Ideo-logikák

Ideo-logikák

A dogmatizmus leginkább csak egy görcsös póz

2021. május 29. - Tamáspatrik

A különféle elméletek nem nagyon működnek a gyakorlatban, a társadalmi viszonyokra alkalmazva általában erőltetettnek és felszínesnek tűnnek számomra. Vannak persze egyszerű és jól alkalmazható, józan ésszel is felfogható szabályszerűségek, de a nagy elméletek kora úgy tűnik, a társadalom- tudományokban véget ért, be kellene ezt látni.

Horthy és Kádár rendszere: csak felszínes hasonlóságok

A „magyaroknak erőskezű vezetőre van szüksége”: ezt a mítoszt a történelmi tapasztalatok egyáltalán nem támasztják alá. A Horthy és Kádár korszakok teljesen más alapokra épülnek: Horthy egy katonaember volt, aki a területei nagy részét elveszített országban képviselte a stabilitást. Kádár ezzel szemben Moszkva helytartója volt, akit a politikai stabilitásért megjutalmazva kicsit nagyobb pórázra lehetett engedni. Mindkét első számú vezető hivatali ideje alatt egyébként három vagy négyféle, eltérő irányvonalakat képviselő kormány működött. Ha pedig megnézzük Magyarország miniszterelnökeinek listáját, egyedül Tisza Kálmán az, aki egyhuzamban 15 évig volt kormányfő, a 2-4 év mondható leginkább tipikusnak.

Orbán Viktorról elmondható, hogy egyrészt tanult elődeinek a hibáiból, másrészt a demagógia mindenféle eszközeit bevetve tartja egyben (ma még) a szavazóbázisát. Semmilyen elv vagy történelmi tapasztalat nem szól amellett, hogy nálunk is bebetonozza magát egy orosz-belorusz típusú kvázi-diktatúra vagy ún. hibrid rendszer, ennél sanszosabb az állampolgárok fokozatos kiábrándulása az egyszemélyi vezetés eszméjéből. A fenyegetettség érzés kiváltotta biztonságra törekvés ugyanis nem tartható fenn folyamatosan. Hosszú ideig hatalomban levő keleti diktátorok példaként mutogatása leginkább csak egy maroknyi kisebbség titkos vágyait fejezi ki, elfeledve azt, hogy ezek a vezetők a saját országaiknak hosszú távon többet ártottak, mint használtak. Egyébként pedig keleti uralom volt már nálunk nem túl régen és 40 éven át tartott, vissza is vetette az ország fejlődését.

Centrum és periféria a gyakorlatban nem határolható el élesen

Egy teljesen másfajta dogmatizmus a szememben, ha az egyébként jó meglátásokat tartalmazó centrum-periféria elméletet erőltetjük. Kína például egyszerre gazdasági-politikai centrum is és periféria is. A nézőpont nagyon szubjektív, leginkább csak különféle lépcsők vannak a gazdasági fejlettség és életszínvonal tekintetében, a spanyol-olaszhoz képest magasabb szinten van a német és a svéd, de náluk is magasabban a svájci és a norvég. Ráadásul az egyes országokon belül inkább léteznek centrumok és perifériák is. A „centrum” működése nem azon alapul, hogy kizsákmányolja a „perifériát”, leginkább csak van egy legalább jó fél évszázados előnye vele szemben gazdasági fejlettségben. (Egyébként pedig Európában sokáig létezett egy pár száz km-es körzet, kb. London-Amszterdam-Párizs háromszögében, ahol az újítások nagy része megszületett, hozzájuk képest évszázadokon át minden periféria volt, mindenki átvette azt, ami valahol kitaláltak.)

