Ideo-logikák

Ideo-logikák

Lehet-e többféle dologhoz is jól érteni?

2023. március 10. - Tamáspatrik

Politikai elemzőből politikus vagy fordítva, televíziós műsorvezetőből film producere, énekesekből politikai véleményvezér, újságírókból véleményvezér, kutatóból politikus stb., az ilyen „átalakulások” eredményei mondjuk ki nyíltan, igen ritkán sikeresek, sőt a legtöbb esetben igencsak kínosak. Komolyan gondoljuk, hogy ha valaki például kitűnő birkózó, az lehet mondjuk vívásban is hasonlóan eredményes? Ilyen sportkarriereket szinte sosem látunk, nem véletlenül. Olyasmi inkább előfordul, hogy egy közepes-gyenge kutatóból válik később kiváló kutatás szervező, vagy egy gyengécske politikusból lesz jó elemző, az viszont igen ritka, hogy olyan területeken egyformán lehet eredményes bárki is, amelyek teljesen eltérő készségeket és tudást igényelnek.

Közhelyesen mondva „Van aki csinálja, van aki kutatja és van aki tanítja”, egyformán jól azért nem lehet a három területet működtetni, mert más szemléletet igényel. És nem csupán szemléletet, hanem elmélyültséget és befektetett munkát. Ha valaki belerakja azt a több ezer órát az adott terület fejlesztésébe és tehetsége is van hozzá, akkor némi szerencsével lehet sikeres is. Igen ám, de egy másik területen megint több ezer órát kellene invesztálni, hogy eljusson hasonló szintre, közben kidobva annak a szemléletnek egy jó részét, ami a másik területen működött. Zsenik időnként képesek erre, de zseni tízezer emberből legfeljebb egy ha akad, és ő is inkább lesz egy adott terület nagymestere, mint két vagy három terület közepes mestere. Hogy komolyan bedőlünk annak, hogy ezek az átruccanások működhetnek az amiatt lehetséges, hogy van, ami annyira könnyűnek látszik, hogy „mindenki ért hozzá”, ilyen például a politika, a gazdaság, esetleg a gyereknevelés és oktatás, vagy egyesek szerint jó filmek készítéséhez sem kell túl nagy tudás.

Jó politikusok léteznek ugyan, de nem nagyon tudjuk megmondani, hogy mitől jó egy adott politikus. (Össze tudnánk szedni persze ezeket a dolgokat, ha nagyon akarnánk.) A jó tanár is állítólag olyan, hogy nem tudjuk megmondani előre a tulajdonságait, de mégis fel lehet ismerni, tehát a vélemények nem nagyon térnek el egymástól az adott esetekben, akár a tanulókat kérdezzük meg, akár a szülőket. Mérni viszont nagyon nehéz, ha egyáltalán lehetséges. (A jó tanári teljesítmény indikátora lehet például, hogy sok energiát fektet a munkájába, vagy nagyon rutinos, esetleg néhány tanulója kiemelkedően teljesít, de ilyen megközelítésekkel sem tudjuk a tanár munkáját minden esetben megbízhatóan minősíteni.)

A politikusok tájékozatlansága és hozzá nem értése például feltűnő a történelmet érintő nyilatkozataikban. Például hogy mi a fasiszta vagy kommunista, vagy pontosabban az ezekre emlékeztető jegyeket hordozó társadalmi rendszer, esetleg politikai irányzat, azt történészek képesek leginkább megmondani, méghozzá úgy, ha a kérdést előzetesen meg is vitatják egymás között. Politikus nem képes erre, a történész számára pedig kényes terület lehet, hiszen állami alkalmazottként a politikusoktól függnek. A politikusok pedig hajlamosak teljes mértékben elrugaszkodni a történelmi tényektől, hogy nagyobb hatást tudjanak kelteni a hallgatóságukban, de ezzel a történészek és a történelemtanárok munkáját értékelik le.

