Ideo-logikák

Ideo-logikák

Az energiafüggetlenség megvalósítható

2021. november 20. - Tamáspatrik

Energiagazdálkodásunk koncentrikus körökben írható le: a lakóházak, települések, országok és az Európai Unió szintjén is a jelenleginél jóval nagyobb szintű energiafüggetlenség valósítható meg, sokkal kisebb mértékű környezetkárosítással. (Ezek a koncentrikus körök egyébként felfoghatóak leválasztható elektromos, vagy egyéb fajta hálózatokként is.) A kérdés leginkább csak az, hogy van-e határozott akarat ebben az irányban, jelenleg még nyilvánvalóan nincsen, sokkal inkább a megszokás és a kényelmesség határozza meg közfelfogást.

Egy lakóház szintjén arról lehet szó, hogy egyrészt mekkora a fogyasztás mértéke, másrészt hogyan képes eltárolni a napenergia különféle formáit, amelyeknek a rendelkezésre állása az év során nem egyenletes. A napelemek elterjedése az első olyan jele annak, hogy lehetséges az önellátás a lakosság szintjén, bár meg kell vallani, hogy az energia tárolásának problémáját nem oldja meg. Léteznek szélkerekek is, a korszerűbbek már általában vertikális tengelyűek, házilag is felszerelhetők, és az energiát ugyanúgy mint a napelemek esetén akkumulátorok tárolhatják (vagy betáplálható a hálózatba). Egy épület energiaellátása nagyon jól vezérelhető mikrocsipekkel (amelyekből most jelenleg hiány van ugyan, de emiatt jobban meg fogja érni gyártani és még inkább elterjedhetnek a jövőben). A napenergia tárolása tulajdonképpen a hőszivattyú is, ami a talajvíz és a felső talajrétegek nyári átmelegedésére (esetleg a geotermikus energiára) épít. Ha a környezet védelme és az energia önellátás a cél, akkor az épületek hőszigetelése mellett sokkal inkább ezt kellene támogatni, mint a földgázzal való fűtést. Az épületek szigetelésével kapcsolatban nagy a sötétség a fejekben manapság, jelenleg megérné és szükséges is lenne a jó állapotban levő összes lakóház nagyobb hőszigetelésének jelentős mértékű állami támogatására.

Lehetségesnek tartom olyan energiatarifák bevezetését, hogy mondjuk 10-15 ezer forintig járna olcsó, támogatott energia háztartásonként, efölött viszont az aktuális piaci árat kellene megfizetni mindenkinek – egy ilyen rendszerben már lenne érdekeltség az energiagazdálkodás javítására, a fogyasztás csökkentésével és a házi termelésének növelésével egyaránt. Ez vonatkozna a fával való fűtésre is, mivel a nagyobb erdők közelében a tűzifa használata szintén környezetbarátnak mondható (egy bizonyos szintig), a költség visszatérítés a tűzifa kereskedelemben is a tisztább piaci viszonyok irányába hatna.

A házi hulladékégetés mai gyakorlatát fel kell számolni bírságok kiszabásával, a nem komposztálható hulladékokat a települések közelében létesítendő hulladékégető erőművek tudnák kezelni. Léteznek ma is ilyen erőművek, és habár a füstgázokat teljesen megtisztító erőművek létesítése igen költséges, de gondoljunk bele, hogy nem csak a háztartásokban, hanem a mai hulladéklerakóknál is előfordul az illegális égetés és a keletkező gázok súlyos károkat okoznak. Léteznek egyébként fejlettebb országokban például diákvárosok, amelyek képesek a teljes önellátásra az év legnagyobb részében, és mivel az áramkimaradások súlyos károkat okoznak manapság, egyre nagyobb az érdekeltség, hogy települések, vagy egyes országrészek képesek legyenek egy saját hálózaton is a lakosság és a vállalatok energiaigényét biztosítani. Kisebb hálózaton belül az energia szállítása miatt fellépő veszteség is kisebb, nincs szükség természeti katasztrófák esetében olykor gyenge pontnak bizonyuló nagyfeszültségű távvezetékekre sem.

A geotermikus energia is egy nagyszerű lehetőség helyi szinten, az ország számos településén áll rendelkezésre, azonban a meleg vizet nem annyira az élményfürdőkre, mint inkább az épületek és üvegházak fűtésére lenne érdemes használni.

A hőtárolás ma még nem teljesen megoldott, a legtöbb mai módszer a víz használatán alapul, ennek a nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagnak a sajátos fizikai és kémiai tulajdonságait használja ki. Ilyen például a víz felmelegítése (az ún. „éjszakai árammal” működő bojlerek vagy kályhák használata mindenképpen ésszerűnek tűnik), a víz felszivattyúzása egy hegyi tárolóba vagy az elektrolízis (hidrogéngáz előállítása). Az elektromos autók akkumulátorait 20%-os teljesítményveszteség után általában már lecserélik, azonban energiatárolásra még sokáig alkalmasak lesznek, és újrahasznosításuk is lehetséges.

Az atomenergia mivel eléggé egyenletes energiaforrás, ún. zsinóráramot ad, emiatt alighanem továbbra is fontos marad a jövőben is. A reaktorbalesetek fő oka mindig az alkalmazott technológia fejletlensége volt, túl nagy energiasűrűség mellett. Lehet, hogy a következő lépés kisebb reaktorok építése lesz, kevésbé bonyolult szabályzórendszer mellett, decentralizáltabb energiatermeléssel, a vízhűtésnél korszerűbb technológiával.

Ma még egy primitívnek mondható, ún. bányászó kultúrában élünk, ami a természet kizsákmányolására épül. Ez nyilvánvalóan egyre kevésbé tartható fenn, az erőforrások kitermelése is folyamatosan drágul és a Föld éghajlatára is egyre durvább hatást gyakorol. A jövőben például természetes lehet, hogy az erőművek kötelezhetőek lesznek a keletkező a szén-dioxidot visszasajtoló vagy megkötő berendezések üzemeltetésére.

Az iparban is a bányászat helyett a körforgásos gazdálkodás lesz a jellemző, ma ez még csak néhány fém, például az alumínium esetében mondható bevett gyakorlatnak. Az ipar energiafelhasználása nem annyira misztikus, két legnagyobb tétele a vas és a beton gyártása. Ha nem akarunk mindenhol vasbetont látni, ha nem lesz természetes már többé, hogy minden zöld területet le akarunk betonozni vagy újabb sztrádákat építeni még több autónak, az ipar energiafelhasználása nagy mértékben csökkenthető lesz. (Műanyagot pedig nem csak kőolajból, hanem többek között cellulózból is elő lehet állítani, ami még komposztálható is.)