Nem tartom igaznak azt az állítást, hogy „szükségszerűen beleragadunk a közepes fejlettségű országok csapdájába”, bár ez a fajta veszély sem elhanyagolható, ha nem tud elég szakembert képezni az oktatási rendszerünk. A gazdasági fejlődésünk egyértelműen látható, lassanként megközelíthetjük a mediterrán régió átlagát (vagy legalábbis a görögöket és a portugálokat), a Balkánhoz képest pedig megőrizhetjük az előnyünket. A fejlődési pálya fenntartása nem akkora nagy „kunszt”, elég az is, hogy a kormányok ne kövessenek el nagy szarvashibákat. A liberalizált és piacvédő politikát szokták az egyes országok kombinálni, mindkettőt megfelelően adagolva, viszont kapitalizmus ellenességgel ez az út nem járható. Gyöngyös-bokrétás kistermelés nem elég ahhoz, hogy felhúzza a gazdaságot, ami ehhez kell, az leginkább erős és jól működő magyar cégek nagy száma, a ronda és robosztus tömegtermelő kapitalizmus, vagy modern vállalati kultúra meghonosítása, ha ez az elnevezés jobban tetszik. (Ami viszont egyáltalán nem ugyanaz mint a vadkapitalizmus.)

Ennek kulcsa pedig az együttműködés és bizalom fejlődése, ami fokozatos, de jól látható folyamat a versenyszférában, az államiban sajnos kevéssé, ott sokáig fennmaradhatnak a régi rossz reflexek. A régebbi, félelemre építő magatartásformák fokozatosan kikopnak és felváltják ezeket az együttműködésen alapulók, - egyszerűen ez a folyamat gazdaság és társadalom fejlődésének alapja.

Dogmatikus identitásharc és „kulturális önvédelem” Európa keleti felén

Önmagában az identitáspolitika teljesen rendben van, sőt pozitív tartalmakat hordoz. Az egyes minták mechanikus átvétele nem is működik, ilyen értelemben valóban nincs „demokrácia export”, másféle értelemben viszont nagyon is létezik, hiszen a tapasztalatok szerint a legtöbb ország másféle módon, eltérő ütemben de hasonló intézményeket vezet be. (Például nem fogadjuk el a családon belüli erőszak ellenes „isztambuli egyezményt”, a törvénykezésünk mégis követi annak a szellemiségét.) A bevezetés módjai, tempója és a prioritások, ez minden országban más, mi például a családvédelem területén elég jól állunk, a környezetvédelem terén viszont le vagyunk maradva másokhoz képest.

Sok esetben hozunk olyan szimbolikus és értelmetlen törvényeket, amelyek kimondottan dogmatikusak és életszerűtlenek. A pedofil nyilvántartás például ilyen, nem véletlen, hogy eddig csak két országban kísérleteztek vele. Létezik olyan, hogy bűnügyi nyilvántartás és egyes munkakörök betöltéséhez megkívánt erkölcsi bizonyítvány kiállítása (ezen lehetne finomítani, hogy milyen munkakörök esetében mi számít kizáró oknak). Ne tolják át az állampolgárra, hogy ellenőrizgesse a nyilvántartásokat, ez a hatóságok feladata, nem csak a pedofília esetében, hanem sok más kizáró ok is lehet ott, ahol gyerekekkel foglalkoznak. (Ne az állampolgár döntse el, hogy melyek lehetnek a kizáró okok.) Ráadásul tudjuk, hogy a pedofília jelensége legtöbbször látens marad és még az egyházak se mentesek tőle.

Az egyházakkal persze nem ez a fő gond, az oktatásban és nevelésben betöltött egyre nagyobb szerepük szerintem leginkább a dogmatikus jellegük miatt problémás. A merev szertartásosság és dogmatika sokakat elriaszt vagy képmutatásra késztet, főleg a fiatalabb korosztályokat.