A gazdasági kérdésekhez is nagyon értünk, ez egyébként tesztelhető is valamennyire, mert a saját pénzbeosztásunk és gazdálkodásunk, befektetéseink a gyakorlatban is visszaigazolhatják a „szakértelmünk” mértékét. Ilyen szempontból nézve a legtöbben az alap szinten már megbuknánk. Ennek ellenére mégis pontosan tudjuk, hogy kik az okozói a gazdasági problémáinknak. Az egyik ilyen városi legenda, hogy a magas élelmiszer árakért a nyerészkedő kereskedőket tesszük felelőssé. Ezt egyébként lehet azzal is „csekkolni”, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, vagy legalább megkérdezzük őket a költségeikről. Szerény gazdasági ismeretekkel is legalább az alábbi árnövelő tényező azonosíthatók be: 1.Évszázados aszály, ami 30%-kal csökkentette a mezőgazdasági GDP-t, 2.Világszintű energiaár növekedés, 3.Háború és ezt övező spekuláció, 4.A háborútól való félelem, ami tartós élelmiszerek felhalmozására késztetett sokakat 5.Ársapkák pár élelmiszernél, a keletkező veszteséget a többi termék árába építették be, 6.Szektoriális különadók 7.A béremelések az adott cégeknél, 8.A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari cégek nem nagyon tudtak költséget csökkenteni, vagy nem is nagyon akartak, inkább árat emeltek. Egyéb árfelhajtó hatások is lehettek, a kérdés leginkább az, hogy melyik tényező mekkora szerepet játszott.

Mostanában viszont már lecsökkent a vásárlóerő, nem nagyon tudjuk már megfizetni az emelkedő árakat, ami az irányba hat (feltéve, hogy ha az árnövelő tényezők hatása mind kifut), hogy az élelmiszerárak ne nagyon nőjenek tovább, esetleg még kis mértékben csökkenhetnek is.

Van persze más lehetőség is a kiskereskedelmi árcsökkentésre, ilyen lehetőség például az, ha a szolgáltatás színvonala csökken: Kisebb választék, részben üresen maradó polcok, hosszabban kígyózó sorok, kevesebb friss áru. Jelenleg ugyan nem ilyen irányban haladunk, de elképzelhető ez is a közeljövőben.

Mindebben igen fontos, hogy csak a középosztály nézőpontjából tudom a kérdést megvizsgálni, mert a felső osztályt mindez nem biztos, hogy olyan nagyon érdekli, az ár számukra lehet, hogy sokad rangú, nekik más szempontok fontosabbak. A másik véglet a legszegényebbek esetében pedig a határok ott húzódnak, hogy jól tudnak-e lakni minden nap, vagy pedig gyakran éhezniük kell. Igazából nem tudom pontosan, mert nem tudhatom, hogy a hozzám képest nagyon más színvonalon élők mindezt hogyan élik meg.

Őszintén szólva engem kimondottan zavar a sok „hozzáértő” ember, az még rendben van, hogy van véleményük valamiről, amihez egyáltalán nem értenek, inkább az a baj, hogy másokkal is meg akarják ezt osztani, méghozzá mindenáron és eléggé agresszív stílusban. Sok olyan terület van, ahol még a szakértők is óvatosan fogalmaznak, mert az ő hozzáértésük sem biztos, hogy elegendő. A szakértők bizonytalansága esetleg felbátoríthat egyeseket arra, hogy „megmondják a tutit”.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2318069256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.03.12. 00:45:48

Ha választani lehet, károsabbnak tartom a szakértő fetisizmust az élet sok területén, főként a társadalomtudományokban vagy a gazdaságban. A tapasztalatom az, hogy sokan a "szakértelmüket" használják arra, hogy elfedjék azt, hogy mennyire nincsenk igazi érveik.

A kereskedők hibáztatása természetesen demagógia, ahogy naivitás azt is feltételezni, hogy nem volt részük benne. A magyar élelmiszerinfláció a ksh szerint 2022-ben 26% volt, a német pedig 20%.
Ez azt jelenti, hogy a 6%-nak oka volt. Arra következtetni, hogy a közte levő 6% mind csak a néhány hatósági áras termékre vezethető vissza, naivitás. Bizony, számos esetben az élelmiszer kereskedelmi láncok úgy gondolták, hogy több mozgásterük van, hiszen úgyis mindennek az ára emelkedik.
Ezt mutatja az is, hogy milyen könnyen vesz vissza most több lánc előbb a vaj, most pedig a sajtfélék árából.

