Ideo-logikák

Ideo-logikák

A modern tudomány és a nézőpontok viszonylagossága

2022. december 16. - Tamáspatrik

Ideje lenne alkalmazni a tudomány utóbbi száz évének eredményeit a gondolkodásunkban, ez azonban amiatt sem könnyű, mert a feltáruló világkép még a tudósok nagy részét is zavarba hozza. A kvantummechanika elmélete nagyon jól alkalmazhatnak bizonyult, ezen alapul többek között a számítógépek működése is. Annak ellenére van ez így, hogy az egyenletei és a változói teljesen máshogy működnek ahhoz képest, amit a hagyományos tudomány mechanisztikus világképében megszoktunk.

A kvantummechanika által leírt jelenségek egyik értelmezési módja a Carlo Rovelli által népszerűsített ún. relációs értelmezés, aminek középpontjában áll az a felfedezés, hogy a kvantummechanika nem csupán a szubatomi jelenségek működését írja le, hanem a világunk alapvető működésmódjáról is szól. Ennek a felfogásnak az értelmében a megfigyelő nem különül el teljesen a megfigyelt jelenségtől, hanem egy rendszert alkotnak és kölcsönhatásban állnak.

Nota bene: Nem létezik, mert elvben nem is létezhet a valóságon kívül álló, steril megfigyelő, aki abszolút igazságokat lenne képes leírni.

Megfigyelhetünk hullámokat, amelyek időnként anyagként viselkednek, vagy anyagot, amelynek hullámtermészete is van, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen feltevésekből indulunk ki. A valóságunk alapvető építőköveit azonban nem is annyira anyagi részecskék és energiahullámok alkotják, sokkal inkább elkülönülő eseményekről és kölcsönhatásokról érdemes beszélni.

Érdekes módon, az agykutatás legújabb eredményei is azt mutatják, hogy az agyunk sem úgy működik, hogy részinformációkból rakja össze a valóságról szóló képet, hanem eleve van benne egy kép, amit szerinte az adott helyzetben látnia kellene, és az eltérések alapján folyton módosítja ezt. Nem információmorzsákból rakom össze az utca képét, hanem eleve van egy képem róla, hogy milyennek kell lennie annak az utcának, és az eltérések alapján módosítgatom. Tehát az elménk nem az információt gyűjti a világról, hanem az általa tapasztalt eltéréseket dolgozza fel.

Ha ezeket az eredményeket alkalmazni próbáljuk például a politikai felfogások esetében, akkor a divatos, de félrevezető „post truth” elmélet helyett inkább azt kellene mondani, hogy az emberek gondolkodásában sokféle lehet az, amit „normálisnak” vagy „elvárhatónak” tekintenek, és amiből kiindulva korrigálják a felfogásukat a tapasztalataik. Például egy konzervatív ember számára az alapvető a hagyomány, a liberálisnak viszont a haladás (vagy legalábbis a változás). Ebből kifolyóan nehézségekbe ütközik a kétféle felfogású ember beszélgetése, mivelhogy ami az egyik számára természetes, az a másiknak kivételes, járulékos jelenség csupán.

Azzal még szerintem nincs semmi probléma, hogy a gondolkodásunk kiindulópontja egy modell, baj csak abból lesz, ha minden eltérést ehhez képest kiirtandó, megszüntetendő dolognak tartunk, ez már egy erősen dogmatikus felfogás. Semmiféle alapunk vagy racionális indokunk nincs arra, hogy bármilyen jelenséget csak amiatt ki akarjunk zárni, mert az nekünk nem tetszik. Az viszont teljesen természetes, hogy van egy olyan modell, leírás, amit sokan elfogadnak, mert így létezik egy rendszer, ami jó kiindulópontként szolgál, - ez a mai magyar társadalom nagy többségének az értékrendszerére is érvényes. Amikor már túl sok lesz a kivétel és a világképünk már nehezen alkalmazható, akkor az alaprendszert fogjuk megváltoztatni éppúgy, mint ahogyan az a tudomány elméleteinek esetében is történt, bár a társadalom szintjén az ilyen változások nem mindig látványosak.

Maga a tudomány sem mindig pártatlan e téren, mert hajlamos mindent részekre bontani és elkülönülten vizsgálni, holott tudjuk, hogy az egész mindig több mint a részek összessége. Az emberi közösségek is mindig adnak valami pluszt, többletet az egyén életéhez képest, olyan tulajdonságokat jeleníthetnek meg, amik az egyes emberek életében nem nagyon fordulnak elő.