Van ahol fokozatos volt az átmenet, máshol zsarnokok bukása hozta el a katarzist

A demokratikus rendszerek mindenhol tele vannak problémákkal és változnak is folyamatosan, de többé-kevésbé mégis kizárják az önkényuralom lehetőségét. Igaz, hogy sok országban háborús katasztrófa vagy egy zsarnok bukása hozott el olyan szintű katarzist, hogy tiszta lappal indulva a demokratikus rendszerben kezdjenek igazán hinni az állampolgárok, a legtöbb esetben viszont az átalakulás fokozatosan megy végbe. Az angoloknál például 1688-ban valahogy rátaláltak egy jól működő demokratikus modellre, amit sikeressége okán mások is követhettek. A franciáknál 1789 és 1871 között küzdött egymással a demokrácia és diktatúra, ami a demokrácia győzelmével zárult (bár megmaradt egy érdekes fél-elnöki modell, ami számunkra is tanulságos lehet). A németeknél Hitler bukása, a spanyoloknál Franco halála hozta el a demokrácia tartósnak mondható győzelmét, sok más hasonló példát említhetnénk, talán Románia példája is beleillik ebbe a sorba. A despoták Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is sorra megbuktak, Lukasenka és Putyin pedig láthatóan egyre inkább elerőtlenednek. Mindenhol az derült ki végül, hogy a király meztelen volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3216575284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.29. 10:17:40

" A „centrum” működése nem azon alapul, hogy kizsákmányolja a „perifériát”, leginkább csak van egy legalább jó fél évszázados előnye vele szemben gazdasági fejlettségben."

Egy nagy lószart nem. A termelési láncban nem a magas hozzáadott értéket teremtõ részt fogják a perifériára pakolni.

"bár ez a fajta veszély sem elhanyagolható, ha nem tud elég szakembert képezni az oktatási rendszerünk"

Sok mindent nem érsz el a kiválóan képzett szakembereddel, ha az elsõ dolga elhagyni az országot.

"Például nem fogadjuk el a családon belüli erőszak ellenes „isztambuli egyezményt”, a törvénykezésünk mégis követi annak a szellemiségét."

Mert hogy az isztambuli egyezmény igazából nem a családon belüli erõszakról, hanem a férfiak diszkriminálásáról szól. Ami ma amúgy is egyre inkább jelen van a mainstream euroatlanti politikában, hála az amerikai "progresszív" oldal megerõsödésének. Ebbõl amúgy lesznek még más bajok, ott is és itt is.

"A demokratikus rendszerek mindenhol tele vannak problémákkal és változnak is folyamatosan, de többé-kevésbé mégis kizárják az önkényuralom lehetőségét."

Hitler ehhez képest elég szépen hatalomra jutott. Az USA-ban pedig épp most épül egy. Csak ez a folyamat nem úgy indul, hogy hopp jön a diktátor és kitör az önkényuralom - elõtte mindig van egy idõszak, amíg a diktátort a hatalomra juttató ideológia elkezd izmosodni. Jelenleg épp ez zajlik.

gigabursch 2021.05.29. 11:08:56

Márpedig egy állampolgárnak egyes demokráciákban alanyi joga, hogy megnézhesse a szomszéd adóbevallását. Is.
S éppúgy joga kell legyen ahhoz, hogy tudja, tudhassa, milyen bűnlajstroma van a vele szemben lévő egyénnek.
Én pl nem szeretnék erőlködni azon, hogy Lakatos Tarzan, 32-szeres bűntetett előéletű egyén ne jöjjön hozzám se kocsit, se lakást venni.
Amíg ez nem áll fenn, addig nem lehet erőből száműzni demokratikus módon a bűnözőket. Ugyanis nekik _nem_jár_élettér.