Billy Hill 2023.03.12. 00:56:00

Sajnos (vagy nem sajnos) több magyar televízió is van (és akkor itt még a netről nem is beszélek), ahol minden áldott este kell produkálni 2-3 beszélgetős műsort, ahol az x vagy y oldalhoz közel álló meghívottak megszakértenek pár aktuális témát. Jogász nyilatkozik gazdaságról, filmesztéta hadászatról, szociológus orvosi kérdésekről, balettművész politikai kommunikációról, illetve történész mindenről (is). Ezt szerintem is a helyén kell kezelni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.03.12. 03:25:43

Az a gond, hogy ma a netről dől az információ. Valakinek egy terület felkelti az érdeklődését, elolvas néhány cikket, amik ráadásul nem is feltétlenül helytállóak és rögtön van véleménye róla. A politikában résztvevők még rosszabbak, mert azoknak a fülébe súgnak mindenfélét. Az újságírókat már ne is említsük!

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.12. 06:48:46

Én több dologhoz is értek, hiszen közíróként én vagyok az internet világítótornya.

Motorogre 2023.03.12. 09:07:40

@Billy Hill: Igen, így igaz. A műsorért főleg nem a jól-rosszúl* megnyilatkozó meghívottakat kell hibáztatni, hanem a szerkesztőt! Miért hív meg és tálal nekünk "Szakértőként" olyanokat, akik dilettánsok vagy hiteltelenek az adott témában? A minap egy újságirőnő vehemensen nyilatkozik bér- és munkaügyekben, de a mai minimálbérről nagyságrendi!! tévedésben van. Tegnap az Indexen az MNB volt vezetője magyarázza (igen erős szándékos csúsztatással) hogy az erős forint mellett miért drágább a hazai piac mint a szomszédos országoké - de csak olyan féligazságig jut, ami a céljainak vagy megbízóinak megfelel.

* de mi a jó és mi a rossz? Majakovszkij itt nem segít - ahogy a poszt se, sajnos. Mitől jó a pedagógus, a politikus, az ujságíró? A válasz nagyon szubjektív és erősen függ a véleményező értékítéletétől.
A poszt bár szedett-vedett, mégis érdemes mert fehívja a figyelmet: ne higgyünk, már nem hihetünk a médiáknak se.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.13. 14:44:43

A tegnapi nap éppen a szintén az állítólag szinte mindenhez értő OpenAi chatgpt teszteltük. A hosszabb tesztelés alapján a csetelő mémgépezet teljesen megbízhatatlan. Néhány hitelesnek ható dolog közt igen gyakran blöfföl és kitalál valótlan dolgokat, egyértelmű hazugságokat is. Kitalált a valóságban soha sem létező tudósokat. ... és hogyan??? Ahogyan Jézuska is keletkezett. Korábbi tudósokból ollózta és plagizálta össze.

alöksz róz 2023.03.13. 18:24:25

@MEDVE1978: "Ha választani lehet, károsabbnak tartom a szakértő fetisizmust az élet sok területén, főként a társadalomtudományokban vagy a gazdaságban." - a leginkább káros az egészség témakörben, amikor a szponzorok által kinevezett szakértők pénzért hazudnak

IdomitottFoka 2023.03.14. 09:27:40

@vilagnezet.blog.hu: " A hosszabb tesztelés alapján a csetelő mémgépezet teljesen megbízhatatlan. Néhány hitelesnek ható dolog közt igen gyakran blöfföl és kitalál valótlan dolgokat, egyértelmű hazugságokat is. "
Talán lehet vmi köze a dologhoz annak h ezt az MI-t (tanuló algoritmust) emberek tanítják...