Nem közismert egyébként, hogy képesek vagyunk kőolajat magunk is előállítani, algák segítségével. Rengeteg vállalkozást alapítottak erre, csak sajnos az utóbbi években ezek száma visszaesett gazdaságossági okok miatt. Ahogyan a kőolajbányászat egyre több energiát fog igényelni és a egyre bizonytalanabb lehet az ellátás politikai feszültségek miatt is, a kőolaj előállítása algák révén megint gazdaságosabbá válhat. A természet folyamatait nem csak a kőolajgyártás révén tudjuk szimulálni, hanem ilyen például a faszén is, amelyet manapság leginkább a grillsütőkhöz használunk, viszont régen a kovácsok számára égették ki. A biogáz termelése is egy lehetőség a fölgáz kiváltására bizonyos esetekben, ráadásul ez szintén a zöld energia egyik formája. (A metanolról és biodízelről pedig akkor még nem is beszéltünk.)

Jelenleg nagyon kényelmes elfordítani egy kapcsolót vagy megnyomni egy gombot, hogy ezzel biztosíthassuk a lakás energiaigényét. A mostani rendszer természetellenes mindenféle értelemben, emellett a nagy olajhatalmakat támogatja, akik ezáltal képesek lesznek a felhalmozott pénzeket fegyverkezésre költve, államok közti háborúk vagy helyi polgárháborúk kirobbantására. Ezen túlmenően közismert, hogy a nagy olajvállalatok hatalmas jövedelmeik révén korrumpálják a politika világát. Az érdekeltségi rendszereknek és a közfelfogásnak sokat kellene változni ahhoz, hogy ez a fajta kiszolgáltatottságunk megszűnjön és a garázdálkodás helyett, ami manapság jellemző ránk, tényleg gazdálkodni kezdjünk az energiával.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5416760256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.11.20. 20:20:36

felteszem te se gondolod komolyan, hogy ha a föld maghőjét kivezetjük a légkörbe, akkor attól az lehűl (!!!). csak azért, mert közben mert nem ég el a szén.

2021.11.20. 22:50:10

általában véve kell az energia és az anyagfelhasználást csökkenteni és úgy csökken az az energiafüggés. az üvegházhatás csökkentéséhez a földet meg kell művelni. az agrárium részarányát kell megnövelni a gdp-n belül. és a globális kereskedelmet csökkenteni. olcsó tömegtermékek az adalékanyagok miatt egészségkárosítók és a szállítás, csomagolás miatt környezetszennyezők.

midnight coder 2021.11.21. 09:34:38

@cvsvrs: Az agrárium részaránya így is tú lol nagy. És ha minden faluban gyártanak mikrochipet az nem csökkenti a szennyezést hanem megdokszorozza.

midnight coder 2021.11.21. 09:39:55

A post jó példája annak, hogy anno miért volt hülye ötlet hanyagolni a reáltárgyak oktatását az iskolákban. Nem, a hülye Pistike valóban nem fog erômûvet építeni, de az azért nem ártott volna, ha valamennyire tisztában van a körülötte lévô világ mûködésével.

BiG74 Bodri 2021.11.21. 10:19:09

Méretes témába haraptál bele!
Szerintem annyi is elég a komplexitás miatt, hogy az eddigi életstílusunk és annak iránya tarthatatlan, és az egyén ehhez önmagában nulla. Ahogy méltatlanul lebecsült előttem szóló írta, majd ha visszafogtuk az anyag és energiafelhasználásunkat, úgy, hogy közben emberként tudunk élni ( bár ez a kifejezés zavaró lehet sokak számára), akkor lehet gondolkodni, talán lehet egy olyan jővőbeli környezetünk, mint amit a múltban szerettünk.

BiG74 Bodri 2021.11.21. 11:21:00

@cvsvrs:
Nem működnek! Nem lehet a gombhoz varrni a kabátot.
Viszont a geotermikus energiánál elfelejtesz egy áttétet, a fisszilisokhoz képest.

BiG74 Bodri 2021.11.21. 13:06:18

@cvsvrs:
Alapvetően nem ez ami környezetbarát, hanem az elv, amit képviseltek. Ezért nem kell tényleg visszalépni ezekhez a konkrét módszerekhez, csak meg kellene érteni őket.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.11.22. 04:37:47