MEDVE1978 2021.05.29. 11:23:00

Horthy és Kádár rendszere a célrendszerek és környezet miatt különbözik. Horthy rendszerében az államszocialista veszély egy zömében elhárított dolog, legfeljebb néha be kell börtönözni néhány túlbuzgó szakszervezetist, elhallgattatni egy-két értelmiségit. A környezet is sokkal "szabadabb gondolkodású", mint akár ma, nyíltan versenyeznek az autokrata/birodalmi, fasiszta, államszocialista és demokratikus modellek. A mai világrend sokkal kötöttebb, fasiszta rendszer nem nagyon építhető, az államszocialista rendszereket "karanténba" rakják, ahogy az autokráciák egy részét is. Horthy uralma tehát egy bizonytalan világban megy, minden lehetségesnek tűnik - és lehetséges is, ahogy a bécsi döntések, a délvidék visszafoglalása mutatja -, a fő ellenség pedig a környező országok nacionalizmusa. Bár ezt sokan nem látják, az első világháború után a világforradalmi eszme nagyívű vereséget szendved. Leninék célja az, hogy Németországba, Nyugat-Európába exportálják a világforradalmat. Viszont Lengyelországban Pilsudskiék óriási vereséget mérnek a szovjet vörös hadseregre és ez teljesen megállítja a modell terjeszkedését. Ez már a huszas évek elején van, után a szovjetek egy elszigetelt, az izolációból kitörni akaró regionális hatalom státuszában vannak. Az izolációból csak a náci Németország felemelkedése és a spanyol polgárháború hozza ki őket némileg. Világpolitikailag tehát egy nagyon-nagyon bizonytalan időszak, Horthynak lavíroznia kell, ezért van sokféle kormánya. Kádár jóval kötöttebb úton mozog, amikor hatalomra jut, a duális világrend mindent eluraló realitás, áttételes háborúkkal mint Korea, Vietnám stb. Kádárnál az erőközpont egyértelműen Moszkva, a tőle való függés mértéke a kérdéses.
Orbán helyzete ehhez képest a leírtaknak megfelelően egyedi, sem a fasiszta, sem pedig az államszocialista állam nem működőképes nemzetközi környezetben már, a modell gyakorlatilag nem járható. Így Orbán legfeljebb csak az autokrácia skálán mozoghat, tudva, hogy ha túl autokrata irányba megy el, azzal előbb-utóbb gazdasági hátrányokat okoz.

MEDVE1978 2021.05.29. 11:38:46

Centrum-periféria elmélet: ez továbbra is elég jelentős szerintem, az nem "fedi" el, hogy országokon belül is van centrum-periféria. Elsősorban ezt gazdaságilag, gazdasági fejlettségileg kell értelmezni. A centrumot jellemzi egy nagyon jelentős tőkefelhalmozás, legyen az tradicionális (Nyugat-Európa) vagy viszonylag újkeletű (Kína, Dél-Kelet Ázsia). A centrumnak egyszerűen az a funkciója, hogy olyan - ahogy midnight coder is írta - magas hozzáadott értékű termékeket gyárt, amelyre tőke hiányában képtelen a periféria. Itt most nem csak anyagi tőkéről van szó, hanem infrastrukturálisról, illetve humánról is, de az anyagi tőke a döntő. Sokszor elmondtam már a szuper mobiltelefon ötletemet, amikor valaki feltalálja a szuper mobiltelefont Magyarországon, mennyi esélye lenne itt, hazánkban sikerre vinni a terméket. Vagy akár hasonló körülmények mellett Szlovákiában. Semmi. Egyszerűen a tőkekoncentráció túl kicsi, a piacra lépéshez és érvényesüléshez pedig óriási tőke kell.
Ez rengeteg mindenre igaz egyébként és az "élet" igazolja. Nem véletlenül nincsen világszinten sikeres könnyűzenei magyar előadó. Egy előadó felfuttatása ugyanis 0,5-1 millió dollárnál kezdődik, ez az ár, amiért már az egyre kisebb befolyással bíró hagyományos média néha elkezdi játszani. Egy igazi világsikerű előadó ennek a sokszorosába kerül. Igen, akkor is ha nem világklasszis, ennyivel be lehet futtatni.
A félperiféria és periféria ezzel szemben "felvevőpiac", kevésbé magas hozzáadott értékű, alacsonyabb jövedelmet biztosító termékeket gyárt - akár a centrumnak is. Spanyol olivabogyó, barack, sonka, húsáru kontra német autó, ipari gép, kémiai termék. A mechanizmus továbbra is működik. Ez nem azt jelenti, hogy ebből nincs kitörés, a dél-kelet ázsiai sikermodell pont azon alapul, hogy technológiaitranszferrel átvettek számos gyártási folyamatot, amikor rájuk outsourcolták a környezetszennyező, munkaintenzív tömegmunkákat. Kína a behozott működőtőke segítségével olyan infrastruktúrát hozott létre, hogy az gyakorlatilag verhetetlen versenyelőnyt biztosít rengeteg dologban. Aztán erre alapozva elkezdték felfejleszteni az oktatást is.