A világbajnokság kapcsán focis analógiával is meg tudom világítani, hogy legalább kétféle felfogás is lehet egy időben egyaránt működőképes. Vannak olyan csapatok, amelyek néhány sztár kreatív megmozdulásaiban bíznak elsősorban, az ő céljuk gólokat lőni és lehetőleg nem kapni. Más csapatok ezzel szemben inkább az egységes csapatmunkára építenek – a magyar válogatott is ilyen egyébként. A védekező felfogású csapatok játéka ugyanúgy eredményes lehet annak ellenére, hogy kevésbé látványos: a céljuk csupán az, hogy ne kapjanak gólt és majd sikerül valahogy bekotorni egyet. Tehát mindig és mindenhol különféle felfogások versengenek egymással, amelyeknek nem annyira a jogossága, mint az alkalmazhatósága lehet az igazi kérdés, és az én felfogásom is csak egy lehet a sok közül, amit folytonosan korrigálnom kell a tapasztaltakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4618003918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.17. 09:51:03

"Nota bene: Nem létezik, mert elvben nem is létezhet a valóságon kívül álló, steril megfigyelő, aki abszolút igazságokat lenne képes leírni"

Csak sem ezt, sem a cáfolatát az ember még nem tudta igazolni.

MEDVE1978 2022.12.17. 14:05:08

Továbbmennék. Az emberhez kapcsolódó rendszerek (társadalom, ideológiák, emberi nézetmód, emlékezés) folyamatosan változásban vannak. Ma messze nem azt jelenti liberálisnak vagy konzervatívnak, esetleg kapitalistának lenni, mint 150 éve. De ez egyedi emberi szinten is nagyon nagy mértékben igaz. Itt visszacsatolnék arra, hogy az agy hogyan látja az utcát. Igen, nagyon valószínű, hogy az agy csak előzetes imprintek alapján azonosít dolgokat és nem pazarol azokra további energiát. Imprint, hogy ott autók vannak, kukák, járdaszegély stb. Ezekről mind tudod, hogy micsodák és mire szolgálnak, bevésődtek a tudatodba, az agyad villámgyorsan besorolja ezeket, nem elemzi egyenként.

A legrémisztőbbek igazából az emlékeink és azoknak a felidézése. Persze vannak képi emlékeink, de ez messze nem domináns. Egy adott élményről általában az jut eszünkbe, hogy narratív módon mi történt: tehát csúszdásztam gyerekként a nagy vizi csúszdán, ami kék volt. Ez nem egy videó, amikor azt látod visszamenőleg, hogy te pontosan milyen voltál, a csúszdán mit láttál stb. Emlékszel arra, hogy jó érzés volt + arra, hogy kék volt a csúszda és gyorsan csúsztál. Mondjuk 20 év után ennyi. 1 év után még lehet, hogy megvan a kék csúszda árnyalata, az is, hogy milyen volt a kanyarban kilengeni, milyen fürdőgatya volt rajtad stb. Ugyanez igaz a problémás helyzetekre is, amikor mondjuk nem megfelelően viselkedünk. Például kicsúfolt valaki egy gyereket, ami gonosz dolog volt és rosszul esett annak. Erre rájön mondjuk 5 évvel később. Az agy úgy fog reagálni, hogy elfelejti a dolgot, hogy az "ego" integritását megőrizze, ha felidézik valahogy az emléket, akkor kisebbíti a súlyát a dolognak, tudatosan szépít vagy bagatellizál. (Kivéve mondjuk egy depressziós helyzetben, amikor az ember magát hibáztatja, ekkor lehet, hogy az eredetinél drasztikusabbnak fogja vélni az egykori cselekedetet).

A fentiek nekem azt támasztják alá, hogy igazából nincs meghatározott objektív valóság, hiszen azt mindannyian szubjektív megfigyelőként rakjuk össze. Éppen ezért nehéz például azt megmondani, hogy egy nem emberi intelligens életforma prioritásai melyek lennének. Egyszerűen bele vagyunk ragadva az emberi perspektívánkba, azon tudatosan sem tudunk túllépni. Képtelenek vagyunk belehelyezkedni mondjuk egy olyan lény gondolataiba, ami egy évet vagy egy millió évet él, drasztikusan nagyobb vagy kisebb nálunk.

birca szerint a meghalt két t · https://wagmg.blog.hu/2022/12/17/orosz_hirek_a_szankciokrol#c41718126 2022.12.19. 07:43:09

@gigabursch: Információt jelenlegi ismereteink szerint minimálisan egy elektromágneses hullám észlelésével tudsz szerezni. Tehát már nem vagy steril, abszolút különálló megfigyelő.
süti beállítások módosítása