A poszt írójával néhány kérdésben egyetértek, de két alapvető dologban nem:
A tarifák fogyasztásfüggővé tételében egyrészt, mert bár látszólag takarékosságra motivál, de ha szűkösek az erőforrások pont ellenkező hatású: konzerválja a meglévő pazarló felhasználást, ugyanis a magasabb fogyasztást bünteti, többlet pénzt von el, pont attól, akinek racionalizálni korszerűsíteni vagy technológiát kellene váltani amihez pont pénzre lenne szüksége.
A zöld energiák másik rákfenéje, hogy nem áll rendelkezésre folyamatosan és nagy méretben . Az atomeneriát bár a technológiája potenciálisan veszélyes illene már CO2 szempontból legalább a legzöldebb kategóriába sorolni, mert pont a nagy energiasűrűsége miatt lényegesen kevesebb addicionális emisszióra kerül sor: Gondoljon bele, hogy a szállítással, előállítással kapcsolatos kibocsátások általában tömegfüggőek, és az energiasűrűsége nagyságrendekkel nagyobb mint a fosszilis energiahordozóké.
A mostani folyamatok inkább piac motiválta "műzöldítés" mert olyan termékek előállítására törekszik, amit újból és újból elő kell állítani (napelemek, szélkerekek, inverterek) amíg a nukleáris energiaelőállító létesítmények életciklusa 3-5 szöröse a napelemekének.
A függőleges tengelyű szélkerekek hatásfoka szánalmas csapágyazása és mechaikai stabilitása nagy méretekben való építést lehetetlenné teszi.
Az atomerőművek elaprózása -bár ez manapság divatos, a piac kényszeríti ki, mert ugyanazt sokszor eladni jobb mint egyszer- de a technológia potenciális kockázatosságának pont ezt kéne megakadályozni: jobb ha egy helyen, biztonságban tudjuk a hasadóanyagokat mint szerteszét városonként egy konténer erőműben. (USA tervez csinál ilyesmit, amíg egy hülye szét nem robbant egy kiserőművet)
A mini atomerőmű legkisebb gazdaságos mérete folyamatosan csökken, az úszó atomhajók 100MW villamos teljesítmény körül működnek, ami a konvencionális erőművekkel léptékét tekintve megegyezik. Ezt kéne szerintem terjeszteni, mert a technológiája (kicsiny, gyors atomreaktorok) már régóta üzemelnek atomtengeralatjárókon stabilan, és bejárt út.
Miért nem a fúziós energiatermelés kutatása fejlődik? Az ITER projekt lassan halad és agyonhallgatott, pedig ez tényleg megoldást jelentene lényegesen kevesebb hasadóanyag keletkezése mellett: majd ha igazán baj lesz akkor persze ez is fel fog gyorsulni.
A szén és olaj körforgását kéne zárni, ami elméletileg az 1920as évek óta ismert Fischer Troops szintézissel (nem légbőlkapott, a második háború alatt a szar barnaszénből így csináltak benzint) hőenergiával a széndioxidból szénmonoxidot, majd a teljes petrolkémiát meg lehet csinálni metanol alapon.
Ugyanez vonatkozik a vízbontásra is, több eljárás ismert 50-60 %os hatásfokkal, hőenergia felhasználással, ami a villamos konverzió elkerülését és atomenergia felhasználását teszi lehetővé. (hidrogén alapu gazdaság) A nukleáris fűtésű kémiai reaktorokkal ez nagy tömegben és olcsón végezhető lenne, a hidrogén pedig az új energiahordozó is lehetne gáz vagy amónia/hidrazin formájában. (a hidrazinnal üzemelő tüzelőanyag cellás autó koncepciója a 60-as évekből ismert...)
Összefoglalva a technológia régen megvan, pusztán a baj nem elég nagy ahoz hogy a piac rákényszerítse az emberiséget erre az útra. Amíg európa és amerika túlél bizonyos fokú tengerszint emelkedést, addig maradnak a napelemek, mert az olcsó parasztvakítás, el lehet adni, és rá lehet fogni mennyire zöldek a használók.

GyMasa 2021.11.22. 13:10:54

Az a legnagyobb probléma, hogy a mai "sötétzöldek"-nek esze ágában sincs megoldani a problémát, mert nem az az érdekük.
Nekik az az érdekük, hogy minél nagyobb pánikot keltsenek, és azzal minél nagyobb hatalomra tegyenek szert.
Ugyanis, amint megoldanák a problémát, azonnal feleslegessé válnának.
Ezért eröltetik azokat az eljárásokat és ötleteket, amik:
- Rettenetesen drágán _esetlegesen_ (de inkább igazából egyáltalán nem) oldanák meg a problémát
- csupa olyan dolgot támogatnak, amire még nem is létetzik megbízható és megengedhetö árú megoldás
- Ezért támadják az atomenergiát

Ez a bejegyzés is, sajnálatos módon elpuffogtatja ezeket a paneleket.

GyMasa 2021.11.22. 13:25:43

"Egy lakóház szintjén arról lehet szó, hogy egyrészt mekkora a fogyasztás mértéke, másrészt hogyan képes eltárolni a napenergia különféle formáit, amelyeknek a rendelkezésre állása az év során nem egyenletes. "
Az évszakok közötti energiatárolás egy zsákutca.
Legalábbis lakóház szinten.
Olyan mértékü beruházást igényel, amit csak a leggazdagabb 1% engedhetne meg magának.
Senki nem fog/tud a 60 millió forintos lakóházára még 40 milliót elkölteni, hogy felszereljen elég napelemet/akkumulátort erre a célra.
(nem is beszélve egy ilyen rendszer fenntartási költségeiröl...)

"A napelemek elterjedése az első olyan jele annak, hogy lehetséges az önellátás a lakosság szintjén, bár meg kell vallani, hogy az energia tárolásának problémáját nem oldja meg."
A mai rendszer egyáltalán nem biztosít semekkora "önellátást"!
Egy mai napelemes rendszer alapkiépítésben alkalmatlan a szigetüzemre, azaz, ha nincs
a 230V-os rendszeren feszültség, akkor a házban sem lesz, hiába van ott a napelem.

" Léteznek szélkerekek is, a korszerűbbek már általában vertikális tengelyűek, házilag is felszerelhetők, és az energiát ugyanúgy mint a napelemek esetén akkumulátorok tárolhatják (vagy betáplálható a hálózatba)."
Magyarország rettenetesen rossz mutatókkal rendelkezik a szélenergiapotenciál terén.
A legjobban talán a napenergia terén állunk, illetve a geotermikus energiával.
Persze, lehet állítani magán szélkereket, csak nem kell csodálkozni, ha az azzal megtermelt energia a mostani 37.50 többszörösébe kerül, ha minden költséget figyelembe veszünk.

" Egy épület energiaellátása nagyon jól vezérelhető mikrocsipekkel (amelyekből most jelenleg hiány van ugyan, de emiatt jobban meg fogja érni gyártani és még inkább elterjedhetnek a jövőben)."
Ez egy olyan mondat, ami nagyon szépen mutatja, hogy annak, aki ezt leírta, semmiféle fogalma nincs róla, hogy miröl beszél!

" A napenergia tárolása tulajdonképpen a hőszivattyú is, ami a talajvíz és a felső talajrétegek nyári átmelegedésére (esetleg a geotermikus energiára) épít."
Rossz hírem van!
Ez nem fog müködni...

" Ha a környezet védelme és az energia önellátás a cél, akkor az épületek hőszigetelése mellett sokkal inkább ezt kellene támogatni, mint a földgázzal való fűtést."
Nem kellene a primer és s szekunderenergiát keverni...
Az épületek szigetelése és a fütés semmilyen mértékben nem fogja javítani pl. a villamosenergia elöállítás környezettbarátságát.
Ma, Magyarországon a villannyal fütés gyakorlatilag ehanyagolható részarányú.

" Az épületek szigetelésével kapcsolatban nagy a sötétség a fejekben manapság,..."
Ebben tökéletesen egyetértünk!
Sajnos, ez a cikk sem segít abban, hog yezen a helyzeten javítson...

"... jelenleg megérné és szükséges is lenne a jó állapotban levő összes lakóház nagyobb hőszigetelésének jelentős mértékű állami támogatására."
Éppenhogy a "rossz" állapotban lévö épületeket kellene szigetelni, hiszen fajlagosan azokkal lehetne a legkevesebb befektetett pénzzel nagyot javítani a helyzeten...