Tamáspatrik 2021.05.30. 19:15:34

@midnight coder: Fel tudtak jönni országok Ázsiában és Európában is a perifériáról a centrum szintjére vagy annak közelébe.
Az USA-ban jelenleg nincs diktátor típusú vezető, Trump járt ehhez a legközelebb. Nincs egységes ideológia, mert a környezetvédők, a BLM, a liberálisok is mind mást akarnak, ráadásul csak a társadalom felét teszik ki, a másik fele konzervatív. A választói preferenciák alig változnak, a kampányok ezt kevéssé befolyásolják, a pillanatnyi gazdasági és politikai helyzeten múlik náluk (is), hogy ki nyer meg egy választást.

Tamáspatrik 2021.05.30. 19:22:05

@MEDVE1978: "A környezet is sokkal "szabadabb gondolkodású", mint akár ma, nyíltan versenyeznek az autokrata/birodalmi, fasiszta, államszocialista és demokratikus modellek." Ez a Horthy-rendszer idealizálása, a szocializmus például karanténban volt (a szocdemek is benne voltak a kommünben). A 20-as évekre, Bethlen idejére igaz ez még nagyjából, de a Horthy-korszak ennél sokkal tovább tartott, folyamatosan nőtt az arisztokrácia hatalma a parlamentben és a nem kívánatos magyar állampolgárok (zsidók) jogfosztottá váltak. Lényegében egy Kis-Németország jött létre a vége felé már light-os fasizmus nálunk. A kormányok változása a trendet mutatja.
Nyilván mindenki abban gondolkodott, hogyan lehet a területeket visszaszerezni, emiatt is kellett egy Horthy Miklós.

A többivel egyetértek.

Tamáspatrik 2021.05.30. 19:30:41

@MEDVE1978: "A környezet is sokkal "szabadabb gondolkodású", mint akár ma, nyíltan versenyeznek az autokrata/birodalmi, fasiszta, államszocialista és demokratikus modellek."
A tőkefelhalmozás a takarékosság miatt is lehetséges volt több más ázsiai országban, igénytelenség, alacsony fogyasztás, önkizsákmányolás (alacsony munkabér órára vetítve). Ez a fajta aszketizmus különben nálunk is megvolt még a múlt század közepéig.
A finneknél tönkrement a Nokia, de mégsem ment tönkre az ország ebben. A britek nagy ország, a Blueberry mégis tönkrement, viszont Dél-Korea létszáma kisebb, a Samsung piacvezető.
Nem stimmelnek az elméletek az ország mérete és a tőkefelhalmozás közötti összefüggésről.
Svédország népességszámban akkora mint mi vagyunk, mégis van pár termékük, amely világszinten ismert.
A könnyűzene azért nem jó példa, mert angolszász gyökerű, egy angolszász zenei nyelv, nem angol anyanyelvű, közismert előadó alig van.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.31. 07:56:55

@midnight coder: "Egy nagy lószart nem. A termelési láncban nem a magas hozzáadott értéket teremtõ részt fogják a perifériára pakolni." - Ugyanazt írtad mint a szerző, csak másképp.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.31. 08:00:08

@Tamáspatrik: "A finneknél tönkrement a Nokia, " - talán nem kellett volna ösztöndíjasokat alkalmaznia. :-))

Argus_ 2021.05.31. 08:15:28

Teljes tévedésben vagy kedves Tamáspatrik! Éppen fordított a helyzet: pot, hogy bebetonozódik Magyarországon is egy "orosz-belorusz típusú kvázi-diktatúra vagy ún. hibrid rendszer". A poszt többi része csapongás!

midnight coder 2021.05.31. 09:37:16

@Tamáspatrik: "Fel tudtak jönni országok Ázsiában és Európában is a perifériáról a centrum szintjére vagy annak közelébe."