Tamáspatrik 2023.03.14. 17:24:10

@MEDVE1978: A kereskedelmi láncok esetében lehetett olyan is, hogy az extraprofit adó visszamenőlegesen "büntet", az üzleti tervek viszont előremenve születnek, ennélfogva hasonló eredményességet céloznak meg mint az előző évben, százalékos értékben. Az üzleti életben például nem mondhatom a partneremnek, hogy átvertél, mert a múlt félévben kétszer akkora haszonkulccsal dolgoztál mint most, ezért csökkentsd le az áraidat nullszaldó közelébe, az üzleti gondolkodás nem ilyen, nem fogja megtenni.
A nem említett tényező mellett még ott volt a durva forintárfolyam a 420Ft-os euró is, ami most visszament 380 alá, ez is egy különbség.
Azt akarom mondani, hogy igazából nem tudjuk pontosan, csak sejtéseink vannak, például arról, hogy a termelők és élelmiszergyártók hogy kezelték le az energiaárak megugrását, vagy lehet hogy most tanulják még kezelni. Szakértők tudnának pontosabb adatokat mondani, de ez vagy kényes politikai kérdés, vagy ők sem mindig pártatlanok.

Tamáspatrik 2023.03.14. 17:26:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A netes információ 90%-a pocsék minőségű. Ha valaki utánaolvas egy adott témának, akkor jó eséllyel meg tudja állapítani, hogy mi volt helytálló is mi nem, de ehhez kell némi időt rászánni és kell rutin is, némi háttérismeret.

Tamáspatrik 2023.03.14. 17:28:59

@alöksz róz: Lásd például a zajártalom kérdését Cegléden, ahol a szakértő megállapította, hogy a játszótéri labda pattogása a lakóknak pszichés sérülést okozhat.
Nem arról van szó, hogy például este 8 után be kell fejezni, hanem bármikor.
Bevonnám az ilyen szakértők engedélyét.

Tamáspatrik 2023.03.14. 17:32:55

@Motorogre: A jó tanár vagy jó politikus valszeg. többféle jó tulajdonságot tud integrálni és megjeleníteni mások számára, esetleg a másik ember szempontjait is jobban igyekszik figyelembe venni. Az ilyesmi mint ki az a ki jól kommunikál, nehezen mérhető.

Motorogre 2023.03.14. 18:06:38

@Tamáspatrik: A minőség az igény vagy cél kielégítésének mértéke - mondja a filozófia. Azaz szokott módon nem mond semmi konkrétumot, de most arra jó, hogy lássuk: az igényektől nagyon függ a megítélés. A jó tanár magas szinten tudja a szaktárgyát, csalafinta kérdésekre is megadja a választ (ha nem is azonnal, de nem bújik a feledékenység hamis álcája mögé), nem tér ki általános társadalmi értékeket firtató kérdések elől sem, és láthatóan lelkes a szakmája iránt, ezzel ösztönzi az (arra érdemes) diákokat is. Persze fegyelmezett, objektív stb. Igen, vannak ilyenek is !!!

A jó politikus? No ez nehéz kérdés, manapság a rezilienciát citálják , ami a reálpolitika fattya. Helmut Kohl-t vagy G. Árpi Bácsit már nem emlegetik .. a régi generációk értékei örökre letűntek?

alöksz róz 2023.03.14. 20:18:17

@Tamáspatrik: ezt nem hallottam, de jó példa. rengeteg ilyet lehet mondani, kicsiben és nagyban egyaránt.

a kicsit sokszor lehet sejteni rögtön, csak egy kis rosszhiszeműség kell hozzá :-)
a nagyokra általában évtizedek múlva és ki tudja milyen egészségi károk után derül fény. (még arra se lehet alapozni, mint a kicsinél, hogy valakinek anyagi érdeke fűződik hozzá, mert még a kocogáshoz is fűződik vkinek anyagi érdeke.)
és ilyenek után lehet ártatlanul kerek szemmel körbenézve csodálkozni, hogy nem hisznek a szakértőnek. eleve honnan lehet tudni hogy éppen szakért, nem egy fizetett hirdetést látunk?
süti beállítások módosítása