GyMasa 2021.11.22. 13:40:02

"Lehetségesnek tartom olyan energiatarifák bevezetését, hogy mondjuk 10-15 ezer forintig járna olcsó, támogatott energia háztartásonként, efölött viszont az aktuális piaci árat kellene megfizetni mindenkinek – ..."
Én pedig azt tartanám _szükségesenek_, hogy a rezsicsökkentést elfelejtsük a rákba!
Tessék az embereket olyan gazdaggá tenni, hogy megengedhessék maguknak, hogy eldöntsék:
- inkább fizetik a drága energiát és pocsékolnak
VAGY
- modernizálják a környezetüket és takarékoskodnak!

"...egy ilyen rendszerben már lenne érdekeltség az energiagazdálkodás javítására, a fogyasztás csökkentésével és a házi termelésének növelésével egyaránt."
Éppenhogy nem lenne érdekelt ebben, csak egy vékony réteg!
A fix összeg nem jó, mert az egyedülálló, kis lakásban lakókat támogatja (akinek egy garzonban 3000 HUF a havi villanyszámlája, az nem fog semmit tenni, hogy mondjuk spóroljon még 400 HUF-t azzal, hoyg LED-esre cseréli a világítást (kivéve, ha az illetö elkötelezett ebben az irányban, de akkor viszont támogatás nélküli energiaárak mellett is megtenné ezt )), ösztönzi a takarékosságra, viszont a nagycsaládosokat aránytalanul bünteti.
(Merugye nemcsak a medencét, meg a kocsibejáró fütö milliárdosok haználnak sok energiát...)

"Léteznek egyébként fejlettebb országokban például diákvárosok, amelyek képesek a teljes önellátásra az év legnagyobb részében,..."
Ez csak mese...
A legközelebb ehhez az "önellátáshoz" a Németországi Pellworm szigete jutott, ahol egy kísérlet keretein belül a Német állam pénzt nem sajnálva kiépített egy zöldenergiás rendszert.
A mérleg a következö volt:
- kb. 200 000 EUR jutott minden egyes háztartásra költségként
- és csak 90%-ban sikerült önellátónak lenniük.
Vajon, hány magyar család engedhet meg magának egy plusz 70 millió forintos beruházást erre?

"... és mivel az áramkimaradások súlyos károkat okoznak manapság,..."
Hát, nem igazán a lakosságnak. Inkább csak az iparnak.
A lakosságnál a legnagyobb kár egy áramkimaradás esetén, ha 48 óra uan elkezd kiolvadni a mélyhütö.
De, legyünk öszinték, a 48 órás kimaradás az igencsak ritka...

"... egyre nagyobb az érdekeltség, hogy települések, vagy egyes országrészek képesek legyenek egy saját hálózaton is a lakosság és a vállalatok energiaigényét biztosítani. "
Napelemekkel ez nem fog menni!

"Kisebb hálózaton belül az energia szállítása miatt fellépő veszteség is kisebb, nincs szükség természeti katasztrófák esetében olykor gyenge pontnak bizonyuló nagyfeszültségű távvezetékekre sem."
Kivéve, ha egy ilyen "kisebb hálózat"-ot súlyt valami katasztrófa, mert akkor pont jól jönne, ha lenne lehetöség máshonnan energiát odahozni...

GyMasa 2021.11.22. 14:34:15

"A geotermikus energia is egy nagyszerű lehetőség helyi szinten, az ország számos településén áll rendelkezésre, azonban a meleg vizet nem annyira az élményfürdőkre, mint inkább az épületek és üvegházak fűtésére lenne érdemes használni."
Az a rész megvan, hogy ehhez a rendszerhez egy teljes város alatt kellene kiépíteni egy komplett csövezetékrendszert, ami képes kell, hogy legyen a megfelelö mennyiségü melegvíz szállítására?

"A hőtárolás ma még nem teljesen megoldott, a legtöbb mai módszer a víz használatán alapul, ennek a nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagnak a sajátos fizikai és kémiai tulajdonságait használja ki."
A víz nem alkalmas a höenergia hosszabb távú tárolására... Talán egy-két napos távon igen,de az évszakok köztt nem.

"...a víz felszivattyúzása egy hegyi tárolóba vagy az elektrolízis (hidrogéngáz előállítása)."
Ezek viszont nem hötárolási eljárások...

" Az elektromos autók akkumulátorait 20%-os teljesítményveszteség után általában már lecserélik, azonban energiatárolásra még sokáig alkalmasak lesznek, és újrahasznosításuk is lehetséges."
Ez is egy - a sötétzöldek fejében igen népszerü, azonban teljesen - téves elképzelés!
A mai akkumulátorok tervezett élettartama kb. 1000 töltési-kisütési ciklus.
Egy Tesla Model S-ben a 100kWh-s akkumulátornál a 600 km-es átlagos hatótávolságot nézve az 600 000-km-re jön ki.
Ekkor persze még nem biztos, hogy teljesen használhatatlan lesz az akku, csak már az eredeti célját nem képes ellátni.
Ha egy ilyen, akkorra 80kWh kapacitású akkumulátort felhasználunk háztartási energiatárolásra (igazából nem fogják ilyen korán kicserélni, hiszen a 80% az még mindig 500km-es hatótávot jelent...)
az egy család esetén kb 3 napi energiát tud tárolni. Tehát van benne kb. még 5-6 évnyi élettartam úgy, hogy a végén már nem lesz képes mondjuk egy éjszakát sem áthidalni...

ulpius66 2021.11.22. 15:38:19

A "Szóke nőt" az eladó rábeszélp a termosz megvásárlására:

- Hölgyem az a legjobb termosz!!!!! .... télen egy napig melegen tartja a kávét!!!! Nyáron két napig hidegen tartja a limonádét!!!!

Szőke nő:

...... és termosz honnan tudja, hogy mikor van tél meg nyár??????

Tamáspatrik 2021.11.22. 19:05:53

@GyMasa: Az évszakok közötti energiatárolás most is működik, a hőszivattyús rendszerek ezen alapulnak. Igaz, hogy ezeknek is van energiaigénye, de az sokkal kisebb.
www.energiapartner.hu/energia/353-a-hoszivattyus-rendszerek-fajtai-jellemzoi-es-letesitese
Amíg az energia relatíve olcsó, mivel a fosszilisnak a környezeti kárait nem számítjuk bele, addig nem nagyon éri meg beruházni. Nem csapjuk már be magunkat, hogy az energia ennyire olcsó (és kényelmes), mert valójában nem az.