Ázsiában esetleg.

"Az USA-ban jelenleg nincs diktátor típusú vezető"
Az USA-ban most egy olyan típusú vezetõ van mint Brezsnyev elvtárs volt az utolsó éveiben. És most sem lehet tudni, hogy kinek a kezében van a kontoller amivel irányítják. A "progresszívek" pedig elét egy irányba tartanak.

chrisred 2021.05.31. 11:44:46

@midnight coder: Csak Amerikában az elnök jelkép, miközben az intézményi, szervezeti háttér végzi a kormányzati tevékenységet. Míg a brezsnyevi időszakban az egész orosz kommunista pártvezetés ugyanolyan világháborús múmiákból állt, mint maga Brezsnyev, ők pedig kritizálhatatlan és megyőzhetetlen klikket alkottak a birodalom élén.

chrisred 2021.05.31. 11:49:34

@midnight coder: "Egy nagy lószart nem. A termelési láncban nem a magas hozzáadott értéket teremtõ részt fogják a perifériára pakolni."

Azért csak annak az elvégzésére vállalkozik a transznacionális munkamegosztásban, mert ennek állnak fenn a feltételei. Az már más kérdés, hogy ezt az állapotot tartósítani akarja-e, vagy törekszik arra, hogy olyan innovációs folyamatok induljanak be, amik magasabb szintű együttműködési szintet eredményeznek. Egyes országok a periférián (pl. Finnország) ezt sikeresen meglépték, mások meg nem.

Tamáspatrik 2021.05.31. 18:58:45

@chrisred: Épp az a lényeg, hogy különféle szintek vannak, a miénkről a portugálra (mostani cseh szintre) lépi nem akkora durranás, ahhoz nem kell high-tech. A spanyol szint fölött már nehezebb a helyzet. A másik, hogy közben ezek az országok is fejlődnek, csak kicsit lassabban.
Az Egyensúly Intézet szerint a diverzifikálás, választékbővítés a cégeknél ebben a fázisban, ahol mi vagyunk már nagy előrelépés. Kicsit összetettebb termékeket előállítani és sokrétűbb szolgáltatásokat nyújtani.

BiG74 Bodri 2021.06.01. 16:27:20

@midnight coder:
Ez az erőlködés, hogy az Trump után, akinek nárcisztikus idiótizmusa és problémamegoldó képletei simán hajaztak egy diktátorra, most biddent diktározzátok, nevetséges. Pláne, hogy trump is csak szeretett volna szeretett hazamegmentő pin@vadász sármőr autokrata lenni, de leginkább csak az idiódákat kihasználni, de sem ő, sem utódja nem tud diktátorkodni abban a kiépített, működő demokráciában. Ez van. Az nagy russziában meg sohasem volt még demokrácia halvány légypuki szerű lenyomata sem, meg a környékén, nem is tudják mi a retek lehet az. A gáz az, hogy amíg konteoszagú erőlködéseitekkel próbáljátok egy működő demokrácia amúgy nemlétező dicsfényét erodálni, valójában csak viktorenko elvtárs füttyszavára járjátok jelenleg még a csárdást, de ha úgy alakul akkor a csasztuskát, vagy valami kantoni nyivákot.

BiG74 Bodri 2021.06.01. 16:33:32

@Tamáspatrik:
Pont a lényeg a fejlődés. A megalapozott, folyamatos épített fejlődés. Nem a fejlettséget kell rekonstruálni, hanem végigjárni az utat, hogy biztos pontok és támaszok alakuljanak ki. Na ez az ami egy viktátorral soha az életben nem fog sikerülni.
süti beállítások módosítása