot. Igen valószínűtlen, hogy a maszk ne lenne hasznos ebben az esetben (ha a megfelelő maszkot helyesen viselik és egyéb higiéniai tényezőkre is ügyelnek persze).

Tamáspatrik 2023.02.16. 22:26:38

@MEDVE1978: Különben nyilván nagyon sok kérdés van, amire a tudomány nem tud válaszolni, pl. az "isten, Haza, Család" valóban a legfontosabb? Ahol értékek között kell választani, ott a tudomány nem tudom, mennyire használható.
Másik, hogy néha előfordulnak "őrült tudósok", akiknek igazuk van a többiekkel szemben, pl. Semmelweis Ignác ilyen volt, de mondjuk ott emberéletek forogtak kockán, amiatt volt fanatikus. Vannak ilyen kivételes esetek.
A közgazdaságtan esetében nemrég jelent meg az a könyv, hogy "A közgazdaságtan menő", ami teljesen másról szól, mint ami a címe, a közgazdaságtan korrekciójáról és használatának módjáról...
süti beállítások módosítása