Ha elég sok az akkumulátor a házban és az energiafogyasztás nem túl magas, akkor aránylag sokáig képes az energiát biztosítani. Nem mindent szükséges 220V-tal működtetni, sok olyan készülékünk van ma már, ami nem igényli. Nyilván nem vizet fogunk felforralni vele, aminek óriási hőigénye van.

Sokan egyébként szeles helyen laknak, pl. dombtetőkön, ott jó a szélenergia is. Más kérdés, hogy a hagyományos magyar településeket, nem biztos, hogy helyes módon, a völgyekben hozták létre, de például a jómódúak nem ritkán dombon laknak. Nem véletlenül, mert a völgyekben megül a füst, amit a rossz minőségű tüzelővel állítanak elő. Emiatt kellene támogatni pl. a fával való fütést ugyanannyira mint a gázfűtést, mert nem mindegy, hogy (jól kiszárított) fával, szénnel, lignittel vagy kommunális hulladékkal fűtenek.

Nem 100%-os energia függetlenségre kell gondolni, hanem egy bizonyos szintűre, ami a koncentrikus körökben egyre nagyobb mértékű lehet. Nem mindegy, hogy mekkora a ház, a település, az ország vagy az EU energia kiszolgáltatottsága. Lehet célt kitűzni, hogy mekkora legyen pl. az ország vagy egy kistérség energiafüggetlensége.

A rossz állapotú épületeket nem éri meg szigetelni, ezeket jobban megéri elbontani. és újat építeni.

A házak hőszigetelését erősen meg kell támogatni államilag. akkor meg fogja érni. Nem fix összegű támogatásra gondoltam, hanem egy bizonyos fogyasztásig olcsó energia, ami lehet havonta 15 ezer Ft. X KWh havonta, szépen be tudja állítani a szolgáltató a havi szintű automatikus számlázást, hogy eddig jár a támogatás, innen a piaci ár. Ezt tényleg csak a nagyon csóróknak lenne való, akinek egy kis pénze is van, már megérné javítani a hőszigetelést.
Szinte senki nem tudja az országban, hogy a lakásának a hőszigetelése milyen szintű, és hogy javítható, pl. hogy mennyi hő megy el a tetőn keresztül. Ebben kellene segíteni.

Most volt épp a nagy áramkimaradás Texasban, pár évvel ezelőtt Kanadában roskadtak össze a nagy távvezetékek, nem bírták el a jég súlyát. Ezek nem 48 órás áramkimaradások voltak a lakosságnak sem. Ilyenkor jól jönnek a helyi hálózatok, amelyek az energiaigény egy részét biztosítani képesek,azt nem mondom, hogy teljes mértékben kell, hogy fedezzék és hogy teljesen függetlenek legyenek.
Ha jön egy nagy mágneses napvihar és a központi áramátalakítók nagy része tönkremegy, akkor mit fogunk tenni? Emiatt is kell gondolkodni az önellátásról legalább mint tartaléklehetőségről. Az aggregátorok ilyenkor a kórházaknak kellenek és a kulcsfontosságú üzemeknek.
Vagy ha politikai okok miatt, például háborúk vagy polgárháborúk miatt leáll az olaj és gáz szállítása, akkor mi lesz? Akkor mégis megérné a 37,5 szeres energia is a mostanihoz képest. Mindegy, csak legyen valamilyen tartalék megoldás.
Szentesen és az Alföld más részein most is fűtenek termálvízzel fóliasátrakat, vannak nagyon jó adottságú helyei az országnak a geotermikus energiát tekintve.
A skandinávoknál a hulladékégetés is a szén-dioxidot kivéve zéró kibocsátással működik. Nem igaz, hogy nálunk csak Bp-en éri meg a hulladékra épülő erőmű Így most illegálisan égetik. Ez is segítené egy régió önellátását. Ezek drága beruházások az igaz, de van rá pénz. EU-s szinte biztos, sőt szerintem országos szinten is.

Egyik megoldás sem elég önmagában, ez egy "mozaikos" probléma, és egyszerre lehetne lőni a környezet védelmére és az energiaellátásra.

Tamáspatrik 2021.11.22. 19:16:36

@Walter_Dornberger: "A mini atomerőmű legkisebb gazdaságos mérete folyamatosan csökken, az úszó atomhajók 100MW villamos teljesítmény körül működnek, ami a konvencionális erőművekkel léptékét tekintve megegyezik. Ezt kéne szerintem terjeszteni, mert a technológiája (kicsiny, gyors atomreaktorok) már régóta üzemelnek atomtengeralatjárókon stabilan, és bejárt út." Nekem is ez a sejtésem egyébként.
Én is gondoltam arra is, hogy a túlságosan szétaprózott nukleáris fűtőanyag biztonsági problémát jelenthet. (Másrészt fel kell gyorsítani azokat a kutatásokat, amelyek produktívan képesek felhasználni a nukleáris hulladékot.)
Volt egy fukusimai reaktorbaleset, és sokan bepánikoltak, pedig inkább a tanulságokat kellett volna levonni és több irányban is javítani a technológia biztonságát.
Azóta kiderült, hogy a "zöldenergiának" is megvannak a gyenge pontjai. Pl. lesz egy gázmizéria és akkor a ló túlsó oldalára lendülünk át.
Nincsen olyan tökéletes megoldás, hogy a fogyasztónak is abszolút kényelmes, csak gombokat nyomogat és nem kell foglalkoznia a lakás energiagazdálkodásával sem, és az ellátásbiztonság is megvan. Stb. tökéletes megoldás nem létezik, minden irányból tenni kell érte.
Az a baj, hogy amíg nincsenek elég nagy kényszerek és nyilvánvaló katasztrófák, addig a fosszilisak lesznek a meghatározók továbbra is.

GyMasa 2021.11.23. 08:14:31

@Tamáspatrik:
" Az évszakok közötti energiatárolás most is működik, ..:"
Amit belinkeltél, az nem az évszakok közötti tárolásról szól.
A höszivattyús rendszerek a környezet höjét mozgatják az igényeknek megfelelöen.

"Amíg az energia relatíve olcsó, mivel a fosszilisnak a környezeti kárait nem számítjuk bele, addig nem nagyon éri meg beruházni. Nem csapjuk már be magunkat, hogy az energia ennyire olcsó (és kényelmes), mert valójában nem az."
Ma, Magyarországon a Paksi atomerömü állítja elö a legolcsóbban a villamos energiát. (nem követem, hogy pontosan mennyi, de 11-12HUF között van)
NULLA CO2 kibocsátással. Mégis a sötétzöldek gyülölik. Vajon miért? (költöi volt a kérdés... Azért, mert ök nem a megoldástban érdekeltek, hanem a probléma lehetö legjobban túlhiszterizálása és ennek a hisztériának a hátán való hatalomba jutásban)

"Ha elég sok az akkumulátor a házban és az energiafogyasztás nem túl magas, akkor aránylag sokáig képes az energiát biztosítani.
De milyen áron?
Ma, Magyarországon nem látom semmi realitását annak, hogy egy áltagos háztartásban több tízmilliós plusz beruházást hajtsanak végre csak emiatt. (Lásd, a fentebb említett Pellworm esetét a 200 000 EUR/ háztartás költséggel. Az mai árfolyamon 70 millió forint minden egyes háztartás esetén.)
Ezen felül ebböl a körböl a panelekben és a belvárosokban élö emberek is ki vannak zárva, hiszen ezeken a helyeken eleve nincs is elég tetöterület, amit napelemek felszerelésére lehet használni.
Ráadásul, mindezt egy olyan országban, ahol teljesen jó, megbízható villamosenergia rendszer van.

Ezen felül van még egy óriási problémája a lítiumos akkuknak.
Amennyiben meggyulladnak, nem lehet eloltani azokat.
Semmilyen módon, tehát, amíg el nem fogy az energia az akkuból, folyton újra fog gyulladni.
Tehát, ilyen esetben valószínüleg az egész ház leégne az akkupakkal.

"Nem mindent szükséges 220V-tal működtetni, sok olyan készülékünk van ma már, ami nem igényli. Nyilván nem vizet fogunk felforralni vele, aminek óriási hőigénye van."
Ez mind az energiamixtöl függ, ha 100%-ban atom/megújuló termelésböl származna a villany, akkor igenis lehetne.
Én a háztartási akkumulátoros tárolást tartom értelmetlennek és túl drágának.

"Sokan egyébként szeles helyen laknak, pl. dombtetőkön, ott jó a szélenergia is. "
Látom, nem érted!
Természetesen meg lehet építeni ilyeneket is, csak nem fogja megérni!
Szóval, ha te magadnak építesz egy ilyen rednszert, és nincs problémád vele, hogy a vezetékes 37,50 helyett 300 HUF-ért termel meg neked 1kWh energiát, akkor nyugodtan építsél ilyet!
Ha viszont minderre az értelmetlen pénzpocsélokásra az én penzemet szeretnéd támogatás formájában elkölteni, akkor ahhoz már nekem is van szavam!

"Más kérdés, hogy a hagyományos magyar településeket, nem biztos, hogy helyes módon, a völgyekben hozták létre, de például a jómódúak nem ritkán dombon laknak."
Tudod, a jómódúak pont azért lesznek jómódúak, hogy nem pocsékolják el a pénzüket értelmetlen dolgokra.
Tehát, ha nekik az elmü biztosít 99,99%-os rendelkezésre állással 37,50-ért végtelen mennyiségü villamosenergiát, akkor nem fog kiépíteni 70 millo forintért egy olyan rendszert, ami (ha a teljes költséget visszaosztja a megtermelt energia mennyiségével) alsó hangon 1-200 Forintért biztosítja ugyanazt.

" Nem véletlenül, mert a völgyekben megül a füst, amit a rossz minőségű tüzelővel állítanak elő. "
Igen, ezért rossz a rezsicsökkentés.
El kellene már a fenébe felejteni!
Elég gazdaggá kell tenni a népet, hogy ne szeméttel tüzeljen.

GyMasa 2021.11.23. 08:46:52

@Tamáspatrik:
"Nem 100%-os energia függetlenségre kell gondolni, hanem egy bizonyos szintűre, ami a koncentrikus körökben egyre nagyobb mértékű lehet."
Ne keverd az energiafüggetlenséget a CO2 mentes energiatermeléssel.
Az országnak ma is megvan a függetlensége.
A kérdés az, hogy mennyibe kerül csak hazai termelésböl azt biztosítani.
Van, hogy olcsóbb importálni kívülröl az áramot, mint beindítani azt a szénerömüvet, ami mondjuk 50HUF-ért termeli meg az 1kWh energiát.

" Nem mindegy, hogy mekkora a ház, a település, az ország vagy az EU energia kiszolgáltatottsága. Lehet célt kitűzni, hogy mekkora legyen pl. az ország vagy egy kistérség energiafüggetlensége."
Igen, ahogy írtam, mindegyik ilyen döntésnek van egy ár-vonzata.

"A rossz állapotú épületeket nem éri meg szigetelni, ezeket jobban megéri elbontani. és újat építeni."
Ahogy azt te képzeled...
Erre sincs mindenkinek pénze.
És, ismét:
A saját pénzéböl mindenki azt csinál, amit csak akar.
Állami támogatásol viszont elvárom, hogy az a lehetö legjobban legyen felhaszálva.
(Nem tudom, te mit szólnál, ha a frissen, 50 millióért megvett kádár kockádra közölnék, hogy dózeroltasd le, mert "korszerütlen" és építs helyette egy újat 50 millióért. Jah, és akkor telepíts rá napelemet, meg akkus tárolást plusz 70 millió forintért. Kíváncsi vagyok, szerinted hány ember engedheti meg magának ezt a 170 millió forintos kiadást egy családi házra...)

"A házak hőszigetelését erősen meg kell támogatni államilag. "
Én, maximum a támogatott/kamatmentes hitelt tartom elfogadhatónak ebben a témában.

"Szinte senki nem tudja az országban, hogy a lakásának a hőszigetelése milyen szintű, és hogy javítható, pl. hogy mennyi hő megy el a tetőn keresztül. Ebben kellene segíteni."
Dehogynem... Már jópár éve kötelezö az ingatlan eladásakor az energetikai igazolást mellékelni, az pedig világosan megmutatja, milyen állapotban van energetikailag az épület.

"Most volt épp a nagy áramkimaradás Texasban, ... Ilyenkor jól jönnek a helyi hálózatok, ..."
Ezek olyan ritka esetek, hogy csak ezek miatt nem érdemes a fentebb említett agyatlan összegeket elkölteni egy bombabiztos rendszerre!
Ha ilyentöl félsz Magyarországon, akkor vegyél egy benzines aggregátort, meg 5 kanna 100-as benzint. Ez, beszereléssel együtt megvan 1-2 millo alatt és biztosítani fog neked kb 1 heti villamosenergia-ellátást.
Akkor is, ha nem fúj a szél és köd van. (tudod, amikor sem a napelem, sem a szélkerék nem termel semmit...)

"Ha jön egy nagy mágneses napvihar és a központi áramátalakítók nagy része tönkremegy, akkor mit fogunk tenni?"
Akkor teljesen mindegy lesz, mert a csoda napelemeid meg szélkerekeid sem fognak semmit termelni.

" Emiatt is kell gondolkodni az önellátásról legalább mint tartaléklehetőségről. Az aggregátorok ilyenkor a kórházaknak kellenek és a kulcsfontosságú üzemeknek."
Neked is lehet olyanod.

"Vagy ha politikai okok miatt, például háborúk vagy polgárháborúk miatt leáll az olaj és gáz szállítása, akkor mi lesz?"
Drágább lesz beszerezni. Olyan nagyon kicsi eséllyel fordul elö, hogy az egész, EU-n kívüli világ háborúban fog állni...
Egyébként erre lenne megoldás az atomenergia és a mesterséges üzemanyagok használata. De az a kombó MEGOLDANÁ a problémát, tehát soha nem is lesz javasolva, mint megoldás.

"Szentesen és az Alföld más részein most is fűtenek termálvízzel fóliasátrakat, vannak nagyon jó adottságú helyei az országnak a geotermikus energiát tekintve."
Ja, Szegeden már 50 éve is csinálták ezt.
De, megint nagyvonalúan átlépsz a problémafelvetésen, miszerint ahhoz ki kell építeni egy komplett csövezeték rendszert egy kb. 200 ezers város (pl. Szeged) alatt, ami minden egyes épülethez elviszi a meleg vizet.
Ja, és minden egyes épületben át kell építeni a mostani kazánt egy höcserélöre.
Itt, most megint többezer milliárdos költségekröl beszélünk...

"A skandinávoknál a hulladékégetés is a szén-dioxidot kivéve zéró kibocsátással működik. Nem igaz, hogy nálunk csak Bp-en éri meg a hulladékra épülő erőmű Így most illegálisan égetik."
Aki ma szemetet éget, az szarik a szennyezésre. Ez nem pénzügyi probléma, hanem intelligencia-beli.
Azt pénzzel nem tudod megoldani.

" Ez is segítené egy régió önellátását. Ezek drága beruházások az igaz, de van rá pénz. EU-s szinte biztos, sőt szerintem országos szinten is."
Nem, nincs rá!
A világ nem egy Sim-City Sandbox, ahol csak lerakod a szélerömüvet, ami azonnal megépül, és 100%-os rendelkezésre állással termel neked teljes kapacitással.

midnight coder 2021.11.23. 11:25:13

@cvsvrs: Az agrárium sok mindent csinál, de környezetet nem véd. Soha nem is védett, már az ásóbot idejében sem.

midnight coder 2021.11.23. 11:34:22

@GyMasa: "Egyébként erre lenne megoldás az atomenergia és a mesterséges üzemanyagok használata" Az atomenergia igen. A mesterséges üzamanyag viszont baromság. Ha nem fosszilisbôl csinálod hozzá a hidrogént, katasztrofális az energiamérlege. Mindezt azért, hogy utána egy szintén pocsék energiahatékonyságú, rákkeltô anyagokat levegôbe juttató primitív, de cserébe sok mozgó alkatrészt tartalmazó robbanómotorban égesd el. Már 30 éve akksit kellett volna fejleszteni abból a pénzbôl ami a zsákutcás benzin\dízel motor fejlesztésbe ment.

GyMasa 2021.11.23. 15:52:08

@midnight coder:
" Ha nem fosszilisbôl csinálod hozzá a hidrogént, katasztrofális az energiamérlege."
Igen, viszont ahhoz nem kell gyakaorlatilag fél világot kidobni a csipába, és a semmiböl újraépíteni.
Ráadásul az nemcsak a közlekedés (és azon belül is szinte csak a személyautózás ) problémáit oldaná meg, hanem MINDENÉT, ami ma fosszilissal müködik. (hajózás, repülés, energiatermelés), igen minimális változással. (csak az olajkutak és a finomítók esnek ki szépen, fokozatosan a képböl, és lesnnének lecserélve a reaktorokra.)
Ezzel nemcsak óriás pénzeket lehetne arra fordítani, hogy gyorsabb legyen az átmenet, hanem pl. az olajipar várható (nem annyira varható, hiszen most is ott van) ellenállását lehetne csökkenteni. (merugye nem a teljes felszámolással fenyegetné öket egy ilyen forgatókönyv, hanem csak egy átstruktúrálást kellene elvégezniük...)

" Mindezt azért, hogy utána egy szintén pocsék energiahatékonyságú, rákkeltô anyagokat levegôbe juttató primitív, de cserébe sok mozgó alkatrészt tartalmazó robbanómotorban égesd el. "
A mesterséges üzemanyagok teljesen tiszták, semmiféle szennyezöanyagot nem tartalmaznak.
Azon kívül értem én a progresszív gondolkozásmódot, de biztos vagyok benne, hogy te is megérted, hogy a fél világot képtelenség átállítani egy teljesen új energiaellátási modellre!
Mert az akkumulátoros autózás pontosan ezt követeli meg a világtól.
Még akkor is legalább 13-20 év lenne minden autó átállítása akkumulátorosra, ha valmai csoda folytán holnaptól CSAK akkumulátoros elektromos autókat lehetne kapni.
De, jelenleg még ez a feltétel sem adott.
Tehát elöször a világ akkumulátorgyártó kapacitását kellene a 20-30 szorosára növelni, hogy egyáltalán elkezdhesd az átállást...
És, mivel a modern villanyautózást a Tesla teremtette meg 2012-ben, most pedig valahol 10% körül van az újonnan eladott villany- és hibirdautók aránya, ez még exponenciális növekedést feltételezve is minimum 5 év, mire bekövetkezik... (és, az eddigi görbe nagyoin nem exponenciális volt...)

"Már 30 éve akksit kellett volna fejleszteni abból a pénzbôl ami a zsákutcás benzin\dízel motor fejlesztésbe ment."
Nem, ezt nézheted úgy is, hogy egy zsákutca akkumulátoros hajtást eröltetnek a politikusok a világra, mert NEM ÉRTIK, hogy müködik a dolog.

mzperxy11 2021.11.24. 10:59:17

A Földet ilyen módon mélyrehatóan megváltoztató találmányok akkor történnek, amikor eljön az ideje. Lehet, hogy nem értesz egyet. Azt mondhatjátok, hogy "Ó, ezeket a dolgokat bármikor kitalálhatjuk, amikor csak akarjuk". A legjobb eljövendő találmányok nem a csúcstechnológia lesz.

Ne lepődjetek meg, ha a legfejlettebb felfedezéseknek, amik gyökeresen megváltoztatják ezt a bolygót, semmi közük a mesterséges intelligenciához vagy a hatalmas mennyiségű számítástechnikához. Mondhatnátok, hogy "vissza az alapokhoz", mert a legjobb találmányok némelyike olyan mintákat és alapvető fizikát fog használni, amelyek mindig is megvoltak, csak még nem gondoltatok rájuk.

"Miről beszélsz?"

AZ AKKUMULÁTOROK ÉS A HÁLÓZAT VÉGE

Hadd beszéljek a mágneses energiakerékről. Lehet, hogy két, vagy akár három kerékről van szó, de van egy egyszerű minta, mágnesek sorozata, amely, ha helyesen van elhelyezve, képes egy kereket pörögve tartani - örökké.

A kis vagy nagy mágnesek egyszerű toló/húzó energiáját használva, egy adott elrendezésben együtt, örökké mozgásban tarthatod ezt a kereket. Ugye tudjátok, hogy a természetes mágnesek nagyon erősek, és nagy erővel tolnak és húznak, pihenő- vagy felfrissülési idő nélkül, mellékhatások és üzemanyag nélkül.
Ez egy hatalmas titok!!! Miért nem láttátok ezt korábban? Rakd őket egy sorba, ahol egymásnak tolják és húzzák őket, és bármilyen méretű kereket meg tudsz forgatni - az idők végezetéig! Mindössze annyit kell tenned, hogy időnként megolajozod a csapágyakat. Gondoltál már erre? Kedveseim, figyeljetek! Ha valamit meg tudtok pörgetni, akkor azt elektromos generátorhoz is csatlakoztathatjátok. Elektromosság, bármilyen mennyiségben, örökké!

Szeretném, ha elgondolkodnátok azon, hogy ez mit jelent. Képzeljétek el! Nincsenek elemek. "Kryon, miről beszélsz. Kell, hogy legyenek elemek." Képzeljétek el a kedvenc készüléketeket. Talán egy telefont? Mi lenne, ha akkumulátor helyett egy apró, miniatűr, pörgő mágneses motor lenne benne, amely valós időben táplálja a készüléket - örökké! Nemcsak hogy nincsenek elemek a jövőben, de nem kell semmit sem tölteni. Minden elektronikus dologba, amid van, be van építve a saját apró, pörgő generátora.

"Kryon, ekkora lehet ez a kerék?" Nos, gondolkodjunk: Minden, amit mondtam, felnagyítható. Tehát egy elektromos autóban egy akkumulátor helyett egy nagyobb, forgó elektromos motor van alatta, amely mindig áramot szolgáltat annak, amit most szuperkapacitásnak fogunk nevezni. Mindig lesz elég áram ahhoz, hogy több száz és több száz és több száz mérföldet menjünk anélkül, hogy valaha is megállnánk. És még alvás közben is áramot termel a "szuperkapacitás". Soha nem áll le.

Én a bolygón létező minden egyes épület egyéni áramellátásáról beszélek - anélkül, hogy bármilyen hálózathoz csatlakoznának. SE VEZETÉKEK, SE KÜLSŐ FORRÁS. Soha többé semmilyen időjárási minta nem fog leállítani egy várost, vagy nem fognak meghalni emberek, mert nem kapnak áramot - mert az ott van odakint egy kis forgó motorban, ami soha nem áll le, és mindig jár, hogy bármit is kelljen működtetni. A mágnesesség a válasz. Ez ingyenes, azonnali és mobil áram mindenki számára.

A bolygó minden kontinensén annyi elektromosság állhatna rendelkezésre, amennyit csak akarnak vagy amennyire szükségük van, hogy azonnal energiát tudjanak szolgáltatni a falvaknak, kórházaknak, kommunikációnak, az interneten keresztül történő tanításnak és még sok másnak. Az internet működne, bármi történjék is. El tudjátok képzelni, amikor mindenki beszélhetne mindenkivel? A kultúrák és kontinensek elkezdenék gyógyítani magukat, és végre elkezdenének tanítani.

Mindez egyetlen felfedezetlen mintából - egy mágneses tömbből - történhetne. Ha ezeket a mágneseket úgy rakjuk össze, hogy úgy nyomják és húzzák egymást, hogy örökké forogni fognak, bármilyen méretre testre szabható - miniatürizált vagy masszív. Hajókat és autókat tudnak meghajtani - és örökké működnek. Nincs olyan erőforrás, amelyet könnyebb és biztonságosabb lenne felhasználni a bolygó energiaellátására, mint a mágneseket. Nem égetnek el természeti erőforrásokat, nincs környezetszennyezés, és teljesen biztonságos.

Jelenleg az áramszolgáltatók az egész földön bajban vannak. A fosszilis tüzelőanyagok bajban vannak, ha még nem vetted volna észre. Az atomenergia, az energia egykori Szent Grálja, egyértelműen bebizonyította, hogy rendkívül veszélyes! Az elfogadott tömeges energiatermelési rendszerek mindegyike csődöt mond.

Elmondom nektek, hogy ennek a földnek (USA) az áramszolgáltató vállalatai, még ha gőzt, szelet vagy napfényt használnak is, mindannyian nagyon várják ezt a találmányt! Egyszerű, hatékony, nincs szükség hatalmas beruházásra. ŐK lesznek majd azok, akik legyártják és eladják az egységeket, továbbfejlesztik őket és egyre több felhasználási módot találnak, hogy mindannyian megszabadulhassatok mindenféle áramhálózattól. Szóval mondom nektek, ez egy új világ, és az "energiabizniszben" dolgozók lesznek az elsők, akik ezt használni akarják majd.
süti beállítások módosítása